Nový Cvrčovický chléb

Právě jsem v mém obchůdku zahlédl novou variantu mého oblíbeného chlebiku z Cvrčovic. Na obrázku vidíte vše podstatné. Na řezu nejde celozrnnost skoro vůbec vidět, v chuti už je to jasnější. Chléb není tak slaďoučký jako klasická varianta, na jazýčku kyselejší, ale zase pro změnu s pěkně hutnou žitnou chutí. Ó-ká, tedy ;)

Mimochodem, konečně si pořidili pěkné nové Cvrčovické webochlebovky!

Reklama

Komentáře

Včera sem objevil tyhle stránky a sou opravdu povedený. Nečekal sem, že se tak pobavim. Měl bych jeden dotaz ohledně chleba. Praha je pro mě trochu z ruky, neví někdo o dobrým chlebu v Olomouci nebo okolí. Myslim takovym, kterej vydrží jen tak pod ošatkou třeba týden. Prej kdysi takovej bejval. Díky

To může být dobrůtka. Ty webochlebovky jsou very shit. V opeře se to natáhlo tak na pět metrů :-)

Jedno:

v okolí Olomouce bohužel nevím, snad někdo tady z čtenářů poradí?

Tonda:

no webovky jim moc nejdou to uznávám, ale dřív nebyly vůbec žádné. chleba ale umí mistrovsky a to je hlavní ;)

Super by bylo, kdyby na těch stránkách měli alespoň napsáno, kde si je můžu na Vinohradech nebo Nuslích zakoupit :-)

Tech stranek je opravdu skoda – osobne si myslim, ze nez neco takoveho spusti verejne je dobre tam mit takove zakladni informace jako treba KDE se to da vlastne koupit :o). Prazdnost sekci odberatele a firemni prodejny je dost velke diletantstvi, ale snad to brzy napravi.

Cvrčovický chléb se dá koupit v Praze třeba v ulici Husitské. Na jejím konci.

Na Vinohradech se dal koupit v jednom řeznictví v Korunní ulici (u tramvajové zastávky Šumavská). Nebo v Bělehradské na zastávce tramvaje 11 u I.P. Pavlova – taková trochu retro reálsocová sámoška. Ale berte prosím bez záruky…

To Jenda.

Výborný chléb je z pekárny Mohelnice, bohužel nejde v Olomouci moc koupit. Je to ten nejlepší chleba, jaký jsem kdy jedl.. chutná nejlépe tak 2-3 dny odlezený.. mňam mňam.. ale i klasický chleba z pekárny Hanka je velmi chutný.. nesrovnatelný s tím hnusem tady z Prahy, kterému říkají Šumana.. to už se poslední dobou nedá vůbec jist.. bohužel Větnamci neprodávají nic jiného pozdě večer.. :((

No šumava nic moc to souhlasím, ale našeho lokálního vietnamce prodejce musím pochválit, protože tan mě jako první k Cvrčovickému zázraku přivedl :)

nahodne jsem nedavno objevila v Kauflandu vyborny chleb. Jmenuje se „Kovářův chléb“. Nadherne popraskana kurka.Opravdu chutny. Cena kolem 39 Kc.

Dámy a pánové,

dovolím si jednu osobní poznámku. Za minulého společensko-politického režimu jsem byl průběžně tlačen spolu se svou rodinou k nedobrovolné emigraci. Nikdy jsem tak neučinil ze tří důvodů. Jedním byly české dívky a ženy, které jsou v mnoha ohledech bezkonkurenční, druhým nepřítomnost Vyšehradu kdekoli jinde na světě a konečně jedinečnost českého chleba. V současnosti Cvrčovický chléb je nespornou jedničkou na tuzemském trhu. Kupuji chléb po celé zemi a jedině s výše jmenovaným zakouším chuťovou extázi. K dalším výtečným chlebům patří Horoměřický nebo ten, který se peče ve Smržovce na Jablonecku. Žel, Michelská Šumava se výrazně pohoršila a k nejhorším patří bezesporu Odkolek. Přeji všem vždy dostatek chleba se solí.

Cvrčovický chléb jsem objevila v prodejně polotovarů na Bělohorské ulici.

Prosím nevíte někdo, kde se dá koupit v Praze v Karlíně či na Palmovce nebo v Libni chleba z Cvrčovic. Děkuji.

kde najdu v Praze stránky na ně? jejich webovky neříkají nic ačkoliv tam je kolonka, ale adresy nikde.

Kde v Praze se dá koupit ??? jen v té Bělohorské ?
díky

:) Cvrčovický chléb se dá koupit taktéž na Roztylech v malé prodejničce potravin v metru. Taktéž tam občas mají Milotické modlitbičky…

Joj, ty Mil. modlitbičky jsem jednou dostala darem a od té doby po nich marně pasu.

Mňam, tak jestli můžeš prosím příležitostně recept přihodit?

Určitě, už jsem ho takhle posílala, mám to někde v PC, nemusím lovit Krkonošskou kuchařku. Pošli mi mailvou adresu, ve čtvrtek jsem si ji nějak nezapsala.

My jednou jeli do ZOO do Dvora Králové a v Miletíně se nám porouchalo auto. Tak se tam couráme po náměstí a narazíme na krám s perníčkama. Předtím jsem o nich nikdy neslyšela. Tak vidíte, všechno zlé je pro něco dobré.

Jestli můžu, recept na Miletínské modlitbičky z kuchařky „Česká kuchyně tradiční i dnešní, sváteční i všední“ od Juliany A. Fialové a Květoslavy Styblíkové z r. 1983 (nakl. ARTIA).
Těsto:
125 g medu
125 g cukru
2 žloutky
1/16 l vody
5 g amonia
asi 400 g hladké mouky
skořice, mletý hřebíček, na špičku nože tlučeného anýzu
1 lžíce sekané kandované pomerančové kůry
1 vejce na potření
vosk na plech
čokoládová poleva a loupané mandle na ozdobu
Med svaříme s vodou a necháme prochladnout. Žloutky utřeme s cukrem a amoniem, přidáme koření, pomerančovou kůru, přimícháme prochladlý med a nakonec zapracujeme po částech mouku. Těsto dobře propracujeme a necháme odpočinout. Odleželé těsto rozválíme po částech na pláty asi 3/4 cm vysoké a rozkrájíme na obdélníky 10×6 cm. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na povoskovaném plechu. Upečené obdélníčky spojíme po dvou perníkovou náplní, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.
Náplň:
1 šálek perníkových drobečků
půl lžíce medu
1 lžíce vody
1 lžíce sekaných lískových oříšků
1 lžíce rybízové zavařeniny
1 lžíce sekaného kandovaného ovoce
Perníkové drobečky smícháme s cukrem, vlažnou vodou a medem, přimícháme zavařeninu, jemně sekané kandované ovoce a mleté nebo sekané opražené oříšky.

24, 26: Díky, už mám i recept od Pivli, tak to prokombinuju a vyzkouším.

Martině už recept odešel, ale píšu ho i sem:

Recept č. 1 – Miletínské modlitbičky (z Krkonošské kuchařky)
180g medu
100g cukru
50g sádla
2 žloutky
400g hladké mouky – nejlépe žitné
150g polohrubé pšeničné mouky
10g amonia
4 lžíce vody
3 lžíce rumu
hojně koření -viz níže

V míse umícháme rozehřátý med, sádlo s cukrem a žloutky, přidáme tlučené koření (hřebíček, skořici, nové koření, strouhanou kůru), po lžících přidáváme tekutinu spolu s obojí moukou, do které jsme předem zamíchali amonium. Těsto v míse dobře vypracujeme v nepříliš tuhé a necháme odpočinout. Potom je na vále ještě jednou propracujeme, rozválíme a vykrajujeme stejně velké obdélníčky, každý druhý potřeme vejcem a zdobíme loupanou mandlí. Druhý den slepujeme nádivkou.
Nádivka:

Pokropíme strouhaný perník ( drobečky od pečení) rumem, přimícháme med, okořeníme skořicí, citronovou kůrou a vše v teple rozmícháme. Nakonec přidáme strouhané ořechy, rozinky, jemně krájenou pomerančovou kůru nebo jiné kandované ovoce.

Recept č. 2  – Modlitbičky (z Krkonošské kuchařky)

Třeme 100g másla a 150g cukru. pak přidáme 300g jemné krupičkové mouky, 50g jemně mletých oříšků, 150g mledu a jeden prášek do pečiva. Na vál dáme 160g hladké mouky a těsto v ní vypracujeme. Potom vyváléme na půlcentimetrový plát a vykrajujeme modlitbičky. pečeme v dobře vyhřáté trobě na voskovaném (pečícím) papíře. po vychlednutí spojujeme náplní:

60g másla, 1 žloutek, 1 lžíce medu, 50g práškového cukru, 100g strouhaných lískových oříšků, 50g vlašských ořechů, 50g strouhané kandované kůry a trochu rumu. Slepujeme a zdobíme ledem.
Led:
200g práškového cukru, se šťávou z půlky citronu, trocha vody. třeme, až je led hladký.

Oba recepty jsou původní, originální. Osobně kombinuji těsto prvního receptu s náplní z druhého. bez ledu, zdobím mandlí. jsou vynikajicí, jen je nechte proležet, Do krabice doporučuji kosek jablka, perník pak krásně zvláční.
Jinak nejstarší zmínka o perníku z Krkonoš a podkrkonoší pochází z roku 1335, kdy se o svátcích v Turnově prodávaly „prníky“.

sypu si popel na hlavu. Poplést si Milotice a Miletín :D
Zrovna dneska je v obchůdku na Roztylech měli…

19: Cvrčovický chleba se prodává i ve stánku pekárny Kabát, např. na Kobylisích u tramvaje, další prodejnu mají myslím v podchodu u Muzea – jak se jde z metra k tramvajím…

Speciální stánek výhradně cvrčovického pečiva je na stanici metra Nové Butovice ze strany konečné autobusů.

tak jsem narazila na cvrčkovický chleba na praze 4(respektive 12) a to Novodvorská plaza na ulici novodvorská-hned u vchodu je pekárna a mají ho tam:o) mlask

Cvrčkovický je dobrý, ale ještě víc mi je schopný ukojit chuťové buňky Hostivařský pecen (kulatý), kvůli němu se vždycky těším ze zahraničí domu :) Také ho nemají všude, ale opravdu stojí za tu chvilku pátrání (např. na Vinohradské ho prodávájí kousek od zastávky Radhošťská v malých potravinách)

Hlásím, že nově mají Cvrčovický chléb i v hostivařském Intersparu. Je vážně nejlepší :-)

Pro další „vyznavače“ Cvrčovického chleba ..... už se prý brzy dočkáme i v marketech Penny a prodejnách sítě Žabka :-)
Snad to bude brzy

děkuju Hanuli, že napsala tip na Novodvorskou:) já dotedka jedla jen žitný kváskový,ale ten se nedá opékat na ohníčku,tak jsem popadla náhodou v Bille Cvrčovický a žasla:) protože běžný chleba už dávno není poživatelný…jsme z něj nadšený…a o jeho kvalitě mluví i to, že ač mají web ,že kdyby ho neměli,stejný efekt:)tak jejich chleba je vyprodaný všude…když je kvalita, netu ani facebooku netřeba a to se mi moc líbí:) Káťa

Nevíte jestli se dá Cvrčovický sehnat někde v Holešovicích? Nebo nějaký jiný dobrý chleba? Nedávno jsme se přistěhovali a ne a ne narazit na dobré pečivo…

Don't have enough money to buy a car? Worry not, just because that's achievable to receive the business loans to resolve such problems. So take a small business loan to buy everything you want.

Ještě na stránkách se objevuje, že michelské pekárny pečou chleba z kvásku ale to již několik týdnů není pravda.Ten nynější se nedá jíst,tak jako všechny chleby Šumava v Praze.Určitě zkusím cvrčovický.

Komentáře jsou uzavřeny.