Fazole na malé zahrádce

S fazolemi vám můžu radit prt, páč sám nevím, jestli mi letos vůbec něco vyroste. Zatím to ale vypadá, že jo, tak se přidejte. Je čas!

První várku jsme zasadil jen tak ze srandy do samozavlažovacího truhlíku za oknem někdy v březnu. Substrát co dům dal a fazolky asi 5cm hluboko. K tomu dvě bambusové tyčky, špagáty na šplhání a bylo hotovo. Moc šancí jsem to mu nedával, ale zadařilo se a už se mi tam klube asi deset macatých lusků. Byl to takový planý pokus, protože jsme byl netrpělivý a nechtělo se mi čekat do května na poslední mrazíky, po kterých je k setbě fazolí ten správný čas.

Jak jsem se dočetl, tak se o fazole můžete pokoušet i na balkoně v nádobách. Tyčkové odrůdy se vám navíc budou pěkně pnout do výšky na jakoukoliv plochu, kde mají oporu (tyčku, dráty, plot). Obzvlášť na balkoně vám tak nezaberou zbytečné místo a využijete prostor i do vertikály. To je přeci vzrušující!

Druhý výsev už jsem tedy nepodcenil. Na fazole jsem vybral několik větších nádob (nad 10 litrů, zajistil si dost substrátu (mix zahradního, bylinkového a lehkého výsevního) i drenáž na dno (písek, úlomky květináčů). Taky jsem vykoumal, kam nádoby postavím a na co nechám fazole pnout (na mřížku!). Z cesty do Florencie jsem měl malé fazolky Zolfini z trhu, zbytek jsem dokoupil v zahradnictví. Pak už jen trocha plazení po čtyřech, jedny kalhoty od hlíny a dvě majznutí kladívkem do palce.

Hotovo, dvacet — fazolová sezóna zahájena.

Další plány s fazolemi zatím nemám. Budu se soustředit na zalévání a pozorování. Jestli z toho něco bude, dám vědět. Jak snadné, milý Watsone!

Máte rádi fazole? Přidáte se? Není potřeba mít ani ten balkon, stačí plot u baráku. Babička vždycky sela velké flekaté fazole „becoky“. Nemáte je někdo ještě?

Reklama

Komentáře

Ploché žluté fazole právě natrhané na zahrádce, vařené a podávané s máslem, parmazánem a novými brambory, jsou mým největším kuchyňským objevem loňského léta.
Na chalupě nám nadějně vzrostlé fazolové keře kompletně ožraly nevycválané ovce, které zdrhly sousedovi…

Tak fazole jsem pro letošek vzdala a pokorně se vrátila k osvědčeným rajčatům a samozřejmě bylinkám :-) Loni jsem s vizí, že mi nikdo nebude čumět na balkón, pochutnám si a ještě se pokochám pohledem na pěknou kytku, vysadila fazolky k balkonovému žbrlení a ano, do asi 8 plošek o velikosti cca 10×15 cm neměl nikdo šanci nahlédnout… Ale držím palce!

↪ 2 damicka: jakože pořádně nevzešly, potvory? já mám nastartováno slušně, tak uvidíme. některým vadí kyselá půda, vítr — snažil jsme se je naštelovat tak, aby se měly dobře, tak uvidíme ;)

↪ 1 yannka: fazole na lusky jsme nesázel, jedu na fazolky. sousedi vlevo mají vlčáka a ten myslím fazole nežere :D tak klep klep

Pane Cuketka, já taky už delší dobu sháním fazoli Becok. Kdosi kdesi psal, že becok je fazol šarlatový, kdosi jiný, že je to nesmysl. V každém případě je od té doby pěstuju, je to zatím nejjednodušší cesta. Zjišťovala jsem a má být jedlý, je výborný, udělala jsem fotku, aby byl vidět rozdíl velikosti- ostatní jsou klasické fazole pnoucí na semeno- to větší je fazol šarlatový – má cca 2,5 cm. Koupíte za 16 kč v každém semenářství. Mají krásné květy a o něco menší produkci lusků. Kdyby někdo, kdo ví, že šarlatový není becok měl fakt becok nebo nějaký hodně velkoplodý fazol a nabídl vám a přebyl by – vyměním za vejce a tvaroh :-)). Jinak na podzim nabízím své co nemáte za vaše, co nemám já , mám hezké :-)))

http://nd04.jxs.cz/…02730_v1.jpg?…

↪ 3 pan Cuketka: Tak to bude tím větrem, vzhledem k tomu, že bydlím na Větrníku :-D

Já teda pěstuju akoráte bylinky doma v truhlících, ale ty fazolky, o kterých psala yannka, vypadají náramně zajímavě, takže se do nich možná také pustím. Díky za tip ;)

tohle znáte? http://www.gengel.webzdarma.cz/
…mají tam hodně zajímavých starých odrůd všemožného rostlinstva (i ty becoky, tam pojmenované jako pecoky)…
…jen je u nich takový specifický systém objednávání a několik dalších pravidel, ale myslím, že stojí za to takovou věc šířit dál…

↪ 7 protea: děkuju, znám, hledal jsme ale jako „pecoky“ jsem je právě minul, safra, díky :) pro letošek je už bohužel sezona rozesílání uzabřená, ale příští rok to na tuty zkusím (mám na becoky rozhozené sítě i doma v ostravě, tak třeba je ulovím – dím vědět)

↪ 4 Klára: díky za foto, ty velké flekaté, to jsou asi ony. pamatuji si je růžovo fialové s tmavými flíčky. a ten tip na šarlatové nemusí být úplně od věci, červené květy si pamatuju taky :) (letím do semenářství pro várku na jednu extra nádobu k plotu ;)

těm vašim becokům moje babička ze severní Moravy říká šváby, nějaké myslím ještě mám na chalupě, jen nevím, jak staré můžou být, aby ještě vyklíčily

↪ 6 kuchít: zlute fazolove lusky jsou super, ale pozor, připravte si na ně cca 2,5 m vysokou konstrukci a stafle na sklizeni:)

pane cuketka, krome bobu tak i becoky na kazdem trzisti v poslku, treba v cieszynie.., jak sazenice tak fazole

jinak bez becoku si poradne fazole jak u nas s uzenym kolenem ani neumim predstavit

↪ 1 yannka:
Mám malý záhonek a loni mi veškeré sazenice i klíčící semínka ožrali šneci,takže ze zeleniny nebylo nic. Letos jsem zasadila právě ty šarlatové fazole, hrášek pro děti a keříčkové fazolky a teď o víkendu už krásně vyrážely. Snažila jsem se šneky vysbírat, tak doufám,že nějaká úroda na rozdíl od loňska bude. Třeba jim fazole nebudou chutnat :-))

↪ 13 Ája2: jestli mluvíš o tmavých slimácích, tak budou. sežerou všechno. a nestačí je zabít, mladí se vylíhnou i z mrtvého slimáka, musí se vysbírat a zničit, nechutné ale účinné metody jsou házet je do kýble se solí nebo octem.

↪ 14 Vanda: Co se týče žravosti slimáčích bestií, je to, bohužel, pravda.

O vylíhnutí mláďat z mrtvého slimáka jsem dosud neslyšel. ?? Měl jsem za to, že oni napřed snášejí do půdy vajíčka. Velikosti kaviáru. Sám jsem už něco těchto vajíček při svém zahradničení zlikvidoval.

Se slimáky a hlemýždi nemám žádné slitování. Snad mají svůj účel v komplexním koloběhu života, ale na mé zahradě jsou nežádoucí škodná.

↪ 16 jednorožec: Já naopak hlemýždě (šneky s domečkem) na své zahrádce hýčkám a podporuji ;)
Jsou totiž přirozenými predátory plzáků-hnusáků, tj. šneků bez domečku. Líhnou se totiž dříve a živí se vajíčky plzáků.

Škůdci jsou to samozřejmě také, ale nějak mi jsou méně odporní, takže je snáším za tu cenu, že tu už třetí rok nemám oranžové španěláky. Na zahradě rodičů toto praktikujeme asi 5 let a skutečně bezdomečkoví vymizeli.

Kami, to je zajímavý, tak to vyzkouším, já vždycky likviduju oboje, ale ti s domečkem mi taky nepřipadají tak hnusný, aspoň se dají vzít do ruky za ten domeček. Na slimáky používáme metodu trošku posolit, on se pak rozplizne. Je to nechutný, ale funguje. A občas granule. Sice nic ideálního, ale jinak by mi sežrali všechno, sousedíme s neudržovaným pozemkem a odtud přilejzají pořád noví, jak invaze z marsu.

↪ 17 kami: ↪ 18 Ala: Souhlas s tím, že šneci jsou méně odporní. V nouzi by se dali i jíst, n'est-ce pas? ;-)
Slimáci jsou zákeřnější, méně viditelní, kluzcí a hůře sběratelní. Zavrtávají se do země – a do brambor, bestie.

Becoky samozřejmě mám – a protože fazole nemám ráda, sadím je pouze z touhy po pohybu, v rámci mezikulturní výměny se sousedskými starousedlíky (loni jsem na výměnu dostala podivné maličké černé,tak uvidím), pro 3 kamarádky z práce, aby mě plotové plížilky moc nepomlouvaly pro naprostou lenost tak typickou pro dnešní mládež, jako důvod odmítání vyjít si s nějakou místní „dobrou partii“ – nemůžu podívej se co mám práce a teď ještě dýně, někdy jindy(nikdy-hrůza!!!), z čecháčkovského pocitu vyjít si na zápraží chatičky a při rozhlédnutí být zalitá pocitem pýchy – to vše je MOJE!

↪ 16 jednorožec: divný, že? nemám to ověřeno, ale prý jo, pokud jsou vajíčka v těle, dozrají a vylíhnou se. Každopádně by to částečně vysvětlovalo jejich extrémní nevyhubitelnost.

ty veliký flekatý fazole pěstuje na zahradě (severní svah) už léta moje maminka a zásobuje mě (vydatně). já mám letos na zahradě (jižní svah bez trochy stínu) premiéru zelených (těma mě taky doteď zásobovala)
ty velký se daj bezproblému sušit a ty zelený, co nespotřebujeme velmi dobře mrazit

pravidelně vysazuji různé odrudy chilli, ale fazolky také zkusím :)

Komentáře jsou uzavřeny.