Sladké hříchy mládí se vracejí

Jako malý capart jsem se kdysi proháněl na svém zbrusu novém kole RMX 20 proháněl okolo baraku. Psal se rok 1986 a hlavu mi zkrápěly fosforeskující kapky jednoho magického dubnového deštíku. Od čeho měl pan Cuketka tak beznadějně umatlaná řídítka a co mu chrastilo v igelitce?

Vlašské ořechy v karamelu

Minulý týden jsem znovuobjevil ztracené poklady totalitního cukrovinkářství. Nejdříve ze Švajcu dovezené vlašské ořechy v karamelu made in china. Tehdy to bylo myslím made in vietnam, ale výsledek je dnes úplně stejný. V klasickém provedení je vidím poprvé asi po patnácti letech!

Nevím proč tyto beznadějně dobré vlašáky zmizely z pultů, ale je to velká škoda. Párkrát jsem se pokusil je vyrobit doma, ale tu těžce definovatelnou chuť ne a ne trefit. Pamatujete si na ně ještě někdo?

Karamelový Karmílek

Karamelový piknik, nebo jak se tehdy jmenoval, z pultů také zmizel, aby se o několik let později reinkarnoval do plastovém obalu s vykuleným lišákem Karmílkem.

Nově přidali vanilkovou, jahodovou a kakaovou příchuť. Ta karamelová však zůstává i po letech identická. Složení – pasterované mléko, cukr, karamel. Ha! Žádné É? Nemožné!

Tolik mé sladké mini-retro. Teď už jen aby se nevrátil i ten dubnový deštík… ;)

Reklama

Komentáře

Ten dubnový deštík byl obzvlášť vydařený, zejména pro děti hrající si pak na písku. Ježto jsem bydlela ve městě, odkud skoro všichni jezdili za prací do Dukovan, tak o tom něco úplně malinko vím :-(

Ořechy v karamelu neznám, ale skoro bych přísahala, že jsem Piknik ještě před nedávnem kdesi viděla…

Florentyna:

Piknik, Pikao, Jesenka – to je řada, který pokračuje už od dob totalitních až do současnosti. novou řadu Karmílek jsem viděl minulý týden úplně prvně v potravinách u jiřáku.

přesnější dataci uvedení na trh samozřejmě uvítám!!! :)

jinak ty vlašáky v karamelu, byly i za komoušů v úplně stejné krabiččce. jsem z toho doteď mimo, že jsem je znovu objevil!! i když bohužel mimo ČR :(

V jednom müsli od Dr. Oetkera jsem narazila na skvělé kousky zkaramelizovaných mandlí a jim podobné jsem ochutnala i v poháru karamel prodávaném v OC Letňany. Byly božské a klidně by se daly jíst jen tak k odpolední kávě nebo by se jimi daly posypat plátky vánočky. Asi se dostanou v nějakých polotovarech pro cukráře či koho.

tak ty orechy vidim dneska poprve, ale jesenka nebo pikao to byly moje hity! jeste jsem taky milovavala lekoricovy bonbony – takovy barevny ctverecky s cernym prouzkem uprostred. meli je v cukrarne a stali 10 deka 2 kcs… lekorky se daji sehnat i dneska, ale bud se mi zmenila chut a nebo to proste uz neni ono…

co se destiku tyce – ja v te dobe byla na skole v prirode ve vychodnich tatrach, takze mam takovy pocit, ze jsme toho chytli docela dost…

„Od čeho měl pan Cuketka tak beznadějně umatlaná řídítka a co mu chrastilo v igelitce?“

Závidím Vám, že jste měl už tenkrát igelitku :(

Major Milčák:

jojo aji mandle jsou fajné. všechno křupavé v karamelu je totiž fajné. :)

drunka:

hih, ty přoužkovaný si pamatuju, dělal jsem na ně vždycky blééééé popřípadně jsem je využíval jako střelivo do flusačky. takový lékořicový bonbón ve vlasech, to je za tisíc bodů :)

matesola:

měl a byla z NSR a bylo na ní KaufHof :))))))

Ten karamelový krém v tubě se jmenoval velmi podobně jako Karmílek, pouze se tvářil dospěleji – byl to Karmil :) A jinak si vzpomínám, že společně s Karmilem se začala objevovat ještě kávová verze ale u té si na jméno opravdu nevzpomenu. Nicméně klasická Jesenka byla a je podle mne z celé řady nepřekonaná.

Já si vzpomínám na jeden sladký výtvor normalizačního potravinářství, na který dodnes mívám chuť a prakticky od revoluce jsem o něm neslyšel, natož abych ho viděl. Jmenoval se Mixar a byl to vanilkový krém v prášku, obal měl takový modro-žlutý. Myslím, že měl slouži k přípravě zmrzliny nebo něčeho jiného, ale když se podle návodu rozmýchal s vodou a ohřál, vznikal velmi řídký, tekutý, sytě žlutý krém, který byl krásně sladký a měl nezapomenutelnou a ničím nenapodobitelnou chuť syntetické vanilky a sušené smetany. Miloval jsem ho a občas mi byl uvařen za odměnu nebo dobrou známku ve škole.

:))

RMXko i BMXko byl kultovni model kola meho mladi. kdo si nenarazil koule (pormiňte mi to slovo ale nejde to bez něj) o přední výstupek, kdo nepřeletěl hlavou přes řídítka na beton, kdo nesmočil kola v bahnu staveniště tehdy pučících paneláků a kdo na něm neuměl šlajfovat – byl tehdy out :)

vzpomínám si na svou první jízdu – v plné rychlosti, přes plotek a zahrádku rovnou do zdi červeného paneláku :)

skip:

a jo! bylo ještě kávové!! sakra :) tu vanilkovou směsku si nepamatuji prozměnu zase já…

stejně je ale zajímavé, co dokážou ty naše v dětství vycvičené receptory :)

jo jo sehnat tehdy slušné kolo byl docela problém na favorita jsem se docela načekal :-))) a kámošovi rmx pekně závidel
jo a myslím že jsem dneska videl na cyklojízde pana cuketaku s kytkou na nosiči kola u Veletržni ulice u restaurece Rhapsody piano na chodníku říkal sem si jestli nejde dělat recenzi jejich kuchyne :-))))))

vitacit byl taky dosti kultovní záležitost vydrhnout pak červený jazyk bylo na dlouho

:))) nene kytku jsem neměl, ale právě bastlím report s fotkama i s krátkými filmiky. uvidíme než to všechny ty prougremy a video u gůůgla přechrouščeů…

tak taky zkusím vyguglit ale letos mi chyběla projíždka po Nuselském mostu :-)))))))

Mixar si pamatuji, používali jsme ho na výpravách turistického oddílu. Není nad to si v lese ráno uvařit výtečný puding a ještě horký ho jako krém vypít… Už z toho zase slintám jak Pavlovův čoklík :-). Jeho zvláštnost a výhoda byla, že se přidávala jen voda, sušené mléko již bylo v prášku – nevídaná věc v rudém období.

Já se zase pamatuju, jak jsem jako malá holka (samozřejmě:-)) milovala vanilkovou zmrzlinu z mixaru. Prodávala se v cukrárnách, kde si jí sami vyráběli, a vždycky tam na lístečku stálo, že je mixarová. A přesně: byla hustá, nádherně krémová a hutná sušenou smetanou.

Vidím, že se tady sešlo více bývalých milovníků Mixaru :) Já jsem na něj včera dostal opravdu hroznou chuť, a tak jsem hledal v internetu. A zjistil jsem, že se pořád vyrábí! Otázka je, zda chutná stejně jako dřív a navíc to má jeden velký háček. Prodává se jen v balení po 14 kg … na druhou stranu, byla by to doživotní zásoba :)

http://www.zmrzlinapoli.cz/index.php?section=offer&subsection=zmrzlinsmesipras

Mixar pamatuju… ale rad bych pomohl pametovym bunkam, ktere mi starnou rychleji nez ty chutove.. Pamatujete si nekdo na MLECNE KOKTEJLY v prasku? Byly to myslim samostatne pytlicky, jejichz obsah (prasek) se rozmixoval se studenym (ledove vychalzenym) mlekem – prichute byly cokoladova, vanilkova a jahodova.. mozna i dalsi. A kdyz se v horkem letnim ospalem odpoledni prihodily do jahodoveho „koktejlu“ nejake ty cerstve utrzene jahody – LAHODA. A nebo to nebyl produkt socialistickeho hospodarstvi a meli jsme to ze zahranici? Fakt uz nevim… Dan. :) PS. Jinak samozrejme Jesenka a Vitacit forever. :-)))

Major:
jj, miloval jsem točenou zmrzlinu z takovýchtěch obrovských hučíích mašin. asi to bylo taky z mixaru, páč po 90. se ta chuť nadobro vytratila…

skip:
patnáct stovek za kýbel mixaru? to je skoro zadarmiko :)))

Dan:
chm-chm, ty instatní koktejly taky nevím… jinak samozřejmě vitacit rulez!

tie orech si pamatam, vtedy sa mi az take uzasne nezdali- dost koncetrovana sladka chut, ale teraz by som ich aj ocenila.
tie sladke mliecka- karmil bol moj favorit, mi ale vzdy priskripli spicku jazyka. inak ale mnam.

Dan:
No jasne! Na ty jsem uplne zapomnel, byly fantasticky. V pripade tech koktejlu mne trochu zarazi, ze v dnesni dobe, kdy je instatntni kde co, od pudinku po knedlickovou polevku, nikdo nedela tyhle veci, ktere byly opravdu velmi dobre.

pan Cuketka:
Ja vim, ja vim. Je to lakave, jsem nalomeny… neponoukejte mne :)

aljosa:

hurah, uz sem si mylsle, ze jsem jediny :) jsou sladke, ale v kombinaci s chutí vlašských je to příliš! příliš rafinované…

skip:

:)

já si ještě pamatuju na takový mandarinkový džus v kelímku – jmenovalo se to myslím pompea, nebo tak nějak.

iKarkulka: Pompela – taky jsem jí měla ráda. Stála 1,60 Kčs. Ale myslím, že dnes už bych její chemickou chuť neocenila tak jako tenkrát.

Ja vzpominam na Sumaky, takovy sumivy napoje v pytlicku, a jeste mi chutnaly pendreky, lekoricovy hadi v cukrarne, asi dneska jsou stejny. A cervena a zluta limonada v lahvi, ty barvy byly takovy hodne umely, ale nam to hrozne chutnalo. A z mlecnych vyrobku Jovo, to byl snad jediny druh jogurtoveho napoje.

Karmil si pamatuju, zčistajasna záhadně zmizel a už ho neměli. :-)
Jovokoktejl jsem zbožňoval. Nedávno jsem si koupil Actimel a chutná úplně stejně, jen má trochu vápnitou příchuť.
Dubnový deštík si taky pamatuju – tenkrát nás hnali z procházky fofrem domů a hned po příchodu jsme museli všichni do sprchy a hrozně dlouho mi nikdo nevysvětlil proč.

Ale co si málokdo pamatuje:
http://img214.imageshack.us/img214/6320/konzervyig3.jpg
Na těch plechovkách je sice napsáno „sturgeon“, ale uvnitř byla nebeská mana v tomatě. :-) Kdo ví, kde je tomu konec.

jovokoktejl, biokys – pamatujete si ty uzasny kelimky s hlinikovejma vickama? ;-) ty chute mi chybej a zadnej actimel mi to nenahradi…
svitive oranzova broskvova limoska s pekelne chemickou prichuti byla brona, hermelin byl hermelin, kral syru. a kam se podelo pedro a pozdejsi hit, ty zvejky s obtiskama, co stacilo oliznout a nalepit na zapesti… bajo? a co sevak? zvejka silene chuti, tvaru a podivne modro zelene barvy, co byla vzdycky betonove tvrda???
barimandle mi ted nekdo pripomel u flo, ale ty jsem taky fakt milovala… staly tusim 3 kacky a bavilo me prokousavat se k te naplni…
na bmx/rmx mam sve vzpominky tez… sice jsem si nic nenarazila, ale komu se povedlo na chalupe sjet u prioru/jednoty schody, byl king! a ty bajecny penove- patentkovany bazmeky! dodneska ho mame, ma zelenou metalizu a jiz znacne ojete, kdysi terenni gumy ;-) kdo by to byl tehdy rekl, ze z nej jednou bude oldschoolovej modylek ;-) spolecne se „skladackou“ a mym modrym kolem znacky pionyr…
vzpominat je fajn, moc fajn ;-)

Barimandle a hořické trubičky, to byla mňamka. Před časem jsem projížděla Hořicema a zatoužila po těch pravých originálních! V jednom specielním cukrářství jich bylo tolik druhů, že jsem si nechala poradit, které jsou ty originální. Koupila jsem si na doporučení krabici, a trubičky byly bez náplně !! Bohužel ta náplň mě na nich uchvacovala nejvíc a vždycky jsem je důsledně oloupala z toho tenkého oplatkového těsta, abych se dostala na tu lahodu uvnitř :-) Tak zase zůstalo jenom u vzpomínek. Vlašské ořechy v karamelu znám ty ze Švajcu :-) Opravdu dobrota. Na poli cukrářském od té doby nic světoborného nevzniklo, mám pocit, že chutě jsou příliš syntetické a nezapomenutelné dojmy nezanechají. Pamatuje někdo na bonbóny s fialkovou chutí na jazyku?

dolce_vita
Bonbony fialky jsou pro zmenu hit meho mladi:-) a letos jsem je objevila na matejsky coby „starocesky kandit s prichutí fialek“ či co…….pytel za 18 korun a porad ve tvaru kytiček:-)

Dlouho jsem odolávala, ale vidím, že tu jsou mraky sladkobolně naladěných pamětníků-:) „Fialky“ byly úžasný, v sáčku z nich pokaždý vznikla kompaktní hrouda… A pamatuje si někdo mejdlíčka (nejlépe z výchovných koncertů na Žofíně) a pravý gumový hady a lékořicový doretky v plechové krabičce??? Ovšem zdaleka nejúžasnější vzpomínky mám na brigády v Orionce – kde jsme jako středoškolští studenti hákovali u pásu, abychom okusili, jak tvrdě na nás dře dělnická třída – a vynášeli jsem odtud ještě teplé sisinky (nejlepší byly růžový), žu-žu a báječně čerstvé banánky v čokoládě. Dneska jsou banánky nějaký divný, ta žlutá hmota chutná na 100 % úplně jinak. Ach jo…

Jitajita a Jiřinka :-) úžasné fialkové bonbóny s květinovou chutí; to je panečku chuťová kompozice, když něco doslova „voní“ na jazyku. Budu muset zajet na tu „Matějskou“. Jinak žu-žu bonbóny byla slast mého mládí. Už tenkrát jsme my holky „gymnastky“ posvědomě tušily, že tyhle ultralehké žu-žu bonbóny nemají žádné kalorie, protože se daly zmáčknout mezi prsty a zůstala po chich jenom malá hromádka :-) Samozřejmě to byl samý cukr, ale toto falešné vědomí nás ponoukalo místo oběda nacpat se žu-žu bonbónama :-) V poslední době mám ráda hladké želé bonbóny s limetkovou chutí a taky chilli čokoláda od Lindta mě nenechává v klidu :-)

………. nedostatek cukru v těle prý způsobuje nervozitu a tím pádem chyby a překlepy :-) ……….. jdu doplnit svou zásobu, abych příště psala lépe :-) Dolce Vita nás udržuje v kondici, tak na to myslete. Jdu si na zahradu ukousnout fialku a budu přitom myslet na ty úžasné bonbóny.

Já zase s nostalgií vzpomínám na tyčinku Artemis, mňam. Asi usoudili, že Margot stačí – byly si docela podobné – ale Artemiska byla mnohem lepší.

jééé, no koukám, že jsem spustil malou sladkou lavinu. tady vidíte, jak máme všechny ty lahůdky z dětsví/minulosti hluboce uloženy.

chuťová paměť se nezdá, ale je jedna z nejsilnějších… spolu s čichem, jsou to i vývovojově nejstarší části mozku, takže se nás drží velice silně.

skoro jako ulepený fialkový bonbón v kapse nebo žvejkačka bájo ve vlasech :)))

iKarkulka: Ano ano, kdeze Pompee jest konec – muj hit mladi :o).

A pomerancovy juice Dino… A takova mnou nezdrave milovana (tusim) teleci pastika (jedine co si o ni pamatuju je, ze mela cerveny prouzek nahore i dole a mezi tim rusim ruzovy?) – po te jsem se mohl utlouct a ted zadnou podonou nemuzu objevit. Boze ja jsem uz taky dedek :o).

ještě jsem si vzpomněla na jednu slanou věc – byla to zavářka do polívky, takové smažené kuličky, jako hrášek to vypadalo… já jsem je strašně ráda chroupala samotné. mňam!

Tak ořechy (jako dítě jsem jim říkala čínské) si nejen pamatuji, ale od revoluce je marně hledám. Sjezdila jsem kus světa, ale zatím jsem nic podobného nenašla a je fakt, že doma se to udělat nedaří. Ještě za komunistů jsem je kupovala v prodejnách „ESO“ a snažila se nesníst celou plechovku na posezení. Nějakou dobu jsem si ten obal i nechávala na stole na tužky, v té době to bylo zajímavé.

A když jste v tom vzpomínání, vybavuji si instantní nápoj „Medola“, což bylo sušené mléko s medem v papírové krabici. Ne že bych to pila, ale bylo to dobré jen tak jíst suché. Patrně to nemělo valný úspěch, protože po pár letech tahle inovace zase zmizela.

Majdalenka

Mně moje vývojově staré části mozku nedají zapomenout na žlutou válcovou plechovou krabici od ovocných bonbónů, nevím, jestli to mohly být Bonpari? Ony tam ty bonbóny nebyly, byly v ní v jeslích voskovyky uprostřed stolečku, takže jsem se na ni něco nadívala… Žlutým papírem obalená plechovka s velmi stylizovanými obrázky ovoce, černo – žluto – červený tisk. Co to mohlo být?

signorina Zucchina:

Tak to vám mohu říct zcela přesně :) Byly to ovocné cucavé bonbóny zvané Letní směs, s různými barvami a příchutěmi a byly moc dobré. Kromě toho se ovšem vyráběla také varianta Zimní směs, která měla pro změnu plechovku modrou a bonbóny v ní měly mentolové příchutě.

A jinak mi to nedalo a vzpomněl jsem si, že idnes mělo před časem socialistickou sámošku. A našel jsem tam obrázek Letní i Zimní směsi (druhý zleva)!

http://ekonomika.idnes.cz/foto.asp?galerie=potrav&strana=22

Doporučuji všem normalizačním mlsalům galerii projít, najdete tam obrázky žvýkaček Sevak, Pedro, Bajo, Jovo koktejl, lízátka Loly, sušené mléko Eligo, Jahodové Furé.. a spoustu dalších laskomin.

Mne se nejvic stejska po Jovu a Artemisce. A pamatujete na Olympus? Mandarinkovy napoj v kelimku jak od jogurtu? Davali nam ho ve stredu ve skole ke svace, se sateckem s cervenou marmeladou:) A ted jsem v te galerii jeste nasla cernorybizove cucave bonbony, to byly moje nej nej a uplne jsem na ne zapomnela:)

haha…pěkné vzpomínky…já si takto z dětství asi nejvíc pamatuju na BB Puding(takto přesně psáno),byl kakaový,slovenský a velmi jednoduchý na přípravu…my jsme jej však měli nejraději studený,jen se ten prášek smíchal se studeným mlékem a bylo hotovo…tu chuť si dodnes pamatuju a dnešní pudinky už chutnají ouplně jináč. :-(
Nedávno jsme se taky bavili o té zvláštní zmrzlině,možná si vzpomenete,myslím že byly dva druhy-jablečná a meruňková-byly uzavřeny v bílém umělohmotném obalu tvaru hrací kostky o hraně asi tak 6-8cm,jedna strana byla „otevírací“ a tou se zmrzka „vydlabávala“ buďto dřívkem nebo lžičkou…no paráda…po konzumaci jste si kostku mohli nechat na hraní a nikdo je nevyhazoval…myslím,že kdyby se znovu pustili do její výroby,tak by „vydělali majlant“! :-))

velamosMX:

hurá!!! ty vaše strányk jsou dokonalé!! já bohužel žádnou rchviní fotku nemám, tak se alespoň pokochám tím nadčasovým designem :)))

Recept na vlašáky v cukru znám. Uvádí je stará kniha „Počítání nudliček v jarní polévce“ (Mladá fronta, Praha 1967)

Ořechy spaříte vařící vodou. Přidáte sůl a vodu znovu zahřejete, aby se ořechy lépe loupaly. V horkém oleji opečete dobře usušené ořechy až zezlátnou. Do druhé pánve dejte sirup a cukr a s trochou oleje míchejte asi jednu minutu, až cukr zesklovatí. Potom zahustíte škrobovou moukou, nasypete ořechy a dobře promícháte.

Zkušenost: výborná. Karamelizace je k dobru.

Ten recept je slibný! Z Číny se tehdy vozila spousta dobrot, jako třeba vepřové ve vlastní šťávě – mělo zvláštní chuť, a na chlebíčku bylo těžkým soupeřem pro české škvarky. Když bylo z lednice, tak se dobře mazalo, v pokojové teplotě bylo pěkně na odkapání, a byla to dokonalá čuňmňamka ohřát si to na těstoviny.
Riskla jsem letos nákup stejně vypadající konzervy, ale už ne s nápisem Ma-Ling, a bylo to zklamání.
Při připomenutí Mixaru (úplně to cítím…) stojí za pietní vzpomínku klasický karamelový pohár z mlíčňáku, protože ten už taky vodnes čas, a prostě ho nikde už tak neudělají.
Jo, a sladké sušené nápoje ujídat nasucho – luxusem byly ty z Tuzexu, standartem pak ty české: kakaové a bílá káva…

Qwerty:

a fakticky se jedná o ono autentické vončo? děkuji uctivě, vyzkouším, hned jak budou sezonní vlašáčky k dispozici!

Bohužel nemůžu srovnávat s plechovkovým průmyslovým originálem, protože ho neznám a tuhle pochutinu jsem poprvé okusil až z receptu, když to vyštrachala máti. Tahle stará knížka je u nás velmi populární a už z ní vaříme dost dlouho. Napsal jí Vladimír Sís a redigoval Ladislav Smoljak (nejsem si jist, jestli to nejsou jen shody jmen se slavnými osobnostmi). Ať tak nebo onak, toto cukroví je božské.

Quwerty:

aha! no uvidíme :) o knížce napsal moc pěkně Ondřej na gurmetklub.cz, mrkněte se tam!!!

Mě nejvic schází želé bonbóny Oskarky (aspoň doufám, že mě paměť neklame), výborný příchutě (takový přirozený) a takový to tvrdší želé, mňam :) A nebo ty pomerančové půlměsíčky máčené v čokoládě – lahoda :)
Dnešní želé bonbóny jsou buď děsně kyselý (chudáci děti) a nebo chutnaj příšerně uměle a to želé je takový patlavý, teďkon jsem na chvíli v Rakousku a tak jsem taky nějaký zkusil a většinou je to děs a hrůza včetně Haribo a to nemluvim o americkejch, těch jsem, po ochutnání, plnej pytlík s radostí odložil na lavičku pro nějakého žebráka.
Navíc mě loni na Vánoce hrozně moc zklamal Orion s jeho Salonkama, který měly taky vždycky výborný pomerančový želé, to sice zůstalo a navíc rozšířili i o višňové se šťávou uvnitř (výbornej nápad, chuť sice kapku umělá, ale dobrá), jenže oni je místo v čokoládě, která se snadno rozpouštěla na jazyku, začali máčet v jakési hnusné kakaové hmotě velmi podobné té nejhorší polské čokoládě. Ach jo, snad na tyhle Vánoce použijí zas čokoládu.

To 8.Skip: MIXAR RULES…To byly časy když jsme mlsali Mixar a čokoládu na vaření za 5,–. Mixar jsme si dávali pouze jen tak samotný. Taky mi chybí!

Mixar… na ten ráda vzpomínám. U nás v jednom rychlém občerstvení dělají z Mixaru jahodové koktejly. Fakt výborné, jako za starých časů!!

Přidám svoji trošku do mlejna, když už jsem zda náhodou zabrousila na fantastický vzpomínání. Pamatujete si někdo na bonbony v pytlíku za 2,– kačky s názvem Kafíčka? Byly tam bonbony velikostí i tvarem kávového zrna, polovina byla zelených a polovina hnědých. Uvnitř byla tekutá náplň asi tak jako v rumových pralinkách. Vždy jsme bonbon nakousli a vysáli náplň a pak teprve dojedli zbylou část. A pak taky když tady byla zmínka o želé bonbonech tak vzpomínám na želé půlněsíčky v krabičce. byla za 3 koruny a polovina půlměsíčků byla citronová a polovina pomerančová. A na okraji měli bílý cukrový kroužek! Mňam!!! :-))

Čauky, taky si pamatuju takový měkký bonbony Sisinky se tomu říkalo, vzpomínám na výbornej čokoládovej termix a na lučinu, která byla v plastovém obalu (balená jak malý salámek), vždycky jsem to trochu natrhla a vymačkávala. Ale na čem ujíždím do dneška je Pikao, Piknik a Jesenka…to je prostě moje. Ale strašně mi chybí i kávový piknik nebo jak se tomu říkalo, to bylo taky výborný. Karmílek mě nějak nenadchl…

Mně taky chybí jogurtový výrobek zvaný Ovko: V průhledném plastovém kelímku bylo pár kousků ovoce (nejčastěji zavařené višně nebo jahody) zalitého želatinou (chuťově odpovídající) a na tom bílý jogurt. Někdo si to míchal, ale já ne. Naopak, velmi pečlivě jsem vyjedla nejdřív jogurt, čistý a nakyslý, od poloviny už nasládlý od želé. A pak to ovocíčko dole, které jsem si tak zasloužila…
Někdy si teď tuhle pochoutku dělám doma. Používám višňový kompot. Višně osuším a nasypu do sklenic, šťávu svařím s dortovým želé od Oetkera, naliju na ovoce a dám to ztuhnout do ledničky. S bílým hustým jogurtem Hollandia to je výborná svačina. A taky zase něco jiného než ty průmyslově vyráběné jogurty s příchutěma.

termix jsem nedavno ochutnala a už si ho nikdy nedám. Taky jsem měla ráda mariánskolázeňské čokoládové oplatky a trojhránky a dnes už si na nich nepochutnám. Ta „umělá“ náplň je příšerná. Na všem se šetří, vše se nahrazuje chemickým hnusem, fujtajbl!
:-(

Úplně živě si z dětství vzpomínám na bonbóny v ruličce. Byly ovocné (myslím žluté a oranžové) a hašlerky. Nejvíc ale vzpomínám na úžasné dalamánky. Byly z chlebového těsta, báječně křupavé, sypané solí a uprostřed byl rozpuklý propečený zářez. Mňam… Takové už jsem nejedla.

Majore, u nas prodavaji ve smisence Coop vzdy v utery coop jogurty a ty velice pripominaji vami zminovane Ovko, u nas Jovomix. Dole jsou jahody, mandarinky nebo lesni smes. Pokazde vykoupim celou zasobu cca 6 kusu a pak uz si jenom pochutnavam. Samozrejme nejdriv jogurt, potom ovoce, nemichat!:-)

Bali:

Besipky byly takové kroužky, pokud si pamatuji. Tohle byly tvrdé cucací bonbony.

Janinko, ty tvrde cucaci bonbony si pamatuji, bylo tezke je oddelit od sebe i od obalu, bohuzel si nepamatuji, jak se jmenovaly. Vyrabela se tez verze v pytliku, kde se tyto bonbony vyskytovaly ve tvaru mesicku pomerance nebo citronu, tez byly casto neodelitelne:-)
Jinak pane Cuketko, tez me trochu udivuje, ze jste mohl takto volne nakladat s igelitkou:-) U nas jsme do roztrhani pouzivali na nakupy igelitku z Pramenu s motivem kuchare (cernobila kresba na oranzovem kruhu), pokud se nepletu, mne, jakozto diteti, by ji rodice rozhodne nepujcili. Pro vysvedceni si pak lepe situovani jedinci sli s igelitkou od dzinu Rifle nebo Wild Cat, ale i tu museli doma peclive slozit a ulozit do pristiho vysvedceni. A s igelitkami souvisi igelitove pytliky, ktere se po pouziti casto vypraly ve vode a pote znova pouzily. Svacinu na vylet pak clovek vyfasoval v pytliku od vaty, casto notne sepranem. Bohuzel pytliky pouzite pri cviceni branne obrany bylo nutno casto odepsat, aspon ty z nohou:-)

Ráda bych se ještě vrátila k tématu „bonbóny fialky“ – nevíte někdo, kde a jestli by se dala tahle dobrůtka sehnat, kromě matějské???

Ty vlašské ořechy v karamelu si moc dobře pamatuju. Můj tatínek na nich slušně ujížděl. Byly v takové konzervě. Normálně ořechy moc nejím, ale tyhle si mně získaly taky… ani už si nepamatuju jak a kdy se mi vytratily ze života :)

Já jako děcko milovala Sukovky za 1Kčs-říkaly jsme jim kokosky.. a také mám ve vzpomínce Ledňáčka vanilkového i čokoládového,též za kačku.Obé se dá zakoupit i dnes v kdejakém marketu,ale ta chuť se změnila..obsah zmenšil..a cena navýšila..

A co tohle: Ořechy v karamelu – spaříme jádra vlašských ořechů, oloupeme a namočíme na den po tekutého medu. Opatrně vybereme, necháme okápnout a obalíme na mělkém talíři v krystalovém cukru. Poté je osmažíme za stálého obracení vařečkou na pávi s tukem, kde se vytvoří karamel. Dáme vychladnout na mastný talíř, aby se neslepily. Místo ořechů lze použít mandle, arašídy, kešu ořechy.. Zkuste to, já se na to taky určo vrhnu.

Šántucha: ..jo jo..JOVO!!! A to konkrétně JOVO krém a JOVO koktejl! :-) taky vzpomínám a Artemiska..tyčinka v čokoládě v modrém obalu, uvnitř růžová a béžová..kam se hrabe Margot (ten je k mání i dneska).
A co mi taky ještě chybí je OVOželé, hlavně to se žlutým želé v dolní půlce kelímku (s mandarinkami nebo ananasem) a nahoře byl bílý jogurt – to když se promíchalo, tak to bylo něco neskutečnýho..a vzpomínáte si na „Miláčka“? Byla to jahodová smetanová pěna ve vaničce..to kdyby se zase začalo vyrábět..!! A pak byly skvělé višně nebp třešně v jogurtu jako byl JOVOkrém (prostě to bylo růžový) a v tom bylo na nudličky rozsekané červené želé. Prodávalo se to v nízké průhledné plastové kulaté krabičce jako se dnes prodávají třeba kyselá rybí miniočka (prstýnky)…šiššš..už toho nechám tečou mi sliny na klávesnicu :-)::::… :o))

Tak mi to nedá, musím se připojit, pamatujete si někdo Hořce??? Tak nějak se to tuším jmenovalo, průhledný pytlík s modrým nápisem a obrázkem hořce, uvnitř něco jako ořechy ve slaboučké oplatce a plné kakaového krému...... Jenom se to rozplývalo. Časem pak dělali i jahodovou příchuť, ale to už nebylo nic moc. Stály asi 5 kč a já bych pro ně vraždila…

tak Hořce! Představ si, že to sem dovážejí odněkud ze Západu:-) a pytlík stojí asi 50! Já vzpomínám na tvrdou sukovou tyčinku, takovou dlouhou zatavenou v igelitu, stála 1 Kčs.
K té zmrzlině – myslím, že soudruzi měli zkrátka nadbytek smetany a másla, tak to pod cenou pumpovali do všeho. Takže všechno bylo poctivě máslové, smetanové. Dneska by si to při spravedlivých cenách nemohli dovolit.
Vitacit z pytlíku, ovocný nápoj Disco, želatina z DDR.

Ahojte,musím se taky přidat.Sisinky si taky pamatuju,velmi podobné kokina se vyrábějí pod názvem MAOAM a chuť je téměř stejná,jen se tak netáhnou,jako kdysi.Jsem zoufalá,že už se nevyrábí můj oblíbenej kávovej termix.Byly v něm i ty zrníčka socu-mňam,to byla taková dobrota…Naposledy jsem na něj narazila v Kojetíně,když jsem se tam učila na zemědělce,kolem roku 1991,ale pak jsem ho už nikde neviděla.Ty dnešní termixy jsou docela hnus,cítím chuť prášku.

Milí zlatí, to karamelové kondenzované mlíčko se jmenovalo Kamil :)

Ahojte, ještě jsem si vzpomněla na sušenky Lucie, takové ty květinky, v krabici. Milovala jsem kakaové – byl to pro mně vždycky svátek, když je rodiče otevřeli :-) A pak jsem měla ráda kakaové dětské piškoty, není to tak dávno, co se přestaly vyrábět. Bývaly ve fialovém pytlíku…

Já zase ráda vzpomínám na tvarohové sýry Babeta a Ogar, ty jsem cpala snad po kilech a dnešní Lučina a spol. se jim nevyrovná. Dnešní termix je děsss, jsem si nedávno koupila vanilkový a byl strašný, nejlepší byl kávový a pistáciový – ta nádherně jedovatá barva. A ty malinové oplatky – tuším že se jmenovaly Dukla byly nepřekonatelné.

Mixar – sušený a jen tak lízat, to bylo něco!
Hořce – to byla parááda .) ty dnešní napodobeniny u toho ani neležely ;)
A ořechy v karamelu? Ta parádní plechovka, co se dala zavírat a ta chuť!!! Je možné, že to bylo tou solí, vyzkoušém recept, děkuji :)
Ale Artemis… ňam. Mohla by se znova vyrábět.
Pamatuje někdo na čokoládové krokety? Takové „penizky“ srovnané do ruličky a v bílé krabičce? Myslím od Sfinx… A takové ty čokolády, co jich bylo myslím 9 v plastovém obalu a pak v papírovém přebalu, vysouvaly se ze strany a byly např. s motivem květin…
A ta dávná chuť tehdejších buráků… Pak čokoládové tyčinky Diana a Famosa, myslím, že byla nugátová… A pak později vitacit „KIWI“ – z toho byly nádherně zelené jazyky :D
A pistáciová zmrzlina…
Teď je všeho dost, nepřeberné množství druhů, ale  – bohužel – ta kvalita už není, to, co bývala.
Ohledně termixů, ještě se vyrábí jeden, co má podobnou chuť, jako kdysi. Nevím výrobce, mrknu příště v obchodě. Má to hliníkové víčko klasické, co se musí otvírat lžičkou a co jsem si na tom často jako dítě pořezala jazyk :D
Nebývaly i pistáciové termixy? Už nevím.
A pamatujete na ty máslové sušenky, byla na nich, myslím, sestava bicích… Měly zespodu takové.. ďubky. :D.
No dost.. už mám na to všechno chuť.

A takové ty slané sušenky, co měly tvar jako kávové zrno? S rýhou uprostřed. Ňam.
Uh…
A oříškové „hrudky“ v bonboniérách – kousky ořechů v čokoládě…

:D :D
Už nemůžu

Mimochodem.. Cuketky.. To jsem viděla někde v „Týdnu“ :) Je to stejný Cuketka? :)

vsechno jiz bylo o Karmilu receno … takze opravdu moooc dobrota i ve svych kristovych letech neodolam a nakoupim par Karmilku a nestydim se cucat primo na ulici … proste maximalni slast v hube :)

Já si jako dítě pamatuju na pistáciový a kávový termix, no to byla dobrota, ty dnešní uměliny se k tomu vůbec nedají přirovnat. Jen si na ně vzpomenu tak mám sliny ještě teď:)

Ty vlašské ořechy v karamelu si pamatuju a zrovna nedávno jsem se mému příteli snažila vysvětlit co to je, jestli si na ně taky pamatuje a jestli neví, v čem byly namočené. Prý je nikdy nejedl, a to je starší. Byly v kulaté plechovce s nějakou tuším světle zelenou etiketou s rezavou a měly umělohmotné víčko, pod kterým se skrývaly úžasně dobré vlašáky, matně si vzpomínám, že byly pražené a namáčené v něčem – ta chuť se nedá dost dobře popsat. Kupodovu jsem až do dneška nevěděla, co že to na nich je a on ejhle karamel:-)
No přece je to už pár let zpátky a moc mi nebylo, když jsem je měla naposled…

Dobrý den všem milovníkům Mixaru.

Nezapomeňte také, že z Mixaru (složení je:Sušené mléko, cukr, emulgátory E472b a E466,barvivo E102, aroma etylvanilin) se dělala náplň do likérových špiček, a to je taky dobrota. Tedy alespoň mně to chutná…

Cha, tu vysněnou komunistickou točenou zmrzlinu z mixaru si dávám tak obden. Vážně. V pekárně/cukrárně/lahůdkárně na Palmovce (kousek vedle TV Prima) jí točí. Chutná fakt jako za mých dětských let, mívají různé příchutě, vždycky dvě, nejvíc jsme si pošmákli na banánové a vanilkové. Za 15 korun krásný výlet do minulosti.

Ahojky poradí mi někdy jak se jmenovaly aradšídy v karamelu prodávané dřívě převážně na pouti. Byly celé červené a hrozně tvrdé. Balený v průhledným pytlíku mají je sice dodneška ale jmenujou se aradšídy v cukru a já si nemůžu na původní název vůbec vzpomenout

Bohuzel neporadim, ale mam k nim (ne)veselou historku. Bylo mi asi sest, privezla jsem si kornout z porcinkule a otec mi je tajne vecer snedl. Rano byl celej oteklej – zjistili mu tak alergii na arasidy :(

Čínské ořechy v karamelu – to bylo něco, jejich marných hledáním jsem strávila část porevolučních let. Ještě byla jejich jedna verze, ty byly ve stejné plechovce, ale celé obalené v moučkovém cukru, ty mi myslím chutnaly ještě víc. Možná máme na chatě ještě v krabičkách od nich schované hřebíky.
Karmil – ten nám babička vždycky dávala na šlehačkový pohár, když jsme k ní přišli. Když někdy nesehnala Karmil, tak myslím odpískala celý pohár.
Mandarinkový džus v umělohmotném kelímku a pomerančový džus v plechovce s řeckým chrámem na obrázku – jo to býval luxus.
Vitacit, barevné burisony a sojové suky – to byl sortiment, za který jsme utráceli první vlastní peníze v sámošce naproti základce.
Ještě jsem měla jednu „pochoutku“, na kterou dodneška mívám ohromnou chuť. Byl to doplněk stravy, prodávalo se to v kostkách po dvou ve stejné krabičce jako masox, bylo to hnědé a jmenovalo se to Vitalecitin. Trpěla jsem, že toho nemůžu sníst kolik chci, protože to mělo nějaké maximální dávkování půl kostky za den nebo jak.

btw taky se tak bavíte při Good Bye Lenin, když tam ty kapitalistický potraviny maskuje do starých socialistických obalů? ;-)

90: Akorát ty sojové suky se ttehdy jmenovaly kokosové. Chuť byla stejná a složení nejspíš taky.

92: nene, ty co já myslím se jmenovaly určitě sojové, ale asi ne suky, možná řezy, nevím. Balení hodně podobné tomu dnešnímu, velikost, tvar stejné, ale chuť bohužel už je jiná. Na povrchu bývaly takové trochu drolivé.

Sojové byly jedny a kokosové jiné. Ty sojové byly drolivé nejen na povrchu :))

Tak já si pamatuju jenom ty kokosové a chutnaly mi stejně jako dnešní sojové, i obal byl dost podobný.

zdravím tyto příspevky me nadchli, aje fakt že v dneešní dobe je to všechno chemický taky jsem si zavzpomínala na točnou zmrzku ajinou nanukáče dueta, kdo chce mám, kontakt na maxir posílají i dvě kila ,jjá se teším že si udelám domací zmrzku,775766765,z pozdravem Monika

8 Skip: ta kávová tuba se jmenovala s pravou fantazií socialistického marketigu Piknik kávový :)
doteď na ten lógr v Salku vzpomínám :) Karmil mi vrátili, kávovou tubu kdesi zapomněli…

Skip, MobyDick: Tak kávová příchuť mi tehdy úplně unikla. Piknik mňam, i přes pořezaný jazyk to stálo za to, budu si muset zase někdy koupit ;-)

Mobydick, Martina: Koukám, že téma Pikao, Mixar atd. bude na věky živé :) Joo.. není nad pořádný kávový piknik :)

90: Jooo, VitaLecitin!!! Přesně si na to vzpomínám, i ten alobal byl stejně umaštěný a zašpiněný, jako od Masoxu. Ještě bonbony Cedevita v krabičce podobné TicTac, také byly nějaké „zdravotní“ a mohlo se jich sníst málo(:

Ahoj všichni,

nutně bych potřeboval kvůli sázce vědět, o jakém objemu se dříve vyráběli termixy, stačila by i jeho fotka, tam to snad taky může bejt, díky

No výrobků je tam hafo, moc děkuju, ale termix bohužel ne…

Mám pocit, že Termix měl buď 125 nebo 150 gramů, ale jistá si nejsem, už je to dávno a nijak zvlášť jsem ho ráda neměla, čili nekupovala. Vadila mi taková ta chemická příchuť.

Termix jsem koupila před 2 týdny v Makru, značka Milko, byl hnusný, chuťově šizený a divný. Ještě se prodává jedna značka, teď přesně nevím, a ten je lepší, chutná víc po tvarohu.
Doporučuju udělat sami doma. Bohužel musím konstatovat, že za komáčů byl poctivější.

Uz nekolik let se trapim, jak se jmenoval zluty prasek, ktery jsem mixoval s mlekem nebo rovnou jedl, jednoduse Mixar. Diky za tip, kam vyrazit za touto zmrzkou! Pak ma oblibena Artemiska, na to se neda zapomenout. Jeste bych doplnil susenku, ktera mi take schazi… Stribrny obal, citronova prichut se jmenem Vanda. Kdo neochutnal, popochopi. :o)

Mandarinkový nápoj-výborný byl OLYMPUS,pamatujete?Mňam.Teď vyrábí hodně podobné pitíčko s brčkem Toma-mandarinka 1*.

Jmenovkyně: Jojo, taky jsem měla ráda jako dítě Olympus i Pompelu, on tenkrát lepší džus nebyl. Ale dnes už bych ho nepozřela jako spoustu dalších z té doby. Myslím, že tam bylo z mandarinky tak 1 % jestli vůbec.

Vzpomíná si někdo na puding Dr. Oetkera, šlehal se za studena, prodával se v ESU začátkem 80tých let a byl vtakové větší krabičce. Byl takový hodně tekutý a naprosto skvělý. Karamelový, čokoládový a vanilkový. Už jsem od té doby nic tak výborného nejedla.

A mám pocit, že v úvodu pan Cuketka píše o upatlaných řidítkách na kole v roce1986, tak nějak tuším, že ten dubnový deštík v tom roce, byl vybouchlý Černobyl?

110: Ano! Ten jsem milovala. My jsme pro něj jezdili stát frontu do Tuzexu na Evropské. Celodenní výlet – koupit puding a pak na letiště na terasu koukat na letadla ;-)

Marťo a neviděla jsi ten puding náhodou někde? Já už se po něm pídila snad všusde, ale nenašla jsem ho. Že by se úplně ztratil?

Jo,starý dobrý Mixar.Je stále tak vynikající jako tenkrát.Dá se objednat v Opočnu.Co mě ale mrzí je,že se už nevyrábí mléčno- arašídové karamely.Měli takový bílomodrý obal s „prahou“ a bylo na nich napsáno Prague.TTy byly…Nebo klasické „sisinky“.také se ta chuť nedá s dnešnímy srovnat…Mimochodem :nevíte náhodou někdo recept na pudink z Mixaru?Děkuji mnohokrát.

No na obal od ořechů už si nepamatuji, ale tu jejich božskou chuť ano, na tu se zapomenout nedá :-(
Hlavní je aby to co přežilo nestratilo svojí chuť a kvalitu.
Jako třeba kola, ten patok co se prodává dnes nemá moc společného s tou kterou prodávali třeba před 18lety…

HALOHALO LIDICKY JAK PAK SE JMENOVAL PENDREK V CUKRU TAKOVA BAREVNA HOV…MOC DOBRYTED TO DELA HARIBO A NENI TO ONO.ALE TEN NAZEV MI NEDA SPAT UZ PAR DNI.

Ne. Lékořicové konfity. A dají se koupit dodnes.
Ale já bych taky něco potřeboval.
Před rokem 90 jsem kupoval na Slovensku takovou měkkou cukrovou růžovobílou tyčinku, zy boha si nemůžu vzpomenout, jak se jmenovala…

ahoj, sice nejsem taková pamětnice jako někteří :) ale pamatuju si nefalšované černoribízové bonpari, nejprve byly jen ve směsi klasických bonparů, ale pak pro velký úspěch je začali vyrábět i separátně, to byla taková dobrota, máma mi jich vždycky na tábor nabalila, zbožňovala jsem je, a teď !!!!! nedávno jsem si koupila pytlík obyčejných, našla jsem tam černorybízový, teda musela jsem dlouho hledat, protože jsem nakonec objevila něco dost vyblitého nevábné chuti, sakra, kam se poděla ta bombastická chuť, to se jim jako ztratil recept nebo co?? chápete to? máte podobnou zkušenost?

Naše máma dělala z Mixaru i náplň do věnečků – ty se prodávaly v krabici VĚNEČKY A VĚTRNÍKY V PRÁŠKU, taky ráda vzpomínám na Artemisku, sušenky Lucie v krabici byly bomba. Moc mi chybí takové sušenky – věnečky v zeleném obalu, které byly posypané hrubým cukrem a arašídy – mňam, potom se dělaly ještě sušenky Parta – velké kulaté slepené buď čokoládou nebo v kakaové verzi slepené mléčným krémem. Taky byly skvělé takové „buchtičky“ v hliníkové mističce – balené po dvou – myslím, že se jmenovaly MIKY. No a bonbony u nás vedly BONPARI – ty dnešní se s nimi nedají srovnat a potom FURÉ – dělalo se myslím švestkové, jahodové a meruňkové a uvnitř byla taková kašovitá náplň…Některé věci už bohužel odvál čas…

Já mohu připojit vzpomínku na už zmíněnou citronovou tyčinku Vanda (stříbrný obal, hranolkový tvar): Když jsem chodil do 3–4. třídy, občas jsem místo svačiny dostal peníze, ať si něco koupím a v tomto případě to byla vždy kombinace 2 rohlíky, vanilkové „mlíčko v krabičce“ a dvě tyčinky Vanda… Byla to ta nejlepší školní svačina.
Na chuť té tyčinky se nedá zapomenout.
Asi založím ligu za obnovu retro sladkostí:)
V

Nanukový dort – vanilka, zmrzlina v kostce, byla jablečná, jahodová. Na pouti půllitříky – čené pivo, světlé. Dole bylo nějaké želé. ach jo. Dneska polárkáč tehdejší cchuti nekoupim. Je to všechno z rostlinných tuků. Ještě jsem si vzpomněla na hruškový nanuk. Stál myslím 80 haléřů. Ta čokoláda na něm......

Na všechny zmiňované sladkosti si pamatuju!Chybí mi karamelky,které tehdy byly mléčné,kávové,višňové,sisi…všechny šly špatně odlepit z papírku,ale byly báječné!Taky mi chybí tyčinka ZORETKA od čokoládoven Zora,byla to taková zvláštní tyčinka jakoby z oplatky(neumím to popsat),potažená čokoládou a plněná čokoládou nebo vaječným likérem,obal byl stříbrný.Myslím,že se objevila až po revoluci,ale byla na trhu strašně krátce,snad rok,dva.Já jsem se po ní mohla tehdy utlouct!

A Oskarky jsem milovala ze všech bonbonů nejvíc,proč je přestali vyrábět!Pak ještě želé maliny,ale Oskarky byly mnohem lepší.Taky mi strašně chutnali tehdy ještě MEDVÍDCI ŽELATINOVÍ,kteří byli velice vzácně v obchodech,ale na poutích se koupit dali.kam se hrabou dnešní HARIBO,tamti byli mnohem lepší.Takový žlutý,barevný obal s medvědem,který seděl,pěkně tlapky vepředu…Po revoluci pár let vyráběli zelené gumové mentolové bonbony,takové zelené kopečky,na trhu byly pár let,ale moc nám chutnaly a taky mi chybí gumové hašlerky,které přestaly vyrábět teprve nedávno,nechápu proč,měli jsme je strašně rádi,jenže asi ostatním nechutnaly?Kdo ví…

Teď mám ráda Vextu a kyselé gumové bonbony,ale stejně bych je všechny vyměnila za ty báječné Oskarky:(((

Přidávám se k Ince ze září 2007: Ty její „kafíčka“ jsem zbožňoval, přesný název je „likérová káva“. Proč to, sakra, dnes nevyrábí?!

Komentáře jsou uzavřeny.