Brownův pohyb

Drazí čtenáři, zase mě to kajsik odfuklo do světa. Až do 11. listopadu to tady budete muset vydržet sami. Podzimní soutěžení stále platí, s účastí neváhejte ani na oka mih! ;)

Reklama

Komentáře

ČuZ pane Cuketko. Kam jste vyrazil? Na novinky z jaké kuchyně se můžeme těšit tentokráte?

HURÁ, mejdan!! Kocour je pryč!
Mám takovej návrh: už delší dobu mu sem chci procpat něco jako minireceptář, do kterýho každý může přihodit recept.
Fígl tohoto receptáříčku by bylo ustanovit pravidla, která mi jsou velmi u srdce:
jídlo musí mít max. 4 přísady (sůl, pepř a koření – přivřeme očko)
jídlo musí být takové, že unavený člověk z práce se s ním nenadře, ale i nenadálá návštěva se oblízne. Doba přípravy co nejkratší. Může to být i recept na rychlé vyčištění lednice.

Takových receptů mají v zásobě všichni, co kdy prošli studentským věkem (tedy všichni), a co mají určitě slastné vzpomínky na nějakou rychle uklohněnou mňamku ze skoro ničeho.
Příklad: plátkový eidam vyhozený z pytlíčku rovnou na pánev, krásně rozpečený s kůrkou, nebo božský chleba se škvarkama.
Z náročnější kuchyně bych citovala caprese, nebo to, co jdu vařit za chvíli s dětma: penne s ricottou a šunkou (recept v případě zájmu dodám – je to rychlé,snadné,božské,4přísady).
Rubrika by se mohla jmenovat třeba Alchymie 4 přísad, nebo tak něco.
Tak co, myši? Roztočíme to?

Pan Cuketka: Mallorca?Menorca?Ponorka?Pohorka?:))))
Vimaana1: jooooo!:)))

Pivli: to bylo Jóóó mejdan, nebo Jóóó recept?
Tak recept dávám jako první:
našla jsem ho před lety na známé modré krabici Penne rigate.
Penne rigate con ricotta e prosciutto
penne (500g), šunka (100g), ricotta (250g nebo 500g, to jsem zapomněla, tak se vždycky nějak trefím), parmigiano reggiano (100g) + muškátový oříšek, sůl, pepř.
Penne ve slané vodě uvařit. Šunku nakrájet a hodit na pánvičku osmahnout, pak ricottu a nastrouhaný parmezán vmíchat do pánvičky, rozkrémovatět, strouhnout muškátu, přidat S+P, vmíchat penne, papat teplé.
Poznámky: osvědčila se mi šunka dušená, protože ta syrová, crudo, je pak moc slaná, když se to na pánvi tváří moc suše, může se podkápnout dle libosti máslíčkem nebo oliváčkem,
V době, kdy jsem měla tu krabici s receptem, se tady ricotta samozřejmě nesehnala, a crudo taky ne. Tak jsem to tehdy plácala po česku, jen ta Barilla to jistila. Měkký český tvaroh nemá tu krémovost, ale s tím si člověk bez ricotty nějak poradí (kapka mlíka, trošku másla, a jestli to má mít šmak exotiky, tak olivový). Muškátový oříšek to úplně okouzlí.

Nekonečné varianty receptů na těstoviny „na bílo“, teda bez rajčat, přidám ještě něco, určitě znáte z praxe:
na máslíčku nakrájená šunčička, smetana, parmigiano, penne.
na máslíčku žampionky, smetana, parmigiano, penne.

To je zásadní odchylka od tradičních receptů na italské omáčky, které obvykle začínají česnekem, nebo cibulí na oleji. Podle nich se pak kombinují slanější nebo sladší ingredience.

Na oliváčku česnek, tuňák, parmigiano, penne!!
Červená varianta:
Na oliváčku česnek, tuňák, passata di pomodoro, parmigiano, penne. – mimo soutěž, to je 5 ingrediencí.

K ingrediencím: česnek nejraději ze Středomoří, lepší italský sušený než čerstvý čínský, to samý rajčata: raději passata než bledá vodnatá rajčata – to je otázka Sluníčka a energie čchi.

Pro většinu zdejších je to jen rétorika, ale třeba některý recept padne do noty zrovna zítra… U všech platí, že se omáčka dělá tak dlouho, jak se vaří těstoviny (cca.10 minut).
Kamarádů maminka vařívala tu tuňákovou 2–3 hodiny, a to byla chuť královská, všechno se nádherně propojilo, ale dnes to jde těžko…

Neuvádím sůl+pepř a bylinky – tahle magie změní jednoduchý recept na pokaždé jinou delikatesu. Lze i bez bylinek, dokonalé, vyniknou základní skvělé ingredience – osobně nemám ráda překrývání chutí.
No, je to delší, než jsem chtěla. Tak jestli se najde dobrovolník, udělá nový zápisek a tohle tam zkopíruje, budu vděčná.

Jooooo bylo na obé.
Taky přidám jeden rychlý, osvědčený.Vypadá jako takový blaf, ale je to božííííí!!!

Drůbeží jatýrka na Moravance

POTňEBNÉ PňÍSADY

drůbeží jatýrka, 1 velká cibule, česnek (větší stroužek), sklenice Moravanky (nebo Kunovjanky), olej, sůl, pepř, pár kapek worchesteru

POSTUP PňÍPRAVY

Nasekáme cibulku, česnek nakrájíme na plátečky, dáme zesklovatět na olej.Poté přidáme očištěná jatýrka a opečeme.Až se zatahnou posolíme a trochu opepříme.Nakonec přidáme sklenici Moravanky nebo Kunovjanky i s nálevem a dusíme, aby se šťáva zahustila.Můžeme „dotáhnout“ kapkou worchesteru.
Báječně to chutná s rýží!
Rychlé, dobré a pozor:pálivé!!!
Dobrou chuť!:))))

Tak si taky zablbnu, i když se v poslední době vaření vyhýbám:
seznam: 1. domácí těstoviny libovolné šířky, já radši ty úúúzké, 2. prosciutto crudo, tedy sušenou šunku hodně slanou 3. plísňový sýr, použil jsem Mont Salvat, ale lze zkusit jiný. Ještě jsem nezkoušel sladší verze jako např. gorgonzola 4. Něco zeleného. Když jsem to minulou sobotu zkoušel, zbyl v lednici jen chomáč kudrnky, ale viděl bych tam spíš rucollu. Dál je to jednoduché, Talíře nahřát do trouby (jinak to potom rychle stydne), svařit a slít špecle, natrhat na kousky šunku – nekrájet! natrhat na drobno! a nadrobit sýr. Všechno zamíchat i se zeleným lupením. Prosciutto se sýrem dají špagetám krásnou slanou chuť. Pozor, parmazán navrch není potřeba! Kdyby šlo lobbovat za pátou přísadu, nakrájel jsem si k tomu několik cherry rajčat. Víno de la casa (česky – co dům dal) ale rozhodně italské! Ňam ňam!

Re: Pivli (6) – pro přespolní, co je to Moravanka, tedy krom osoby původem z moravského území?

Re: Sklenička (7) – to zní OK. Rukolu pěstuji (není nic snadnějšího!) a v létě jí mám k disposici ve velkém množství. Často jí takhle těstovinami spařím.
Nebo z ní dělám pesto: oříšky (používám macadamia), česnek, panenský oliváč, parmigiano reggiano a hrstě rukoly, vše rozmixovat. Vhodné i pro vegouše. Ale už jsem asi překročil počet povolených přísad.

Jednorožec: ještě bych zmínila kdysi populární dechovku Moravanka.:-)
Ale míním tím nakládanou zeleninu.Moravanka, Kunovjanka, Hradišťanka jsou v podstatě variace na téma nakládaná pikantní zelenina(cibuky, hrášek, mrkev, celer, okurky buď na kolečka nebo jako malíček, feferonky), takové české, respektive moravské(bych neurazila) pickles.:)))))
Ruccola je úžasná záležitost, měla jsem tři truhlíky na balkoně, spolu s dubáčkem.Taky paráda.Teď už jsem odkázána jen na obchody.Včera jsem zrovna koupila.
Dnes udělám večer jen tak s cherry rajčátky, pár černými olivami, červenou cibulkou, zastříknu balsmicem, pomlejnkuju pepřem a zakápnu oo(Sitia).a k tomu ciabattu.
A anžto jsem se večer dvě hodinky patlala s medovníkem, je dnes rychlý oběd:mám doma krásnou brynzu, podmáslí, pancettu a špek, plno těstovin, tak místo slovenských brynzových halušek budou italské těstoviny.:))))

Taky bych tady měla jeden zajímavý receptík. Není z kategorie „čtyři a dost“, zastupuje spíš šuplíček „zdravé, dobré, levné“, tedy požadavky, které bývají ve většině receptů neslučitelné. Navíc se týká luštěnin, což je obecně opomíjené téma.
Tak tedy: hrachová kaše podle Jamieho Oliviera, majůrkem mírně modifikovaná.
Suroviny: 250 g žlutého hrachu, dvě štíhlejší mrkve, půlka menšího celeru, jedna petržel (kořen), jeden střední pórek, jedna malá cibule, dva menší brambory, 2 bobkové listy, lžička sušeného tymiánu, pár špetek mletého rozmarýnu, podle chuti čerstvě drcený černý pepř, 3 stroužky česneku, 2 až 3 lžíce citronové šťávy, sůl
Postup: Hrách namočíme do studené vody a necháme asi půl hodiny bobtnat. Pak vodu slijeme a přidáme veškerou zeleninu nakrájenou na tenčí plátky a koření mimo pepře a česneku. Zalijeme čerstvou studenou vodou, tak aby sahala asi dva prsty nad směs a dáme vařit. Po půl hodině mírného varu už by měly být hrách i mrkev měkké a voda téměř vyvařená. V této fázi směs rozmačkáme (i se zbytkem vody na dně) mačkadlem na kaši (nevadí, že se to nepodaří úplně dohladka) a dochutíme ji lisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí a drceným pepřem. Pro chuť můžeme přidat lžičku másla. Ke kaši podáváme vejce natvrdo nebo nahniličku či dobrý párek (mně se osvědčily dětské, které mají kolem deseti procent tuku). K tomu je dobré přidat lžíci kremžské nebo celozrnné hořčice a nějakou čerstvou zeleninu, třeba nakrájená třešňová rajčata. Někdo rád přikusuje i krajíček chleba, hodí se černý.
Kaše lze udělat větší množství a jíst ji nadvakrát; rozleží se a druhý den je ještě lepší.
Hodně lidí hrachovou kaši nejí, do takových dvaceti let jsem k nim taky patřila :-). Pak jsem ji jednou ochutnala v klasické podobě ze zeleného hrachu, a hlavně – dobře uvařenou a ochucenou. A změnila jsem názor.

Major Milčák:Jéééé, to je skvělý recept!
Hrachová kašička je bezva.A k tomu kysané zelíčko.
Následky už tak bezva nejsou, ale bašta to je veliká.jak v té zdravé varietě, tak v té méně zdravé(slaninka+osmažená cibulka)

Ja mam zas ted v lasce rizota, vzdy jsem predpokladal, ze to bude patlacka, ale recept jsem dotvoril do podoby 15 minut a je hotovo.

Co je treba, ryze(gulata je nej(ani v zasade nemusi byt italska))
cesnek,cibule,sul,pepr,a dalsi koreni co dum da

ryzi davam do rozpaleneho oleje s cesnekem a feferonkama, na hrsti, moje 4ri vecere pro rodinu, necham chytit trochu barvu, sklenka vina, trochu octa(ryzový, z potského, ci jiny, dela to chutove divy a pak dvojnasobne mnoztvi vody, osobne tez na hrsti :-), akorat to vyjde tak, ze voda se vyvari, ryze je aldente a kremova konzistence se dostavi tez, kdyz ne uplne tak se dopomuze trochu double – cream, zdrava a chutna ingredience, vic teda chutna…:-)

no a do tohoto zakladu se da pridat v podstate cokoliv a je to dokonale

pro me nejosvedcenejsi kombinace:
treska,panganius, postaci i file (klidne udelana jen v mikrovlnce, je pak nevysusena a stavnata)
listovy spenat (predem prohozeny na panvicce se strozky cesneku a citronovou kurou, ta spenatu dava dobrou hloubku chuti, muskatovy orisek, sul pepr)
rajcatka

vse dohromady s ryzi a je to dokonale

bon voyage!

Major M: To nemá chybu!
Malou cibuli bych klidně nahradil velkou, ale to už je osobní interpretace.
Jamie by to nakonec drizzle (pokapal) oliváčem, zdá se to v poslední době být jeho „podpis“. Rozhodně pro nás líbivější, než móda jednoho TV kuchaře (Gary Rhodes), který kdysi vše ukončoval nějakou pěnou. Připomínalo to silně .....(nechutnost sebe-censurována).

předem se omouvám těm, co rozezlím, ale mě přijde toto spání receptů – 4 přísady nepraktický. Předpokládám, že většina z nás, co chodí na tento úžasný blog, jsme žravci a jako žravec, doma splácám ze 4 přísad cokoliv, toto si sice přečtu, ale řeknu si..... toto není třeba přeci číst a ani možná psát, vždyť každý kdo má chuť a náladu, dokáže uvařit cokoliv a těstoviny na x způsobů…to je miliony kombinací, nechci působit nabubřele, jen mi to tak přijde :-) dobrou chuŤ

Ale já bych to snad takhle ani nebrala.V záplavě super gurmánských specialitek je to jen takové nenáročné receptíkové pošťuchování a škádlení.:)))))
Odpočinkové.:))))Ale toť můj vlastní názor.
No a co takhle zelené fazolky?
Fazolky(čerstvé či mražené),jiskřička másla, cibulka, zakysaná a 12%smetana, paprika, sůl, pepř.Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme mletou červenou papriku, Lehounce poprášíme hladkou moukou, zasmahneme.Šoupneme na to fazolky, dusíme do poloměkka, pak můžeme (lleč nemusíme) přidat i kostku zeleninového bujonu a když je skoro hotovo, vmícháme smetanu.necháme přejít varem, dosolíme, event.dopepříme a pak dlabeme jen tak.Ani brambory k tomu nejíme.:)))))

Brownův pohyb.
J e to nádherný titulek, a zatím 15 komentářů se mu úplně vyhnulo. Ignorovalo ho.
Mě osobně na chviličku zmátl – máme tu plné noviny našeho nového maňáska, Gordona Bowna. Ale brzy jsem dedukoval pravý původ.

Starý pohybový Brown se děsně vrtěl, cukal (až cuketkoval) v manželské posteli. Když ho žena napomínala, tak se ohradil: „To ne já, to moje kule. A na co to vůbec, stará, furt narážíš?“

Bing, bing, bang – a příhodě je konec.

:))))
Pravda, o názvu článku jsem tedy vůbec neuvažovala(je vidět, že mám jen ty přízemní zájmy o dlabanec).Stydím, stydím.

Ad ministerský předseda: stále mám zafixovaného toho minulého maňáska „krásného Tonyho“, takže o tom novém ani nepřemýšlím.
Nejvíc se mi stejně líbil premiér v Lásce nebeské(Love actually), byť H.Granta moc nemusím, jeho proslov na adresu USA byl skvělý(ačkoliv nepřemýšlel hlavou, ale něčím jiným).Pokud vím, byla v Británii na tutu scénu dosti dobrá odezva a naopak v USA se uvažovalo, že jí v rámci demokracie a svobody projevu z filmu vystřihnou.:)))))))

No, pak by tu byl ještě jedne premiér.S kulema.Tedy vlastně s gulema.No nic…nebudem si kazit neděli.:)))))

Misha: sorry, to jsem spustila v dobré víře, ale ono to není úplně blbé a zbytečné, to by byla zbytečná půlka, ne-li většina kuchařských knih a časopisů.

Někdo si pamatuje jednoduché studentské recepty Péti Vařiče. A vaření po nocích s kamarády doma nebo na studentské koleji, plácání zbytků, ohřívání konzerv varnou spirálou a podobné srandy, se z takových receptů často inspirovalo, nebo je naopak tvořilo.

To, co je jednoduché, je často lepší, než to složité.
Taky bych nepodceňovala význam míchání těch 4 věcí – špatnou volbou se dají 4 kvalitní suroviny zničit, opačně zase povýšit do stavu královského.
Za hlavní přednost považuju to, že se to snadno pamatuje. :-))

Jednorožec: málem jste mě nachytal na ty kule…než jsem si osvěžila mezery z fyziky! Nejdříve jsem to napasovala na pohyb aut a lidí v centru města, ale teď mi tam docvakla vařící se bramboračka.

Tak jo, třeba dnešní oběd. Orestovat kuřecí maso na oleji, k tomu přihodit uvařenou brokolici, jeden velký tavený sýr, okořenit (pepř, sůl, muškátový oříšek) a v našem případě smíchat s noky z mrazáku (nebo s čím chcete). Dokonalé…

Teda tady je ale binčus :D Něco rychlého? Co dům (kolej, byt, chalupa…) dá?
1)vymeteme ledničku
2)najdemem a vezeme zbytek vařených brambor, mladou cibulku, hříbek který jsem ráno našli při venčení psa, sůl, pepř, drcený kmín a dvě vejce.
3)Nakrájíme brambůrky a hříbek na kostičky, cibulku na kolečka.
4)Cibulku krátce osmahneme, přidáme brambůrek a hříbek, smažíme, dusíme atp., okořeníme, osolíme a nakonec zazdíme vajíčkem.

  1. Omeletka „co dům dal“ je hotova :-)

(16. + 20.)
Nojo, když já jsem víc přes akustiku, než přes ten pohyb molekul.A s fyzikou jsem skončila ve druháku na střední.Taky mi to nedocvaklo vůbec.:)))))

Jasně! A stejně to má být o jídle a ne o fyzice! To on nám to sem taťka Cuketka dal tohle vlákno na hraní.
Jsem zvědavá, s jakou se vrátí, to bude materiálu.

Pasta every day aneb bydlím na koleji s Italkama :) Tohle vaření 4 ingrediencí jim vůbec není cizí a nutno podotknout, že se jedná o samé povedené kousky.
Další nesporná výhoda těchto receptů, že si většinou vystačíte s jedním kusem nadobí. Což ocení snad každý ;)
Jako milovník pórku předkládam tento recepr: na oleji osmahneme česnek, přidáme nakrájený pórek, když je změklý přihodíme žampiony (čerstvé nebo z plechovky to je fuk) všechno pěkně udusíme a nakonec zalijeme trochou smetany. Výborná záležitost k těstovinám.

Mám moc rád jednoduchý a dobrý věci.Tuhle se mi nějak nechtělo vařit,tak jsem uvařil uzené kuřecí stehno a hodil ho na kopeček uvařených brambor se zelenou naťovou cibulkou a nastrouhaným balkánem,který brambory krásně osolil.Já vím že nic moc,ale mě to děsně chutnalo.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)