Ukončení aféry Tarte Tatin

Já, detektiv Cuketka, tímto oficiálně ukončuji případ Tarte Tatin. Dále už se k tomu nebudu vracet, celá záhada tetek Tatinových byla odhalena…

Stačilo použít pořádnou formu na dorty z nepřilnavého matroše a větší kousky ovoce (šestinky) a bylo to (nemohu jinak než) oh! so fucking good!!!

Reklama

Komentáře

Cuketko, chodim na tyhle stranky teprve par dni ale uz te zacinam nenavidet :-)
Tohle mi nedelej, pridavat takhle po vecerech takove nadherne fotky, vis jakou pak dostanu chut na neco sladkeho?! A pak jen dostavam od pritelkyne ze tloustnu a tloustnu :-)

Ne vazne, diky za tvuj blog, zatim je to to nejchutnejsi co jsem na netu objevil ;-)

Pridavam se k protestu, jeste nikdy jsem nemel nutkani zapnout troubu v jednu rano a jet do nonstop teska pro suroviny :).

Tak jsem TT taky zkusil, kombinace hrušky+jabka, ve skleněném simaxu – teda víku velké kulaté formy a docela to šlo – ani moc nelepily potvůrky jablko-hruškové. Skvělé, skvělé…..

ono, nějaká ta přilepenina se přilepí asi vždy, bez toho by to nebyla taky žádná srand a chybělo by tomu to napětí!

Tuhletu skvělou dobrotu už jsem dělala taky a jednou jsem to zkusila z meruněk.těžko můžu říct,je-li to lepší nebo horší,prostě úžasný.Navrh ještě teplého koláče pořádný kopec vanilkové zmrzliny,no prostě báseň.
jojo,hubená už asi nikdy nebudu…nejlíp to fakt chutná večer ;o)

Tarte tatin dělám poměrně často, nejdřív vv tefl.dortové formě,ale toho bylo vždycky pro nás dva s manžou strašně moc (páč děti to nejedí :( ) Teď dělám v zapékačce Emile Henry a je to supr.Ono to kolikrát nešlo vyklopit ani z té teflonky. Prostě jablka pustili asi míň šťávy, nebo co.Ale jak píšeš v článku lehce to jde doaranžovat

Tak pokus o tatin v klasicke dortove forme nevysel. Cukr zacal vytekat a o chvili pozdeji naplnil v podobe velkeho oblaku kuchyni. Hura na druhy pokus zitra :-))

VoY:

nenechte se odradit a bojujte, tady to také nebylo na první pokus :) výběr nádoby na pečení je hodně důležitý, stejně tak postup /od nádoby jiný) jak to ale jednou strefíte, neníproblémto opakovat donekonečna :) a do jabkova :)

Druhy pokus, tentokrat s panvi do trouby. Povedlo se, ale zrejme jsem tam mel dat o kus vic jablek a pak kdyz uz bylo testo do zlatova, zbyvalo porad hromady stavy, takze mi ve vysledku to ovoce z tarte padalo. Jaka je rada? Nebo jsem mel pockat pred vyklepnutim a zruhlo by to cele?

Voy:

:))) já vám držím maximálně palce :) jestli bylo hodně šťávy, tak bylo málo cukru, nebo jste to málo karamelizoval na sporáku. jak vám to ovoce padalo? vždyť ono má vklidu ležet :) jestli se nějaké přilepí na dno pánve, tak to moc nevadí, stavá se mi to taky! vyklepávat doporučuji ještě za tepla ;)

Vsichni se rozepisujete o jablkach, hruskach, merunkach, karamelu, … – proste naplni, ale testo nikoho netrapilo? Rozhodla jsem se udelat testo sama, ale v puvodnim receptu bylo na muj vkus malo surovin, tak jsem nasla dalsi a lehce je zkombinovala. No trosku jsem pozapomnela upravit objemy a pak valim, hnetu, pridavam vodu, hnetu, vodu, hnetu, hnetu, vodu, hnetu … tak, ze mi malem upadla zapesti. Zatim nevim vysledek, protoze jsem dohnetla o pul desate vecer a drze se porekadla rano moudrejsi vecera ho nechavam ulezet. Ale uplne si vysledkem nejsem jista. Nejaky tip jaka ma byt konzistence testa a jak se k ni dobrat?

xzmehm:

jé, no těsto bych asi nezvládl, proto kupované!! ;) mně se listové zamlouvá moc. jestli se vám to povedlo, napište mi plíz receptůru! ;)

TÁRTA TATÁ – poptejte se svých nejbližších frantíků, jaký jabka se do toho nejvíc hodí – konzistence, kyselost i šťáva se zásadně mění podle typu a kvality jablek.
Frantíci též používají speciální dvouUché pánve, na tvaru a velikosti velmi záleží.

A jó! To je hezký! Já myslela, že to má rozšířené po stranách, jako na uchopení, aby se to mělo za co vzít.
Bali, ňam a dík!

Na Tatin doporučuju „hluboký hrnec“ Tefal Ingenio :-). Díky oddělitelné rukojeti se na přípravu velmi hodí.

Kakao: tak to raději tohle: je dražší, ale nejlepší. http://images.google.cz/images?…

Bali: ty koláčovky z keramiky či porcelánu jsou hodně oblíbené, i když taky často přemýšlím, jak to z toho lidi dostávají. Jelikož neumím péct, tak to nevím…:-)) Ještě tak créme brulée…

…přidávám se k bali a hlasuji pro tu creusetí! má uši, takže bych jí mohl zazpívat nějakou tu cuketkovskou!!! :)))

Vimaana1, Bali, Cuketka:
No jo, ale kde to u nás koupit :-). V Bottega mají jenom grilovací pánve a podobnou havěť. Kdežto Tefal Ingenio mají všude a navíc díky teflonu „nelepí“ :-). Nenutím, nabízím :-). Jde o to, že při první přípravě Tatinu mě nic lepšího nenapadlo, ale s Ingeniem skutečně to „fungovalo“ a Tatin byl skutečně pravý.

Jinak offtopic – v Tefal shopech (např. na Floře) se objevil nový Krupsí výrobek – „espresso“ ve stylu Nespresso:
http://www.krups.cz/…/prodcz.aspx?…
Výhodou je určitě cena (do 4 tisíc Kč), „o něco levnější kapsle“, ale produktově omezený je to teda dost. Celkem efektní záležitostí je zvláštní kapsle na napěnění mléka :-). Ale značka „Nescafé“ nebudí moc důvěru…

Radši zůstanu u mého domácího Sensea, u kterého je kasplí nepřeberné množství (teď mám z Francie dovezenou Lavazzu a je to fakt poznat), navíc od Melitty se dají koupit papírové filtry(kapsle) na naplnění vlastní kávou… Škoda, že Senseo mánie do ČR nedorazila a rovnou jsme nakočili na Nespresso vlnu :-(.

kde koupit? Treba ve Francii ;-)
U nas fakt nevim!
Doma mam celou sadu Ingenio a nikdy mi nenapadlo tam delat Tatin!

Bali:
My jsme to dělali v tom hrnci druhém odspoda (širší, nižší):
http://www.tefal.cz/…en%C3%AD.htm

Nejdřív jsme jablka zpracovávali přímo na sporáku s rukojetí, pak jsme rukojeť odejmuli, přiklopili těsto a nechali zapéct. Díky teflonu bylo vyklopení hračkou…

co se pamatuju, tak tuhle dobrůtku vzhůru nohama jsem vždycky pekla v obyčejné staré kulaté plechové formě na koláč s vlnitým okrajem a vyklopit šel! jé, hruštičky a skořice, asi půjdu péct.. mls :-)

Kakao: tradice k tradici, takováhle dobrota ztrácí veškeré čchi a poezii v tom, co ukazujete.
Zkuste to raději v porcelánu, keramice, litině.
Ty první koupíte skoro všude, skvělý je Emile Henry, a ty litinové od Le Creuset se dají v prodejnách objednat, jako vše ostatní.

ad teflon:

formu, kteoru jsem tak chválil jsem nakoenc taky zdestruoval a dokonce při tarte tatin. já umím připálit věc i k teflonu. teď už důvěřuji jedině litině :)

Cuketka: Máte pravdu, není teflon jako teflon :-). Teflonový pekáč z IKEA musel po dvou letech do koše, byl a něho opravdu nechutný pohled :-)
Ale aby se neřeklo, že jsem jenom pro modernu… Myčku nemáme a nádobí mejeme ručně :-)))).

Jinak tip na recenzi: http://www.bilavrana.com – je ale nutné narazit na dobrého kuchaře (což o víkendu zpravidla není)

Tchýně mi koupila titanový pekáč od http://www.topmoravia.cz/ , nejdřív na mě šly mrákoty, když jsem zjistila, kolik stál, ale musím říct, že ho mám už 5 let a drží. Pak mám taky dobrou zkušenost s „raketoplánovou“ keramikou Vivario od firmy Emsa, ale zaboha nemůžu najít nějaký odkaz, i když ještě před půl rokem to šlo koupit v nějakém českém e-shopu.

Ještě něco z té černé série se dá sehnat, já mám doma dva kousky. Sice ta černá není v kuchyni moc rajcovní, ale spolehlivě drží. Emsa pokazila obchodní politiku, chtěla být na vysoké úrovni, ale pak začala prodávat do low-end sítí – to se prostě neslučuje. Na to hodně firem doplácí, v každém oboru, džínsy replay jsou toho taky důkazem.

…to bude rachot, až se proflákne, že termosky můžou obsahovat azbest a nikdo to neřeší. Ve velkém se sem vozí z Číny už 17 let! Tahle zákeřná látka je v západní Evropě zakázaná, a my ani nevíme, že ji může obsahovat prosakující termoska, ze které se dětem nalévá čaj.

Na silikon mám podobný názor jako na mikrovlnku. Náčiní ze silikonu je ještě ucházející, ale co může silikon uvolnit do potravin, to se možná nedovíme, stejně jako se mlčí okolo mikrovln z mobilních telefonů (vědecký výzkum byl financován operátory!!!!)

Tohle je lež: „Azbest působí v termoskách jako tmelicí prvek vnější plastové a vnitřní skleněné vložky, v níž je vakuum“

české termosky se vždy dělaly ručně z pusou foukaného skla, termosky v Číně se dělají průmyslově na lince, a skleněné baňky se staví na držáky se 4 azbestovými packami. Proto se pozná takový výrobek právě podle toho, že když se kouknete do termosky, uvidíte 4 šedočerné fleky od držáků. Tam má být residuum azbestu. Každá termoska, pokud má vadu v udržení tepla, pravděpodobně netěsní, a tak se ten čaj může nakazit… Tento argument používali němečtí výrobci, pokud jim se dá věřit.

Bali, tím odkazem jste mi připomněla tuhle starou věc. Tady je odkaz, kde oni tvrdí něco jiného (nemůžu to vyvrátit, skutečný výrobní postup jsem pochopitelně neviděla), je to cca. v polovině textu:

http://209.85.135.104/search?…

Mně se hned napoprvé povedl. Asi je to formou a důkladným vymazáním (pečící papír jsem v tuto chvíli odložila)… A pak delikatesa.

Milý Cuketko, moc zdravím. Vaše pátrání po tajemství Tarte Tatin mě kdysi dovedlo až k receptům ve francouzštině (aniž bych uměla cokoliv jiného než „bonžúr“) a rukám spáleným od vyteklého karamelu… Teď ho peču moc ráda, obyvlášť s originál křehkým těstem (zdá se mi daleko lepší než kupované lístkové), do kterého dávám 150g mouky, 75g studeného másla, 2 vrchovaté lžíce cukru (v originálních receptech nebylo), 5 lžic studené vody a špetku soli. Rychle zpracuji rukama a nechám v lednici odpočinout 2 hod. Je to máslová mňamka.

Ahoj, zdravim vsechny. Na Tarte tatin jsem objevila recept od G. Ramseye. Delam ho na teflon. panvicce od Tefalu (serie J. Olivier) a nikdy se mi neprichytil. Ma kovove drzadlo, takze ji strcim rovnou do trouby a mam jen jednu vec na umyti, resp. staci vytrit ubrouskem. Ten recept: na panev se naklade maslo nakrajene na tenke platky, posype (hnedym) cukrem, poklade osusenym ovocem a na mirnem plameni necha zkaramelizovat. behem te doby nemichat!!! , prskne se na to testo, pritlaci okraje ke dnu a strci se to do trouby. A pak jen kopec zmrzliny. Super dezert ktery je hotovy za 30 min, s max 10 minutami prace. Daji se pouzit i blumy, banany…

Pořád se mi nějak nedaří.. karamel zůstává tekutý a rozblemcá zbytek koláče, takže ho většinou musím dopéct po obrácení. Kde dělám chybu?

of:

jak jsme se bavili na jamu :) zkus zrusit maslo, budes mit potom karamel po vystydnuti na sutr, to garantuju :) (ale podle me to potom neni ono, chybi jeho chut)

druhá (podstatnější) věc – než dáš jabka i s těstem do trouby, počkej déle na změknutí jablek a hlavně je nech vypustit štávu a tu potom vydus do husta. když dáš pod záklopku z těsta jabka v příliš řídké šťávě, tak se ti během pečení nestačí dostatečně zredukovat.

třetí návrh  – co tak zkusit upéct koláč rovnou s jablky nahoře? :) zkoušel jsme to na troubičcce, kde jde regulovat teplo svrchu a nechá se tak udělat na jabkách na tenké plátky karamel z cukru, který nasypeš navhch

čtvrtý nápad – zkusit TT s domácím těstem :) ale to už to budu muset přepsat a udělt ten recept znovu, třeba ve vánoční variantě :)

Ad asbest: pokud bydlíte v panelálu, otevřte stoupačky a podívejte se, čím je izolovaná vzduchotechnická roura :o) S tím asbestem to není tak horký …

Tady jsem se docela pobavil. Take jsem kdysi prosel neuspesnymi fazemi pripravy Tarte tatine, ale nakonec jsem dosel ke zjednodusene a blbuvzdorne verzi :)
Z masla a tmaveho cukru pripravim karamel a mesicky jablek ( sestinky) v nem trochu povarim (jablko se nesmi rozvarit a ztratit svou chut, ma jen trochu nasaknout karamelem) Jablka necham okapat a trochu vystydnout. Kulate alobalove formicky (takove ty asi o prumeru 10 cm a vysce 2cm) nasprejuji nabo vytru olejem a vylozim jablky (tak aby se mysticka uplne zaplnila) a zakapneme karamelem/stavou ktera zustala z jablek (pokud jsme to neprepalili) Na vrch pak dame vykrojena kolecka listoveho testa a sup s tim do trouby. Po upeceni (je to pomerne rychla zalezitost) je vyklopime na talir a muzeme pridat mascarpone rozmichane s medem a karamelovou omacku :)

Jen doporucuji at si kazdy nejdriv zkusi trapeni s puvodnim receptem a vyberem spravne nadoby, pak teprve tohle zjednoduseni oceni ;)

díky za tip! :)

když čekáte na vychladnutí jablek, co pak s tím ztuhlým karamelem na dně? :)))

(ty kulaté alobalové formičky by mě nenapadly? kde se to prodávaj?)

to: pan Cuketka
Jelikoz jablka pusti dost stavy (nejradeji mam Granny Smith a ta jsou hodne stavnata) tak to co okape tuhne velmi pomalu a nebo vubec. Obvykle okapany karamel se stavou jeste za vlazna vylizuji nebo pozdeji vyskrabuji a konzumuji :))
Vsechen zbytkovy karamel se da samozrejme pouzit na karamelovou omacku. jen pozor at neni prepaleny (horklo by to) nebo v nem neni prilis stavy z jablek

Alobalove formicky jsem naposled bral v hypernove, spise je problem najit nejake vyhovujici velikosti a tvaru. Nejlepsi je po nich koukat v kazdem vetsim obchodaku a vhodne modely si koupit do zasoby

Tuto sobotu jsme koláč pekli u nás doma v kuchyni pod odborným vedením mladé Francouzky Naimy, nutno podotknout, že v originále se na zkaramelizovaná a rozdušená jablka dává poklička z křehkého těsta ( ne z listového) a přebytečný karamel se šťávičkou se naleje po upečení nahoru. Famózní byla chuť másla z křehkého těsta spolu s jablky a karamelem…

Komentáře jsou uzavřeny.