Sezóna cuketčích květin

Vím o nich již delší dobu, ale poprvé jsem je ochutnal teprve včera. Květy mladých cuketek – fritované v těstíčku a dušené v olivovém oleji. Žhavá a exkluzivní letní specialitka!

Samičky a samečci

Na jaře jsem instruoval maminku, aby na naší ostravské zahrádce vysadila experimentální záhon cuketek. To vše s jediným cílem – ulovit jejich čerstvé květy! Vše se podařilo naprosto skvěle načasovat, cuketky pěkně poslouchaly a vykvetly akorát na čas mé návštěvy! ;)

Květy cuket jsou v Itálii vyhledávaná a poměrně exkluzivní specialita. Sbírají se ráno, v den kdy poprvé vykvetou a na trhu se musejí prodat ještě napůl otevřené. Velice rychle podléhají zkáze – uvadají, ztrácejí snovou oranžově-lososovou barvu a výraznou chuť.

Květy na cuketách jsou dvojí – ty na malých cuketkách samičí, ty na stoncích jsou samčí. Podle Marcelly Hazan se baští pouze samčí, já však v zápalu boje a pionýrského fritovacího průzkumu konzumoval samičky i samečky. What a mess Mr. C!!! ;)) Příště beru Marcellu s sebou i na severní pól…

Fritované květy cuket

Základní a nejčastější úprava je fritování v řídkém těstíčku, které dá nejlépe vyniknout delikátní chuti květů. Postup je snadný:
  • uděláte si řídké těstíčko z mouky a vody, nebo z mouky, mléka a vejce (můj případ)
  • květy otevřete, vyženete mravence, vylomíte pestíky
  • rychle propláchnete a osušíte
  • v rendlíku rozehřejete vyšší vrstvu oleje
  • květy namáčíte a po jednom v rychlosti fritujete (měl jsem je hotové za cca 30–60 vteřin)
  • doporučuji velice lehkou vrstvu těstíčka, aby nepřehlušilo delikátní chuť květů
  • nechejte okapat na papíru a ihned podávejte

Jak popsat výsledek? Vizuálně strhující! Komu se fritovaný květ objeví na talíři poprvé, ten bude doslova ču-čet. Chuťově jsou květy podobné smaženým cuketkám, je tam ale navíc taková zvláštní kořenitá příchuť. Fantasticky křehoučká textura! Doporučuji všem, kteří budují svou osobní, nikdy nekončící encyklopedii chutí… ,) Pro mne zážitek týdne!

Dušené květy cuket

Tuto úpravu jsem vyhrabošil ze svých závitů s tím, že jsem to někde četl. Nevím kde, ale bylo to takhle jednoduché:
  • umyjeme a očistíme květy
  • jemně dusíme na extra dobrém oleji z oliv

Podobně, jako fritovaná varianta, je to rychlovka. Květy záhy změknou, začnou porůznu bublati a vydávají zvláštní vůni připomínající kari! Ta je přítomná i v chuti, kde se kombinuje s olivovým olejem. Takhle jsem udělal jen jeden obří květ a pokud to budete zkoušet, doporučuji ten květ z pánvičky přendat rovnou na bílý toastík a z něj rovnou ochutnávat. Nejlepší je srdíčko, čili ta část květu s pestíky. Garantuji chuťové osvícení. Počnete oranžové hvězdičky… ;)

Ať žijou barevné živiny s vitamíny!

P.s.: kdo už květy cuket měl doma, v restauraci, nebo někde jinde, prosím dejte mi vědět do komentářů. Moc mně zajímají vaše zážitky… ;)

Reklama

Komentáře

Trošičku kanibalismus né? Ty květinky by zasloužili tempurako, ale i takto vypadají naprosto del.icio.us :))
Za každý tip, kde sehnat v Praze angrešt budu neskonale vděčen.

tak toto jsem jeste nejedla a ze uz jsem jedla kdeco! Ve Francii je vidavam casto na trhu i v obchodech.
A jak pises o mamince, tak mi doslo, ze ta moje ma cuketky taky na zahrade a asi se tam budu muset podivat…;-)

HM.. jíst květy je vlastně úžasná věc viz Kostice v těstíčku ta je moc dobrá …když koukam na ten rybízek tak mě napadá taky vám dozrál letos o hodně dříve?Jinak angrešt by šel určitě sehnat na trhu od různých zahrádkářek v důchodu alespoň v Plzni to tak frčí..

matesola:

no tady vidíš, jaké jsem debžo. tempura by z toho byla naprosto skvělá… no neměl jsem ji s sebou… nexte time! s angreštem nevím, já si ho pamatuji vždycky jen z nějaké zahrádky… uggghhh jsme my to ale ve srabu , když nemáme v ochodech to co nám chutná….

Bali:

ha! no vidíš, šup na přepadovku! rychle rychle dokud kvetou…

ladysek:

letos dozrálo všechno o hodně dříve. šeříky i bez kvetl v praze cca o 3 týdny dřív než loni a tak je to podobné skoro se vším… ;)

Bali:

okolí Národní nesnáším, nejodpudivější místo v P…., ale máš pravdu že je tam ten výběr obvykle hodně široký ;)

Ja jsem truhlík …kosmatice né kostice ach jo deformace povoláním)))

Prosím Vás a když tu kytičku utrhnu, tak znemožním vyrůst cuketce?To nevím, jestli bych udělala s lehkostí v srdci…..Ale vypadá to krásně…

Jedl jsem kdysi v bývalém východním Německu cosi podobného, květy bezu máčené v jakémsi sladkém těstíčku a rychle smažené. Pozoruhodné smažené nic :)

Smažené květy cuket jsme jedli v restauraci v Neapoli, kam nás vzali Italové a bylo vidět, že i pro ně je to něco trochu extra. Bylo to vynikající!
Mimochodem – květy se snad stříhají a potenciálním cuketkám v růstu nazabrání?

Počítá se s nimi na jídelním lístku….malinko jinak,ale přece.Ty dobré se vždy malinko zpožďují..

ladysek:

;) na kosmatice je expert paní Šárka!!! jukněte se sami:

http://dolcevita.blog.cz/0705/kosmatice-recept-ze-starych-casu

Dívkožena z Jeseník (vtipné!):

myslím že ne, ale hlavně jde o to, že ke konzumaci se doporučují pouze samčí květy a ty nerostou na cuketce, ale na nicneplodícím stonku, nebo jak se to jmenuje. zkrátka nemají pod senbou cuketku ale jen takovou anténku. na mé třetí fotce jsou to ty tři květy vpravo!! ;)

rushid:

viz předchozí ripley ladysekovi ;) asi jste narazil na kosmatici!

Vendula:

já vámvěřím, ona je to záležitost hodin dostat to na pánev. na druhý den už máte smůlu. musí se vzít květy utržené ten samý den ráno!

druhá část viz výše, měly by se sbírat pouze sameččci na stonku, ti zdárnému růstu tykví nebudou chybět ;)

Marcel:

to zní dobře, neprozradíte víc? ;)

Poprvé jsem o smažených cuket.květech četla v knížce od Marleny de Blasi „Tisíc dnů v Toskánsku“ ,velmi mě to zaujalo – a vůbec,lidi,četli jste to? Možná to není skvost krásné literatury,ale co se týká jídla,vaření a lásky k životu vůbec – ta ženská ví, o čem mluví…Pardon,píše….

Butterfly- jezis to neznam, to mi uniklo! Jak je tam jidlo to musim mit! Uz si to pisu!!!!!!!!!!!
Ja zas miluju Peter Mayle! Tam si poctete i pochutnate ;-)

Butterfly :-) tak tato kniha už se mnou chvilku bydlí, ale zatím jsem na ni neměla čas. Díky za postrčení k tomu, abych ji konečně začala číst.

Cuketčí samičky a samečci na pánvi :-) Vzhledem k tomu, že 1 bujně rostoucí cuketku v zahradě máme, ze zahrady do kuchyně to mám fakt jeden skok, je mi docela líto sežrat samečky a nechat tam opuštěné samičky :-) Do rána si to ještě rozmyslím, zda to taky zkusím. Lovec chuťových trofejí se na oběti nemá ohlížet :-)

ty květy nevim, ale ta poslední fotka mě dostala do varu – na tohle jsem ulítlej :D

jo a angreš máme na dvorku (bydlím v praze) – výhoda :)

Bali,zdravím,ještě před tím vyšlo Tisíc dnů v Benátkách,ale tam je vaření málo, a Peter Mayle je taky na mé „nadpostelové“ poličce – jo,a mimochodem – Buvolí křídla od J.M.Žaluda znáte?Mimořádné počtení….

Buvolí křídla mám, ale zjistila jsem to až po nahlédnutí na internet. Jinak je to Cestopisná kuchařka ;-)
A Toskánsko pišu na seznam pro Ježíška.

tip: Tisíc dnů v Toskánsku se prodávalo v prodejně knih Č. rozhlasu na Vinohradské. Literatura je to příšerná, ale začíná to právě popisem žranice (omlouvám se, ale nevím jak to líp napsat) smažených cuketích květů…

Butterfly + Bali:

díky za lit. tipy!!!, právě jsem taky jeden přihodil…viz článek :)

Dolce_vita:

jojo, vy lovec jste! tak šup na ně nemilosrdně s nožikem zřídit jim tam cuketkový matriarchát :)

marek:

na léto nejlepší!!! pokud máte zahrádku jste šťastný :)

dyžon:

jo žranice je to slovo! :) jako teplý překrm jsou ty květy ideální. vyzkoušejte je, neukousne vás to!!!

cuketčí květy jsem jedla v severní itálii, byly navíc plněné směsí riccoty (ech, či jak se to píše) a bylinek, obalované a smažené —báseň!.
dále podávali malé nakládané roličky z mladých cuketek, taktéž nakládané malé (nezralé, velké cca 2cm) broskvičky, chutnaly trošku jako naše okurky, co se plněného a smaženého týká, vegetariánské menu doplňovaly olivy plněné mletým masem a opět obalované a smažené.
to celé bylo jako ukázka místní kuchyně podáváno v závodní jídelně f. Guzzini.
ať se jdou restauranty bodnout! :))

viva:

jé, děkuji že jste se podělila o zážitek. ta plňka není vůbe špatný nápad. ono to sice asi trošku přegluší chuť květů, ale úžasný efekt fomry přetrvává!! ;)

zbytek vypadá fantasticky, samé nečekené mňaky. navnadila jste mě mooooc, jdu na lov nápadůůů…. ;)

květy bezu smažila moje babička, ale bohužel recept si odnesla do hrobečku ( a k tomu všemu ne jediný…). jí se i akát, ten musí být vynikajícíc, pamatuji si, že jako děti jsme si vždy utrhly květenství akátu a ukusovaly konce jednotlivých květů plné medu… nejzdravější svačinka.

ach jo, už musím jít domů, šuplík podslední záchrany vyžraný, klávesnice poslintaná…

Cuketčí květy jsem jedla už dvakrát,leč syrové a to v rámci podzimní likvidace rostliny.Na šlahounech byly minicuketičky a poslední snažící se kvítka,tak jsem to všechno přímo na záhonu zbaštila.Bylo to skvělé i tak,ale letos v těstíčku…to bude blaho.

A ještě jeden tip na ostravskou zahrádku.Špagetovou cuketu(dýni)!Je to dobré,je s tím legrace a v paneláku mi plody vydržely do jara.A roste i kvete to jak divé.

Přečetla jsem si článek i s komentáři, ale nenašla jsem recept na smažené květy cukety, který používám já. Připravím si pivní těstíčko ze světlého piva, hladké mouky, vajíčka a trochy soli. Těstíčko nekořením. Květ cukety nebo dýně naplním buď rybičkou (např. uzené šproty z konzervy nebo malé sardinky) nebo šunkou nebo špalíčkem tvrdého sýra omotaným kouskem šunky. Namočím v těstíčku a osmažím.
Prý existuje dýně zvaná Butter blossom vyšlechtěná speciálně pro sběr květů…Zatím jsem ji v obchodech se semínky neviděla.
Zdraví Vás Mirka

Ahoj,
smažené cuketí květy jsou jedna z nejlahodnějších věcí!! Nejlepší jsou v Itálii v restauracích, pokud jsou na lístku, stojí za to obětovat všechny chody a dát si tohle blaho dvakrát!

Pokud se někdo nachomýtnete v ňímě na via del Corso, směrem k piazza del Popolo, tak skoro na konci po levé straně je prodávají do kornoutu s sebou!!!!!! Sežrat i s kuchařem!!

Jaké jsou nejlepší: dovnitř nacpat kousek mozzarelly a kousek sardelky neboli ančovičky, a pak teprve těstíčko! (lze použít sardel.pastu, ale mozzarella musí být fakt italská, ne česká guma).
Těstíčko klasické, křupavé, bez piva.

Pokusy s dovozem květů z Itálie se mi zatím nezdařily a pěstování tak, aby v jednom dni bylo na více, než jednu porci, také ne. Pokud někdo máte tip, kde k nim přijít, podělte se, prosím.

vimaana1:

to jsou skvělé postřehy!! díky :) s tou mozarellou i sardelkou to musím zkusit… to mě nenapadlo!

s tím pěstováním je to problém, ono asi budu opravdu potřeba mít ětší záhonek abyse toho sešlo víc. na našem pokusném záhonku cca 6–8 rostllin tuším, šlo při vrcholném kvetení nasbírat denně tak 4–5 kousků. v česku to asi ještě dlouho nidko prodávat nebude…, myslím si e spousta lidí o tom vůbec neví, jaká je to dobrota! :)

Pane Cuketko, vaše stránky jsem objevila teprve včera, ale mé nadšení setrvává dodnes. Těch nápadů…a hlavně, mám plnou zahradu cuket různobarevných, ale v životě by mě nenapadlo smažit jejich květy. O tom víc začínám nenávidět sousedovic žeryka, který mně většinu kvítků zežral – a nesmažených!
Děkuji mnohokráte za typy a je fajn, že existujete.

zdravim, prijedte v lete do Turecka, nejlepe k Egejskemu mori, a pochutnejte si na cuketovych kvetech plnenych smesi ryze s korenim a orisky pinie, cele pak uvarene v olivovem oleji, ale ji se studene! Vyhledavana delikatesa zdejsiho regionu. Doporucuji take mlade cuketky (tak do 10cm) uvarene do polomeka, prelite pak zalivkou z olivoveho oleje, citronu a cesneku drceneho se soli. Super salatek pro horke dny! papa.

laralu:

říkáte v Turecku? no supér, tam bych to nečekal. zní to parádně dobře! děkuji, tohle si musím napsat ;)

vazne, tureckou kuchyni rozhodne nepodcenujte, je prekvapujici…

laralu:

nepodceňuju nic, ani tu moji přirozenou oemzenost!!! ;) děkuji ještě jednou za tip, kam otočit souronovo očko ,)

Dneska jsem se docela pobavila nad básničkou http://folprecht.blog.idnes.cz/…eta-Fuj.html . Připadá mi docela trefná – místo, aby lidé upravovali cuketu jako cuketu, snaží se jí nacpat místo brambor, mouky apod. tam, kam nepatří, a pak ji, nevinou, ostatním takhle zoškliví. /Což není rozhodně případ cuketčích květů, naopak./

Cuketci kvety jsou moc prima. Me jeste naucila babicka pojidat kvety denivek…
Do lehkeho letniho salatu fat nemaji chybu.

Komentáře jsou uzavřeny.