Kuřecí Antiflu

Polévka proti chřipce a nachlazení

Jeden z mých nejoblíbenějších a nejprimitivnějších receptů na zimu. Úplně automaticky jsem si ho udělal předevčírem, všechno snědl a hned se lapal za hlavu, že už to tady dávno necuketkuje. Proto ještě jednou pro vás, i s obrázkem! ;)

Receptůru jsem ukradl mamince mého kamaráda, která mu něco podobného občas posílá do Prahy poštou v zavařovačkách. Do těch mu strká takové kuře s mrkvičkou na provensálském koření. Nikdy jsem doopravdy nezjistil, jak to dělá. K vlastní podobě jsem si musel vypomoci reverzním inženýrstvím ;)))

Kuře na obíračku s mrkví

Celé jídelko je samočinně jednoduché, v podstatě se jedná o kuře na obíračku upravené zvlášť. Nejdříve se udělá obyčejný kuřecí vývar a pak se krátce upraví maso. Podnapilá opice by to zvládla. I když mají vývary zlověstnou pověst, co se týče náročnosti přípravy a spektra surovin, tak toto je jednoduchá verze pro běžný pracovní den, večer po práci. Budeme potřebovat:

  • balíček horních kuřecích stehen (4 ks na dvě porce, můžete vzít ale i celé kuře bez prsíček, kuřecí skelet plus celá stehna a nebo jiné kombinace, horní stehna mám odzkoušena pro ideální poměr masa/kostí/tuku a jednoduchost práce)
  • balíček zeleniny na vývar (mrkev, celer, kedlubna, pórek, petržel nať a kořen – je to v každé zelenině, ale berte jen čerstvé, pokud není, tak holt musíte sestavit sami)
  • extra mrkev navíc – to jest 5 kousků
  • provensálské koření (sušené!)

Jak vidíte není to složité na nákup. Zvládne to i zcela vyřízený yupík, nebo osoba, na kterou právě něco leze. Teď už jen „honem“ uvařit vývar:

  • do studené vody ve větším hrnci (objem očometricky, vše je potopeno) dejte omyté maso a upravenou zeleninu a spusťte show směrem k jemnému varu (opravdu co nejméně bublání)
  • po několika minutách vylovte lžičkou ty nepěkné sraženiny
  • potom nechte hrnec být a jděte si po svých
  • za dvě hodiny pak máte hotovo (solí se na konec)

Vývar má nasládlou mrkvovou chuť, je pěkně oranžový a je docela tučný. Objem vody nechávám zredukovat pod jednu polovinu původního objemu (takže někdy ani není třeba solit jak je výrazný!). Ochutnejte jednu misku a dejte se do finále:

  • z hrnce vyndejte maso, všechnu mrkev, celer a pórek
  • maso oberte z kostí včetně několika kousků kůžičky a měkkou zeleninu pokrájejte vidličkou na kousky (mrkve větší)
  • vše prtněte na pánev, zasypte provensálským kořením, zamíchejte a naprudko zkaramelizujte už bez míchání (tady se vyplatí teflon)
  • až všechno začne vonět jinak a maso i mrkev je zespoda mírně do hněda
  • uhaste jednou naběračkou vývaru a nechte dojít

Výsledkem je na první pohled nevzhledná směs kuřecího masa a mrkve (focení jsem se dost bál!). Pórek a celer úplně zmizí, maso se rozpadne na vlákna a jediné co se udrží jsou kolečka mrkve. Na to obyčejné maso s mrkví mám asi hluboce zakořeněné receptory, protože se z toho můžu vždycky zbláznit. Ani jednou se mi k nepodařilo vymyslet smysluplnou přílohu, vždy sežráno instantně. Pokud se podaří několik porcí zachránit do druhého dne, odležením je vše ještě lepší.

Několikrát jsem zkoušel dát bylinky už do vývaru, ale nebylo to vončo. Ty sušené, přisypané až nakonec a prudce sežehnuté dávají jídlu lepší chuť. Taky jsem experimentoval s různými porcemi kuřecího masa, ale zatím nic nepřekonalo ty opracované čtverečky horních stehen. Je to tak pohodlné!

Za necelých 50,– Kč dokonale uspokojující polévka i jídlo. Doporučuji užívat pravidelně zejména v zimě v opakovaných dávkách. Budete mít žloutenku z karotenu, umaštěnou pusu a byt prostoupený sytými výpary. Budete silní, zdraví a spokojení! ;)

Reklama

Komentáře

Báječný! Nějak podobně se dělají taky arabské šorby: namísto české kořenové směsi jde cibule, česnek, rajče, brambůrek, a arabské šorbové koření, kdo má rád, tak taky koriandr listový.
Uvařené se dále rovnou dává na talíře a obíračkou se zaobírají strávníci.
Vaše verze vypadá hodně jako miminkovské hovězí s mrkvičkou – on to možná bude základ té vaší vylepšené dobroty.

vimaana1:

miminkovské, to je slovo!!! mohl bych to klidně hned přejmenovat na miminkovské antiflu :) základní chutě a vůně a rozpadavá konzistence to jo ono!

už jsem to psal u flo, že na mrkve jsem maniak. mám v mražáku zamraženou dušenou mkrvičku s hráškem ,) sním toho klidně celý kotel! tohle je něco podobného…

…cuketkovitz zlato-oranžový fond ,)

Za tohle jídlo by se nemusela stydět ani Joza Břízová :-)! I u nás je mrkev velice oblíbená; hned po králici ji mám nejradši já. Takhle obvykle po večeři, když rodina hledá nějaké nezdravé čokolády, nastrouhám tři mrkve a tři oloupaná jablka na jemném struhadle, promíchám, pokapu to citronem (nesladím, není to třeba) a mívá to úspěch.

Ať žijí cuketky a mrkve! :-)
Mrkev je skvělá, a v tomhle období navíc parádně šťavnatá a svěží.

Kvůli výtvorům školní jídelny, do které jsem dost nedobrovolně chodila, jsem se mrkvi hodně dlouho vyhýbala. Pak jsem ale pochopila, že glazovaná karotka je labužnický skvost, přestože je tak dostupná a snadná. Stejně jako tohle antiflu (což je mimochodem geniálně vtipný název!), které při nejbližší příležitosti taky zkusím. Vzhledu se nebojím, mám výhodu – miminkovskou stravu si u nás doma ještě všichni pamatují :-))) Jen mi něco říká, že náklady budou vyšší než pouhé 2 eura…

Nezávisle na tomto receptu se mi vaří mrkev v hrnci taky :-) 9 z 10ti podnapilých opic by měly doma i kuřecí stehno a pustily by se do ztvárnění této voňavé receptury.
V duchu páteční tradice se moje vařená mrkev bude kamarádit s kouskem ryby. Teprve pracuji na projektu receptu a dávám do kupy potraviny, které se v jedné pánvi nepoperou :-) Ať žije karotka a' la Cuketka :-)

jééé, mrkev má u nás zelenou! Nebo oranžovou?
Milujeme hovězí s mrkví nebo strouhanou mrkvičku s česnekem a vinaigrette.
Musím vyzkoušet i tu Flo polívčičku ;-)

Major Milčák:

teda, paní Jozu Břízovou jsem si musel najít na gugelu, a hele jaké pěkné hříbečky jsem našel :)))

http://aukce.atlas.cz/…brizova.html

to přirovnání tedy beru jako poctu, takový styl vaření by mě bavil :) hříbečky, zvířata, omalovánky atp. zkrátka infantility :)

mrkve s jabkem mi dělala babička,. musím se k tomu někdy vrátit. taky je to hluboce implantováno…

Florentyna:

říkám, je to mrkvová vlna – mrkvowave ,) s těmi náklady – u mne 23,– Kč kuře a 19,– Kč zelenina, počítám že v Austrii to bude víc.. ale zas to budeš mít skoro-bio, nebo i uplně-bio.

jinak ale je to téměř postapokalyptický recept, všechno přírodní suroviny, dokonce ani žádnej olej, vajíčko nebo mouka..,jen zvířata a kytky ;)

btw biomrkev, kterou teď mají v delvitě je z rakouska

DolceVita:

mám na to takovou teorii, podle mě fůdbložerům v tomto ročním obodobí chybí betakaroten z toho neustálého čučení do monitouru ;)) (švidravyý smajlik) proto si do hrcnůhoufně nakládají mr.kef!!!

opičky jsem opomněl nalinkovat, tak šup sem s nimi:
http://www.amateurgourmet.com/…monkeys.html

Bali:

jojó s hovězím taky jó :) já mám rád ještě takovou čočku nasměrovanou do indie, tam mrkev taky figuruje… pdoobně jako antiflu to musím taky pořádně zdokumentovat a navalit to sem! .)

S kuřetem jí zkusím,čte se to dobře. Mrkev je báječná zelenina,v minulosti těžce poškozena společným stravováním. Pamatujete někdo tuto děsivou převařenou šlichtu?Vepřové maso v mrkvi? …Tento jednoduchý recept jí vrátí !!!! : Cibuli dozlatova v hrnci na sádle.Libové vepřové popepřit a krátce osmahnout.Podlít vývarem,pokličku a dusit do měkka.
Nalít vodu,přidat mrkev na silnější kolečka , sůl..a vařit až je mrkev měkká.
Rozmíchat lžíci hl.mouky,lž. mléka, a lž.kyselé smetany,vlít do hrnce,zamíchat a vařit deset minut. Příloha vařené brambory.

Jiridoll: No, mesijé, králice je u nás zaměstnána jako společnice :-).

Mrkev sice nemusím ale kuře můžu. Zkusím to. Už kvůli tomu čumění do monitoru. ;o)

zucchini..))moje jeste jednodussi antiflu..))vezmu kure,mrkev,cesnek,m,cibuli,male bramburky…nakrajim ..dam do remosky zakapu olivovym olejem posypu provencalskym a za dvacet tricet minut je to lambuzo vsech lambuz…)))

Cuketko, mate recht, recept neni nijak prekvapujici, ale kdyz vy to umite tak hezky popsat a vyfotit :)
Ja v zime pravidelne ujizdim na obycejne slepici/kureci polevce s mrkvi, petrzeli, celerem a nudlema, ktera dlouho a pomalicku bubla na sporaku…

Cuketka umí, láká, a to je dobře.

Kuřecí polévku / vývar jsem také slyšel označenu coby Jewish Penicillin . Opravdu jsem někde četl, že páni v bílých pláštích laboratorně potvrdili to, co předešlé generace po staletí empiricky používaly: Kuřecí vývar is jolly good for you! Zvlášť, když se dostaví příznaky flu (influenza), čili
chřipky.
Mimochodem, vhodné i pro kurýrování následků tzv.„společenské únavy“ z předchozího večera!

Já dělám vývar i ze zbytků pečeného kuřete, ale pouze, bylo-li kuře BIO (organic, free range). Prosto nežádoucích přísad. Všechnu kostru, odřezky, kůži dám do studené vody a vařím s cibulí, zeleninou a kořením. Jak správně pan Cuketka podotkl, vývar se zásadně dopředu nesolí. Nevíme, jak dalece ho budeme později redukovat (koncentrovat) odpařením.

Vše scedím a dám do chladu. Druhý den seberu tuk, dám psům.
Vývar pak hned použiji, nebo redukuji a pak, po opětném schladnutí, zmrazím v tvořítkách na kostky ledu. Kostky vývaru se pak hodí na obohacení 1000+1 věcí na plotně. (Když zrovna nemáte na návštěvě vegetariány!)

Pane Cuketko, nic si z toho nedělejte, že jste musel z hlubin googlu dloubat podhoubí paní Jozy (hříbečky krásné), bez mučení přiznávám, že moje maličkost byla prozměnu nucena vyklouznout ze svého uzamčeného vyhřívaného světa za alespoň některými lapitelnými nuancemi slovíčka antiflu, aby jí základní souvislosti (a zejména vyzdvižení obsažené vtipnosti zmiňované Flo) neproklouzly mezi prsty. Čímžto děkuji páně Jednorožcovi za jemné natrknutí. Poránu mi obvody prachmizerně spínají.

No jasně, ne nadarmo se říká, že polévka je grunt(maso špunt)!:))))
My jsme doma všichni „políffffkoví“A kuřecí nebo slepičí(případně hovězí), vařená jen tak, aby dlooouho jemně probublávala na plotně je prostě základ.Po uvaření se s tím dají dělat podivuhodné věci.
Coby zdravotník dodporučuju proti chřpce a jiným potvorám v první řadě pořádný vývar.Ke kuřeti či slepici ještě přidávám kus čerstvého zázvoru(neoloupaného) a občas i snítku čerstvých bylinek.V mrazáku mi neustále překáží několik misek s vývarem, číhajíce na svou příležitost, jak už podotkl výše Jednorožec.
Pan C. na to s antiflu záležitostí prostě zase kápl!:))))

pivli: Zázvor je pro mne poživatina základnější chlebu, že mě to nikdy nenapadlo, díky!
Přidáváte někdo šafrán?

Stále sa tu spomína zázvor. A čo tak ho v našom zemepisnom pásme nahradiť chrenom. V prípade nádchy nastruhať chren, poriadne si pričuchnuť / len pre silné nátury/. Vyrazí to sice „oči z dulku“, ale nádcha zmizne.

Posílám super variaci na mrkvičku a horní stehna. Už jsem jím úspěšně skolil několik zarytých odpůrců této podceňované zeleniny.
8 ks horních kuřecích stehen, 2 větší cibule, 3 velké karotky, 2 dl šlehačky, kuřecí vývar, olivový olej, 1 lžíce Dijonské hořčice, 1 lžíce Staroanglické (nebo plnotučné) hořčice, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžíce sojové omáčky (sladší)
15 dkg Ementálu
Příprava:
Vykostěná horní stehna z kuřete osolíme, opepříme a na oleji (nebo másle) zprudka opečeme. Maso vyjmeme a přidáme nahrubo nakrájené cibule a na půlkolečka nakrájené mrkve (pokud možno tenké plátky). Podlijeme kuřecím vývarem, a dusíme doměka. Přidáme lžičku sojovky a lžíci plnotučné(nejlépe staroanglické) a lžíci dijonské (Amora) hořčice. Vše zalijeme dvěma dl šlehačky. Vrátíme tam maso a dusíme a až omáčka mírně zhoustne, zahustíme strouhaným Ementálem.

Mňam, tak loni to bylo „potofo“ :-) a letos toto… velice brzo si něco podobného ráda uvařím.

Příloha k tomuto je přeci jasná – úplně normální polévkové nočky z hrubé mouky a vajec.

Tak jsem neodolala a vyzkoušela receptík hned včera večer. Doma jsem měla pár základních věcí a chuť na něco neotřelého, leč jednoduchého. Jako bych byla vyslyšena… ;-) Můžu přísahat, že jsem toto nevařila naposledy. Jako přílohu jsem si ukrojila krajíček čerstvého chleba. Ono přeci jenom za ty dvě hodiny čekání trochu vyhládne…

Dnes jsem spáchala variaci „in beef“ – ano, to miminkovské. Hra koření a rýže s tím dokáže udělat doslova cestu kolem světa – jakoukoli kuchyni lze s tímhle základem navštívit… :-))

:))))
To já jsem dnes páchala něco jako krůtí hotpot nebo snad eintopf?Zkrátka něco mezi.:)))
Venku zima, přede mnou víkend plný slepování cukroví, plnění košíčků, míchání polevy…to se jeden přesladí i když nechce.
Tak jsem 2 hoďky probublala kus krůty s bylinkami, cibulí, česnekem, pórkem, zázvorem a kořením, pak slila vývar, maso nakrájela.Zeleninu co dům dal(mrkvišššku, celer bulvu i řapík, petržel, pastinák, pórek) jsem osmahla na másle a olivovém oleji(konečně doplněné zásoby Sitia 0,3), posněžila moukou, zalila vývarem.Přidala brambory a dusila.Nakonec jsem tam šoupla zpět maso(pravda, musela jsem se rozdělit se psem, ten to má na 2 dny s rýží).Pak jsem dostala cukaturu a lupla tam ještě konzervu bílých fazolí, vyzývavě na mne mrkala ze stolu.
Přidala bylinkový bujon, dosolila, dopepřila a je hotovo.Přes noc se to proleží a bude to paráda, pochutnáme si(byť to zní, jako když pejsek s kočičkou pekli dort):)))))

jako když pejsek s kočičkou pekli dort

Tak drobet! Mohl bych vznést výhrady a otázky, jako jak a čím byla ta krůta, na které pivli pivotí, vypěstěna. Proč neponechat psu veškeré maso, které po 2 hodinách probublání jistě ponechalo vše své nejlepší vývaru.

Ne! Mne momentálně nejvíc souží, proč milá, entertaining and very readable pivli, která správně dělá mezeru po čárce ve větě, tuto mezeru nedělá po tečce!

Pivli, čarodějnická souhra opět pracovala: taky jsem se dělila se psem, a taky to dostal s rejží…:-))

Jednorožec: huš!!!
Protože to pivli psala dlouho po půlnoci, sotva mžourajíc, naprosto umdlena po zadělavávání cukroví, úklidu, každodenním vstávání před pátou ráno, umořena šílenými davy pacientů, kteří s vidinou ponovoročních poplatků ve zdravotnictví doslova obléhají(nejen) naši kliniku.Nechci vidět, co za Lourdy nás čeká next week!
Písmenka už se pivli míhala před očima a klávesy pletly.Tak to dopsala, nakapala si do očí a ulehla.Spala spánkem spravedlivých a kdyby ji neprobudili, spí ještě teď!
BTW: ve škole jsem v češtině měla ve slohu problémy jen s čárkami, když jsem psala souvětí dlouhé přes půl stránky, řešila jsem čárky někde raději pomlčkami.:)))))
Krůta byla domácí, moc dobrá, podstatná část její maličkosti(chichi, mno-spíš velikosti) se uložila k zimnímu spánku v útrobách mrazáku.Naše Tilly pak dostala asi tak 85% veškerého probublaného masa.Okolo horkého kotlíku kráčela krůta jen velmi opatrně a v dáli.Takže tak!
Vimaana1: nojo, magie mocná funguje, taky to říkám!!!!:))))

Jo a polífffka byla moc dobrá!
Zítra přidám trochu passaty, rozetřený česnek a bude z toho hotpotový eintopf(to je termín, cooo?)2× jinak.:)))))

Pivli: Slepování cukroví by se mi taky líbilo, ale ten jedinej druh – linecké, kterej jsem před týdnem upekla, jsme stačili po večerech už sníst :-(. Ovšem pochutnali jsme si: Bylo máslové, božsky voňavé a před konzumací jsme ho potírali zavařeninou z černého rybízu.

Bráním vlastním tělem!Uždibovat při pečení se může, ale pak už ne.Jako na potovru se mi letos peče skvěle a polámaných či nepovedených kousků je sakra málo.:))))
Hm, černý rybíz miluju ve všech podobách.My slepovali linecké šípkovou marmeládou.Taky skvělá.Teď slepujem skořicové hvězdičky a vídeňské oříškové dortíčky.Hvězdičky zbytkem šípkové, namíchané s bio rakytníkovou a dortíčky vanilkovým oříškovým krémem.Překontroliji všechny tečky za větami a odesílám příspěvek! ;-)))))))

A musím se pochválit, protože jsem vyráběla citronový krém na slepování a je z toho báječný lemon curd, takřka k nerozeznání od pravého anglického.:)))))

Překon všechny tečky za větami a odesílám příspěvek!

Pivli, sweetheart, vůbec nešlo o tečky, či o občasný překlep. Šlo mě o mezery. Specificky o tu zvláštnost, že vy děláte, správně, mezeru za čárkou ve větě, ale neděláte ji za tečkou, větu ukončující.

Konečně se objevila příležitost k objasnění problému, který mě trápí již delší dobu a k jehož řešení dostávám naprosto protichůdné informace. Kardinální otázka zní – lze bez úhony mrazit masové vývary a fondy ?
Můj rozum mi říká, že by s tím neměl být problém, ale už několik vyučených kuchařů z mého okolí tvrdí NEMRAZIT. Jenže v domácí kuchyni bez zmrazení je příprava zvláště koncentrovanějších vývarů vpodstatě nemyslitelná. Jaký je Váš názor na tento problém? Předem děkuji za odpovědi.
PS: U nás linecké výhradně s rybízovou zavařeninou (z červeného, samotná musí hubou kroutit).

Jednorožec: v pohodě, já jen žertovala.:))))
Mám problém se psaním velkých písmen na začátku věty a pak při přepisování často vymažu i mezeru. Ale většinou píšu tak rychle, že je tam ani nedělám. Stačí, že se soustředím na to, abych je dělala po čárce.:))))Navíc jsem ze SMS naučená, že bez mezer ušetřím místo.:))))
Takže tak.
Každý máme svou úchylku.:)

Pivli, děkuji za objasnění. Úchylka je snad příliš silné slovo? :-)

Já jsem zase naučen, už z rachotin starých psacich strojů, že po tečce automaticky použiji Space Bar (nevím český název).
Mimochodem, „Space Bar“ zní jako putyka, kde se opilci mohou i vyspat a kde štamgasti mají, krom svého půllitru i svůj vlastní spacák.

Hihihi, nojo v češtině mezerník. To je taky hezké slovo. Mezerník/mizerník.
Pod pojmem Space Bar si já osobně vybavím nějaký ten vesmírný bar, hned mi to evokovalo třeba Stopařova průvodce a ještě k tomu jsem si teď připomenula(ač to vůbec nesouvisí) Gallaxy Quest.:)))))))
Tak já jdu vyhnat psa na procházku, pak dozdobit cukroví(huráááá) a nachystám se na zapálení třetí adventní svíce.
Krásnou adventní neděli všem.
Přišla jsem, viděla jsem, zcuketkovatěla jsem!
BTW: kde je vůbec Mr.Cuketka? Nepřejedl on se nám vánočního cukroví na bazaru nebo se snad elegantně potácí po Pivních trzích? He?

Pivli: gallaxy, apollogy, to oblidge = úplně normální kiksy, kterých se my Češi občas dopouštíme. Není to nic proti zpotvořeninám páchaných domorodci na jejich mateřštině. Fakt!
Z toho Čecho-Brita slzí oči.

ladysek:není to nic hrozného. Prostě postavíte hrnec s polévkou na sporák a necháte to bublat na tom nejmenším plamínku. A máte spoooustu času na jiné, příjemné věci. Pustit si hezký film, hodit si šlofíčka, uklidit byt, vykoupat děti i psa, jít na procházku, na kafčo k sousedce.:)))))
Jednorožec: :-))))

s tímto receptem se měl Cuketka zapojit do Zimomřivé soutěže. Má totiž nejvíce komentářů ;-)

teda tady se to zase rozjeló ;)

ad antiflu:

díka jednorohému za rozstříhání papundeklu ,) jsem chorobný slovní schovavač!

ad mražený vývar:

k mražení se málokdy dostanu, většinou to celé zbaštim… ,) jinak asi všechno co je v lednici/mražáku, struktura se trošku změní a ne vždy se uchová stoprocentně nenarušená vůně…

a jinak všem děkuji za jejich vlastní receptíky, jde vidět, že si to taky pěkně užíváte ;) (utíkám nakupovat/vyrábět dárky)

inu,jako vesničan odstěhovaný do města a dříve mrazící všechno,si dovoluji tvrdit:co se zmrazí,chutná jako psí zvratky :-)

Podle čínské filosofie je zmražené jídlo jako mrtvé, bez čchi.
Rozhodně tato myšlénka stojí za úvahu. Nevím, jak je to s konzervami, ale pokud se konzervuje varem, pak čchi kupodivu přibývá, a tak bych skoro věřila, že v té konzervě hezky hačá a čeká na to, až někdo otevře, asi jako u Al Ládinovy lampy…:-))

Hodně kolegů už mě sice předběhlo, i holky z čarodějnického souručenství :-), ale konečně jsem „tamiflu“ uvařila taky. Na mě bylo trochu nevýrazné, takže jsem ocenila spíš ten vývar, ovšem chlapeček snědl celý talíř a moc si to pochvaloval.

ad mražení ještě:

zkusili jste už mrazit v kapalném dusíku? :)) když se v něm něco zmrazí a pak rozmrazí je to k nerozeznání, voda zmrzne tak rychle, že se nestačí udělat v buňkých krystaly, které by natrhaly buněčnou stěnu a jde to hodně znát. neím co používají komerční mrazírny třeba na mraženou zeleninu, ale trofunu si odhadnout, že když to dělají správně, tak doma takových výsledků nikdy nedosáhnete.

Major Milčák:

ovšem chlapeček snědl celý talíř a moc si to pochvaloval.

no to byl celý cuketka ;))) hurá! dyť vono to bylo á la madam Joza Břízová, tedy teď už to tuším a příště bych udělal pro děti hodně zredukovaný a horký vývar (1cm) do něho pěknou kytičku z koleček mrkve a na každou mrkev jednu kupku masa ,) pro dospěláky asi jinak tu remoskovou verzi, co tady dávala terezka u [12], miminkovost tohoto receptu se nadále utvrzuje… ,)

Prokletí tohoto Cuketkova antiflu!!! Neuvařila jsem a dostala jsem chřipku. Kamarádka neuvařila, odjela na hory a týden mluvila ze spaní o mrkvi. Pokud ihned neuvaříš, stihne tě to taky!! Papám druhý talíř a prokletí ustupuje :-)))).

Fialka:

jeejda :) jako v japonskim hororuru? ,) mr.kervoruru, tak honem honem, vložit tam betakarotenový kořen!!!!

ad: „po několika minutách vylovte lžičkou ty nepěkné sraženiny“ – četl jsem kdysi (tuším v kuchařce jídel pro mimina), že to bílé ošklivé jsou vysrážené bílkoviny (tj. hodně zdravé) a rozhodně by se měly ve vývaru nechat, protože za dalších pár minut klesnou ke dnu a krásně se rozvaří…

David:

ano, jsou to vysrážené proteiny. sbírají se z důvodu zachování čirosti vývaru, pokud se vám s tím neche drbati, nebo pokud si zakládáte na jejich nutričním význbamu – možno s klidem v duši ponechati :)))

Zdravím, máte pěkné stránky. Vyskytl se tu příspěvek, že pokrm by dotyčný dělal jen z BIO kuřecího masa. My máme problém bio kuřecí maso sehnat… Ještě jsme ho nikde neviděli, nevíme kde ho sehnat. Kde ho prosím kupujete? Díky za odpověď

Petro,
já (autor výroku) žiji v Anglii a Bio kuřata (volný výběh) jsou tu k mání v každém dobrém supermarketu. Nevím, jak je tomu v ČR, ale kdo hledá, ten najde!

Např zde (až dole) je seznam nějakých prodejen. Zdali vedou také maso, nevím, budete asi muset zvednout telefon a zeptat se.
http://www.mesicbiopotravin.cz/…potravin.pdf

Pan C obvykle má své dobré zdroje informací; pomohlo by, kdybyste na sebe prozradila, v které končině se vyskytujete. :-)

On je to v České republice s bio kuřaty opravdu ještě docela problém. A když je někde mají, cena kolem 600,– Kč je pro běžnou rodinu, která preferuje bílé maso velký zásah do rozpočtu. Já vím, zdraví je přednější, ale složenky se zaplatit musí, takže to bio kuře se dá koupit jen vyjímečně.
Než zrušili Carrefour, nakupovala jsem u nich česká kuřata, myslím že to byla nějaká farmářská nebo co. Nebyla bio, ale snad z volného výběhu, krmená kukuřicí (tedy žluťoučká) a chuť masa byla skvělá. Oproti klasickému kuřeti, které tehdy vyšlo asi na 50,– Kč, stálo tohle kolem 100,– Kč. Ale 600,– (a často i víc) je fakt hodně…

Složenky (účty) se musí platit všude. Chleba o dvou kůrkách…

600 kaček se mě zdá dost. Zde bych dal za opravdové organic (Bio) kuře tak asi 450 – 500, záleží na velikosti. Nejlépe zajet pár kiláků do Farm Shop.
Prachobyčejného, hormonama a práškama vyhnaného neduživce lze pořídit možná za stovku Kč – nevím, nezajímám se.
Občas jsem kupovával mražené porce kuřat za pakatel pro psíky, ale příčí se mi nyní podporovat i těmi pár pencemi nekalé praktiky cynických průmyslo-farmářů.
Kupuji místo toho psíkům laciné čerstvé herinky, které zde Angláni těžce podceňují. Obvykle se pak s psíky o ryby dělím, neb i mně herinci moc šmakují! Jen musíme po vaření či grillování dobře vyvětrat, než se paní J vrátí domů…

Ještě k rozdílu mezi Bio a Průmyslovým kuřetem:
On ten pořádně, na vzduchu, slunci, trávě chovaný tvor, který kolem vesele hrabe a pobíhá, opravdu zabere přibližně 4× víc času, než doroste. Takže cena, alespoň zde, je úměrná.

Osobně bych daleko raději volil jíst kuře 4× méně, abych si pak pochutnal, s radostí vyvařil kostru a odřezky na sensační polévku – a nepodporoval přitom praktiky, které jsou v rozporu s mým přesvědčením.

53/56 Jednorozec
Doporucuji prolistovat knihu Peter Singer / Jim Mason – The way we eat (why our food choices matter). Blizsi pohled na Factory Farming z ruznych uhlu, od konsumentu pres ekologii az po vyrobce. Nejen Bio-kure ale i enviropig, farmed salmon, GMO a dalsi zrudnosti dobre popsany.

Jednorožec: máte v mnohém pravdu, není nad "domácí "kuře, krůtu, králíka…:)))
Ale skutečně ne každý má možnost se k takovým zázrakům dostat. Farm shopů v České republice také mnoho není a zase – nejsou pro každého dostupné.
Nemusím počítat každou korunu (byť příliš rozhazovat nemohu) a ráda kupuji kvalitní potraviny, ale také si je mnohdy nemůžu dovolit v té míře, v jaké bych chtěla. Naštěstí čas od času dostaneme nějaké to kuře, krůtu, králíka, čerstvého kapra či jinou rybu (ne vystresovanou a máčenou 2 měsíce po výlovu někde v kádi). Vajíčka dostáváme domácí, med taky. Když vyjímečně nemáme, koupím vejce z podestýlky a med u medaře. Podívám -li se na běžnou českou rodinu, takovou, kterých mám ve svém okolí většinu, žádná z nich by si nemohla dovolit stravovat se výhradně bio masem. A většina mužskejch v mém okolí nepatří k vegetariánům, takže maso si odepřou jen neradi. :))))
Herynky upřímně závidím, těch čerstvých u nás taky moc nepotkáte. To se Vaši pejsci mají, :)))) pošmákla bych si taky a náš pes se právě hlásí, že on tedy rozhodně! :))))

ad kuřátka:

pokud vím, tak vyjma domácích kuřat od babiček (asi nejlepší volba v současnosti) jsou v bioobchodech kuřata v biovalitě z německa, samozřejmě za adekvátní cenu. ale alespoň něco.

potom jsou ještě kuřata a drůběž, která se běžně nevidí a která se dodává pro restaurace přes gastro-dodavatele, nemusí to být výhradně bio ale jsou to třeba třeba ta maličká kuřátka z francie,kohoutci , perličky, křepelky, bažanti, lepší kachničky etc. je toho hafo, co nemáme běžně u řezníka a tak je někdy fajn zajít si na maso ven (do restarace, které důvěřujete) ;)

(podobně to praktikuji i já v běžnm provozu, když kupuju maso tak je to velká událost a rád pro něj někam zajdu speciálně; jinak spíše vegetariánčím a chodím jíst ven :)

Sebrala jsem odvahu a vyzkoušela a.. je to božské! ke všem dosavadním pochvalám přidávám i tu svoji. Do momentálního hnusného počasí ideální recept, takový optimistický :-)

Ofélie:

tak to gratuluji, pokud i všem chutnalo, tak dvojnásob! ,–) dobrého chutnání přeji..

pane Cé, díky za recepis, delikátní karotka s jemným masem je má oblíbená kombinejšn :o) a vzhledově připomíná pokrm „Staré šaty“ z páně dr. Žaludojc kuchařky, taktéž mé oblíbené :)

a propos: mírně od tématu, ale přece – netuší někdo, jsou-li k mání v Čechách tzv. světničková kuřata, prosím?

Bebitka:

děkuji za referenci :)

pojem světničková kuřata slyším prvně, má to něco společného s volným chovem nebo s krmení?

za cé: s věkem… jsou to (snad) několikadenní kuřátka, separovaná na kluk-holka a ty nehodící se jsou promptně snědeny… mají mít extra jemné „miminkovské“ maso, abych dodržela nastolený slovník ;-) želbohu narazila jsem na ně jen v literatůře…

Moc dobré, chyběla mi petržel i celer a přihodila jsem hrst strakatých fazolí, než se vyvařila půlka vývaru krásně změkly:-)

pivli: to je právě kámen úrazu, když kuře bio seženu tak stojí šest stovek. to je prostě moc. já jsem pátrala a ničeho se nedopátrala.....

Tak tak, minulý týden jsme kupovali v Cambridge kuře od řezníka, organic  – a bylo bez pence pět liber za kilo (klávesnice mi píše euro, dolar, ale libru ne, tak to musím vypsat celé). Mělo 1,70kg, přepočteno na Kč, vzhledem k současnému kurzu koruny, stálo necelé tři stovky. To bych brala. Chuť byla excelentní.

Na konci května budou chlazená česká bio kuřata prodávat v bioprodejně ve školské ul. na Praze1, je třeba si je zarezervovat:).
cena kolem 300,– , snad.

Vyzkoušeno, bylo to fantastické! Jen to provensálské koření jsem si musela namíchat sama. Doufám, že antiflu působí, i když je flu již v běhu. :S

nevite nekdo, kde by se daly sehnat kureci kostricky {skelety?} v BIO kvlte< zatim jsem se divala na internetu a nasla jsem je jen tady http://www.masopropsy.cz/index.php?… , shani se po nich sestra s miminem, a ma zvlastni pocit z toho „pro psy“:-D tak rikam si,koupit je a neresit, nebo sehnat jindE?

72. Dekuji mockrat, jeste vice bych uvitala prazske tipy, ale v Brne taky snad nekdy pobudu..:-)

Ke skeletům z masopropsy.cz. Jsem majitelkou obchodu, takže mohu potvrdit, že zboží jako kuř. žaludky, skelety atp jsou určeny ke spotřebě lidmi. Naši psí zákazníci si žijí luxusně :o) Sestře doporučuji kontaktovat našeho dodavatele f. BIOPARK.

75. je, tak to je skvely:-) dekuji mockrat, mezitim zase odjela, ale ve meste snad budou mit brzy bioobchod i s masem..

Bylo to dobré, jako vždycky, ale tentokrát to nepomohlo. Ach jo.

Komentáře jsou uzavřeny.