Masový audit

Je těžké hlídat si původ masa? A kolik ho za měsíc vlastně spotřebuju? Sním ho nejvíc doma nebo venku v restauracích? A které to bude nejčastěji — hovězí, vepřové, kuřecí nebo rybí? Aprílový projekt plný proteinů je tu!

Celý duben pro vás budu sbírat data o mase, které nakupuji (pro malou dvoučlennou domácnost) a jím venku v restauracích. Na konci měsíce potom zveřejním celkovou statistiku se všemi údaji. Jaké byly zdroje masa, v jakých formách a kde jsem ho nejčastěji měl a kolik činila celková spotřeba.

Přibližně přesně. Na statistický úřad si hrát nebudu.

Proč to dělám?

Chci si na vlastní kůži ověřit, jestli je možné mít přehled a kontrolu nad tím, jaké maso spotřebovávám. Sám se snažím to s masem nepřehánět a vybírat si jej podle způsobu produkce a původu. Zároveň ale docela často chodím jíst ven, kde až takovou kontrolu nemám. Velkou roli hraje taky moje zvědavost.

Dnes je teprve 5. a už mi tam zahučel jeden řízek z kuřecího neznámého původu. O návštěvách dvou asijských podniků, které se mi tento týden sešly, ani nemluvím.

Třeba bude to zrcadlo na konci měsíce nemilosrdné a ukáže mi natvrdo, že jaký jsem to masožrout nezodpovědný. Sám se nebudu snažit nijak omezovat a pokusím se držet svých obvyklých spotřebních návyků, které u masa mám i bez auditu.

Uvidíme.

Pokud chcete, můžete se přidat. Není to nic složitého. Stačí si psát údaje o veškerém mase, které zahučelo přímo do vás či vaší domácnosti. Datum, druh masa, původ a místo produkce (pokud je známé), místo nákupu/jídla v restauraci, cena, hmotnost. Počítá se všechno maso i jídla, která maso obsahují včetně uzenin a lahůdkářských výrobků.

1. května pak ukážu první. Bůčku z pytle ven! ;)

Reklama

Komentáře

To je skvělé, my jsme taky malá dvoučlenná domácnost a akorát ty Vaše výsledky vyjdou po skončení půstu, který si letos poprvé zkoušíme. Už během půstu padlo rozhodnutí vzdát se všech těch nesmyslných vodnatých a slaných uzenin a divných mas… maso milujem, ale už si ho chceme vybírat. Takže se těšíme. A půst je skvělá motivace k získávání spousty dobrých receptů – zejména na luštěniny :)

Nad tímhle jsem taky už uvažoval. A sice když jsem zjistil, že to obligátní srovnání spotřeby zemědělské půdy u masožravců a vegetariánů počítá u masožroutů se spotřebou 250 gramů masa denně.

Přišlo mi to přehnané, kilo a třičtvrtě za týden docela určitě nenakupuju. Bohužel trpělivost pro vedení deníčku nemám.

Tohle je dobrý projekt, těším se na výsledky. Třeba někdo zmapuje, odkud je maso v těch různých tříchodových poledních meníčkách za sedmdesát korun (maso samozřejmě v polévce i v hlavním chodu, v dezertu maximálně nějaké klouby a kopyta v případě želé)…

Ale jinak to nepřišlo zrovna ve vhodnou dobu, mapování zahajuji naložením kachních stehen (země původu: Francie) na konfit a heart of rump (země původu: Argentina) na steaky… limit rozumné spotřeby masa a CO2 stopy na delší dobu vyčerpán :-)

Zrovna asi před měsícem (zřejmě díky inspiraci předvelikonočním půstem) jsem se rozhodla víc omezit konzumaci masa v restauracích k obědu v pracovní dny, takže aspoň obden chodím na něco bezmasého, i doma jsem zavedla víc bezmasé stravy. A pokud jde o maso, tak teď u nás převládá vepřové ze Sasova a jehněčí od sousedů (vybíráme poslední zbytky z mrazáku, aby se vyprázdnil na jarní dodávku), teď jsem objednala ze Sasova i hovězí, občas nějakou rybu (makro) a hledám zdroj na cenově přijatelnou drůbež. Masovou statistiku tohoto měsíce jsme ale zahájili víkendovými buřty od našeho výborného vesnického řezníka.

jo, jo… není to moc postní fotečka
díky vaší výtvarné stylizaci snímků to vypadá na plesnivý chléb
plíseň bude jistě ušlechtilá…

Zajímavý projekt,jdu to taky zkusit.Vařím denně-dětem ve škole nechutná-celkem pro tři, já a dvě dítka, manžel se stravuje v jídelně(typický chlap-nechce chodit do práce s krabičkou!).Víkendy už jsou pro čtyřčlennou rodinu. Trochu se předem děsím výsledku, protože se o víkendu vařil rillettes!

no jo, omlouám se všem, kteří se postí, to jsem je vyřadil z možnosti se zapojit naplno. třeba se chytíte až po vyhlášení experimentu a můžete si dát celý květen :)

všechny, kteří to zkusí, vítám na palubě! :)

já zatím docela pláču, restaurace, které obcházím pracovně mi v tom dělají děsný binec… :(

↪ 3 J.Č. / Jižní svah: jj, taky jsem neuváženě nakoupil větší množství špeku, no už teď se mi ta tabulka nechutně bobtná, tak se skoro bojim ;)

↪ 10 Klára: ale vzali jsme to z gruntu jakože přesun k úplnému samozásobení? ;)

Hehe, já jdu takřka opačnou cestou – ne že bych maso nejedla, ale moc jsem si ho nevařila (myslím sama pro sebe). Šunky a pod jsem taky prakticky nekupovala. Přes léto se to dalo, hromada domácí zeleniny a ovoce, ale v zimě mi nějak začalo chybět, takže teď si ho udělám někdy i v týdnu. Třeba dnes kuřecí stejk s kuskusem. Původ absolutně neznámý. Ale v řeznictví bylo na cedulce napsané, z kama je hovězí a vepřové. Popravdě řečeno, nijak mě to nebere, páč finanční limity mi neumožňují kupovat nějaké spešl bio z farmy, takže se řídím podle toho, jestli maso vypadá dobře a není předražené. Takže se omlouvám, že se do akce nezapojím:-)

Co se týká identifikace masa (a potravin obecně), myslel jsem, že to bude jednodušší, když všude musí být ten oválek s kódem výrobce. Ale ouha, guglim guglim, a na EU portálech žádný viditelný výsledek. Tedy v rámci inventury by mi přišlo nejsnažší si psát jen druh masa, hmotnost a výrobce v oválku a pak to případně převést do konkrétních jmen. Takže ani Olinka by nebyla vyloučena. Nejde o to se chlubit, kdo jí víc bio (protože už samo o sobě to je nesmysl), ale vědět, co jím.

Pro následovače v gůglení: oválek se jmenuje Food Identification Mark, na České veterinární správě jsem našel něco, co by mohlo vyhledávat jen v anglické verzi
http://www.svcr.cz/…b_client.php

↪ 11 pan Cuketka: přesně tak, přesun k naprostému samozásobení .), ale bohužel se od té doby nenašel nikdo, kdo by to zabil, takže maso máme, ale běhá tu kolem :-))

↪ 14 savec: To jste hledal špatně, je to tam i v češtině: http://www.svscr.cz/…p_client.php (tohle se týká přímého prodeje v ČR, pro EU nebo třeba Rusko atd. jsou ty seznamy jiné).
Když si to budete chtít prohlédnout celé, stačí prostě postupně prolustrovat všecky záložky z rubriky „Registrované subjekty“.

↪ 14 savec: Ta záložka je na úvodní straně SVS, to jsem zapomněla napsat, omlouvám se.

Zajímavý projekt, já se však bohužel nemohu zapojit, neboť by byl můj statistický výstup velice chudý – vzhledem k tomu, že jsem celé jaro ve Švédsku, kde ceny masa dosahují nebeských výšin, sem se zde nedobrovolně stala (skoro)vegetariánkou… aneb ať žijí jahodové knedlíky, kuskus a zeleninová kari! :)

Už ale přesně vím, kam zamíří moje kroky hned cestou z ruzyňského letiště… :)

ad 18. marqeta: tohle je bezva! A hodí se i do virtuální mrkve.

diky Alo! je to děsnej úlet :)

tady je prostředek:
http://www.youtube.com/watch?…

Konec (který je zase víc o mase) se mi nedaří najít..
Pro zvědavce: Aliki umře, páreček se vrátí do restaurace, chce si objednat lososa místo kuřete a… začíná to znova!

Jinak jsem zvědavá na výsledek inventůry, samotnou mě to přivedlo k tomu se nad tím aspoň zamyslet… na vlastní invetůru snad taky jednou dojde.

Jsem zvědavá na výsledky!

Já jsem zachytila výzvu pozdě, tak teď zkouším evidovat, co přinese květen. Píšu si i mlíko a vajíčka a hlavně bych si to pak chtěla dát nějak do relace kolik toho vlastně sníme přepočteno na celá zvířata. Taky jsem zvědavá, kolik bychom potřebovali slepic a jestli naši spotřebu mlíka pokryje jedna kráva.

Já to mám zatím rukou na papíru, ale zkusím to nějak sesumarizovat. Psala jsem si jen sebe, protože narozdíl od ostatních členů rodiny chodím 4× týdně na oběd do rest., což je ten hlavní problém.

↪ 24 pan Cuketka: Můžu se zeptat, zda už jsou výsledky? Docela by mě zajímalo nějaké srovnání!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)