Myšák a Stáňa

Pokud jste posledních pár dní nebyli úplně mimo, určitě jste neminuli slavnostní otevření Cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici. Ještě předtím, než přinesu první obrázky i postřehy z nového podniku, moc rád bych vás vzal na malý výlet…

Pojedeme spolu do Malé Hraštice. Sídlí tam totiž Pekárna a cukrárna Stáňa, která má k slavnému rodu Myšáků velice blízko. Majitelka rodinného podniku, paní Stanislava Kortánová, byla s cukrářem Františkem Myšákem v dlouholetém kontaktu a snad jako jediná od něj převzala dnes už zapomenuté střípky tehdejšího mistrovství.

Na paní Kortánovou i na Františka Myšáka se noví provozovatelé cukrárny při slavnostním otevření odkazovali poměrně často a proto mě to do Hraštice hrozně lákalo. Nic jsem si dopředu nezjišťoval, ani jsem se nijak neohlašoval a hned v sobotu jsem vlakmo vyrazil.

Malá Hraštice je opravdu malá a když je zasněžená je ještě menší. Vlastně je to jen pár baráčků u cesty, dvě-tři hospody, potraviny a řeznictví. Po chvilce motání mezi zasněženými domy dorazíte na malebnou náves s (ozvučenou!) kapličkou a jste u cukrárny.

Jak jsem si zjistil ex-post, Stáňa je v širokém dalekém okolí proslavená a přijíždějí do ní mlsouni až z daleké Prahy, zejména chataři! Krom hlavní pobočky v Hraštici, je jedna v Davli a druhá v Dobříši. Cukrárna také byla vyhlášena jako Cukrárna roku 2004, 2005 a 2007!!!

Uvnitř vás zaplaví neskutečné množství doplňků a barevné kýčovité výzdoby. Vepředu je prodejní pult a vitrína s dorty, všude okolo pak prosklené skříně s výstavkou všemožných předmětů. V předsunuté zimní zahradě je skromné posezení u třech stolků, ovšem pozor – na mramoru a s červeně polstrovanými lavicemi a křesílky! Z fotek se z důvodů nevalné technické kvality a ušetření šoku vykrucuji, do interiéru se podívejte třeba tady v telce. Máte to tam i s písničkou! ;)

Z dortů a zákusků jsem chtěl ochutnat jen ty původní – s recepturou od Myšáka. Obsluha byla na tento typ požadavku perfektně připravena a z celé řady asi třiceti zákusků, vybrala ty správné i s komentářem. Ne všechny Myšákovic dorty jsou stále k dispozici – nabídka se mění sezonně a zbytek vyplňují základním cukrářským sortimentem. A aby se podnik dobře uživil, dělá se i pekařina. Tu jsem ale neochutnal, nezbylo na ni místo!

To, co vidíte na první fotce, je dort Machar a brandy koule. Machar podle Josefa Svatopluka Machara, který byl Myšákův velký fanda. Korpus roládového řezu byl čokoládový s jemnou příchutí kokosu, uvnitř s hutným smetanovým krémem a s čokoládovými odrobinkami na povrchu. Solidní, vyvážený a nepřeslazený. STRHUJÍCÍ!

Brandy skořápka byla zase plná voňavého krému, který po brandy nejen voněl, ale i chutnal. Obvykle tyto čistě krémové věci nemá moc rád – bojím se, že se zakousnu do umělé hmoty. Tady to ale bylo něco naprosto odlišného. Čistota zákuskových hmot se volně rozvíjela a cukínova čelist padala! Stejně dobře zvládnutý byl i Schwarzwald – klasický čokoládový dort s višňovým krémem. Opět méně sladký korpus s hořkou čokoládou, kousky višní a brutální smetanová pokrývka!

Chutnalo mi asi tak moc, až jsem se prozradil. Paní Kortánová si k nám totiž přisedla a hned se s námi dala do živého rozhovoru. Poznali byste ji určitě na první pohled – v očích jí svítí laskonky! ;) Povídali jsme si o slavných Myšácích a o cukrárnách, i o tom, jak je dnes v Česku opravdová cukrařina téměř na vyhynutí.

Já byl úplně mimo. Za ušima jsem měl furt boule z Machara, před sebou zas hromadu historických fotek. Na nich nemožně kouzelné a neskutečné kreace. A kdyby toho ještě bylo málo, tak paní Kortánová jen tak přihodila dvě nadpozemské marokánky.

Byly to ty nejlepší karamelové placičky, jaké jsem kdy měl. Mandlové, z jedné strany s poctivou čokoládovou polevou, z druhé čistě karamelové s kousíčky aromatické pomerančové kůry. Do vlaku jsem si těch placiček odnesl plný sáček a k nim ještě krabici plnou zákusků…

Podobných výletů do neznáma, jen tak na základě doporučení nebo nějakého článku, jsem letos udělal spousty. Většinou naletím, jedu zbytečně a nic nepíšu. V Malé Hraštici to ale byla fantazie. Nechal jsem se uhranout, dojmout, oblbnout!

Starou Cukrárnu Myšák jsem nikdy nezažil. Kdyby ano, určitě bych si tam pochutnával na stejných kreacích. Proto je teď pro mě pravá Cukrárna Myšák v Malé Hraštici a ne ve Vodičkově. Alespoň prozatím. Anebo co myslíte? Podaří se znovuotevřené cukrárně přebít můj zážitek? ;)

Reklama

Komentáře

Teda mně se tak sbíhají sliny! Na marokánky už jsem skoro zapomněla – posledních pár kousků, co jsem ochutnala byly většinou tvrdé, nebo bez chuti. Už jsem přestala věřit, že je ještě někdo UMÍ!

Hned jak budu v Čechách na delší dobu, jedu tam a budu ochutnávat a užívat si. Pane Cuketko děkuju mockrát za objevení pokladu :o)

Páni, to zní nádherně. A mají pobočku v Davli, už aby bylo léto (pravím jakožto chatař)!

nee, já už na to přišel, se prostě musím chodit najedenej, jinak to špatně dopadá :-) Co mám teď dělat? Je ráno, jsem v práci, máme tu na obídek eurest a na jídlo přes den jeden oschlý bufáč, kde je vše nedomrlé, nedobré, nehezké, a to včetně prodavaček. Jestli já si někde uženu vředy, tak to je z tohoto čtení provokativních článků, které automaticky startují slinící reflex na maximum. Začnu sem chodit až po večeři :-)

Cukrárnu v Hraštici jsem navštívila už jako dítě školou povinné a poté cca před pěti lety zas. Je to cukrárna jako z dětských snů :-)) Asi si tam zase udělám výlet, před Vánocemi se to moc hodí.

Nevíte někdo něco bližšího o té pobočce v Davli? Na jejich stránkách není o nějakých pobočkách ani slovo.

Podle stránek firmy na výrobu turistických známek by to mělo být přímo na té hlavní, tak se tam někdy zkusím stavit, až půjdu od řezníka.

Podobny zazitek jsem zazil v jedne visce nedaleko anglickeho Bathu.Byl tam takovy Tea House kde meli moc fajnovy zakusky a prvotridni caj.Byl jsem jako v jinem svete! Clovek ani nelituje ze se musi trosku prasknout pres kapsu :).

Jéje, to jsem neměla číst; po obědě si budu muset něco upéct!
A kdy bude pobočka v Mariánkách?

Dobrý večer, já jsem z Dobříše a tak tu máme čest mít jednu z poboček této cukrárny. Doporučuju!
A shoda náhod, do cukrárny jsem zavítala minulý týden a jak jsem viděla tu marokánku, neodolala jsem, je skvělá.
Jen mě trochu vadí ten pohádkový, slaďoučký, kýčovitý styl…Jinak pobočka v Davli je na hlavní silnici, ale není tak výrazná a vyzdobená.

Jó tam jsme jednou před dvěma lety byli! Projížděli jsme skrz tuto vesnici a zastavili jsme se tam na náměstí na oběd. Té cukrárně jsme neodolali, přestože jsme se před tím přecpali obědem. Odebrali jsme tam pár vzorků, dítka ochutnala i horkou čokoládu. Už si nepamatuju, co všechno jsme vyzkoušeli, ale pár kousků to bylo a jediné štěstí je, že je ta vesnice trošku z ruky, jinak bychom byli ještě tlustší než jsme :-D Hrozně nám tam chutnalo, i manželovi, který na sladké moc není a uznává nanejvýš punčový dort a občas medovník, když se donutím k nadlidskému výkonu a vlastnoručně ho doma vytvořím.

Já jsem také z Dobříše :-) a nedávno jsem v cukrárně ochutnala brandy kouli, která byla výborná. Jak píše Jája „pohádkový, slaďoučký, kýčovitý styl“ je pro mne trochu moc, ale důležité je zboží. Mimochidem prodávají i moc dobré škvarkové placky a škvarkový chléb.

9 Mirek – taky ziju z asi 12 let stareho zazitku z tea housu… uz nikdy jsem nejedla tak dobre scones
Mysak me trochu zklamal, asi potrebuje jeste hajeni. Byl tam TOTALNI chaos, za 45 min, co jsem tam stravila (prevazne cekanim), jsem kolem zaznamenala tak 6–7 zamen, zpozdeni a stiznosti vseho druhu, cisnik byl az prilis agilni ve vysvetlovani duvodu, proc neco nebylo tak, jak melo byt…Dlouhe cekani na obsluhu, tiramisu celkem dobre, v poharove forme, kava normal, donesena cca 10 min po dezertu a jina, nez jsem objednala, ale zase s vodou a trtinovym cukrem. Prostor je to ale pekny, nabidka vypada lakave a verim, ze brzy vychytaji mouchy (myslim samozrejme ty metaforicke :-) Asi potrebuji predevsim posilit personal.

Jeste k Mysakovi, ani ne tak gastronomicky – na to, ze je to nove zrekonstruovane, me zarazila „bezbarierovost“ – dole bez problemu, ale je tam jen par mist k sezeni a pak jen vysoke barove zidlicky u pultu, ale nahoru se sice dostanete vytahem, nicmene nasleduje asi 5 schodu – pro vozicek ci kocarek neprijemne. Skoda. Ale dost typicke.
Jinak z dezertu priste zkusim neco odvaznejsiho, na tiramisu se prece jen asi k Mysakovi nechodi!

ahoj máme kousek chatu a jezdíme ke stáně pro dorty i pečivo.je to tam super.interier trochu přeslazený,ale přesně sestry styl,zamilovala se do panáka pierota co je na sedačce v cukrárně v hraštici a já se ho snažím sehnat k vánocům ale marně.zkouším to i po netu ale 5 hodin se nechytám.to mi to pěkně zavařili,už z toho šílim.kdyby náhodou někdo věděl kde ho sehnat písněte.díky moc. a ta cukrárna je fakt supeeeeeeeer.

12. nebo 15. Kde to prosím v Dobříši je? Jsem z Příbrami a rád bych navštívil, jezdím tam občas do zelinářství za Peny…

na Dobříši je to na hlavní silnici, Pražské, když pojedete z Příbrami a přejedete světla rovně, pojedete směrem k zámku, tak po levé straně, nemůžete to minout, je to růžový dům, vánočně vyzdobený…

21: No jasně, Orchard je parádní. Z Cambridge je to krásná procházka podél vody. Mají tam ukázkové scones a snad nejlepší apple pie, co znám. V létě to nemá chybu.

V Tea House doporučuju citronový cheesecake. Ty jejich bílé konvičky a hrnečky na čaj jsou kouzelné. Zkusím někde dohledat fotku.

21. Jasně, hlavě, když je 40°C ve stínu a vláčíte se z druhého konce města, přes celou Cambridge až tam. Myslela jsem, že umřu, protože při teplotě nad 25°C panikařím a při teplotě nad 30°C přestávám fungovat. Ale to blaho potom bylo nepopsatelné:
http://pivli.webovastranka.cz/…outn%C3%ADky

25: :o)) To jste měli fakt štěstí – na Anglii neskutečná teplota. Ale aspoň že odměna stála za to.

Mimochodem, jak furt koukám na tu úvodní fotku s dortíkama, permanentně mám na něco chuť. Ráno jsem si dala mince pie a už bych šla zase mlsat. Pane Cuketko, to je trápení neviňátek!

:-)))
Do Anglie pravidelně přivážím teplé počasí. Tu se koupem v moři, tu se pražíme a pečeme po výletech nebo uprostřed Londýna. Klasika. Onehdy jsme těsně před Vánocemi měli tak neskutečné teplo…v Praze chumelilo, když jsme přistávali v Ruzyni byla metelice a cizinci v letadle zděšení, v Anglii bylo 15°C a svítilo sluníčko. Jojo…Ale vloni jsem v dubnu zažila v Cam sněhovou vánici. :-)))

Myšák mě zklamal, musím zkusit tu Hraštici, to zní o moc lépe.

Ta brandy koule mě tedy bere. Vzpomínám na koňakové koule, mývali je ve Francouzské prodejně v Jindřišské. Blahé paměti.
Koule byla vlastně úžasný krém, obalený v pražených mandlových lupíncích. Absolutní slast!
Do cukrárny ŠTáňa se asi hnedtak nedostnu, ale můžu dopručit cukrárnu Pod hradem – pod hradem Okoř. Jakou mají kávu vám nepovím, ale dortíky parádní. nešizené krémy, skutečná šlehačka a čerstvé ovoce. Fantastické:
http://pivli.webovastranka.cz/…P1000927.JPG

Vzpomínám na koňakové koule, mývali je ve Francouzské prodejně v Jindřišské.
Až úzskostlivě hygienické, ne? Sušili je pak fénem? :-))

ježšimarjááá co jsem to zas napsala?????
V poslední době se mi to stává nějak často. ještě, že je tu pan 1R. To bych si nafackovala!!!
když to teď vidím, úplně mě to majzlo mezi oči. Stydím…

Ale abych si taky drkla: co je to úzskostlivě? :-))))
To je něco jako obojetné íííýýý?
Slováci snad chtěli zrušit psaní tvrdého a měkkého i/y.
Ne, je to hrozné, člověk píše, napůl spí, nepřečte si to po sobě a pak se diví. To není vymlouvání, jen suché konstatování.:-)
Dobré noci všem, požehnaný a klidný adventní čas!

40: Úzskostlivě je bota, po skoro 40ti letech v anglickém prostředí. Yes, yes, people in glass houses should not throw stones…

36: Docela často se omylem podepisuji Jedorožec… vůbec nemíním být toxický!

38: Pivli, nefackujte se, ni popel na hlavu si nesypte. Mě docela pobavila vidina, jak naproti Hlavní poště si Francouzi myjí své (koňakové) koule.

38, 43: jasně, mě to taky moc pobavilo ;-)) Myslím, že tu nešlo ani tak o opravu pravopisu, jako spíš o zábavnou myšlenku, povedlo se.

:-))))
Jojo, váš češtin po tolika letech v Anglii má můj hluboký obdiv.
:-)))

Nejraději mám některé naše rádoby celebrity, které pár let žijí mimo republiku a pak obtížně, se silným anglickým přízvukem hledají slova. Když se chce, tak to jde, takže si myslím, že je to většinou jen póza.
Možná dříve, když byl člověk od svých blízkých kolikrát skutečně odloučený, ale dnes, v době mobilů, počítačů a hlavně sovobdného cestování…
Ale je fakt, že člověk prostě zapomíná…

Nevíte proč tomu dali název – Myšák gallery ?
Taky vám podobná spojení nahánějí husí kůži ?
:-/

„myšák gallery“ je ten shopinkoidní BS vedlee… abych pravdu řekl dost mě to taky nervuje. hlavněm pokud správně tuším,t ak billa co tam je zabrala velký kus původní cukrářské výrobny :(

Malá Hraštice je opravdu malá, ale Velká Hraštice je ještě menší!

Cukrárnu znám, je z pravidelných zastávek mých bicyklových vyjížděk… nebo jsem snad měl napsat z důvodů ;) ?

Cukrárna v Malé hraštice je častým cílem našich rodinných cyklovýletů – v letošní sezoně jsme tam byli 4×. Koňaková koule nemá chybu a ostatní sladkosti a pečivo taky ne. Pro Pražáky s kolem -tip: autem do Kytína a potom si udělat okruh s návštěvou cukrárny nebo varianta bez auta – cyklobusem z Dobřichovic do Kytína, potom se dá sjet až dolů k Berounce a domů vlakem, případně zdatní cyklisté na kole. Super výlet!!!

cukrárnu v malé hraštici jsem objevila před pár lety a byla jsem z ní vedle. kromě sladkých dobrot, mají úžastný švarkový chleba a škvarkové placičky. kýčovitost mi v tomhle případě vůbec nevadí, proč by cukrárna nemohla být načančaná. nedávno jsem jela tramvají kolem ortenového náměstí (ph 7) a letmo zahlídla na tabuli jedného bistra, že dovážej zákusky z malé hraštice. příště vystoupím a probnu to :-) přece jen, je to blíž…

poslušně hlásím, že moje matka byla u Myšáka a: čekání v normě, dorty dobré (se socialistickou produkcí naštěstí nemají nic společného), káva standardní, interiér krásný, ceny přiměřené (což mě zaráží, protože je to lakotná důchodkyně). Tak to je asi tak všechno. Odchod.

Zdravím! Už když jsem Vás v cukrárně zahlédla, první, co mi vytanulo na mysli, byl web cuketka.cz. Jak vidno, nemýlila jsem se! Kdo jiný by totiž proseděl v cukrárně celé odpoledne, náruživě vše fotil a celou věčnost diskutoval s paní šéfovou:-) Popravdě řečeno, takové hosty mám nejradši. Je na nich totiž vidět, že si váží kvalitně odvedené práce a nechodí k nám jen z obžerství!
Jestli jsem z článku dobře vytušila, nic Vás v cukrárně nezklamalo a tak to má být:-) Doufám, že se do Hraštice ještě někdy vydáte, ač už je to místo jednou odhalené!
Přeju hodně dalších kulinářských objevů…
Bára Bláhová, t.č. na brigádě u Stáni:-)
P.S.: placičky jsou jasný favorit zimní sezony!

Tak to je paráda lidičky..!!!u nás v Hraštici máme nejlepší cukrárnu!!!medovník máme uplně vynikajíci a i ostatní dorty!!v pekárně a cukrárně pracuji a je to tam ůžasné!!!prostě paráda

Bára:

jé, tak já vás taky zdravím :) to jsme teda nenápadej děsně!!!! docela se tomu teď řehním :)))

opravdu moc se mi u vás líbilo. marně hledám za poslední rok srovnatelnou návštěvu za sladkým :) určitě se dokoulím!!! teď když už o vás vím. a vaše placičky sem posílal expresní poštou mamince přes celou republiku!!! :)

myslím, že to jde ruku v ruce – spokojení hosté a úsměvy na vašich tvářích!

tak jsem dnes konečně projížděl Davli za světla, tak jsem kromě do řeznictví pro teplou sekanou zamířil i do cukrárny a musím potvrdit, že zákusky mají výborné.

to =o) : kterápak ty seš???:-D
to pan C.: Ještě mě tak napadá, když je pan Cuketka tak gurmánsky protřelý světák (nezaměňovat se smeták)…Jestlipak zná v Praze nějaký příjemně útulný podnik kavárenský, v němž si člověku může doplnit denní hladinku kofeinu a nemusí si, ze strachu, že mu místo kapučína (:-D) přinesou ohřaté mlíko, dávat jen piccolo (ristreto jest k mání jen zřídkavě)???
Omlouvám se za krkolomné větné konstrukce, jsem znavena…

Dovoluji si oznámit, že jsem dnes navštívila cukrárnu U Myšáka.
Nejprve jsme s kamarádkou vešly do dveří (z Vodičkovy ulice) a hned nás zpražil hlas nějaké zákaznice , sedící u inkriminovaných dveří:„ZAVÍÍÍRÁÁMÉÉ!“ Paní se trochu nedivím, táhlo jí odtamtud na cemr, dveře se nejen že nezavíraly samy, ale muselo se na ně hrubou silou, aby se dovřely. S úsilím jsem je zavřela, v duchu se podivila té paní, že problém neřeší raději s personálem cukrárny a-přiznávám, že kapku rozechvěna jsem poté, co jsme marně hledaly kontakt s personálem v této dolní části (asi hlavně rychlá kavárna?), který nás možná až okatě ignoroval, stoupala o patro výš-snad tam bude lépe. A bum, další překvapení! Fronta! Sice jen 4 lidí, ale fronta to byla. A taky tam byl pán, který bdí nad tím, abyste se dovnitř nevpasíroval nereservován či nevyčekán. Ten pán byl překvapen, že my jsme překvapeny-nečekaly jsme, že budeme čekat (s ohledem na avizovaných 144 míst v cukrárně). doba čekání činí 10´-15 minut. Celý den jsme se na „Myšáka“ těšily, tak to už pár minut počkáme, no ne? A pro zájemce, je prý lépe si půl dne předem zarezervovat místa, a telefon na rezervace je: (+420) 731 653 813 – heč, dostala jsem vizitku:-)
No a pak jsme byly uvedeny ke stolku. Obsluha vzorná a příjemná, ceny odpovídající kvalitě, překvapivě jsme tam zahlédly i ovocné košíčky velikosti dlaně za 17 Kč!, a další dorty jen letmo, ale tak kolem 24, 30 Kč, asi tam byly i dražší, ale neměly jsme tu čest je vidět). Zahájily jsme slavným karamelovým pohárem Myšák za 120 Kč (takto jsou naceněnyn i ostatní poháry) a věřte mi, za ty peníze stojí. Všechno čerstvé, nefalšované, ani stopa po umělé šlehačce, vynikající sametový karamel,spousta drcených ořechů, opravdová vanilková zmrzlina, úžasná harmonie chuti a hlavně pohár jakoby byl bezedný. Měly jsme v úmyslu dát si vedle poháru kávu, jedno jakou (ceny od 55 do 65) a nějaký dortík, ALE ten pohár nám přinesl takovou slast a neskutečně nás zasytil, že nebyla možnost do nás vpravit byť sebelepší kousek dortu a kávy. Se smutkem v očích, ale nirvánou v zažívacím ústrojí, jsme se odporoučely a ještě po několika hodinách necítily ani chuť ani hlad. Příště vyrážíme na kávu a zákusek:-) Radši si ale zarezervujeme stolek:-)

Já to chtěl zkusit před pár dny, ale docela jsem spěchal a fronta mě odradila – šel jsem si tedy prohlédnout zákusky ve vitríně, že bych si něco koupil na zkoušku sebou. Jenže z nápisů jsem pochopil, že zákusky stojí buď 45 nebo 75 korun a vypadaly tak, že ty za 75 by mě lákaly pokud by byly za 45 a ty za 45 pokud by byly tak za 30…Odešel jsem s prázdnou. Asi se vrátím až budu mít víc času a zkusím to na místě, na odnos mi to pro mě přišlo jako neadekvátní poměr cena/na pohled odhadovaný výkon.

Tak jsem to tam navstivil. Marokanky jsou fakt skvele, taky je dobra ta brandy koule, ale ten zbytek (Schwarzwald a cokoladova rolada) byl fakt nic co by stalo za zminku. Taky jsem si tam vzal asi dalsich 7 ruznych dorticku domu, ale taky ani doma zadny flavorgazmus se nekonal.

Na jinou stranu, pred nekolika dny jsem navstivil mysaka, a musim rict ze me tam dlouho neuvidi. Tak desna, nevyskolena, nic neznajici a neochotna obsluha se jen tak nevidi. A to je skoda, pac samotne dorticky tam jsou skvele, ochutnal jsem 4, a vsechny byly o tridu lepsi nez v Davli.

K te obsluze. Slecna ujistila nas (byl jsem se skupinou lidi), po mem nekolikatem ujisteni, ze lungo opravdu nedelaji tak ze nechavaji celou vodu protect tema 7 gramy kavy. Pak jsem sel se podivat jak to delaji, a zhrozil jsem se. Kavovar na nejakych 6 baru, tece z toho nejdrive vterinu hneda brecka, a pak celou dobu bila. Samozrejme ze zadny zazitek v oblasti kavy se nekonal. Potom slecna prinesla jen pulku objednavek a dal akorat si chichotala s dalsima kolegynema a pila vodu, potom obsluhovala dalsi stolky. Po 5 minutach jsem k ni sel se zeptat kdy bude ta dalsi pulka objednavky, ze stale cekame. Samozrejme ze nic nevedela, tvarila se ze me vidi poprve, a ptala se u jakeho stolku jsem, a ze o nicem nevi. Potom se probrala a rekla ze ted prinese. Po minute prisla k nasemu stolku a zeptala se co jsme to vubec objednavali, ze to nikde nema. No proste hruza a neschopnost par excellance.

60. Tak to jste byl asi dole, podle popisu „ochotných“ zaměstnanců to tak vypadá. Kvalitu kávy neposoudím, neochutnala jsem ji, ale obsluha „nahoře“ byla příjemná. Celkem mě ale překvapil na tak exkluzivní cukrárnu poměrně velký hluk.

Teď koukám, že telefonní číslov mém komentáři se tu zobrazuje jako Skype!!? doufám, že se to objevuje jen u mě na monitoru, pokud i u ostaních, omlouvám se, nevím jak k tomu došlo:-(

Cukrovi ze Stani je naprosto famozni… mela jsem odtamtud letos na jare vysluzky na svatbu. Krasne je i zabali a naaranzuji… Male minus bylo to, ze doobjednavane 3 balicky sice nauctovali, ale nejak zapomneli vyrobit a mamku pri vyzvedavani nenapadlo si to prepocitat :-( Ale jinak chutove bajecne… a marokanky jsem den pred svatbou malem sezrala vsecky sama, jak mi chutnaly :-D

Presvedcena kladnymi hodnoteniami som navstivila cukraren Stana v Dobrisi v pozitivnom ocakavani. A sklamana som bola velmi......vsetky kolace, ktore som si v ten den kupila (a nebolo ich malo) chutili tak nejak rovnako. Nevyrazne. Vo viacerych typoch kolacov sa plnka len mierne obmienala.....a ospevovane marokanky ? Manzel mojej priateky skonstatoval, ze tak hrozne dlho nejedol…snad nemam zdegenerovane kolacove chutove pohariky od piva :-)…

61. Byl jsem nahore, rezervoval jsem tam tam stolek.

64. Marokanky tam maji dva druhy. Luxusni a obycejne. treba jste si vzali ty obycejne. Luxusni maji uplne v rohu vpravo. Jinak souhlasim, az na tri veci (vyseuvedene) me to tam nezaujalo.

64. hm taky si navštívila cukrárnu v Dobříší příště zkuz tu u nás v Malé Hraštici!!!:)

A zkoužkou těšce zkoužený si oslať šivot.
(Sorry, I seem to find myself in an impish mood, again.)

Tak jsem navštívila s kamarádkama cukrárnu u Myšáka s velkým očekáváním.. Poté co jsme byly usazeny trošku roztržitou slečnou u vchodu, vtěsnaly jsme se ke stolku zhruba uprostřed první místnosti (architekt zřejmě více myslel na vysoký počet míst než na pohodlí hostů) a asi 15 min jsme čekaly, zda si nás některá z procházejících obsluhujících slečen všimne. Po té době nás to už přestalo bavit, tak jsme se snažily nějakou „odchytit“. V tom momentě neprošla ani jedna :-) Odchytily jsem si alespoň slečnu od vchodu s tím, že bysme si rády objednaly a zda by nám mohla přinést lístek s nabídkou. Ten nám byl během chvíle donesen a po cca dalších 10 min. jsme si konečně mohly i objednat. Kamarádka měla jablko v žumpanu a horkou čokoláku, já kávu a sachrův dort. Všechno to bylo krásně nazdobené a vynikající, žádná umělina. Kamarádka dokonce čokoládu nedopila, protože to byla opravdu hustá čokoláda a už nemohla :-). Nepříjemné opět bylo shánění obsluhy, abysme mohly zaplatit. Slečna se na nás navíc nepříjemně tvářila – zřejmě jsme jí obtěžovaly.. Takže sečteno podtrženo – zboží velmi dobré, obsluha mizerná, ceny odpovídající centru Prahy, prostředí cukrárny velmi pěkně vyzdobené, akorát si musíte zvyknout na to, že sdílíte svou konverzaci s osobami sedícími u vedlejších stolečků :-).

byl jsem tam už třikrát, ani jednou jsem se nedostal vnu – takže na to prdim a už tam nepůjdu

Nechala jsem se zlákat „odborným doporučenám pana cuketky“a objednala si vánoční cukroví z pekárny Stáňa.Už to nikdy víc neudělám.Cukroví bylo na úrovni těch umělotin které můžete koupit v Tescu.Všechno polité tmavou čokoládou,nijak nenazdobené a chuťově prostě strašné!!!!!Je mi jasné,že naprostá většina tohoto zboží za 700,–kč skončí v koši.

70. Nevšimla jsem si, že by pan Cuketka někomu doporučoval objednávku či nákup vánočního cukroví?
To jednak.
Druhak: na Vánoce má být cukroví domácí a ne kupované. I kdyby to měl být jen jeden druh, jako třeba vanilkové rohlíčky nebo linecké. Ano je málo času. Ale já to taky vyrábím po nocích.
A když už něco chci objednat (je plno ženských v domácnosti, které pečou na kšeft a pečou dobře), žádám ochutnávku, protože doporučení-nedoporučení, co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému.

Eva:

to je mi líto :) dtto pivli, o cukroví jsem se snad ani nezmiňoval. jestli chcete nějaké moje exaktní doporučení, co U Stáni vybrat a za čím jet, tak jsou to originál dortíky dle Myšáka a marokánky :) jinak samozřejmě tam je běžná pekařina a cukrařina tzv. „na uživení“

for pivli:

když pan cuketka napíše v recenzi, že to není špatné, tak to znamená, že to je dobré. to už je úděl recenzenta :-)

druhak: kde je psáno, že na vánoce musí býr cukroví domácí a né kupované? to pan cuketka nikde nepsal :-)))

74. Nene, to nenapsal. To jsem napsala já a za tím si stojím.
:-)))
Ale znovu, pokud bych si nechala něco péci, musela bych to nejdřív ochutnat. Nešla bych do toho na blind.

75: moje řeč, to je jako s ženskou, nejdřív ochutnat a pak teprve koupit .o)

no před chutnáním doporučuji přivonět. zichr je zichr.

Ahoj vsem,dnes jsme byli poprve v cukrarne u Mysaka v centru Prahy…jelikoz na jejich strankach neni moznost se vyjadrit pisi alespon zde. Pokud mate male dite a kocarek navstevu si rozmyslete (i presto,ze jsem mela dojem, ze kdyz uz ne ty restaurace apod., cukrarny jsou to prave pro navstevy s malym ditetem)po dnesku si to nemyslim..vsude tesno, male ulicky, male stolky..a neochota personalu vyloudit usmev,ze i tak jste vitana..Pak prisla rada na objednavku – to co jsme zazili tady, jsme opravdu nezazili nikde..tak neprijemnou, strohou protivnou mladou servirku potkate snad jen v nocni nonstop herne..po objednani jsme s napetim cekali na ty vyhlasene dobroty – chutnali nam, urcite jednalo se o skvost mezi cukrovinkami, ktere jsem kdy ochutnala…ale i tak,uz ponekud pokazena nalada celou tuto slast pokazila..pak opet, cekani,nez slecna servirka odnese jiz pouzite nadobi, aby aspon trochu vznikl prostor a moznost dat si vybornou a ne zrovna levnou kavu..nestalo se tak,zase jen protivne jednani, s tim, ze objednavku nevyridila zcela spravne a nedonesla nam jednu vodu..potom to celem zazitku Vam prinesou ucet,kde jsme ochotne zaplatili 900 Kc..a to uz je castka,kde jsem si predstavovala, ze by nas predtim mel provazet prepych..bohuzel se tak nestalo a vsem nam dalo hodne prace a usili nevzbudit rozruch a mile obsluze poradne vycinit…jen zkazeny dojem a zazitek a rozhodnuti,ze i pres opravdove pochoutky sem radeji uz nepujdeme..

S tou obsluhou, to je pech… Neodmyslitelně působí na celkový dojem lokálu. Když je obsluha jak vymačkanej citrón, nezachrání to ani skvostné jídlo. Jednou jsem to už nevydržela a dámě za barem mile, leč asertivně oznámila, že takhle tedy opravdu ne. Doporučuji to nedělat příliš často a být na to obrněn nervy a obalen tukem.

Včera jsem po dlouhé době navštívila cukrárnu v Hraštici a tak dobrou horkou čokoládu jsem ještě nikde neměla :-) Bohužel to bylo jen v rychlosti, mrznul mi v autě pejsek, kterému je vstup do curářského království zakázán, ale marokánky jsem si stihla zakoupit s sebou !

Na základě toho článku jsme si domů objednali vánoční cukroví právě v této cukrárně. Bylo vynikající – jsme docela gurmáni a kupované cukroví nám nechutná, ale tohle němělo chybu.

Mandlové trubičky s čoko náplní a včelí úly ??
Naprostá bomba, doma jsme museli zavést příděl, jinak by se to snědlo první dva dny všechno.

A že vánoční cukroví musí být domácí ?

Ale nemusí, při dvou malých dětech a třetím miminku jsem rád že jsem ráda a na vlastní cukroví se zmůžu.....až někdy za déle.
:-))

Byla jsem v dnes v cukrarne Stana v Male Hrastici a bohuzel mi tam nechutnalo. Slehacka byla vyhradne z ropy a takova chybka pokazi okamzite kompletni dojem. Nepovazuju ztuzeny tuk za slehacku.

83.Fu: zdravím,můžu se zeptat,co jste měla u Stáni v Malé Hraštici dobrého?

Dnes jsme navstivili Male Hrastice a cukrarnu – urcite doporucuji. Behem 15minut co jsme tam sedeli, se tam vystridalo asi osm rodin/jednotlivcu a odnaseli si vetsi, mensi balicky. Neco malo jsme si i my odvezli domu a nez byl vecer, vsechno bylo snedeno. Me pritelkyni moc nechutanlo Tiramisu, ale mandlove placicky, ovocne dortiky to male zavahani napravilo.

Ohledně Hraštice.Je mi líto,že jsme si nejdříve nepřečetli i komentáře k článku,věděl bych co mám koupit a do čeho jdu.Marokánky fantazie,ale tzv. „cukrařina na uživení“ to by jste měl lépe vysvětlit co tím myslíte.Šlehačka je umělá hmota a …No nic čekal jsem něco jiného,odpovídajícího věhlasu.
Myšák ve Vodičkové ulici-do patra jsem se nedostal,pro frontu na schodech,ale mě stejně zajímala zmrzlina v ,kterou jsem si koupil v přízemí.Toužil jsem po ochutnání „vlastní receptury“ zmrzliny.Takový požadavek jsem i vznesl na dámy za pultem a odpovědí mi bylo,že všechny zmrzliny jsou jejich vlastní…Dal jsem si vanilkovou a pistáciovou (25,– kopeček).od každého kopečku pro jistotu 2× do pusy,abych se ujistil,že se jedná o mec3,který byl pro mě dál nepoživatelný.
Tolik k vychvalované slávě obou podniků.
Hezký den.

ad Hraštice:

šlehačku z umělé hmoty jsem při své návštěvě nezaznamenal. pokud používají, jejich chyba a mě osobně by tím rovněž nakrkli. dělají škodu jen sami sobě.

„umělohmotnou šlehačku“ zde i mi do mailu někdo hlásil i u myšáka, kde se nepoužívá (resp při opakovaných návštěvách jsem ji nezachytil). bylo my možná dobré napsat co se tím myslí. na kterém zákusku, ztužená neztužená, tuková, máslová etc. ne všechno bílé na dortu je šlehačka a ne všechno zpěněný rostl.tuk.

ad doporučení:

velice nerad bych tady psal přesný nákupní seznam, co koupit, kolik to bude stát a jak to má chutnat. předpokládám jistou dávku vlastní orientace :)

ad U Myšáka:

zmrzlina není „domácí“ je dovozová – italská ze směsi, při její přípravě se ale používá smetana. to je celé k „vlastní receptuře“.

recenzi myšáka chystám :) chci se vyhnout první masážní mediální vlně a podívat se na podnik s odstupem několika měsíců provozu.

Bré již odpoledne:D
Dlouho jsem sem nezavítala, ale recenze na cukrárnu, pravou cukrárnu mě nadchla a opravdu se asi vypravím na výlet za dorty…
ad. pravé cukrárny : u nás na Ostravsku má veli silnou pověst cukrárna v Kravařích, ikdyž s tím Ostravskem by to asi nepřekousli, je to na Praiské…tzn. spíše Opavsko. každopádně, pokud se kdy zatouláte tam tím směrem doporučuju…nej kremrole na světě a ty koláče…

Bohužel jsem se nechala zlákat a objednala si cukroví z Hraštice.Za tu cenu jsem čekala kvalitu.Jediná dobrá věc byly vosí hnízda.O obsluze,která byla zmatená,ani nemluvím.Cukroví bylo pouze zabaleno a dáno do přepravky od pečiva,která se musela vrátit.Prosím,pokud nemáte ani na levné pěkné krabice pro zákazníky,nedávejte raději nic.Bohužel tam už nikdy nepojedu.Škoda benzínu,času a peněz.

Zdravím a přidávám čerstvou informaci: o víkendu jsme uspořádali výlet do Hraštice, kde jsme se bohužel dozvěděli, že zákusky podle originálních receptur se právě neprodávají, anžto se patentují a budou k dispozici někdy v březnu. Nicméně i standardní nabídka stojí za to – ořechové a mandlové placičky moc dobré, klasické marokánky obyčejné, snad jen koňaková špička úplně odlišná, příliš tučný krém bez chuti či co …Jinak vše čokoládové má tu nejčokoládovatější čokoládu ze všech čokolád :-)

dortíky jsou moc chutné, ale všude propagují jen hubené , štíhle až vyhublé postavy. S Martinkou jsme si dali dortík a tá už koukala po hodině zda nepřibrala na váze. Mně nadchli v cukrárně víc ty krásné panenky a pocit domova a dobré nálady.

91: Ale naštěstí existujou i hoši co se jim líbí krev a mlíko, takže holky pěkně papkejte a netrapte se tou blbou propagandou kosmetických a kdovíjakých firem ;).

Občas jedeme Dobříší a stavíme se v cukrárně Stana. Prodavačka neochotná, V 8 ráno už nemá pečivo a diví se, že my se divíme.

Vzkaz pro Mirka- je to sice možná pravda, ale trend a realita jsou tak jak jsem napsala.

Doporučuji, vzal jsem přítelkyni na výlet s překvapením a Hraštice slavila úspěch. Dobrota za skutečně rozumnou cenu. Díky moc za tip.

Dodatek – i když je pravda, že originálky od Myšáka neměli :( Ale i tak bylo z čeho vybírat:)

Cukrárna Stána nemá chybu měl jsem tam ty jahody se šlehačkou v kelímku a super a ještě, když je na brigošce BARUNKA

Byl jsem překvapený z některých negativních recenzí cukrárny Myšák. Chodíme tam se ženou dvakrát týdně a vždy si předem zarezervujeme „náš“ stůl. To je vždy přesně a ochotně provedeno. Obsluha – a to už jsme tam byli nejméně 40× – je vždy milá, ochotná. Víte, ono také záleží na tom, jak se s těmi servírkami bavíte sami. Pochvalte, projevte porozumění, jak sebou musí švihat a věnujte jim vlídné slovo. O kvalitě už byo skoro všechno řečeno – je to prvotřídní. I když si objednáte třeba jen jeden kopeček limetkové zmrzliny, přinesou ji v krásném poháru, se šlehačkou a síťovou ozdobou z čokolády, to vše za 25,– Kč. Ostatně – jestli je to někomu za tuhle kvalitu drahé, Albert a Billa mají dorty za daleko menší cenu. Suma sumárum: Myšák od nás dostává jedničku s hvězdičkou.

U Stáni jsme byli už vícekrát a jediné, co nám chutná je Brandykoule. Jinak průměr až hnus. Posledně jsem nedojedla hruškový dort. Se nedalo…

U Myšáka jsme byli jednou. Fronta nebyla, volných míst dost. Ořechový dortík výtečný, mrkvový trochu slabší, káva dobrá. Obsluha zato naprosto šílená.

:o)

pani naděžda je nejspíš trošku moc vybírává…já ke Stáně jezdím minimálně ob víkend a dorty vynikajíci…obvzlášť onen hruškový dort mám ve velké oblibě..ale vypadá to co člověk,to názor…

V Malé Hraštici máme chatu a tak cukrárnu Stáňa navštevujeme poměrně často, ehm… každý den. Ale víc než pro zákusky (na, že by bylo špatné, jsou výborné, hlavně větrníky a rolády) si chodíme pro moc dobré celozrné housky a rohlíky! Teď tam budu týden!!!

100. No ja s „pani nadezdou“ souhlasim ve vsem, az na tu kavu u Mysaka. Ta byla hrozna.

103. Ted to ctu znovu a pozorneji, a je fakt ze „hnusem“ (to slovo jsem si tam puvodne nevsiml) bych to rozhodne nenazyval. Proste prumer, nic extra. :)

Ale kava v mysakovi je hnus fakt :)

99: mě je na tom divné, pokud vám tam tolik nechutná, proč jste tam byli už vícekrát. Ta brandykoule musí být úžasná, že se kvůli ní znovu a znovu přemůžete ;-)

Už se v tom trochu ztrácím, 105 komentů k 9 měsíců starému postu nepomáhé orientaci v problematice. Ptám se tedy jednoduše- „Káva v Myšákovi je hnus“ je myšleno Myšák ve Vodičkově? oni tam s tou kvalitou vedou dost marný boj a mě by pomohlo, kdybyste mohli prosím popsat, co konrétně Vám na jejich kávě vadí (servírování, chuť, cappucccino, nepřehledné menu apod). Mají snahu to zlepšit, ale potřebují jasný feedback, co je pro zákazníka nepřijatelné, špatné. Dobrá zpráva je minimálně ta, že vědí, že kvalita je důležitá a že mají rezervy a chtějí na tom pracovat…

Chci se vás jenom zeptat,lidi,kdo byl v poslední době v cukrárně v hraštici, co řikátě na kávu?

Když už se tady v této diskuzi píše o dobrůtkách z cukráren, chtěla bych doporučit cukrárnu Fregatta v Měchenicích. Nic lepšího jsem snad v životě nejedla, vážně! Mají klasiku i „své“ zákusky, všechno vždycky čerstvé, protože vše jde pěkně na dračku. Ochutnala jsem snad ode všeho, bohužel vyhlášené větrníky na mě nikdy „nepočkaly“ … Všem doporučuji!!!

Jsem odchovancem pana Myšáka, se kterým jsem se pracovně setkal ve VaVS PCaS. Po rozloučení v roce 1981jsem se odstěhoval na slovensko, kde jsem si splnil svúj malý sen, a to, mít také svou malou cukrárnu. Tak jsem přiložil ruku k dílu a vlastnoručně jsem postavil výrobnu a prodejnu. Vzhledem k tomu, že jméno Myšák na východním slovensku není takovým pojmem,jak v Praze,nese moje jmeno s obchodním názvem FANTAZIA a web fantazia.okinfo.sk . Ve svojí cukrárně založené v roce 1993prodávám a vyrábíme přes 60 druhú klasických cukrářských výrobkú, okterých jsem předpokládal, že by je měl ve své ponuce i pan František Myšák.takže se snažím být navzdory svému ochrnutí východoslovenským Myšákem. Jestliže se Vám to zdá trochu neskromné, je to zcela záměrné.
Čokoládovým špicím čest, Váš Zdeněk Černý

Michale,z toho,co jem si na tomto diskutáku přečetl mám dojem, že někdo zapomněl na zásady starého pána Myšáka. ProtožeCukrárnu Myšák nedělají nostalgicky pojaté púvodní prostory, ale cukrářská poctivost a dodržování správné výrobní praxe starých receptú. A to se týká i výroby kávy a čajú.Pan František nikdy neuznával všelijaké RP a šlehací směsi. Říkal, že do cukrárny chemie nepatří.Prostě potřebujou Stáňu.

Tak v Davli už Stáňa nebydlí, nevadí stejně jsme tam šli hlavně pro buřty.

V sobotu jsme se probojovali do narvané cukrárny v Hraštici, káva nic moc (neznámé značky, takže jsem si ani nezapamatovala jméno :-(), ale jahodový trojuhelník skvělý, stejně jako luxusní mandlová placička, která se vešla do úložného prostoru Vespy jen tak tak :-)

Vse co jsem v Hrastici jedla a pila bylo vyborne.Sve dceri jsem tam na svatbu objednala dorty a cukrovi a svatebni kolacky.Je to jiz pred 7 roky, ale pecou a tvori stale skvele.Jen jim preji, aby nadseni nekdo prevzal i v budoucnosti.

:-( tak teda nevím… Podlehli jsme kouzlu Cuketkovy recenze a vlastní rozežranosti a vydali se do Hraštice a zážitek to byl vskutku velký! Dobrá, pominu velkolepý nevkus venku i uvnitř, přece jen jsme přijeli za pravou dobrou cukrařinou! Ale bohužel nemůžu napsat nic jako STRHUJÍCÍ a famózní… sachr svou strukturou těsta silně připomínal rozmražený korpus a hlavně! vršek byl bohatě ozdoben ne pravou ale UMĚLOU ALA ŠLEHAČKOU, prostě krémem, který se jako šlehačka tváří a který tak milují dnešní „moderní cukráři“ – zeptat se na pravost šlehačky mě ani nenapadlo, když byla řeč o staré škole a Myšákovi – bohužel :-( Tuhle cukrářskou barbařinu – jsme kdysi dostali i v kafi Vídeň – a náhodou taky v oceněné cukrárně – nechápu. Co na to pan Myšák???
Marokánka vypadala stejně jako všude jinde, místo ořechů buráky a po pomerančové kůře ani památka.
Chuť jsme si nespravili ani slanými tyčkami – žádné tuhé křupavé,ale nafouklé práškové těsto..
Odjížděli jsme zklamaně s tím, že sem už nikdy! Cestou do Prahy jsme vzpomínali na nám známé cukrárny, které tu hraštickou v pohodě strčí do kapsy a kde je na sachru pořád ještě ta pravá!!!

Líza:

nejste první ani poslední zdá se. slyšel jsem že myšákovy receptury byly dočasně staženy z nabídky, a bez nich to asi nemá cenu. nevím, už delší dobu sjem tam nebyl.

byly tam originální receptury k vidění? nebo jen standard nabídka?

ad marokánka – už to tady také někdo zmiňoval – jsou dva druhy, musíte objednat tu „správnou“. to se snad ani splést nedá, jak je dobrá ;)

Originální receptury – kde? nevím, bylo tam spousta věcí všude kolem :-)
ale s názvem marokánka jen ta 1, jinak podobné placičky…

Prodávají marokánky obyčejné (nebo prostě mandlové) a pak marokánky luxusní :-) A přes veškerou kritiku nedám na hraštickou cukrárnu dopustit, neznám jinou cukrárnu s tak bohatou nabídkou.

Líza:

pomůžu s citací z článku:

Z dortů a zákusků jsem chtěl ochutnat jen ty původní – s recepturou od Myšáka. Obsluha byla na tento typ požadavku perfektně připravena a z celé řady asi třiceti zákusků, vybrala ty správné i s komentářem. Ne všechny Myšákovic dorty jsou stále k dispozici – nabídka se mění sezonně a zbytek vyplňují základním cukrářským sortimentem. 

musíte se prostě zeptat. někdo tady v diskuzi hlásil, že prý jsou dorty s recepturami od myšáka dočasně staženy, proto se ptám. rozčílení nad umělou šlehačkou vám neberu, to je samozřejmé. takhle když to ale napíšete, tak nelze zjistit, jaká je vlastně v cukrárně situace.

Řekla bych, že situace taková, že se tam nevyplatí jet, pokud nehledáte průměr, byť v bohaté nabídce. Možná budete mít štěstí a bude tam něco z klasiky anebo ne a pak si něco dejte klidně kdekoliv jinde…

Líza:

no, bohužel to není moc o štěstí ani o bohatosti nabídky. do hraštice všechny posílám stále. pokud si ale nenechají poradit a zaplácnou se první sladkostí, která jim v nabídce (bohužel nesmyslně široké) padne do oka, asi není pomoci ;)

no nevím, nevím… zkusili jsme druhů víc, ale příště se půjdem zaplácnout někam jinam ;-)

ale na závěr to nejdůležitější o čem nepíšem! chápu, že cukrářku hájíte, měl jste kliku a výborné zákusky, my měli smůlu a už nás tam neuvidí, ale není to divné, někdy – občas udělat něco tradičně z dobrých surovin a jinak prodávat průměr s náhražkama? To bych teda neobhajovala a už vůbec se nehlásila k odkazu myšáka! prostě na něco lidi nalákám, ale kšeft je kšeft, a proč ne, když to rádi koupí a jméno jsme si udělali… my sami bysme měli nutit výrobce ke kvalitě, protože podle toho oni budou nabízet, ale když většina lidí hlídá pouze cenu a navíc už ani netuší, jak se to má správně uvařit nebo upíct, tak nám ta umělá šlehačka patří… ať už říkáte marokánce standard nebo de luxe, buráky nikdy být nemají nikdy.
Bohužel s každou generací se rozplývá a unifikuje naše chuťová paměť, už dneska pomalu nevíme, jak má chutnat dobrý chleba nebo sachr :-(
já bych prostě do hraštice nikoho neposlala

Líza:

tohle všechno vám neberu. já bych se prostě jen rád dozvěděl, jak to tam zrovna vypadá a jaká je situace doopravdy. nejsem si jistý jestli jste to důležité prostě jen přehlédla, nebo jestli tam opravdu došlo ke změně. z vašeho popisu to prostě není zřejmé. navíc, těmito emotivními a obecnými povzdechy, mi v tom moc nepomáháte.

zahudrovat na rostlinnou šlehačku a klasický český sortiment dokáže dnes každý. je to jen otázka módy. v článku jsem se snažil navázat na stopu po cukráři myšákovi a pokud vím, nikde jinde u nás se o něm nedozvíte víc, natož abyste měla možnost ochutnat původní receptury.

provozovatele podniků tady nikdy nehájím, ale když se mám vyjádřit k tomu dvojímu provozu – výběr + standard, tak mě osobně to zrovna v hraštici nevadí a chápu to. kdo chce (hlavně z přespolních), ten výběr si najde a zbytek odfiltruje. pokud to umožní obchodní přežití něčeho, co se samo neuživí, jenom dobře.

zkrátka a dobře – mít dvě verze marokánky s možností zažít tu dokonalou je o celý stupeň lepší, než mít pouze jednu a to tu odfláknutou. je jen na vás, co si vyberete.

124. A pročpak? Já si naopak myslím, že v každé cukrárně mají buď něco hodně extra a pak je to také extra drahé a nebo něco, jak píše Líza „průměr s náhražkama“, a to pak taky umí majitel a výrobce ocenit. V Hraštici nabízí dobré kousky a snad i méně lepší, ale za přijatelné ceny. Btw : a vy víte jak má chutnat dobrý chléb?

Pavli:
Proč?Protože Líza popsala stejnou zkušenost kterou jsem udělal i já a reagoval zhruba před rokem.
1)pokud už je klasická šlehačka považována za něco extra,tak to je hodně špatný.

2)rozdíl vceně mezi rostlinou a klasickou šlehačkou nemůže být veliký a cukrářům nejde o cenu,ale jde pohodlnost nebo o neumětelství.

  1. ..a to je nejdůležitější bod,pan cuketka tuto reportáž nezvládl,je špatně napsaná.na základě této recenze se do hraštic vypravila fůra lidí,kteří očekávali poctivou cukrařinu a ejhle ono skoro nic,aby se pak dozvěděli od cuketky,že má na mysli pouze určité druhy dortů a ten zbytek,ten je tzv. „cukrařina na uživení“.nezlobte se ,„ale to je hnus velebnosti…“pokud dělá ostatní recenze,ať záporné nebo kladné stejným způsobem,tak to asi nebude to pravé ořechové…

jsem přesvědčen,že cuketka viděl tu „cukrařinu na uživení“(to je hnus už jenom to označení),ale nevaroval a to je špatně,ať se vám to líbí nebo ne(já vím ,paní v očích svítily laskonky…)
4)protože jsme najeli dohromady tam a zpět 120 km,tak váš argument o přijatelných cenách trochu bledne,protože nás jeden kousek s umělou šlehačkou vyšel asi na 50 kč… :)))) ,ale pozor to není chyba hraštice,to je chyba pana cuketky,ale ani toho ne,ale moje…
půjčím si od pana cuketky odstavec z této reportáže:„podobných výletů do neznáma,jen tak na základě doporučení nebo nějakého článku jsem letos udělal spousty.většinou naletím,jedu zbytečně.......“

Hezký večer všem a neberme se tak vážně

Jezdit do Hraštice, pro sladké dorty,mi připadá dost ujeté. Marokánky , které se v cukrárně , prodávají jsou obyčejné, kterých je plné TESCO, všude jen buráky. Ale co je tam docela zajímavé je ten škvarkový chléb. Ten je z celé cukrárny nejlepší.

Marokánky , které se v cukrárně , prodávají jsou obyčejné, kterých je plné TESCO, všude jen buráky.

začínám mít pocit, že jsem byl jediný, kdo ty správné ochutnal :) z mandlí, čokoládou a pomerančovou kůrou.

V sobotu jsem v Malé Hraštici byla. A mimo jiné jsem si dala i marokánky, resp. „luxusní mandlové placičky“. Takže možná stačí se jen pořádně podívat anebo zeptat :)

V Malé Hraštici máme chatu a do cukrárny chodíme už léta, vlastně od otevření. A nikdy jsme nebyli nespokojení. Naopak mám pocit, že se zákusky stále lepší. Nekupujeme je pořád, častěji si chodíme pro stejně skvělé pečivo : celozrné housky a rohlíky, slané loupáky, už výše zmíněný škvarkový chléb. Naposledy jsme měli myslím nějakou koňakou špičku a ta byla sakra dobrá!

Jo, a další dobrá cukrárna poblíž je v Novém Kníně v ulici nad náměstím po pravé straně nad potravinami ;-). Je hodně nenápadná, proto to tak popisuji. Minulý pátek jsme si tam koupili větrníky co měli na výšku tak 10 cm!! Poctivá, jemá náplň v čerstvém korpusu. V cukrárně mají jen malý výběr, ale vše vypadá velmi chutně a čerstvě.

10 cm větrník??!! Ten chci :-) Jinak takové „luxusní mandlové placičky“, které mají v Hraštici jsem nikde jinde neochutnala a od té doby si jinde marokánky raději nekupuji. Určitě ne v TESCU..

da
Na Vši adresu jen tolik, když jste takový odborník na šlehačku,tak by jste mohl poznat pravou od rostlinné a potom záleží jen na Vás
jakou si dáte.Já když jdu do restaurace, tak si dám jenom na co mám chuť.U Vás je to tak,že dám si to co chutná jiným a buďto mi to bude chutnat, nebo to ze slušnosti sním taky, tak o co jde?

134
na to aby jste poznal umělohmotnou šlehačku nemusíte být nutně odborník.pokud přijdu do cukrárny,která dostala x-krát titul cukrárna roku,tak mi ani ve snu nenapadne,že tam používají podobné produkty.dorty nebyly pro mě,ale pro manželku s dětmi.
jinak jsem rád ,že víte jak je to u mě s jídlem:-))))
já to mám podobně jako vy,jenom s tím rozdílem,že si objednám to na co mám chuť,ale pokud to je k nejezení tak to nejím a ani ze slušnosti,ostatně ani dost dobře nechápu co to znamená v restauraci něco jíst ze slušnosti,to neznám:-)))
ale jak už jsem psal,neberme se tak vážně a hezký zbytek dne…

v cukrárně v Malé Hraštici NENÍ umělá šlehačka!!! myslíte si,(vy,co jen závidíte úspěch), že kdyby na dortech byla umělá šlehačka že by cukrárna byla tolikrát oceněna na cukrárnu roku??? naše rodina a známý jsou s cukrárnou nadmíru spokojeni! kdo hold neumí ocenit kvalitu at tam neleze..! Luxusní ořechová placička a Luxusní mandlová placička- jak si je opovažujete srovnávat s umělotinami co vládnout v TESCU?? stačí se jen zeptat milého personálu za co stojí utratit těch pár korun(za tu kvalitu opravdu ,pár´) 126. Da: 50kč za jeden zákusek? blbost..! nejdražší dort je Mocca dort,který stojí 35 kč a mají ho pouze v létě přes sezonu a dort Helena který stojí také 35 kč…ten většinou po celý rok!!! těšilo mě!

Dobrý den všem, pokusila bych se vnést trochu světla do akce Stáňa.
Bydlíme nedaleko a do cukrárny jezdíme cca tři roky. Tak si troufnu trochu posuzovat.
Nejprve k interiéru, je přeslazený, je kýčatý, můj obyvák tak nevypadá, ale k té cukrárně se to prostě hodí. A hlavně, paní Stáňa je poněkud posedlá čistotou a organizací zaměstnanců, takže tomu se tam opravdu nedá nic vytknout. (Mluvím za Hraštici, Davle a Dobříš nejsou pod tak přísným dohledem, tam bych i něco vytkla.).
Co se týká dortů, mají jakoby dva druhy, ty staré podle původních receptů (brendy koule, mandlové placičky (to sou ty marokanky) atd. Pak prodávají klasické zákusky a hezké nazdobené dorty, tam je podle mě použito sem tam něco chemie. Nejsem jejím příznivcem, ale myslím, že kšeft v této oblasti a za tyhle ceny nejde dělat jinak a většina lidí prostě nerozliší pravou a umělou přísadu a hlavně je jim to jedno.
Dalším věcí je kává, oceňuju podání na kovovém tácku, s krajkou, vodou, sušenkou a cukříkem. Kvalita kávy bývá horší, ale mám obavu, že se to v té rychlosti jinak nedá dělat. Přeci jenom je to i prodejna, kam místní chodí pro housky a mezitím se rychle přefuní káva v asi ne moc kvalitní mašině.
Tedy návštěva Hraštice i s malým výletem třeba vlakem rozhodně stojí za to. Nečekejte zázrak a nebeskou manu, ale čisťounkou, nazdobenou, cukrárno pekárnu a těch fakt moc není.
Doporučení za mne: mandlové placičky, koláče s drobenkou a ovocem, bílá a celozná bageta, malinový želé dortík kostka.

Koupím zítra ráno vzorek a podrobím testu na spolukancelářských krysách a dám vědět :-))
B.

Trochu mě potrápil bacil, tak sem si kalorie cukrovím od Stáni doplnila až dneska. Zahrnula jsem do toho i své drahé kolegy at v tom nejsem sama.
K poobědové kávičce jsme si dali 0.5, Kg mixu cukroví za 130, Kš.
Ve shrnutí, nemůžu cukroví v zásadě nic vytknout, v plastové krabičce bylo hezky sovnaných asi šest druhů (rohlíčky, slepované světlé, slepované tmavé, pracny, oválky, laskonky).
Nic nebylo špatné, ale že by si z toho člověk sed na zadek, to ne :-))
Prostě to bude chtít k plechu a do zástěry a nebo udělat smutné oko na tchýni či babičku :-))

Ad 114. – naprostý souhlas. Také jsme podnikli výlet do Hraštice, který skončil stejným fiaskem. Pravda, neptali jsme se na myšákovy zákusky, ale dali si to, na co jsme měli chuť. A když uděláte takovouto „chybu“ a pak vám zákusky nechutnají, máte si snad vyčítat špatný výběr??? Marokánky s buráky, umělá šlehačka… tohle se obhájit nedá.

Ad 136. – Kupříkladu v Jihlavě je cukrárna, která též získala ocenění cukrárna roku a používá umělou šlehačku. Nevím, kdo ho uděluje, nebo jestli se obě cukrárny záhy po ocenění výrazně zhoršily. Prostě jen píšeme jak to je – když mi tam nechutná, nemohu si pomoct. Se závistí to absolutně nemá co dělat.

Chuť jsme si spravili jednou náhodně ve výtečné cukrárně v Jílovém u Prahy – po levé straně nad náměstím. Tam jsme ochutnali asi 4 zákusky – poctivější a chutnější už jsem dlouho nejedla.

Vážení, jestli také trošku mohu. V Davli již cukrána Stáňa dávno neví – zrušená. Ale jinak pokud mohu doporučit, nebo se zeptal : zkusil už někdo z vás cukrárnu a pekárnu v Mníšku pod Brdy „U Jarolímků“ (je to na náměstí u místního zámku).? Až to někdo vyzkoušíte, tak pak dejte vědět jaký je rozdíl mezi Hrašticí a Mníškem (Mníšek : větrníky – paráda, ostatní zákusky taky a to bez umělých přísad, no a marokánky, vánoční cukroví a dorty – bez komentáře). Hraštice má do Mníšku hodně daleko). Tak se mějte a až někdo zkusíte Mníšek, tak se ozvěte.

Jako mala jsem s babickou vymetala vsechny cukrarny, s pani Stanou je kamaradka, takze krom vsech pobocek jsem casto byla i v kuchyni, ale priznam se, nejaky pozitek vetsi nez z prumerne cukrarny jsem nikdy nemela, to uz spis z pekarny. A ty ohromne porcelanove panenky me desi doted:-)Navstevy mile, ale chut si dokazu uspokojit na maximalni miru v Cukrarne u Majdalenky v Brne, prostredi se sice zakuskum nevyrovna, ale krom nejlevnejsich cen se je to tam naprosta harmonie chuti veskerych zakusku a cukrovi doprovazena tou nejmilejsi pani majitelkou.
A relativne blizko zminovanym cukrarnam pani Stani ma Cukrarna v Brance v Pribrami, kultivovane prostredi, ohromne mnozstvi zakusku, chuti i vynikajich napoju.

v čase, kdy dramaticky stoupá počet lidí s cukrovkou , je zcela vhodné???? diskutovat o cukrárnách a podobně..

146. : Tak snad tu ještě máme svobodu slova, ne? Aspoň trochu?
O diabetes si můžete diskutovat na fóru diabetiků, o cukrárnách a jiných věcech zde. Nikdo nikoho k ničemu nenutí.
Ani ke čtení o cukrárnách, ani k přecpávání se dorty.
;-)

dobrý večer,
po delší době jsem zde zavítal na web pana cuketky a koukám, že se tady co se týká komentařu moc nezměnilo:) jsou Ti co chválí a jsou Ti co budou nadávat za každou cenu. budme prosím k sobě více tolerantní a hned ten svět bude veselejší.
Ps: Pane Cuketka, možná jsem to tady v tom listování nějak přehlédl, ale chybí mně zde nějaký článek o dovolené na cestách a postřehy čtenářů tohoto webu, nejen po vlastech českých, ale i nedaleké zahraničí. děkuji☺

Cukrárna Mníšëk u Jarolímků je obyčejná vzhledem, ale zákusky dobré, vyzkoušeli jsme s rodinou i CUkrárnu v Brance Příbram a zde úžasné, personál usměvavý a vlídný, dortíky velké množství, krásné a výborné, pohádkové prostředí, čistota… DOPORUČUJI Lenka

Já taky souhlasím, že cukrárna u Jarolímků je mnohem chutnější. Není tak vyumělkovaná. Špičky mají ,alespoň krém. Ne jako od Stáni ,že tam byla nějaká voda. A ta přeplácaná cukrárna i kytky má tam,živé kytky lilie to je něco pro alergiky. Do toho malého prostoru tam dá nějaký starodávný kočárek s panenkou, to je něco pro děti,ale pozor cedulka nesahat. Takže lákadla a maminko hlídej si dítě a přitom se rozhlížet co koupit. A neudusit.

JJ, u Hraštice mají rodiče chatu, a už mnoho let tam rádi chodíme…když mi bylo náct, párkrát jsme se tam s kamarádkou z Prahy vypravily jen tak na kafe a zase zpátky…z kafe byl pomalu oběd, musely jsme ochutnat co nejvíc =oD
Kdykoliv můžu, ráda se tam stavím, i když teď to bohužel moc často není…
Moc doporučuju zmíněné pekařské výrobky – nejbáječnější škvarkové placky, nebo třeba chleba…mmm…

Recenze je z roku 2008, tak připojím něco novějšího. Asi si taky neumíme vybrat dorty a zákusky s původní recepturou, ale dorty jsme přestali kupovat už úplně, protože nám prostě nechutnaly. Klasické zákusky bývají často oschlé. Není nad likérovou špičku, která má vyschlý piškot. Takových zkušeností máme více.

P.S.: Výzdoba cukrárny-pekárny by mohla sloužit jako ilustrační obrázek ke slovníku u hesla „kýč“.

Možná je čas, aby pan Cuketka udělal novou návštěvu, ať to rozsoudí.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)