Šípky

Pan Cuketka je na cestách a tenhle článek za něj poslal robotkoidní redaktor jménem WordPress. Vám ale nic nebrání v tom, abyste se po dobu jeho nepřítomnosti zabavili hezky sami. Venku právě vrcholí nádherně barevný a voňavý podzim. Kromě toho, že můžete sbírat kaštany, očmuchávat barevné listí a nadávat na mlhu, jsou tadý… šípky!

Šípky jsou plné vitamínu C, jsou všude a jsou zadarmo. Na sbírání šípků potřebujete pěkný šípkový keř, pytlik čili sáček a hromadu trpělivosti. Budete totiž podrápaní, ušpinění, každý druhý šípek se vám rozprdne v prstech a nakonec vás počůrá pes (např. postrach celé Prahy 6 Franta). Máte-li doma děti, neváhejte a nemilosrdně je vyšlete ven – směr šípky. Ono totiž správně vycvičené díte = výkonný šípkotraktor. Z šípků si můžete připravit tyto domácí produkty:

Šípkový čaj

Velice snadné. Vybírejte pouze tvrdé a pěkně barvené. Zbavte stopek a okvětí a sušte celé buď v sušárně nebo v pootevřené troubě (teplota cca 50). Někdo doporučujue rychlosušbu při 200 st. (pro uchování většího množství vit. C), ale přijde mi to moc hopem. Ono ať už to vysušíte jak chcete, tak skladováním a potom ještě tepelnou úpravou čaje, ten vitamín se stejně půjde schovat raději někam jinam, kde je mu lépe.

Šípková marmeláda

Přiznám se, že jsem ji před odjezdem nestihl vyzkoušet, ale na internetu máte dostatek různých receptů. V podstatě jde o to rozvařit šípky ve vodě s cukrem, přepasírovat je přes jemné sítko a zavařit do skleniček. Recepty se liší jen tím, jestli šípky před vařením loupat a vybírat z nich jadýrka a chloupy, nebo neloupat a vařit je v celku (v obou případech umyté, bez stopek a okvětí).

To je samo o sobě dosti vtipné, protože ty moderní recepty, kde se šípky nečistí ručně to většinou zdůvodňují, cituji: Dříve se šípková marmeláda připravovala tak, že se z plodu pracně vyškrabovala dužina. Chloupky ze šípků se však při tepelném zpracování rozvaří, a tak tato zdlouhavá práce není nutná… To jako že dříve se ty chloupky nerozvařily? :)

Co děláte z šípků vy? (a neříkejte mi, že korálky! ;)

Reklama

Komentáře

:)
No právě že jen ty korálky!! Ale můžu si za to sama. Na šípky jsem totiž vyrazila asi v půlce září, celá šťastná, že jich mám půl košíku a jaký z nich bude čaj a marmeláda a jak skvělý budou na šípkovou omáčku. Jenže teprve poté jsem chytře spustila internet, abych se dozvěděla, že šípky dozrávají až koncem září (no zdály se mi nějaké tvrdé :) Tak jsem je navlíkla na šňůrku a pověsila na trám v kuchyni. Zbytek jsem různě naaranžovala do sklenic a svícnů. A vypadá to taky dobře.
Znovu už na ně letos nepůjdu (trní bolí :(

iKarkulka:

hahhaaa, já to tušil :))) ale né, šípky jsou moc fajn i jen tak na dekoraci. a je pravda, že je s nimi dost práce nejen při sbírání…

Doporucuji vyzkouset sipkove vino. Delam si ho uz nekolik let a je to vzdy dobrota. Nekdy do nej jeste pridam med, vyluh z mandli a hrozinek a trochu vodky, a to je pak skoro jako Portske. :-)
Ale na to vino je sipky lepsi sbirat az jsou premrzle – jsou pak mekke a sladounke.

sheepeck:

tak na to šípkové víno si netroufám, jsem v tomhle oboru amatérské výroby dost levotočivý :) výluh z mandlí? mňam, mňam, mňam!!

nebyl by nějaký stručný recept?

Ale to je docela jednoduche. Nejtezsi na tom je provrtat korkovy spunt, aby se do nej mohla vsunout kvasna zatka. A pak uz se jen tak dvakrat z demizonu pretoci, aby dloho nestalo na kvasinkach a pak uz rovnou do lahvi. No, a z lahvi pak do briska. :-) Na netu je receptu na sipkove vino dost. A ten vyluh delam jen tak, ze po nejakou dobu necham ty mandle ve vodce. To je vse. Zrovna ted mam vino rozdelana a pri pretaceni jsem uz ochutnaval – nemuzu se dockat. Velika dobrota.

Hurá! Šípková marmoška bez pracného půlení a škrabání hotova! Funguje to!Ale stejně bych dodala pár fíglů.
Na netu se doporučuje 300g cukru na kilo čerstvých šípků.Blbost.Chce to odměřovat dle protlaku asi konzistence kečupu.Čerstvé šípky zalít zalít vodou,ne moc a vařit.Potom rozšťouchat šťouchadlem na brambory,ještě chvilku povařit a poprvé propasírovat.Drť znovu trochu opět zalít vodou a ještě jednou propasírovat.I podruhé teče protlak,tak proč vyhodit to,co se tak pracně sbíralo,odbubáčkovalo atd.Potom přidat hřebíček,povařit do tý správný konzistence,přidat želírovací cukr a vesele plnit do sklenek,Ta vůně po celý kuchyni!!!A ta chuť!!!Už nikdy jinak.

A ještě k těm zatraceným chloupkům…myslím,že dřív nebyly k dispozici umělohmotná sítka a pasírovat to přes platýnko fakt nešlo.Nicméně nějaké ty kousavé potvory zůstanou,takže doporočuju mýt nádobí v rukavicích.Ještě teď mě svědí ruce.Protože semínkama a dalšíma zbytkama byla zaneřáděná celá kuchyň.Leč stálo to za to.

Ludmila:

jé děkuji za zpráv, jsem rád že se povedlo!!! už to na mě taky pomalujde… šípková! ;) ten brodel u šípků je vždy děsněj, posílám vám medaili za odvahu! ;)

ahojte, tak ja sa pripájam k tej šípkovej mánii. Ja som si nazbierala cez víkend šípky, už som ich aj odstopkovala a dokonca aj vykuchala. Včera som to pobvarila, dnes z toho urobím sirup a z pretlaku-akože z odpadu spravím marmeládu. Bude to moj prvý pokus, tak mi držte palce. Zbierala som ich tento víkend- takže ešte pred prvými mrazmi, takže ak to vyjde, tak o 2 týždne vyrážam zas, tak do Šipkovania!!!

Prosím o zaslání receptu na šípkové víno pro moji tchýni děkuji.Eva

No ja loni delala kanci se sipkovou omackou a letos se na ni chystam znovu. Take jsem resila, jestli odstranovat chloupky nebo ne a na netu jsem narazela na podobne clanky :o) Nejdrive jsem se rozhodla je cistit, ale byla to takova prace, ze jsem to vzdala, vsechno rozvarila a precedila pres huset silonove sitko, tim jsem ziskala husty protlak. Zbytek vody jsem jeste precedila pres platynko. Bylo to narocne, sipky byly vsude, ale stalo to za to a za 14 dni jdme do toho znovu :o)

prosím porad´te mi jak se správně dělá čajík ze sušených šípků a jak často se pije moooc děkuji Hanka

Hledal jsem hledal, kde ze to mam ulozene dva recepty na sipkove vino, ale nenasel, tak vam tu napisu svuj postup, ktery s uspechem pouzivam.
Pouzivam 20ti litrovy demizon, tak si to nejak pak prepocitejte podle vlastnich nadob.
Na tu 20ti litrovou nadobu pouziju tak asi 1.3 kg (plus minus) susenych sipku – z cerstvych jsem nedelal. Doporucuju trhat po premrznuti a hlavne ty mekke.
Pred vsypanim do demizonu je lehce sparim. Pak vliju prevareny cukerny roztok ze 4 kg cukru. Po vychladnuti pridam vinne kvasinky, ktere jsem pred tim po dva dny nechal ve sklenicce mirne oslazene vody nekde na teplem miste. Pote demizon doplnim tak na 95% cistou vodou. Doporucuje se nechat od hrdla kus volny, aby pena vznikla pri kvaseni nevnikla do kvasne zatky.
Pak zazatkuju, zatku zaliju voskem a necham tak po mesic, zase plus minus, kvasit. Priblizne po tom mesici se roztok zacne cistit, tak ho hadickou stocim do dalsiho, tentokrat 15ti litroveho demizonu, to je tak akorat. No a v nem uz vinko necham dojit – to uz cekam treba i tri mesice, nebo vic. Zase ovsem s poradne zavoskovanou kvasnou zatkou.
Pak uz se da vinko s uspechem a s usmevem na rtu ochutnavat a popijet.
Ja si ho jeste vylepsuji nasledovne:
Vetsinou tak pulku vina z toho 15ti litroveho demizonu vypiju nebo nalahvuju tak, jak je. Do zbytku vliju asi 1 kg medu rozpusteneho v 1,5 litru vodky a necham zase opet tak tri a vice mesicu stat. No, a pak si to jen zkuste predstavit. :-)

Jo – jeste dodam, ze ty sipky, ktere vam zbydou po prvnim staceni, rozhodne nevyhazujte – daji se pouzit stejnym zpusobem jeste jednou a to i za dlouhou dobu, pokud si je nekde nechate dobre prikryte.

Tak, a uz vite, co s nacatym vikendem. ;-)

Plosímmm mohl by mi nekdo na mail poslat recept na šípkové víno ..!!Dekuji..!!!:)

Šípky na čaj dobře usušené nadrtím v hmoždíři,nadrtím ho celou sklenici s víkem.Pak s ní třepu a chloupky se shlukují do chomáčů a dají se posbírat ručně,drť na čaj lze takto získat téměř bez chloupků,zbytek lze vyfoukat.Čaj udělat z drti je pak pohodlné,někdy ho dělám i v kávovaru s papírovým filtrem.Pokud ho dělám vyluhováním,pak ho přecedím papírovým filtrem do kávovaru.Dělám to takto už několik let

Zdravím šípkaře !
Letos jsem to také poprve zkusil, totiž, nechat se potrhat od trnité saně, odšťopkovat a odbubákovat a odchlupovat a odseminkovat..a jelikož jsem od přirody velmi liny, narval jsem všecky odbubákovaný šipky do masovýho mlejnku a svete div se seminka prolezla a protlak vylez jako na sekanou … jen masem to nevonělo ..ale i tak po 2 propasirováních přes obyč kuchynské sito přiměřeného zrna byl protlak jako zamlada z přesnídávkové konzervy :ú)) mňam ! (samo že s cukrem:) Ale je to fakt drbačka. Držím pěsti.

My letos nasbírali plno šípků v Šárce. Suším na čaj. Ne čistě šípkový, míchám směsi. Ale ujídala jsem, byly veliké a krásně zralé, sladké a voněly.

Pivli mi jistě poradí, jak je to přesně s tím čajem :-) Prostě utrhnu, usuším, hodím do hrnku a zaliju???

Usušit nejlépe rychle, buď v troubě nebo v sušičce. Doporučují. Pak šípky umlít (já je chopperuju). A je to.

Šípky jsou skvělé. Jsou pro mě i určitým symbolem. Tady, na Slovácku, jsou jich plné meze. Pravděpodobně kromě mě a jednoho místního dědy je nikdo z celé vesnice nesbírá (podobně jako třešně, jablka, mátu a vše, co tu kolem cest roste). Moderní vesničan raději jede 20 km do Tesca, Kauflandu a Intersparu pro balené čaje.
Já šípkový čaj dělám v listopadu a prosinci z čerstvých šípků. Rozpůlím je a nasypu do hrnce se skoro vařící vodou. Buď asi 3 minuty povařím a pak asi 20 minut luhuju, nebo to nechám postavené na kamnech, kde se to v horké vodě za pár hodin vyluhuje samo i bez varu.
Smutné je, že je tady tak tvrdá, vápenitá voda, že musím na čaje (hlavně na zelený) kupovat vodu balenou. Ale i šípkový čaj je z místní vody nedobrý a má namodralou barvu.

Výborně schnou šípky na akumulačkách na plechu, potom je po částech v igelitové nebo hadrové tašce roztluču paličkou na maso.
Do kastrůlku se studenou vodou hodím lžíci dvě šípků nechám stát než si na ně opět vzpomenu, alespoň 15min a pak přivedu k varu, vypnu a nechám schladnout na pitelnou teplotu. Do hrnku přecedím přes sítko. Dá se to ještě jednou použít opakovaně, přilít studenou vodu, atd.

Tak já jsem dělala loni poprvé šípkovici…byla to ohromná dobrota! Recept na mne vykoukl z letáku Kauflandu. Naložily se šípky do jakékoli vodky – zašpuntovaly a nechaly asi měsíc. Pak se do toho vlil cukerný roztok, nalilo se to zpět do lahví a byl super dárek pro kamarády na Vánoce :-)

Ha, ještě jsem nenapsala, že se šípky se dá do alkoholu ještě trochu citrónové a pomerančové kůry, rozinek, skořice a nového koření! Hodně zdaru.

Posílena vašimi nápady, radami a enthusiasmem jsem se včera taky pustila do Šípkové (úmyslně s velkým Š). Hodinka sbírání byla odměněna 1,5 šípku a podrápanýma rukama. Pak čištění, popravdě, moc jsem tomu nedala. Šípky jsem vařila i se semínky přes hodinu, docela hodně podlité vodou. pak jsem si na pomoc vzala kuželový cedník na pasírovaní a posilovala bicepsy a tricepsy. Třikrát pasírovaný protlak nádherně červenooranžové barvy, mě ale uspokojil. Přidala jsem 300 gr cukru a trochu konzervačního prášku (od labety) rozmíchaného v malém množství vody. Výsledkem 4 hodinového pobytu v kuchyni budiž mi sedm 300gr lahviček šípokvé marmeládky skvělé chuti, z čehož jedna lahvička „padla za vlast“ ihned a zbytek mi doufám vydží alespoň do jara.
Nicméně šípkou chuť jsem si zamilovala natolik, že se o víkendu opět chystám mezi keře – musím přece ještě nasbírat pár šípků na Šípkovici a taky pár usušit na čaj…
Šípkům zdar.

Ahoj,
tak se tu kochám spoustou vašich velmi lákavých receptů. Ano, šípky a produkty z nich mi velmi učarovaly a rád bych si nějaké sám zhotovil. No jo, ale víte někdo kam na šípky v okolí Brna? Vylezl jsem na Hády – všude okolo spousta keřů, ale šípků na nich poskromnu. Obsypaný keř – chci toho dnes moc ?

Na šípkové víno chodíme ke známému. Výýýýborná tekutina. A druhák je ještě lepší!!! Ta síla léta ve skleničce je nepopsatelná, loni jsme mu vypili archívní desetiletou záležitost. Asi se do toho pustíme taky – musíme se revanšovat za ty škody v jeho domácí vinotéce!!!

Cuketka vzdy o krok napred.Dnes potkaje 3 kere obsypane touto cervenou nadherou, doma premyslim co s sipek udelat…a hle clanecek na Cuketkovi opet nezklamal…

no, my jsme sipkovy dzem loni delali, a byla to prace… dokoupena jeste dve sitka, takze mame od te doby doma precednikovano, a zame by to mohlo byt klidne jeste jemnejsi… ale byl skvely, to jo..:-)

no ale to ma ocka prilis velka, aspon mi to z fotky pripada… seminka to asi odstrani, ale ty chloupky, to je to, oc tu kraci/co me drazdi:-) nebo je fakt tak jemna?

Mati kdysi davno delavala protlak z sipku.Myslim ze to rozvarila s cukrem a cedila to pres latku.

Šípky jsou běžně plné červů. Kdo je nekrájí a rovnou používá celé, ten si na nich pošmákne.

37 – I maliny. Doporučuje se je jíst z keřů v noci. Paní J tomu říká additional protein.

Zdravím všechny, našla jsem skvělý recept a chci se s Vámi o něj podělit:
Šípkový džem za studena
Pečlivě očištěné zralé šípky vtlačujeme do sklenice a postupně prosypává-
me cukrem. Stlačujeme je rukou, abychom vytlačili vzduch. Když je sklenice
plná, zavážeme ji a uschováme. Po čase šípky tak dokonale změknou, že se
stanou vynikající pochoutkou. Používáme je k ozdobě moučníků, ale i do čaje
nebo do vody. Je to výborný způsob konzervace bez ztráty vitaminu C.
Zítra budu krom jiného zkoušet, přivezla jsem si z venkova asi 3 kg šípků:-)))

zdravím všetkých priaznivcov šípok, ja som objavila šípkové kry a tak lozím po nete- že čo s nimi.. Len jedna otázočka- ako viem že sú už zrelé na trhanie? Teraz sú svelo-červené.. Majú byť červené, alebo až do hneda? Dík za odpoveď.. Mimochodom volám sa Šípková aje hanba že o nich nič neviem- tak nech sa s tými šípkami naučím robiť !!

Nasusune sipky uz mame a vcera jsem natrhala 2 košíky šípků z růže svraskalé a dnes je jdu zpracovat :-)

tak dcerka naolzila sklenicku sipku do medu a ted sklenicku prosypu cukrem, jak tady nekdo radi. A zitra si mi snad podari jich dost nacistit na marmeladu. Je to silena DRBACKA! :-)

Ondro, na šípky na Stránskou skálu, dnes jich tam byly mraky!

Chystam se delat vino, mam demizony 10 a 5 litru, dokonce i kvasnou zatku (tedy jen tu trubicku), potrebuji jeste sehnat korkove zatky, najlepe dve normalni a jednu s otvorem pro kvasnou trubicku, nevite kde v Praze lze zakoupit??

Ondro z Brna: na Hady na sipky smerem k zadni casti lomu, minuly vikend jsme jich tam nasbirali temer 10kg, uz je mame zpracovane – a jeste tam zustalo hodne keru, ke kterym jsme se nedostali. Anebo Stranska skala, tam je jich take spousta :) Hodne zdaru, ty vonave vysledky za to stoji:)

Ze své vycházky se psem přinesl manžel domů nádherné šípky. Za chviličku následoval dotaz, zda-li by nešla udělat šípková marmeláda. Tak jsem strávila nedělní odpoledne u internetu, kde jsem sbírala informace. V úterý jsem se vydala na sběr šípků. Všechno probíhalo hladce. Zhruba za dvě hodinky, i s cestou, jsem nasbírala 5 kg těchto nádherných plodů. Po omytí jsem je začala odbubákovávat a odstopkovávat. Pořád ještě pohoda, klídek a tabáček. Ani tahle práce mně nepřišla úplně špatná. Tak jsem šípky očistila a začala jsem je krájet., Tak to bylo hustý. Nůž si dělal co chtěl, semínka střílela všude kolem, a já pochopila, proč všichni ve svých příspěvcích psali o šípkovém bordelu v kuchyni. Mé představy, co všechno ze šípků udělám, dostávaly vážné trhliny a plány jsem začala redukovat. Teď můžu říci, že tahle práce je absolutně nejhorší z celé výroby „slavné šípkové marmelády“!. Čištění semínek a chloupků, to jsem zvládala v pohodě. Sice piplavá a nimravá práce, ale u televize se dá zvládnout. Asi jsem ujetá, ale tohle mně opravdu vůbec nevadilo. Hotovo, připraveno k samotné výrobě. Marmeládu jsem uvařila a nakonec jsem zjistila, že mně ale vůbec nechutná!!!!! Ovšem manžel je absolutně spokojený. Má domácí šípkovou marmeládu. Asi jsem úplně blbá.

Téda..nedalo mi to a musela jsem vyzkoušet. Moje úplně první výroba marmelády a zavařování vůbec! Taky to podle toho vypadalo, zapatlaná půlka kuchyně. Ale jednou se nějak začít musí ne? :)
Na očišťování jsem se vyprdla, jen jsem šípky vyprala a vařila vcelku. Bubáci, okvětí i semínka se krásně vyselektovali pasírováním přes síto.
Přidala jsem ještě mletý hřebíček a chutná báječně.

Sipky som prave docistil a dal do mrazaku, kedze sa ku nim dostanem az neskor. Odstranil som zbytky okvetia a stonky, prekrojil som ich a oplachol vo vode a tak dal do mrazaku v sackoch, cca 3 kg. okrem lekvaru a likeru sipky zavaram ako kompot.
Sipkovy kompot:
ocistene polovicky sipok – bez semiacok, chlpkov, okvetia a stonky – povarim kratko v sladkom syrupe pripravenom s cukru, klinceku, skoricovej kory a citronovej stavy, alebo kyseliny citronovej. varim asi 5 minut. potom sipky prelozim lyzickou do sterilnych poharov, mierne utlacim a zalejem syrupom v ktorom sa varili. ak je potrebne, dolejem dalsim syrupom. uzatvorim pohar a sterilizujem asi 15 minut pri cca 90 stupnoch. potom poukladam hore dnom na volne miesto a necham vychladnut. nasledne skontrolujem ci sa vsetky vicka zatiahli a ulozim do spajze. je to vyborne k masu, ale aj do kolacov alebo na puding ci krupicovu kasu. niekedy davam do pohara aj kusok zazvoru, pripadne hrozienka.

Tak jsem si vyzkoušela dvě varianty šípkové marmelády. Poprvé bez čištění vnitřků a pak velmi precizně očištěné. Já teda vidím velký rozdíl v chuti. Nevím, jak dlouho vaříte marmeládu, aby tam nebyly cítit chloupky, já tu první várku vařila nejdřív půl hodiny a pak ještě čtvrt hodiny a chloupky tam cítit byly, naštěstí jsem dělala jen opravdu 4 skleničky, tak mi to nebylo tak líto. Myslím, že i když je to precizní čištění opravdu pracné, určitě už bych nedělala tuto marmeládu jinak. Díky tomu už jsem nevařila marmeládu tak dlouho, hlavně kvůli vitamínům a výsledek je o dost lepší.
Pracnější marmeláda asi neexistuje, zajímalo by mě, jak to dělají ve velkovýrobě, jelikož jinak by se tohle muselo vyvažovat pomalu zlatem.

↪ 57 Věrka: Vaří to asi dost dlouho a většinou je to ředěné jablky, s domácí marmeládou z očištěných šípků je to nesrovnatelné (i když jinak dobré).

Vyrábím si doma různé lektvary, podle toho co zrovna roste. Teď zrovna šípky a druhá vlna mateřídoušky, obojí miluju, tak jsem vytvořila nový lektvar – šípky+mateřídouška+pomeranč . Šípky (4hrsti)nasekám v robotu a společně s mateřídouškou(3hrsti) dám do skleněné mísy, zaleju vroucí vodou(cca 3/4litru), přiklopím a nechám louhovat 24h. Výluh scedím přes plátno, přidám šťávu z 2 pomerančů – též je lepší přecedit přes plátno, aby tam nebyla dužina, přidám třinový cukr a 2 lžíce medu, vše lehce povařím a ihned naleju do sklenic a otočím dnem vzůru.

Zdravím vás, váš web mám moc ráda, je plný inspirace. Dnes jsem byla na šípkách ,letos v říjnu už podruhé. Dělám čaj teda spíš je to vlastně macerát, nevařím jen ho doliju odstátou převařenou vodou. A tuhle dnešní nasbíranou várku pěkných velikých polních šípků jsem rozpůlila, vydlabala semena, do zítřka nechám malinko proschnout a zítra naložím do medu. V době vitamínové krize dávkuju stylem, že vybírám šípky z medu lžičkou do pusinky a zbylým medem sladim silný šípkový čaj. Šípků neni nikdy dost :-)

Krásný podzim!
Rok se s rokem sešel, další vlna šípkobraní, další vlna dotazů. Především o sušení – respektive době sušení. Na vzduchu nemám kde, proto přišla k dobru elektrická trouba. 60°, pootevřená dvířka, to už všechno víme, ale jak dlouho to sušíte? Mě už ty šípky tam leží víc jak 12 hodin a ještě se mi zdá, že chvilku potřebují. Je možné, že nebyly zcela uzrálé?
Děkuji za sdílení cenných zkušeností a krásné vše :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)