Třeboňský kapr – nový partner blogu

cuketka.cz_trebonsky_kapr2

Blíží se Vánoce a já, i kdybych se snažil sebevíc, lepšího partnera blogu na prosinec prostě neseženu. Jižní Čechy, rybníky a ryba, která patří snad na každý český stůl. Tušíte správně – je to Třeboňský kapr! ;)

Tradiční a lokální rybuRybářství Třeboň asi ani nebude potřeba představovat. Třeboňský kapr je takové naše rodinné stříbro, akorát ukryté v jihočeských rybnících.

Na Vánoce se s ním setkáme skoro v každé domácnosti, ale přes rok je už setkání s kaprem vzácnější. Platí to pro domácí vaření i pro naše restaurace, kde je občas kapr taková nesmělá popelka… ;)

Celý rok a bez kostí

Právě v Třeboni si ale dali za cíl představit kapra jako ideální rybu k celoročnímu použití a ne jen jako atrakci na vánoční tabuli nebo na speciální menu. Třeboňského kapra tak můžete koupit po celý rok na různých prodejních místech po celém Česku.


Najít si je můžete přímo na této interkativní mapě, nebo si rozklikněte jejich podrobný seznam i s adresami.

Ve spolupráci s šéfkuchařem Petrem Stupkou zase vznikla ojedinělá kuchařka plná fotek a video návodů. Dozvíte se v ní, jak na kapra, aby byl úplně bez kostí, a jak ho využít v české kuchyni. Najdete tam recepty na Vánoce, na grilovánína celý rok.

Troufám si říct, že je to jeden z nejlepších materiálu o kaprovi u nás vůbec – zpracováním i obsahem. Pokud si ještě teď myslíte, že je to náročná ryba na zpracování plná kostí, je třeba to co nejrychleji změnit! ;)

Šéfkuchař Petr Stupka stojí za dalším produktem s názvem Kapří. Je to jednoduchý rybí polotovar z kapřího masa, ovesných vloček a koření, se kterým se dá vložit kapří maso do libovolného receptu takřka bez práce a taky bez kostí, kůže, šupin nebo éček.

Video-recepty a soutěž o kuchařky

Celou prosincovou kampaň tady na blogu jsme s Třeboňským kaprem pojali trochu netradičně, a tak místo klasických animovaných reklam uvidíte rovnou video-recepty a návody na zpracování kapra.

Rozkliknout si je budete moci buď rovnou tady na stránkách nebo si je můžete prohlédnout i s doprovodným textem a fotografiemi na webu Třeboňského kapra v sekci recepty nebo zpracování.

A aby těch informací o kaprovi ještě nebylo málo, hned příští týden spustíme soutěž o Mánkovu Sladkovodní kuchařku. Soutěžit se bude jak jinak než o nejlepší recept s kaprem.

Doufám, že nám to do Vánoc spolu s Třeboňským kaprem bude pěkně ubíhat a že nějaký ten recept na kapra už pomalu lovíte z šuplíku… ;) Díky za pozornost!

Reklama

Komentáře

Pěkný partner :) Už nějakou dobu kapra vynecháváme i na Štědrý večer, ale během roku jsem měl šanci párkrát ochutnat dost zajímavé recepty s touhle rybou a možní jí zase dám šanci..

Už se těším na Vánoce, to je jediné období v roce, kdy se mi kapr dostane na talíř. A vůbec se tomu nebráním. Taťka dělá supr filety, zcela bez kostí. Tradičně obalovaný kapřík se salátkem, mňam ;-)

K tomu „Kapří“, už jsem to psala dnes u Mánka, ale – tak nějak mi připadne, že to „čisté prolisované kapří maso zbavené kůže a všech, tedy i nejjemnějších kostí“ je maso strojně oddělené, tj. lidově separát – co Vy na to? Nebo že by ty kapry nejdřív vyfiletovali a pak rozšmelcovali na surovinu do „Kapří“?
Jinak ryby jako takové mám moc ráda, ale jen občas, Šopík to jistí. Před třeboňským kaprem dávám přednost pohořelickému, tomu našemu. A před kaprem jako takovým amurovi – posledních pár let děláme na Vánoce místo kapra právě amura. Letos to bude trochu bojovka, jak je dcera od jara ta vegetariánka, budu polívku dělat dvojí (recept na falešnou rybí díky mojí vlastnici, vydavatelce vegetariánských kuchařek, naštěstí mám, ale co jí místo ryby usmažím, to zatím netuším, tofu, sójové plátky ani seitan asi ne.

No, mám pocit, že podle toho popisu je to skoro jasné, zvlášť když to zmiňované „speciální zařízení“ bude mít např. značku Baader. ;-)

aida: a není to u ryby trochu něco jiného? U vepřového, hovězího nebo drůbeže má imho separát pejorativní nádech proto, že to, čím se svaly poutají ke kostem není nic moc dobrého, ale u ryb to může být jinak – tam imho toho, co by člověk nechtěl jít bude naprostý minimum.

Nejsem zrovna odborník na potravinářskou výrobu, ale krom toho co uvádí Kytka, má myslím separát (ať už z jakéhokoli masa) špatnou pověst i kvůli tomu, že se vyrábí ze zbytků, které zůstanou po vyřezaní kvalitního masa. V popisu na kapri-maso.cz je psáno, že se polotovar vyrábí z naporcovaného kapra, tedy nikoliv ze zbytků… – „Kapr (ryba) se zbaví šupin, vykuchá se a odstraní hlava. Dále se stáhne kůže a naporcuje na menší porce, podkovy nebo půlky“. Takže bych to Kytčiný ještě trochu upravil – v Kapří bude poměr toho, co by člověk nechtěl jíst naprostý minimum.

Technologický postup použitý při výrobě Kapří zaručuje, že je získávána čistá rybí svalovina. Samotné získání svaloviny kapra je zajištěno použitím technologie bádru, kdy se používá až 2× menší průměr metrice pro získávání svaloviny (je zcela vyloučen výskyt kostí), než je obvyklé u obdobného postupu u např. u drůbeže.

Tak jsem včera mluvila přímo se Stupkou a vyzvídala technologii výroby. Takže základem výrobku je opravdu strojně oddělené maso. Popsal mi celý výrobní postup a když jsem mu řekla – aha, separát – tak se moc bránil, že to separát není, že se to jen oddělí na takovém speciálním stroji. ;-)
Teď se koukám na poslední příspěvek, předtím jsem si jej nevšimla. Bádrování je bohužel jedna z metod výroby strojně odděleného masa, jen se to od takové té klasiky liší velikostí výsledných částic (a ti, co bádrování používají, se moc snaží, aby bylo vyjmuto z definice SOM). Název metody (mimochodem hrozný, naštěstí není oficiální) vychází z názvu firmy, která vyrábí příslušné stroje: http://www.baader.com/

aida:

super postřeh, díky za doplnění! ;) ještě by mě zajímalo – jdou tam teda skelety už zbavené filetů nebo třeba celé půlky ryb?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)