Kapku 2,4-dithiapentanu na to risotto?

Dnes mám pro vás krátkou vsuvku protivného strýčka foodkritika, který dokáže zkazit jakýkoliv (dosud!) příjemný zážitek. Lanýže v hlavní roli! ;)

Mrzouta s adrenalinem na vestě ve mně probudilo video o lanýžích od Sommeliérů z Muvi. Konkrétně jejich podání konzervovaných lanýžů a lanýžového oleje.

Předně. Konzervované lanýže jsou sice v zásadě neškodné a mají dozajista svůj význam. Uvažte ale, že je to skoro, jako byste si kupovali květiny v plechovce. V drtivé většině případů budete po nákupu takových butelek zklamaní. Pokud znáte lanýže čerstvé, bude rozčarování ještě o poznání větší.

Když už lanýže, tak nejlépe v restauraci a v rámci sezónního menu. To znamená tak, že si je budete moci vychutnat čerstvé a od profíků. Lanýž sám o sobě (v pravém slova smyslu) extra chuť nemá, jde především o jeho aroma.

To je sice nesmírně intenzivní, ale je prchavé a závisí na čerstvosti. Z konzervovaných a někdy i dost drahých produktů dostanete často jen slabý odvar. Nehledě na to, že při nákupu můžete snadno naletět na méně hodnotné druhy lanýžů (čínské), které za ty peníze nestojí už vůbec.

Ještě větší podfuk na truflivého labužníka jsou ale lanýžové oleje a másla s přídavkem umělého aromatu 2,4-dithiapentanu. Takové produkty jsou většinou v krásně malučkém flakónku se zlatou etiketou nejlépe v cizí řeči. Na obalu skoro nikdy nechybí zmínka o mikroskopickém obsahu skutečných lanýžů (např. 1 %), vzadu ve složení napsaném petitem (pokud nějaké je!) pak ale najdete i položku aroma.

2,4-dithiapentan je úplně obyčejné umělé aroma. Jedno z mnoha, kterým se široké spektrum přírodní vůně lanýže vyznačuje. Máslu nebo oleji dávám ostře výraznou chemickou vůni, kterou lze snadno přenést do jakéhokoliv jídla.

Velmi často se s lanýžovým olejem setkáte v menu restaurací. Bohužel, málokdy máte šanci zjistit, jestli se opravdu jedná o čistě lanýži aromatizovaný olej, nebo olej na bázi 2,4-dithiapentanu.

Je prostě dobré si uvědomit, že je obrovský rozdíl mezi čerstvými lanýži a „umělým“ lanýžovým olejem. Myslete na to a nenechte se oblbnout. Vývar z prášku ani kečup byste v jídle taky nevítali se slinou na jazyku. Lanýžový olej je na tom úplně stejně!

Vyhledávejte tedy raději jen lanýže čerstvé, sezónní a při zvláštní příležitosti. Nežli lanýžový olej s aromatem, to už raději čerstvé a aktuálně dostupné houby! Praváky, lišky nebo smrže – prostě cokoliv, co není zatíženo luxusní aurou lanýžů… ;)

Reklama

Komentáře

Sakra :-o
Hned, jak přijdu domu, můsim zkontrolovat láhev lanýžového oleje, co jsem si dovezl z Francie.

Chemie je zkrátka všude. Zrovna nedávno mi kolega povídal, jak si vyráběli citronádu – pár kapek kyseliny chlorovodíkové do vody.

Hm, taky mám lanýžový olej von fass, tam už člověk vůbec nemá šanci zjistit složení. Tak zas o jednu iluzi méně..pobavilo, že Čína fakt vyrábí/pěstuje všechno, včetně lanýžů..neuvěřitelný.

Dv:

podle toho co uvádějí:

http://www.vomfass.cz/…anyzovy-olej

to bude na 95% olej aromatizovaný uměle :)

ad čísnké lanýže:

ten článek je zajímavý v tom, jak šéfkuchař popisuje, že se jim dodavatelé snaží přimíchat čínské lanýže do dodávky a musí to kontrolovat.

v článku píšu, že volba dát si lanýže v restauraci je lepší, ale ani tam není vyhráno, stále můžete skončit s předraženým čínským lanýžem na talíři :)

imho jsou opravdu optimální alternativou houby, na který není takový tlak a které si člověk může užít podobně a čerstvé… ;)

Já do lanýžů nevidím. V jednom nádherném obchůdky s přímým dovozem italských vín a pochutin v Dobřichovicích (pozor, bylo to tam skvělé!), jsem si koupil lanýžové špagety a lanýžové máslo, obojí certifikované a za ranec a nijak mne to neodvázalo.
Ale v prodejně Vom Fass, jsem si užil. Dle místní rady jsem si koupil olej extra virgin Santini I.G.P. z Toskánska, (decka za kilo), a byl jsem unesen. Vypijákoval jsem ho ciabbattou do dna. Druhý zakoupen byl extra virgin hříbkový, ve stejné ceně. Přátelé, z toho po otevření začaly vyskakovat chemické vzorce! Mám ho tady, abych všem ukazoval jaký jsem kořen! To je právě to, že je to Od čepu, tak se musí ochutnávat! Mně to nenabídli a nechtěl jsem vypadat jako trouba, tak jsem to nežádal. Ale jinak obchod je to dobrý, ale musí se tam za vyzkoušenými věcmi. Santini YES, Hříbkový NO!

Cuketko co presne bylo spatne v tom videu tech somelieru?
Ukaz se!

Vincent:

Sommeliéři podali standardní výkon obchodního zástupce nebo dovozce produktů z lanýžů, možná i nadstandardní. bystré, vtipné promo prošpikované informacemi :)

vynechali ale základní fakta, která spotřebitele zajímají nejvíc i odpověď na základní otázku „má to cenu kupovat?“ (nemá!;) konkrétní info, které dali u lanýžového oleje je pak podle mě nekompletní a v kontextu současné gastronomie z vás udělá snoba bez relevantních informací :)

Mohu jen přidat obdobně negativní zkušenost, zřejmě nějaké lanýžové máslo, v těstovinách. Smrad úplně neskutečný, jakože fakt fuj. Ale našli se jedinci, kteří po informaci, že se jedná o „pasta con tartufi“ tvrdili, že jim to chutná.

me vadi naprosto priserna kvalita lanyzu ve vetsine restauraci v CR a je to dano tim, ze maloktery kuchar lanyze opravdu zna a da na radu prekupnika, dale pak mi dost vadi pouzivani neprimerene maleho mnozstvi lanyzu, pricemz zaplatite priserne penize, nastrouhane 4 platky nikoho nenadchnou, obzvlast pokud se s nimi clovek setka poprve, muze to pak zanechat pachut nenaplneni ocekavani, coz je v pripade lanyzu strasna skoda, osobne si beru lanyze primo od trufieru, coz povazuji za nejlepsi reseni, cena je jinde a kvalita taktez.

A kde tedy lanýže koupit? Aby lanýžový začátečník nebyl chycen do sítě podloudných falzifikátorů a lanýžových veksláků? Jezdit pro ně do dubových hájů Francie a Itálie se mi zrovinka moc nehodí.

pokud mate zajem o cerne lanyze kontaktujte me na 774 731 440 koncem mesice jedna se o lanyze z ardeche.

Hmmm, tak můj olej je taky s „white truffle aroma“, chjo.

Jinak Ital v kuchyni ukazoval, jak nakoupil lanýže v Marku. Já jsem je tam ale nikdy neviděla, takže člověk asi musí číhat (nebo se zeptat v Makru).

Sakra :-(
Takže na etiketě je – extra virgin oil (98.5%), extrakt z lanýžů (min. 0,5%), aroma 1%

Rozdíl nepoznám, protože jsem pravé lanýže ani čistý olej neměl.

no makro lanyze jsem jednou koupil ze zvedavosti, NEDELEJTE TO :)

no makro lanyze jsou prave ty „Made in China“ o kterych pise pan Cuketka. Jinak souhlasim s tim, ze to video je takovy hezky propagacni material. Myslet si, ze lanyze nalozene v nalevu za par stovek budou mit stejnou kvalitu jako kvalitni cerstve lanyze za xyz tisic muze akorat naivka. U lanyzu se hoodne hraje na ‚snob faktor‘, ktery treba z toho videa jenom srsi ;D

Nordy + Medcin:

díky za praktickou ilustraci k problému nastíněnému v článku. tady vidíte, že si z vás prodejci a výrobci dělají prtel :)

pokud lanýžový olej, tak nějak podobně jako vanillinový cukr. tj bez zbytečných štráchů v obyčejné lahvince a v podstatě za cenu olivového oleje samotného.

jendas:

pokud se doporučují lanýže z makra a neřekne se k tomu to podstatné → „nakupujete podřadný druh lanýžů made in china“, je to na stejné úrovni, jako video sommeliérů. chybí klíčová informace, jejíž nedostatek z vás dělá manipulovatelného konzumenta bez informací! ;)

Kanibal:

u těch naštěstí v dohledné době butelky extra virgin olivového oleje ochuceného bedlovým aroma nehrozí!!! :D doufám! ;)

ja si kupuji italské lanýžové máslo Sacchi, na cedulce to říká obsah 6% černého/bílého lanýže, nějaké ochucovadla tam jsou to je jasné, ale používam to hlavně na vaření jako dochucení, například na míchané vajíčka a je to skvělé.
Čerstvý je fajn, ale tohle je zase dostupnější a pro domácí používání stačí.

v makru vozi lanyze z italie, ale jak jsem rikal kvalita je tristni, jsou malinke, snad jeste mensi nez ukazuji panove somelieri.Osobne doporucuji, pokud se rozhodnete vyzkouset lanyz poprve, nekupujte si zadne oleje ci nakladane lanyze, jedte do oblasti kde rostou, nebo bezte do restaurace, kde je umi pouzivat.

FilipV:

ale to máte přeci úplně stejné, jalo byste si kupoval vanilkový lusk s přídavkem vanilínu. buď pouze lusk (pěkný, přírodní, dražší), nebo pouze vanilin (umělý, ale funkční a za pár kaček).

míchat to dohromady je nesmysl. aroma lanýžů se v přítomnosti 2,4-dithiapentanu akorát zamaskuje a finální výrobek prodraží!

Kde se dá sehnat 2,4-dithiapentan? Že bych si umíchal vlastní lanýžilinový (dle vzoru vanilínový) olej?

IMHO by to vyšlo rozhodně levněji.

Včera jsem měl z Holšovické tržnice lanýž, 36 Kč, velikost vlaškého ořechu, nebyl špatný, paní tam je teprve 4 dny, ale dušovala se, že se jí zatím všichni zákazníci vrátili :-) Má tam hromady zajímavých hub (dle infa od mé sestry :-) ) ale kde přesně je, to nevím.

Kubo, kvuli lidem jako jste vy, to tady je vse v pr…, viz Včera jsem měl z Holšovické tržnice lanýž, 36 Kč, velikost vlaškého ořechu, nebyl špatný, nejspis ste dobry lanyz jeste neochutnal.

Oba pánové toho během devíti minut napovídali mnoho. Zapomněli ošem podotknout, že lanýže dnes na trh nedodává jenom Italie ale i Francie – Burgund,Perigord, Nový Zealand, Afrika – Kalahari, Himalaya, Čína a třeba i Anglie. Podívejte se na př. na tento link http://www.lorraineaucoeur.com/…te/event.php?…
nebo http://www.lorraineaucoeur.com/…te/event.php?…
Ve francouzském městečku Pulnoy nedaleko města Nancy se letos už po 13. pořádá jakási veselice, trh a vůbec svátek týkající se lanýžů. Zde každý může do sebe vstřebat mnoho informací – třeba o jejich pěstování. Už existují i zahradníci, kteří pěstují doubky, které když zasadíte, tak asi po pěti letech můžete, ale nemusíte, mezi jejich kořeny najít lanýže. A s tím prasetem to je také trochu jinak. K hledání lanýžů se používala jenom prasnice, protože vůně lanýžů je podobná jako pach kance a ta prostě sviňku láka. Také to nebyly stokilové prasnice, nýbrž asi čtyřicetikilová zvířata, která měla na zadní noze navázaný provaz, aby hledač mohl zvíře zabrzdit. Dnes to odpadlo, lanýže hledají cvičení pejskové, většinou rasy Lagotto Romagnolo.
Podobně jako u vína existují dobré a špatné lanýžové roky, na čemž je potom závislá i kvalita a pochopitelně i cena. Minulý rok se kilogram bílého lanýže dal koupit asi za 9000.- €, japonští gurmáni platili za kilo lanýžů až 15000.- €. Při těchto cenách je celkem pochopitelené, že se vzplatí tento produkt falšovat. Jakékoliv hotové lanýžové produkty jsou pro mne suspektní, ukázalo se totiž, že je jednodušší zfalšovat lanýže zpracovaného do formy pasty nebo oleje než se snažit napodobit Picassa. A když Vám v restauraci před Vašima očima lanýže nenastrouhají na Vaše míchaná vajička, jak se sluší a patří, tak se ohrad´te, to by Vám take v kuchyni mohli na vajička nastrouhat pýchavku.
S pozdravem Michael Beranek

Že jsem sem něco psal, po roce a stále větší porce arogance v příspěvcích (lékař by doporučil užívat diazepam). Pro ostantí: byla to informace, že je v Holešovicích stánek s houbama, o nic víc nic míň.

Kubo: Nic si z toto nedělejte, já takovou informaci vítám. Do Holešovic se chystám v pátek nebo v sobotu a pěkně jste mě navnadil. Asi si jeden kousek ze zvědavosti koupím. K pravým lanýžům jsem se dostala v jedné restauraci, kde jsem pracovala (francouzský majitel je vozil z domova), jsem zvědavá, jestli poznám rozdíl.
A po pravdě, mnohem víc mě zajímá obsah masa v kuřecích prsou nebo který jogurt není zahuštěný škrobem a bůhví čím, než obsah chemie v lanýžovém oleji. Nic ve zlým, prostě se k němu nedostanu tak často, aby mě nějak štvalo.

Kdo zkusil parmazán pokapaný lanýžovým olejem? Já ano. Jedna z nejpovedenějších kombinací k orosené sklence bílého vína. Jedním slovem – fantazie.

To Mirces: Ano, milý panebože, jsem kuchařka a co jako? Myslíte si, že jsou jen luxusní restaurace? Nebo je hanba, že doma nepoužívám nic lanýžového?

33: parmezan a lanyze, mnoho top kucharu pokud pouziva lanyz na risotto nedava uz pote parmezan, proc asi?
34: vubec si nemyslim, ze jsou jen luxusni restaurace,dokonce si nemyslim, ze by v CR nejaka byla (teda krome cen), luxusni restaurace je pro mne napriklad LOUIS XV myslim si , ze by Vam neskodil komplexnejsi pohled na vec.

35:Naopak mircesi, vám by neškodil komplexnější pohled na věc. Upřímně řečeno jsem lanýže ani lanýžový olej v životě neochutnal a nějak mi to ani nechybí… Možná když bude příležitost, tak to udělám, ale nechybí mi to.

co jsem tady vypozoroval tak mirces je trochu nekompromisni kuchar, coz mu muze u nekoho uskodit. Ale v pripade lanyzu je ta nekompromisnost na miste, myslim. ‚Lanyz‘ z trznice za 36kc je skutecne absurdni – neco ve smyslu ‚tuk parmazanoveho typu‘ z Lidlu za 5kc. Produkty tohohle typu a skutecnost, ze jsou lidi (a dokonce kuchari) ochotni je zkouset, zpusobuji, ze ceska gastronomie je na takove (spatne) urovni, jake je.

Nesrovnávejte chemii s přírodní houbou. I když to není TEN lanýž, je přírodní.

to mirces, L.A., janne, kytka aj.
lanýže jsem nikdy neochutnala a v nejbližší době to nemám v plánu – je to houbička a ty mi nechutnají. Troufnu si říci, že moje tchyně JE kuchařka, ale lanýže ani olej také nepoužívá. Je to zkrátka kuchařka, která se snaží dobrá jídla (svíčková aj.) připravit tak, aby byla chutná, maximálně bez éček, zdravá, vegetariánská a přitom si zachovala maximum své tradice. A není to také kumšt umět takto jídlo připravit? A že některé její verze svíčková a lá tchyně jsou opravdu ňam.

Lanýž za 36 Kč? To je nějaké divné, ne? Možná u částky chybí nějaká nula? Já teda lanýž jedla jen jednou v životě – v luxusním lahůdkářství v Rouenu jsem si kdysi koupila kousek foie gras s lanýži (abych zabila dvě mouchy jednou ranou a ochutnala obě lahůdky za jedny peníze :) ) a ta pidi porcička mě tehdy stála rozpočet na dva dny živobytí (byť jako stážistka na stipendiu jsem ten rozpočet měla poněkud omezený, tak to stejně byla pálka i z mého dnešního pohledu)

42. Ten lanýž tam opravdu za tuhle cenu mají, byla jsem v tržnici minulý týden. Nejsem odborník, takže to nehodnotím, nekoupila bych si ho. Kdysi jsem ochutnala risotto s lanýži (jak moc přirodními nevím), bylo to dobré. To je vše, co k tomu můžu napsat. :-)

Je mi teraz jasné, prečo mi ten olej „vraj“ ochutený hľuzovkou (talianska produkcia a cena 500,–Sk za 3dcl) vôbec ale vôbec nechutil a zdal sa mi taký umelý.

no, v těch Holeškách, jestli je to stánek pana Hiršla, tak lanýž bude někde z okolí – maďarskej, slovenskej, ty jsou ozaj lacné. ale do Piemontu maj daleko nejen na kilometry.
když se naloží do oleje, tak je efekt docela hezkej a pak se nemusí do vom fass ani zkoumat etikety jinde:-)

Přátelé, lanýž za 36 korun ? Asi za 100 gramů, tedy 360 korun za kilo – nebo za 10 gramů, tedy za 3600 korun za kilo? Anebo jsem zapomněl matematiku?
Obě ceny jsou utopie a nemůže se jednat o pravého lanýže. Zeptejte se někde v nějaké luxusní restauraci za kolik to šéfkuchař kupuje.
Ale když tento lanýž někomu chutná – proti gustu žádný dišputát!
S přátelským pozdravem Micharel Beranek

Tak jsem si toho lanýže z Holešovic naschvál koupila. Stál mě přesně 35 korun, váží myslím 7 gramů. Naložím si ho do oleje, aspoň to bude bez chemie a efekt bude skoro stejný. Vím, že mě tady pár lidí odsoudí, ale je mi tak nějak jedno.

47. nejste nahodou Babica? Efekt bude urcite skoro stejny. A kdyz nemate lanyze, dejte tam pychavku. A kdyz nemate houby, nedavejte tam zadny houby. A nezapomente na eidam a kecup ;)

47. Pak poreferujte, pls. Ideální by tedy bylo porovnání s lanýžem nejlanýžovatějším :)

48. Ano, plně souhlasím, to je přesně ono – ten přístup „vždyť vono to takhle stačí“. Nestačí! Tady není, alespoň z mého pohledu, naprosto žádné místo pro kompromisy. Chci, aby ve špekáčcích bylo maso a špek, aby máslo, šlehačka či sýr byly opravdu z mléka a ne umělotina z rostlinných tuků, šťáva z pomerančů byla opravdu z ovovce a ne vodou naředěné chemické svinstvo atd. atd.
To není žádný snobismus, prostě bych chtěl přesně vědět, co za své peníze dostávám a podle toho se rozhodovat. A protože výrobci, ale zejména prodejci jsou schopni a ochotni vám vnutit cokoli, jen když z vás vytáhnou peníze, je dobré mít co nejlepší znalosti a přehled jak o surovinách, tak jejich cenách. A weby, blogy či diskuse jako zde jsou velmi cenné. Chápu, že ne každý je tím nadšen, ale za sebe říkám – „jen houšť a větší kapky“.

48., 50.
Tak jestli si L.A. dá tenhle lanýž za 35 Kč doma do oleje, tak je to snad její věc, ne? :-) I když za 35 Kč předpokládám, že o lanýž nejde – možná je to třeba bělolanýž (ten tu zjara někde ukazovala na fotce tuším Bali s tím, že její kamarád to prodal za cenu pravého lanýže:) )

Ale vyrozuměla jsem, že L.A. je kuchařka v nějaké restauraci – tak to tedy s vámi musím ze srdce souhlasit, že jestli takovýhle olej z nějakého pseudolanýže naservíruje hostům jako lanýžový, už to bude pěkný podvod a ohavná babicovina.

48: pokud jsem to schválně pochopil, tak L.A. ten efekt porovnávala s umělým „lanýžovým“ olejem, nikoliv s pravými lanýži.

50:Podle mě mícháte dohromady dvě věci – jsou lidé, kterým to opravdu takto stačí a nevidím důvod jim nevyhovět. Druhá věc je potom informování spotřebitelů. Prostě když si jdu jednou za uherskej rok koupit šlehačku, beru tu opravdovou. A je mi úplně jedno, jestli ve vedlejší poličce je X druhů náhražek. Stačí mi, když budou dostatečně jasně označeny, aby mi nehrozilo, že po nich sáhnu omylem.

Co jste nervní? Máte málo světla? Dejte si geriavit nebo nějakej pěknej sexíček :p

ano, jiz jsem se take jednou vydesil, ze L.A. je kucharka, jen tak naokraj, jeste jsem nebyl v dobre restauraci, kde sefkuchar neni nekompromisni, to o necem svedci, ze?

To svědčí buď o vašem nezvládnutí trojitého záporu, nebo o tom, že vám vůbec nerozumím ;))

:-D To jsem tady ale pěkně oživila diskusi. Tak aby bylo jasno, jsem kuchařka, ale v práci lanýže nepoužíváme, tudíž tam svůj olej nosit nebudu. A ani kdybychom je snad používali -v práci neupožívám soukromé poživatiny.
Za dalši, tenhle můj „lanýžový“ olej je svým způsoběm pravější než chemické náhražky. Co na tom, že to není original tartufo nero? Je jen pro mou potřebu, za účelem ozvláštění chuti – nic víc nechci.
Nevyznám se v lanýžích, je to má chyba, ano ano, mea culpa. Pravé černé jsem viděla a jedla jen párkrát v životě. Tento vypadá jak černý lanýž a voní stejně nebo hodně podobně, nemám „načucháno“ a opravdu nejsem znalec.
Janne: Já tímto „lanýžem“ nenahrazuji ten pravý. Vždyť jste tenhle ani neviděla a už kritizujete. Prostě si ovoním olej touhle houbou, o který nevím, co je zač.
Davide: Nemám bohužel s čím srovnat, snad jen, že bych zašla někam, kde mají praváky, předstírala zájem a očuchala. ;-)

58. To byl prave smysl toho clanku – kdyz lanyze, tak prave. Nekupujte nahrazky, nesnazte se dostat za levno stejnou chut – akorat si zkazite dojem. At uz to je chemicky olej, nebo houba pochybneho puvodu za babku z trznice. Btw tohle pravidlo je dost dobre aplikovatelny i na vsechny ostatni potraviny. Jsme narod chytraku, co si mysli, ze za 10 Kc koupi sunku a 30 Kc lanyze. Ale takhle to nefunguje.

P.S. Janne je muzske jmeno ;) peace

Ale já tím nic nenahrazuji, koupila jsem si tu houbu čistě ze zvědavosti. Nikde jsem se ani nezmínila o tom, že tímto „lanýžem“ chci nahradit ten pravý. Voní pěkně, vypadá taky hezky, tak ho přece nevyhodím.
A neházejte všechny do jednoho pytle, mohlo by se Vám stát, že tam skončíte taky, pane Janne ;-))

Tak jste mi touto snobskou diskuzí poměrně slušně zošklivili celou Cuketku. Mějte se tu fajn, odcházím.

Proboha, měsíc jsem tu nebyla a je to tu jako na Novinkách, než zavedli registraci. Pár supersnobů se tu vytahuje a přestírá, že jsou světoznalci a ostatní jsou nejspíš dle nich pitomci.

ta diskuze totiž docela ujela od původního významu článku – a sice že „lanýž“ v názvu výrobku (olej) nebo v restauraci (jídlo) automaticky neznamená autentický zážitek z lanýžů, ale jen umělé aroma. nic víc, nic míň ;)

To se to tu zvrhlo!!! Ta dsikuse… Já v tom stánku houbovým koupila právě lanýžový olej od tohoto výrobce http://www.fortunati.com/
ale třeba i tohle už napodobujou Číňani, ačkoliv z webovek to vypadá relativně věrohodně. V těstovinách a rizotu taky chutná dobře, ale neznám chuťový rozdíl mezi 2,4-dithiapentanem a lanýžem… :-) Můžete něčemu na světě ještě věřit?

ren:

na světě můžete věřit autentickým zážitkům, proto ty české houby na konci. pro mě má větší hodnotu zajít si na houby a udělat z toho smaženici, než si dát lanýžové risotto ;) nebo si udělat výlet do piemonte v říjnu, kdy je tam lanýžový market a festival a ošahat si vše na místě ;)

Mr. Cuketka, to všechno mám ráda i já, jen jsem chtěla vyzkoušet, zda ten olej funguje… a fungoval, je to příjemné zpestření, jinak samozřejmě čerstvé nebo sušené jedlé houby z českého lesa jsou též vynikající. A Piemonte bude můj další prázdninový cíl… (kromě Karibiku – taky si nekupuju krevetový salát vyrobený z tresek, resp. surimi:-)) Anebo si pořídím ochočeného čuníka, který mi ty lanýže sám s radostným zachrochtáním vykutá ze země. (pokud třeba na Chodsku by se někde pod zemí lanýže ukrývali-y) Ale lanýžový olej používají i v dobrých restaurantech, tak jsem to taky zkusila. Ale ovšemže není nad čerstvé a místní… Jsem taková foodblogger(ka) okouněč(ka) a přispěvatelka.
PS: Když jsem byla malá, měla jsem pocit, že lanýž je živočich, ne rostlina, resp. houba, u korálů jsem to měla naopak – ale ty se nejedí… Naštěstí.

Ceny lanýžů: Co já mám aktuální informace tak se ceny lanýžů letos pohybovaly takto: černý lanýž kalibr 50g+ 500 eur/kg a bílý lanýž kalibr 20–40g 2000 eur/kg, kalibr 50g+ cca 3000 eur/kg jinak aroma bílého lanýže je asi takové že když se strouhnou na pokrm 3g bílého lanýže tak je aroma cítit na 10 m daleko, jinak samotný lanýž mě přijde naprosto bez chuti, pouze dodá aroma, ale je to nesrovnatelné s žádným jiným aroma, černý lanýž je spíše doplněk než hlavní součást pokrmu, má totiž aroma asi tak 10× slabší a s lehkou příměsí pro mě až zápachu .. Takže asi tak.

Panebože, to je geniální. Hned napoprvé jsem udělal nejlepší majonézu na světě, kukuřičný olej Olitalia, hořčice Maille, dva žloutky od domácí slepice, šťáva z půl citronu, bílý pepř, sůl mořská  – tedy dodržel jsem celý recept přesně vč. těch asi 5 vteřin poooooomaloučkého tažení mixeru. Asi to sežeru po kouskách do večera, na majonéze ujíždím od dětství. Geniální. Díky.

Komentáře jsou uzavřeny.