Risotto s dýní Hokkaido

Co s dýněmi, že? Blbá otázka. Představuji nový štěpný produkt z podzimního cuketkoidního reaktoru – risotto s dýní Hokkaido, s miso a s dýňovým olejem. Aneb jak se talián s rakušákem a s japončikem sešli, jak vařili bijo a jak jim moc chutnalo…

Italsko-rakousko-japonská koprodukce

Zní to šíleně, ale je to moc fajnové recipí, které jsem před publikováním nacvičil na třech dýních hokkaido. A že jsem s tím fůzováním nekecal, tady jsou hlavní hvězdy tohoto receptu:

  • dýně hokkaido (japončikovo, bio)
  • miso pasta (použil jsem ječmennou, taky japončikovo a bio)
  • španělská rýže calasparra (italovo, špatně jsem se podíval na štítek)
  • francouzský olej z dýňových semínek (rakušákovo, originální Štýrský jsem nesehnal, bio)

Ve vedlejších rolích:

  • české non-bio máslo
  • česká cibule na jemno (bio)

Scénář:

  • připravte si Hokkaido (rozcvičit, rozloučit a tak)
  • dýni pak nakrájejte na obloučky cca 1×3 cm s tloušťkou 2 – 3 mm (důležité zachovat!)
  • miso pastu zalejte horkou vodou a udělejte si takový vývar á la misox (cca 3–4 decky ;) – nesmí být moc slaný!
  • nejlépe v tlustostěnné pánvi rozehřejte máslo
  • přidejte cibulku a plátky dýně, potrapte to do zlatova měkka
  • přidejte rýži a promíchejte (dávkování odhadem, tak že pokryjete povrch pánve tenkou vrstvou)
  • přidejte šálek teplého miso vývaru
  • poté šmrdlejte vařečkou v rýži tak, aby se vám nepřichytila
  • až se vypaří všechna voda, přilejte další šálek miso vývaru
  • fázi vypařovací-přilévací opakujte tak dlouho, dokud nebudete mít parádní rýži al dente
  • v závěru neodejděte ani s úplně plavoucí, ani s úplně suchou rýží – ideál je pěkná hutná majda
  • podávejte v pěkném hlubokém a vyhřátem talíři, ve kterém porci zakapete dýňovým olejíkem

Dlouhé a náročné? Tak už to s risottem bývá! ;) Ale nebojte se! Zvládl to i pan C., který je na složité vaření docela levoučký. Pokud vše uděláte tak, jak jsem vám napsal získáte misku dokonalého propojení chutí a textur.

Rýži vévodí chuť cibulky na másle s nezaměnitelnou příchutí fermentovaného misa, to vše v takových pružných zrnéčcích obklopených v báječné šťávě. Mezitím se povalují nerozvařené, příjemně poddajné oranžové obloučky dýně s příjemně nasládlou a jemně oříškovou chutí. Tam, kde ho na povrchu zachytíte, uvidíte voňavý dýňový olej, který mění barvu od tmavě hnědé po světle zelenou. Sousta, která jsou jím zasažena, divočí…

Dobré chutnání! ;)

Související jednoduchý recept z loňska:

Reklama

Komentáře

Dýňové rizoto je svělé, vaříme každý rok na podzim, dýně hokkido je prima v tom, že se nerozvaři a zůstane v kouscích. Mě však zaujal napád s miso vývarem, protože občas mi dojde kuřecí vývar, který mám k vaření rizota zamražený v mražáku, (příchuť bujonových kostek mi v rizotu nechutná). Aspoň využiju miso pastu, kterou jsem kdysi musela koupit a ted jen tak leží ladem . Jsem zvědavá navý sledek.Díky.

Hmmm, to vypadá chutně! Další dýně padne na risoto :) I když po včerejším pokusu s jahodovo-rebarboro-vínovou polévkou nevím, jestli má smysl zkoušet nějaké složitější recepty :-D

oli:

no vida :) s moso se nebojte, dopadne to dobře!

J.Č.:

nó, složitý recept :) jak se to vezme… kdo umí dobré risotto tak si jen dosadí suroviny (vývar=miso, jánevimtřebahříbky=dýně, závěrečné dochucení parmezánem=dýňolej) a v podstatě mu nemusím nic vysvětlovat :))

jahodovo-rebarborovo-vínovou říkate jo??? jajajaj! ,)

ouvej, tak to mě navnadilo 101× víc než chudáci játra – kavárenský povaleč má totiž slabost pro rizota všech druhů a textur a tohlecto no toto… tedy, to bych se do toho měl někdy pustit! doma bych s podobným novátorstvím neuspěl, ale zkusím, jestlipak to zvládnu sólo… v nějaké té mutaci :)

Teda Cuketko, to je temer makrobioticke jidlo, to bych tady fakt necekala ! Pri cteni o tech husich a kachnich jatyrkach mi naskakovala husi kuze..... Dyne Hokaido je fakt bozi ve vsech upravach, do gulasku, jen tak pecena a postrikana sojovkou Shoyu, na polevku, proste dokonala......

AdaMM:

nebojsa ;) zvládnout to zvládneš… bacha na příliš koncentrované miso a hlavně preciznost v té vypařovací fázi… tj. nepřipálit, ani tam zbytečně nelít moc vody. chce to klid a čas ;)

Peta:

no jó! pan C. je poměrně versatilní ;) s hokkaido-fandovstvím souhlasím, ta potvůrka má něco do sebe (a že jsem před tím dýně neměl vůbec rád…)! :)

Pan C: no ten recept taky nebyl složitý (jen chyběla množství), ale výsledkem byla hmota nejprve připomínající segedínský guláš, která následně stuhla na poměrně dost chutné a voňavé želé :o) Ještě k tomu jsou nočky a zdobí se to :)

Jahody, rebarboru opláchneme, nakrájíme na malé
kousky, smícháme s cukrem, limetkovou šávou, bílým
vínem a vanilkovým cukrem. Přivedeme k varu, lehce
povaříme. Dále si připravíme směs z vody a vanilko-
vého pudinkového prášku, kterou vléváme do vaří-
cích jahod a rebarbory, až nám polévka zkrémovatí.
Do předem připravených pohárků nebo misek roz-
dělíme polévku a vychladíme.

Ta první fotka (kudla – dýně) je eso. Jak prostá. Jak rafinovaná.

Miso jsem pro sebe, kdysi dávno, objevil v ledničce jednoho neznámého Japonce. Jeho pařížský byt nám byl dán zdarma k disposici. Jeho přítelkyně byla přítelkyně naší přítelkyně… V kostce: přítelkyně a Japonec byli prý moc rádi, že v bytě někdo přes Vánoce bude. Alespoň je prý nevykradou.

V takovém bytě přebývat bylo o nervy. Ne kvůli zlodějům, ale kvůli té důvěře k nám, k lidem, které nikdy nepotkali.
Báli jsme se při mytí nádobí, že rozbijeme hrníček, nakřachneme skleničku – a bude to něčí oblíbená.

Zároveň ta lidská důvěra byla i obrovsky povznášející zkušenost. Nechali tam volně přístupné bankovky, fotoaparáty, jiné osobní věci. Bylo zajímavé snažit se rekonstruovat ty dvě neznámé osoby a jejich život. Spát na jejich futonu. Někomu z nich se moc líbil Miles Davis (byl v té době naživu a troubil o 106).

V ledničce bylo majiteli zanecháno několik věcí. Miso okamžitě zaujalo vůní, pak i chutí. Používáme ho od té doby v naší kuchyni nepřetržitě. Ne každý den, ale má své permanentní místo v ledničce – zatím se nám nikdy žádná várka nezkazila.

Díky, neznámý Japonče v Paříži. [patřičně hluboký úklon].

já z dýně tak polévku, moc dobrou.
Jednou jsem dělala koláč a šel do koše :-(

Cuketko, skutecne tleskam :-) dyni hokaido fakt miluji ! lidickove, kdo jste jeste nevyzkouseli urcite zkuste…do polevky, zapecenou…a mnoho dalsich variaci :-) pozor na trhu je nekolik druhu dyni, proto se vzdy ptejte zda jde o hokaido, ta ma nezamenitelnou chut, ale v bio obchodech snad ani jinou neprodavaji, nebo jsem ji sehnala na Havelaku na trhu :-)

J.Č.:

zní to úžasně a v mých představách to i úžasně vypadá&chutná! ;) díky

jednorozec:

to je dobrá historka. hlavně, že jse se nerozpůlil o pozapomenutou katanu v koupelně! ;) i já posílám díky japoncům. miso (v tekutém stavu) má pro mne takovou zvláštní, říkám tomu, dutou chuť. neumím to přesně popsat, ale je to tam, způsobuje to, že se té ranní polévky skoro nikdy nemůžu dopít do sytosti :) není to ani tak chuťový vjem, jako spíše taktilní… zvláštní & funyy! jak to dělají???? čest jim fištrónům jedněm ušatým!

pořádné miso polévce jsem se ještě nepropracoval. je to věda. klade se důraz na sezónnost a kontrast textur, chutí a barev.. to je něco pro cuketčí zvšdavost! ;) a navíc ten základní vývar dashi nezvládám…

bonusové video:
http://www.videojug.com/…ke-miso-soup

Bali:

jojo polévka je polívka ;) to je asi nezákladnější a nejlepší varianta pro hókajdouna! ona ta dýňka je trošku prevít, má sklony se občas nechovat v hrnci úplně korektně :))))

tinka:

jj chuť je jedinečná! teď jem byl v countrylifu i v albiu u nás na šestce a oranžových koulí je tam požehnaně, asi půjdu ještě doplnit zásoby! kupovat jinde bych si ji asi ani netroufl… :)

letos poprvé jsem dostal přímo od biozemědělce zelenou hokkaido, nevíte někdo o ní více? je podobná své oranžové dvojce, nemám se jí bát??? ;)

Zelene hokaido bych se nebala, v Amsterdamu v Kushi institutu jsem videla nekolik druhu zelenych hokaido dyni, oni by to neprodavali, kdyby nebyly dobre. Tak to je super, ze ta zelena odruda dorazila do Cech. Kazdopadne ta miso polevka je hracka, vubec to nemusi byt nijak slozite, pustte se do toho ! Doporucuji recept od Hanky Zemanove z jeji Biokucharky, staci nahlednout nekde v Albiu do te knizky a precist.

Re: miso
způsobuje to, že se té ranní polévky skoro nikdy nemůžu dopít do sytosti :)
To by mohlo být i dehydrací způsobenou přílišným včerejším koštováním? ;-)

Kvašením misa prý vznikají nějaké speciální pochutiny, jakýsi přírodní MSG (monosodium glutamate, český výraz neznám), které umocňují ostatní chutě v pokrmu. My miso přidáváme i do velmi nejaponských polévek či omáček. Dodává tomu to, jak my v Anglii říkáme,„je ne sais quoi“.

Jednorožec: Tak to je krásná pařížská historka! A obyvatelé bytu měli nejen skvělé kousky v lednici, ale i poklady ve svém přehrávači – Miles Davis…skvělé!

Chci se zeptat: jakpa liší se Hokkaido od tradičních dýní chutí? Znám jen špagetovou, ta je nejlepší uvařená s máslem a dost, a pak tu žlutou sladkou, a jídla z ní moc nemusím, chutnal mi z ní jen kompot á la ananas. Ale miso by tu sladkou chuť vyrovnalo??

Miso jako ranní polévka – taky jsem zkoušela v rámci testování stravy dle 5 elementů – je opravdu moc dobrá, a opravdu po ní přichází jakýsi pocit, že jsme tam zapomněli hodit zavářku. Rozhodně ale dám přednost té sušené v pytlíku, nebo krémové ve skleničce před tím pokusem dle videa – proboha jak můžu kupovat něco co podle názvu ani barvy ani konzistence nemůžu určit co to je? Poznám některé řasy a houby a tím končím. V japonském supermarketu v Londýně jsem si připadala jako na cizí planetě, zatímco v čínské čtvrti byly věci vcelku jednoznačně poznat co jsou – třeba visící hnědé kachny byly evidentně visící hnědé kachny.
Respektuju nadšení a úsilí dobrodruhů, ale sama si netroufnu zkazit někdy vzácné ingredience a tak volím cestu plácnutísepřeskapsu a ochutnám u odborníků. Na tomto místě přiznávám že konečně chápu pohnutky těch, kdo jdou ochutnat k Italům.

Po roztomilém kolečku se vracím zpátky k talíři. To risotto vypadá na fotce hodně dobře, rýžička má krásný lesk a barvu a takovéto italské dělení pěkně od sebe. Je to moc krásný. Myslíte, že italská rýže obstála s tím misem, co do nasákavosti?

Peta:

děkuji za tim na Hanku, její kuchařku znám… na kompletní miso polífce mi vadí to, že se musím spoléhat na prefbrikované suroviny dovezené až z japonska…uzenýho sušenýho tuňáka tady nikdo nedělá a ani ty řasy nám tu nerostou :) vlastně ani to miso né :))) ale s tou dostupností je to pořád lepšejší než s foie gras!! :)

ad zelené, pan zemědlěc říkal, že je letos zkoušel poprvé. zatím co u klasické odrůdy měl průměrnou odrůdu 3 a více kusů /rostlinu, tak u té zelené napočítal 0,8 bambulí/rostlinu a to ho trošku nazlobilo… jednoduše řečeno – je s nima neskutečná drbačka :)

Jednorožka:

nene! :) přísahám na svůj rozlámaný screwpull :) mám z miso obravud ten dutý vjem, řekl bych až jingový :)))))

s tím glutamátem netuším… ale je to podobné sojovce, takže tam asi taky bude. aneb umami je všude ;)

a to vaše „je ne sais quoi“ používám taky, a moc rád + ;)))))))

Vimaana1:

hokajdice moc sladká není, fakt to zkuste, je teď vrchol její sezóny, v Albiu na dejvické mají pěknou hromadu! miso jsem použil právě s ohledem na tu sladkost, snoubení je to parádní. tedy alespoň tak připadá mým senzorickým čítačům čili chuťorkům :))))

pokusem na videu se nenechete odstrašit :) podle mého je japonská dost podobná kuchyni italské… velice jednoduchá jídla s minimem přípravy, spousta syrových věcí, zeleniny, výběrové maso – ryby. ty suroviny nám přijdou děsně exotické, ale oni prostě jen papali to co měli kolo sebe (řasy, soja, ryby, rýže). už jen to suši nám se zdá složité a platíme tady za něj těžké prachy přitom to vyšlo z obyčejného způsobu konzervace ryb a rýže :)))

ad rizotko – trošku mě zlobila ta španělská rýže (nejraději dělám s arborio), ale hned na druhý pokus jsem byl spokojen a texturka byla fajňučká. misox se chová podobně jako vývar, hodně bude záležet na tom jak silné miso se použijo /tohle ječmenné má být mylsím střední) a v jaké konctraci… dělal jsem to pokaždé podle oka a rýžové baculky chuť krásně nalapaly ;) zároveň to miso není tak silné jako sojovka, takže nepřerazí všechno ostatní, ale pěkně zapadne… a tady jsšem už u té mojí pociťované „duté chuti“, kterou u toho misa mám… jejejej to jsem se zakecal :) já fúzovací recepty moc nemusím, kryž je to jen tak jako pro efekt, ale tady mě výsledke opravdu mile překvapil…

u hokajdo jsem vypátral ještě jedno srandovní chuťové napojení… které právě ťukám do počitačky… :))) takže za chvíli!!!

zelená hokaido mi chutná ještě více než oranžová (ale rozdíl je asi minimální, spíše se s ní tak nějak lépe pracovalo). špagetová mne nudí. jednou mi v zelenině (u masaryčky je taková běžná, ale výborně zásobená) prodali kus takové obrovské oranžové, asi blízké příbuzné (ne-li rovnou sourozence)té kompotové dýně, polívka ušla, ale nebylo to ono. mdlá, ne tak dobře se rozvářela, osmažená stála za prd. vhodné pouze v případě absťáku po dýňové polívce jako dýňový metadon.
(na podzim to potřebuji – někdo bere antidepresiva, ja jedu v oranžovejch polívkách :))

Japonsko:
Včera se vrátili angličtí přátelé z desetidenního pobytu. Krom imposantně přesného kulka-vlaku (bullet train) z Tokia do Hirošimy nemluvili prakticky o ničem jiném, než jak nemožně hrozné tam bylo jídlo! (Jsou dost zcestovalí, loni byli v Číně…)

Syrové ryby jim příliš nepadly do noty, zejména syrová chobotnice prý byla jak hromádka gumiček a nedala se rozkousat. Chaluhy chuti lepenky – jejich přirovnání. Zhubli se o pár kil.
Jejich „problém“ byl částečně v tom, že byli čestní hosti nějaké organisace, tj nejedli v nějakém mezinárodním hotelu, kde by našli bacon and egg, alébrž byli uváděni do japonských domácností.
Dle jejich slov strava tam byla velmi umělecky pojata a paní domácnosti určitě strávila dlouhé hodiny přípravou a aranžováním. Co naplat, když jíst se to skoro nedalo. Cítili se povinováni a tak prý žvýkali a žvýkali a patrioticky mysleli na Anglii. Když se nikdo nedíval, jeho manželka hbitě přesunula část potravy na talíř našeho přítele. Chudák!

PS.: Nikdy jsem v J nebyl a pouze předávám dojmy.

Jednorožec: nechápu :) já baštím syrové ryby jak to jen jde a chaluhou nepohrdnu, je to skvělé :) Ale jet do Japonska, pokud ti podobné věci nechutnají, je skoro hřích (my už se tam několik měsíců chystáme a stále nic). Kamarád tam teď pracuje a z jídla je nadšen, vše dokonale čerstvé, chutě čisté a jednoduché s maximálním výrazem použitých surovin… zní mi to jako ideál :)

jet do Japonska, pokud ti podobné věci nechutnají, je skoro hřích
To připouštím. Oni tam nejeli čistě jako turisti, bylo to spojeno s pozváním přednášet (podrobnosti nejsou podstatné).

Pochopitelně jsem se v životě setkal s několika lidmi, mezi nimi i Čechy, kterým se v Japonsku velmi líbilo.

Také zde bude asi rozdíl mezi tím, kdy si jeden (v rámci místních možností) vybírá svou stravu sám, buď v restauracích a nebo si sám doma vaří  – a kdy je po 10 dní odkázán na to, co mu nabídnou hostitelé, které nechce urazit.

Jednorožec:
Mně spíš přišlo srandovní, že Angličani oplakávají anglickou kuchyni, tak jsem se chtěla zeptat, kterou že to oplakávali: tureckou, indickou nebo italskou, nebo prostě fish and chips?

Z anglické kuchyně mi strašlivě chutná snídaně (hrozná zvrhlost pro jižní národy), to jo, snesu i smradlavé sýry v pubech (jižní národy již leží nožičkama nahoře), ale tím moje preference končí, a jdou temným tunelem až do Skotska na velký klepetáče – mmm, to je báseň, a dám si to dvakrát, a zejtra zase!!

Tak si říkám, že jim tam toho ňímani z jídla moc nenechali, kromě tý hořčice…
Tedy ještě bych si dovolila pochválit polévečky – tak 8 z 10 restaurací v případě „polévky dne“ podávali fakt dobré věci.
Fish and chips to vždycky spolehlivě jistí, pokud zoufalec nezavrávorá a nedá si tam taky lasagne, které bych nazvala spíše bešamelovou patla-smrtí.

Kolonizace prostě musela být motivována touhou přežít, ergo importovat poživatelné jídlo, když divoké maso z lesů začalo ubývat.
Při té příležitosti si dovolím připomenout, že když se slavnostně otevřel tunel pod Rukávem, tak Angličani řekli že je to fajn, ale že jim tam táhne z druhé strany smrad ze smažených hranolků. Že na hranolkách (liší se od fr.velikostí king size) vyrostly asi 3 ingliš generace, to je mimo.

Na druhou stranu nutno uznat, že právě v Londýně se dalo už před cca.10 lety pít skvělé espresso jako v Itálii, což jinde v Evropě byl vzdálený sen. Turecké restaurace jsou tam výborné, italské taky, i když někteří trochu šidí na ingrediencích.
A pravý bacon je opravdu jen jeden – ten jejich.

Jednorožec: doufám, že jsem vás nenaštvala tou kritikou anglické kuchyně, v klávesnici často věci vyznějí jinak, a určitě jste tam dobré věci našel.
Možná by to mohl být dobrý podnět k článku a přiblížení toho, co dobrého hledat právě v ostrovní říši.

Vimaana1: vůbec a naprosto ne! Vaše dojmy jsou zajímavé.
Spíš než článek, kde by jeden na polovinu věcí stejně zapomněl a tu druhou viděl zaujatě, bude asi lepší se občas ozvat komentářem.
Když čas dovolí a vínko ve sklenici otevře stavidla výmluvnosti… :-)

Jednorozec rekl/a: „…monosodium glutamate, český výraz neznám…“

Pro zajimavost dodavam, ze cesky je to glutaman sodny nebo, uz ne tak dobre cesky, glutamat sodny.

No jo, glutamát je svinstvo, ale někdy se to semele že tak zavoní, a nelze odolat – jak se to jmenuje, Rychlá pauza, nebo tak něco: glutamát s nudlema v kelímku, zalít horkou vodou, některý jsou moc dobrý, stejně jako některý glumatátový čínský sušený polívky za 5,90.
Jak tu někdo psal, úspěšně lze nahradit glutakostku kořením glutaprostým, je to fajn. Ale někdy se prostě ujet musí…
A tak dobře mířenými otázkami zjistíme, že většina z nás mívá záchvaty „absťáku na prasárny“, které si sem tam musí individuálně nebo kolektivně srovnat v káefcé a podobných. Horší je fraidejs, po zprasení se v tomto podniku bývá špatně skoro každému.

člověče, já slintám, jen vidím ty obrázky a přečtu 3 věty…

Recept jsem vyzkoušela, je to fakt dobrý, i když mám místo dýně hokaido nějakou sprášenou potvoru. Co ale chválím velice je úžasný sloh autora. Stálo by za to vydat kuchařku, brala bych si jí na dovču nebo do postele a určitě bych se vždycky pobavila. Bia z Bria

Prosím pěkně to máte nějaký speciální druh misa, který může přejít varem? Miso se má dávat do jídla až na konec, tím padá tento způsob výroby rizota..Achjo.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)