Bruschetta

Základní teplý předkrm italské kuchyně – bruschetta. Chtěl jsem je dnes připravit jako rozloučení s letními recepty, ale nakonec jsem přišel na to, že jejich pravá sezóna teprve přichází…

Název bruschetta (čteme brusketa) je odvozen od slovesa bruscare – péci. Jedná se o typický zvykový recept, který doprovází tradiční podzimní akce (bruschettata), kde se setkávají pěstitelé oliv v lisovnách a ochutnávají první drahocenné várky čerstvého olivového oleje. K ochutnávání oleje používají právě bílý chleba pečený nad ohněm nebo nad dřevěným uhlím. Z tohoto můžete odvodit, že to hlavní, co dělá bruschettu bruschettou je kvalitní olivový olej.

Recept na základní bruschettu

Bruschetty jsem docela dlouho nechápal a tak nějak jsem je nebyl schopen udělat tak, aby to byl zážitek. Nakonec jsem to tajemství (alespoň pro sebe) objevil a rád se s vámi o něj podělím.

Na bruschettky nebudete potřebovat nic jiného než:

  • bílý chleba (bageta, ciabatta atp., může být klidně i den starý)
  • kvalitní olivový olej, který vám chutná
  • česnek
  • pepř, sůl
  • dokonale vyzrálá, velká a nejlépe domácí rajčata (volitelné, nepatří do základního receptu)

Postup je následující:

  • nahřejte si dopředu talíř, na kterém budete servírovat (důležité!)
  • plochou stranou nože rozplácněte několik stroužkl česneku a oloupejte
  • nakrájejte si pátky rajčat tak akorát na bruschettky
  • česnek i bruschetty přidejte na talíř, k němu připravte mlýnek na pepř a solničku
  • teď si nakrájete cca 1,5-2cm tlusté plátky bílého chleba
  • podle svého temperamentu je ogrilujte na grilpánvi / na grilu / opečte v troubě, tak aby byla krásně upečené
  • ještě horké bruschetty přendejte na vyhřátý talíř
  • z jedné strany potřete drceným česnekem
  • bohatě přelijte olivovým olejem
  • okořeňte čerstvým drceným pepřem a solí
  • chcete-li, přiložte na každou bruschettu plátek rajčete

A v čem tkví finta? V načasování a živelnosti provedení :) Ideální brsuchetta je ještě teplá a voňavá z trouby. Jenom tak totiž může v sobě pěkně spojit olivový olej a koření. Jenom tak si ji hezky vychutnáte. Právě proto je důležitá dobrá předpříprava talíře, abyste se ve finále mohli hezky soustředit a ničím nerušeni si vyrábět jednu skvostnou brusketku za druhou :)

Živelnost a akčnost provedení je nezbytná, proto abyste se nezdržovali pipláním každé bruschetty zvlášť. Vše musí být plynulé, stříkance olivového oleje musí být rázné a nekompromisní, stejně tak jako sprška čerstvě nadrceného pepře a soli. Zdá se to na první pohled snadné, ale hranice mezi svižným a čerstvost uchovávajícím provedením a zbrklou nevyvážeností je tenká. Dělám z toho pěknou vědu, ale věřte mi – vyplatí se to!

To vše a mnohé jiné jsem vyčetl v italské kuchařce od Marcely. Kromě této základní verze tam má i variantu s rajčay s čerstvou bazalkou nebo oreganem. Což je taky moc dobré, ale já se bazalky letos už najedl, přejedl a ujedl, tak si dělám takovou kompromisní variantu.

V Česku je taky docela rozšířený zvyk na to prtnout ještě plátek sýra, ale to se mi moc nezamlová, páč se tím tak nějak tlumí ty ryzí, základní chutě. Pokud neznáte, tak si ty brusketky klidně zkuste, je to velice jednoduché. Pokdu znáte, tak jsem moc zvědav právě na vaše finty!

Reklama

Komentáře

Bruschetty jsem jedla letos uz na konci cervna , sedela jsem v jedne rimske predzahradce v Zatiberi a koukala na snury s pradlem vlajici ve vetru a v zornem uhlu mela jednoho krasneho Itala a rikala si, ze neni lepsiho jidla.
Na stole byl takovy mlynek, kde se dala rajcata, bylinky, cesnek,zatocilo klickou a smes vypadla primo na chlebicek.Chce to ale cvik, nekolik varek skoncilo na ubruse….
Znama jezdi na zacatku zari na Ischii a take rika, ze je to jidlo brzkeho podzimu .

Hahóóóó….

V sobotu jsem na zdejší doporučení koupil kuchařku a včera jsem večeřel – kdo uhodne – bruschetu. Zřejmě jsem se nějak naladil, nebo co…
Pečeno v grilovací troubě, kombinace bagety a tmavého chleba z Delvity (tuším že kovářský), s i bez rajčete, tempo přípravy i jídla asi jako když nám maminka smažila doma bramboráky (nesmí stačit vychladnout).
Je to jednoduché a je to perfektní, vůbec nechápu, že se to dávno neuchytilo místo topinek

vfb

Ciabatove bruschetty si dost casto delam k snidani:)) Sice u toho trosku setrim cesnekem, ale it ak to stoji za to. Zaklad je kvalitni pecivo a spickovy olivovy olej..

bruschetty delame pravidelne pri likvidaci den stare ciabatty (alt bagety) a prikusujeme k salatu. jsou to jidla na kterejch byl umel prezit :O))) hodne dlouho

Dita:

ten strojek musím mít!!!! děkuju za tip, již z mého domu vyrazilo deset špehounu v převleku směr Zatiberi! ;)

vfb:

jj je to neprůstřelná klasika. chutí ina klasické topinky taky občas neuniknu (tak 1 za rok), ale brusketky to válcujou ty mám snad desettisíckrát za rok :)

jinak prada, že den staré pečivo je ideální. používat čerstvé mi přijde škoda a podle mě je to dokonce i s tím starším lepší.

a vůbec, jdu si honem připravit jednu várku!

a ještě je dobrý si připravit tapenádu,pesto nebo podobné omáčky a každý strávník si opečený plátek bílého chleba z grilu potře podle své chuti.

Tyden jsem se neozyval – uzival si dovcu (a jidlo) v Italii na ostrove Ischie. Tudiz bruschettek sem ochutnal nekolik a mnam, mnam.. nevim proc – asi to byl nejaky mistni zvyk ci co, ale strkali na ne ta malicka rybizova rajcatka.. byla spravne nakysla -PARADA…
A jeste veticka mimo: jelikoz je Ischie ostrovem citronu (a limetek), privezl sem si citronove risotko – tak se ho nekdy chystam udelat, zajima mne jak to bude chutnat..

ty jo tyjo, rybízové rajčátko??? chmchm ;)

no to risotto je jako sušené, poloinstantní? já už jsem nějaké takové polo-ready balíčky viděl… docela by mě to zajímalo, když tak potom dej vědět ,)

Rybizove = cherry = takove-to-malinke-kulate, ale Ty mi jiste rozumis.
Jo a taky delali brschetky s necim bylim, asi fazolkami, ale to jsem neochutnal…

risottko je zcela suche v pytliku.. mrskne se udajne do 1,5 l osolene vody a vari do vyvreni za staleho michani. Co se tyce „instantnich risotek“, tak muzu vrele doporucit Marks and Spencera a jejich myslim ze alespon dva druhy.. sou skvely.. kapku drazsi, ale je to pytlicek s ryzi, sklenicka s „chuti“.. vse ce smicha s vodou a micha do zhoustnuti.. je to s parmesankem BALADAAAAA!

oká, no já rád slyším, že ty věci od M&S se dají jíst, já kolem toho vždycky nevěřícně procházím a raději si du nakupovat dál ponožky. párkrát už mě napadlo něco vzít, páč to vždy vypadá pěkně, ale dosud jsem neměl tu odvahu ;)

no u MaS sem se v jidle jeste „nespalil“.. i ty hotove omacky (na testoviny) sou vysoko nad prumerem ceskych supermarketu…no a samozrejme caje od nich sou uuzas. Navic tahle spolecnost podporuje takove ty sympaticke veci jako: bio produkty, fair trade a spol. Napr veskera vajicka pouzita ve VSECH proiduktech jsou od slepicek z volnych chovu – u nas se nesezenou v obchodech ani samotna vajicka z volnych covu, maximum je podestylka…
PS: Cuketko, Ty Tvoje pocetni priklady mne mori – ja su pravnik, ne-matematik, obcas u takovejch kulisren jako 9+8 dost dlouho vaham.. :-))))

Jejda, tak já si tento recept nedovedu představit bez balzamikového octu! Nevím už kde jsem to vyčetla… ale prostě tam byl. Jen pár kapek a je to luxus!

jéééé,já si tak ráda čtu ty komentáře vo jídle.je to paráda.dycky se u počítače zapomenu dýl než sem chtěla.ale pokaždý od něj odcházim s dobrym pocitem a inšpirací.takže děkuju.a ačkoliv sem hledala něco jinýho…tak musim vyzkoušet tuhle dobrůtku-brusketku..mňam…už teď se na ní těšim…dík a ahoj …

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)