Recept: Cibulové kroužky – Onion rings

S tímto klasickým americkým fingerfoodem jsem se poprvé setkal ve fast-foodu Burger King (nejbližší máte v Německu, Rakousku nebo v Maďarsku) a ihned musím dodat, že lepší onion rings než tam, jsem zatím nikde jinde neměl. Dobře vím, že přiblížit se jim, je skoro nemožné. Přesto jsem vyměkl a pokusil se o vlastní cover verzi…

Cibulové kroužky v těstíčku

Základní finta těch onion rings od BK je, že nepoužívají cibulové kroužky, ale jakési spicy cibulové těstíčko, které vyformují do kroužku podobného tomu cibulovému a ten teprv obalí. To cibulové těstíčko můžou samozřejmě okořenit, navíc je tlustší než ten nejtlustší skutečný cibulový kroužek. Vy si z toho vůbec hlavu nelámejte, uděláme si totiž onion rings z opravdických cibulových kroužků. Tedy skutečné cibulové kroužky z onion rings ;)Cibulový-O-Ni-On nákupní košique:
  • pěkné velké cibule (tak akorát, já měl dvě)
  • mouku
  • vaječné žloutky z vajíček (1/cibuli)
  • mlíčko (pivo)
  • koření – čili, pepř, sušenou mletou zeleninu (dle naturelu)
  • ojlej (neolivový prosím)
Příprava těstíčka:
  • nejříve rozšlehejte žloutky s kořením (já použil sůl, pepř a domácí vegetu)
  • přidejte mouku a zašlehejte ji (vidličkou)
  • odhanněte množství, které budete potřebovat na své kroužky
  • na toto množství těstíčko nastavujte postupným přišleháváním mouky a mléka
  • správná konzistence je: polotekutá ;D
  • místo mléka můžete použít pivo!
Příprava kroužků:
  • cibuli oloupejte a krájejte příčně na cca 1–1,5cm plátky
  • plátky rozdělte na jednotlivé kroužky
  • vyberte ty nejlepší a nejkroužkovatější
  • všechny je hoďte asi na 30 minut do lázně z mléka do ledničky
  • před smažením je nechte okapat a obalte je v mouce
Finale:
  • rozehřejte olej na správnou teplotu (střední plamen)
  • v mouce obalené kroužky vymáchejte v těsíčku
  • vidličkou pokryjte všechny místa na každém kroužku
  • dávejte je postupně na pánev a udělejte se je dozlatova
  • před podáváním vycucejte ctěný olej do papíru

Uf, no vidím, že složitěji už by to snad ani pospat nešlo. Já vám ale věřím, že to zvládnete! Je to opravdu dobrota, bohužel vykoupená drbačkou a totálně anihilačním bordelem na lince (teda alespoň na té mé). Podávat doporučuji zásadně jen tak bez přílohy s česnekovým dipem. A co je to ten česnekový dip? Záleží opravdu jen na vás – např. majonéza nebo zakysaná smetana, do ní drcený česnek dle chuti.

Nakonec článku chci apelovat na pana Burgra Kinga, aby nelenil a urychleně ráčil kolonizovat naši zemi. Whopper!

Reklama

Komentáře

No u Burgra a Kinga jsem nebyl (a bohdá nebudu)ale cibulové kroužky dělám asi 30 let nebo tak nějak. Ale s namáčením v mléce jsem přestal již dávno.Vlastně v době kdy přestalo být k dostání mléko.V čistém kaseinu cibuli nenamáčím.A pak už pokračuji stejně jako kolega Cuketka.Právě pro tu „náročnost”přípravy klohním tyto cibulové kroužky jen v době přípravy řízků v těstíčku nebo při podobné příležitosti.Kdo nezná ať zkusí a ožije mu úsměv na otrávené tváři.Zdraví Hy

Dík moc za postřehy. S tím mlékem máš asi pravdu :) Čistý kasein to teď bohužel je. Ale třeba takové to OLMA biomlíko je mlíku aspoň trošku podobné. No, může se to namáčet taky do piva třebárs.

A ten Burger King si klidně nechej ujít, je to takovej lepší McDonalds, nic víc. Ale ty kroužky tam sakra uměj :)

Zapomněl jsem do článku pořádně připsat, že s tím těstíčkem je možno se úplně vyblbnout a nacpat tam cokoliv. Můžete to hodit na jakýkoliv způsob od hubopálivých chillies, přes kari směsi, sušenou cibuli/česnek, různé bbq směsi atp. To samé platí o tom dresingu, čili dipu.

Cibulové kroužky jsou chuťovka s velkým chu. Úsměv na tváři pohoštěného se dostaví, zaručuji :)

Tento prispevok ma dostal trochu do pomykova.
Minuly rok som promoval a pri tej prilezitosti sme boli s rodinou na fantastickej komornej veceri v jednom trencianskom penzione. Bolo nas osem a kuchar sa poriadne zapotil, kazdy si objednal nieco ine.
Osobne som si vybral pstruha so vselicim a najma fritovanymi cibulkovymi kruzkami. Viete si predstavit tie chrumkave kucerave kusky cibule, prepletene, zlatiste, priehladne, uplne jemne…
Takze ked som cital titulok, myslel som, ze pises o tejto specialnej prilohe. Teraz chapem, ze nie. Ak s tym mas nejake skusenosti, vies porovnat Tvoje vyprazane cibulove kruzky a moje fritovane cibulove tiez povodne kruzky z hladiska chute a pripravy? Ked sme sa o tom bavili, dosli sme k zaveru, ze ta priprave asi bude dost delikatna z hladiska casovania a tiez narabania, je to velmi jemne.

Tak se přiznám, že nevím o čem mluvíš. Můžeš mi popsat blíže co to bylo vlastně zač?

Znám akorát cibulové prsty – takové nasekané kousíčky cibule spojené těstíčkem a pak fritované. Možná to bude ono.

Ne, ať jsem Burger King radši neleze!
Cibulový kroužky sice možná umí, ale burgery a hranolky rozhodně ne a má se od McDonalds co učit!

…sím, sím, si dovolím oponovat :)

Whopper od BK je asi stokrát lepší než BigMac od MD. Hrancle sajou to je pravda, ale burgrová směs je prvotřídní!

Navíc i kdyby byk horší, tak konkurence MD může jedině prospět :)

Musim pana Cuketku podporit. Napr. Double Whopper je vice nez akceptovatelny. MD je proti BK v poli hamburgeru vyrazne dal. MD je sterilni, bez vune a „opravdove“ chuti. BK vyrobky radove vic voni a chutnaji.. jak bych to rekl.. tak jak si to predstavuji :-)

Tak dneska na zbytku trojobalu jsem udělal cibulový kroužky :-). TAKY DOBRÝ!!!!

Chci jeno připomenout, že squelé Onion RIngs dělají též v Pizza Hut.Co se týče hamburgerů, u naší rodiny též vítězí Burger King. Člověk má pocit hověziny.

Burger King, Burger King, Burger King !!! Ač fast food, Whopper chutná a voní celkem jako jídlo. S Kačerem Mekdonaldem IMHO nesrovnatelné…

vfb

BK u nas nebude. Je to vzajemna domluva s MD – uz jsem po tom patral

V sobotu byl oběd na téma Burger King. Nikdy jsme tam nebyli, ale naštudovala jsem pana Cuketku a GurmetKlub a stvořila báječný oběd. Grilované hovězí mleté masíčko, rajčátka, cibulka, salátek, houstičky a majonéza. A jako zlatý hřeb (a prvotní pokus) cibulové kroužky …. výborná záležitost. Děkuji za inspiraci.
A jakou mouku pan Cuketka používá, já použila polohrubou. A máčecí mlíčko pan Cuketka vylije nebo je šetřivá Cuketka???

je tak to je pěkné Jiti .) jsem rád, že se to povedlo!

na kroužky používám hladkou mouku, ale nejsem v tom žádný expert, tak klidně asi i tu polohrubou. já teď momentálně těstíčko ladím směrem k nějaké pikantnější obdobě, ale zatím s střídavým úspěchem.

co se týče mléka na namočení, tak jsem příklad zhýralosti a to mlíčko vychrstnu pryč, ale možná by bylo řešením přidat ho k těstíčku a tak jej recyklovat.

Musím říct, že cibulové kroužky jsou snad nejluxusnější pochoutka, ať jako předkrm nebo zákrm, co jsem kdy jedla. Měla jsem je v jedné pražské restauraci (Merlin Pub, Bělehradská 68a, 120 00 Praha 2, Telefon: +420 222 522 054, WWW: http://www.merlin-pub.cz) a tam k nim podávali pro změnu křenový dip. Prostě to bylo takový žrádlo, že už jsem skoro ani neměla chuť na steak, které tam mají mimochodem také výborné. Doma jsem je ještě nezkoušela, ale už mám recept, tak to zkusím…

díky za tip!

v hsopodách jsou často k dostání onion ring od McCain (dělají hranolky a jiné věci do ftitézy). poznáte to podle toho že kroužky nejsou z celých kousku ciobule ale z preformovaného cibulového těstíčka. normálně to člověk takhle nemá šanci připravit :)

Já prubla maličkaté sazečky,chce to trošku déle,je to větší patlámoš,ale stojí to za to…

Zdravím. Já chodím na cibulové kroužky do indické restaurace v Českých Budějovicích (mimochodem nejlepší indická, ve které jsem kdy byla-Lannova třída). Tam podávají cibulové kroužky s nějakou nádherně zelenou omáčkou. Slast :-)

Dobré cibulové kroužky jsem měl i v PUBu (řetězec hospod Prazdroje s vlastními pípami an stolech). Doma ve chvíli kdy zbyde po obalování trojobal (a když náhodou nezbyde, tak se prostě přidá (-:) neexistuje jiná možnost, než nakrájet cibuli na drobno, smíchat se zbytky trojobalu a smažit jako placičky.

Zdravím! Zrovna včera jsem měla cibulové kroužky U Vejvodů. Podávají je tam s hořčicí a chutnaly mi tak moc, že jsem na netu začala pátrat po receptu. Takže děkuju, pane Cuketko :-)
A jinak Burger King je fakt nejlepší!

Cibulové kroužky RULES!!! Ale: „Smrt imperilstickým fastfoodum“
Česká kuchyně 4ever

V jedné restauraci podávají k cibulovým kroužkům Sweet Chilli Sauce for Chicken (Thai Pride). Dá se koupit snad v každém obchodě za cca 32,– Kč, větší balení asi za 65,– (Kaufland). Je sladká a přiměřeně ostrá. Výborná je také jen tak k obyčejným soleným chipsům.

Ja teda u BK nikdy nejedla, MD jsem hamburger jen ochutnala a stacilo, uprimne nejsem ochotna se stravovat ani u jednoho, ale ty krouzky bych urcite zkusila =)

Měl bych dotaz. Proč obalovat o-kroužky, před namáčením v těstíčku, v mouce? Zajímá mne to čistě z principiálního hlediska, zda-li je to nutné, či nikoliv, jaký to má vliv na výslednou chuť, kvalitu, vzhled, a vůbec. Má-li to nějaký. A, ač je teď časné ráno, už pátrám o volném domácím večeru, abych si tuto přílohu přiložil (o:

Jinak u mě souboj King Burger vs. kačer McDonald jasně vede první jmenovaný. Ale koprovka je koprovka :o]

27. Já to dělám proto, že cibule je značně nesmáčivá a při pouhém namočení do těstíčka se povrchovým napětím těstíčko scukne do kapek a nepokrývá celý povrch. Mouka to vyřeší.

Tak včera jsem otestovala recept na onion rings z allrecipes.com a musím říci, že tato verze neměla chybu, je velmi podobná, takhle si představuji opravdové cibulové kroužky, trumfly burger king i TGI's, a to mi tam moc chutnaly. Navíc jsem vyzkoušela dva své fígle, které musím doporučit. Za 1) těstíčko pořádně CHLADIT! Ideálně pod něj hodit pytlík s ledem, mnohem líp se pak smaží a hlavně drží konzisteci! a za 2) na obalování se pokusit sehnat speciální „strouhanku“, která se dá koupit ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami, vietnamskou jsem sehnala v SAPA, jmenuje se „bot chien xu“ a obsah vypadá jako větší ostré drobky z bílého chleba, vzhledem k tomu, že balíček stojí kolem 40 Kč, doporučuji namíchat s naší strouhankou, ale pro fajnšmekry to jde i hárdkór, jen je třeba víc balíčku ;o) Když se v ní kroužky obalí, textura je pak totální LUXUS a vypadají prostě úžasně ;) Snad se tyhle tipy někomu budou hodit, tahle chuťovka je prostě hodně muziky za málo peněz, když se povede ;)

já cibuli vždycky spařím horkou vodou, místo namáčení v mlíku, je pak pěkně sladká :) jinak postupuju jako Mr.Cuketka

Já si tedy v žádném případě nepřeju, aby nějakej další americkej idiot opruzoval v naší zemi a smažil tady cibulové kroužky bez cibule z nějakých chemických náhražek.

Tvoje cibulové kroužky jsou parádní!

Tak náhodou znám také výše zmíněnou restauraci v Trenčianských Teplicích. Jejich věhlas stojí na smažené cibuli. Zjistila jsem, že před lety z USA přivezli speciální strojek na její úpravu. Vezmou tu největší možnou cibuli, zmáčknou strojkem – vznikne něco jako mega velký lotosový květ, květák, růžice, nebo tak to vypadá. Je to přes celý talíř a člověk to sotva sní. Celé je to smažené v extra pikantním těstíčku tajného složení. A je to PECKA! :-)

Já doporučuji na cibulové kroužky z opravdové cibule restauraci DURAN v Hradci Králové a něco podobného lze obdržet i v lehce odlišné verzi jako teplý předkrm v jedné z nejlepších čín v Praze a to Huang He ve Vršovické ulici – odlišnou verzí míním to, že obdobně upravují směs zeleniny, v níž lze nalézt velkou část paprik. Obojí vřele doporučuji!!

Pokud sem náhodou někdo zabloudí…
Úplně vynikající a přitom skoro bez práce je použít na obalení těstíčko „hraška“ – k dostání v každé „zdravé výživě“, preferuju pikantní variantu… neznám rychlejší večeři než tohle:

  • na pánev naliju olej a nechám rozehřívat
  • mezitím do misky rozmíchám patřičné množství hrašky (aby to mělo chvíli na „odpočinutí“, nacucává se)
  • oloupu a nakrájím cibuli a kolečka rozeberu
  • zkontroluju konzistenci těstíčka, kdyžtak přidám trochu vody, a olej už je tak akorát, tak máčím a smažím a usmažené vylovené odkládám na ubrousek

Do 10 minut to je. :)
(Ani nemusím do ničeho máčet, pikantní je to dost.. a když se toho chci pořádně najíst, tak s čerstvým chlebem naprostá delikatesa)

Jana má pravdu je to rylé,dobré a nezabere to moc času .

Komentáře jsou uzavřeny.