Topinambury

U nás na trhu nejsou, zahrádkáři je pěstují, protože je to zelenina velice jemná. Připravujeme je vařené, dušené, zapečené, smažené jako jinou zeleninu.

Takto trefně shrnuje využití topinamburů v Česku Juliana A. Fialová ve 4. přepracovaném vydání své České Kuchařky z roku 1983. V sámošce za barákem na ně prostě nenarazíte, v českých restauracích taky moc ne, leda tak jako krmivo pro králíky. Je to škoda – jsou přeohromné! A nejen pro zajícovce…

Hlízy z Ameriky

topinamburech (také známých jako jeruzalémské artyčoky či židovské brambory) toho můžete vygůglit a načíst celé jedno huňaté nekonečno, proto vyberu jen to hlavní. Krom toho, že jsou vizuelně zcela neodolatelně ošklivé, jsou to podzemní hlízy jednoho z druhů slunečnic.

Jsou značně odolné a vydrží v zemi přes zimu. Pokud máte štěstí na dobrého dodavatele, dostáváte v zimě a krátce z jara vždy čerstvě vykutané kousky. Pokud je kupujete, musí být pevné, neseschlé a neomlácené (podobně jako u zázvoru).

Před zpracováním se nemusí loupat, stačí je jen zbavit fousků a pořádně vydrbat kartáčem na zeleninu (já je masím obyč drátěnkou). Pokud je budete upravovat tepelně nebo se vám slupka nezdá, můžete je snadno oloupat po uvaření. Žijou v hlíně, takže buďte pořádní! ;)

V kuchyni se hlízy chovají podobně jako brambory (taky hlízy). Mají velice blízkou konzistenci, v chuti jsou ale oříškové a typicky „artyčokové“ (po uvaření ještě silněji). Za syrova křupou, uvařené změknou a pokud je nerozvaříte na mrť, drží tvar. Mimo jiné jsou prý i zběsile zdravé a obsahují vysoký poměr zásobního škrobu inulinu, který je sice sladký, ale nestravitelný.

Můj pytlík právě vykopaných šťastlivců jsem koupil za 20,– Kč v Biozahradě a jsou z farmy Country Life.

Zapékané topinambury

Co s nimi, pokud je zkoušíte poprvé? Určitě je zkuste jen tak syrové do salátu, třeba s jablíčky, jejich křupavost se nikdy neztratí. Při tepelné úpravě můžete zcela uposlechnou rad paní Fialové a vhrnout je do jakékoliv další úpravy. Při vaření mají snad jedinou fintu – ze začátku jsou tvrdé, tvrdé, tvrdé a pak najednou šup a už jsou měkké. Proto si na ně dávejte majzla, ať je nerozvaříte.

Já jsem vybral topinambury zapékané. Recept je primitivní, krásně v něm vyniká jejich chuť a navíc si mlžete téměř libovolně šoupat se surovinami (pastiňák, brambory, česnek, bylinky). Typická chuť je výrazná, přebít se ale dá taky!

Suroviny:

  • topinambury (tak akorát do vaší zapékací nádoby)
  • máslo (pár oříšků)
  • tvrdý sýr („parmezánového“ typu, já měl Reypenaer XO)
  • smetana (dle vašich preferencí)
  • sůl, pepř

Postup:

Nejprve pořádně očistěte hlízy od hlíny kartáčkem. Potom je asi na deset minut dáte do vařící osolené vody. Větší hlízy klidně rozpulte, abyste je měli všechny stejně velké. Kontrolujte je vidličkou. Když ji lze zapíchnout, máte hotovo. Dávejte opravdu bacha, neuvařte je úplně doměkka.

Nastrouhejte si sýr. Topiny oloupejte a nakrájejte na asi 0,5 – 1 cm plátky. S těmi pak vyložíte máslem vymazanou mísu nebo pekáček. Plátky okořeníte a už mezi vrstvy můžete sypat sýr (množství soli podle druhu sýra!). Nejvíc si ale nechte úplně nahoru! Úplně nakonec podlijte smetanou (pokud máte) a vražte do trouby. Pokud máte jakýkoliv model s grilem shora – neváhejte. Zlatá krusta vás nemine! ;)

Já jsem použil kombinaci 33% šlehačky (jen několik lžic) a vyzrálého holandského sýra Reypenaer. Je hodně podobný sýru Gruyère a jeho oříšková chuť krásně rozvíjí původní chuť topinamburů. Šlehačka je spíše pro dekadenci a využívají je pouze jedinci, kteří nemají nikdy dost.

Znáte? Pěstujete? Chováte? A kdepak je vyhrabáváte? Nebo raději neříkejte. To abyste mě tam nenačapali potmě s rýčem…

Další tipy a recepty na topinabury:

Reklama

Komentáře

My jsme to pěstovali u dědečka, když jsem byl capart. Zužitkovali jsme ale jen nať (no, to vrchní, co bývalo 2× vyšší než já), která se sušila pro zvěř na zimu.

Skvělý tip na víkendovou večeři, odpoledne letím do Zahrady :-)

Pěstujeme u babičky na zahradě a často konzumujeme. Např. jako salát s creme fraiche-šalotka-česnek-vin.ocet-sůl-pepř. Děláváme přílohy ke zvěřině nebo kachním prsíčkům.Opéct na medu atd. Nebo jako pyré. Nedavno jsme je přihodili i ke kaštanům, které jsme pekli v krbu. Zabalili jsme jich pár do alobalu.
P.S. Pozor, dost se po nich prdí ;-)

Jedla jsem je pouze jednou v dětství a vždy myslela, že jde o něco podobného jako brambory…A díky za tip na pro mě dosud neznámý bio obchod, navíc v příjemné vzdálenosti od bydliště!
Stran receptu, jsem jednoznačně pro šlehačku:)
A taky vypadá, že máte pěknej old  – schoolovej pekáček, pane C. :)
jo a ještě jedna věc. Ten nestravitelný inulin – to je na závadu?

Pěstovala je máma, mám na ně podezření, že jsou poněkud větrotvroné… Jinak ale dobré.

Murphy:

jojojo :) jí se ale i to dole. když ale máte tyhle starší políčka, kde to roste už více sezón, tak hlízy jsou tam menší, „seschlejší“ a nedají se moc zužitkovat :) přiznám se že topinambur ve volné přírodě jsem nikdy neehledal, pustím se ale do toho :))) od letoška!

Pavli:

počítám, že to bude rovnou vykoupené :) zásoby mají tak akorát! je to ale produkce CL, takže počítám k dostání i na jiných odběrových místech :)

Bali:

jé, ty nikdy nezklameš, jako průkopnice šílenejch plodin! :)

ad prdění – může za to právě inulin, my ho strávit neumíme, „hodné“ střevní bakterie ale ano :) dost jim to pomůže k blahobytu, který je ovšem vykoupen nutností odvětrání jejich metabolismu… tedy abch to řekl nějak slušně :)

Pěstuje je tchán, teda pěstuje, jednou je zasadil na zahrádce a od té doby se jich nemůžeme zbavit :-). Takže vhodné pro pěstitele začátečníky.

Pod pekáčkem nesmí chybět utěrka z IKEA. To mě baví :-D
Ale topiny super – připomínaj mi jedlý kaštany a dáváme je i s česnekovou rajčatovkou (jako na těstoviny).

Dv:

jojo v použití jsou to brambory, bioložicky je to zase blízké zázvoru (horizontální rhizomy).

ad biozahrada – tu už jsem zde snad provařil dostatečně, vedle ještě několika dalších míst, můj pravidelný zdroj české bio-zeleniny (a kofeinu ;)

ad inulin – na závadu není, právě naopak :)

DášaH:

větrotvorné :)

(dočetl jsem se, že při dlouhém vaření 12–24 se inulin rozloží na stravitelné složky, topinambury při tom zgelovatí, zhnědnou a zprůhlední. nevím jestli to má ale nějaké praktické využití, resp. jestli to nějaký tradiční recept obsahuje ;)

Zbultran:

jj, obnovujou se neustále právě z těch hlíz. čím starší generace, tím jsou ty hlízky slabší :) každopádně je škoda, že se tahle plodina zcela vytratila z konvenční produkce :/

Vinograf:

di do háje! by se mi jinak roztavilo pozadí na focení :)) s těmi kačtany u to říkala bali a myslím že to sedí. hodně záleží na „kultivaru“. měl jsem i jedny míň oříškové, skoro trpké. ty jsou pak lepší jen do salátu za syrova :)

vanda (majitelka biozahrady) je zase dává k pečenému masu v hliněném hrnci a do zeleninové polívky. ať žijou topinambury!

Prý tím doma krmíme králíky:) Tak jestli zas něco vyroste, tak jim to zkusím uzmout:))

Michala:

hehe, no právě :) ta Fialová to ještě napsala k zahrádkářům ohromně šetrně :)))

pěstují je myslivci pro zvěř-v létě kryt v zimě hlízy

Nechtel bych vyvolat zavist, ale na zahrade mam cely radek nevykopanych topinambur, anzto jsem byl na podzim liny ty potvory ryt…
(az sleze snih … klidne i cast prenecham ;-)

Okeya : hlavně bych tu nevyzrazovala místo, kde se zahrádka nachází :-) Ale případně bych si prosila pytlíček topinamburů.

7, 10: od té doby se jich nemůžeme zbavit

Doporučují se, v husté výsadbě, k potlačení svízelného plevele, např u zanedbané zahrady. Pod jejich hustým listovím toho prý moc nepřežije.

Ale – pak prý je nutné mít prasata, která každý topinambůrek vyčuchají, vyryjí a spapají. Jinak nula od nuly pojde – máme zase svízel, ač jiného druhu.

Rád bych ctěné cuketkovstvo upozornil, že topinambůra, aka Helinathus tuberosum, je z čeledi hvězdnicovitých, a tedy příbuzná především slunečnici (Helianthus anuus).

a ,) kdo jiný než 1R, spřízněná to duše her ,) tak vám nedají spát? mi rozhodně ne. ty tvary, očka, prolákliny. a ty stopy hlíny!

děsivé, leč svádivé… ,)

Tak konecne vim, jak vypada topinambura! Nas tatinek tak totiz rikaval topinkam s cesnekem, kdyz varil patecni veceri :)

ty tvary, očka, prolákliny
a ty stopy hlíny

Slibný rhytmus a rýmování. Přeroste to v ódu, nebo zůstane jen u poetického embrya?

25, Perchto, i u nás bývaly topinky s česněkem k večeři, poslední pátek před výplatou mých rodičů.
Celkem milé vzpomínky – pochutnával jsem si na nich!
Ale říkali jsme jim, pouze a prosaicky: topinky. :-)

Zkoušel jsem dvakrát. Ale „odvařený“ jsem z nich nebyl… Napodruhé to bylo lepší – zapečené. Poprvé jen jako samotnou přílohu, smažené. Ale zcela jistě po tomhle článku vyzkouším syrové do salátu… I když v tuhle chvíli bych snědl cokoli :(

Poprvé jsem topinambury jedl asi před dvaceti lety – a pak nic, jen to jméno jsem si pamatoval. Loni jsem si pořídil pár hlíz, měli je v zahradnictví v Bělehradské, na tom konci blíž k Muzeu. Zasadil jsem je na chalupě – a začaly se dít věci. Vyrostly kytky veliké, převeliké, zvící tří metrů, ale docela hezky kvetly, žluté květy končily ve váze. Protože jsou tak vysoké, některé se vyvrátily, letos je budu muset zasadit hloub. Na podzim jsem vršky uřízl, v zemi zůstaly jenom hlízy. Když jsem vzal za „pařízek“, vytáhl jsem ze země celé hnízdo hlízek, trochu se podobají zázvoru. Pokud jde o kuchyňskou úpravu, mám je nejraději syrové, pěkně chroupou a chutnají jako oříšky, jsou opravdu velmi dobré. Uvádí se špatná skladovatelnost – ty co jsem vzal domů, při pokojové teplotě rychle odešly, den dva a začnou černat, v lednici vydržely déle, ale taky nic moc, rychle vysychají. Některé jsem nechal na chalupě ve sklepě zahrabané v písku a ty dopadly nejlépe, zřejmě by tam vydržely celou zimu (kdybych je nesněd). A ty co zůstaly v zemi, ty budu teprve testovat, až půjdou vykutat. Uvádí se, že jim mráz neškodí.

Má někdo zkušenosti s mišpulí? Mespula germanica, ovoce prastaré, vymizelé téměř.

  1. Myslim, že jsem z mišpule jedla marmeládu ve Francii, ale už si to nepamatuju.

Marmeládu z mišpulí jsem zakoupila onehdá na trhu v Anglii. Byl tam stánek s francouzskými produkty a měli plno úžasných marmelád, sýrů a já nevím co ještě. Koupila jsem rebarborovou a mišpulovou marmošu. Obě báječné! V jednom z dílů Vražd v Midsomeru vyrábí paní Barnabyová marmeládu z mišpulí. Má skvělý recept…od vražedkyně! :-)))

Mišpule, anglicky medlar, tu byly jednou na pořadu šéfkuchaře, specialisujícího se na Country Cottage Cooking (Hugh Fearnley-Whittingstall).
Mišpule tu mají lidové názvy odvozené od jejich podoby s konečníkem psů. Prý se musí nechat úplně zhniličkovatět (skoro shnít), než jsou použitelné. Dělali z toho nějakou marmeládu a dělali, že jim to chutnalo, ale co já vím? Bylo to pouze na obrazovce. ;-)

My máme mišpuli na zahradě, marmeládu neděláme, jíme je jen syrové (musí ale nejdřív přejít mrazem). MMCH ta marmeláda musí být taky pěkná vražda, teda její výroba – kdo ví, jak plod mišpule vypadá, pochopí.

34. Ano, mají být lehce zamřelé (aspoň v Midsomer murders byly). Ale ta marmeláda, co jsem koupila byla fakticky dobrá!
:-)))

Naši kolem revoluce začali experimentovat s jídlem. Doma se najednou jedly o 106 kroupy, sója, klíčky, pak i tofu a podobný věci. Od té doby nemám prostě předsudky, takový kroupy s máslem, mňam! Ale topinambury mám v paměti jako uměle páchnoucí průhledné brambory, které maminka dávala do všeho, neboť se jich vždy urodilo požehnaně.

Doporučuji syrové, jen tak hryzat, ne jako hlavní chod, ale položit na mísu nakrájené na plátky třeba s jinými dobrotami, ne se toho chtít najíst. Na vaření bacha, když se to přežene, je to bláto. Ale že by páchly? Nevím.
Dneska jsem se stavil v Karlíně v obchůdku s francouzskými dobrotami (přímo z Provence), ale majitelka vůbec netušila, co to mišpule je…

39: Jestli je to ten co myslím, tak je na rohu Křižíkovy a Vítkovy ulice. Byl jsem tam jen jednou a je to docela dlouho, ale pokud si dobře pamatuji, tak hlavním sortimentem bylo víno – měli tam na něj i oddělený uzavřený prostor zřejmě s kontrolovanou teplotou a vlhkostí vzduchu. A k tomu jako doplněk francouzské potraviny, ale u těch nebyl výběr nijak široký a ceny dosti vysoké.

Ano, to je ono, mrk do mapy – a vyhrává roh Křižíkovy a Vítkovy ulice. Hlavně víno a nějaké šampáňo, hlemejždi v plechu a ještě nějaké laskominy. Normálně bych tam nelezl, ale šel jsem po cidre (chci to ochutnat). Suchý nebyl, snad prý ve čtvrtek. Toť vše. Třeba mi někdo poradíte, kam pro francouzský jabčák?

pro francouzský jabčák nevím, ale zkuste mrknout na anglický viz můj recept na lambs wool (beránčí vlna).
Ten anglický je stejně chutnější. A mají i tak suchý, že se od huby práší. Ozkoušela jsem už většinu druhů, dále několik v Anglii, pak ty co prodávají u Robertsona.
Z francouzských jsem měla ten, co prosávali v Lidlu v rámci francouzských dů a pak pár vzorků různě ochutnaných. Ale nic moc…

Taky jsem znala topinambury z dětství, měli jsme je u ohrady pro slepice, a rostly jak trifidové! Loni jsem si jich trouchu koupila na trhu ve Vídni. Dají se koupit tady??

Mišpulová marmeláda anglická se dala koupit tak před 2–3 roky, nikdo to nekupoval, tak už asi není.

Ano, mišpule prý chutná zvláštně, po požití vznikají závisláci a odpírači.
Líbí se mi obrat, že topi rostly jako trifidové. Tuhle se zase někde někdo dušoval, že jeho domácí uzené je to nejlepší, jinak ať se propadne do dietní jídelny… Ještě si lidi umí pohrát.

Pivli: Cidre nebo cider jsem nikdy neokusil, tak se chystám. Francouzký prý šumí, anglický ne, nej je prý brut. Budu pátrat, zkusím všechno.

Vimaana1:

zdravím! :) pkud vím jediný kloudný dodavatel v čr je country life, tedy všechny prodejny se zeleninou z jejich sortimentu :)

teď koukám, že jsem zapomněl napsat, že byly v biokvalitě.navíc :)

Moje mamka, když dělá nějakou takovou tu zeleninovou případně bramborovou polívku, tak tam vždycky kus topinambury hodí…a je to moc dobrý!!!!

ha ha, Cuketko zlatej, my to měli s těma slepicema tak BIOOOO, že byste se radostí zbláznil.
Když se neurazíte, hodím do kalendáře karnevalovou akci. Je to pro dobrou věc.
Dnes jsem byla u sester františkánek v Radotíně. Jsou to Italky, a dělají ty nejlepší Boží milosti, neboli Frappe. Usmažily mi jich 4 obrovské přepravky na zeleninu, a nechtěly peníze. Proto bych to chtěla pojmout tak, že je postoupím gratis s dobrovolným příspěvkem. Za vysbírané korunky (v době krize nečekám moc), chci koupit něco užitečného pro Klokánek, o který se ty sestřičky starají. Sama jsem jim tam dneska odvezla dvě tašky dětských knížek, a každou výpomoc ocením já, ale hlavně ten Klokánek. Je to mimo veškerou komerci, děti tam mají od 0 do 17 let.

Vimaana1:

akci tam hoďte, potvrdím obratem! ;)

musím vás co nejrychleji navštívit a pokecáme. omlouvám se, že jsem si dosud nenašel čas. ozvu se! :)

44. jak který cider. Co jsem okoštovala, je to napůl. Některé jen lehce perlí (still cider) a jiné šumí víc.
Ale všechny jsou moc dobré. včera večer padly dvě lahvušky reserve, ten mi chutná skoro nejvíc. Byla jsem tento týden doplnit zásoby, stává se ze mně cider závislačka!

44: Cidre nebo cider -Francouzký prý šumí, anglický ne, nej je prý brut.
Brut nám chutná nejvíc. Pozor na přeslazené imitace ze Švédska. Disappointing.
Spousta anglických cider (nebo i cyder) šumí vydatně, jako bory po skalinách.
Má to být nápoj na horké letní dny, ale tak jako Pivli nám výborně šmakuje i v únoru!

Ony to nebudou až takové imitace. V knížce o cidrech jsem se dočetla, že se (i)do Švédska dováží mošty z Anglie a tam je dochucují. Mají raději sladší cider, příchuti třešňové, kaktusové či limetové. Sama preferuji brut, dry, maximálně medium dry. Ty sladší jedině po řádném naředění ledem. :-)))

re: 48: Pane C., tak to začalo už začalo, ale v kalendáři akcí jsem to tady nenašla…:-(
Zkuste se, prosím, podívat, jestli jsem to vložila správně.

Jsem z Přerova a tady u nás roste jen jeden kultivar, zřejmě zplanělý. Hlízy nejsou moc velké, zřejmě proto, že v přírodě jsou po mnoho let na jednom místě a půda je již vyčerpaná. Na zahrádce by jistě byly větší. Jinak chutnají docela obstojně.Pokud by mi mohl někdo nabídnout něco lepšího, ozvěte se. Děkuji

Upřesňuji, že jsem měl na mysli hlízy slunečnice topinambur. Dočetl jsem se, že existuje několik kultivarů, které jsou větší a chutnější, než ten zplanělý, běžně rostoucí v naší přírodě.

Tak v ZPČ kraji už topinambury sháním po všech bioobchodech i zahradnictvích asi dva roky a nic. Pls, vy co máte ty zaplevelený zahrádky, pošlete mi nějakou tu hlízu dobírkou, na ceně se dohodneme na mém mailu alena.melnykova@seznam.cz. Díky moc!

Rozdávám topinambury! Po zimě jsem je vyryl, ale bylo jich moc a nestíhám je zpracovat! Předání v Praze! Za čokoládu nebo i zadara!! (s posíláním to moc nevidím, ale udělal bych i výjimku..)

Aha. Omluva a zde je potrebny e-mail: okeya na post tecka cz

Na podzim jsem také nějaké vyrejpnul, a protože se rychle kazily, zahrabal jsem je na chalupě ve sklepě do písku. Přečkaly zimu v perfektním stavu. Teď jsem asi z osmi kytek sklidil možná 15 kg hlíz, tak jsem je zase zahrabal do písku a průběžně je konzumujeme. Zimu ve zmrzlé zemi v pohodě přečkaly, teď na jaře umí potěšit. Ideální zelenina právě pro toto překlenovací období. Doporučuji syrové – oříškové kedlubny jsou to takové.

Trochu se zpožděním poreferuji, že topinambury mě mile překvapily. Brambory obecně moc nemusím, a tohle je prima změna. Zapékala jsem s kozím sýrem (trochu nevšední výběr, vím, ale jiný sýr zrovinka nebyl) a dopadlo to na jedničku.

http://picasaweb.google.cz/…buryAuGratin?…

Právě jsem je dneska „dolovala“ a je třeba říct ,že vypadají opravdu dobře. Mimochodem – listy této rostliny velice rádi okusují naši psi v kteroukoliv roční dobu ,pokud se zelenají.

V dnesním bioboxu, tedy košíku od Sudiček byl topinambur. Po lehkém zkoumání jsem ho vydrbala kartáčem, nakrájela na kolečka a osmažila- mňam! Dám si ještě :-)

už ste niekedy jedli cukríky alebo džem z topinambura? ak nie, tak vrelo doporučujem.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat ,jedla jsem topinambury jako děcko a delší dobu je nemůže sehnat poradíte mi děkuji Petra

Bohužel mám s topinambury velmi negativní zkušenosti.
Zkoušel jsem je již vícekrát a pokaždé mi z nich bylo nevolno a nejen mě, ale i mým přátelům. Jednalo se o žlutou odrůdu a to z různých zdrojů. Zkoušel jsem to poctivě 3× a vícekrát to riskovat nebudu. Měli jsme s přáteli vždy plynatost, bolení břicha a průjem.
Nechápu proč, opravdu mi byly sympatické a dokonce jsem si vypěstoval vlastní, ale nechápu, proč jsem je nemohl strávit.

Dnes jsem vykopala první hlízy topinambury a jsem nadšená.
Ačkoli jsem důchodkyně,nikdy jsem se s tímto ,,brambůrkem" nesetkala,až nyní.Zatím chroupu jen v syrovém stavu,tepelné zpracování
zatím nemám vyzkoušené.

Dnes se mi kolega zmínil, že měl v restauraci něco zajímavého. Prý něco jako „topinka a brambory“ a že číšník říkal, že je v tom hlíva a slunečnice.
Vcelku rychle jsme spolu rozluštili, že to byly topinambury, jinak také hlíZa jistého druhu slunečnice.
Můj údiv nad tím, že si nebyl jistý, jestli jedl topinku, brambory nebo houby, není nic vedle úžasu nad zprávou, že hradecká restaurace podává topinambury!
Zázraky se dějí.

Inulin neni škrob. Je to také polysachyrid, ale né škrob. Proto je dobrý pro diabetiky.

↪ 73 yannka: Nebylo to Na statku? Poměrně důvěryhodný kamarád si tuhle restauraci teď hodně pochvaloval.

↪ 75 Kytka: nene, byla to Potrefena husa. Ochutnat jsem bohuzel nestihla, byla to casove omezena nabidka. (Ohledne Husy sdilim nazor recenze na Scuku – zadny zazrak, ale v ramci HK aspon neco. Vylozenych prusvihu jsem tam moc nezazila a parkrat uz me tam i dost prijemne prekvapili, treba salatem z cerstvych hraskovych lusku a mladeho spenatu.) Na statku jsem jeste nebyla, ale chystam se vyzkouset.

Tak právě topinambury poprvé v životě vařím a doufám, že budou tak dobré, jak je výše popsáno. Syrové mi chutnají moc. Máme je teď u nás na prodejně na Smíchově (V. Huga 4) za 56 Kč, tak kdybyste je třeba sháněli, můžete zajít (taková malá reklama s velmi malým dosahem). Jsou od Litoměřic, z Camphillu Kopisty.

ahojte, díky za fajny clanek i komentare. zkousela jsem recept, ale po uvaření byla slupka stale docela dost tvrda, takze se nedala dobre loupat (vnitrek se mi drolil do ruky, a na slupce zustavalo stale dosti, coz mi prislo skoda vyhodit). neni lepsi oloupat predem? mate prosimvas nekdo zkusenost? asi z tech topin neska udelam karbanatky.

Máme rádi přílohu k masu,ale i k smaženému sýru,vařené brambory namíchané s topinambůry.Oloupané se uvaří spolu,vařené se rozšťouchají s kouskem másla,a nebo se z toho udělá namíchaná bramborová kaše.

Mimochodem, mají je v Hol. tržnici v Hale 22:-) Vlevé uličcce, po pravé straně, cca na proti pěstírně hub:-)

Slyšela jsem, že je vhodná i pro diabetiky. Nemáte někdo pár hlízek na zasázení? Ráda si koupím – nebo nevíte, kde koupit v Brně? Nikdo to tu nikde neprodává, a mnohde ani v zelenině to neznají.
Poradíte mi prosím??
Děkuji

mail: hnedoocka73@seznam.cz

Topinambur je vynikající rostlina, zasázela jsem loni 12 hlíz (jedna hlíza – jedna rostlina) a po celou zimu se tím živím, jen když byly ty mínus dvacítky tak se to fakt nedalo vyhrabat. Celkem toho byly dvě vrchovatá kolečka. Na výtěžnost lepší než brambory. Jen se to nedá vykopat najednou, téměř totiž nejdou skladovat. Jedině v písku nebo zemině nebo krátkodobě v kbelíku s vodou. Jo a jestli někdo potřebuje hlízy na zasázení, pošlu jen za cenu balíku. Pište na asantesana@seznam.cz.

Hm, no já si jich navařil plný hrnec a je to pěkně hnusné. Nemá to skoro žádnou chuť, je uvnitř takové oslizlé, spíš s pachutí než chutí.
Jíst se asi dají i se slupkou, ale jak říkám, připadají mi jako pěkný fujtajbl.

Dostal jsem od známé topinamburu a syrové jsou skvělé. Jen tak jsem je na jemno nastrouhal a přidal trochu cukru a citronku… velmi zajímavá chuť… mějte se…

↪ 57 Okeya: Zdravím, ráda bych okusila topinambury, ještě pěstujete? Jsem z Prahy, čokošku ráda vyměním :D díky Jana

Jo je to moc dobré, ale musí se to okrájet, jinak je to hnus.. :D

Teda, to je dlouhá diskuze. Možná to tu je, tak sorry, ale chci se zeptat, kde vzít hlízy, když chci topinambury pěstovat? Mají to běžně v obchodě s osivem? Předpokládám, že ne. Dík.

Evčo, dodám. Kolik jich chcete, kdy a kam. A bílé či červené?

Doporucuju http://www.badeko.cz. Pred par dny dodali topinambury spolu s jinou zeleninou. Drazsi, ale nad 200 rozvoz zdarma az dom. Zkousel jsem po prve a zkusim zas.
Na topiny se chystam. Diky

Dnes jich budeme vyorávat desítky kil… je jimi zarostlý celý pozemek a majitel se jich chce zbavit. Ne všech, ale většiny. Kdo chcete, ve 13:00 v Mrzkách u Českého Brodu:-).

↪ 57 Okeya: Dobrý den :) Máte ještě hlízy topinambur prosím? Klidně bych si je od vás i odkoupila. Měla bych zájem cca o 5 kg.
Ale potřebovala bych udělat tu vyjímku a poslat poštou :))) Šlo by to prosím?
Děkujii

↪ 89 Kodl: Hezké odpoledne, červené topinambury jsem nikde neviděla. Platí ještě vaše nabídka? Děkuju, Almíra

Ahojky poradí mi někdo kde ještě ted´ seženu hlízy k sadbě. Děkuji tel.:775020107

Ahojky poradí mi někdo kde ještě ted´ seženu hlízy k sadbě. Děkuji tel.:775020107

Topinambury mám na zahradě, ale nepodařilo se mi přesvědčit manželku, aby z nich něco udělala. Nechutnají jí. Ty větry jsou fakt poté velmi nevětratelné.

Komentáře jsou uzavřeny.