Je to šlupka!

Nemám rád banány. Důvod, proč se pro ně maximálně třikrát do roka nakoulim do sámošky, je jediný — banány na grilu. Tahle úprava je tak blbá, až je dokonalá a vejde se mi na jeden odstavec.

Přijde vhod na konci grilovačky, když už máte všechno maso a zeleninu v sobě a když už se nikdo nestará o oheň. Vezmete banány (starší, tečkované) ve slupce a křížem krážem je naříznete na povrchu. Potom je dáte na mřížku grilu a dál už se o ně nestaráte. Až jsou na povrchu úplně černé, uvnitř měkké a se zlatým karamelem v průzorech slupky — máte hotovo. Podávejte se lžičkou.

Můžete s banánem zkoušet stokrát pindíkovat na pánvi s cukrem a s máslem, tak dobrou vůni a chuť jako na ohni a ve slupce ale nedohoníte. Naříznutá slupka je dokonalý nástroj. Banán se lehce v ní podusí a částečně karamelizuje, zároveň se nemůže spálit a všechno „to černé“ navíc na konci vyhodíte. Plus, a to je nejcennější, nula celá nula práce a prostoru pro chybu v přípravě. Hurá!

Zbývá dořešit poslední letní otázku. Co se s grilovaným banánem stane, když mu uděláte tohle? :)

Reklama

Komentáře

Pane Cuketka, Vás by měli někam zavřít a nepouštět mezi cizí chuťový buňky! Mám já tohle zapotřebí?! Teďka mě zavřou do špitálu s akutní slintavkou! ;o)

Griluji banány omotané sem tam plátkem anglické slaniny, taky dobrota. Naprosto nesmrtelný je banán rozřízlý jako rohlík, plněný šunkou, taveňákem s křenem a sypaný červenou paprikou. Zkoušel jsem i banán alias „erteple v popelu“, ale blbě se vyjídají, tohle bude lepčejší.
Díky bohu za banán!!!!!

Bánány taky moc nemusím, ale na grilu jsou skvělé!
Většinou je ještě ve šlupce podélně rozříznu, na jednu polovinu navrším čokoládu a oříšky. To přiklopím druhou polovinou, zabalím do alobalu a dám na gril. Kombinace banánu a čokolády je neodolatelná!

muzu se prosim zeptat,cim je to foceny :)?konkretne zda se nejedna o stary dobry polaroid…diky

šlo by ten banán předtím oloupat a zabalit do alobalu, nebo ho ta šlupka drží, aby se moc „nerozhňácal“?

↪ 6 Therése: v alobalu vám nezkaramelizuje (bude se jen spíš jen dusit) a přijdete o vůni, které má slupka na rozdávání (taky přijdete o vůni z kouře). proč se jí zbavovat? a jo, slupka drží už pomalu tekoucí banán pohromadě ;)

V Ambiente Brasileiro ty šlupky nenařezávají mřížkovitě, ale odkrajují kousek špiček, na každé straně tak 1 cm (aspoň co si pamatuji z návštěvy před pár roky). Každopádně nějaké narušení šlupky je asi potřeba hlavně k ochraně banánu před explozí.
Vyníkající je taky ananas, buď vcelku na otočném grilu, nebo na plátky, ale každopádně skoro do černa, ale to tady asi všichni znáte. Dá se tím zachránit i nedozrálý kyselý, tím upečením krásně zesládne.

Jak by to asi chutnalo s plantainem? Ten sem zatím zkoušel jenom smažený a byl skvělý, ale tohle by možná taky stálo za to, jenže ta slupka je taková bytelnější

Dotaz 1: Naříznuté je to z obou stran, nebo jen zhora, aby nedošlo k „výtoku“ :)

Dotaz 2: Použít se dá obyč banán s postřikem, nebo jen bio?

↪ 11 Kody: naříznout na obou stranách, banán nikam neuteče. kdyby to bylo jen shora, odkud by se jinak na obou fotkách vzaly ty stopy grilu na naříznuté straně? můžete normální banán, slupku na konci vždy vyhodíte, nejíte ;)

Mě tday zaujal ten zrmzlinový recept. Právě se chystám na Lebovitzovu zmrzlinu s pečených/grilovaných banánů, ovšem je to proti tomuto drbačka, vyžadující máslo, mléko, cukr, citronovou šťávu…a pochopitelně zmrzlinovač. Pokud se odhodlám, udělám contest!

Pedro: Co se týče špinavého byznysu..podobně je to s kávou, čokoládou a jistě i dalšími plodinami. Příčinou je samozřejmě nenažranost euro-americké civilizace. Otázka je, zda někdo zná recept, jak z toho ven. Protože ani rozhodnutí prostě tyhle věci nekupovat ještě neznamená, že přinese dobro. Každopádně ale je dobře si tyhle věci jako spotřebitel uvědomovat.

Tak včera jsme měli zmrzlinku, a je to moc dobré…:-) jen příště musím nechat banány déle v mrazáku(tyhle byli asi 50min), protože pak to rychle teplá, a to už není dobré…ale jinak mi naprosto vyhovuje, že je to bez vajec, cukru…atd. Díky za tip! Ufa

↪ 17 pan Cuketka: to jsem se divila, že nejsem první, kdo bude reagovat tímhle odkazem :). Zítra letím v rámci kampaně Za férové banány! do Střední Ameriky na návštěvu plantáží, odborářů a malých pěstitelů banánů. Snad se mi podaří něco psát sem: http://bananovabara.posterous.com/

Doufám, že je jedno jakým způsobem se to griluje? Dřív jsme na gril na dřevěné uhlí totiž dávali ty hliníkové tácky, ale teď už pár let grilujeme jedině na kameni (žulová nebo mramorová deska) nad ohněm. Nebude se to nějak moc chytat na ten kámen, nevíte?

Ta banánová zmrzlina je geniální. Už mám v mrazáku druhou várku. Kromě uvedených dietářů je to naprosto bezvadný pro malý děti. Dítě se domáhá zmrzliny (aspoň to moje skoro pořád) a já mu jí teď můžu s klidným svědomím dát. Dítě je rádo že má zmrzlinu, já jsem ráda že má dítě ke svačině banán a ne nějaký hnusy z algidy.

Vyzkoušeno… a vynikající!!! Ještě teplý vnitřek jsem přelil troškou kokosového mléka, paráda :-)

Jednoduchost přilinkovaného receptu na banánovou zmrzlinu jsem dnes povýšil na další level pro ultra líné kuchtíky. A vynechal jsem krok s mixérem – resp. zmrzlé banánové kousky rovnou podávat :o)

↪ 25 Milan: Jo, to praktikuju taky, před mixováním část kousků vždycky užeru. Ale je fakt, že i dítěti by to takhle mohlo jako náhrada zmrzliny klidně stačit.

Takhle dělám banány už dlouho (zvláště kvůli té jednoduchosti a nenáročnosti na nádobí) , ale řežu jen nahoře a do řezu nacpu kostičky čokolády (ideální je cca 60%) a nechám ležet na vyhasínajícím grilu… Příště ho zkusim nařezat víc a čokolodádu tam nacpat až před podáváním (však ona povolí i tak;))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)