Cuketkovy houbové zámotky

Normálně nerad fotím pozdě večer a s bleskem, ale tenhlecten (sic!) recept se mi tak moc povedl, že udělám vyjímku :) Esenciélní jednoduchost postupu a použití pouze tří druhů surovin!

Recept aneb jak zámotky smotati

Samozřejmě, že jsem na tohle nepřišel sám, ale zneužil jsem svou předvčerejší návštěvu u Eggnoise doma, kde se podávalo něco podobného. Byly to taky cuketkové závitky ale s kozím sýrem, domácím cherry rajčátkem a bazalkovým pestem a byly tak dobré, že jsem se do nich naprosto zavinul a zamotal :) Trošku jsem obměnil suroviny, ale zachoval jsem postup, který je sám o sobě už dokonalý!

Nejdříve budeme potřebovat zavinovací zavinovačku z mladých cuketek:

  • cuketky pořádně umyjeme a nakrájíme na podélné plátky dlouhé přes celou délku, tlusté cca 2-3mm
  • šup s nimi na pečící papír na plech a pomazat olivovým olejem
  • v jemně rozehřáté troubě je potom cca 5-10 minut necháme změknout a zvláčnět

Na plňku zámotků jsem použil:

  • ovčí sýr St.Pierre (alternativa mlže být ovčí kaškaval, kozí anebo parmezán)
  • houbový základ z dušených hub na cibulce (myslím, že i žampiony by obstály)

Technika rolby:

  • na okraj změklého plátku cuketky, položíme kostičku ovčího sýra
  • na něj malinký kidaneček houbového základu
  • to celé potom zamotat (není třeba propichovat párátkem) a naklást do zapékací misky
  • rozpéct v mírně vyhřáte troubě cca 15 minut

Výsledekem je miska plná rozteklého ovčího sýru, ve kterém se plaví jemňoučké a měkkoučké zavinuliny s nastraženými houbovými plňkami. Doporučuji s rozpečeným pečivem, které je zejména vhodné k závěrečnému slíznutí vypečené šťávy, které se stěží něco nevyrovná!

Recept je jednoznačně odsouzen k opakování do zblbnutí a zejména k různým variacím. Doporučuji ponechat obalový materiál (stripy z cuketky) a jako rozpustivo použít jakýkoliv kvalitní sýr. Zbývající je čistě na vás, stačí jen když si nějak smysluplně rozvrhnete chuťové propojení.

Reklama

Komentáře

Cuketko, cuketko… s menšími obavami již týden sleduju tvoje houbový orgie… abys to nepřehnal… vzpomeň na kursy prevence a hygieny (oh shit !!!) – hřiby ve zvýšené míře vychytávají z půdy rtuť, kadmium, stroncium a hlavně radioisotop cesium 137, kterej tady zbyl po Černobylu…
aby z tebe nebyla svítící cuketa…

pravdu díš :) ale neboj zatím jsem zblajznul jen pár kousků hubníku, které na mne zbyly a tyhle malinakté zámotky.

kadmiový režim mám rozvržený na celý rok dopředu :)))

ad radioaktivní izotopy v houbách:
je o nich známo že se nejvíce vychytávají v barevném pigmentu hub tj. tam kde jsou nejbarevnější, čili ve slupce. kdo chce minimalizovat konzumaci radioaktivity tak tomu se doporučuju houby (platí pro sušené) svařit několikrát v teplé vodě a výrazně hnědý výluh vylít. tímnto se to prý minimalizuje na úroveň biologického rad. pozadí. na druhou stranu ale tím vymytím houby ztrácejí na chuti.

takže si musíte vybrat jestli chcete svíti nebo něco cítit ?)

hmmm, tak tohle je přímo geniální – zrovna jsem dumala, co udělat s těmi přebytky hub a cuket, co mi od víkendový návštěvy šumavských lesů a zahrad zavazí v lednici. cuketko, díky!

cuketko prosim.. kde se da koupit ten dobry ovci syr?
dekuju

Na tohle jsem použil St.Pierre, který jsem si spletl s kozím sýrem. Koupil jsem ho v Albiu za 40,- Kč což mi na ovčí přijde jako předražené (za 7,4 dkg!!!), ale zase byl fakt dobrý. Jinak ovčí se dá ve většině obchodů koupit např. jako sýr kaškaval, který mám taky moc rád.

Tady do toho měl původně přijít dezertní kozí, kdyby se nespletl tak tam opravdu je. Tak kotchko zkus to třeba rovnou s kozím :)

dekuji cuketko. ja na kozi prave moc nejsem, radsi ovci ;))) proto se ptam :)

Chtěla jsem se zeptat na fígl – jak udělám HEZKÉ podélné plátky cuketky 2-3mm silné?

Dost blbě :) Ale dá se to, já použil menší obratný a hlavně ostrý nožík a krájel jsem ty plátky směrem k sobě držíc cuketku druhou rukou.

Chce to cvik, jako ostatně vše :)

Tak včera večer jsem se pokusil – a byl jsem chválen, chválen, chválen… Díky
(Akorát ten sýr – čerstvý kozí – se zatvrzele odmítal rozpustit, příště zkusím něco tradičnějšího…)
(Jo a žampióny skutečně obstály)

vfb

superissimooo!!! ;)

ten sýr to chce trošku poexperimentovat, např. čerstvý a žervé se blběji rozpéká a gratinuje než trošku zralejšía tvrdší formy, to jsem zapomněl zmínit, je třeba s tím trošku poexperimentovat a by měl ty sýry člověk v oku.

tak jsem odzkoušela včera, s ovčí fettou, zalité trochou smetany a ke konci posypané parmazánem. no mňamka veliká :-)
při krájení cukety jsem si vzpomněla, že jsem už kdysi něco podobného motala, ale plátky jsem lehce povařila ve vodě. v troubě je to ale rozhodně lepší. ale plnka se mi už nevybaví. cukety jsou super, dala jsem jí trochu (na minikostičky pokrájené)i do toho houbového základu. přece jí zbytek nevyhodím, že?
díky za inspiraci :-)

Grace:

ty jo, na tu tvou variantu se mi přímo sbíhají sliny. děkuju moc za fitičku s recyklací odkrojky z cuketky, já to hlupka jedna vyhodil!!! ale to se už příště nestane :) díky!

cuketko, ty vyhazuješ odkrojky??? to je teda pěkné, že se skoro nestydíš! já cukety fakt miluju, přes zimu je mám v mrazáku rozkrájené na různé součástky a ty pak mizí rychlostí blesku ve všem, kam se alespoň trochu hodí :-)
jinak děkuji za pochvalu, sliny se sbíhají i mě, když si vzpomenu na tu mňamku. ale jak jsem již psala, TOBĚ díky za inspiraci. budu se sem vracet častěji, vypadá to, že jsme naladěni na stejnou „chuťovou délku“.

tý brrrďo! to může být super! Kde jsem to koukala, že jsem to tu objevila až teď? Houby mám, ale cukety už jsem spotřebovali všechny, tak počkám až narostou. Díky za recept :o))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)