Restaurace Perpetuum, kachní speciality a božské čokoládové soufflée!

A pak že pod svícnem bývá tma! No, bývá. :) Tento týden to vyšlo na zásah na domácí půdě Prahy 6. Na první pohled mírně snobský podnik Perpetuum zaměřený na kachní speciality byl nakonec příjemným překvapením. Hodně dobré aranže s pečenými kachnami do dvou stovek a naprosto killerský čokoládový dezert, u kterého jim dokonce i promíjím pravopisnou chybku v menu…

Recenze restaurace Perpetuum

Reklama

Komentáře

Super recenze, díky moc.
Hned vyzkouším, jakmile bude čas.
Jediné co mě ještě zajímá je výběr vína. Nebo Vám ho doporučil personál? K předkrmu perfektní, k hlavnímu jídlu vůbec :))
Jen jsem zvědavý.

Ahoj mistre Cuketko,

recenze je moc pekna a restaurace vypada taky hodne zajimave, ale mam malinkaty dotaz – co treba Perpetuu chybi, ze nedostalo aspon 9 cuketek (ne-li rovnou 10)? Protoze z textu to pusobi tak, ze to byla opravdu prijemna navsteva, ceny myslim taky ujdou, takze v cem se skryva zakopany pes?

Diky za objasneni :-)

matesola:

Je to můj výběr – ke kachně (i se zelím) si vždy dávám lehké bílé víno nebo Plzeň 12.

Můžete mi vysvětlit, jak jste poznal, že je to špatný výběr, když vůbec neznáte moje chuťové preference? Znáte snad rozložení mých chuťových pohárků a zapojení jednotlivých nervových drah???

Tenhle „deterministický“ přístup k snoubení vína a pokrmů se mi příčí a vždy mám „rosé“ před očima! Papouškování ustálených kombinací (trapárna + snobárna) mi přijde jak někde v banana republic – hlavně se neodlišovat a dělat chytrého…. hou, hou ;)))

Sendik:

mistra si odpusťte, leda že byste to myslel ze srandy, tak to jo :) já sem mistr leda na ranní dloubání v nose!

proč ne 10? dobrá otázka. 9tku mám osobně tam, kde jsem neskutečně příjemně vyveden z míry, celá návštěva je plná překvapení, bez chyb, atmosféra, místo, lidi všechno sedí, 1-3 chuťové orgasmy :) 10tka to je potom multiorgasmický trans, kdy se držíte stolu a pícháte se vidličkou do ruky, abyste věděli, že to, co se vám děje, není sen :)) v restauraci jsem 10 snad ani pořádně nezažil, možná to ani není realné! v soukromí ale určitě jo – např. když mi v šesti letech dali porvé do ruky párek v rohlíku, vepřové kotletky od babičky atp…. :)

jinak to konečné číselné hodncení neberte moc vážně, je to hodně abstraktní a hrubě orientační. každý má úplně jiné preference a od toho je tam ten popisný text, aby měl čtenář možnost najít (nebo taky nenajít) si tam „to svoje“

No, je vidět, že jsem Vás zastihl v nějaké lehce konfrontační :))).

Restaurace nabízí zážitkovou gastronomii a sommelierské služby a tak mě zajímalo, jestli byl personál nápomocný při výběru vína.
Nechtěl jsem aby to vyznělo, že je to špatná volba pro Vás. Pro mě za mě si k tomu dejte třeba kofolu, i pak by mi to bylo úplně putna a neptal bych se.
A vůbec můžu si za to sám, že jste to tak pochopil. Dobře mi tak :)))
Btw. Co je špatného na tom jít utratit peníze do restaurace tohoto typu, vyzkoušet něco nového a nejednat podle svého „deterministického“ ke kachně vždy lehké bílé nebo plzeň?
Třeba se o něco připravíte, ale to je jedno, protože se to ani nedozvíte.

Musim se zastat matesola. Z ochutnanym pokrmum by se opravdu hodilo sirsi spektrum vin a ke kazdemu chodu jine. To neni snobarna ani traparna, to je realita :-)

Ale potom uz se bavime o opravdu promyslenem snoubeni vina a jidla.. konecne to k zazitkove gastronomii patri. Problem, s kterym se zacinam potykat je ten, ze neni mozne sehnat ke kazdemu chodu treba 1 deci vina adekvatniho charakteru. Kdyz jste ve dvou.. nekdy sam.. je to naprosto nerealne prani.

1 deci k predkrmu
2 deci hlavni chod
1 deci k dezertu

Jinak nemusi to byt presne deci.. nekdy staci i min. :-)

Takze Cuvée Spielberg 2004 se prijemne pilo po celou dobu navstevy a vsichni byli spokojeni. V tom pripade se jednalo o prijemneho „pruvodce“ celym stolovanim, ale kdyz pouzijeme ono zaklinadlo „zazitkova gastronomie“, vznika tak nahravka na smec:)

Idealni je, kdyz stoluje 5-6 lidi. Potom lze ke kazdemu chodu pripravit konkretni lahev..

Chapu pana Cuketku, ze si vybral vino jake si vybral.. no problem. Ale matesola ma take pravdu:) Tak a ted se do mne pustte oba :-))

Je fér napsat, že Cuvée Spielberg (Veltlínské červené rané + Muškát moravský) není v kombinaci s kachnou v úpravách jako jste měli vy tj. převážně na sladko vůbec špatná kombinace.
Příště si nejdřív zjistím víc info.

To Gurmetklub

V poslední době se v podobných restauracích, právě pro tyto příležitosti, objevily tzv. half bottles. o obsahu 0,375l.
Je jen na profi personálu aby uměl, samozřejmě když je o to zájem, takovou lahev nabídnout a umocnit tak zážitek ze zážitkové kuchyně.

matesola:

trošku, ale tak sranda musí být že? :)

jj, trošku jsem vás nepochopil, kam tím míříte. tady máte rozhodně point – při recenzi je určitě zajímavější nechat vybrat personál. do příště to zohledním!

k vašemu Btw, já mám pořád pocit, že mě do něčeho tlačíte a to mi vadí. i když jsem v kombinaci vín s pokrmy nováček, tak zrovna tady tu diskutovanou „kachnu se zelím“ (=široký pojem) mám odzkoušenou „úplně se vším“ (rozuměj s většinou typů vína), takž snad dokážu odhanout o co jsem se připravil nebo naopak nepřipravil :) na „doporučení“ jsem zkrátka alergický…

GK:

myslím, že jsi mimo.

víno ke každému chodu se řeší formou degustačního menu, kde bývá zvykem za každý chod víno připsat. potom se uvedenou dvě ceny – jedna za menu a druhá za víno. pokud to podnik neřeší, a nabízí omezenou nabídku rozlévaného (a „druhořadého“) a zbytek vína po sedmičkách (což je případ i Perpetuum) – není co řešit a host se tím nemusí zabývat/stresovat.

pokud řešíš problém:

„1 deci k predkrmu
2 deci hlavni chod
1 deci k dezertu“,

chodíš do nevhodných podniků.

zažitková gastronomie NEROVNÁ SE degustační menu, to je hodně zůžený pohled na věc.

tu poslední větu jsem napsal špatně, tak tedy – zažitková gastronomie NEROVNÁ SE „snoubení vín a pokrmů“, to je hodně zůžený pohled na věc…

Už naposled ať tady pořád neotravuju :)

Ideálně to mají v novém Ambiente „La Degustation Bohéme Burgeoise“ (šílenej název :))) ), která se zaměřuje na degustační menu.

1) lahev
2) sklenička o obsahu 1,5dl. z aktuální nabídky viz bod3.
3) Wine menu.
Ke každému menu, které se obměňuje, je sommeliery „napasováno ideální“ víno Ke každému chodu z osmi dostanete skleničku o obsahu 0,7 dl..

matesola:

neotravujete, vůbec! líbí se mi to a jen houšť :)

to co píšete, to je to, co mám na mysli v mém komentáři č. 9. pokud se na to myslí v menu je to jasná výzva k hostovi. pokud se na to nemyslí, je hloupost to nějak řešit krkolomnýma objednávkama…

To: Pan Cuketka

Tu poslední větu jste naopak napsal dobře.
Oprava je mimo mísu.
Je to sice zjednodušené, ale zážitková GASTRONOMIE se právě rovná snoubení pokrmů a vín.

„Spojením pokrmu a vhodného vína vzniká celek, jehož zážitková hodnota je výrazně vyšší, než zážitek z jídla či vína jednotlivě.“

Já Vás do ničeho netlačím, kdybych věděl, že jste už ke kachně vyzkoušel všechno, tak mlčím :))))

já děkuji za učebnicovou definici v citaci, ale opakuji, že to je omezený pohled typický pro Česko a ten termín je vhodný zejména jako „marketingový newspeak“ pro snoby, to je všechnno co v něm ve vašem podání vidím.

Pane Cuketko

Vy jste byl dnes první, kdo s tím pojmem přišel :))). Rád bych tedy věděl co je zážitková gastronomie dle Vás. Já bych to opravdu rád věděl.
Já osobně po 20 letech praxe v restauracích, tento pojem řeším dnes poprvé :)
Definice Vám možná zní snobsky, ale naprosto přesně vystihuje o co v restauracích tohoto typu má jít. Prostě o zážitek. Zážitek jaký můžete mít z divadla, opery, baletu apod. Proto to stojí ty prachy, proto se Vám tam nestane (aspoň by nemělo), že dostanete vařeno z polotovarů, zamražených surovin, víno z litrovek atd..Proto vybavení, které není z Ikey.
Holt vše spojené s kvalitními restauracemi a víny bývá často právem označováno jako snobské.
Pro Vás prostě snobské = špatné.
Pro mě to je hodně pankovej názor :)))

1) snobské NEROVNÁ se kvalitní a drahé, proti tomu já vůbec nejsem. to mi nemusíte vůbec vysvětlovat. když si projedete moje články dozadu, tak tam toho o kvalitě a cenách najdete hodně. nerozhoduje absolutní cena, ale poměr cena/výkon.

snobské je to, když je všechny ten zážitek, jídlo a dobré pití až na druhém místě a v první řadě jde o peníze, efekt, elitářství…

pokud jsem použil v minulém komentáři spojení „marketingový newspeak“ pro snoby. tak těmi snoby myslím všechny ty, kteří někam jdou jen proto, že slyší to spojení, a proto, že je to tedˇ zrovna in – nic jiného je nezajímá.

a když už jsme u toho, tak drobné příklady snobárny ze strany podniků – karafa vody za 200,- kč; názvy pokrmů v květnatých souvětích s věcnými/pravopisnými chybami; nákladné vybavení, se kterým neumí pracovat personál atp.

už si v pojmu snobárna rozumíme?

2) zážitková gastronomie je pro mne v širším slova smyslu taková gastronime, která k jídlu připojuje něco navíc. to kouzelné „něco navíc“ se může projevit v konceptu restaurace, prostředí, druhu obsluhy, úpravě porcí, tematickém menu, v kombinaci s nápoji atp. záleží pouze na fantazii a invenci podniku.

abyste mě lépe pochopil zvolím příklad, který to pěkně ilustruje – Středověkou krčmu v Dětenicích (http://www.krcmadetenice.cz/). i když osobně tu restauraci nemusím, tak moje pojetí zážitkové gastronomie vystihuje.

pan Cuketka:

Mino nejsem a je skoda, ze to beres jako utok na svoji osobu. Zazitkova gastronomie se opravdu nerovna snoubeni vin s jidlem. Ale ve vetsine pripadu tomu tak v „nasem regionu“ je. Uz z toho duvodu, ze vino lze produkovat v takovem rozmezi charakteristik, ze lze najit „to prave“ ke kazdemu pokrmu.

Slovni spojeni „zazitkova gastronomie“ si lze vylozit ruzne. Ale z meho pohledu se jedna o zazitek ziskany pri konzumovani dokonale pripraveneho pokrmu z kvalitnich ingredienci, ktery je umne vybalancovany a je soucasti sirsiho „pristupu k veci“. Tim myslim vhodne dolneny napoj, ale i prostredi obsluha… a obcas i mistni „genius loci“.

Ano uzasny gastonomicky zazitek budu mit i z na ulici pripraveneho pokrmu nekde v Thajsku. A v tamni restauraci absolvuji obed v ramci zazitkove gastronomie a urcite nedostatu co chod to vino. Napoje snoubici se k servirovanym pokrmum budou postavene na jinem zaklade.

Zazitkova gastronomie = soubor dokonale navrzenych a propojenych jednotlivosti, jejichz soucasti je i volba vhodneho napoje.

V mem prispevku jsem reagoval na tvuj komentar k tomu, co napsal matesola. Jeho dotaz byl vzhledem k tomu, jak byla napsana recenze a o jaky podnik se jednalo zcela na miste. Ja bych na takove rypnuti reagoval uplne jinym tonem. Ale to je tvoje vec, tvuj blog :-)

Navic nikde jsem nepsal, ze je NUTNE mit ke kazdemu chodu jine vino. Psal jsem, ze je komplikovane se neceho podobneho bezne dobrat. A napsal jsem, ze resenim je stolovani ve vetsim poctu lidi, coz je pravda.

Je mi jasne, ze kdyz vidis naznak „pravidel a dogma“.. treba to me ukazkove rozdeleni 1,2,1 deci, tak mas rudo pred ocima:) Ale to jeste neznamena ze ten druhy musi byt mimo.

Proste jsi si objednal vino, ktere ti prislo zajimave a vhodne a neresil jsi, ze by nekoho mohlo napadnout pri pouziti terminu zazitkova gastronomie „ptat“. Na tom neni prece neni nic spatneho..

„a je skoda, ze to beres jako utok na svoji osobu“ ???

já myslím, že jste se nechali trošku unést mým standardním toném při diskuzi. zní trošku ostřeji, holt zkreslení z psaného slova. mohl jsem tam ke všemu dodělávat smajlíky, ale to by bylo zdržování.

to co píše na konci je o.k., v podstatě souhlasím.

“a je skoda, ze to beres jako utok na svoji osobu”

No me to tak prislo:) Ale dal bych se v tom nepatlal. Jsem rad, ze jsme si vsichni ujasnili pojmy a kdo co jak myslel :-)

A jeste takovou recnickou otazku na zaver. Foie Gras servirovane se Sauternes z Grand Cru vinic je snobarna nebo zazitkova gastronomie nejvyssi kategorie? :-)

Já ještě neskončil.
Já se těším na večer až se vrátím ke kompu :)

samozřejmě záleží na okolnostech (jestli je tam odpoívdající cena, jestli ten podnik nezmrvil úpravu atp.), samo o sobě to snobárna není.

Komentář byl odstraněn. Tento pěkný vzkaz od fanouška jsem si přidal do své narůstající sbírky podobných dopisů.

Pane Cuketko, tak jsem zpět :)

ad ta nešťastná zážitková gastronomie.

Definici konceptu nebo projektu „zážitková gastronomie“ jsem vzal ze serveru vinnysklep.cz, protože sám bych jí dal jen těžko dohromady v jedné větě.
(Co si pamatuju, tak Vinný sklep dělá nebo dělával právě ten typ odrůdových ochutnávek, jak jste se na ně ptal v článku o ryzlincích.Že se teď spojili s čertem (Znovín) je jiná :)))
Nicméně stále trvám na tom co je obsahem tohoto konceptu. Jiná věc je, že název je poněkud nešťastný a asi se nechytá.
Když půjdete do restaurace, která deklaruje koncept Zážitkové gastronomie, tak vy si pod tím představíte třeba, že na Vás personál bude volat „Co si dáš holoto?“a kejklíři budou plivat oheň a GK třeba něco thajskýho. To je prostě špatně a zavádí to.
Když je jméno konceptu jasné a zažité, tak není co řešit například u restaurace, které má koncept „Sněz co můžeš“, víte, že se to netýká stolu, servírky apod. :))
Sám bohužel nevím jakou alternativu bych k tomu nabídl aby bylo jasné, že v tom podniku jde především o dokonalý zážitek z kombinace jídel a vín.

ad ti nešťastní snobové a ti kteří si na ně jen hrají

Vaše definice snoba je fajn, ale ne pro gastronomii. Možná na začátku je chuť ukázat svůj novej obleček od Armaniho, svojí novou číču nebo chuť být viděn s nějakou celebritkou. Ale představte si, že po čase i tento typ snoba začne gastronomii celkem obstojně rozumět a vyžadovat za svý prachy kvalitu. Jsou samozřejmě mezi nimi vyjímky, který mají hubu jen na gothaj a těm prostě nikdy nebude dáno. Dobrý příklad je z dob, kdy k nám začali jezdit „nový rusáci“ a já mám pořád před očima 120ti kilovýho rusa jak v tričku od Versaceho přes pupek (dole mu kus koukal) dlabe krevetový koktejl ze sektovky vidličkou a nožem a pak si dá panáka Luise XIII s colou. Teď jsou tito hosté ať si myslím o jejich chování cokoliv, v gastronomii vzdělaní a naprosto přesně vědí co je poměr výkon/cena. I když prvotní důvod jejich návštěvy v tom daném podniku je třeba uplně jiný.
Pořád jsem nepřišel na to jak to funguje, ale otevřete nový podnik, který zatím nestihl provést nějakou marketingovou masáž v newspeeku pro snoby a jsou to právě tito lidé, kteří patří mezi Vaše první hosty a je jen na Vás jestli si je udržíte nebo ne. Správný snob přece nečte marketingový kecy na netu, ale dá na doporučení jiného snoba.
Na druhé straně pro správnýho restauratéra přece není důležité jestli je jeho host snob, intelektuál nebo šťoura. Prostě host a hlavně ať je. Jestli není, tak někde dělám chybu.
Třeba ty Vaše výše zmiňované snobárny ze strany podniku snoby zrovna nepřitáhnou.
Snob jako host je pro mě člověk, který přijde do restaurace klidně s účelem dát na odiv nějaký pozlátko, ale jestli je číšník střevo a neumí používat drahé náčiní, nebo je kuchař patlal, kterej jako foie gras dá na talíř drůbeží játra na cibulce a ještě za to chtějí nesmysl peněz, tak snob to rozhodně pozná a je konec.
Takže opět můj názor a moje zkušenost říká, že „snobská“ restaurace neznamená špatná. To co uvádíte vy není „snobská“ restaurace, jen si na ní hraje.

ad z.g.:

v tom případě máte v rámci česka pravdu!
když bych to vzal striktně z definice jakou jste mi tady vysvětlil, tak jsem to v článku použil špatně. v gastronomii nejsem profesionál, takže jsem vůči té terminologii imunní a automaticky ji nepřejímám. proč taky? od toho jsem taky cuketka a doufám, že můj čtenář to ocení :)

jinak ty dětenice jste trošku zredukoval, stejně tak příklad od GK, ale nevadí. já osobně tenhle typ podniku nesnáším, ale vybral jsem jej proto, že ten koncept je 100% promyšlený od A do Z. slučuje nejen jídlo a pití, ale úplně všechno do jednoho celku, který funguje. jeslti narazíte na nějakého jejich spokojeného hosta, schválně si ho poslechněte – to básnění je docela sranda poslouchat.

btw až si někdo do vyhledávače ten termín zadá a vyjede mu na první místě tato diskuze, asi se nebude stačit divit :)

ad snobové:

tady se jasně rozcházíme ve vnímání významu toho slova. na své definici trvám, slovo snob nemohu vnímat v pozitivním významu. host, který má peníze, zkušenosti a vyzná se, není snob.

„já osobně tenhle typ podniku nesnáším,……… – to básnění je docela sranda poslouchat.“

To je snobský :)))))

A je to venku. Tohle přiznání z Vás chci dostat už od příspěvku N°3.
Jinak dík moc za dnešní zábavu., která nic nemění na tom, že recenze je príma, stejně jako smažená slanina nebo knacke s lososem :))))

Nazdarek Cuketko, koukam ze je tu dost zivo – mozna az prilis.. Kazdopadne diky za tip. Hned vcera jsem tam pozval slecnu na kavicku (Lamborginni) „souffléeátko“ a ještě jsme si dali créme-brulée. Káva by mohla být lepší – k podniku by se mi vysoveně hodila Illyna, aber dezertiky bezva. Créme-brulée byl podáván trošku netradičně, uvítal bych vyšší a užší „mističku“, ale čokoládová dobrota byla bezva – byť (drobná výhrada) uvnitř bílá čokoláda nebyla. Takže: díky za tip, někdy příště tam vyrazíme na kachnu!
Dan

Dan:

lepší než mrtvo niž? :)

před tou kávou jsem varoval. my v soufflée bílou měli, ale byla namixovaná s černou. osobně bych tu bílou klidně oželel. ad cr. brulée – nevím proč nad tím pořád tak špekulujou a pořád výmýšlejí nějaké ptákoviny navíc. karamelizovaný povrch v mističce je ozdobou samo o sobě. pokud jste tam taky měli tu „chundel“ z karamelizovaných cukrových vláken, ovoce a ještě ky(i)danec vanilk. krému, tak myslím víte o čem mluvím :))

„ad cr. brulée – nevím proč nad tím pořád tak špekulujou a pořád výmýšlejí nějaké ptákoviny navíc“

Je to asi tak jako s Tiramisu, medovníkem apod.. Má to asi 90% podniků, tak je touha ho prezentovat trochu jinak, po svým.
Ale naprosto s váma souhlasím, protože všechny tyto dezerty jsou krásné ve své jednoduchosti.
U c.b. je prostě divný muset si ho nejdřív uklidit :)

matesola:

To je vystizne.. „muset si ho nejdrive uklidi“.. A to plati nejen pro prearanzovane dezerty, ale casto i pro servis kavy a dalsich napoju..

Pane Cuketko ještě úplně naposled k snobům.
Píšete :
„host, který má peníze, zkušenosti a vyzná se, není snob.“
Tak tady je jejich království :))))
http://www.chaine.cz

Jinak díky za perfektní report z finských podniků :)))

Recenze restaurací dle Hardena

Přišla mě výzva, abych se zúčastnil průzkumu restaurací v Londýně a ve Spojeném království. Ohodnotil ty, které jsem navštívil v uplynulých 12 měsících, zvlášť tři jejich aspekty: jídlo, obsluha a atmosféra (ambience). Od jedničky (nejlepší) až po kuli.

Mohl bych pokračovat bez dalšího vysvětlení a činit se tak zajímavým a důležitým. Ne… Tato výzva přišla všem předplatitelům týdeníku The Week, což je výcuc místního a světového tisku pro líné čtenáře, ke kterým se řadím.

Snad bude nejen pana Cuketku zajímat pár kategorií z dotazníku:
Špičkový gastronomický zážitek
Best Cheep and Cheerful (Lidová?)
Best for Business
Best for Romance
Best Pizza/Burger
Nejzajímavější vinný lístek
Best Breakfast/Brunch
ale také
Nejhorší kuchyně
Nejpředraženější ceny

Na konci vyzývají k odeslání do 14.dubna, aby jeden získal zdarma výtisk jejich Harden’s London & UK Restaurants 2008.
Pod tím – tím úplně nejmrňavějším ze všech mrňavých písem je hláška, že toto se vztahuje pouze na smysluplné přínosy k průzkumu. Méně než 5 recenzí nemá velkou naději na umístění a průměr je kolem 15 recenzí. The Editor’s decision is final.

Jestli jsem to dobře pochopil, čtenáři udělají skoro veškerou smysluplnou redakční práci za výtisk zdarma. Dobrý. A ten apel na kvalitu, aby se s tím už nemuseli moc dřít je taky dobrej :)))
Když tak mě opravte.

Komentáře jsou uzavřeny.