Krém z dýně Hokkaidó

Lampišku jsem si nakonec nevyrobil (snad příště), zvítězil totiž ve mně malý zelený kuchtík a uvařil z ní lahodný polévkový krém. Dozajista jej zvládnete i vy.

Mluv s ní

Když si teď v září koupíte dýni hokkaidó, měla by vám v suchu a chladnu (cca 10 st.C.) vydržet až do jara úplně vysmátá. Aby vám tak dlouho vydržela, prozradím vám jednu tajnou fintu (pouze pro vás) – musíte na tu oranžovou krasavici každý den alespoň jednou promluvit…

Recept na polévku

Triviální, zvládne každý, snad i střihoruký Edward (zahraný Markem Vašutem)! Pro přípravu potřebujete jen dýni hokkaidó, cibuli a nějakou tu olivovou pokluzaninu. Postup je zarážejícně simplicistický (ok, už s těmi divnými slovy končím!):
  • dýni rozkrájíme, vydlabeme dužinu a pokud chceme tak i oloupeme (prý se nemusí, ale ta moje byla nějaká otlučená a vůbec…)
  • nakrájíme na kostičky cca 1×1cm
  • na olivovém oleji uděláme do průhledna jednu velkou cibuli
  • při vyvrcholení smažby přidáme oranžové kostky, chvilku to fascinovaně pozorujeme a nakoenc to milostivě podlejeme vodou
  • dusíme a dusíme a podléváme, dokud se nám ta oranžová matérie nepromění v krém
  • můžeme to urychlit mačkadlovými pohyby vařečkou (nebo rovnou atomizovat v mixeru)
  • na závěr ochutíme – doporučuji použít jen trošku soli a kvalitní sojové omáčky

Servírujeme horké, můžeme vylepšit přidáním několika dýňových semínek. K těm já se ale ještě nedostal, takže vám neporadím jestli se loupají, praží a jak to snimi je, ale dám semka poté vědět.

Na adresu krému prohlašuji, že je naprosto bombastický – nepotřebuje ničím zahušťovat, ani ničím aromatickým přichucovat, chutnal mi a mým hostům jen tak a MOC! Cena těch dýní v bio kvalitě je cca 50,– Kč za kilo. Myslím ale, že za ochutnání a estetické rozjaření je to cena víc než-li příznivá. Doporučuji se předzásobit pár pěknými kousky již nyní. Uvidíte, že potom, za pár měsíců, až vás ta zima začne pěkně s___, budou vás všichni chválit, jak jste byli moudří. Foto hotového krému jsem opomněl pořídit (opravdu!), tak nějak jsem byl myslí (lžičkou) jinde…

Reklama

Komentáře

Dynovy krem jsem nikdy nedelal, ale zrejme se to brzy zmeni:) Jinak docela nahoda. Pan Cuketka pise o kremu a ja o kremove polevce z krabice :-))

Ad. BIO dyne.. Vcera jsem byl na BIOdozinkach na farme Country Life v Nenacovicich. Akce se moc povedla… ale proc to rikam. Presne tyhle dyne tam nabizel BIOzelinarsky stanek :-)

Skoda, ze jsem jsi to nevydal vcera.. urcite bych si jednu koupil :-)

No tak to jsme se pěkně minuli, páč já tam byl taky sakra!! :)

Když už jsem u těch krémů, tak totální highlight v Nenačovicích byl instantní falafel a hummus od firmy Knuspi (naštěstí ne z CountryLife).

O té akci něco více zítra, právě si prohlížím fotky. Bylo to docela o nervy, protože takovou vymývárnu mozku už jsem dlouho nezažil…

Jeee.. no ja myslel, ze jdes az na ten prazsky BioJarmark.. skoda:( No Knuspi jsou fajn a nejen jejich BIO rada. Delaji jeste takove cizrnove mesce.. Nicmene falafel byl maximalne jedly, coz se o jinych BIO produktech rict nedalo:))

Ad. propaganda.. Zdejsi „rozhlas“ se opravdu prekonaval. Proste CountryLife je BIOvegetarianska zalezitost.. se vsemi pozitivy a negativy. A ona pani u kolovratku (jestli jsi ji zaregistroval), to je znama prazska „kazatelka“. Nejednou jsem ji zastihl na Dejvicke v metru vyrvavat teze o konci sveta a lasce k bohu… Des!! Mam dojem, ze patri k adventistum sedmeho dne.. ale nejsem si jisty…

Aspon ze FairTradu se darilo, tedy hlavne stanku Fairove:) A udelal jsem si zasobu meho oblibeneho koziho joguroveho mleka:))

Celý CountryLife jsou totiž adventisti sedmého dne, upozornil a varoval nás jeden místní děda po cestě z Loděnice… a měl pravdu!

Tu reprobednu vyřvávající propagandu mám vyfocenou jako memento….

Jinak se zde dalo koupit docela slusne zbozi:) Vzal jsem kopr.. skvely spenat. Dostal jsem se do utrob zdejsiho velkoskladu… (velmi zajimave). V globalu jsem byl spojen…ale chce to trosku nadledu :-))

PS: Uzasne postavicka byl i vedouci mlyna a pekarny:))

Interesatni recept, diky :) Zajimalo by me, zda se da koupit tahle tykev v bio kvalite nekde jinde nez na brainwashing session CL… Minuly tyden jsem prohlizel zeleninu v albiu i v CL v dejvicich a nemam pocit ze bych tam neco takoveho videl… btw jak je asi velika? z obrazku to neni zcela zrejme…

Já ji koupil v Albiu v Dejvicích a určitě totam nepřehlédneš, na zemi u zeleninového pultíku je tam mají pěkně vystavené, tahle byla nejmenší, jinak jsou tam i klasické dýňové rozměry…

Jinak pokud mate moznost, muzete si je vypestovat i sami, neni to nic tezkeho, staci zasadit na kompost a uz se nemusite o nic starat a rostou a rostou.. :) Jinak je i vynikajici takovy dynovy kompot. Jo a seminka jsou dobry ususeny jen tak (musi se loupat).

na tykve je letos docela dobrý rok a já to letos trošičku s tím pěstováním přehnala,hokkaido říkám Adéla,protože roste a plodí,v sobotu jsem sklidila 20 dýní a rostou další.A patizony a cukety to je další pohroma.Mám cukety čtyř barev,patizony tří barev a žlutý a zelený kulatý cukety.A to naštěstí tykev butternut moc neplodí a ještě dva druhy tykve vůbec nevyrostly.A to ještě mi krvácí srdce,když vydím na internetu druhy tykví,které se zatím u nás nedají koupit.

A ja to ochucuji jeste troskou umeocta a na zaver par kapek dynoveho oleje z Rakouska, ale pry ho maji uz i u nas v nekterych prodejnach. Ale dyni Hokkaido jen tak clovek u nas nesezene, no snad jen v bio obchodech. Da se to udelat i z normalni dyne. Shanim marne najeke jine dynove recepty, nemate nekdo zajimavy odkaz ?

Dýňový olej i Hokkaidó majuí běžně v Albiu a myslím že snad i v Countrylife. Děkuji za tip na úravu.

Ještě je prý moc dobrá jako grilovaná, to já ale ještě nevím protože při poslední úpravě jsem ji zapomněl v troubě a usušil ji dočista na prvočinitele ;)

Tak to ja vim, v tom Albiu jsem ji videla, ale jsem lina porad obihat jenom tyhle obchody. Moc me mrzi, ze tyhle dobry veci neprodavaji v supermarketech, tam je nabidka opravdu bidna. Ten dynovy olej neni vzdy ten, co mam na mysli. Jednou jsem ho koupila v Country Lifu, a nebyl to jako ten z Rakouska. Ale ted jsem videla, ze ho prodavaji v malinke lahvicce, nevim od ktere firmy a on je hodne hnedy a kdyz se nakape do polevky, nebo prida do salatu, tak barva je syte zelena. A chut je takova orechova, ne kazdmeu to chutna, me teda moc.

Mno, před chvílí jsem dojedla a musím konstatovat, že ten krém je prostě úžasný, chutná něco mezi hrachovkou a vegetariásnkou svíčkovou od maminky:). Příště do něj zkusím přidat smetanu a knedlíky navařit a bude!

ahoj,
diky za zábavný web, narazila jsem na vás při hledání receptu. Už se na krém těším :)

Jo a v Brně prodávají Hokaido na rynku (na Zelném trhu).

marqeta:

jsem rád, že vás to alespoň trošku upoutalo. z každého nového čtenáře se totiž těším jako malá cuketka :)

Upoutalo mě to moc :) Jsem teď pravidelným čtenářem. (to bude aspoň na velkou cuketku, ne? ;) )

neni nad male mesto, hokkaido tu prodava pan biozemedelec primo na trhu v centru. a naprosto fantasticke je nakrajene na kostky a jen upecene, ovsem musi se jeste zalit pak zampionovou smetanovou omackou (zampiony podusene na cibulce, fenykl, dostatek bileho pepre, podlevat bilym vinem a pred konecnym stadiem zaklechtka z mouky a sladke smetany). mnam.

Ahojky......kdyz jste u te polevky, tak bych taky neco pridala.....hokaido polevku varim uz druhym rokem a mohla bych ji snad porad. A velice dobra je, kdyz do ni pridate bobkovy list, trochu pomerancove stavy a nastrouhane pomerancove kury.....a ve finalni fazi pak trochu mlicka nebo slehacky a dochutite muskatovym oriskem.Zkuste to…vysledek je uzasny.:-)

stanko66:

:) děkuji, zní to moc dobře, s majdou jsem ji jeětě nzkoušel!

Ivet:

pomerančová kůra+šťáva zní to geniálně.. já snad budu letos vařit z hokajdó 14 dní v kuse :))) a se šlehačkou navíc!!! yayyyy ,)

Když už jste u polévky „Hokaido“, vařím ji na různé způsoby už několik let.Zkuste v ní rozvařit smetanový tavený sýr, přidejte masox, na másle podušené žampiony, asi 1/2 dl šlehačky a toho oleje se dává opravdu jen pár kapek, většinou až na talíři. Jo a do salátu se ho dává taky jen maloučko.Děkuji paní Ivet za nápad s pomerančem.V polévce žádná jiná dýně hokaido nenahradí.Dá se ještě dělat polévka z tykve butternut,ale je trochu jiná chuť.Vzkaz pro Péťu:Kupte si knížku „Jak se vaří z dýní a Patizonů“od Libuše Vosecké.Jsou tam perfektní recepty.

Marta:

děkuji za milé tipy, dýňky mi už letos došly, všechno jsem takzvaně sežral nebo rozdal :) snad ještě nějakou ulofim!

Vážení přítomní, jste tu všichni jedlíci hokkaida nebo také pěstitelé? Letos jsem zasela 4 semínka a po přenesení sazeniček na zahradu mi je sežrali slimáci. Jaký máte bezpečný návod na to, aby byla také sklizeň hokkaida? Jinak každodenní úroda slimáků je u nás kolem stovky kusů.Všechny zdraví a tak trochu závidí vám, že se urodilo. Babička

Milá babičko,

pěstitel nejsem, takže se slimáky nemám moc zkušeností, ale kolem těch dýní se myslím musí udělat takové fikané ohrádky ze zahnutého plechu, které oni nemohou zdolat. Alespoň tak nějak to máme doma, bohužel si to nepamatuji přesně :-) pan Cuketka

špagety so slimákmi – tohle jídlo jsem objevila v Bratislavě v menu restaurace. Nedala jsem si je…

Vimaana1:

hihih :) a nemysleli oni šnečky šnečky? anebo to možná bylo něco vegetariánského, jen tak pro srandu přejmenovaného :o)

Jo, byli to šnečci, jenže já v duchu viděla ty obrovské slimáky na špagetách, a to jsem nepřekonala…:-))
československé slovní hrátky jsou nedostižné!

Na slimejše je Mesurol schneckenkorn, vanish sluk pelets a nebo Nemaslug (parazitická hlístice). Pak samozřejmě vápnit, ev to polejt tříslovinama, tuším že se doporučoval lógr s kafe.

Se slimáky je trápení. Pellets fungují (zde mají modrou barvu), používám je nerad, spíš ze zoufalství. Lépe za vlahého večera po setmění ven s baterkou a lopatkou – přeseknout potvory na jejich cestě za sazeničkami. Jsou kanibalové – žerou těla svých kolegů.

Ale – cuketky, okurky a snad tedy i dýně (?) velmi brzy ochlupí a šneky tyto štětiny na stoncích odradí.

Ad slimáci – neodradí je nic, jsou schopni sežrat vzrostlé dýně, chlupy nechlupy, a navíc jako největší drzost jsou schopni sežrat i rostoucí plody!!

JInak já do krému přidávám většinou brambory a někdy i trochu mrkve.

No, my jsme na ně poštěli „čínské“ kachny … vybrali je jak nic.

35: Diano, nestrašte mě! Ještě, že tu máme kanál La Manche, který nás od vašich super-slimáků, co sežerou dýně i s chlupama, ochrání, tak jako nás dosud ochránil od vztekliny. :-)

36: David – dají se ty kachny pronajmout? Jako žoldácké komando? Jestli ano, nechají na pokoji zelí, salát, ženy a dívky?

nestrašim, a navíc to není novinka před kterou nás může něco chránit – našla jsem upozornění na nutnost ochrany dýní před slimáky v knížce z roku 1944!! Možná mám někde fotky jak letos slimáci přehryzali šlahoun hokaida, který měl průměr již přes centimetr:-(( O cca 50–100 kusech obrovských i menších slimáků v každé hlávce ranné kapusty ani nemluvě – to mám nafocené určitě a je to k pláči.

Pokud chcete biolikvidaci slimáků, tak kromě hlístic je povolený i Ferramol což je fosfát železity a opravdu funguje – a nikde se vám nebudou válet mrtvoly polorozložených slimáků.

Ad indičtí běžci – chceme si je pořidit, ale je třeba to hodně hlídat, nesmí těch slimáků sníst moc – pak jim řídnou kosti v důsledku přemíry bílkovin ve stravě. Na druhou stranu máme vyzkoušené, že sousedovic hladové slepice žerou slimáky také:-)) Ale ty naše zhýčkané hyeny se jim zdaleka vyhnou:-((

Diano, máme podobné starosti! Mě na zahradě řádí i šneci, ti jsou snažší manuálně likvidovat a nezavrtávají se do zelí a brambor, jako slimáci.
Mírné anglické zimy v posledních letech havěti nahrávají a slimáci se na jaře vynoří v nezmenšeném počtu a v plné síle. Také zástavba v sousedství odřízla trasu k blízkému rybníčku žabám. Skokana jsme už tu pár let neviděli – byli vítanými návštěvníky zahrady a i psi je nechávali, na naše povely, v klidu.

Kdysi dávno jsem zahradničil s naším malým synkem. Přišli jsme na vypaseného slimáka a já se slovy: „Podívej se na toho parchanta“ slimáka jedním rázem přeťal v půli.
Vyvalily se útroby a synek začal hlasitě brečet.
Začal jsem mu tedy vysvětlovat, kolik škody slimáci nadělají a někdy že je tudíž nutné…
Stále vzlykaje mě přerušil: „No, daddy, jsem ho chtěl zabít!“

mamce to prý taky slimáci žrali, zabraly zahnuté plechy s malým převisem okolo záhonku (dýně máme blízko kompostu).. to ty slizké mrchy nebyly schopné přelízt :)))

Cukety pěstujeme několik let a zpracováváme X způsoby a žijeme z nich celé léto, ale letos poprvé zkoušíme i dýně hokaido. Málem nás ta úroda cuket i dýní zavalila. Naštěstí jak čtu, se dají tyto dýně dobře skladovat, což u cuket bohužel dost dobře nejde. Určitě vyzkouším tu polévku z dýně a prý je výborná i pečená nebo kuře s dýní hokaido.

Dýni Hokaido jsme vypěstovali letos poprvé. Hotová Adéla. Mám radost z Vašich receptů. My jsme dostali semínka na podzim od jedné staré poní, která z ní vaří polévku, dostala na to typ od doktora. Její manžel má nemocné ledviny, říkala , že jí má doma uskladněnou celou zimu a vaří mu z ní polévku. Moc prý se mu nálezy vylepšily. Bylo by fain, kdyby nějaká přírodní surovina léčila. Určitě bez vedlejších účinků. Přemýšlím, co ještě do té polévky přidat.

Pane Cuketko,
nezkoušel jste rozdrtit dýˇnová jádra v hmoždíři a zalít horkou vodou.?
Teoreticky by z toho pak šel stáhnout olej.
Podobně se dělá nejkvalitnější olivový olej,až na to,že se olivy nedrtí ale šlapou bosýma nohama.Pokud možno umytýma..

Zkuste do té polévky vrznout utřený stroužek česneku. Sojovku bych vynechal.

Ahojky, já už mám druhý rok dýni hokaido na kompostu a moje sousedka ji říká Adéla. Pne se po plotě v obou směrech tak 6 metrů. Fakt rarita. Dana Ústí

:-) mame totez na komposte, loni jsem vysadila prilis pozde, letos jsem uz sklidila prvni -dalsi snad brzy budou nasledovat.
delam polevku tak, ze kosticky dyne podusim s cibulkou , pridam nove koreni , pepr a bobkovy list, trochu cukru, sul, , az je z toho kasicka , nakonec pridam smetanu a citronovou stavu -taky vyberu koreni .
z mladych dyni -musi se do slupky dat zarypnout nehtem-oloupanou, zbavenou vnitrku, pokrajime na kosticky asi 2×2×2 cm , posolime, posypeme kminem a podusime do mekka. v kastrole zpenime cibuli na oleji s kouskem masla , pridame podusemou dyni , zalijeme smetanou s rozk´vedlanou moukou , muzeme pridat rozkrojene rajce -je vyborne jist s varenymi vajicky a bramborami -dobrou chut preje eva

Ahoj, já hokkaidice objevila loni a po prvním ochutnání nakoupila „zásobu na zimu“. Vydržely v chladnu do února, kdy jsem dobaštila poslední:) Navíc jsem zkusila kostky syrové dýně zamrazit a paráda! Dělám polívčičku (se stroužkem česneku a na talíř přidám lžíci kysané smetany, dýňový olej a hrubě mletý černý pepř, příp. parmezán), zapečenou na slano i sladko (s medem a ořechy) a hlavně grilovanou (olivák, česnek a hrubě nadrcený barevný pepř). Mimochodem, nikdy hokkaidici před vařením neloupu, slupka tepelnou úpravou nádherně změkne. Loni jsem poctivě našetřila semínka a letos máme půl zahrady plnou „trifidů“, jupííí! To bude krásná oranžová zima…:))

Před pár hodinami jsem sklidil ze dvou kytek čtyři dýně hokkaidó, s těmi si poradím, ale taky jednu ohromnou dýni, krásně růžovou, nesl jsem ji domů jako Atlas, ale záhy mě udolala, z Atlasu rázem chrobák stal se. Co s tou velkou? Taky na polívku?

Právě jsem vyzrála nad jednou velikou oranžovou, ne hokkaido, ale prostou obří dýní, měla 5,5 kg: našla jsem si (viz Pioneer women) skvělou fintu na její zpracování:
dýni bez loupání a ve velkých kusech (dílky tak 7 cm široké jsem napříč napůlila), jen vydlabanou, strčíte upéct do trouby nasucho na 180–200 st., trvá to tak 50 minut – vidličkou zkusíme, zda je měkká, pak zcela jednoduše odkrojíme dužinu od slupky, pomačkáme šťouchadlem, pomixujeme – a dál pyré, které nezpracujem hned, můžeme sterilovat ve skleničkách pro snadné další použití…fakt EASY!

dneska meli Hokkaido v Albertu, Bio, 29kc/kg, koupila jsem dve asi 400g a zitra se do nich pustim, jsem v tom „panna“, uz dva roky tady slintam, ale teprve dneska jsem pani H. videla nazivo a hnedka koupila ;-)

Po včerejšku mám pocit, že hokkaido snad v Praze už skoro nikde není…nějaký zaručený tip – např. Holešovická tržnice apod.?

Cutie – ted' jsem koupila 3 bio Hokkaida v Albertu ve Veletrzni. Nikdy předtím jsem je tam nezahlídla. Takže, Martek díky za upozornění! Jsou ale trochu menší. Jinak, předminulý týden je měli v Bio zahradě. V tržnici hokkaida mají velmi zřídka, obyčejné dýně tam ted' jsou.

lidiab, neni zac ;)
ted se polevka vari, manzel protestuju uz od zacatku, ze nic z dyne jist nebude, tak uvidime :)))
voni to docela pekne, jsem netrpelivaaaaa

…bud sem udelala nekde chybu, nebo mi to proste nechutna… :-(

okey, dam ji dneska druhou sanci! ochutnam vecer tu ze vcerejska, kdyz nebude dobra, udelam dle Jamieho (jeste mam jednu tykev v lednicce)
dam vedet ;)

Dýňovou krémovou polévku miluji. Když jsem byl menší tak mi ta nasládla chuť připadala divná, ale teď se jí nemohu nabažit.

Při servírování dávám navrch každé porce opražené dýňové semínka.

Pro Filipa V: klasická ta veliká dýně je nasládlá, ale hokkaido není.
Já našla někde recept na polévku s kari a bazalkou, je to divná kombinace, ale je to dobré: nakrájet na kostky, osmažit na oliv.oleji, zalít vodou, uvařit, rozmixovat, přidat sůl, kari, bazalku. Mám tam být i citron. šťáva, ale nezkoušela jsem to. Plánuju ještě přidat krutony. Talíř polévky pokapu oliv.olejem.

Tak, polevka se dnes serviruje k veceri, delam ji posledni dobou pomerne casto :) Jen si jeste dovoluji ozvlastnit ji najemno pokrajenou mrkvi, lehce povarenou a stejne malinkymi kousky rajcatek. Vypada to hezky na pohled a zprijemni to chut. Mlask.

Vážený pane cuketko, díky za recept na polévku, byla výborná, kolegyně ji vylepšila muškátovým oříškem. Jen k diskuzi o jakési kazatelce od Adventistů, nechci Vám brát iluze, ale celý Country life je adventistický podnik, což zjistíte přiblížíte-li se :)blíže

Tak to ja mam lepsi recept na dynovou polevku. Pri tom osmahnuti dyne se pridaji bud chili papricky cele nebo jako koreni a jakmile je dyne uvarena, rozmixuje se a zalije kokosovym mlekem a ohreje – nesmi se zacit varit, jinak by se vytvorily vlocky z kokosoveho mleka. Pote se musi poradne dosolit, opeprit, dochutit chilli. Je to vyborna, paliva polevka.

Akože 1×1 to nakrájam a nič sa už nepokazí, hej?
Každopádne to si mám zobrať pravítko?

Inak super recept ja to zvyknem robiť aj s pomletým rímskym kmínom, cesnakom a cibuľkou. Na zjemnenie chutí je super mliečko, sojové alebo akékoľvek podľa chuti.

Dobrú chuť, všetkým!

Pro pana Cuketku:

Zkus zalit ty kousky dyne zalit dvojkou bileho ;) mnam
Mno a pak Jamie sice doporucuje kousek chili papricky, ale me se vic osvedcil kousek zazvoru- cirka 50g nakrajet na tenke platky kolmo na vlakninu, jinak tam mas po rozmixovani delsi „chlupy“- neni to tak ostre, ale ziska to prijemnou pikantni a zaroven po pridani smetany nakonec i jemnou chut…
Nemci pridavaji nekdy i mrkev, nebo brambor ci rajce, coz musi kazdy vyzkouset, ale doporucuji jejich recept s dyni Hokkaido, kde se nemusi kura loupat a clovek tak usetri cas i praci- mimochodem tato dyne pry obsahuje vic karotenu nez samotna mrkev, kolikrat uz si kazdy zjisti sam :D

S pranim dobre chuti
Pete

Dýňová polévka – výborná věc, hlavně když dýně rostou na zahradě, určitě jsou v biokvalitě a navíc – zadarmo:-)))
Zesklovatím na tuku cibulku, přidám nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažím. Přidám oloupanou, semínek zbavenou a nastrouhanou dýni, podliju, osolím a dusím. Během této procedury přidám vývar /většinou kostku masoxu nebo šťávu,která zbyla od minulého dne z pečeného masa/. Až je dýně měkká, rozmixuju, dosolím a zjemním smetánkou. Výrobek konzumuje bez reptání i moje tchýně, která má ve svých sedmaosmdesáti letech problémy s trávením a leccos prostě nemůže jíst.

S dovolením odkaz: http://www.svetdyni.cz
Můj nový zdroj okrasných dýní do krámu i jedlých do kuchyně, jejich stránky se mi líbí a mají i spoustu receptů.

Mohu vřele doporučit nákup rozmanitých dýní v obci BYKOŠ, nedaleko Berouna. Majitelé krásného statku je pěstují na cca 4 ha pozemku a je opravdu z čeho vybírat. Ceny jsou velmi, velmi rozumné. Přeji krásný výlet do této části naší hezké země. PS. Na statku jsou pořád.

Jedno vylepšení této polévky – sqvěle to vypadá i chutná – po naservírování na talíř přidejte do prostředka lžíci pesta! Kromě toho, že zelené pesto se k oranžové dýni krásně hodí barevně, velice dobře to také zdůrazní chuť krému :o)

Tak nevím, ale asi něco dělám špatně. Polívka chutná spíš jako hrachovka a že by se jí dalo sníst hodně a ještě si přidat, to vůbec :(

Úplný luxus je polévka z Hokajdo,

doporučuji ještě přidat trochu pepře a mramboru, vše rozmixovat.

Servíruji dvěmi způsoby:

  • přidám do talíře kopeček zakysané smetany a nasekanou čerstvou bazalku
  • nebo nasekanou pitrželovou nať a trochu sladké smetany

je to jemnější a opravdu delikatesa.

Výborné je i vařit s bobkovým listem a novým kořením…

vysmátá? pokluzanina? simplicistický? mluvit na dýni? Jste úplně vylízamý, nebo co?

Ahoj,
tak polévku z dýně hokaido jsem dělala již podruhé. Poprvé to byl opravdu zážitek, nemusela jsem to moc dochucovat a polévka byla chuťově dokonalá, měla jakoby oříškovou jemnou chuť. Včera jsem to ale zkoušela znovu. Nevím proč, ale dýně vůbec neměla chuť, musela jsem to zachraňovat vším možným.

Myslím si, že to bylo dýní, protože postup jsem měla stejný, je nějaký tip, jak poznat u dýně, že nebude dobrá? Barvu a strukturu měla pěknou.

pan Cuketka: Díky:) No je pravda, že minule to byla dýně z farmářských trhů a teď z Billy… Na tom asi něco bude:)

Díky pane Cuketko!
Pokluzanina mě rozsekala natolik, že jsem nebyla schopná asi 30 minut mluvit, natož dokrájet tu dýni :D :D :D Jen tak dále, tahle exotická slova miluju :D :D :D

↪ 80 Katka: Je taky rozdíl mezi chutí dýně uzrálé na sluníčku a v polostínu. Taky to má prej vliv na velikost vzduchový „bubliny“ uvnitř dýně… Nejlepší zasadit do kompostu a mít vlastní, maj i jinak měkkou slupku :)

dobrý den, mám jednu fajn radu. Protože oloupat dýni není procházka růžovým sadem, peču ji nejdřív zakrytou v troubě, pak jde krásně vydlábnout a rozmixovat. Já osobně do ní přidávám sezamový olej a trošku přepuštěného másla. Luxusní záležitost :o))

na to musí být ta dýně opravdu dobře vyzrálá, jednou jsem to zkoušela a nebylo to ono…já ty upečené slupky taky rozmixuji a používám to pak ochucené na jiný způsob jako přílohu k masu

Ahoj, nemáme dobrý sklep – nějaký tip, jak uskladnit dýně? Třeba v nějaký bedýnce na balkóně?

↪ 86 misa: v bytě je poměrně úspěšně skladuji mezi okny nebo mezi dveřmi na balkon. je jim tam fajn, chládek ;) + je potřeba na ně občas koukat jak se mají a jestli někde neměkknou nebo nechytají plíseň

↪ 88 misa: Ve skutečnosti (přiznejme to ženuško) to skladujeme v šuplíku pod dřezem :|
Což je na první pohled poněkud suboptimální s ohledem na teplo z odpadní vody od myčky, ale překvapivě se to nějak moc neprojevuje na kvalitě – stejně to všecko zpracováváme spíš průběžně než že by to bylo moc skladovací prostor.

↪ 86 misa: Máma má na balkon fígl, aby jídlo nezmrzlo, dává ho do přenosného chladícího boxu :-)))
Já mám dýně a cukety na podzim v koši v kuchyni, později ho přemístím na chodbu v domě.

Komu se letos dýně nepodařilo vypěstovat,nebo už je snědl,může si je nakoupit u nás na dvoře.Pěstujeme je v bio kvalitě ve St. Poddvorově okr.Hodonín.Tel 607 80 89 80

Loni jsem dýni loupala a krém byl výborný. Letos jsem zkusila neloupat – a byl snad ještě lepší. Díky!

Právě jsme dokončili bramborovo-dýňovou kaši s kuřátkem a výborné … Té dýňové hmoty to chce o trochu méně než brambor, ale nemá to chybu.

K dýňové polévce: osvědčilo se nám dýni povařit celou, krásně jde pak oloupat a nakrájet na kostky (klidně větší). Povařit s čerstvým koriandrem, rozmixovat a zjemnit smetanou, dochutit pepřem a solí.

Parádní blog. S o odstupem 9 let pořád aktuální. Překvapuje mě, že byly hokkaido taková vzácnost. I když vlastně… Je prima jak se zlepšuje dostupnost kvalitních surovin.cuketčí prstíky v tom jistě taky budou mít svůj díl práce. Díky.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)