Lidové odrobinky

To je macek co? Pravý modrý paličák z Česka! Pravděpodobně napodobenina českého česneku přímo z tržnice!

  • Bedýnky v Lidovkách…

Ondřej Malý z Lidových novin si pro své čtenáře rubriky Ekonomika připravil (svěží, přesný a nezkomolený!) článek o ovozelových coopech v Česku – Češi objevují zeleninové bedýnky. Kus zabojoval v pondělním tištěném vydání i online. Bedýnek-chtivé editory dokonce zaujal dokonce natolik, že ho dali na titulní stánku!

Nevynechte ani obligátní internetovou diskuzi, která kupodivu ještě úplně nezvlčila. Řeší se tam úplně jiné věci, než bych čekal. Např. rozdíl mezi sedlákem a farmářem. Achjoooo.....

V textu se objeví všechny (snad už) známé osobnosti, které se o rozvoj bedýnek v Česku pokoušejí. Krátce je naťuknut i připravovaný projekt Bedýnky.cz – nové místo pro všechny vyznavače i producenty lokálních a sezonních potravin v Česku. Nechte se překvapit. Bude to fajn! ;)

  • …i na Slovensku!

Mezitím se nám bedýnky klubou i na Slovensku. S mixem sezonní biozeleniny z Česka a kousků z dovozu jsou bedýnky v různých rozměrech k dipozici na webu Biodomov.sk! Jedná se o více komerční, propracovanou variantu, kdy zelenina vám dorazí až pod nos.

Je tady někdo ze SK, kdo už tyto bedýnky vyzkoušel?

  • Maso-vaječná anketa

V minulé anketě jsem zkoumal, jak jste na tom s nákupem vajíček. Z celkem 369 hlasujících si (neetická) vajíčka z klecového chovu dopřává pouhých 92 lidí (započítána vejce cereální). Podestýlková vejce 127, jajka v biokvalitě 44, ze dvora taky 44 a od vlastních slepic 62 vejcožroutů. Zajímavá čísla! Drtivá většina z vás totiž dává přednost alternativním zdrojům! To jsem nečekal… ;)

Nově si můžete poklikat v nové anketě, kde se ptám na to, odkud berete maso. Je jasné, že to nějak střídáte, nebo nakupujete pokaždé jinde. Přesto vás poprosím, abyste vybrali váš hlavní a nejčastěji využívaný zdroj. Děkujů! ;)

  • Věruška is back!

Do víru blogování se letos vrátila Věruška (dříve foodlife.cz) s blogem na adrese – http://blog.veruska.cz/. Vše se motá okolo receptů a důsledného přístupu k surovinám obyčejným i méně známým.

Sám jsem se navinul na pěkných pár minut čtení. Třeba tady u mibuny a mizuny nebo tady u lívanců s Einsteinem. Čtu a držím palce! ;)

  • LIKVIDACE! SLEVA 70%! FOIE GRAS V AKCI!

Takové a jinaké nápisy na své oblíbené luxusní restauraci asi nenajdete. To oni většinou raději zkrachují … ;) Přesto. Moc zajímavý náhled do restaurační ekonomické bitky v současném vlnobití nabízí WSJ v článku – Recipe for Success. Poučné. Alespoň pro hloupou cuketu! :p

  • Foodblogy a etika

Blogískovou scénu za oceánem rozvířila aktivita okolo webu Fooethics, kde dali autoři k veřejné diskuzi návrh etického kodexu foodbloggera. Reakce se online světem prohnaly doslova jako smršť. Ne všechny byly pozitivní a tak autoři museli svůj kodex dovysvětlit. Moc a moc zajímavé! ;)

Cukína samotná formálně napsaný etický kodex nemá, ale za cca 3 roky provozu už se jípoměrně striktní zásady vyvrbily samy od sebe. Někdy, bohužel, metodou pokus-omyl. Přemýšlím, jestli to má cenu sepisovat a vyvěšovat. Chm? ;)

Reklama

Komentáře

A ten česnek koupím kde? Mě došel......pomóc, nebo budu do podzimu bez česneku.

Jen poznámka k vajíčkům. Bojím se, že celou věc zkresluje fakt, že prodejci vajíček pěkně podvádějí. Napíšou sice na krabici „podestýlková“ ale malinkým písmem vevnitř se dozvíte, že přesnější informace jsou zakódované na vajíčku samotném. A když si dáte tu práci to rozkódovat, tak zjistíte, že jsou vlsatně klecová… to mne onehdá tak naštvalo, že jsem začal zase kupovat vajíčka normální .....

Já mám svůj vlastní česnek ze zahrádky, heč!!! Ještě dobírám loňský a pořád je fantastický – silný a voňavý. Bez česneku bysme s manželem umřeli!

4: Jitřenko, závidím! I já si pěstuji svůj, ale po Novém roce nám vždy zásoby docházejí.
Útěchou je vidět nyní zdatné natě (úspěšné přezimování v půdě) a těšit se na čerstvou úrodu v pozdním létě! Mladý česněk je pak ještě bez papírovité slupky a skoro slaďoučký, když se jakoby sám roztírá o topinku. Mhmm.

mám stejný dotaz jako fialka, kde se dá sehnat takový nádherný česnek?

Pane Cuketko, tak už nám to prozraďte, kde koupit ten česnek! Já kupuju už jen čínský a to ne proto, že bych mu dával přednost :-(

se omlouvám, nechtěl jsem napínat :)

česnek na obrázku je z holešovické tržnice. český modrý paličák je tam na cca 3 stáncích. poté je k vidění úplně čerstvý (nesušený) maďarský česnek, ten je superfresh a velice jemný – také doporučuji. kdo nedorazí do holešovic, český česnek je i na haveláku, pozor jen v jednom stánku, musíte si to obejít sami :)

ale stejně doporučuji holešovice. už jen kvůli atmosféře :)

Krásný česnek! Já mám naštěstí taky ještě domácí – od mamky z chalupy – nádherný, voňavý a vůbec – mňam ;)

Bohužel se mi při dnešní návštěvě třžnice nepodařilo tento český paličák objevit. Byl tam pouze jeden, někde z bůhví odkud (mizerná pamět a nerada bych čtenáře mistifikovala- možná jihoamerický?) Každopádně pán, co prodával tento, mi tvrdil, že český česnek teď prostě není, že do května nevydrží a že ti, co ho za český vydávají nás tahají za nos! Takže jak to tedy je? Jinak slušný španělský (hned vedle toho „ble“ čínského) mívají šikmoočka v průjezdu na Újezdě.

Bari.mandle:

měl ho pán specializující se pouze na českou zeleninu (po pravé straně od vchodu), měl to napsané na ceduli a ještě sám potvrdil. jinak samozřejmě hromady česneku z dovozu jsou na místě taky. čerstvý letošní česnek je ten maďarský, český určo ne, vypadá úplně jinak – nevyschý a bez zastřihlé nožky :)

děkuju za tip, podívám se na to. přiznám se, že jste mě znejistila :)

Bari.mandle:

tak teď na to koukám pořádně, vypadá to na nepaličáka! achjo, hned zítra tam zase jdu, tak ho eventuelně zprtnu, jestli kecal :/

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)