Zatracené pinie

Běžně se strašení o jídle vyhýbám, ale na podobný problém už narazilo několik lidí v blízkém okolí, takže zmíním alespoň stručně. Jde o pinie a problémy s chutí, které mohou vyvolat.

Průběh je zhruba stejný. Sníte pinie v jídle nebo si dáte pár kousků u televize, za což jste odměněni protivnou změnou chuti, kterou někteří popisují jako hořkost, kovovou pachuť nebo neschopnost vnímat normální chuť jídla. Celá lapálie pak trvá několik dní a zajímavé je na ní to, že ne všechny jedince postihuje stejně.

Pine Nut Syndrome

V našich médiích bylo zmínek zatím jen pár a skoro všichni dotyční si příznaky a původce problému vygůglili sami v angličtině. Sranda je, že už se celé problematice věnuje dokonce i samostatný blog Pine Nut Syndrome!

Celé je to docela detektivka a fajn čtení na zimní večery. Problémy s piniemi se totiž začaly objevovat až v posledním desetiletí a nikdo pořádně nevěděl, kde je příčina. Až podle posledních studií se ukazuje, že pes bude pravděpodobně zakopán v příměsi nejedlých pínií Pinus armandii.

Jestli se mezi jedlá semínka dostávají omylem nebo za účelem zvýšení zisku a ukojení rostoucí poptávky si můžete tak nějak domyslet sami. Ve výsledku ale pro spotřebitele zůstává nejistota, co že se nám to pod označením piniových semínek vlastně prodává. Možná taky nutná daň za to, když Středoevropan vaří italskou kuchyni a vaří z levné suroviny z Číny… ;)

Už jste se se zlobivými piniemi setkali? Jaký byl průběh a dáváte si na ně teď větší pozor?

Reklama

Komentáře

Piniové oříšky z Country Life byly loni vždy v pohodě. Ale do jídla se nikdy nedostaly – vždy jsme je snědli jen tak. Tak snad se nezkazí!

O problému jsem nevěděl. Leč, piniové oříšky mě nikdy nepřirostly k srdci. Vyhýbám se jim a třeba v pestu je nahražuji oříšky jinými (macadamia, atp.).

↪ 1 trAble: Já i moje přítelkyně jsme bohužel měli přesně ty popsané problémy právě u pin. oříšků Country life (btw původ Čina). Koupil jsem je prodejně Maranatha na Brumlovce.
Problémy trvaly asi 4 dny. Google ani tenkrát nezklamal a zachránil mě od slušného vyšilování :)

stalo se mi to u piniovych orisku z Marks and Spencer, cca rok a pul zpet, byl i problem prijit na to proc to je (doktor usuzoval na rakovinu zaludku nebo vredy), google me nakonec zachranil. Snedl jsem skoro cely pytlik :) Problem trvaly skoro mesic. Neustale na jazyku kovova, konkretneji medena horka chut. Neslo to absolutne nicim prebit, hodne se doporucoval dzus z aloe, nepomohlo fakt nic, muselo to odeznit. Udajne to muze trvat i tri mesice. Jedna se snad o nejakou alergickou reakci a nemusi ji mit kazdy a nemusi jit nutne o pinie z Ciny. Takze obrana zadna :(

Já mám s piniemi trošku jiný problém. Už půl roku je nemůžu sehnat tam, kde vždycky byly k dostání – Tesco, Billa. Až jsem si začala říkat, co že se to děje?

Měsíc? – to zní hrozně!
měla jsme takovou změnu chuti zatím jen po antibiotikách (taky mi nejdřív nedošlo, čím to je), trvalo to necelý týden a byl to hnus:(

PNS :-) se mi přihodil asi před rokem. Nejdřív jsem symptomy přisuzovala antibiotikům, ale pak mi stejné obtíže popsal kamarád, se kterým jsem si dala ( do té doby oblíbený) salát s rukolou, piniemi a kuřetem. Pravou příčinu kovové až hořké chuti se nám podařilo vygooglovat do půl hodiny. Pro člověka, co miluje jídlo, je PNS peklo! Šest dní hnusné chuti. Voda hořká, víno jakoby zkažené. Sýry nepoživatelné, sladkosti na vyplivnutí. první sousto se vždy tvářilo, že už pine nut syndrome odezněl, ale poté se kovově nepříjemná chuť vrátila. Pomáhalo jen solené až přesolené – chipsy, hranolky plus tuna soli.
Dnes doopravdy váhám, když vidím na jídelním lístku pinie. Mám je ráda, ale rok jsem nesebrala odvahu je jíst.
A viník? V Makru zakoupené 500 gramové balení pinií Nature Park ( pozor, prodávají je i jinde). Země původu : (sakra) Čína. Datum spotřeby: 04/06/2011

ehmm, dá se to nějak poznat? Jiný tvar, zabarvení?
Chuť ;)) …hehe joke

Dvakrát nebo třikrát bych si rozmyslel, než bych koupil cokoliv k snědku z PRC, čili Číny. Už jsem takto oželel milovaný kandovaný zázvor. :-((

U ostatního zboží je vyhnutí se prakticky nemožné. Byl jsem notně a příjemně překvapen, když jsem po koupi nového Dell monitoru zjistil, že je „Made in Czech“.
(S omluvou za odbočení od tématu.)

Zažila jsem to asi před rokem – mně odezněly příznaky asi za dva dny, přítel se s nimi potýkal týden; v záchvatu jasnozřivosti ihned obvinil pinie a všechno si vygooglil, takže jsme od počátku věděli, v čem je zakopaný pes. Ale k rychlejšímu uzdravení to nepomohlo, no…
Od té doby pinie raději nejíme, nějak nám to za to nestojí.

U mě to trvalo týden, pinie jsem koupila v Dianě- oříškách na váhu. Původ tam u nich samozřejmě nebyl, ale nikdy předtím jsem s piniemi (ani za syrova) problém neměla – a že si celkem často dělám domácí pesto nebo sypu oříšky do salátů nebo pilafů. Muž, který je pozřel se mnou (opět ve formě domácího pesta) žádné potíže neměl.
Zajímavé bylo, že některé jídlo, zejména mléčné výrobky, bylo absloutně nepoživatelné. U jiného se da hořkost dala snést, ale nepřebila jsem to ani pálivým, ani jiným přirozeně hořkým (čekankou).
Od té doby se píniím vyhýbám, což mě dost mrzí – ráda bych dala šanci ještě italským, ale budu-li za to platit týdnem zkažené chuti, tak nevím, nevím…

A hele, to by mohlo vysvětlovat problémy popisované kamarády po nedávné večeři ;) zajímavé je, že si stěžovali jen nekuřáci – my závisláci to asi nepoznáme ;)

Zajímavé, děkuji za info, to jsem netušil .. :)

Aaaa… díky pane C. za objevení důvodu letních chuťových problémů. Tenkrát jsem jako každé léto ujížděl na lehké letní „italské“ kuchyni, kam prostě pinie patří. A pak jsem se jen divil, co se mi to děje v puse. Trvalo to necelý týden, pak to na chvíli zmizelo, ale za pár dní mě to opět navštívilo.

Je to „obr“ hnus, když se člověku, který miluje dobré jídlo, stane něco takového.

Takže od teď pozor na pinie z PRC.

Ještě jednou díky! Jarda CaT

jooo, tento článek kdyby se byl objevil předloni na pozdim, kdy jsem se s tim setkal poprve… presne – nicim neprehlusitelna horka antibiotikova pachut, kterou neuzemnilo vubec nic… googlil jsem az kdyz se mi to stalo asi poctvrte a po stejnem pokrmu, ktery jsem varival… (nekdy se to stalo, nekdy ne) – piniove rizoto… bylo to fakt HNUSNY… jedinou variantou, kdyz chci nyni ochutnat tuhle dobrutku, je koupit pytlik italskych asi za 230… s tema se mi to jeste nestalo… pochvala za clanek!

Konkretizovaný původ velmi oceňuji a vpadnu sem s pár tipy co s tím. Tedy nevím, jak poznat nezávadné pinie, ale pokud už se u vás objevily příznaky je pár věcí, které mohou pomoci a odehnat je rychleji:

Zní to asi nelogicky, ale jsou to právě hořké potraviny, které jsou nejlepší (vsuvkou z čínské medicíny: hořké potraviny a byliny utišují a podporují játra a žlučník, na jejichž nerovnováhu může upozornit právě hořká chuť)

Dejte si meltu, čaj z pampelišky, puškvorce, nebo nějakou „jaterní směs“, taky žluté potraviny-kurkuma, kukuřičné vlasy, žlutě kvetoucí byliny.

Naopak přeskočte kávu, mléko a mastné dobroty (slané i sladké) po nich zaznamenáte tento „syndrom“ právě silně.., když budete chtít být na sebe opravdu hodní vynechte i pálivé koření a česnek…

ano loni jsem s tim mel stejnou zkusenost jako tu popisuje mnoho dalsich – puvod jsem take zjistil, ale dale nepatral, takze to, ze by to mohlo byt tim od koho orisky pochazeji, je pro me nova informace. Jinak ja se s tim poprve setkal loni a jsem si skoro jist, ze to byly orisky CountryLife. Pak uz jsem si bazalkove pesto s nelibosti odpustil, jelikoz ty priznaky jsou opravdu hrozne :)

Tak toto vysvětluje mé změny chuti loňské léto. Časově to sedí s jedením domácího pesta s pini. Jsem kuřák a příznaky jsem měl asi tři dný, takže z toho nejsme venku.

Heh teď jsem se pobavil, článek zajímavý, nabudil mě a jdu hledat další info. Co mě však rozesmálo jsou reakce ostatních. Jedna každá je zajímavá a v poho, ale když je čtu rychle všechny za sebou, říkám si, to by PR manageři v Google měli radost :-)

Tento zážitek doslova pocítila naše cela restaurace v létě, když jsme začali přimíchávat do rýžové směsi na vinné listy (dolmades) piniové oříšky. Od té doby, kdy cela osádka restaurace měla několik dní hořko v puse, se všichni piniim obloukem vyhýbají. (o:

Stejně jsem je neměl nikdy rád, a teď se jim obvzlášť vyhnu :-)

Fakt dobre vedet, diky za clanek ;) Ja si sice vozim pinie z Tuniska, ale odted je asi budu obchazet obloukem, co kdyby nahodou…

Když pinie opražíte nebo upečete – dáte např. k rybě pečené v troubě, kovová pachut se neobjeví. Mám to vyzkoušené i s piniem, po kterých se zasyrova pachut projevovala.

příšerná pachuť, ENSA piniové jádra, země původu Pakistán, koupeno v Tesco, balí a distribuuje ENCINGER

Mimochodem jsem narazil i na názor, že problém je ve skladování, že musí být čestvé.

pínie mám moc ráda už několik let, jedla jsem je zejména v zahraničí a nikdy mi nic nebylo. Loni jsem dělala tady v Čechách pesto a dostavili se potíže, přetrvávali asi 8 dni, jelikož jsem pesto jedla asi 3 dny po sobě. až po surfování na netu jsem zjistila souvislost s piniovými oříšky, která mne nenapadla. Od té doby mám vždy stejné příznaky , i když jsem si oříšky opražila do salátu a v malém množství, pachuť se dostaví na druhý den, a trvá 3 dny. Oříšky tedy omezuji, i když jsou mé oblíbené

Přesně po 48 hodinách se dostavila hořkost a trvalo to asi 4 dni. Pínie jsem použila do pesta, takže mírně opražené. Po dvou měsících mně otrnulo a ze stejného balení jsem použila pínie opět stejným způsobem na pesto a nic. To by nahrávalo verzi s přimícháním nejedlého druhu.

Ty bláho, ještě že to nejím. Naposledy asi tak před 8 roky z Diany a bez problémů. Nejvíc mě pobavila ta historka s doktorem a diagnózou rakoviny, to je fakt drsný.

ano, ano..oříšky jsem loni na podzim ochutnala na vegetariánském kurzu vaření, moc mi jídlo chutnalo, ale po návratu domů – celých 24 hod. po snědení – hořkost a pachuť při každém dalším pozřeném jídle (bez příměsy pinií). Trvalo to všeho všudy tři dny, málem už jsem alarmovala kolegy v nemocnici, ale naštěstí vše vyřešil google. Od té doby nejím!

Mám také špatnou zkušenost s piniovými oříšky. Zakoupila jsem směs oříšků, které obsahovaly i pinie a tuším, že to bylo právě Country Life. Večer přišli přátelé na víno a směs jsme pojídaly pouze já a kamarádka. Druhý den začala hořkost v puse. Zejména při jídle a po napití se. Z jídla jsem měla kulové, chuť jídla mi zůstala v ústech asi 10 vteřin a pak nenávratně zmizela přebita hořkostí. Když to po pár dnech nepřestávalo, začala jsem taky panikařit. A stejně jak už tady někdo psal – zachránil mě google. O tom, že nejde o nemocný žlučník, což byla další možná varianta, mě ujistila kamarádka, která mi po 4 dnech sdělila, že měla stejné příznaky. Oříšky jsem nemilosrdně vyhodila a vyhýbám se jim jako čert kříži. Osobně už mám dost potravin z Číny! (a bedrunek a slimáků a náhražek lanýžů)..

↪ 32 Michaela: Já dávám do pesta vlašské ořechy, dokonce nám to tak víc chutná:-)

Dobré načasování článku :) Už asi čtyři dny s hořkostí v puse bojuji :) Naštěstí MUDr. Google poradil včas, také mě to dost vystrašilo. Oříšky jsem snědl v nějaké směsi. Naštěstí to již odeznívá a začínám si opět užívat normální chuť jídla a vína :))))

Přímo šokující a neuvěřitelné. Já totiž používám pinoová jádra v Americe a to v nemalém množstí více než 40 let.Piniových jader údajně existuje 20 druhů a jejich chuď je skutečně odlišná, ale mohu říci, že za celou moji praxi jsem se se žádnými potížemi nesetkal.
Je ale pravda, že s určitými potížemi se lidé setkávají u piniových jader pocházejících z Číny.

MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,
Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus of
Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,
Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989, nositel zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové
e-mail: klima@steakgrill.cz , http://www.hostovka.czhttp://www.steakgrill.cz

Zhruba před rokem jsem si oblíbila piniové oříšky, přidávala jsem si je, spolu s dalším, do cornflakes k snídani. Po pár týdnech pravidelného chroustání jsem nebyla shopná sníst s chutí žádné jídlo – všechno chutnalo stejně, stejně hořce. Trápilo mě to asi týden, během kterého jsem pátrala, co zvláštního jsem jedla – pořád něco jiného, kromě kukuřičných vloček s piniovými oříšky k snídani. Na českém googlu jsem našla jen jednu kratičkou zmínku, která to moje pátrání ve vlastní životosprávě potvrdila. Tak jsem vyloučila pinie a je po starostech. Od té doby jsem se jich nedotkla – ta jejich sladká a moc dobrá chuť mi za ty hořké týdny nestojí.

Taky se mi to stalo, byl jsem na kurzu vaření, kde jsme dělali pesto (uzobnul jsem si jen několik semínek pinií) a cca po dvou dnech odporná kovová pachuť v ústech při požití čehokoliv. Trvalo to necelý týden, než to odeznělo, během té doby bylo jídlo utrpením (a to nemluvím o víně, to byla odpornost :) Nejhorší je to, že se to projeví až po pár dnech, takže vůbec nevíte, co s vámi je; naštěstí jsem vygoogloval, že by to mohlo souviset s piniovými oříšky, takže jsem si ušetřil lítání po doktorech… Od té doby se piniovým semínkům a pestu vyhýbám, i když mi chutnají.

Když se blížily moje narozeniny či svátek – mamko, co ti máme koupit – kupte půl kila piniových oříšků,není to málo peněz a já je miluju… No tak , s tím je asi konec… škoda, opražené na sálátu, to byla bomba.....

Musím se taky přidat bohužel k řadě smolařů. Oříšky koupené na netu v country life jsem dala do mého oblíbeného salátu s rukolou a parmezánem. Nejdřív nic, ale za dva dny když jsem zrovna dodělávala oběd a chtěla ochutnat (cibulka s cuketou a krabími tyčinkami na pánvi)tak najednou šílená hořkost v puse. Tak jsem si myslela, že asi ta cuketa. Ale ono to neodeznívalo a manžel žádnou hořkou cuketu necítil. Dnes je to druhý den a pořád hořkost v puse, hlavně když si chci dát víno. Jediné co není hořké je zelená orbitka-žvýkačka. tak jsem zvědavá, jak dlouho to potrvá:-((( je to poprvé co to mám, nikdy před tím mně to oříšky neudělaly.

Diky, konecne vim co se se mnou deje! Take dekuji za doporuceni. Ja tu horkost naivne zalevam uz treti den mlekem! Zkusim radsi tu pampelisku!Pokud jste nahodou v Anglii, nedoporucuji Sansbury's. Nikde jinde se mi to nestalo, ale asi si je dlouho take nedam…Vlastne jsem drive kupovala bio pinie? Ma s nimi nekdo z vas lepsi zkusenost?

potvrzuji, taky se mi to nedávno stalo, zatracené pinie!!

Oh, tak jsem si chtěla přečíst nějaký hezký recept s piniemi a z googlu mi vyjel tento článek a teď se jen modlím, abych tu hořkost neměla taky, kor když jdu za dva dny+ na vánoční večírky, na které se těším kvůli jídlu už celý rok :D Jinak oříšky jsem koupila v M&S a původ je psaný v Itálii, tak doufám, že se tady tomu syndromu vyhnu…kdyby ne, tak určitě dám vědět.

Děkuji za článek a za diskuzi, uklidnili jste mě :-) Když jsem googlila „hořkou chuť v ústech při jídle“, našlo mi to především onemocnění žlučníku, takže uff :-)
Před 4 dny jsem měla pár piniových oříšků a dnes mám již druhý den hořkou chuť v ústech, hlavně když jím pečivo. lámala jsem si hlavu, jetli jsem nakoupila nějaké staré kusy nb kde je chyba…Mám moc ráda pesto, a ještě se mi toto po pestu z Itálie nikdy nestalo, ale stačilo pár oříšků koupených tady v čr a mám zkažené jídlo na celý týden :-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)