Home Kitchen

cuketka.cz_home_kitchen1

Chvilku jsem uvažoval, čím letos na blogu vykopnu. Po dnešním obědě v Home Kitchen (Jungmannova 8) je to už ale jasné. Novoroční mičuda bude v podobě tohoto nadějného podniku v centru Prahy.

Zmínku o šest týdnů otevřeném kousku jsem odlovil mezi svátky na Facebooku, kde jsem na mladičkou restauraci zachytil hned několik pozitivních referencí. Po dnešní návštěvě se ani moc nedivím. Home Kitchen je na české poměry neotřelý a svěží pokus, který mě alespoň trochu naplnil nadějí, že podobné podniky letos v Česku uvidíme častěji… ;)

Konečně bistro

„Všichni“ o nich mluví a „každý“ by je dneska chtěl otevírat nebo do nich alespoň chodit – malá moderní bistra s dobrým jídlem pro každý den. Místa na hranici mezi restaurací, fast-foodem a bufikem, kde všechny otravné formality klasického restauračního provozu ustupují co nejužšímu kontaktu s jídlem a jeho kvalitě.

cuketka.cz_home_kitchen5

Jestli nevíte, co mám přesně na mysli, pak Home Kitchen je skoro ukázkový příklad. Když do podniku vejdete, budete překvapení, jak malá nudle to ve skutečnosti je a kolik z celkového prostoru zabírá otevřená kuchyň. Nic se tu neschová! ;)

Jako doma

Sedí se tu pouze u dvou stolů po šesti místech a všechno jídlo i pití (včetně lahví vína k rozlévání po sklence á 55 Kč) máte vystavené na stolech pěkně k ruce. Obsloužit se můžete buď úplně sami, nebo poprosíte personál, ať vám nandá.

cuketka.cz_home_kitchen4

Do kuchyně a stejně tak na kuchtícího kuchaře tady čučíte ze dvou metrů. Všechny spolustolovníky i obsluhu máte pořád kolem sebe, přitom to není nepříjemné. Tady totiž nejste v pražském metru, ale v opravdické domací kuchyni a všichni jsou tu za jediným účelem – dobře se najíst.

Menu není

Co tam vlastně vůbec vaří? Jedno větší a jedno malé jídlo denně, výběr za tří polévek a vždy alespoň jedna vegetariánská volba. K jídlu dávají pečivo od Paula a výběr ze dvou olivových olejů zdarma.

cuketka.cz_home_kitchen2

V pondělí to bylo kuře pečené v mléce a šťouchané brambory (140 Kč). Zapékaný lilek s parmezánem (75 Kč), zeleninový vývar s nudlemi a bramborová a čočková polévka (á 65 Kč). Všechno jídlo je také připraveno jít přes ulici.

cuketka.cz_home_kitchen3

Podobně jako třeba v Lokálu od Ambiente je v Home Kitchen jídlo vyladěné směrem k jednoduchému domácímu vaření a talíře tu rozhodně nesoutěží na krásu! ;)

Kuře a šťouchačky

Tvrdší hodnocení jídla si nechám na jindy. První oběd ale na mě udělal dobrý dojem. Kuře i příloha byly dobře zvládnuté, na talíři k tomu voněly stroužky pečeného česneku vcelku a pár lístků šalvěje s akurátním množstvím kuřecí šťávy. Poctivé polévky v porcích podle přání pak s přehledem vystačí na lehký oběd.

Servis byl ukázkový a mám silný dojem, že jsem se tam provařil hned při první návštěvě. V Home Kitchen si vás zkrátka budou pamatovat, a pokud vám zachutná, věřím tomu, že si vás jako hosta budou i patřičně vydržovat. I když je to jen můj slabý čuch, tohle prostě sebelépe vycvičená obsluha jen tak nezahraje… ;)

Mínusy? Napadají mě tři věci. Omezení na studené snídaně (i když je otevřeno od rána), chybějící sociální zařízení (aktualizace – není přímo v restauraci ale v budově ano) a výběr kávy značky Danesi. Ať už ji v Česku připravuje kdokoliv, pro mě osobně u ní neexistuje dostatek mléka a cukru, který by překlenul moji nechuť potkat ji v šálku. V tomhle mám u Home Kitchen smůlu – na kafe jinam! Je to přitom škoda, čistě technicky si umí personál s přípravou kávy poradit lépe než většina kavárenských provozů po Praze. Ani ten jejich čokoládový dort s polevou a oříšky by přitom ke kávě nebyl úplně marný!

Uživí se?

Co jsem tak vyšťoural, tak je Home Kitchen jen jakýsi prvotní prototyp a průzkum trhu. Pokud se alfa verze Home Kitchen v provozu osvědčí, bude následovat o něco větší a vybavenější lokace. Uvidíme. Zpětné vazbě kuchaři ani obsluha neuniknou ani na minutku – nemají se totiž před hosty kam schovat.

Po několika týdnech provozu nechám podnik zatím bez cuketek, stejně tak vám přenechám případný další průzkum in situ. Pokud se tam potkáme, je skoro jisté, že budeme sedět u jednoho stolu… ;)

Znáte něco podobného? Už jste tam byli? Nandejte mi to a vysypte z rukávu pět dalších podniků v Česku, které mají stejný koncept. Budu dělat jé! ;)

Reklama

Komentáře

Jee to mam kousek od prace. Nevite do kolika hodin tam vari? :)

Yenn:

otvíračku nemají na webu nai v FB profilu, pokud sem to zachytil správně tak je otevřeno od rána do 19h :) je to ale jasná denní záležitost, nic na večeři

Je to pěkná schovávačka, ale kdo hledá najde. Moc mě chutnala jejich koprová polévka s bramborem, taková lehčí verze kulajdy ;)
Pro okolní lid z kanceláří to může být poklad, vetšinou se dá ta hutná polévka opravdu použít jako oběd a máte z ní radost v žaludku. Za stejný peníz koupíte tak kus rychlo pizzy někde na růžku. Uvidíme jak to půjde dál, já jim moc fandím!

Ten koncept se mi moc líbí, takže to tak vidím, že se tam zítra s přítelkyní vypravíme na „obhlídku“ ;)…

Vypadá to sympaticky! Jen nevím proč to nazvali Home Kitchen…jsme snad z Londýna či New Yorku?

Skoda skoda. Tam si na vydatnou veceri pred nocni nezajdu :(.

proč musí dnes každy dávat do nazvu angličtinu.už je to fakt trapne a ubohé.

„včetně lahví vína k rozlévání po sklence á 55 Kč“

mohol by mi to niekto vysvetlit, asi neviem cesky lebo bud mi to pride strasne predrazene alebo maju sklenky v Cesku dost obrovsky objem (3dcl a viac), vdaka

To Michal > Můžete se rozčilovat, ale nic s tím neuděláte. Já si dokonce myslím, že je to logické – Evropa potřebuje jeden společný jazyk, kterým se domluvíte všude. A že to bude i bez nějakého unijního nařizování angličtina, je dle mého názoru jisté.

Ono je možné provozovat restauraci BEZ sociálního zařízení?!?
Nevadí mi (po světě jsem to občas potkala) společné jediné WC pro pány i dámy, ale nemít možnost omýt si ruce před jídlem nebo si odskočit..

Také se domnívám, že nelze provozovat restauraci bez sociálního zařízení (tedy mimo případy, kdy se jídlo konzumuje ve stoje). V tomto případě je zde 12 míst k sezení, což znamená, že by měli mít dokonce odělené toalety pro muže a ženy.

neviem ako v Cesku, ale na slovensku musi mat kazda restauracia socialne zariadenie, ak nemaju je to na pokutu od hygienika/COI

Pokud je to nově otevřený podnik (tj.restaurační zařízení tu ještě nikdy nefungovalo), musí projít kolaudací a v tom případě je dané, že zde musí být zvláštní sociální zařízení pro personál a zvláštní pro hosty, jinak hygiena provoz nepovolí. V případě, že tu byl nějaký typ restaurace již dříve (tudíž není nutná kolaudace), nedokážu si představit fungování bez toalet. Jedině snad, že v Praze je možný úplně všechno. ;-)

Michal: Podle infa, co maji na facebooku, je to nekuracka provozovna..

Huraaa, Cuketkovy recenze restauraci jsou zpet na Cuketkovi :-)

S tim socialnim zarizenim me to take dost prekvapilo, mela jsem za to, ze restaurace i kavarny wc pro hosty mit musi?!?! Opravdu podivne a to by mi docela vadilo.
Jinak podnik dle recenze vypada velmi zajimave, v centru podobne misto chybelo.

Dobrý den,
rádi bychom upřesnili informaci o sociálním zařízení. To bohužel díky velikosti není v prostoru retaurace, ale je v prostorách domu. Vaše poznámky o nutnosti sociálního zařízení v České republice jsou správné. Bez nich by restaurace opravdu nemohla být zkolaudována.

to Bali: no nevim, asi bych si vybral jine prirovnani, Pikovka ma 3 hvezdy jako jedna z mala caji na svete. i ty suroviny budou asi malinko jineho charakteru a kvality, nemyslite?

jinak vsem podnikum tohoto charakteru drzim palce :)

To jo, ale mají Bistra ve stejném stylu! Za nižší ceny než v restauraci, aby byli blíž lidu.
Ani ve snu by mne nenapadlo srovnávat suroviny, to opravdu ne.

Je pravda, ze to mam kousek od prace, ale absence socialniho zarizeni mne nijak nevadi. Byl jsem tam na obede uz nekolikrat a zatim to bylo bez chyb, v nekolika pripadech bych rekl, ze bylo jidlo az vyjimecne jako doma! Takze drzim palce at to vydrzi, uz jsem se parkrat podobne zamiloval a po nejake dobe sla kvalita dost rapidne dolu (viz Culinaria, kdyz uz jsme u podobnych podniku a kde maji problem dokonce na spravnou teplotu ohrat jidlo v mikrovlnce:-)))

ad sociální zařízení:

vezměte si třeba analogii s typicky českou disciplínou – teplé úseky v řeznictví, podávají se teplá jídla, ale wc tam taky nenajdete. další příklad je třeba café st. tropez, kde je wc až v rámci pasáží venku.

konkrétně u tohoto typu podniku mi to zásadně nevadí, ale teď v chřipkových obdobích si chci vždy před jídlem umýt ruce (tohle v HK řeší tím, že mají des. ubrousky).

ad cizojazyčný název:

zrovna tady to beru. tohle není typicky český koncept a inspirace pochází jasně z obdobných podniků na západ od našich hranic. krom toho celá firemní identita podniku je skvěle zvládnutá, design, grafika, logo.. všechno na jedničku ;)

Aan:

55 Kč je za „sklenku“ tj za cca 1,5dcl a je to dobrá cena. nerozlévá se sudovka, ani noname morava, ale střídají se různé lahvinky z francie a odjinud.

před hodinou tu HK upřesnili, že záchod mají, jen kus dál v objektu. To je přeci docela běžné, zvlášť v Praze! Takže to vypadá na dobrý podnik, jsem zvědavá!

Zkuste taky Ichnusa Bottega Bistro v Plaské na Újezdě. Až na to čekání je to tam perfektní.

Nemohu se zbavit dojmu, že ten pán na fotografii u článku je můj kamarád David J. z nedalekého divadla, ale asi je to jen náhodná podoba. Jinak držim palce a určitě někdy zajdu na oběd.

Pani, tak taketo nieco som vzdy v cudzine domorodcom zavidela. Uz sa tesim a najblizsie v Prahe, urcite vyskusam.

9, 11, 31: Název Domácí Kuchyně mi teda pro restauraci rozhodně vhodnej nepřijde. Stejně jako bych naopak podnik v Anglii nepojmenoval Home Kitchen. To je prostě slovní spojení, který podle mě jde použít jako název restaurace pouze v jazyce, kterej bude v daném místě cizí. V Anglii třeba španělsky, u nás anglicky, jinde třeba německy (ale rozhodně ne v Německu…)

alice anna:

u restaurací je to ještě trochu jinak. název podniku (jako součást jeho identity) pomáhá v přesnějším zacílení hostů. francouzský podnik > francouzština v názvu, hospoda > vtipný český jasně rozpoznatelný, suši bar > japonština/asie atd… < zkrátka už jen z názvu host pozná, co jej čeká . HK je koncept z venku a české kuchyni se asi systematicky věnovat nebude, takže mi to tady nevadí. samozřejmě jen odhaduji, ale název v angličtině má uprostřed prahy i další funkci – nalákat zahraniční hosty + dát místním najevo, že se jedná o něco nového – „ze západu“ – což je tady dokonce i pravda ;))

vrhám se na článok! ;)

32. kousek odtud je lahudkarstvi Moje kredenc, mne to zni dost zvlastne, navic, kdyz tam najdete vesmes spanelske, italske a holandske produkty:-)

No, název zní bezesporu světácky, asi má nalákat i cizince, ale (pan JJ určitě poradí) – nemělo by se to spíš jmenovat Home Cuisine? Nebo chtějí názvem vyjádřit, že to není bistro, ale kuchyň? – pak by to nejspíš sedělo. Ceny mi ovšem na tenhle typ podniku přijdou lehce přemrštěné, 65,– za polívku je celkem dost, nemluvě o té skleničce vína.

aida:

vděčné téma cena vína ;) – on je to takový dosti amorfní pojem „sklenička vína“ (třeba na anonymní moravský/chilský patok by to bylo skutečně moc), na to, jaká vína v HK vybrali, je ta cena akorát. uvědomte si, že je to stále v přepočtu jen cca 2 eura :) osobně, když vidím cenu vína v restauraci za sklenku pod 50 Kč, tak naopak bystřím! ;) to samé k jídlu – kvalita odpovídá ceně. ceny polévek zase odpovídají tomu, že si je velká část hostů dává jako jediné jídlo. imho ty ceny vzhledem ke konceptu, cílovce i lokalitě nastřelili přesně, zatím co jsem šel kolem bylo v HK živo ;)

název – nechci mluvit za majitele (vín jen oni), ale tipuji, že v tomto případě je kitchen správně. spíše jim šloo kuchyň, jako o místo, ne jako styl domácího vaření (i když i ten je tam přítomný). v podniku to opravdu vypadá tak, jako byste vlezli do profi kuchyně. neznám v česku podnik, který by ji měl pro hosty otevřenější ;)

David:

ta kredenc je dobrý příklad jak (ne)pracovat s názvem a cílovou skupinou zákazníků ;) pro mě osobně to nezafungovalo a lahůdky si s tím nespojím. prví asociace – prodejce designového nábytku ;))

36: No jo no, já jsem z malého města a laciného kraje, no. ;-) Navíc mám kamarády vinaře (výrobce), takže dobře vím, za kolik se dá pořídit sedmička opravdu dobrého vína, ty marže v hospodách mi docela vadí.
P.S. Když jsem u toho „opravdu dobrého vína“, nečetl jste v sobotu v Kavárně MFDnes článek o sommeliérech? Na webu bohužel asi není komplet, jen v papírové verzi – velice poučný. Odkaz: http://zpravy.idnes.cz/…/kavarna.asp?…

aida:

sklenka po 55, to je na lahev ± 250. k tomu mám jediné – kéž by za takovou cenu a takové víno prodávaly i ostatní podniky ;)

ad článek – četl, zajímavé, už to někdo lepil na Fejsbůk. trochu mi tam chybí jakou přesnou kvalifikaci ti odborníci měli ve studiích měli. v našich končinách beru za „relevantního“ experta pro víno (a pro podobné experimenty) jen člověka co má certifikaci ČSN ISO 8586–2, tj to je asi jediná skupina degustátorů, kteří mají seřízená čidla podle normy a hlavně by neměli z úst vypouštět květnaté nepřenositelné nesmysly ;) o tom, jak je těžké se nad vínem dorozumět jsem psal už tady: http://www.cuketka.cz/?…
pak to ještě rozvíjel kolega jižní svah:
http://www.jizni-svah.cz/…at-vino.html
http://www.jizni-svah.cz/…linkovy.html
http://www.jizni-svah.cz/…nografy.html

No, mě 250,– za sedmičku přijde dost, ale jak už jsem psala, jsem z laciného kraje (kór když vím, že můžu mít od kamarádů sedmičku vína v pozdním sběru, zařazeného do Salonu vín, nanejvýš za 150,– a jiného, velice příjemného, klidně i do stovky). Odkazované články jsem samozřejmě četla, různé ty vinné blogy čtu celkem pravidelně a kolikrát se u nich docela pobavím. ;-)

aida:

no v tom případě mi z toho ale vychází, že srovnáváte koncovou maloobchodní cenu a cenu v restauraci. to se tu už pět komentářů o ceně vína v HK bavíme zbytečně ;) kamarády máte tak maximálně doma, ne v někde venku v podniku ;))

Kdo provozuje tento podnik? Nikde jsem to nenašel a webovky ve výstavbě… Mám jeden tip, člověk, co zaváděl u nás fresh juice bary? :-o

35, 36, název: Home Cuisine nééé, to zní nějak podivně. Ty dvě slova si odporují, ne přímo oxymoron, ale jaksi k sobě nepatří. Cuisine je tu příliš spojená s adjektivem Haute, dle mého názoru.

Home Kitchen zní mému uchu libě, a dle popisu v příspěvcích zdá se pasovat jak příslovečná p… (poklice!) na hrnec.

Ale… zkratka HK v článcích používaná mohutně vybavuje Honk Kong.

36. Pan Cuketka
Prosím, a jaká vína tedy vybrali v HK? Nedočetla jsem se ani u Vás v článku, ani u nich na (zatím nefunkčních) webovkách. Od Vás víme jen, že to tedy nebyl moravský ani chilský patok. Bez této informace ovšem nelze meditovat o vhodné či nevhodné ceně. Nebo se pletu?

1R:

Ale… zkratka HK v článcích používaná mohutně vybavuje Honk Kong.

mě se tam zase furt montuje Hell's Kitchen, přispívák tomu i to ďábelské vybarvení loga ;)

cestovatel:

moje chyba, nenapsal jsem si přesně co bylo v denní nabídce bylo a zrovna tady by se to jak vidím hodilo. stejně jako s mými dojmy o jídle, personálu a interiéru budete muset prozatím vystačit s mými dojmy. netušil jsem, že cena za sklenku 55 Kč vyvolá takovou bouři ;)

No jo řešení cen je holt palčivé téma u nás:))Mě nevadí ceny pokud se vtom podniku cítím příjemně a pokud personál dělá to řemeslo poctivě což je ten největší problém většinou a ne estli stojí sklenka 55 Káčé nabo 25 Káčé…Jen víc takovejch podniků a mín fastafůdů:))

Mně zas mate, proč se tu řeší cena vína v Hradci Králové :-)

To je debata koukám :-) Mě se zdá cena vína v centru 55 kč docela sympatická a celkový koncept. Asi si udělám výlet v polední pauze do Jungmanky. Je to blíže Vodičkově nebo 28. října?

Hmmm pane Cuketko, to je poprvé, co jsem se ve Vás docela zklamal. NEchci nikom sahat do svědomí, ale kolik z nás, běžných čtenářů tohoto blogu, chodí na oběd každý den do restaurace? To by se nikdo nedoplatl, většina z nás navštěvuje fast food podniky, bistra, různé jídelny (anebo restaurace, kde mají denní obědové menu za troch jiné ceny). ALe těžko si dokáži představit, že bych denně, kdy jsem v práci, chodil do podniku, který podává hlavní jídlo za 140,– kč. Tím se totiž dostanete k celkové sumě cca 250 kč denně. A to se mi na prostý oběd každý den zdá celkem dost – odhadem 5000 měsíčně za obědy. chachá…pardon, ale to je trochu dost. Nebyl jsem tam, pravděpodobně se tam asi jen tak nezastavím, a tak pouze přebírám info z tohoto článku, ale mohou mít krásný podnik, vařit skvěle (na bistro, či rychlé občerstvení), ale jsou na mě konkrétně drazí, moc drazí. ALe pane Cuketko, vzhledem k tomu, že jste zde obhajoval jejich ceny (konkrétně vína), jistě pro Vás nebude žádný problém tam chodit celý měsíc 5× týdně a pak sám sobě (a pokud to bude k chlubení a ne k pláči, tak i nám, věrným čtenářům), předložil vyúčtování…myslím že to již bude dost návštěv na to, abyste udělil cuketky :-), a přehodnotil kvalifikaci cen…nebo už opravdu žijete jinde?

A abych doplnil svůj předchozí příspěvek, chtěl jsem říci, že pokud tento podnik řadíme ke kategorii fast-food, bistra etc…je drahý. A jako restaurace se to asi opravdu hodnotit nedá. CHápejte, já ten podnik nehaním, opravdu mohou být výborní, ale s touto cenovou relací vypadá váš pozitivní článek jen jako dokonalé PR.

wenda:

to je docela zajímavé co píšete. s PR ale na mě nechodťe, to byste mě opravdu nazlobil. zeptejte se libovolného restauratéra, který se mi kdy zkusil vetřít svůj podnik do přízně. rád vám přepošlu ukázky toho jak taková komunikace probíhá ;)) podniky si vždy vybírám podle jediného kritéria – jestli mi přijdou zajímavé. ať už v negativním nebo pozitivním smyslu. že tady takové články moc nebyly, odpovídá tomu, že jsem dal pro psaní o restauracích exkluzivitu Týdnu (což teď už neplatí)

odpovím ve dvou rovinách ;)

  1. možná by stálo za to si oddělit cenovou relaci od konceptů podniků. ve světě najdete řadu podobně odlehčených konceptů (bistra, fast-foody), které se cenově pohybují na úrovni luxusních restaurací. cenu nedělá koncept, ale výběr surovin, kvalita personálu, servis etc. mám tu připravený příklad jednoho takového neo-bistrotu z paříže, který je součástí tamní nové vlny v rámci hnutí fooding.
  2. potom je tu druhá věc – kolik má stát teplé jídlo na oběd podávané venku v podniku. pokud je z konviniencí/polotovarů jistě se snadno dostanete na podobné ceny jako má většina hospod u nás (okolo 60–80 Kč dokonce i za menu). pokud se vaří pořádně, z kvalitních surovin, cena oběda půjde přes stovku.

pěkná ilustrace toho, že nejsem sám, kdo vidí cenu za teplé jídlo na oběd ve stejné cenové relaci jako výhodnou je Lokál. podnik otevřený cca 3 měsíce, přesto bývá na oběd zaplněný, na večer dokonce přeplněný.

v textu máte navíc (alespoň doufám ;) dostatek informací, podle kterých se můžete rozhodnout jestli podnik odpovídá vašim preferencím nebo ne ;) někdo ocení prostředí a nekuřácký podnik, někdo jiný zase nepotřebuje k polívce prémiové francouzské pečivo, jinému bude chybět čepovaná plznička, čtvrtý se nechá zlákat víno…

54: rádo se stalo – a docela by mě zajímal Váš (nebo páně Skleničkův) názor, nechcete se k tomu časem nějak vyjádřit?

clanek o HK me zaujal a urcite se tam casem vydam, co me ale zaujalo jeste vice je „kure pecene v mlece“. jak se pece takove kure v mlece? mate nekdo recept? googlila jsem a nevygooglila..

Recept na kuře pečené v mléce je v kuchařce Dny plné chutí – Jamie oliver.

HK vypadá dobře, sice do Prahy jen tak cestu mít nebudu, „recenze?“ mně ale zlákala a docela bych podobný koncept uvítal i tady u nás. Mám rád dobré a jednoduché jídlo a nemám rád UHO a oblohy.
Pokud bych se měl podívat na cenu, přijde mi akorát, vzhledem k umístění a z čeho se vaří. Myslím že tady máme dost restaurací, hospod a pajzlů a každý člověk si může sám rozhodnout jestli si v restauraci dá například hrachovou polévku z prášku za 20,– nebo pořádnou za 40,– .
Za kvalitu se platí a výběr je pro každého myslím velký aby se rozhodnul kam půjde.

50: Já taky momentálně na to, abych v takovém podniku jedl denně nemám.Ale upřímně řečeno, zajdu raději méně často do podniků, kde skvěle vařej, než abych chodil denně někam, kde mi nechutná, ale je tam levno…To si můžu ještě levněji (a přitom lépe) uvařit sám.

Přesně jak píše Kytka, jdu se raději najíst dobře než levně. Pracuju kousek od I.P. Pavlova a nabídka okolních restaurací se omezuje na fast foody, meníčka nic moc chuti a pak ty dražší. I proto si převážně nosím oběd z domova a dopřeju si oběd venku jen někdy.

wenda: tak nevím, jsem sice věčný čtenář, ale tentokrát budu reagovat. Pokud se budu chtít natláskat chemie, tak si koupím za pár drobných MRE ( http://en.wikipedia.org/…Ready-to-Eat ) a nebudu chodit do restaurace/jídelny… ceny v HK mi připadají víc než přiměřené.

Pavli: souhlasím s Váma. Pracuji také kousek od I.P.P. a většinou není kam moc jít. Nicméně jsem objevil relativně kousek od Pavláku docela dobrou hospodu. Je kousíček od Náměstí bří. Synků, jmenuje se „Zlý časy“. Vaří tam naší kuchyni, většinou se to víc než povede (králík na česneku, kachnička…) a za velmi příjemné ceny.

připojuju se – pokud je v podniku 12 míst, vaří z dobrých surovin a sídlí v centru Prahy, tak se mi ceny zdají slušné. Že by mělo být jídlo levné je ideologie s mnoha špatnými následky (zdraví, způsob chovu zvířat, pěstování rostlin). Dá se to přece kombinovat. Jít občas na dobré a dražší jídlo někde venku nebo si ho uvařit doma (to, že domácí vaření znamená automaticky levnější vaření je podle mě chiméra, alespoň v mým případě určitě). A nebo pochystat doma jednoduché a levnější jídlo, které si člověk může vzít i do práce a nemusí chodit nutně na obědy ven. Jako další šetrná varianta se nabízí občasné zařazení půstu :-))

ad 33: jeste k tomu názvu. Na to, že by se dalo o názvu HK přemýšlet v souvislosti s národními názvy a národními kuchyněmi (japonská restaurace – japonský název) jsem taky myslela, ale nezdá se mi, že by tu bylo rovnítko a ani Vy jste mě úplně nepřesvědčil.
Tím konceptem zvenku máte na mysli, že existují na Západě běžně restaurace s názvem Home Kitchen, který mají tenhle formát? Pokud ano, tak by to byl pádný argument, ale pořád mi to trochu vrtá hlavou. On tam stejně nějaký „překlad“ v tom konceptu už obsažený bude – ani ty nadnárodní fastfoody nejsou všude tak docela stejné a překládají se (proměňují) podle místa, kam přicházejí, jakkoliv mají stejný název a logo.
no jo a s turisty nelze než souhlasit
best regards:-)

64: Podle mě domácí vaření neznamená automaticky levné. Ale pokud se potřebuju najíst levně a chci se najíst dobře, doma je to podstatně jednodušší, protože do toho nemusím promítat spoustu režijních nákladů, které restaurace do ceny zakalkulovat musí, zatímco doma bych je platil tak jako tak, ať budu jíst jinde nebo ne. A taky si můžu vybrat opravdu levné recepty, které v restauracích málokdy člověk vidí (možná právě kvůli tomu prvnímu důvodu, režie by tvořila moc velkou část ceny a hosté by se divili, proč je něco takového tak drahé.

filhouse:

nejsou cuketky, není recenze. pokud byste pro tohle hledal ve světě recenzentů restaurací nějaký název bylo by to asi „preview“ ;)

alice anna:

na tom, že za dobré jídlo je potřeba si zaplatit se shodnou asi všichni. problém začíná, když se na stole objeví právě ta konkrétní suma za jídlo ;)

ad název – šlo mi spíš o to, že pro majitele je název důležitý nástroj jak si určuje identitu a oslovuje potenciální cílovku. rovnítka bych tam proto nehledal – v tom smyslu tam obecná pravidla nejsou a určuje si je provozovatel. účelem je aby mu název podniku plnil svou funkci, a aby se štamgasti/cílovka byli schopni s názvem identifikovat ;) konkrétní vzor podniku přímo s názvem HK jsme na mysli neměl.

Tak jsem tam strčil hlavu, nechal si od velmi milého číšníka předvést nabídku – a zase jsem se vzdálil. Na bramboračku za ty peníze jsem neměl chuť, na maso taky ne a vegetární jídla mám nejraději od Inda nebo z Góvindy. Chápu, že cena je tak vysoká, ale za to může málo míst a celková kalkulace podniku. To se musí změnit, jinak bude zdejší diskuse na téma cena/výkon nekonečná. V mnohém pak výstižná.
Už pár let jsem nebyl v NYC, ale vzpomínám si, že tam bylo všemožné jídlo levné, pestré, v přívětivém „lidském balení“ a „bez internetové diskuse“. Je ale dobře, že se objevují štiky v rybníce. Mnozí z nás si je rádi ulovíme, sponzora jim však dělat nechci – ani v poloprovozu :-) Jíst v rychlém občerstvení, kde mají toalety kdesi na chodbě a připadám si tam jako v garsonce, či spíš na tenise (jakási „čtyřhra“…), to mě nebere. Ale ještě jednou, nic proti experimentům ani proti tomuto podníku, každý si na to své musí přijít sám. Restauratér – i host. Včetně toho, za co ty peníze vlastně vydá.
PS: Berte to, prosím, jen jako názor, nic víc, nic míň.

K těm cenám – kdykoliv jsem v Paříži, nevynechám gyros v latince – stojí asi 5 e, takže v přepočtu je to přes 125 korun, ale kdybych měl volit mezi dvěma porcemi toho, který dostanu tady v Praze za poloviční cenu a tím z Paříže, bude moje volba jednoznačná. A to ho člověk dostane za tu cenu do ruky nebo na plastovej tác a k tomu plastovou vidličku na hranolky. To je HK podle popisu opravdu na naprosto jiné úrovni. (pochopitelně jsou tu jiné ceny konkurence, platy atd. což zase působí opačně).

Anglickej název mne taky netáhne, evokuje to pocit nějaké franšízy nebo fast foodu. Koncept bistra je prima a ceny chápu v kontextu Jungmannovy ul. – nájem asi nebude nejlevnější, bohužel s takovou kapacitou místa v polední době spíš zákazníky odradí. V Brně třeba skvělé Aviacafe je v poledne taky s beznadějnou čekačkou i když mají hodně míst k sezení a jsou mimo centrum, Proč ? vaří čerstvá jídla, středomořskou kuchyni převážně – to se nedá časově odrbat jako nějaké předvařené meníčko. Rychlé polední jídlo = zlatá česká hotovka (bohužel naše pracovní doba a návyky nám neumožňují obědvat tak jako italové nebo španělé)
věčné téma kvalita surovin X cena jídla je dilema, které si musí vyřešit každý sám pro sebe, pokud mi někde chutná – snažím se dozvědět lépe jak fungují ale nelze očekávat, že za 140 kč na jungmannově ul. bude nějaké kuřátko z domácího volného chovu krmené zrnem  – tento brojler byl možná z Vodňan a ne z Brazílie – tož asi tak.
Chlazenej z Globusu což je lepší než mraženej z Lídla ? Je to boj a majitel musí vyžít z těch několika málo míst, který tam jsou k dispozici a neprovozuje to jako charitu.

ad ceny vína: To je takový problém nabízet více druhů vína za různé ceny?

63: JJ, Zlý časy nejsou :) Dokonce se i přizpůsobí přání zmlsaných zákazníků, jako jsem já. Jen jednou – a pak jsem tam, chvilku nezašla – jsem měla připomínku – našla jsem v salátu broučka, nikterak malého, spíš větší velikosti a nechutného vzhledu. Budiž jim ke cti, že účet byl této položky (celý salát) prostý.

55.aida: dost možná k tomu něco málo sepíšu na blogu, ale u lecčeho v tom textu nelze než souhlasit. A celkově se k tomu tématu dostávám dost často. Konkrétně třeba v http://www.jizni-svah.cz/…ev-rose.html a následně v článcích viz odkazy na konci článku. A na kupě dalších míst. Holt víno je často i o očekáváních, náladě, příbězích okolo…

73: Jé, to byste byl hodný, už se těším a jsem zvědavá předem.
P.S. Jazykově puristická poznámka: o tom je jen otoman. ;-) Ale nic ve zlém, ano? – nemyslím to osobně. Jen mě holt tenhle slovní obrat, vzniklý praděpodobně kvůli amatérským překladům z AJ ze začátku 90. let a dnes už poměrně zažitý, hrozně štve.

Na podobný podnik jsem narazil v centru bikram jógy, ne že by mě zajímala jóga, ale to co tam ten kuchař vytváří je super! Hodně čersté zeleniny, různé netradiční kombinace…
Doporučuju je to myslím roh ul. Karolína Světlá a Krocínova. můžete si tam vzít jídlo ven, ale dá se tam i sednout, když máte štěstí. Víno nemají (prý si to jogíni nepřejí) zato si tam dávám čaj ten je ok.

ad Název: Podle mě je název a logo (viz web restaurace http://www.homekitchen.cz/) vhodně zvoleným PR. Logo i název evokuje Hells Kitchen Gordona Rimseiho. Většina z příspívajícíhc již začala používat vesele zkratku HK.

nepochopim lidi co chteji mit dobry obed v restauraci do 3 euro. Je potreba se malinko probudit ze snu a zacit zit realne. nemate na to? tak tam nechodte, ale neopovazujte se rikat, ze 140 za hlavni jidlo uvarene z dobrych surovin je moc.Cena za vino mi prijde take v pohode.Nasel bych v Praze mnoho podniku kde pomer cena/vykon je zoufala, ale ty se vetsinou pohybuji v mnohem vyssi cenove relaci, tento podnik, alespon dle prewiew(nejedl jsem tam), zaslouzi pozornost. :)

ad 77: Mirces, mluvíte z hladu :-)

  1. mezi 3 euro a 140 Kč je násobný rozdíl, Vaše argumentace je tedy trochu nekorektní (navíc je tam ta drahá polévka, že…)
  2. dobré suroviny možná v HK mají, možná nemají
  3. skromný bufet s jedním jídlem a vegetární alternativou (a hodně luxusními polévkami), byť s individuální obsluhou (patří tam…?) zůstane skromným bufetem, i když si ho třeba někdo oblíbí
  4. drsnou rétoriku vyměňte za trošku empatie – on je rozdíl mezi „mít na to“ a „chtít to za to dát“
  5. srovnávat s horším je poněkud nefér, aspoň na těchhle stránkách
  6. závěr? nechte lidem jejich, třeba odlišný názor od toho Vašeho, ať si žijí ve snu a třeba pak nějaký snílek udělá dobré domácí jídlo v odpovídajícím prostředí za cenu o čtvrtinu nižší, prostě „za stovku“ – uvidíte, jaký to pak bude mít ohlas!
  7. a pochopitelně do HK zajděte, pojezte a popijte tam a pak nám napište, jestli to stálo za to – když jste se rozhodl ty prachy do toho dát

ChezMiro-Kde berete tu jistotu že tam vaří z kvalitních surovin?Z mějch zkušeností má vždycky nevyšší marži bar takže když je snaha mužeme jít přes obědy s cenou dolů(přesto mít celkem slušný suroviny) samozřejmně za cenu menší marže na jídle .Jídlo za 75 kč lze udělat moc na tom nevyděláte ale prodáte k tomu pěkně dvě matonky ze slušnou marží a nejste na tom tak tratnej nevím estli sou lidi ochotný dávat ňákejch 200 kč(-když počítam i polévku) denně za jídlo já myslim že ne.....

Působí to na mně, že podnik tohoto typu, maličký, s 12 místy k sezení a orientovaný na polední obědovou nabídku, stojí a padá na stálé skupině štamgastů, kteří jsou ochotni si připlatit za jídlo jako od maminky v kuchyni, a přitom tolerovat drobné maličkosti jako stísněný prostor, absence toalet, omezená nabídka, atd. Nejspíše tedy klienty budou lidé pracující v okolí. Pokud si je bude podnik hýčkat dobrým jídlem a hosté budou podporovat podnik častou návštěvou, může se tak vytvořit jakoby rodinný vztah,… home kitchen, prostě něco…“jako doma“.
Pro náhodného kolemjdoucího to asi nebude úplně nejideálnější podnik.

80: Best business is Repeat Business?
(řečnická otázka)

Tak jsem tam včera nakouknul a musím po pravdě řící, že jim fandím. Nepoužívají žádné konvenience, vaří každý den čerstvé věci, je to tam hezké a obsluha příjemná.
Na předchozí diskuzi je přesně vidět to, že si z českých, sociálně pseudorovnostářských strávníků málokdo stále uvědomuje rozdíl mezi cenou jídla zakoupeného v obchodě či vyrobeného doma a cenou jídla v restauraci či bistru. Každé menu nabízené v restauraci pod 100,– Kč je známkou toho, že se buď vaří z nekvalitních surovin nebo že je nájemce či majitel sponzor své vlastní hospody. Ekonomika je totiž zcela jasná a neůprosná, ale to je asi na jiné téma…ZÁVĚR: Držím palce a aktivně podporuji každý pokus o poctivou a se srdcem a rozumem provozovanou restauraci!

ad 83 – Vodouch: A co jste měl dobrého…? Jak Vám to chutnalo…?
PS: Co je „sociálně pseudorovnostářský strávník“? Nebyl by lepší „sociálně rovnostářský pseudostrávník“? :-)

Ad Vodouch – fandím každému takovému podniku ale nedělám si zároveň iluze, že někdo za 140 káčé může nabízet jiné maso (specielně drůbež) než supermarketové brojlery… pokud se bavíme o kvalitě surovin, tak původ masa považuji za dost důležitý /i když samozřejmě jako vy všichni taková kuřata jím/.
Sympatické je, že se snaží nevařit máčky z pytlíku ale takto se dá vařit i levněji. Cena se skládá z řady faktorů: nájem, energie, platy personálu…pokud vezmeš pidirestauraci v centru Prahy tak je to otázka kalkulace kolik musíš udělat obrat na 1 místo za den aby ses uživil – z toho vyplynou přirozeně ceny. Ale jako každá snaha o zlepšení žalostné úrovně našich hospod je to vítaný experiment, který buď ukáže svou kvalitu a životaschopnost nebo ne. Tož sa nechajme překvapit.

84: to pseudo před rovnostářským mi sedí, protože jsem zatím nenarazil na rovnostářský systém, kde by neplatilo, že někteří jsou si rovnější. (-:

ad 86 – Kytka:
No jasně, to souhlasím. jen jestli ta takhle myslel i kolega Vodouch :-)
ad všichni diskutující:
Se mi zdá, že:

  1. se tam budeme muset vypravit, něco tam sníst, vypít, objevit ty detašovaný toalety – a pak mudrovat
  2. už z diskuse vyplývá, že ta kalkulace HK není nejšťastnější – proporce toho, co platíme v režiích, nájmech atd. a toho, co dostáváme v jídle jako takovém, asi nebude ještě odladěná…
  3. nakonec si myslím, že HKovci se musí naším přemyšlováním dobře bavit

původ masa považuji za dost důležitý
To já taky.

/i když samozřejmě jako vy všichni taková kuřata jím/
Mohl bych prosit o vynechání z počtu?

Původ masa stavím nad původ třídní!
Kuřata ovšem nejím vůbec, ani ty bojlery. Nechutnají mi, krmili mě jima, když jsem byl malej a navíc se nehodí pro mou krevní skupinu :-)
Pořídil jsem si do rodiny tři myslivce a jednu myslivkyni a ti moje masné potřeby z největší části saturují. Plus králík domácí (Home Kralik), abych z tý divočiny příliš nezdivočel.

ad 90 – Pavli: Ani jedno, ani druhý. Ale Miloušovy průtokový ohřívače…

88.: hlásím se do stejné řady jako Jednorožec. Taková kuřata nejím, ale včera jsem udělala vyjímku, v hospůdce u kuřete na paprice. Bylo to dobré, ale kamarádce jsem hned říkala, že si to dávám trochu proti gustu, při pomyšlení, co je to asi za chcípáka v té omáčce. I když jsem jí to ani říkat nemusela, ona mne zná dobře.
Ale když jsem na to měla tak hroznou chuť!

Dobrý den, především bych chtěl poděkovat Panu Cuketkovi, díky kterému vznikl tento blog. Pracuji v reklamní společnosti a jeden z našich klientů působí v gastronomii. Výše uvedené komentáře bereme jako menší průzkum trhu a návrat do reality. Mohlo by se zdát že většina zůčastněných zrovna koukala na latáky Kauflandu, než se dostala k vaši zmínce o HK o kterou už v tomhle blogu příliš nejde.
Pane soladil těší nás, že jste se dostal do New York City, bohužel jste se vrátil. Jistě jste viděl spoustu podobných podniků stejných velikostí v NYC kde jste se mohl najíst za pár centů, ale taky jste mohl vidět spoustu podobných podniků s nesrovnatelně vyššími cenami. Také jsme pochopili že Vás těšila ta různorodost všech těch podniků a tak nás překvapilo, že Vás netěší že něco odlišného vzniklo tady.Předpokládáme že si časem rovněž otevřete restauraci s promyšlenou kalkulací, kde bude jídlo za pár korun. Omlouváme se Vám jestli jste to už dokázal. V tom případě poprosíme o adresu a s celým týmem se tam rádi vypravíme.
Děkujeme panu Cuketkovi za info o HK. Těší nás že tady je bistro, kde můžete vidět do kuchyně a můžeme seděl neformálně, třeba i vedle cizích lidí. Můžou být fajn (jen doufáme že to nebude pan soladil).

Úplně bez návaznosti na předchozí diskuzi – byl jste někdo v bistru Le Marc na Poříčí? Dobrý? Prý mají každý čtvrtek živý jazz a menu taky nevypadá špatně…Nechtělo se mi hledat v tématech na fóru, ale klidně mě tam pošlete…

94.:
Mám dotaz: Hovoříte zde za skupinu lidí – nebo jen používáte plurár majesticus? Abych netápala. :-)

Pivli: přece za tu reklamku a jejího klienta, ne, ;-)

Ja myslim, ze 140 korun za dobre jidlo (v centru Prahy) neni cena nejak premrstena (kdyz to porvnam s tim, co da clovek za menu nekde v fast foodu…). Zvlast kdyz se podivam na facebook na to, jaka jidla se tam za tech 140,– podavaji… pečená dijonská krkovice se zelenými fazolkami, po anglicku zapečené dančí soté s brokolicí, telecí na mrkvi s polentou atd… Zni to dobre. Skoda ze jsem v praci vetsinou v noci :)

A pokud vam 140,– prijde moc, muzete si dat vegetarianske jidlo za polovic…nemusi mit clovek kazdy den maso…

ad 94 – Pavel: Milý Pavko, kdybych byl býval věděl, že Vám takhle ošklivě svými několika krotkými větičkami na adresu cenové politiky HK, šlápnu na Vaše kuří očičko, snad bych ani ráno nevstal z postele, o vyjití z domu ani nemluvě. Však – stalo se. Ale nelituji toho. Mnohé se vyjevilo a také vy jste se obnažil v celé Vaší lepé kráse. Věcnou diskusi na téma nového a zjevně vzrušujícího modelu „domáckého“ pohostinství jste zaneřádil osobními invektivami, lží, schováváním se za jakýsi plurální lid – a to vše mrzce prosytil ledabylostí až zhůvěřilostí gramatickou i stylistickou.
Spletl jste si diskusní fórum. Jděte do háje a nedělejte tu dusno. To Vám říkám čistě a jen za sebe. A odsedám si od Vás :-)
Zároveň se omlouvám všem gurmánům i gurmetům, hladovcům i labužníkům, nenasytům i poživačníkům, že jsem upotřebil pár řádek pro tuto odpověď a nevěnoval se ušlechtilejším cílům, pro něž je tento server nepochybně určen. Prostě to jinak nešlo.
PS: Pavlíku! Vaše dvojitá děkovačka pana Cuketkovi je líbezně slizká a zřetelně nadbytečná. PC nám velebit nemusíte…

zdravim soladile, koukam ze neutrpelo jen jedno kuri oko

Paaane jooo, nestačím se divit, co vše dokáže jedno pečené kuře za 140 kačenek.
Skoro jako třicetikorunový poplatek u lékaře.

Kdybych byl býval mlčel, zůstal bych filozofem :-)
Tohle je ale diskusní fórum, že… ? Bobříci mlčení patří do skauta (například). Oblíbené triky našich politiků, tedy překlápět věcné v osobní, tady asi nechceme. Nebo? Víc už se k tomu nebudu vracet.
A ještě na závěr. Hospodu si kvůli Pavkovi taky neotevřu. Dokonce nebudu provozovat automobilku, elektrárnu ani podobné věci, abych se mohl „fundovaně“ rozhodovat mezi – no, však Vy víte.
;-)
A takhle na Vás, Viki, pomrkává moje kuří oko :-)

To se nám to ale rozjelo…práskněme do koní…:))Pane Cuketko je vidět že vaše recenze sou tam kde mají bejt tady u vás a že teprve tady dostanou tu správnou tečku v podobě živelné diskuze a ne jako na Týdnu… jen tak dál:)

Včera jsem tam byl. Příjemná atmosféra, příjemný personál, polévka podobná jako od maminky (i když od maminky je stejně nejlepší). Věřím, že si najdou své štamgasty a držím palce. Podobné podniky jsem viděl letos v NYC (když už tu o něm byla řeč) a mám pocit, že malé polévky tam začínaly na 3–3,5 dolarech. Vynikající japonská polívkárna i např. 8,5 dolarů za polévku. To je ale NYC. V Praze si dám občas podobně drahou/levnou polévku v Bakeshopu anebo Pastacaffe. Alespoň se mi nepřejí a navíc jsem „dělníkem kultury“ takže většinou si v práci raději udělám k obědu bagetu do 30Kč.

Kvalitní suroviny – v současnosti (nejen v pohostinství) nejpopulárnější zaklínadlo vyvolávající dojem, že k získání běžně dostupného zboží za velkoobchodní ceny bylo nutné vynaložit nějaké mimořádné úsilí opravňující vyžadovat po spotřebiteli neúměrné ceny. Původ masa zde byl již diskutován. A co čočka?

79: ano kubo, mate pravdu, i docela dobry lanyz se da koupit v radech destikorun ze? :)

soladil: ne opravdu hlad nemam :), nechavam lidem vlastni nazor, jen s nim nesouhlasim.

105: Jenže mezi tím běžně dostupným zbožím jsou velké kvalitativní rozdíly. Ono to není jen o rozdílech domácí/bio maso vs libovolné jiné. V té kategorii libovolné jiné jsou taky značné rozdíly v kvalitě a ceně mezi jednotlivými produkty. V některých podnicích aby se člověk bál objednat si i smažák, který je jinak relativně bezpečnou volbou. Protože osmažený „výrobek sýrového typu“ se prostě nedá jíst.
Ano, pojem kvalitní suroviny je velmi vágní, pro každého znamená něco jiného, ale to, že si některý podnik uvědomuje, že nejde dobře vařit z toho úplně nejlevnějšího na trhu je podle mě v našich podmínkách jen dobře.

ad 107 – mirces: Aha. Píšete „neopovažujte se říkat…“ – tak to já myslel, že to myslíte vážně, ale u Vás je to jen projev nesouhlasu, jinak nám náš názor necháte. Díky! :-)
PS: Ale jak jste přišel na ty tři eura, to je mi záhadou… 80 a 140, to už je velkej rozdíl. Já mezi tím vidím těch 100 až 120. Ale jde jen o finanční pocit, „dojem z ceny“,

109: proboha, co jste to za diskutéra? Já začínám souhlasit s mircesem. To mi nedělejte tohleto ((((-:

ad 108 – Kytka: Bouřlivý souhlas. Těch souvislostí je nepřeberně. Nejde jen o „chemii“, ale i o sortiment jako takový, technologie, celkovou skladbu jídel a jeho složek, ale třeba i skladování potravin a dodržování standardů.
Jinak si myslím, že v diskusi k HK jde zatím hodně o teorii a dojmologii, tím legračnější je diskuse. Na druhé straně – host (teda třeba já…) si vybírá nejen ze zavedených či doporučených podniků, ale také podle zkušenosti, prvního dojmu a intuice. A někdy se může stát, že tenhle pocit je nejistý, rozporný. To byl třeba můj případ při návštěvě a následném uvažování o tomhle podniku. Ale – kdo ví. O život nejde. Každopádně (a teď se budu opakovat) je dobře, že to někdo zkouší jinak. Připomínky zůstávají jen připomínkami. Chyba těch, kteří jim připisují víc…

ChezMiro-Jde o to že z názvu kvalitní surovina už je skoro zaklínadlo ale kdo ví co je kvalitní surovina,co?Snad ne ty reklamní cáry s nápisem BIO?A podle čeho se uzuje že v HK se vaří z těch kvalitních surovin na to mi nikdo neodpoví protože to nikdo neví tak jak můžem diskutovat o ceně?Navíc to sem měl na mysli, že nelze uvažovat a jakýkoliv hospodě jenom z oblasti marže na jídle sou tam i jiný faktory který se započítávaj do celkového obratu, což vy jistě víte nejlíp a každej dobrodruch v pohostinství:)))

112: Ale ví. Minimálně někdo z HK, kdo tento článek četl (a pochybuji, že by nesledovali diskusi). Možná se i dobře bavěj, možná si říkaj, jestli má cenu házet perly sviním… Já osobně na to, že používaj slušné suroviny usuzuju třeba z toho, jaký pečivo nakupujou a jaký jídla nabízej (denní nabídka je vždycky u nich na FB)

Zrovna jsem odtud prisla – musim doporucit, krom velikosti je vetsinou vse super, i kdyz velkou cast sveho nadseni musim pripsat na vrub nedostatku podobnych, nebo jinak originalnich podniku v Praze obecne.
Podtrzeno secteno, vyborne jidlo (polevky se daji pred objednanim i ochutnat), vyborna obsluha. Bohuzel, celkem slusne dlouha diskuze na tema ceny vina vyse ma sve opodstatneni.

My kolem šli dnes dopoledne (bohužel ještě nebyl čas oběda, abychom vyzkoušeli), ale zarazilo mě, že nemají venku menu nebo ho nepíšou na dveře. Kdo z kolemjdoucích by se odvážil dovnitř, když absolutně neví, co se tam vaří a za kolik.

k cene jedal sa neviem vyjadrit, kedze nikde nemaju ich cennik, na FB sa mi ho nepodarilo najst, web nemaju, ale k cene vina, sorry ale 55Kc/1.5dcl resp. 36Kc/dcl (1.37EUR/dcl) mi pride docela dost aj na centrum, ako poznam BA kde je vseobecne vsetko drahsie nez v BA tak mi takato cena za dcl vina pride absurdne vysoka, to by muselo byt naozaj kvalitne vino a nie nejake bezne ako maju vsade inde

ad cenova uroven ako vravim neviem presne posudit, ale na pajzel pre 12 ludi bez WC mi to pride byt absurdne vysoke platit 140Kc za jedlo v niecom co sa tvari ako bistro/fastfood na Prahu, v NY a inde v zahranici su male bistra s podstatne nizsimi cenami v pomere k platom, nemyslim ze toto je zrovna lacne aj na prazske platy

Aan: Pajzl? Absurdně vysoké? Prosím vás, zajděte si tam nejdřív, než budete mudrovat:)

Jinak všechny, kterým se to zdá drahé na centrum Prahy, prosím, aby mi na Vinohradech / okolí Míráku a Pavláku poradili nějaké místo s podobně skvělou obsluhou, dobrým jídlem a vínem ve srovnatelné cenové relaci. Budu moc vděčná, protože teď to řeším Panerií.

Božeee, přestaňte řešit víno a NYC – je hezké, že jste tam všichni byli, ale tady to myslím nikoho nezajímá (nechci mluvit za všechny, pane J. :-)).
Michala : já když, tak zajdu do Grosseta nebo Concordie a v létě měli příjemnou zahrádku u obchodu s italskými potravinami v Římské. Ale o skvělé obsluze se mluvit nedá, víno přes oběd nepiju :-)

117 – pajzel sudim z fotiek, nemyslel som to nejak negativne ze by tam bola spina, ale je to miniaturne, zapratane, proste maly pajzel/kumbal, nic stylove na tom nevidim, proste obycajne male bistro s drevenymi lavicami zapratane vsetkym moznym, exkluzivnym ho robia premrstene ceny, minimum miest a absencia WC

u tych 12 obsluhovanych ludi este aby bola zla obsluha, to by teda bolo aby nevedeli tie dva stoly obsluzit

ceny su vzhladom na to ako to tam vyzera velmi vysoke, v normalnej restike by som ich pochopil ale v takomto miniaturnom bistre bez WC (chodenie nan niekam von v dome ako v nejakej putike 3.cenovej neratam) je to predrazene

ak je toto pre niekoho dobre vyzerajuce/stylove bistro nech si nastuduje co znamena spojenie robit „z nudze cnost“

aby si niekto nemyslel ze som proti bistram, som prave fanda takychto podnikov, presne ako je tento, lenze by mali mat zodpovedajuce ceny a ta kapacita 12 miest je naozaj tragicka alebo ked uz za take ceny ako maju tak by mali byt vyhlaseni niecim na co sa specializuju a za co si clovek rad zaplati lebo inde to nevedia spravit take dobre

Zdá se, že tady máme dvě velké skupiny lidí, kteří vidí cenovou úroveň jídla jinak a přiznám se, že mě to dost překvapilo. Abychom se posunuli trochu dál a otupili diskuzi hrany, pojďme si zahrát takovou hru ;)

Napište prosím konkrétní tip na místo, kam chodíte (nebo kam byste šli pokud byste měli čas) na oběd, za jakou cenu a co si obvykle dáváte respektive co od oběda ve městě očekáváte. Vyberte tip, který vidíte jako cenově optimální. A znovu připomínám, hrajeme jen s konkrétními podniky a s konkrétními cenami. Druhým se za jejich tipy nesmějeme a ani na ně neděláme osobní výpady ;)

Já jsem vykopnul s HK v článku, který vidím tak akorát. V článku jsem zmínil i Ambiente Lokál, kam zrovna teď chodím na oběd (pokud jsem ve městě) nejčastěji. Dávám si tam teplé jídlo za 120 – 140 Kč + k tomu věšinou malé pivo za 29, Kč. To jest odcházím s účtem 170 Kč, pokud si dám i polévku nebo předkrm (většinou ne) je to pak 200–230 Kč.

no, pokud vaří dobře (zní to, že ano), tak mi jejich ceny za jídlo i víno připadají naprosto přiměřené… Kolik lidí nadává, že musí platit za každý kousek chleba a kečupu, příp. couvert s ničím, a tady je zahrnuto v ceně velmi kvalitní pečivo, 2! druhy oliv. oleje a podle fotek i další „condiments“. Toalety na chodbě jsou mi jedno, pokud jsou čisté. Víno. Pokud stojí láhev 55 * 5 tj, nějakých 270 Kč a je to víno dobré (ne břečky ze supermarketu a spol), proč ne. Konečně někde prodávají kvalitní víno po skleničkách. Mmch v okolí nekoupíte skleničku pod 45 korun (krabice nepočítám). Není to místo, kam by asi většina lidí mohla chodit denně na oběd, ale 2× týdně určitě. A jinak si nosit krabičky z domova. Rozhodně lepší než blafy z eurestu za 80 (minimálně) Kč každý den, které se nedají jíst vůbec.
K Cuketkově otázce: U nás na Pankráci máme docela slušné Sodexho. Sice dražší (90 – 140 Kč), ale většinou nevaří z prášku a je to asi nejlepší volba v okolí, zvlášť pokud nerada jím z plastu. Když mám čas (málokdy), ráda sjedu do FX Radost na IPP. V Kunraticích mají skvělé hotovky. Jinak mě nic nenapadá, bohužel, většinou si jídlo nosím z domova. Takže mám z HK radost, a doufám, že se rozšíří. Co nejdřív.

Do Ambiente Lokálu se chystám, ale mám to podobně z ruky jako můj nostalgický tip, bohužel už historický :-(((((
V Týnské ulici 19, ve dvorečku kousek před Pohlreichovým Divinisem, bylo indické občerstvení, kde mi chutnalo. Dával jsem si tam většinou takovou vegetární specialitku, stála i v poslední fázi podniku do devadesáti korun. Na dvorečku v létě kafe, které tam nebylo špatné, někdy i sladkůstku.
Dnes je tam cosi podobného, co mě ale neoslovilo, a tak jsem tam zatím nedosedl a nepojedl (ten rozdíl nedokážu stručně popsat, snad jen že kovové nádobí nahradil plast): http://www.beas-dhaba.cz/tynska/?l=cz
PS: Obědvám skromně, bez polévky, s malým pivem. A jen když se mi chce a osloví mě to. Nejsem ale vegetarián a těším se na Vaše další tipy. Taky se omlouvám, že je to vlastně už jen takový „polotip“.

123. Nevím a nesnažím se posoudit, jestli je ta cena vína nízká nebo vysoká, ale ten výpočet je špatně – cena 55Kč není za 2dcl, ale za 1,5dcl. Takže za litr 370Kč, ne 270Kč.

Jinak líbí se mi podle fotek ten dřevěný nábytek – taky bych chtěla takový příborník :)

125. :-) 0,75 / 0,15 = 5 ; 5*55 = 275 Kč Teda pokud nekupujete litrovky

Nábytek se mi líbí také

Bingoo, Mr. Cuketka! Kdo si hraje, nezlobí.
Moje brněnské tipy: A- U Mámy a Táty- vietnamský kutloch ve vietnamské tržnici. Bun-cha tam stojí rovných 100Kč, neváhám je za ni utratit, event. podobnou láci za cokoliv jiného od nich. Záchody nemají, trochu to tam smrdí. Porce obří, obsluha skvělá, občas neumí moc čeeesky. Jak by někdo podotkl, opravdu pajzl nad pajzly, ale čistý a chutná mi tam.
Druhý tip je indický restaurant Goa na Geislerově ulici. Meníčko s polívčičkou za 90 Kč, k tomu placka či rýže. Obsluha indická se vším všudy, včetně rychlosti. Občas na něco zapomenou, ale hezky se usmívají.
Oba podniky v relaci poledních meníček spíše dražší záležitost, ale chutná mi tam.
Nesrovnávejme nesrovnatelné, když jdu na oběd v práci, neočekávám za cenu 65 Kč excelentní suroviny, skvělou přípravu a noblesní podnik. Za ty prachy opravdu uvařit nejde.
Raději jdu na jídlo dvakrát týdně do výše uvedeného. A nebo do jídelny na Havlenově ulici na tzv. „školní družina revival“. Hliníkové příbory, občas UHO, čaj ve varných přepravkách, tácy se musí vrátit u okýnka (a jsem rád, že nemusím maso schovávat pod brambory, když ho vracím). Polévky jsou někdy k nesnězení, ale zase ty vzpomínky na školní jídelnu.....

Dnes jsme navštívili Home Kitchen a byli jsme moc spokojeni. Losos s kroupovým rizotem byl skvělý , polévka výborná , víno (chardonnay) také, obsluha příjemná , voda z kohoutku na požádání bez problémů. Ceny se mi zdají přiměřené kvalitě . Pokud budu mít na oběd jen 60 kč, koupím si raději 100 g , třeba tvrdého kozího sýra v cheesy a k tomu jednu housku než bych si kazila chuť blafem.
Další tipy : kdyby to šlo , tak Avia café (bohužel jen v Brně)
jinak jdeme do Ambiente lokal, Osteria da Clara, Thaiko.
Na večer moc doporučuji The wine bar (www.thewinebar.cz), kde kromě velké nabídky vín po skleničkách mají i velmi dobré jednoduché jídlo ve formě salátů a sýrů (a fakt dobrých) a teď i fondue.

Pracuji na Starém Městě, pokud někam na oběd, tak U Rudolfina (jídlo do 100Kč, Plzeň asi do 35Kč), Beas v Týnské uličce (jídlo do 100Kč-100g tuším 15kč, voda zdarma), Haštalský dědek (hlavní jídlo kolem 100Kč, Kofola 24Kč), Číňani hned vedle Haštalského dědka (jídlo cca do 85Kč, Cola asi 25Kč), Bakeshop v Dlouhé (malá polévka 55Kč, pití následně v kanceláři), U Parlamentu (meníčko kolem 85Kč Plzeň 36Kč). Lokál jsem ještě nezkusil (zatím jen na pivo) asi se brzo vypravím.

V Pardubicich je to moc tezke, ale pokud jdu na obed tak U kapitana, poctiva hospoda, ktera se od revoluce nezmenila, ale vari tam nejlepe v Pardubicich(jeste jsem se tam vylozene nespalil), obcas smazeny syr u Kohoutku, ocenuji cisty olej a cerstve brambory(v Pardubicich to neni obvykle) a nakonec Kebab od turku naproti nadrazi.

Byl jsem tam dnes na oběd a byl jsem moc spokojený.
Jídlo a obsluha skvělé. Doporučuji všem.

Obědy? A tohle je i pro 118.Michala, protože to snad bude mít blízko :) Momentálně nejčastěji zapadnu do Las Adelitas (110,– za jídlo + pití, tedy malé pivo nebo nějaké nealko) nebo hned vedle do Café & Kakao, kde si dám pořádnou polévku, nějaký slaný koláč či kuskus + mošt a platím lehce přes stovku. Kousíšek vedle je hotel Abri, kde bývala naprosto tragická „chemická“ kuchyně, ale teď se jim podařilo vyměnit kuchaře a za nějakých 90,– je tam poměrně „domácky“ působící polévka + hlavní chod + sklenka perlivé vody. Tož tak :)

Hlavně je to o tom, zda mám na oběd dost času…a také nebývám pokaždé v době oběda v Brně, takže jsem vystaven všemu dobrému i zlému, pizzám, bagetám, gulášům i smažákům v hospodách dobrých i zlých, na benzínkách i v hotelích. život je takhle pestrý ale zakusíte mnoho zlého, mnoho nechutného a setkáte se s obsluhou která je hezká a milá až ošklivá a arogantní. Toť poezie života :-)

Pracuju doma, takže oběd v restauraci je pro mě velmi neobvyklá záležitost, většinou mimo Prahu, takže tipy nemůžu sloužit.

Pokud jsem v době oběda ve městě, záleží na tom, kde zrovna jsem, ale většinou si ráno vezmu něco sebou z domova, nebo zajdu do nějakého blízkého obchodu. Výjimka je asi jen pokud se nacházím v blízkosti Da Clary nebo Kopce a mám dost času. po tomhle článku mám navíc chuť zkusit v centru Home Kitchen.

Pracuju na Praze 1, na oběd chodím poslední dobou ráda do Dahabu (za polévku s pečivem+salátek+hl.jídlo dám 100,– a přijde mi to víc než rozumné vzhledem ke kvalitě jídla a lokalitě); do pizzerie Al Capone na Poříčí; občas jdeme do Potrefené husy na rohu Hybernské a Dlážděné; do pizzerie Giallo Rosso v Jakubské a příjemně mě překvapila restaurace v prostorách Karlínského divadla (sice dražší, ale na „lepší“ oběd příjemné). Do HK se chystám tenhle týden.

Pardon, Giallo RossA. Jinak za oběd dám většinou mezi 100–140,– a vybírám si většinou z poledních meníček. Není to levná legrace, ale v centru se s tím moc dělat nedá, když si zrovna nekoupím třeba pečivo a sýr v obchodě.

Bar Na Marjánce.
Obědy – 90–125,– Kč + polévka 30.- + pivko 30,– = 150,– až 185,–

No, když jsem v Praze, tak asi Zlý časy, polévky nejím, hlavní jídlo a malé pivo. Cena do 150,– i diškrécí. Na obchodní schůzky Cafe Imperial. Cena pro jednoho cca 700,– včetně pití. Když jsem nucenej být v UL tak jednoznačně u paní Luong a pana Wanga. Polévka Pho nemá chybu. Cena včetně pití cca 100. Defacto mi vůbec nezáleží na ceně jídla, jde mi spíš o kvalitu, prostředí… Když se v podniku necítím dobře, tak tam můžou vařit sebelíp, ale nechodím tam. Mimochodem, třeba v UL není JEDINÁ skvělá restaurace. Jen několik pseudoluxusních :( , kam se chodí zašívat prachatá mládež za školu. HK se chystám v nejbližší době otestovat. BJ

ad 139 – BJ: Co je UL? Ústí nad Labem? Újezd nad Lesy? Nebo Ulánbátar…? :-) A jak se jmenuje podnik paní Luong a pana Wanga?

Já hlava dubová, málem bych zapomněl. Kdykoliv jsem jednou za rok v Českých Budějovicích, zavítám do indické restaurace na Nové ulici. Meníčko za 100Kč ve stylu „sněz co sníš“, výběr z několika jídel a kombinací, hlavně ukrutně dobré. Třeba po smažených cibulových bocháncích se olizuji ještě hodinu. Akorát z Brna to mám trochu z ruky, jinak bych tam byl „pečenej vařenej“.

Lidi,lidi,lidi…kritizovat umí každý a nejvíc ten,co se životem ,,veze" a nepokusí se vytvořit něco sám. V Home Kitchen byl nápad a majitelé se jej snaží dovést k dokonalosti. Napadáte ceny,ale v tom máte kvalitu atd. Napadáte anglický název,je rok 2010 a už v mateř.školkách se učí anglicky. Nechte mladým rozlet,ať ukáží co umí ! Komu vadí tento způsob stravování,ať se jde najíst do vietnamských bister na jídla neurčitého původu,často nevalné kvality,nebo do stánku na ulici,kde také nevíte ,,co" jíte.

Také pracuji doma, takže nemám moc přehled, ale když se pohybuji někde okolo I.P.Pavlova v Praze tak zajdu do samoobslužné restaurace v Londýnské 69, je to vedle Príma chlebíčku.
Oceňuji tam velmi netradiční nabídku, na výběr bývá tak 3–5 hlavních jídel a příloh, vše možno různě kombinovat + salátový pultík. Cena od 70 do 120 Kč (cca). Z mého pohledu je to vemi zvláštní podnik hlavně co se týká vlastního stavebního provedení, doporučuji navštívit v zimě a v létě pro srovnání.
Nemá to rozhodně eleganci zmíněné HK, ale vaří tam dobře. Pokud tam někdo zajdete, napište co si o tom myslíte.

ad 142 – MAMULE: M,M,M! Díky za mateřské školení-školkaření. Váš příspěvek je svou formou bohužel čistá demagogie. Lepší by asi bylo, kdybyste naservírovala (třeba místo těch kulinárně-xenofobních doporučení) nějaký konkrétní tip na zajímavé občerstvení v Praze i jinde (viz 122 – PC). Takhle jen ostříte nůž, kterým bohužel není co ukrojit.
Mimochodem – uvažovat o tom, že na českou „domácí“ hospodu patří český název, není až tak od věci…

144: Home Kitchen podle me neni ceska domaci hospoda, protoze vari spis mezinarodni kuchyni. Tak nevim proc by nemohli mit anglicky nazev…

Kdyz by mi nekdo rekl, ze je to ceska domaci hospoda, tak si budu myslet, ze tam vari gulas a svickovou a takove veci…

144. Tak nějak, líp bych to nenapsala ;-)

Na oběd přímo v centru téměř nechodím, neb bydlím na jedné pražské periferii a pracuji na opačné. Ale pokud náhodou, tak slušně a celkem levně se najím ve Food Courtu na Budějovické nebo v České hospodě na Novodvorské (to je samoobslužná jídelna). Sice to není úplně centrum, ale z mého pohledu „pražákacomupředoknemběhajízajíci“ už skoro jo :-)
A opravdu v centru centrovatém staropražském – v bufetu rektorátu UK na Ovocném trhu.

Dobrá kdo si hraje nezlobí :-). Na oběd chodím k nám v práci a máme něco jako školní jídelnu, jedna polévka, 3 hlavní jídla z toho jedno bezmasé a salát. bar. Cena: 6korun za polévku, 15korun za jídlo a nejvíc bohužel za salát 18koru. Ano jsem státní zaměstnanec a jídlo je dotováno, ale beru 14tis. čistého a jsem sama na nájem, platby..... Dát měsíčně 2tis. za obědy, při obědu cca 100,–, je pro mě prostě nemožné. Když mám dovolenou, nebo je nějaká příležitost, např. narozeniny, tak ovšem do podobného podniku klidně zajdu, je to jako dárek, malá odměna, prostě si na to ušetřím :-).

Hmmm… Je to zapeklitá slovní hříčka. Nejen. Ono už to spojení Home Kitchen – Domácí kuchyně ve mně vyvolává spíš tuzemský, domácí pocit. No a já jsem doma (navzdory tomu výše připomenutému NYC…) v Čechách. Ale i v Evropě jsem doma. Stále coby Čech.
V Praze bych dal přednost českému názvu, ale dokážu si představit anglický a možná i jiný. Já bych tu čestinu jen a priori nevyloučil ze hry. A to dokonce i při ne zcela „české“ kuchyni – třebaže já narazil v HK zrovna na vepřovou s fazolkami a bramboračku s houbami.
Obecně si myslím, že se děti ve školkách atd. můžou učit angličtinu, čínštinu, ruštinu co hrdlo ráčí. Ale každý Čech by měl vědět, kde jsou jeho kořeny, vlast, a jak říkal Jan Werich, to místo, kde hrál v dětství kuličky. Při veškerém respektu ke globalizaci by pak asi nebyl problém, aby se víc pražských hospod nazývalo hospoda a ne picoška. Berte to však jen jako malé zamyšlení, nikoli opožděné nedělní kázání…

140: UL= Ústí nad Labem… Hai duong a rovnou si říct, že v origo úpravě, ne té podělané počeštěné…

Dobrý večer… :o)

Mám za to, že se dobrá restaurace, v tomto případě útulné bistro pozná podle toho, že mají jednak příjemnou obsluhu.. což podle komentářů bezesporu mají, tak i podle kvality připravovaných jídel… což podle drtivé většiny příspěvků tady… kvalitní pokrmy připravují také. V rámci testu si Zkuste zajít do podniků v okruhu 200 metrů od této provozovny a jsem zvědav kde jen za jídlo dáte pod 180–200. Podle mého názoru to není provozovna která by si na něco hrála, ale jde jim o spokojené zákazníky a poctivou kuchyni, což se podle komentářů daří také. A co se cen týká… na lokalitu zcela odpovídající- resp: na to kde jsou můžou to jídlo dávat třeba o 40 korun dráž, ale to se neděje, takže jediné co zbývá je zkousnou fakt že všechno něco stojí…a jeden nespornej fakt, že někde to stojí míň než by ve skutečnosti mohlo :o)) Každopádně projektu Home Kitchen držím palce :o))

Většina z vás by se měla naučit pořádně číst. Píše se, že toaleta je v prostorách domu, který se nachází hned vedle..alespoň se vyvarují zápachu, který některé toalety vydávají. A že je název anglicky??Jíst v Mc´Donalds nebo restauracich s názvem Pizzeria,Ristorante apod. vám nevadí. Pak nechápu co vám na tomto názvu nelíbí?
Náš národ je opravdu plný omezenců. Osobně jsem v tomto podniku byla a stokrát raději si dojdu na jídlo tam než na hambáče ze stánku na Václaváku, ze kterého dostanu akorát salmonelu.
Měli byste se nad sebou zamyslet!

ta cena je proste nezodpovedajuca tym podmienkam v ktorych sa to jedlo je, inde v okoli date mozno za jedlo 180 ale stravujete sa v normalnych podmienkach a nie u jedneho/dvoch stolu s 12 ludmi co je celkova kapacita, ako vravim na bistro maju:
a/ vysoke ceny
b/ nezaujimave pokrmy

mali by si to ujasnit a zacat robit nejake speciality ktorymi budu vyhlaseni a za ktore budu moct pytat aj viac, ale pochybujem ze pri sucasnej kapacite a nastaveni cien za nic extra jedla preziju

Bára: většina z nás do mekáče asi nechodí, já teda ne. Pizzeria nebo ristorante jsou podniky, kde vaří italskou kuchyni, popř. pizzu, bylo by poněkud atypické a podezřelé, kdyby se pizzerie honosila např. jménem Pivnice u Švejka, že ?
Home kitchen je pro mne trochu nicneříkající. Když už odkaz na kvalitní domácí kuchyni a chci být světoví, protože v centru prcuje dost cizinců a motaj se tam touristi tak bych teda spíš zkusil něco trapného jako Grandma´s diner nebo cokoli, co symbolizuje domácí lehkou čerstvou stravu. Home kitchen má jediné kouzlo, že trošku evokuje (doufám, že bez plagiátorské snahy) název Gordonova pořadu Hell´s kitchen.
Tím končím jazykový koutek – jak byste nazvali podobný podnik Vy?

Tak se jděte podívat v době poledního menu třeba do Modré Zahrady na Národní třídě, tam se sedí úplně stejně a za ty peníze ta jídla opravdu nestojí. Kam vlastně chodíte obědvat Vy, že se stále bijete za ceny vína?

P.S. Losos s kroupovým rizotem a kuře pečené v mléce mi nepřipadají jako nezajímavé pokrmy.

153. Pardon, já prostě nemůžu odolat, až jsem si poprskala monitor  – ale cože to ti cizinci v centru dělají? :-)))))))

Jinak s Vámi souhlasím, název mi připadá divný. Obsahuje vnitřní rozpor mezi formou (angličtina, která je doma na poněkud jiné půdě) a významem – domácí je v této zeměpisné oblasti české, nebo staropražské, nebo případně německé, pokud by se tam vařila řekněme nějaká rakouskouherská kuchyně.

Bara: Jíst v Mc´Donalds nebo restauracich s názvem Pizzeria,Ristorante apod. vám nevadí. Pak nechápu co vám na tomto názvu nelíbí?
Argument jak Brno! Zaprve, do Meka nechodim a nikdy nebudu.Zadruhe, Mcdonalds je znacka kterou bude tezko nekdo lokalizovat do cestiny.Zatreti, nevim co to ma co delat s tim ze se mi nelibi anglicky nazev CESKE restaurace???!
Anglictiny je u nas vsude dost (az moc).Pripada mi to jakoby se cesi snazili nejak byti IN a svetovi kdyz timto lehce trapnym duvodem nazvyvaji sve podniky a firmy.Je mi jasne, ze je to i z duvodu nalakani zahranicnich zakazniku.Je to skoda, neco tim urcite ztracime…

v restauraci home kitchen jsem ještě nebyla je zajímavé číst názory lidí které byli i nebyli…jak řeší název podniku a ceny vína každopádně se určitě vypravím a to brzy škoda jen že jsem propásla otvíračku přeji celému týmu hodně štěstí míla

ad 122: Restaurace Lavička v Seifertce – každý den 4 obědová jídla (cca 80–90 Kč). S polévkou a malým pivem cca 130 Kč. Kromě bramboráků a hovězího vždy radost z oběda. Bohužel už pracuji na jiných místech.. :( Kéž by podobně dobře vařili všude (klidně i o několik desetikorun dráž)… teď to mám často nejblíže do SAPy, za většinu jídel (80–100 Kč) bych klidně připlatil 50%, kdyby to bylo na lepších místech!

ad. 123: Kde mají v Kunraticích dobré hotovky prosím?! U Bezuchů…?! a U Rytíře Jakuba?! No, doufám, že je tam ještě něco, co jsem neobjevil… :-)

Kami, pracují a nakonec si myslím, že i leccos jiného, píšu chvatně a blbě, rovněž světoví mělo být v této souvislosti s tvrdým dlouhým, jistě by se to tak líbilo i Tobě.

ad ta fotka – bud maju velmi velke taniere alebo mi ma zaujimala teda gramaz, lebo to nevyzera ze by sa z toho dalo zrovna najest a ten vzhlad je tiez naozaj na urovni aranzacie niekde doma v kuchyni a nie v podniku

Pořád dokola – kolik je správná gramáž podle Vás, ze které se dá najíst?

co keby ste uviedli radsej gramaz z jedalneho listka miesto nulovych informacii?

Aan: Já teda vidím něco, co tipuju na slušnou porci kaše a kuřete focený poměrně širokým sklem dost zblízka… co to udělá s perspektivou buď víte, nebo si to někde zjistěte. (varování – když vám budou tvrdit, že široký ohnisko zdůrazňuje perspektivu, lžou vám. Je to sice relativně užitečná „začátečnická lež“ ale přeci jen lež).

Jednoduchý aranžování mi k takovýmuto podniku sedí podstatně víc, než typická „úprava“ bramborové kaše ve školní jídelně.

Myslím, že komentář o velikosti porce se týkal té fotografie z telefonu a musím souhlasit, tady by to chtělo přidat. Kuře s kaší velikostně ok.

ad 167 – Kytka: Myslím si, stejně jako Zuzana (168), že jde o to telecí s rýží. Ale hlavně – teoretizovat o velikosti porce na základě fotografie, natož teoretizovat o fotografických postupech (termín „široké ohnisko“ mě dost pobavil, o celém „varování“ nemluvě…), mi připadne už hodně zcestný. Jdu si ukrojit kus salámu :-)

ad plating v home kichten:

v tom stylu podniku je ten anti-food styling dokonce zahrnut, pokud se nemýlím tak idea je taková, že si naberete jako host sami. vše potřebné tam k tomu je ;)

co je to pořád za kecy o gramáži ? Buďto mi to bude stačit, nebo obsluze řeknu, že se mi porce nezdá pro mne OK – pokud je to bez reakce, nebudu tam chodit. Gramáž je bezobsažné číslo a poctivá restaurace vás nenechá hladovět. Doba velkýho masa s hromadou hranolek a plechovkou hráškokukuřice popř. červenobílozelenýho zelí je doufejme překonána.

170. Cuketka
Omlouvám se. Co míníte slovy „anti-food styling“? A pokud se obsluhuje host sám, tak co dělá obsluha?

167 ano, jednalo sa mi o tuto fotku kde by ma naozaj zaujimala gramaz
http://www.q3.cz/…quetteHK.jpg

a nech sa Martin neurazi, ale skor verim fotkam z mobilu od citatela nez jeho „objektivnym“, hlavne ked na citatelovej fotke vidim biednu porciu so zalostnym aranzovanim zatial co na jeho je slusna porcia kurata, aj ked aj tam aranzaciou nic moc (skor nic)

proti fotke kurata v clanku nic proti, to je OK porcia

cestovatel:

takový styl servírování, kdy jde záměrně o co největší jednoduchost, bez zdobení, bez aranžování – tedy jako doma. v HK si právě můžete rozhodnout, jestli si naberete sami (všechno jídlo v ohřívačích máte po ruce, i talíře i příbory), nebo necháte obsluhu.

167: fotku v odkazu jsem přehlédl, moje chyba.
S teoretizováním o velikostech porcí na základě fotografie jsem nezačal, naopak jsem se snažil naznačit, že to může být dost zcestné.
Čím vás to varování pobavilo? Já si za ním stojím, pravda, nemusel jsem se uchýlit ke slangu a mohl napsat správněji širokoúhlej objektiv…

174: jestli je veškeré jídlo pořád v ohřívačích tak tomu už tak moc nefandím… je spousta jídel, kde je soustavné udržování v ohřátém stavu spíš na škodu. Jak vypadá takové pečené kuře z ohřívače po 2 hodinách ?
Domníval jsem se, že mají tzv. předchystáno a finálně dokončují pro hosty během doby než zkonzumují polévku. Guláš může být v ohřívači celý den, ale kuřátkovi přestane křupat kůžička atp.

Tomas H.:

konkrétně porce kuřete nosili průběžně, jak se spotřebovávalo. kuchař pekl podle potřeby, jak se ujídalo ;) za dobu co jsme tam byli se celé vytočilo jednou

Žasnu, jak lidi, kteří tento podnik znají jen z webu a z diskuse žvástají, žvaní, plkají, pomlouvají, kritizují něco, co neochutnali a nepoznali na vlastní kůži. Je to možný????
Nebyli tam, ale úplně přesně vědí, že je všechno špatně: záchody, jídlo, prostory, obsluha, mnoštví jídla, ceny… Chtělo by se říci, typicky české…ale není, což?
Osobně mám z reportu páně C. velmi příjemný pocit a až půjdu do centra, zastavím se tam. A teprve POTOM, se budu vyjdřovat. Možná kriticky, možná ne…

ad 175 – Kytka: Varování před tím, že širokoúhlej objektiv zdůrazňuje perspektivu? No, nevím proč a koho a před čím varujete… Jedno je ale jistý: širokáč perspektivu zdůrazňuje, dlouhý sklo ji naopak potlačuje. Bohatý seznam literatury z prostorových důvodů neuvádím :-) Mimochodem – použití vhodného objektivu a volba rakursu, tedy úhlu záběru, je v kulinární fotografii velmi obsáhlou kapitolou! Sem je to ale trošku off topic.
PS: Pivli má pravdu…

176: Zajímavé, já dokážu udělat perspektivu i s dlouhým sklem, a často mnohem efektivněji než s širokáčem. Ale nechme toho, tohle je diskuse pro hnidofotopichy.

K tématu: Já se většinou kolem anděla najím do stovky, a to dobře. Na druhou stranu si v restauraci nedávám ani minerálku, ani pivo. Jídla jsou tkaového typu, že v nich polotovary jdou jen omezeně uplatnit, takže nepředpokládám, že tam jsou. Je to například v Barique de angel, nahoře v Tesku v Libanonské restauraci, čína tamtéž, Lokal blok atd. Překvapivě právě nahoře v Tesku skončilo několik restaurací, které jsem zavrhl proto, že používaly nekvalitní suroviny a další fígle – inu konkurence.

ad 180 – David: Udělat perspektivu s dlouhým sklem není žádné umění. KAŽDÝ objektiv totiž udělá nějakou perspektivu. To je jeho nativní vlastnost. „Zdůrazňuje“ a „potlačuje“ je pouze vyjádření míry, nebo intenzity, chcete-li, nikoli toho, jestli něco je nebo vůbec není. Jen je třeba umět číst… :-)
Jinak díky za tipy, ale konkurence k HK to asi nebude :-)))
PS: Hnidofotopich je krásný slovo! Třeba jako makrobiobiotika.

179: omluva za poslední offtopic, ale aspoň tu bude veseleji, bohužel zřejmě čtete právě jen tu literaturu, která propaguje onu začátečnickou lež, tak to vysvětlím podrobněji. Změnou ohniska se vůbec nemění perspektiva, jen úhel záběru (pokud vyfotím ze stejného místa jeden záběr delším a druhý kratším ohniskem) a potom mi ten snímek focený delším sklem zabavíte, snadno si identický udělám z toho braného širokáčem tím, že provedu výřez z prostředka fotky. (ano abstrahuji od rozlišení/zrnitosti a případného zkreslení objektivu, které ale uprostřed záběru nebude příliš velké.). Čím se perspektiva mění, je místo, odkud fotografujete, respektive poměr vzdálenosti jednotlivých objektů na snímku od fotoaparátu.

V praxi samozřejmě dochází k tomu, že zblízka se častěji fotografuje širokými skly a zdálky dlouhými, takže se pro zjednodušení fotografům začátečníkům ve chvíli, kdy jim toto nechcete vysvětlovat, abyste je neodradil, dá říci: když chceš zdůraznit perspektivu, vem si široký objektiv (a mlčky se předpokládá, že s ním půjde blíž, nebo jim to a jdi blíž řeknete výslovně). Však jsem také psal o tom, že je to docela užitečná lež. Ovšem ve chvíli, kdy se někdo snaží z fotografie odhadnout velikost objektu na ní už se nedá nic dělat a s oním zjednodušením nevystačí, musí pochopit jak to s perspektivou opravdu je. A protože vím, že značná část literatury by ho mohla v tomto svést na scestí, připojil jsem ono varování.
Pokud to chcete podrobně a s ukázkami, doporučuji tento odkaz http://www.paladix.cz/…k-praxi.html zejména poslední odstavec.

177: tak to jo, tak to má fungovat, jen pokud jste napsal, že je to vše v ohřívačích – vyvolává to takový ten podvědomý bezděčný reflex jak třeba dokáže ohřívač za dvě hodiny zdegradovat kachní prsa apod. – znám to z vlastní zkušenosti např. z rautů. Místo diskusí jdu raděj domů uvařit nějaké ty italskonudle ať se pobavím. Doufám, že odhadnu gramáž :-)

ad 182 – Kytka: No, odpověděl jste si ve svém rozsáhlém školení sám. Mohl byste to přednášet. Jak správně píšete: „když chceš zdůraznit perspektivu, vem si široký objektiv“ A o to šlo. Paladixe s Hedgecoem, Feiningerem a Kulhánkem jste mohl klidně nechat spát…
Jen nechápu, proč na kulinárním servru tahle osvěta – či spíš ty „logické“ hrátky :-))))

184: Poslední pokus, než to definitivně vzdám: „s délkou ohniska se mění perspektiva“ je věta, která je:
1)nepravdivá a současně
2)se dostatečně blíží skutečnosti na to, aby fotografovi začátečníkovi pomohla (i když já i při výkladu pro začátečníky preferuji formulaci: „chceš-li zdůraznit perspektivu, jdi blíž a jestli to tam chceš mít přitom celý, vem si širokáč“) a současně

  1. tato její blízkost skutečnosti nestačí pro potřeby pokročilého fotografa a současně
  2. tato její blízkost skutečnosti nestačí pro potřebu někoho, kdo chce z fotografie odhadnout velikost objektů na ní (toto nemám potřebu dělat, ale když to někdo dělat chce, nevidím důvod proč mu v tom nepomoct).

Za offtopic se omlouvám, na svou obhajobu uvádím, že v té době mi naprosto offtopic přišla celá ta část diskuse i s příspěvky, ve kterých bylo jídlo zmíněno, takže jsem se prostě zabavil. (-: teď se to díky Pivli a panu C vrací zpět k tématu, tak už toho OT nechám.

PS Děkuji za kompliment, já to totiž opravdu občas učím, nevím ovšem co si mám myslet o tom, že vy jste to očividně přes můj pečlivý výklad doplněný odkazem na obrázky stále nepochopil…

ad 185 Kytka: Vy filuto! Šup do čtenářskýho kroužku a pak nám udělejte přenášku třeba o perspektivě rybího oka, dáme si ho pro ozdobu do halászlé (v Mongolsku se prý jí syrové, ale nikoli rybí, ale volské).
PS: Špatný učitel, který nepochopí, zda žáci pochopili. :-))) Vraťte se ke klasikům, které jsem Vám decentně naservíroval a už toho nechte, nebo mi vystydne večeře. Hovězí kližka po toskánsku à la Emanuel. Všem doporučuji a hlavně – dusit pomaloučku!

186. No, moc bych Kytkovi neoponovala! viděla jsem ho párkrát v akci s fotoaparátem a fakt tomu rozumí! ;-)

187: Že to zmiňujete, měla bych jeden dotaz s Paukertem související (ale jen volně) – jak se řekne obloženému chlebíčku v různých jazycích, věděl byste to někdo?

187: Koukal jsem na tuto smutnou zprávu a idnes a na lidovkách a nemůžou se shodnout, zda dnes zemřel Jan Paukert, vynálezce chlebíčku a nebo Jan Paukert, syn vynálezce chlebíčku, nevíte, jak to bylo, tedy kdo z nich jej vynalezl? Každopádně je to smutná zpráva, ovšem navrhuji případnou diskusi přesunout třeba k reportu z chlebíčkového SCUKu.
189: Mám dojem, že je to česká specialita, takže ve spoustě jazyků ten termín ani nebude existovat, každopádně v angličtině jsem viděl používat „open sandwitch“

fuj, proklouzlo mi tam t navíc, mělo by to být „open sandwich“, omlouvám se

ad 189 – Pivli: Kytka ať si roste jako z vody. Já mu neoponuju. Má pravdu, ale takovou akademickou, že… U nás ve fotokroužku se tomu říkalo „mít pravdu za každou cenu“ :-)))
Jistej Miroslav Kalousek nedávno v TV říkal, že lidem se nemůžou dělat tříminutový proslovy, ale musíte to umět říct několika slovy. Tu podstatu. Přitom aby to ještě byla pravda. A tohle je ten případ, jak ostatně i K. píše ve svém traktátu, bezmála šmokovském.
Ale z jiného hrnce: Teda Emanuel, to bylo!!!

jejda, to je smutné, s panem Paukertem.:-(
Ale dožil se požehnaného věku! Zítra si dám na jeho počest k snídani dva chlebíčky. Byť nebudou jako od něj…

178. jinak v té mé litanii opravuji mnoštví na množství a nějakou tu čárku…jsem se rozlobila a udělala hrubice.
(poznámka především pro pana 1R, ale i pro mne) :-)

Cest pamatce pana Paukerta, ale nevim, jestli je opravdu „vynalezcem“ chlebicku. Spis bych rekl, ze chlebicky pripravil v „ceske“ forme, ale ze neco podobneho mely ruzne zeme ve sve vlastni verzi.
Staci podivat se treba na tohle a uz se ten chlebicek nejevi tak cesky unikatni.
 http://images.google.com/images?…

Tak jsem dnes vyzkoušel. Dal jsem si melanzane parmiggiano a nechal se obsloužit. Porce na talíři nevypadala velká, ale když jsem ji snědl s výborným chlebem, ke kterému jsem dostal na výběr ze tří olivových olejů (jemný, střední a silný), už jsem nějak nepotřeboval zjišťovat, jestli bych mohl dostat přídavek. (-:
Pochutnal jsem si a za to celé spolu s bio jablečným džusem ve skle jsem zaplatil 95 korun. Sklenice vody z kohoutku na naředění džusu také nebyla nejmenší problém. Za sebe můžu říct, že jsem tam rozhodně nebyl naposledy.

Byli jsme,ochutnali jsme… a jsme moc spokojení! :-) Skvělá polévka – vývar s játrovými knedlíčky (tak ukrutně šišatými, že určitě nemohly být z polotovaru :-) ). Já si pak dala ještě zapečený lilek a manžel zapékané brambory s uzenou kýtou a smetanou, k čemuž byla ještě restovaná mladá cuketka. Té jsem mu polovinu seb(ž)rala, byla výborná.
K problému cen, velikosti porcí a velikosti talířů:
Talíře mají neobvyklé a jsou opravdu větší. Zejména polévkový je taková spíš mísa s rantlem. Polévky je ohromné množství, nejmíň trojnásobek obvyklé hospodské porce, takže cena podle mě zcela odpovídá.
Porce hlavního jídla (zapečené brambory) byla taktéž ohromná. Manžel se najedl a ještě mi dal kus té cukety, což je v našem případě zcela neobvyklý směr mezitalířového putování potravy:-) Dokonce odmítl moučník. Cena mi přišla naprosto úměrná cenám za dobré jídlo v centru Prahy.

Lilku bych se samotného tedy určitě nenajedla, ale dohromady s polívkou už mi to stačilo akorát.

Co mi připadá fakt drahé, to je pití. Matonka za 50 už je, ehm, no…

Záchody – prošla jsem kuchyní a na konci kuchyně byl záchod. Nevím, jestli je to normálně jen pro personál a někde jinde v domě je ještě nějaký další, ale sem mě poslala obsluha.
Umytí rukou před jídlem mě osobně chybí velice, ale dostala jsem dezinfekční gel, což mě uspokojilo.

Obsluha je nesmírně milá. Bála jsem se toho malého prostoru a blízkého kontaktu (mám fakt velkou osobní bublinu:-) ) – ale vůbec mi to nakonec nepřišlo divné, jsou tam fajn.

A nakonec – ten nábytek! Hned bych si to vzala dom:-)

Kytka + kami:

díky za pěkný náhled z návštěvy s důrazem na rozborem velikostí porcí a talířů :)

Bála jsem se toho malého prostoru a blízkého kontaktu (mám fakt velkou osobní bublinu:-) ) – ale vůbec mi to nakonec nepřišlo divné, jsou tam fajn.

tohle docela sedí, taky se nerad mačkám, ale tady to opravdu nevadí. klobou dolů před návrhářem interiéru! ;)

teda číst si tenhle článek s diskusí po té o polotovarech, to je vážně peklo… 140 korun za komplet oběd je v Praze výborná cena (zvlášť, když na webu hážou slova bio a fair trade).

V blbé pizzerii člověk za oběd nechá minimálně totéž, podobné jsou i ceny menu v mekáči nebo burger kingovi. A meníčka v „hospodách“? To nebývá nejlepší nápad, možná to ení tak drahé, ale taky to má daleko ke gastronomii, to si radši koupím dobré pečivo a kus sýra. Škoda, že je Letná tak trochu odříznutá od civilizace.

199.stepanek
Byť zrovna mně se v Home Kitchen moc líbilo a tuze chutnalo, tak musím upřesnit, že ta cena není 140 Kč za komplet oběd! Hlavní jídlo stojí 140 Kč, polévka 65 Kč (nebo 60? teď nevím), pití 50–60, moučník jsem neměla. Takže za polévku-hlavní jídlo-pití je to přes 250Kč. Vzhledem ke kvalitě jídla to já osobně považuju za přiměřené, ale zase tak extra málo to není a denně bych to za oběd rozhodně vydat nemohla.

oh so, špatně jsem četl, ale pokud nemají problém s vodou z kohoutku, tak to není tak strašné, a velká mísa polívky za 65 + luxusní pečivo + klidně to zaplacené pití zní pořád lépe než to, jak až příliš často obědvám teď. Snad bude časem víc času a budu moct na oběd vyrazit i do větších dálav :)

Vodu z kohoutku mi bez problému přinesli, ale objednal jsem si i džus (jehož cenu neznám, protože mi ho zřejmě omylem nenamarkovali a já to zjistil až doma, když jsem vyhazoval účtenku z kapsy). Platil jsem 75 za zapečený lilek (bezmasá jídla jsou levnější) a 20 za chléb a olivový olej k němu.

Polední menu Hybernia nemá chybu. Skvěle vaří, jídla mají vysokou úroveň. Cena od 79 za zeleninová jídla, přes 99 za převážnou většinu jídel až do 129. Na webu mají slevový kupon na slevu 20%. Běžně za 100 s malým pivem. Přes poledne stále narváno, do 11hod berou rezervace. Podle mne špička v pražských možnostech oběda. Nejlepší poměr kvalita/cena. Snad až na to, že to je „u paroubka“. Toho nemusím.

203. +204. : čert vem Paroubka, ale k boršči v pohostinství jsem jaksi ztratila důvěru a pak netuším, co si mám představit pod názvem „Gordon Bleu“ ? Originální recept britského premiéra? :-)

Pivli: husí stehno s „bílím“ zelím je taky pěkné. A obecně, jak vidím na jídeláku zdrobnělinky, prchám. Gordona už neřeším (ještě tak před 8–10 lety jsem se o osvětu fakt snažila, pak jsem rezignovala, nakonec jsem u toho vesměs byla ta hloupá já, ne oni), toho mají tak v 90 % hospod.

Též pobavilo:
TEPLÉ SNÍDANĚ / WARMLY BREAKFAST

Je toho tam víc, ale jsem ospalý.

206. +207. Tak daleko jsem nedošla. Boršč mě ranil a Gordon uzemnil. Tož tak. Dobrou! ;-)

Moc jsem nepochopila , proč se na tomto fóru zrovna u této restaurace řeší ceny, když by přeci mělo jít o poměr cena : výkon.
Tak ještě jeden zážiteček:
Minulý týden jsem v pomatení smyslů zašla na oběd do Pizzeria Sicilia http://www.sicilia.cz, přestože u vchodu mě zarazilo několik věcí, které mě měly přinutit k otočce o 180 stupňů (například na tabuli „těstoviny cheef“. Leč nestalo se. Objednala jsem si tomatovou polévku (35 kč) a předpokládám , že ve srovnání s ní by i ten boršč z hematologie byl mňam. Na talíři byl „na férovku“ ohřátý kečup, v něm plavaly 4 rozvařené vrtulky , vše ozdobeno sladkou šlehačkou ze spreje. Na můj dotaz, z čeho je polévka vyrobena mi bylo odpovězeno, že z drcených rajčátek. Ani to mě nepřimělo k odchodu a pak už trochu z recese jsem zkusila toto:

POCHOUTKA / DELICATE
Smažené bramborové noky, smažené kuřecí maso, dušená zelenina
Frites potato dumplings, chicken meat, vegetables 139 kč

Ano, za 139 kč vám přinesou nočky,které někdo aniž by je uvařil hodí do friťáku. Na talíř nasype trochu mraženého hrášku, trochu mražené kukuřice, kousky kuřecího masa , vše zalije smetanou a dá to do mikrovlnky. to je celé !
Ne , opravdu nikdy víc!

209: Hlavně, že jídelák tam má 130 položek.
Včetně:
BOUILLABAISSE POLÉVKA Z MOŘSKÉHO OVOCE – 400 g
Bouillabaisse soup of sea foot – 400 g

210.: muhehehehe!
209.: no, polévku bych jim okamžitě vrátila a další jídlo bych už nezkoušela. Brrrr.

210, 211: Co máte proti polévce z mořské nohy?
Ale devět různých polévek na menu opravdu o něčem svědčí.

Variace na vousatý vtip:
„I am on a sea foot diet.“
" ?? „
“I see foot, I eat it."

(pro fetišisty?)

213: Jj, tomu se česky říká bodová dieta. Na co přijdu, to zbodnu. (((-:
A děkuji za vzpomínku na onen díl MPFC, kde popírali kanibalismus v královském námořnictvu.

210:
Ježíši, mořský haxny jsem si ani nevšimla !
211:
Samozřejmě , že jsem polévku s díky nechala odnést…
214:
Včera jsme vyzkoušeli vaší oblíbenou restauraci Na kopci. Voda z kohoutku stejně jako u vašeho hodnocení bez problémů a jídlo, to byl balzám po výše uvedeném fiasku. mimochodem mají nový jídelní lístek. Skvělé, díky za tip.

216: No hasně, vypadá to podobně jako mořská okurka, akorát s 5 prstíkama :o)

Jinak k polednímu menu Hybernie – je to restaurace, kterou mám asi 50m od kanceláře a občas tam na oběd zajdeme, protože se tam vaří docela dobře a dá se to stihnout do hodiny. Netvrdila bych ale, že jsou jídla vysoké kvality, ani že mají nejlepší poměr cena/výkon. Podle mě jsou jídla celkem chutná a nikdy jsme tam nedostali vyložený průšvih (bráno optikou poledního menu). Ale rozhodně se tam nevyhýbají konveniencím – např. šťáva k vepřovému i hovězímu chutná stejně (zřejmě stejná pixla). Na druhou stranu to není katastofa popisovaná v č. 209. Tož tak.

Dobrý den, nesouhlasím zde s názorem, že kvaliní menu bez umělích surovin, polotovarů přídavků, se nedá pod stovku uvařit a prodat.
Je potřeba při stanovení ceny, vzíti v úvahu místo prodeje,město prodeje, kupní sílu, zákazníka.
Samozřejmě je rozdíl pokud budu míti měsíční příjem kolem 20 000 a více, budu na menu za 140 a více pohlížet na odpovídající cenu.
pokud však zákazník má svojí mzdu v rozmezí 8–12000 bude to pro mně strašně předražené. když porovnáte hodnotu platu z jistíte, že menu které stojí 55,–,60,–kč má k poměru výplaty stejnou hodnotu jako menu za 140 při platu 20 000 a více.
Neurážej te zde prosím správné kuchaře a ty podniky, které vaří z čerstvejch surovin bez přídávání pixlového jídla a náhražek !!!
Jiná věc je samozřejmě o tom, když jde člověk večer na večeři, tam je ochoten nechat i více za kvalitu:)))
Hlavní problém v těchto diskuzích zde vidím v tom, že zde nediskutují , obyčejní dělníci,/ možná oani nechcete / ale skupina lidí, kteří jsou nejen po finanční stránce na tom úplně jinak.
Pouštíte se zde do kuchařů, ale názor obyčejného strávníka- dělníka Vás nezajímá. Pan Cuketko, jak se mi ze začátku líbyl Váš web, připadá mi to, že to směřuje trochu jinam než jak to původně vypadalo.zkuste udělat reportáž, recenzi, diskuzi s obyčejnejma strávníkama v obyčejnejch restaurací, kterých je mnohem více než nóbl podniků. Běžte mezi lidi, opravdu mezi lidi, kteří mají hloubějí do kapsy než Vy, ale to je možná pod Vaší úroveň.Chvílemi mně to připadá, že jste jako ty naši politici, které obyčejní lide zajímají pouze, když potřebují jejich hlas:))
Možná si to ani nezasloužite, ale dal jsem si tu práci, že jsem na webu si vyhledal i vaše soukromé jméno a přečetl Vaše rozhovory a další Vaše názory a opradu se mi to zdá na jedno brdo. Nikde jsem nezaregistroval a že jste toho napsal už dost nic o obyčejných lidech. pokud jsem se spletl jistě se omluvím.Pokud né tak to berte stejně jako zpětnou vazbu čtenáře.
Já v mé restauraci tuto vazbu se strávníkem taky praktikuji, protože jen touto cestou je možné zlepšení…

218: Mám pocit, že právě teď jste tu skončil, ostatní se do Vás pustí, a fest. No, třeba ne.

218. No, milý pane, já si tedy coby zdravotní sestra (byť s dvacetiletou praxí a mnoha specializacemi) zrovna vyskakovat nemohu. A do drahých podniků téměř vůbec nechodím. Ovšem  – dávám přednost kvalitním surovinám. Názorně: místo kila hnusného sojového salámu, plného éček, koupím 10dkg kvalitní uzeniny a vychutnáme si ji. Místo balení výrobku sýrového typu (kupte jeden, druhý dostanete zdarma), koupím krabičku skutečného sýru, případně si vyrobím doma labneh, tvaroh atd…
Chleba si klidně namažu sádlem, posypaným cibulkou či česnekem. A před výplatou děláme doma topinky nebo zapečené těstoviny s houbami. Když někdy vidím, co dávají lidé do nákupních košíků…co na tom, že je to hnus a nekvalitní, hlavně, že je to levné a je toho hodně.
A třeba z brambor, zelí, cibule, česneku a sezonní zeleniny se dá udělat spousta dobrých jídel. Není to jen o těch drahých a luxusních věcech…
Naše dobrá kamarádka vede něco jako ubytovnu pro dělníky. Je tam čisto a dobře se tam vaří. Jsou to poctivá, domácká jídla. Pro lidi, kteří si moc vyskakovat nemohou. Ráda od ní ochutnám, protože vaří dobře a přitom levně. A prakticky bez konveniencí. Nějaký ten masox nebo mraženou zeleninu nepočítám…

Pivli, nic ve zlém, ale Vy jste asi moc nepochopila, co měl pán na mysli, že?
P.S. Doma to s nákupy a vařením vedeme podobně jako Vy (radši deset deka kvalitního, než kilo náhražky), plus zelenina, ovoce, sýry, pokud možno sezónní (já vím ten náš včerejší květák – viz jiná rubrika – moc sezónní nebyl, ale byl pěkný, pevný a ne moc drahý a děcka ho maj rády; tatarka k němu byla domácí), jogurty jen přírodní atd., atp.

218: Nezlobte se na mě, ale mícháte jalbka a hrušky. Tak předně (jak správně uvádíte i Vy), velmi záleží na lokalitě – ve Vaší restauraci máte polední menu za 55,– v Jaroměři. Pokud přistoupím na to,že konvenience opravdu nepoužíváte, tak ale máte cenu poledního menu, na kterou se restaurace v centru Prahy, pokud použije pouze čerstvé kvalitní suroviny nedostane. Kdyby kvůli ničemu jinému, tak je tu mnohem dražší provoz (nájem, pracovní síla atd.)

Za druhé je velký rozdíl ve složení těch poledních menu – pokud Vy dáte na výběr čočku na kyselo, nebo buřt guláš tak ta jídla jsou finančně mnohem méně náročná než losos se sladkými bramborami (Home Kitchen v pátek) a proto je vyšší cena v Home Kitchen (nebo jinde) opodstatněná.

A konečně a to mě nadzvedlo úplně nejvíc – diskutující na cuketce nejsou nějaká elitní skupinka snobů, která neuznává nikoho jiného než další snoby s vysokými platy a s „normálními lidmi“ nechce nic mít. Pár přispěvatelů znám osobně a jedná se např. o lidi pohybující se ve zdravotnictví, kteří rozhodně peníze vidlemi nepřehrabují. Cílem cuketky není najít nejdražší suroviny ani tu házet vysokými sumami, které si můžeme dovolit utratit za oběd/večeři. Právě naopak, je zde snaha ukázat, že poctivě a z kvalitních čerstvých surovin může vařit i žena na mateřské/zdravotní sestra nebo třeba Vámi zmiňovaný dělník. Na druhou stranu ale člověk musí upřednostnit kvalitu před kvantitou a nezbaštit půl kila mléčného výrobku sýrového typu, ale koupit si 10dkg kvalitního sýra. A to je mnohdy ten hlavní problém – podívejte se v supermarketu lidem do košíků – hlavně aby to bylo levné a bylo toho hodně… a kolik chemie a éček do sebe konzumenti cpou, to už je jim fuk.

221. Pochopila, nepochopila. :-)
Neřeším teď to, jak a za kolik se vaří v nějakém podniku, pro koho a jaká je to lokalita.
Má poznámka měla vysvětlit to, že na Cuketku nechodí samí snobové s vysokými platy, ale že se tu vyskytují lidé různých profesí, s různými příjmy. A že by lidé měli dávat přednost kvalitnímu zboží )a prostě toho koupit míň), před levnými šunty.
:-)

Nordy, Pivli: K těm snobům s vysokými platy – podle místní diskuse se to opravdu poznat nedá, spíš to vypadá na pravý opak. Umění není utratit všechny příjmy za jídlo, ale – uvařit dobře, zdravě, z kvalitních surovin a neutratit za to majlant.
To jsem ale odbočila z debaty s panem Jelenem (pokud se tak jmenuje, jen to odhaduju podle nicku), omlouvám se.

218:
Pan Cuketka prostě píchnul do vosího hnízda, to se stává…
Jsem stoprocentně přesvědčená, že pokud pan Cuketka najde restauraci či hospodu, kde vaří skvělé pokrmy byť z levných surovin – ale bude to mít nápad nebo naopak se to nebude snažit o žádnou kreativitu, ale kuchař vezme starou kuchařskou knihu a upeče třeba domácí makové buchty nebo něco takového, budeme to od něj my vědět jako první.

224. Nojo, asi to bereme jinak, protože dost lidí z webu známe osobně.
:-)

220: Tak koukám, že jsme to pochopily stejně :o)

A ještě jedna poznámka – na cuketce to není jen o fine dining restauracích. Co taková restaurace Na Kopci, vietamské bistro v Holešovicích, občertstvení u Vizerky a spousta jiných míst, která Cuketka chválil a upozornil na ně čtenáře?

218: Hihi, snobové s vysokými platy 8))) To jste se v mém případě fakt netrefil 8))) Na tento web podle mě chodí lidé, které zajímá, co jedí.

Tak bodnutí do vosí hnízda se povedlo:)) Potrefenej se vždycky ozve:)))
Aby jsem odpověděl všem vezmu to postupně:)))
to 220: Máte v celku zajímavé stránky:)
Kamarádka, která vaří pro dělníky jistě nechodí nakupovat do lídlu, penny, tesco atd, jistě má vlastní zahrádku v /homogenizovaném prostředí / kde na její produkty nejde žádný špatný vzduch, žádný kyselí déšt, proto Vám tak chutná.)
co se týká eček tak jsou všude/ bohužel mi tu připadá te jak feministka, ale spíše to bude deformaci povolání:)) viz zdravotní sestra možná i /vrchní /
Věřte tomu, že i Bio je podvod, který úspěšně tahá lidem peníze z kapes, ale kdo chcevěřit bude, víra Tvá tě uzdraví:)) nemám nic proti tomu, ale prosim vás neohánějte se tu něčím co neexistuje!!! Náš svět je tak zaneřáděnej, že bohužel nic není zdravé!!!.
to 222, škoda, že se nemohu podívat na váš web, po kliknutí nefunguje:))) proč asi?:))
Jsem rád, že jste napsal snob, já to slovo nepoužil a Vy jste se zaškatulkoval:)) Co se týká druhu jídla, samozřejmě záleži na druhu výběru, ale radši si dám Buřt guláš s bramborama od soukromého zemědělce / mohu doložit / bohužel točený salám bude ze supermarketu, bohužel nemám vlastní udírnu a výrobnu:)) než bramborovou kaši z brambor nevím od kaď to samé mléko, to samé nadopované kuře:))
Znám mnoho lidí, kteří mají 20 000 a více a nejsou snobové
kteří se příjdou do mö restaurace najíst né proto, že mají navíc, ale proto, že jím opravdu chutná!
to 225: vaše stránky o vodě jsou tak též zajímavé, u mně v restauraci nejen, že si lidé mohou umejti ruce před i po jídle, ale i kdykoliv dostanou vodu z tzv. kohoutku:)
ted mně napadlo, že hned od pondělí postavím džbán s vodu z kohoutku na výdejní pult, aby si strávníci mohly bez říkání nalejt /vida jak jste mně inspirovala:)) /
to 227: Věřím, že pan cuketka nepotřebuje advokáta:) jak se ho tady zastáváte:) Já dětem říkám ať si káždý advokáta dělá sám sobě až to bude potřebovat:))
jinak mně to fakt tady bavííííííííí…☺☺☺

218: Home Kitchen je v samém centru Prahy, takže tam opravdu je kolem dost potenciálních zákazníků, kteří si jejich ceny mohou dovolit. Otázkou je jestli je budou i chtít dát a tam holt takový podnik musí nabízet kvalitu, za kterou tito zákazníci budou ochotni tolik zaplatit. To se uvidí, já jim to každopádně přeju. Pro mě osobně ty ceny také zdaleka nejsou na to, abych si tam každý den dal to jejich hlavní jídlo. Ale radši budu volit obvykle studené jídlo, které si připravím doma a v práci jen sním a občas si zajdu pochutnat do takového podniku (a nebo tam budu chodit na polévky – pořádná porce dobré polévky pro mě je zcela dostatečné jídlo, doma si také často vařím jen polévku a hlavním jídlem se vůbec nezatěžuju), než abych chodil denně na oběd s tím, že bych si musel vybrat na Praze 1 a v pro mě přijatelné ceně. Nevím o podniku s takovými parametry, ve kterém by se mi chtělo pravidelně jíst. Tak prostě beru oběd v restauraci jako luxus, který si mohu dopřát jen občas, abych se vešel do částky, kterou se mi chce měsíčně vydat za jídlo.

Co se týče výběru recenzí pana Cuketky – levný nicmoc podnik není ničím zajímavý, takových jsou všude spousty a jsou jeden jako druhý. O tom se píše dost těžko. Zajímavé jsou buď drahé podniky (ať už kvalita odpovídá ceně nebo ne) a nebo podniky s hodně vysokým poměrem cena výkon – ty však v praxi málokdy bývají nejlevnější, spíš se najdou někde ve střední cenové úrovni a od pana Cuketky osobně vím, že má vždycky radost, když narazí na kvalitní podnik, který není zároveň opravdu drahý. Druhá věc potom je, že tady nejsou zdaleka jen recenze podniků – píše tu on i další lidé i o domácím vaření a tam je celý cenový rozsah receptů od nejlevnějších po luxusní… A realita je prostě taková, že když se chci najíst levně a přitom dobře, musím se alespoň v Praze spolehnout na domácí vaření. O podniku, který by vařil velmi levně a přitom opravdu dobře tu bohužel nevím. Pokud takový znáte, budu rád za vaše doporučení a zkusím ho.

229: co se týče těch webů, ne každý nějaký má, bohužel se ten odkaz ukazuje i u těch, kdo jej nemají vyplněný. Už tu na to někdo narazil dříve.
Co se týče hájení – tohle je web, kolem kterého se točí velká skupina lidí, takže je přirozené, když vám odpovídají i lidé z této skupiny a ne jen pan Cuketka osobně.

229. Milý pane, narozdíl od Vás jsem nebyla osobní a neurážela.
Jestli něco nesnáším, tak jsou to feministky. Nevím, z čeho jste usoudil, že jsem vrchní, ale neberu vám to, ať máte radost.
Evidentně o bio potravinách mnoho nevíte, ale to nehodlám rozebírat, ani jsem ve svém komentáři o nich nepsala, tak co to sem motáte?
Kamarádka jezdí nakupovat kde se dá. Do Tesco, Kauflandu, případně Sparu či Normy. Vlastní zahrádku nemá, pokud nepočítáte truhlík s bylinkami na okně…„Kyselí“ déšť neznám. Možná kyselý…
Takže tak!

229: Jen tak na okraj pro upřesnění – nevím, jak dlouho se na cuketce pohybujete, ale ty weby u přezdívek se objevují chybně (já tam žádný web zadaný nemám, proto se Vám nemůže zobrazit, i když se mi vedle přezdívky objeví). Chápu, že z mé přezdívky to není zřejmé, takže dodávám, že jsem žena.

Jinak se za snoba nepovažuji, ale to je něco, co nemohu posoudit ani já, ani Vy (vzhledem k tomu,že se neznáme). Jen si ráda připlatím za kvalitu a našetřím si na to (a to neplatí jen o jídle).

to233:) Těší mně ženo, Já Vás jistě neznám:) pokud si pustite video, tak třeba ano:))
to232: pok se cítíte uražena i Vám se omlouvám v duchu hesla:)
/ jak to řekl pan Kopecký /
jestli něco vím nebo nevím o Bio o tom asi opravdu nebudeme polemizovat:) pokusím se Vám to názorně vysvětlit / nejen Vám a nemusímebýti všichni blondýny / pokuduvařím dva stejné pokrmy a do jednoho dám Bio máslo a do druhého ne a budu Vám tvrdit, že tam je tak to nepoznáte!!! a bud tomu věříte, že jíte zdravě a nebo né:) když malé dítě bude bolet hlava a já mu řeknu, že tento čajík je lečivý a že mu pomuže, tak mi uvěří a mohu mu třeba dát obyčejnou vodu. Tak je to i stěma zdravejma potravinama:) samozřejmě může nastat i extrémní situace/ nikomu ani Vám to samozřejmně nepřeji / porazí vás auto, myslím, že potom bude jedno jestli jste jedla zdravě nebo nééééééééééé:)
to 228:) Samozřejmě Praha je Praha o tom netřeba diskutovat a samozřejmně pan cuketka ačkoliv dříve brňák sídlí ted v Praze a do pražských podniků to má nejblíže a pro pár Pražáku, popřípadě návštěvníků Prahy to řešiti nebudu, to už jsme jinde:))
Naopak, relativně levný podniky jsou právě zajimavé možná svojí jednoduchosti:) zda tam je čisto a jídlo chutné:)
možná to není tak atraktivní, ale pokud by bylo napsáno tam a tam mně moc chutnalo, je to pro mně doporučení a navštívím ho
a nebudu koukat mmj.na to jesli mám příbor v pravo nebo v levo:))
jinak jak říkám:) „Jsem člověk:-), ale!!! možná, že se mýlím, protože mýliti se je lidské a nic lidského mi není cizíííííí !!! “

no cuketku citam uz dlhe roky a naozaj sa ta uroven z mojho pohladu zopsula od normalnych jedal a zaujimavych recenzii po predrazene restiky, posty o specialnych vinach, kavach a inych PR platenych blbostiach (presvedcit sa moze kazdy, staci na hl.strnake dole kliknut na starsi clanky a preklikat sa par rokov spat, kedy bol pomer zaujimavych/nezaujimavych clankov povedzme 8/2 zatial co dnes je opacny) a aktualne mam uz radsej ine foodblogy kde pisu skor pre normalnych ludi (na 2 z nich odkazuje aj cuketka v prvej 15tke)

234. No, jdu dělat něco smyslupnějšího. A hlavně snobského. Upeču kolegům a kolegyním do práce čokoládové muffiny. Budou mít radost.
Jak dekadentní. Práci čest!
A to, že je Cuketka z Brna jste si vydedukoval kde?

234: Pokud chcete mluvit o rozdílu mezi bio a nebio, nezjednodušujte to na rozdíl v chuti.
Je rozdíl mezi běžným statkem, na kterém jsem dělal a biofarmou, kterou jsem navštívil. Ten statek, na kterém jsem dělal byl poměrně malý a nepatřil co se týče přístupu ke zvířatům zdaleka k nejhorším, ale třeba ustájení prasat tam a na té biofarmě to byl opravdu obrovský rozdíl. Takže vím, že bio zdaleka není jen nálepka. Prostě rozdíl v přístupu k přírodě tam jednoznačně je a velký. Samozřejmě jsou i farmy, které by podmínky označení bio splnily, ale nechce se jim věnovat peníze a čas na certifikaci – to je jejich volba a je to naprosto v pořádku.
Co se týče chuti, u něčeho to poznám, u něčeho ne.
Ještě další věc je pak to, jestli jsou bioprodukty oproti konvenčním zdravější a pokud ano, zda to není jen vámi zmiňovaný placebo efekt, nebo důsledek toho, že lidé nakupující bio výrobky více přemýšlejí o tom, co jedí – to považuji za otevřenou otázku, která ještě nebyla dostatečně zodpovězena.

Problém je právě v tom, že bohužel nevím v Praze o žádném opravdu levném podniku, kde by bylo čisto a jídlo chutné. Nejlevnější podniky v Praze, které znám a o kterých toto (čistota a opravdu chutné jídlo) mohu z vlastní zkušenosti prohlásit jsou Home Kitchen a Na Kopci (obědové menu polévka + hlavní jídlo za 95) a to nejsou podniky, které by splňovaly vaši definici levného. Určitě jsou tu i další, možná i levnější ale je to bohužel hledání jehly v kupce sena.

Co pak se nám to tady vobjevilo …

Moje platy se pohybovaly od zmiňovaných 8000 přes nejvyšší uvedenou hranici. Takže myslím, že můžu v klidu říct, že když mám málo peněz, tak prostě nechodím na oběd do restaurace. A neplatí to jen pro tuzemsko, ale třeba Anglii, USA, Německo, a další země, kde je životní úroveň větší. Uvařím si doma a v práci si to ohřeju, nebo si udělám něco mezi chleby. V restaturaci vždy dostanete míň, než byste získali, kdybyste si uvařili doma.

Co se týče biopotravin, to by byla dlouhá a zbytečná diskuse. Nemusejí být nutně zdravější, někdy mají vyšší obsah látek považovaných za příznivé pro lidské zdraví, což ale nutně neznamená, že se to příznivě projeví. V některých případech jsou chutnější, jindy rozdíl není znatelný, nebo je chuť nepříjemná.

A rád bych požádal jelena, aby se nesnažil se mnou na toto téma diskutovat, protože moje znalosti a zkušenosti v této oblasti jsou mimořádně rozsáhlé.

229: Mohl byste, prosím, nějak zdokumentovat své tvrzení, že Bio je podvod? Děkuji.

239: Některé biovýrobky jsou přebalená konvence. Podvádí se všude. Zadokumentováno jest ;)

ad 234 a další ojelenáře: Tak jsem zase nakoukl do mé oblíbené diskuse o droboučké občerstvovně v Jungmannce a hle! Jsem z toho jelen! Píše nám sem OJELEN!!! No, probral jsem to s milým dr. Watsonem a ten tady teď běhá kolem dýmu z mý fajfky a pobrukuje: „Kdo to asi bude, ten OJELEN? Je OJELEN OJELEN? To jsem z toho jelen, píše nějak divně, jakoby uměle, jakoby se vydával za – za koho asi?“
No jo. Dr. Watson má příliš bujnou fantazii, že… :-)
PS: Pane Cuketko, díky za trpělivé poskytování prostoru pro naše někdy bizarní diskuse. Je zde spousta zajímavých a vlastně unikátních informací a není takový problém je najít. Buďte nadále velkorysý a hlavně dobré mysli – i ve vztahu k těm, kteří vůbec, nebo skoro vůbec, nemyslí. Zas tolik jich tady naštěstí není.

240: To ovšem není argument k tvrzení, že bio jako celek je podvod…

240: Tak sem s tou dokumentací, tady je to správné fórum.

241.: Vychovaly ho srny? ;-)
Muffiny se už pečou, tak jsem nakoukla a vidím, že se to tu pěkně rozjíždí…

Prozatím jen nástřel – dokumetn od IFOAM (viz str 61): http://www.bioinstitut.cz/…sier_web.pdf

Dva nejběžnější typy podvodu v ekologickém zemědělství,
zpracování potravin a obchodu jsou:

1. Použití zakázaných vstupů v ekologických farmách
nebo zpracovatelských jednotkách a
2. Označení konvenčních produktů jako ekologické
na farmách nebo ve zpracovatelských jednotkách
nebo při obchodu.

… řada členských států EU v posledních letech trpěla
případy, kdy podvodné obchodní společnosti přeznačily
konvenční produkty za ekologické, čímž získaly výhodu
z cenového rozdílu mezi oběma produkty. Většina těchto
případů zahrnuje řadu členských států EU. Nedávný
případ v roce 2008 opět zahrnoval obchodní společnosti
z Rakouska, Německa a Itálie. Zdá se, že přeshraniční
prodej podvod usnadňuje – kontrolní nástroje podél
hodnotového řetězce jsou stále nepřiměřené.


Pokusím se dohledat přímo případy. V ČR oficiálně pokud vím takový velký skandál neproběhl, ale není to bohužel směrodatné, bo cca 60 % biopotrqvin u nás je z dovozu.

K tématu Bio x Nebio: Krom chuti a zdraví prospěchu mě též zajímá, koho svým nákupem podporuji a komu ze svých peněz nedám vydělat ani penny.

to 241. nemám potřebu zde vystupovat za někoho jiného:)
muj nick, na rozdíl od Vaše je čitelný:))
to 238. Nemám v úmyslu Vás o něčem přesědčovat, naopak si myslím, že tomu na rozdíl od převážné většiny zde diskutujících, máte přehled:))
to 245: domácí mufiny , by jsem mohl:))
to 243:))
To co zde prezentuje david, není žádná senzace, ale smutná realita:(((
bohužel to není jenom v tomto odvětví:))
Nejvíce mně vadí na společnosti a lidech jak jsme všichni lehce manipulativní:((((( a to nejen reklamou:))

250: Vy to podáváte tak, že celé bio je od základu nesmysl.
David upozorňuje, že se vyskytly i podvody s označením bio.
V tom je obrovský rozdíl.
Přirovnání: Ano, v autě se můžete vybourat. Ne nedá se z této informace odvodit, že se při každé jízdě autem nutně vybouráte a že tedy do auta vůbec nemá cenu sedat.

Ještě pro přehlednost můj vztah k biu: Mým ideálem jsou biopotraviny ze známé konkrétní farmy, které mohu důvěřovat.
pokud tento ideál nemám k dispozici, je pro mě podstatnější ta známá konkrétní farma, než nálepka bio.
Nicméně pokud produkt nepochází z farmy, kterou bych znal, beru označení bio jako plus za lážení na konkrétní situaci, ke které variantě se přikloním.

252 záleží, nevím, jak se tam ocitl ten paskvil a omlouvám se za něj.

předpokládám, že jste to nesprávně pochopila, psal jsem pouze o tom, že záleží na tom kdo čemu věří:))
Nemám potřebu někoho přesvědčovat o tom co je a není podvod:)))
stejně tak, že najedeného nepřesvědčíte, že má hlad:)
Zdělil jsem zde jen svůj ověřený postoj, že se to prakticky nedá poznat.:))
pokud zde někdo bude tvrdit, že jen to jediné je zdravé:) taky ho nepřesvědčíte ,že né a o tom to je:))
Ps: Panu Cuketkovi,to koukáte jak se z novoročního výkopu o „Rychlém Občerstvení "jsme se dostali k tématu o BIO:))
a sledovanost stoupá:)))
Závěrem, by jsem k této fázy názorů, chtěl dodat:
držím se hesla "Že nikdo mi neuvaří lépe než já sám sobě“ :))
rozhodně nebudu utrácet více peněz za Bio, když nemám záruku, že ten daný výrobek opravdu je Bio, na obal vám můžou napsat cokoliv:)) vše je pouze hra peněz:..

V normálním zemědělství se, na rozdíl od biozemědělství, hnojí ve dne. :D

to olejen
Než jsi se začal trefovat do ostatních diskutujících, měl jsi začít u sebe.

  1. Že člověk v záchvatu zuřivosti (nebo čeho) udělá v dyskuzním příspěfku opčas ňjejakou tu chibu nebo překlep chápu, ale na firemních webové prezentaci by to snad být nemuselo.
  2. Denní menu 55 Kč, před zavíračkou 35 Kč? To se mi zdá podezřele nízké i na vesnici.
  3. Fotky jídel mají zákazníky přilákat nebo odradit? U některých jídel mám pocit, že už je jednou někdo jedl. Jsem překalibroval monitor, ale chyba bude u kuchaře nebo fotografa.
  4. Nepoužívej cizí slova, když neznáš jejich význam.

Sakra, kuchaři začínají být poslední dobou agresivní jako lidoví milicionáři v osmačtyřicátým. Já se snad na svoje nová titanová kolena radši naučím vařit. lol

to 256:-))))
Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete:
Miluji tohoto lékaře!
Otázka: Doktore, slyšel jsem, že kardiovaskulární cvičení může prodloužit život.Je to pravda?  
Lékař:: Vaše srdce je přesně určeno pro určitý počet tepů a tím to končí…neplýtvejte jimi na cvičení. Všechno se jednou opotřebuje. Zatěžování srdce Vám život neprodlouží, to je jako kdybyste si myslel, že když budete autem jezdit rychleji, tak Vám déle vydrží… Chcete žít déle? Dejte si šlofíka. 

Otázka: Měl bych jíst méně masa a více ovoce a zeleniny? 
Lékař: : Musíte tento problém uchopit s logistickým efektem. Co jí kráva? Seno a zrní. A co to vlastně je? Zelenina. Takže steak není nic než efektivní mechanismus jak dostat zeleninu do Vašeho systému. Potřebuje zrní? Jezte drůbež. Hovězí je také dobrým zdrojem listové zeleniny (neboť kráva žere trávu). A vepřové žebírko Vám dodá 100% doporučené denní dávky zeleniny. 

Otázka: Mám snížit denní přísun alkoholu?
Lékař: V žádném případě. Víno se vyrábí z ovoce. Brandy je destilované víno, tj. kromě ovoce se do těla dostane ve zhuštěné podobě. Pivo se vyrábí z obilí – klidně pokračujte v jeho konzumaci!! 

Otázka: Jak si mám spočítat podíl tuku v těle? 
Lékař: Máš tělo a máš tuk: podíl je jedna ku jedné. Ve dvou tělech je to dvě ku dvěma atd.

Otázka: Jaké jsou výhody pravidelného tělesného cvičení? 
Lékař: Bohužel mne nenapadá ani jedna. Moje filosofie je: když mne nic nebolí – je to dobré!
          
Otázka: Jsou smažená jídla špatná?  
Lékař: To neposlouchej! Dnes už se smaží na rostlinných olejích. Takže jak by to mohl ublížit další přísun zdravé zeleniny?

Otázka: Pomůže cvičení sedy-lehy posílit břišní svaly?  
Lékař: Určitě ne. Když procvičuješ sval, jenom se ti zvětší. Takže jestli chceš větší břicho, pak ano.
Otázka: Je pro mne čokoláda dobrá?   
Lékař: Jste blázen? Kakaové boby! Další zelenina! Je to nejlepší pohodové jídlo v dosahu!

Otázka: Je plavání dobré na figuru?   
Lékař: Pokud je plavání dobré na figur, pak mi vysvětlete velrybu…. 

Otázka: Jsou pro můj životní styl nezbytné hezké tvary?   
Lékař: Ano, ale zaoblené..

Takže, doufám, že toto vysvětlilo všechny pochybnosti, které máte o jídle a dietách. 

A pamatujte si: 
Život by neměl být cestou do hrobu s cílem dorazit tam v atraktivním a dobře opečovaném těle, ale raději občas uhnout z hlavní: v jedné ruce Chardonnay av druhé čokoládu – tělo opotřebované, vyčerpané, ale s pokřikem „Páni, to byla jízda!!“ 
    
a.....
těm, kteří stále sledují co snědli, je zde poslední slovo o výživě a zdraví. Je to úleva znát pravdu po všech těch konfliktních nutričních studiích.

  1. Japonci jedí méně tučného než my a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my.
  2. Mexičané jedí mnohem víc tučného než my a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my. 
  3. Číňané pijí velmi málo červené víno a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my.
  4. Italové pijí mnoho červeného vína a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my.
  5. Němci pijí hodně piva a jedí spoustu uzenin a tučných jídel a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my.

ROZUZLENÍ:

Jezte a pijte co chcete.
Přílišné přemýšlení a obavy jsou to, co Vás zabíjí.
Ps: 256:
Kybernetický mozek, zase vyprodukoval ..... :))))

Tady je dokument (NJ AJ), který shrnuje závěry se stanovení reziduí pesticidů u 3521 vzorků ovoce a zeleniny z EZ i KZ (1994 – 2001). 0,2 % vzorků z EZ vykazovalo překročení nejvyšší povolené hladiny reziduí, 2,9 % dosahovalo maximální hladiny reziduí pesticidů.
(To je zcela jasný příznak, že došlo k ošetření)

http://www.orgprints.org/5399/

Čerstvá je věc z ledna: bavlna prodávaná jako BIO byla GMO.

http://www.suedkurier.de/…t407,4134110

Někde mám zašitej link na anglickou studii, ve které spočetli, jak velké procento bio je přebalená konvence, ale nedaří se mi to vyštrachat. Bylo cca do 10% pokud si pamatuji.

2009: farmář podezříván z toho, že biodrůbež krmil konvenčně

http://www.welt.de/…o-Hendl.html

V principu to i přiznal. Zajímavé je i trvrzemí že: krmil konvenční mladou drůbež, protože odmítaly jeho ekologické krmivo a zemřely by.

Doporučuji všem diskutujícím se tento týden v HK stavit, Curry polévka mi moc chutnala a mám dojem, že je to ta, co bude celý týden.
Jinak ještě k debatě o cenách: Měl jsem polévku, chléb s olivovým olejem, skleničku vody, najedl jsem se dosyta a platil jsem 65. To mi přijde jako dost levnej bufet (vzhledem ke kvalitě).
Ceny nealka mi tam taky přijdou vysoký (džusy a spol v chlaďáku u vchodu maj cenovky 55), ale když mi jsou někde ochotný dát k jídlu vodu z kohoutku zdarma , neodradí mě od takového podniku jakkoliv vysoká cena jiného nealka.

To 264 a předchozí:
Biozemědělci (dobrovolně!) pěstují a chovají podle stanovených pravidel – a jsou kontrolováni, zda pravidla dodržují. Zásady ekozemědělců samy o sobě nejsou žádným podvodem, podvodník je ten, kdo ty zásady porušuje a přesto používá nálepku bio. Vaše odkazy jenom ukazují na jednotlivé excesy, nic víc, nic míň. I přes tyto případy je pro mě bio zárukou kvality (hlavně v Česku). Nebo právě proto: je vidět, že kontrola funguje. Asi budu pro někoho naivní, že nechápu, že celé bio je podvod, ale zajímalo by mě, kde a co tito znalci, kteří se nenechají nikdy napálit, nakupují: V Hypernově, Lidlu apod., kde omývají plesnivé uzeniny a sýry? A co tam kupují? Jahodový jogurt bez jahod plný škrobu, sušeného mléka a přírodně identických aromat? Tohle jsou ty pravé a poctivé potraviny? Jestli je bio podvod, tak které potraviny mám jíst, abych nebyl podváděn?
To Ojelen a jeho, s prominutím uhozenému, srovnání s placebo efektem (i když to asi bude považovat za PR článek biopodvodníků): http://www.vitalia.cz/…malni-jidlo/. Někdo ten rozdíl prostě pozná.

266: Excesy se objevují podle údajů z Anglie cca u 10% (odhalených případů) biopotravin. Jestli to hodně nebo málo, to je věc názoru. Rozhodně se nejedná o jednotlivé případy, ale o cílené podvody, které se objevují především tam, kde je rozdíl mezi cenou bio a nebio verzí velký (ev. kde produkce bio má technologické problémy). Ostatně, dotyčné linky jsem postnul na výzvu o tom, zda byly zdokumentovány bio skandály.
Máte vy pojem o tom, jak probíhají kontroly u biozemědělců? Já ano. Myslíte snad, že se třeba z každé šarže biozeleniny či ovoce odebírá vzorek, který se analyzuje na těch několik desítek pesticidů, které by tam bylo možno použít? Ani náhodou. Kontrola je především administrativí.

Pak tu máme určité technologické záležitosti. Biopotravina je například to, co obsahuje 95 % surovin bio. Zbytek nemusí být bio. Může obsahovat gmo do 0,9 %. V ekologickém zemědělství se může používat cca 300 látek na ochranu rosltin, i několik komerčních fungicidů na fázi síry a mědi. I v EZ se hnojí dusíkem, ale jen v nesyntetické formě. I tam mohou být problémy s obsahem dusičnanů/dusitanů v produktech. Zvířata v EZ, pokud onemocní, mohou dostat antibiotika, jako v jakémkoliv jiném provozu.

Produkty ekologického zemědělství rozhodně nejsou žádný zázrak, jak to PR v dnešní době prezentují. Původním heslem EZ bylo produkovat tak, aby bylo co nejméně poškozeno životní prostředí. O kvalitě, zdravotní příznivosti produktů atd tehdy nešlo. Hamplová je spíš angažovaná bionovinářka, takže články od ní je třeba brát s určitou rezervou. Efekt placebo/nocebo je dostatečně dobře popsán a platí i pro biopotraviny.

Biopotravina je například to, co obsahuje 95 % surovin bio. Zbytek nemusí být bio.

Například (alespoň v angličtině) mořská sůl ze své podstaty nemůže být „organic“. Je neorganická, minerál. Bývá to zde na obalech vysvětleno.

To se tam ale nepočítá – tedy věci, které z podstaty nemohou být bio. Třeba voda v chlebu, že.

Dobrý večer,
nepředpokládám, že pod nickem luckas, se skrývá autorka recenze na bio potraviny.
k jejímu komentáři mohu dodat toto:::)
pokud by pořádně četla můj komentář, tak by přišla na to, že zde prezentuji svůj názor a nikoho nenutím věřit zda být nebo nebýt:)))
Co se týká jejího komentáře, že pozná bio od ne bio, opět zde řeknu svůj názor:)
Myslím, že v čistě své recenze opomenula zmínit / možná, že není kuchařka ani nemohla:) / že především záleží na technologickém postupu a doby času, úpravy jednotlivých pokrmů:)
Pokud tvrdí, že bio bylo křupavější a celistvější než ostatní vyrobky běžné kuchyně, byla chyba nejspíše na straně daného kuchaře, který pro recenzentku připravoval daná jídla.
Zde by se jistě dalo diskutovat o tom, že mohla býti určena stejná doba pro přípravu té i oné potraviny. To však v tomto případě považuji za neprofesionální, protože každá surovina ať už Bio nebo ne bio
chce svoje:)))
Já pouze tvrdil, že pokud Vám udělám krupicovou kaši z bio mléka, z bio krupice a z bio másla a naopak z běžného mléka, krupice, másla rozdíl nepoznáte.
pokud Vám to někdo neřekne, že je to bio.
Pro úplnost ještě dodám, že to nepoznáte ani v nevařeném stavu:) postavím před Vás vychlazený hrnek studeného Bio mléka a běžného 1.5% a rozdíl nepoznáte.
Co se týká dobrovolnosti Bio zemědělců i tam je to diskutabilní:)
jak všichni víme Bio výroba je v celku úspěšně dotována EU a jak říká David, který jak pozoruji ví o čem mluví, ne všechny vzorky se kontrolují fyzicky:))
Přejí Vám ať Vám chutná bio potraviny a věříte , že to je to nej a jsou opravdu Bio :) …

postavím před Vás vychlazený hrnek studeného Bio mléka a běžného 1.5% a rozdíl nepoznáte…

Tak zrovna u mleka mi ten chutovy rozdil pripada dost veliky..ale u bio potravin nejde jenom o chut nebo vyzivovou hodnotu. Ja si nikdy nemyslela, ze bio potraviny me vyleci ze vsech neduhu a ze uz v zivote nebudu nemocna…jde mi spis o ten pristup, s jakym se bio potraviny pestuji. Ano, muzete mi tu tvrdit, ze to neni takova slava a ze to kazdej druhej nejak suli…ale kdyz bych mela takhle koukat na vsechno, tak se rovnou muzu nechat zavrit do vypolstrovane mistnosti. Radsi budu trosku naivni, nez abych byla paranoik, co hleda podfuk za kazdou veci…

270: bio mléko v obchodě nekupuji, takže netuším, zda může mít jen 1,5 % tuku. Kupuji občas mléko ze statku (tzv. „od krávy“) a i poté, co ho nechám odstát a seberu smetanu, chutná jinak, než z krabice.

Bio mléko: Dovolte mi malý výlet do vzpomínek. Stanovali jsme (se souhlasem majitelů) na pozemku farmy v Cornwall. Dodávali velmi plnotučné mléko pro sýrárnu, plemeno bylo snad Jersey? Nejsem expert. Nicméně jejich mléko bylo naprosto fantastické a mohli jsme si ho z velkých kádí vzít, kolik jsme chtěli.

Pochopitelně jsme to trochu přehnali a jejich zbylé, nijak neupravené mléko nám v letním počasí ve stanu brzo zkyslo. Mohl jsem tak paní J poprvé v životě zasvětit do chutě lahodně kyselého mléka! Stačilo jen protřepat.

Mléko zde zakoupené v supermarketech totiž nikdy nezkysne. Jen se zkazí. Promění se v zapáchající, nechutnou a nepoživatelnou břečku. Chudák výlevka.

Ano, zkysne jen mléko od krávy. A pak se z něj dá vyrobit tvaroh… atd. Moje děti ten prostý zázrak sledovaly zpočátku s nedůvěrou, posléze s nadšením.

Šťastné to děti, fandím!

Já to, coby děcko i dorostenec, pokládal za přirozenost. Až emigrace do Anglie mě poučila, že „civilisace“ nepřeje všem přírodním procesům stejně.
Smrdící hnus, místo příjemně kyselého mléka, bylo jedno z prvních probuzení.

Ono s tím mlíkem je to tak, protože „kupované“ je odstředěné (=mívá míň tuku než čerstvé, které může mít klidně i 4 % tuku, i víc, podle plemene krávy; mmch. bio od Olmy u nás v Albertu prodávají jak polotučné, tj. 1,5%, tak plnotučné, kolem 3 %), homogenizované (=tukové buňky jsou rozbité, a tak nevystoupí smetana) a pasterované (=přežije v něm jiná mikroflóra než v čerstvém, a proto kysne jinak než čerstvé). Ale to určitě všichni víte, píšu to jen pro připomenutí.

Kriste na nebi, pane 1C, prosím, nééé zase ten humbuk s kysajícím mlékem, nééééé.
Kráva má ve vemeni pozoruhodnou směs baktérií, z nichž některé působí mléčné kvašení. Když mléko pasterizujete, tak je zahubíte. Proto se to dělá! Ona tam ta kráva totiž může mít i mnoho jiných, patogenních bakterií, které po namnožení v mléce mohou způsobit ledascos, od průjmu po závažné onemocnění. Pasterovné mléko je sterilní, a proto po otevření nezačně kysat – nejsou tam příslušné bakterie. Proto ho začnou rozkládat ty, které tam napadají, a tuk začne žluknout. Pokud ho nainfikujete třeba kyselým mlékem nebo jogurtem, tak se chová jako nepasterizované.

To zaprvé. Zadruhé. Biomléko a nebiomléko od sebe po chuti prakticky poznat nejde. A věřte mi, že si je pečlivě porovnávám poměrně často. Biomléko může působit chutněji, když se polovnává s polotučným – ale to proto, že je oproti němu zpravidla plnotučné, mívá ± 3,5% tuku. A tuk je nositelem chuti, jak je známo. Vámi zmíněné plemeno Yersey kromě toho, že má tučnost tuším kolem 4,5, tak má i jinou strukturu tukových kapének, jsou myslím poněkud drobnější. Proto patří mezi ta nejchutnější mléka.

Zatřetí. Já osobně si myslím, že biomléko poznat dokážu. Ono totiž chutná po té paterizaci poněkud více „převařeně“ než jiné mléko. Důvod neznám, možná používají intenzivnější pasterizaci, neboť množství bakterií v biomléce je významě vyšší, než v mléce konvečním.

A za poslední. Taktéž jsem za mladých let pil mléko přímo od krávy. Problém byl v tom, že se skutečně rychle kazilo a tak se větší část nakonec vylila praseti. Část z toho zbytku se pro děti často převařovala (z výše uvedených důvodů), a převařené mléko je z mého pohledu eklhaft. Zlatá pasterizace.

270: Máte pravdu a nemáte :) Bio ovoce a zelenina často mívají větší množství sušiny – tedy pevnější dužninu. To proto, že se málo hnojí dusíkem, který sice způsobuje větší nárůst hmoty, ale „řidčí“ pletiva. Problém je v tom, že je to především věc použité pěstební technologie, podmínek prostředí, kde rostlina vyrostla, konkrétného ročníku – průběhu počasí a odrůdy. Z toho důvodu je v článku uvedený způsob porovnávání zcela k ničemu. Porovnávat se musejí shodné věci! Tedy pokud celer, tak tedy stejnou odrůdu, ze sklizně stejného ročníku, vypěstovaný ve na poli se stejnými podmínkami (vláhovými, na shodném půdním druhu a typu, se stejnou expozicí ke slunci, ve stejném mikrogegionu, tedy prakticky vedle sebe). Pak se projeví rozdíly !obvyklé! bio a konvenčí technologie. Jinak je to humbuk. Porovnávat celer z Polabí s celerem vypěstovaným třeba ve Španělsku a vyvozovat z toho, že bio je lepší, to mystifikace a amatérismus nejhrubšího zrna. Krom toho samozřejmě testované osoby (a těch musí být soubor o určité velikosti) nesmějí předem vědět, zda dostávají na stůl bio nebo konvenci. Jinak může zafungovat placebo efekt, tedy „přání otcem myšlenky“. Obvykle se pro tento účel používají laboratorní potkani, a tam jsou výsledky různé. Někdy preferují bio, jindy konvenci.

No, chce to opravdu trochu přemýšlet. Vše, co se s kravským mlékem děje, jsou přirozené biologické a chemické procesy – biochemické procesy. Biochemie je přesně definovaná přírodní věda (natural science), bez které se neobejde farmakologie, medicína, potravinářství… Nelze to slovo jen tak roztrhnout na dva kusy: bio – spása lidstva a andělská mana. Chemie – ďábel a zatracení.
Chudák Pasteur. Jednou geniální vědec, jehož objevy zachraňují zdraví a životy. Podruhé zaprodanec potravinářských firem. Pokud vím, že kráva od níž piju mléko, je zdravá, je o ni dobře postaráno, je správně krmena a někdo jí před dojením umyje vemeno, tak není nic lepšího než právě nadojené mléko (a pro mě to bude to nejbiovatější bio). Bohužel jsem městský člověk, kravku nemám a k čerstvě nadojenému mléku se lehce nedostanu.

279: Ty baktérie jsou i uvnitř vemene :) Krom toho, výskyt patogenních nemusí mít nutně viditelné příznaky. Není to tak jednoduché, jak si lidé, kteří nejsou ze zemědělského oboru, často představují.

Shrnuto třeba zde: http://home.zf.jcu.cz/…astnosti.doc

Davide, mluvíte mi z duše.

Jo, s tím mlékem je to legrační – včera manžel omylem donesl biomléko, normálně to nekupujem, ale zmátla ho stejná barva etikety. Na dělání sýra jsem ho chtěla. No a z biomléka to šlo kupodivu mnohem hůř, než minulý týden z obyčejného kupovaného čerstvého mléka.
Jo, a babiččino domácí mléko není ani náhodou bio, přesto je chuťově podstatně příjemnější než to včera koupené biomléko (což je pochopitelně způsobené tím, že je hodně tučné, babi ho samozřejmě neodtučňuje).
A samozřejmě důvodem chuťových rozdílů mléka „přímo od krávy“ a mléka z obchodu je druhotné ošetření – pasterizace, odtučnění. Ne to, jestli původně byla kráva na tom či onom statku.
Pokud srovnáme mléko od krávy chované biozemědělcem a krávy z JZD, budou zásadní rozdíly způsobené ne tím, kdo krávu chová, ale jaké je to plemeno, protože na tom závisí všechny zásadní vlastnosti mléka. Rozdíly způsobené drobnými odchylkami chovu jsou takřka nepostřehnutelné, zhruba v podobném rozpětí, jako chuťové rozdíly způsobené třeba tím, jak dlouho je kráva po odstavení telete. A kdo poznáte z mléka, jak dlouho je kráva po teleti?

281: Naja, já o tom totiž trochu vím :) Výživa také do určité míry ovlivňuje kvalitu mléka. Některé testy ukazují u bio až o 70% vyšší obsah nenas. mastných kyselin. Myslím, že je to především důsledek většího obsahu čerstvé zelené píce přes léto. Jak je to ale zimě …
Na druhou stranu střídání různých typů krmiva přináší technologické problémy. Bachor je totiž chemická laboratoř a tamní prvoci a baktérie se na novou „stravu“ musejí postupně přeškolovat, jinak nepracují řádně a zvířeti kolísá výkonnost a tuším že i vlastnosti mléka. Byla to kdysi velká věda, sestavit krmnou dávku z různých krmiv, aby zvíře nemělo problémy. Ona je to i dnes, protože vyskoprodukční dojnice je něco jako špičkový sportovec a stejným způsobem se jí připravuje strava. Hlídají se obsahy sušin, cukrů, bílkovin, minerálů, antinutričních látek atd, a to v závislosti na tom, jakou má zvíře produkci a v jaké fázi laktačního cyklu se nachází.
Myslím, že vás biomléko zklamalo proto, že jsou krávy na s největší pravděpodobností na seně, tedy mají méně proteinů a cukrů – méně energie, bůh ví. Zimní a letní mléko se liší v eko víc, v konvenci méně, protože tam je krmná dávka stabilnější.

to 271:)
Nevím jak Vám, ale mně jde především o chuť daných potravin ať jsou Bio nebo né:))
to 272:)
Ano Bio mléko 1.5 % se prodává /třeba v Tescu /
Tam by jsem jenom dodal, že sice můžete míti Bio mléko, které je naředěné, ale nevíte jakou vodou
/jestli ta voda je taky Bio/ :))) a i pasterizace se mohou od sebe lišiti.
Jinak co říkám, Bio vyrobky na to, že není zaručena kvalita, jsou nepřiměřeně drahé, kdy marže obchodníků kolikrát dělá více než 50% z dané tržby. Supermárketům nejde o zdravou Bio stravu, ale pouze těžejí z propagace zdrávé výživy na Bio a hlavně si mohou naplnit kapsu a jak se říká " o peníze jde až v první řadě:))))
Pamatuji na případ bejvalého Plusu, kde když začínali prodávat Bio máslo prodávali ho o 2kč levnějí než klasické máslo.
během měsíce to samé bio máslo stálo o 15kč více než klasika, co si o tom má potom člověk myslet,
Bio je dobrý byznys a všem, kteří za něj utrácejí v domění, že dělají něco správného pro své zdraví GRATULUJI:)))))))
Ps: no z něčeho ty supermárkety musejí žíti:)))

283: To samozrejme zalezi jenom na vas, ja vam vas pristup brat nebudu. Samozrejme, ze chut je u jidla dulezita ale pro me jsou dulezite i dalsi veci, co s nim souvisi. Kdyz napriklad nesouhlasim s tim, jak se zachazi s kuraty ve velkochovech, tak bud muzu zvolit tu cestu, ze kurata prestanu jist uplne anebo treba kure koupim jenom jednou za cas, ale v bio kvalite a tim podporim jiny zpusob chovu. Ani mi moc nejde o to, jestli to kure lepe chutna, nebo jestli je zdravejsi…

to 283:)
Nopokud to berete takhle tak to musíte zachránit celý svět:))
budu Vám držet pěsti:))
ale záchranou jednoho kuřete v chovu to asi nezvládnete:)))

284.: Naprostý souhlas! ;-)
A to, že takové kuře, které volně běhá (a nemusí být zrovna v kvalitě bio), "pase se " venku, má rozhodně lepší chuť, než ten chudák, který ani chodit neumí a nemůže a je jen vykrmován, vykrmován a vykrmován, to je nesporný fakt.

to pivli:)
všechno moc pěkné, bohužel v tom supermarketu nepoznáte, které je vyběhané na dvorečku:)))
sice, preferuji při koupě potravin české výrobce a původ:)
i když nevím ,když hovězí vyroste v čechách :) v německu ho zabijí, v holadsku naporcujou:) tak to si myslím, že ta chudák kráva má naběháno až moc:)))

285, 287: Běžte už s tou demagogií někam, trole.

To, že člověk nedokáže sám změnit celý svět najednou neznamená, že by se nemohl a neměl pokoušet změnit ten kousek okolo sebe, ve kterém žije.

A samozřejmě, že to, které kuře mohlo volně běhat snadno poznám. Buď je u něj inforamce o tom, na které farmě vyrostlo a tu farmu znám, nebo je na něm právě ta nálepka bio, o které tvrdíte, že je úplně nanic…

To vaše neustálé protiřečení sám sobě mě přestává bavit.

288: No, tak třeba na kuřatech z bioparku (bio) není konkrétně napsáno, odkud jsou :) Fakt je, že rozdíl mezi nimi a velkochovovými chcípáky je zcela jasný, a to ve prospěch bio. Cena je nicméně 199 Kč/kg, pokud si dobře pamatuju. Ojelen má v mnoha případech pravdu, i když s tím ředěním mléka trochu ulít, a ani to cestování krávy není zcela přesné. Fakt je ale ten, že tuzemský biozástav se vyváží do Německa, např., tam se už jako konvence dokrmí a zpracuje, a nezřídla se vrátí zase do česka, buď jako maso, nebo jako výrobky. To že udělá mezizastávku jako strategická zásoba někde v mrazírně a po několika letech se třeba přez řecko dostane do salámů konzumovaných v celé EU, to se také nedá vyloučit. Já bych ojelena nepodceňoval. Stejně tak má pravdu s marketingovým využitím bio jako formy odlišení u velkoobchodů. I marče obchodníků jsou v mnoha případech podstatně vyšší, než u konvenčních výrobků. O kolik víc si myslíte asi tak zaplatí mlékárna dodavateli za biomléko oproti konvenčnímu, hm? 0,prd, víte?

288: Psal jsem buď a nebo, tedy že pokud chci dobré kuře, musím buď koupit takové, které jde vystopovat na farmu s vyhovujícím způsobem chovu (a ta nemusí být bio), nebo sáhnu po biokuřeti a tam už tak nutně vystopovat farmu původu nepotřebuji (i když jsem rád, pokud to jde)…

Právě, že ojelen napíše správný argument a potom z něj udělá úplně nesmyslný závěr. Ano, nedá se říct, že by bioprodukty byly vždy zdravější, nebo chuťově lepší, než konvence. Dělat z toho ale závěr, že celé bio je naprosto nanic a jde jen o oblbování spotřebitele, to mi přijde opravdu ulítlé. Bio znamená výrobu dodržující určitá pravidla, nic více a nic méně (ano, zavádějící články některých propagátorů bioproduktů slibující nesplnitelné mě také štvou)

Když někdo píše, že rozdíl není poznat a o pár postů dál napíše, že volně vyběhané kuře je samozřejmě daleko lepší, ale není jak ho poznat v krámě, tak opravdu nevím, co si o tom člověku mám myslet.

ojelen: Vy máte něco s klávesnicí, že vám píše místo interpunkce smajlíky?

Dobrý večer,
pokud zde diskutující z mých názorů pochopili, že Bio / celé / je podvod, jím doporučuji si to přečísti ještě jednou, já zde pouze zděluji svůj názor, že cena za bio neodpovídá dané kvalitě, která je prakticky nekontrolovaná !!!
Možná se vám to bude zdáti demagogické, ale stejně tak jako media tištěná nebo mluvená né vždy píšou pravdivé údaje. Tak stejně nápisy na výrobcích nemusí býti ty pravé ořechové, zvlaště, když se to moc nekontroluje:)))
Já zastávám názor, že není důležité co je napsané, ale to co ochutnám si udělám usudek a potom to buď koupím znovu a nebo ne, ale to se samozřejmě netýká jenom potravin, ale i jídel v restauraci:) Věřte tomu, že nikdy jsem si 2× nekoupil výrobek, nebo jídlo pokud nebylo košér… a votóóóm to je:)))

292.: No tak to jste měl napsat hned, že můžete jen košer potraviny. To chápu, že je obtížnější je sehnat. Ale dnes už se dá i to, nebojte! Určitě ozkoušejte třeba King Solomon.

292:

  1. ano, z toho co jste tu vykřikoval jsem pochopil, že je pro vás celé bio podvod. Pokud to váš názor není, možná byste se měl zkusit vyjadřovat přesněji.
  2. Tento váš nově prezentovaný názor, že cena za bio neodpovídá dané kvalitě je ovšem podobně nesmyslný, jako ten první. Narazil jsem na biopotraviny levnější, než byla kvalitou srovnatelná konvence. A také na případy, kdy bylo bio násobně dražší, než konvence v podobné kvalitě. A také na případy, kdy bylo bio o mnoho dražší a zároveń lepší, než nejlepší dostupná konvence. Tohle je prostě pokaždé jinak (třeba i kvůli tomu, co mi říkal jeden biofarmář o cenách biomasa – biohovězí není problém vyrábět za jen o trochu vyšší cenu než konvenční. U biovepřového se nedostane pod dvojnásobné náklady oproti konvenčnímu chovu.). A jakýkoliv pokus komentovat ceny všech bioproduktů najednou je předem odsouzen k nesmyslnosti.

293, Pivli, teď snad ještě radu, kde sehnat Halal biovepořové… :-)

296.: ;-)
To néééé, to by bylo dvakrát tak drahé! A stejně je to všechno podvod, ne?
Poznámka na okraj: pane 1R, Vy nikdy nezklamete!

dobrý večer,
to 298:)
Stručně: Sice hodně záleží na výrobcích, proprietách, ingrediencích, ale především konečná fáze hotového jídla / ne vše se jí v syrovém stavu / záleží na technologickém postupu, času,použitého nádobí a péče, kterou tomu danému pokrmu věnujete.
Ps: Může být sebekvalitnější a zdravější potravina / i Bio / když je nesprávně upravena výsledek je potom špatný.
Vše je v první řadě o lidech.

to jen na závěr, že vy mluvíte o něčem jiném. snažil jsem se jen nastínit, že se zde diskuze vede, debaty o tom jak jsou potraviny důležité, ale už se jak si zapomína, že potravina za vše nemůže / zase ten hrozný lidskej faktor jak říkal Belmondo ve filmu kde vyloupil banku:))) / …

299: Zase to samé – část rozumná a do toho nesmysl. Ano samozřejmě, že i sebelepší surovina se dá zničit mizernou úpravou. To ale přece neznamená, že by na té surovině vůbec nezáleželo. Naopak z opravdu mizerné suroviny sebelepší přípravou zázrak nevykouzlíte. Takže ten všiváckej lidskej faktor opravdu je důležitej, ale není jedinej důležitej.
Nadále se budu radši dívat na curling z olympiády, než sledovat vaše příspěvky, leda že byste mi sehnal to halal biovepřové. Ale musí to bejt za rozumnou cenu.

To 1R a Kytka: myslím, že halal biovepřové je jako terminus technicus nejlepší joke měsíce! ;-)))

301: JJ, jahody v lednu už bohužel tak nefungujou, jako dřív. Děkuji panu 1R, že vyřešil tento problém pro co si takového člověka nejlépe poslat. (((-:

Back to Home Kichen…Nějak jsem se v těch komentářích ztratila, snad jsem pořád u Home kitchen,,,diskutéři se bohužel zatoulali někam jinam a zatím se nevrátili do Jungmanovy ulice. Zkusím to tedy já.
Letěla jsem to vyzkošet a jídlo opravdu nezklamalo. Zcela dokonalé jehněčí s pastiňákovým pyré a malým salátkem. Na začátku ještě naprosto neuvěřitelný olivový olej k chlebu. Olej voněl jarní loukou a měl nádhernou až kýčovitou barvu. Problém jsem měla s tekutinami:=)) s polévkou (zeleninový vývar mdlé chuti za 65 Kč) dobrým, leč na domácké bistro, předraženým vínem. Uvítala bych zde nějaké lehké kvalitní vímo k jídlu jako v Da Clara, také jsem čekala, že nám nabídnou vodu kohoutkovou a nikoliv Evian…

Před chvílí jsem tam byl poprvé a vodu z kohoutku mi normálně nabídli. Skleničku vína jsem měl také a nějak těžké mi teda nepřišlo.

kdyz se tady resily ty ceny napoju, mne taky pripadaji trochu prestrelene. ptal jsem se jakou vodu maji, nabidli mi matonku za 40 kc nebo evian. kohoutkovou vodu nenabidli. dzus tusim za 55. za vino jsem platil 60 kc za sklenku, ale jelikoz se ve vine prilis nevyznam, tak nemohu hodnotit, jestli to bylo prilis nebo ne.

(co se tyka jidla, tak cena podle meho odpovida kvalite)

tak teda včera jsem byla v HK na jídle a můžu říct, že jídlo super, klidně bysme tam celá firma chodili každý den, ALE TA CENA?!!!!!!!!!! to je hrůza za francz. brambory chtít 150 Kč!!!! to se mi vůbec ale vůbec nelíbí…neříkám, že si to nemůžu dovolit, ale prostě co je moc to je moc… umím si to představit za takových 95 kč max. ..ale za 150 Kč to už tam nepůjdu :-(( super prostředí i obsluha fajn, ale ta cena je taková, že mě dost odradila..i když bych tam ráda chodila na jídlo dost často, bohužel nebudu.

Dost se zhoršili, jídlo průměrný, kvalita polévek nic moc a ceně rozhodně neodpovídá. k večeru nemaji na výběr skoro nic a přes den mají „tzv rezervace“ k dřevěným stolečkům, kde se tlačítě s ostatními lidmi. Nehledě na velmi drahé nápoje, vína . 2dcl na 120 korun je dost..Klasika-nejprve podnik když začíná tak super a pak…:-(škoda.

jj souhlasím s Johnny…a ty ceny jsou opravdu příšerné, když se to jmenuje home kitchen, čekala jsem i Home ceny :D

Já jsem byla v Home Kitchen v pátek a velké zklamání. Dala jsem se salát s fíky a grilovaným kozím sýrem. V restauraci jsem byla jediný host, pak se tam bavil pan majitel s početnou společností a pan kuchař tam měl pro změnu rande se slečnou. Všichni jedli, platila jsem očividně jen já. Málem mě kleplo, že chléb a olivový olej, který se dřív dával automaticky jsem objevila vyúčtovaný za 20 korun, samozřejmě aniž by mě kdo upozornil. Je super, že nalévají vodovodu, ale já jsem o ni musela prosit dvakrát než mi jí slečna servírka, která taky seděla u stolu s bavícící se společnosti přinesla. Na salát jsem čekala minimálně patnáct minut a co mi přinesli, dalo mé návštěvě v Home Kitchen korunu. Talíř neochuceného (!) salátu frissé, uprostřed trůnil v horké misce roztavený plátek sýra a kolem byl nakrájený asi jeden a půl fíku na super tenké měsíčky. Za 115 korun plus dvacet za pečivo teda bomba! Přidaná hodnota jídla nějaká žádná a cena rozhodně neodpovídala tomu, co jsem dostala.

Je mi to líto. Do Home Kitchen jsem chodila fakt ráda, každému jsem ji doporučovala, ale zdá se mi že přišly o dvě základní věci – o skvělý zájem o hosta a o neošizené jídlo.

Suanka:

no nejste první kdo si v poslední době stěžuje, tak že by usínali na vavřínech? nebo že by je zaměstnala příprava nové pobočky, kterou údajně chystaní na p6?

škoda. zažít tam to co vy, budu taky nakáknut :(

zasli jsme s kamaradkou vyzkouset a: vlazna obsluha, jidlo nic moc a stolni vino predrazene. Rozhodne se tam vracet nebudeme.

Aktualizace cen v Home Kitchen – hlavní jídlo 170 – 180 Kč, polévka 75 Kč, obložené chleby 160 – 190 Kč, saláty 100 – 140 Kč, dezerty 75 – 95 Kč. Kvalita jídla silně proměnlivá, jejich hvězdnému období zhruba v létě 2010 se to už silně vzdaluje. Kupodivu tam mají skoro pořád plno a to je pro pana majitele samozřejmě to podstatné.

zni to sice zajimave ale vypada to na nezvladnuty koncept. Lepe to urcit delaji moji kamaradi v bistru Krystal v Karline, kde je na urovni cele prostredi a do kuchyne je take krasne videt a pritom nemusite sedet ostatnim zakaznikum na kline :)

Komentáře jsou uzavřeny.