Domácí pita chléb

Domácí pita a pan Cuketka (+ můj plynový trouba Mora, který mě nenávidí), tak z toho vždy vyšly nafouklé létající talíře diamantové tvrdosti. Po týdnu vytrvalého experimentování však bylo natvrdlé prokletí prolomeno a tajemství měkoučkého placatkoidu odhaleno…

Recept na domácí pitu

Při výrobě falafelu jsem znovu moc zatoužil po pořádném domácím chlebu pita. Surovinově je to velice příjemný recept, horší už je to s provedením, které si žádá určitou míru základních pekařských dovednosti. Ty já pochopitelně postrádám a tak jsem nasadil křížový atak hrubou silou na několik různých receptur.

V mé kuchyni se vzedmula oblaka moučného prachu, kynoucí hmota rozrážela mísy a pekelná trouba zlověstně šlehala plameny. Mé usilí však bylo nakonec odměněno přiměřenou dávkou úspěchu a tak pan Cuketka neváhá a ihned se vám pochlubí s detailním postupem, který by, při troše štěstí, měl zvládnout úplně každý. Zapomeňte na gumové a sterilní verze z obchodu nebo fast-foodů! Jdeme si udělat ten nejlepší pita chléb na světě!

Surovinu pro výrobu jsou opravdu základní. Z následujícího množství s přehledem ušouláte a upečete tři až čtyři placky (dle nálady a oka):
  • dva hrnky mouky (pracuji s hladkou, je možno měnit)
  • lžičku sušeného droždí (nebo ±10g čerstvého, se sušeným se mi lépe a rychleji pracovalo)
  • lžičku cukru (moučka, whatever – lze i bez)
  • půl lžičky soli
  • hrnek vlažné vody
Celý postup vyjde včetně různých vyčkávacích prodlev asi na hodinku a půl. Skutečná práce trvá tak dvacet minut. Nejdříve si připravíme těsto:
  • do mísy nasypeme mouku, droždí, cukr, sůl a promícháme
  • postupně přidáváme vlažnou vodu a míchačkou šmrdláme vznikající hmotu
  • jakmile je hmota alespoň trošku konzistentní vrhneme se do toho s namoučenýma rukama
  • poté hněteme těsto na hranici lepivosti/nelepivosti poctivých 10 minut (!)
  • občas si můžeme vypomoci troškou mouky
  • cílem je vyhnětat krásné baculaté, měkoučké a sametově jemné těsto
  • těsto dáme do mísy (pomoučené dno) a necháme v teple a zakryté utěrkou zvojnásobit objem (45–60 minut)
Nyní si můžeme připravit placky:
  • těsto opatrně vyndáme a rozdělíme na tři části
  • z každé části vytvoříme kouli (cca velikost malé pěstičky), kterou necháme chvilku odpočinout
  • každou kouli na vymoučeném válu rozválíme do kulaté placky – 15–20 cm v průměru a 3–4mm tlusté
  • vyválené placky necháme opět odpočívat (cca 10min, nevynechat!)
  • mezitím si rozpálíme troubu, teplotu odhaduji na cca 200–220 stupňů (čili u mne na třičtvrtě knoflíku)
  • připravíme si také podložku pro pečení – plech s pečícím papírem, pečící kámen, atp. a upravíme si polohu roštu v troubě tak, abychom mohli péct na nejnižším patře
Následuje dramatické pečící finále:
  • pěkně odpočatou pita placku v rychlosti přemístíme na pečící plošku a ihned zavřeme troubu
  • při ideálních podmínkách se vám placka krásně nafoukne běhěm 4 minut
  • toto si musíte sami vyzkoušet a zjistit si, za jak dlouho se vám placka nafukuje
  • jakmile se totiž placka nafoukne, v rychlosti ji otočíme a dále pečeme už asi jen minutu až minutu a půl
  • pokud se vám placka stejnoměrně nenafoukne – nezoufejte, není to katastrofa
  • pokud se vám zdá placka po minutě po nafouknutí moc neupečená (bílá) máte buď malou teplotu, nebo tlustou placku
  • ideální doba pečení je čtyři minuty do náfuku, poté jedna minuta k dopečení
  • upravte tloušťku placek nebo teplotu tak, abyste se do tohoto optima vešli

Takto vypadá čerstvě vytažená, strašně horká a nafoukaná pita z trouby. Buďte v pozoru protože boj o měkoučký chlebík ještě nekončí a právě v tomto okamžiku přichází rozhodující chvíle!

  • čerstvě upečenou placku ihned po vyndání trouby splácněte
  • pokuste se přitom nepopálit, vyfoukávaný vzduch má nebezpečnou teplotu! (odzkoušeno osobně)
  • placku ihned přiklopte mezi dva talíře a přikryjte utěrkou, nebo ještě lépe ji štosujte do nějaké neprodyšné nádoby s deklem
  • všechny ostatní placky přidávejte na sebe a nechte je takto kompletně vychladnout
  • po vychladnutí budou perfektně měkké a pouze na některých vypečenějších lokacích křupavé!
  • pitu skladujte v neprodyšném obalu, nebo ještě lépe ihned spotřebujte (viz. receptík níže)

Jestli jste došli až jsem a recept jste vyzkoušeli a ještě navíc se vám opravdu vydařil – gratuluji vám! Mně osobně se první použitelné placky začaly objevovat asi u třetího pokusu. Klíčové není ani tak těsto (všechno vždy dávám hrubě od oka a přitom je překvapivě zachována konzistence!), ale teplota pečení, časování kynutí a odpočívání těsta, tloušťka placky a zvládnutá technika splácnutí a vychlazení placek.

Garantuji vám, že čerstvý pita chléb je naprosto fantastickým přílohovým zpestřením. Pokud plánujete ve své kuchyni zabrousit s nějakým receptem třeba do ňecka, Libanonu nebo do Izraele – bude se vám pita určitě hodit.

Pita á la bruschetta

A kdyby jste nevěděli k čemu pitu použít, nebo by se vám nechtělo vařit něco složitého, mám pro vás ještě jeden tip na doraženou! Můj nejnovější objev – čerstvě upečená a ještě teplá pita, upravená do křupava jako klasická italská bruschetta s rajčaty. Není nad tento krásný a jednoduchý pokrm (viz. titulní obrázek).

Příprava této pochoutky, kterou podle mne hned tak někde nedostanete (=čerstvá horká pita rovnou z trouby), je triviální:
  • hotovou, splácnutou a mírně odpočinutou (ale ještě teplou!) pitu velkoryse zakapejte kvalitním olivovým olejem
  • přidejte malé špetky drceného česneku (nejlépe třeného nožíkem ze stroužku rovnou na placce)
  • nandejte tenké(!) plátky rajčat, posolte a zakončete špetkou čerstvě drceného pepře (používám směs – černý, bílý, kajenský)
  • podávejte a vychutnávejte za tepla!

Tak a to je z mé pekařské dílničky prozatím vše. Přiznám se, že jsem tím docela unešen, jak se mi po dlouhé době podařilo zdárně upéct něco dobrého z obyčejného chlebového těsta. Taky jsem si naběhl na nepěkný bruschettový návyk, protože každou lahodnou a křupavou placku musím vykoupit od mouky zabordeleným stolem a žhavením mé nebezpečné trouby Morky!

Určitě se mezi vámi najdou zkušení pekaři všeho možného, ale pečete někdo doma obyčejnou pitu (arabský chléb)? Docela by mě zajímalo, které finesy jsem ještě nevstřebal, nebo které fígle teprve čekají na objevení :)

Nechávám vás tady zatím pěkně diskutovat. Pan Cuketka vyráží na pár dní do Španělska a už teď se ohromně třepe na nové kulinářské zážitky, akční foto-střípky a postřehy. Zatím tedy na shledanou! ,)

Reklama

Komentáře

tak tohle mě opravdu nadchlo. zrovna včera jsme večeřeli prafebrikovanou pitu a i když z ní dokážeme udělat prudce poživatelný jídlo tak s tímhle se to nedá srovnat. takže dneska se bude pokusničit…..díky za inspiraci

Ten trik s uzavřenou nádobou zní dobře. Slyšela jsem, že taky funguje nechat placky vychládnout v silnějším igelitovém pytlíku nebo zabalené do utěrky. Peču bez lepku a pitu jsem zkoušela zatím jen jednou. Nenafoukla se vůbec, i když určitý náznak dvou vrstev tam nakonec byl. Teď jsem se ale inspirovala k dalším pokusům :)

PS Když z toho těsta uděláte placku větší, necháte vykynout, obložíte a upečete, vznikne domácí pizza.

Cuketko, zkusil jsi dat do testa pul kavove lz. octa, testo se lip zpracuje, nelepi se.
Ja straslive trpim,kdyz mam pri vareni neporadek, ja mam v kuchyni jako na operacnim sale.Takze si umim predstavit,co s sebou nese experiment ala pita.
Fotky vypadaji opravdu lakave.A to Spanelsko jakbysmet.

basaku, poděl se s námi o recepis na prudce poživatelnou pitu…dneska se bude péct i u nás…ježiš to se těším

prudce poživatelná pita pro Ivu:

Průmyslová pita rozehřátá v toubě, potřená olivovým olejem a pestem + náplň, tentokrat to byla směs žampionu a hlívy ( na větší kusy – osmaženo do poživatelného stavu – nepřehánět to).
Doplněno čerstvou červenou cibulí. Výsledná pita se přehne/stočí do fast-foodové podoby.

Tak jsem se do toho vrhnul a uz je hotovo a snedeno, jsem precpan. Snad to staci jako odpoved na to, jak mi to chutnalo.. :)

Navod k priprave Pita chlebu je uchvatny, no a samotny pokrm verim jeste uchvatnejsi !!!!
Urcite se do toho pustim.

ASI TO SEM NEPATRI A JISTE BUDE CLANEK, NICMENE GRATULACE K DRUHEMU MISTU V KRISTALOVE LUPEEEE!! :-)) Dan

Gratulace panu Cuketkovi k druhému místu v Křišťálové lupě. Příští rok už to bude flek první… :)

Ahoj, moc děkuju za recept, tak dlouho mi ležel v hlavě, až jsem neodolala….Mňam. Přidala jsem do těsta po vykynutí před vyválením celou skleničku pokrájených sušených rajčat.Doporučuju vyzkoušet!

„jakmile se totiž placka nafoukne, v rychlosti ji otočíme a dále pečeme už asi jen minutu až minutu a půl“

- to znamena ze ju treba otocit ako palacinku ???

pro všechny:

děkuji za pochvaly a za tipy, sušená rajčata určitě zkusím! s tím octem to já soobně nepotřeuji, ale pokud někoho ta lepivost trápí, tak ať to probne.

otočení placky v troubě:
moc podob y spalačinku tam není, v době nadouknutí už je pita docela pevná, nelepivá a otočit ji je velice snadné (šup, šup ;)

křišťálová lupa:
děkuji všem :) viz, nejnovější post!

perfect restaurant:
co k tomu dodat – je to výzva! děkuji za tip :)

(chápu to jako nějakou formu neomezené konzumace, tj. dokud jste schopni jíst, sushi chef vám připravuje další rolky)

Vyzkouseno, snedeno, mnam :)
Neuveritelne bylo jak jsem poctive 10 minut hnetla testo, aby bylo „sametove“ :)

Já doma peču domácí foccaciu…těsto je vlastně trochu na způsob pity, ale ještě před šoupnutím do trouby se do placky udělají ďůlky, do nich vložím černé olivy, zakapu v hojnosti skvělým oliváčem (mám teď doma dělaný z chorvatska….mňam mňam-piju ho samotný :-) a pak se přidají větvičky rozmarýnu + hrubá mořská sůl

Většinou to ani nestihne vychladnout – všichni se na placky vrhnou a trhance si ještě namáčíme v olivovém oleji….je to bomba!

Já doma nedělám pity, ale jednodušší indický čapáty. To jsou placky z těsta (vlažná voda, mouka, špetka soli), který se důkladně prohněte, nechá řádně odležet a placky se pak opékají na plotýnce nebo pánvi. Ve finální fázi se čapáty čapnou a podrží nad plamenem, kde se nafouknou. Jednoduché a chutné.

V receptu na Pitu vam chybi ta zakladni ingredience a to je na 1/2 kg mouky 5 lžic olivoveho oleje (panenského).

Lucie:

jj, to těsto se tím dokonce významně zahřeje, tedy pokud hnětáte s dostatečným elánem .)

Kristýna:

ty jo, jednoznačně m ň áám! tenthle recept by se určitě dobře vyjímal v mé soutěži :)

[email protected]:

zajímavé, na čapátí jsem si taky ještě netroudnul, dá se to nafouknout normálně nad plynovým hořákem? asi moc ne? nevím…

Rendis:

díky, někdy se to tam dává – zvyšuje to vláčnost těsta, kdo chce může určitě vyzkoušet. já to s olejem zkoušel, ale pak jsem zjistil, že zas takový rozdíl není a tak si raději vychutnám s pitou olivový olej čerstvý zalitý :) díky!

Cuketka: Nafoukne se to normálně nad klasickým hořákem. Jde o to akorát neodfláknout těsto – v tom je všechno.

[email protected]:

chm, chm, dík, vyzkouším….!

A když do toho těsta na placky přidáš jogurt, tak už to není čapáty, ale nán. Bacha na to :o).

Vyzkousel jsem dle navodu. Improvizoval kde se dalo, ukazalo se ale, ze prave ty Vami zminene prodlevy vcerejsi vysledek zasadnim zpusobem odlisily od pokusu minulych, nepoucenych. dik!

Zdravim, povedlo se hned napoprvé, až na to, že při tom vyfukování byla tak křupavá, že popraskala, asi jsem to tam nechal dlouho co??? Ale jinak super papani!!!

iannis:

jj, buď jsi to tam měl dlouho nebo málo vlhké těsto nebo nakrknutá trouba ve své náladě :) hodně zdaru!

tenhle rectep se mi zamlouva a dik za dobrej navod!!hned se do toho dam!

Těsto by šlo připravit skoro bezpracně v tzv. domácí pekárně. Dělám v ní například kynuté těsto na buchty nebo na koláč s ovůckem.

Perfiš recept, dělala jsem napoprvé ze 4-násobné dávky v pekárně – povedlo se. Jenom jsme dala méně vody. Pitu jsme rozkrojila na půl, ihned vznika kapsa, kterou jsem potřela olivovým olejem, naplnila drůbežím masem s kořením gyros, přidala spařené zelí,cibuli, rajčata a na to dzadziti. Návštěva byla mile překvapena. No a já taky. Díky za výborný a levný recept.

Včera jsem zkusila dle Vašeho návodu vyrobit vlastní chlebíky. Nafoukly se krásně, jenom malá připomínka. Když si potom chléb chcete rozříznout a naplnit, doporučuju po upečení „nevyfukovat“, ale dát vychladit mezi utěrky a po chvilce vložit do igelitového sáčku. Když jsem je po upečení totiž „vyfoukla“, špatně se mi rozřezávaly. Možná chyba na mé straně…

Hana:

ja myslím, že jste to udělala fikaně. igelitový pytlík je na zachycení vlhkosti moc dobrý, tohle si poznačím pro příště! ;)

Už se mi sbíhají sliny… jak si to tak představuju…určitě to musím někdy vyzkoušet…

Díky za tip. Vždycky mi z pokusu o domácí pitu vyšly nepoživatelné tvrdé placky, tak snad si konečně dám pořádný falafel:-)

Vyzkoušeli jsme a placky byly jednoduše geniální. Výborný jsou zakápnutý olivovým olejem, obložený fetou a rajčaty a lehce zapečený pod grilem. Mňam, mňam.

Dobrý den, pity jsme vyzkoušeli , ale máme problém, v troubě se krásně nafouknou jako balóny,ale když je chceme na druhý den ohřát a naplnit, tak se nechcou nafouknout, nevím v čem je problém :( nevím jestli je to v nás nebo je něco špatně , už pity ani po vyndání z trouby nevyfukujem , jinak je těsto chuťovně vynikající.

41: Myslíte, že jako druhý den z nich nejde udělat kapsa? Malý tip z přípravy šawarma (gyrosu) – pita se neohřívá, protože má tendenci akrátko ztvrdnout, stejně jako kterékoliv jiné rozpékané pečivo. Profíci do dávají chleba do igelitky do velmi mírně vyhřáté trouby, takže ho jakoby napaří. Pokud si z chleba nechcete dělat chipsy(mimochodem vynikající!) ani ho neohřívejte, Pokud do něj dáte horké pečené maso a zálivku, chleba si přihřeje sám a příslušně zvlhne jogurtem nebo jinou zálivkou.

Profíci do dávají chleba do igelitky do velmi mírně vyhřáté trouby, takže ho jakoby napaří.

Také jsem četl, že profici svlaží bílé pečivo vodou, než ho dají do trouby nebo pod grill. Zkusil jsem to a opravdu vzkřísil bagetu z mrtvých! (Nic jiného tenkrát v kuchyni nebylo).
Jde o tentýž princip jaký uvádí Rachad – jakoby napařování.

43: Jsem si vědom že to zní malinko podivně (igelitka do trouby) ale v kuchyních se dějí i horší věci. Uvědomil jsem si že ta igelitka nebyla v troubě ale někde blízko zdroje tepla. Pokud byl velký byznys byl to 80 litrový pytel na odpadky plný pita chleba. Aby byl pořád vlažný a měkký po ruce. Radši to dělejte jako Jednorožec. Používejte PRINCIP! :-)

Rachade, ale pri takej tej sawerma ako sa slusi a patri sa chleba ohrieva. Najprv ho ohreju tak, ze ho prichlopia k tomu ohnu cize tej mriezke, potom sa dokonca vyvala z vnutornej strany v masti (tej co steka z kuzela maska do misy pod nim) a znova nahreje/zapece a plni a stoci alebo druha moznost sa prilozi na to masko na tej spejli aby sa nadychal ;) a potom sa plni…
Sawerma je popularna a spopularizovana a zacala sa tak dako robit vselijako…ale naozajstna je naozajstna a ta ma svoje malinke ''zakony" a tie jej sluzia len ku cti – teda chuti..;-) …skus..tot lahodka..:)…a naj, naj je len v takej tenkej chlebovej placke co sa neotvara taka je tenucka..:-)

45: Jasně Barborko že si můžem povídat o tom jak se dělá nejlepší shawarma na světě :-) Tohle byl jen tip na nejjednodušší ohřívání chleba. Tady taky málokdo ví co znamená shawarma a pokud jde o to co se sluší a patří, tak na to mají město od města a zemi od země rozdílné názory. Jinak se dělá v Libanonu (zaručeně pravá), jinak v Turecku (zaručeně pravá) jinak v ňecku(zaručeně pravá). V Česku se obyčejně nepoužívá oheň, ale plynový nebo elektrický stroj na gyros. maso se kupuje jako polotovar napíchané na jehle a moc omastku z něj zrovna neodkapává. O tom co je „naozajstná“ shawarma by sis měla jít popovídat s lidmi co jí dělají – co člověk to názor. Ohřívání chleba tak jak jsem ho popsal se dělá v místních fastfoodech hlavně proto, že už jen příprava je několikanásobně rychlejší než v zemích původu. Tam je na všechno dost času – i na ty malé zákony. Taky na vaření kávy z džezvy, několikahodinové přípravy kuskusu a tajine – je to hezké ale nepřenosné pro komerční sféru střední Evropy.

Rachade, Rachade…po prve: som pisala o chlebiku pri sawerma nic vic ani nic min.. ale ked uz tak uz len tak na okraj sawerma v zarodku zarodocne zarucene nie je v Libanone ( to povedat u Turkov tak neviem, neviem clovece..o) ;-) ) ale kdesi v Turecku a Syrii (aj ked to je diskutabilne- ono turecko a damask/syria kdesi cosi boli historicky a aj demograficky a spolocensky prepletene..)…kdesi v zaciatkoch Osmanskej risi a pokracovala a sirila sa s nou…ja som len pisla ten najfajnovejsi a najblizsi pravde sposob sawerma a podla mna aj najchutnejsi- to keby dakto mal zaujem nic vic ani nic min…napr. moj syn tvrdi ze prva sawerma bola urcite spojema s prvou plakou chleba, ohnom a pecenym masom.. no a ja to s usmevom potvrdzujem, lebo do sawermy a maska na rozni a ohni je cely hrrr (volanie krvi ) a daka etiketa stolovania je mu vtedy dokonale ukradnuta o)..ale inac je sikula a moc (po mamke :-) ) ;)

47: Přesně to jsem měl na mysli! Dohledat původ jídla, a bavit se o tom co odkud opravdu a nezaměnitelně pochází to je jako hrát na cimbál národnostního cítění toho kterého národa. Ona pita o kterou tady je u nás taky jen na návštěvě. Co já jsem si jen užil se Syřany, Libanonci a Palestinci když na tohle došlo! To nemluvím o ňecku, Turecku a Arménii :-) Proto bych nehlasoval ani pro tvou „tureckou teorii“ Turci (národ prastarý ale stát mlaďounký) vaří dost jídel převzatých z arabské a perské kuchyně po „turecku“ protože oni jasně Arabové ani Peršani nejsou…Už jen klasifikace kuchyně jako „arabské“ je zavádějící.
Myslím že synek má pravdu v tom že ani první hamburger nemá v rodném listě napsané Spojené státy nebo Evropa. Zajímalo by mě jak by Bulhaři dohledávali původ slova kebabčata :-).Asi stejně blbě jako my čevabčiči. Já měl skvělou shawarmu v Cairouanu kde jsem dostal kuřecí shawarma, nakládanou zeleninu, domácí smažené brambůrky, olivy a harissu. To se absolutně nedá srovnávat s čínským zelím a jogurtem které pěchují do tzv.gyrosu tady u nás. Jistý pán ze Sýrie by se mi teď jistě vysmál a dal mi důkladnou přednášku o tom že shawarma se dělá úplně ale úplně jinak a nikdo jiný než Syřan jí nemůže udělat dobře. Myslím že si na shawarma můžu pochutnat i když jí pořádně a s láskou připraví třeba Egypťan Sinuhet :-)))

Rachade, ale ten puvod jidla je a existuje. Niekde sa da urcit a skvele, niekde to nejde..... ono ta prva placka chleba sa totizto robila na hraniciach Syrie a Turecka..:-) tam kde je pravlast psenice. Co sa tyka blizkeho vychodu a severnej afriky…ta arabska kuchyna je a je obrovska a specificka a to historicky a demograficky, presne taka kolko narodov je v tejto oblasti .....libanonska ma svoje specialitky len len ich, syrska svoje atd. mozme pokracovat …take Kobbeh Jabal/Lije len pre Libanon, falafel a maglubeh je palestinsky, tamyje je egyptska, tajin severna afrika, mansaf jordansko, baklawa pre syriu- preboha vies, co bolo v europe? ked uz Damask fungoval ako civilizovane mesto? Taka Iracka kuchyna, v tej najdes veci a dobroty…je toho mnoho a je naozaj chutna a je a existuje..
…ze nam chuti sawerma tam taka a tam onaka…kolko ludi tolko chuti a to uz suvisi s jej rozsirenim a co si kto do toho dal podla neho a pridal..pozri, mongoli nam dali kyslu kapustu a ake zazraky fajnove z nej varime..;-) …pekny den..:)

49: Obávám se, že v tom se neshodneme. Nevím kde sbíráš ty informace ani odkud pocházíš, ale myslím že když se upekla první chlebová placka, nikdo neměl o Sýrii a Turecku ani ponětí. Mohu ti říct jen tolik že každé z těch jídel o kterých mluvíš urazilo od chvíle kdy ASI vzniklo velmi dlouhou cestu a mnoho změn a já se v takovém případě jakýchkoliv teorií zdržuji a následuji verzi která dává největší smysl, dobře se dělá a dobře chutná. Je mi to dneska po té dlouhé době, kdy jsem se pídil po původu jídel už celkem fuk. Egypťani mi taky tvrdili že falafel pochází z Egypta a Židé si hned přisadili že to naučili Egypťany za dob otroctví. Je to všechno hrozně romantické a hezké. Stejně jsem dopadnul při zjišťování kdo je Berber a kdo Arab a které jídlo je původně berberské a které maurské a které arabské. Berbeři se mi samozřejmě vysmáli. Je to stejné jako pídit se po tom kdo první vymyslel pečené vepřové koleno, jestli Němci nebo Češi a dostat se pokud možno do doby kdy tady předchůdci těchto národů běhali oblečení do králíků a mluvili rukama :-) Hezký den i tobě a hodně romantiky při dalším pátrání!

Opatrně s tou historií :) Já jen, že tady byl loni jeden, co se nás snažil přesvědčit, že už 10 000 B.C. existoval v Izraeli fine dining :)))

Rachade.:) ..asi, asi, trava sumi to vis ..asi, asi ..poznas tu pesnicku ?… ale aspon o jednej veci keby si nepochyboval clovece…to naozaj jedno ci veris alebo nie, to uz tvoja vec. Proste je to tak a je to fakt. Pohladaj si to, predtym ako oponujes…:-)
Asi take daco clovek studoval, asi videl, asi o tom daco vie ked uz o tom pise, asi s tym pracuje.. a asi ani nie…bohvie..:-)
Svet, zivot, ludia a aj jedlo je zaujimavy … a dokonca aj ten kuskus si robim sama doma :) nie len varim ale aj vyrabam …;-)
Aj tebe krasny den,nezda sa ti, ze keby sme behali v tych kozkach a mluvili rukami by sme sa dohovorili skor, asi…:)

53: Já netvrdím že nemáš pravdu! Jen jsem té pravdy psané i mluvené, těch faktů jak ty říkáš poznal tolik a tolik až jde hlava kolem. Tak jsem se radši začal soustřeďovat na předmět zájmu samotný, než na pikantní historky o šavlích s masem u táboráku. Navíc ta historie snad živí jiné, mě ne. Já musím prokazovat v praxi, že teorie funguje. Kdybych dostal korunu za každý zveřejněný a nepodložený recept, nebo článek o jídle, jooo to bych si žil!:-) Netvrdím že nemáš pravdu a vpravdě ti závidím tvé přesvědčení že máš. Já u první placky na světě nebyl ;-)

Cuketko?!..ale som sa zo srdca zasmiala.
Co tu mam napisat prednasku o vyvoji a historii ludstva ci co?! Koniec koncov je krajsie a stokrat ucinnejsie a zmysluplnejsie ak si ten, koho to zaujima najde vsetko sam, ak nedoveruje..a mozno aj keby bola prednaska a keby nebola opuncovana .. titul , miesto posobenia, co som pracovala, co videla, co mam, koho poznam…to vsetko perie ( ja tomu vravim) tak aj tak sa nebude verit, ze ano?!…„podla peria sudim tebja“…no, zivot jednoducho..ze, ano?
Rachade, ved sme si mali povidat o jidle…nikto nevie vsetko ani ja ani ty a prave preto si ludia povidaji..:)

56: Já vím a jsem rád, že si povídáme. Jen si, podobně jako kdosi daleko moudřejší než já, vyhrazuji nárok nesouhlasit a nedůvěřovat všemu co se kde napíše…To je celé. Pro mě je fakt arabský chleba který držím v ruce ještě teplý a můžu ho sníst. A s důvěrou budu naslouchat člověku který ho upekl. Protože nikdo neví všechno – jak říkáš. Ale kdekdo se tak tváří. Tak si jen vybírám čemu věřit a čemu ne. To není špatně…ne? Mám naslouchat Arabovi který ví jak má shawarma vypadat když sám nikdy žádnou neupekl? Radši si vyberu kde mi chutná nejvíc a zeptám se :Jak to sakra děláte, když nejste Turek?:-)

.. ze je to tak a je to fakt tak akosi…pre porovnanie ked bol u nas neolit bolo uz v mezopotamii totok
http://en.wikipedia.org/…_Mesopotamia
a u nas totok..
http://en.wikipedia.org/…ithic_Europe
…lutujem, ze som u prvej placky na svete pocas neolitu v mezopotamii nebola .. tak nie je moja malickost nikde vyryta ani na ziadnu kozku zvecnena…:( .,… :-) ..
..jednoduchsie je to v ucebniciach dejepisu pre ZS..;-)
..hezkej vecer ..:)

Musím taky co nejdřív navštívit nějakou sumerskou nebo chaldejskou restauraci…Taky jsme ještě neprobrali paleolit, jeskyni v Čou khou tian a původní obyvatele Ameriky :-)) Pardon

no to jsem se toho teda dozvěděla :) vzhledem k tomu že to naplnit prostě musím nemůžu to dát na to, tak budu bojovat abych na to přišla čím to je, jinak pitu vždy před ohřátím navlhčíme vodou, u těch z obchodu to šlo perfektně, ale ten dodavatel už to nedělá takže si musíme poradit samy. Kdyby někdo věděl, tak ať prosím prosím poradí.
a taky se mi stává že se mi z jedné várky těsta nafoukne jen polovina pit, za to může teplota v troubě?

62:Vy jste se nějak odmlčela! Zkuste nechat připravené chleby před pečením o něco déle dokynout a teplotu pokud možno okolo 240 stupňů Celsia. Peče se jen chvilku. Kogo peče podobné chleby z těsta na pizu, mají silnější placky (asi 4mm) a po upečení je rozříznou na sendvič nožem. Popsat to moc dobře neumím, ale jestli chcete můžeme je někdy upéct spolu. :-)

Á, pan Rachad, vítej, jak dopadlo uklízení? Jo a Makrouty výborné, tak peču mazanec, aby se neřeklo, že bylo dneska málo vaření..haha.

64: Ahoj!Normálka:-) Uvařil jsem si kafe, pustil jsem si Tracy Bonham a už to lítalo!

65: Tak to je paráda, já hodil Cutie a spol. po metrech, aby se neharcovaly busem, byly moc příjemné cestující. Jinak to bylo fajn, jen jsme si všichni mimoděk vzpomněli, že jsme nedopekli tu třetí dávku makroutů..a Cutie hlásila něco o sýrovém krámu za normální ceny, aler ještě neodpovědela na mail asi jela do toho Liberce či kam to měla jet.

Tak uz jsem asi petkrat zkousel upect pitu, ktera je na fotkach a myslim, ze se podstatne lepsim, je krasne krupava a zlatava, i kdyz se tak krasne nenafoukne, ale co me zajima jeste vic, jak udelat pitu mekkou, do ktere zabalim gyros tak jak v recku?

Tak jsem dneska poprve delala tuhle pitu a jsem prekvapena, jak se mi nadherne povedla…jeste ted mame boule za usima :-)
Eda: to je asi v dobe peceni, ktera se musi vychytat…z cuketkova mnozstvi jsem udelala 3 placicky, dve se mi povedly krasne jemne a mekoucke a pritom ne gumove, presne jak jsem chtela…jednu jsem asi upekla moc, ta byla az moc „krupava“, ale taky dobra. Mam desnou radost, ze jsem objevila takhle super recept na pitu, je fakt vyborna…dnes jsem je pouzila na gyros, ale urcite tyhle placky budu delat casto na milion zpusobu…oproti kupovanym je to neskutecny a o 100% to zdvihne chut jidla:-)

Díky za recept,…bylo to moc dobroučký a na první pokus. Ty další budou jen a jen lepší,..... pa pa pa díky :-)

„pokuste se přitom nepopálit, vyfoukávaný vzduch má nebezpečnou teplotu! (odzkoušeno osobně)“
tento bod povazuji jako jeden z nejdulezitejsich – pane Cé, prosim o vyrazne zvyrazneni!
PS recepis super, jen teplota se musela zvysit na 230–240°C

Tak i kdyby se to nepovedlo, tak už jen jak to má napsaný, to musím zkusit:)

Mňam, mňam, dneska jsem se rozhodla, že udělám falafel a chtěla jsem ho podávat s něčím stylovým. Tak si říkám, mrkni na Cuketku, ten už s pita chlebem určitě zaválčil.:-) A opět jste nezklamal. Podle Vašeho receptíku se mi v mé staré (asi třicetileté a po tchýni zděděné) Moře (naštěstí je elektrická) začaly tak krásně nafukovat pity, že jsem se pýchou taky nadouvala…
Zato falafel mi dopadl o poznání hůře – už jsem si myslela, že jsem ostřílená falafelice, ale asi jsem ty svoje výsledné šišatky dala do málo horkého oleje, protože po pár minutách smažení se mi skoro všechny rozpadly. Možná to bylo i tím, že jsem si lenora jedn alíná chtěla ušetřit práci a frkla je na pánev naráz. Ale i tak byl výsledný produkt (který měl spíše konzistenci hummusu, i když pár kuliček taky zůstalo) velice chutný a sežratelný. Manžel mě dokonce pochválil, že ta pita je úplně stejná jakou si dává u Arabů v Brně. takže budu směle experimentovat a nafukovat dál :-)
Jo a ten vzduch je fakt horkej, ale splácávání pomocí dvou kuchyňských chňapek mě ušetřilo bolestivých popálenin (jedna chňapka fakt nestačila :-))

tož pane cuketo,smekám klobouk před vaší prací,pitu samozřejmě ihned jdu vyskoušet a už se teším jak ji budu plnit vybranými dobrůtkami.tatazippo

ahoj, cuketko :) tak jsem se rozhodla, že vyzkouším něco nevšedního a tak jsem se jako ´panna kynutého těsta´ pustila do plněného pita chlebu. všechno šlo velice dobře, pochutnali jsme si jak já, tak i přítel :) jenom z plánované hodiny a půl se vyklubalo něco málo přes dvě hodinky, protože naše první placka se ne a ne dopéct.. každopádně díky za skvělý recept a budu se sem ráda vracet pro další skvělé tipy :)

Cuketko! Dik za inspiraci. Hned jak uvolním troubu Moru horkovzdušku, od tento týden plánovaného narozeninového dortu, vrátím se z oslavy, pustím se do pity. Ha, bude zase sranda! :-)

Tak jsem to vyzkoušela a je to bomba a dokonce se to povedlo napoprvé :-))

Výborný recept, navíc jsem se náramně pobavila při představě experimentování pana Cuketky. Krásně napsaný recept, kdyby to tak psal každý, hnedle by se lépe vařilo :)

Děkuji pane Cuketko!Pěkně jsem si naběhl!Zkusil,upekl a teď to pořád po mně doma všichni chtějí.Je to luxus recept i s výsledkem jaký jsem nečekal.Díky

byly šíleně dobré :) dík za tip…ještě příště musím vykutit nějakou omáčku lepší na to :) dal jsem jen olej a česnek s kečupem… samozřejmě rajčata a okurky :)

Luxusní recept. Byla jsem líná zajít si do obchodu pro placky, tak jsem si vygooglila tenhle recept a hned napoprvé úspěch. Pochutnala si celá rodina. Děkuju :-)

Ďakujem za recept a super popis, hneď na prvý pokus sa vydaril a bol výborný. Ešte raz veľké ďakujem.

Váš receptík mě nadchnul a určitě ho vyzkouším. Jen bych se chtěla poradit. Když k pitě chci udělat nějakou masovou směs, co mám udělat dřív? Masíčko nebo pity? Díky, mějte se hezky.

Dokonale. :) Bala jsem se, aby se mi testo povedlo (a to i presto, jak jsem si rikala, ze je banalne jednoduche), protoze poprve jsem delala kynute testo. A povedlo se hned napoprve. I kdyz prvni placka byla silnejsi, takze ne uplne propecena. Pity jsou opravdu vynikajici a recept na ne krasne jednoduchy, srozumitelny a osobni zkusenost je proste nejlepsi. :)) Moc diky. (Zitra k nim pribyde jeste hummus)

Pane Cuketko, moc,moc dobre psane recepty srozumitelne a s humorem…nez jsem cetla vas recept delala jsem pita bread… nafoukly se chybela vsak kapsa…ted urcite budou perfektni… podle vas jsem delala tez kyseli zeli …fantasticky dekuji.

Děkuji za super recept. Ještě nikdy jsem nedělal těsto, dneska prvně. Použil jsem čerstvé droždí, podařilo se i těsto. První placka byla asi moc tlustá sice pěkně opečená, ale nenafoukla se. Další dvě už byly ok. Jen se snížila teplota (vypnul jsem vrchní spirálu) tak byly méně opečené, ale jinak skvělé. Po slplácnutí se daly zase rozdělit na kapsu. Neměl jsem co dovnitřm, tak jsem naplnil míchanými vejci. Příště to bude gyros. Ještě jednou dík.

Suprově napsaný recept. Fakt jsem se nasmála. Chystám se dělat falafel a placky budu péct z bezlepkové mouky. Doufám že se nafouknou. Držte mi palce!

Jee.. děkuji moc.. placky se povedly.. uplně výborny. <3 dělala jsem je napoprvé a uplněě.. jee..jsem happy.. :D:D:D:D:* děkujii moc:*

Komentáře jsou uzavřeny.