Méněcenný toast

Ani se nepamatuji, kdy jsem měl dobře udělaný toast nebo sendvič venku. Naposledy snad ve Florencii. Ba ne, když přivřu obě oči, tak se počítají i tyhle crostini, co jsem měl v Osteria Da Clara o víkendu.

Přitom je to legendární disciplína — nebát se a zapéct. Pohlídat si musíte jen pár věcí:

  • aby to nebylo suché (špek, sýr, majo, pickles)
  • aby to nebylo ani rozmočené
  • abyste trefili poměr chleba:obloha
  • aby se to dobře kousalo (dlouhé věci na kousky předem)
  • abyste nevysušili sýr a nevypekli z něj všechen tuk
  • aby to bylo šťavnaté, křehké a sem tam trochu křupavé
  • aby to celé bylo prostě dobré
  • jo a ještě aby vás to bavilo! ;)

No, když na to teď koukám, je to docela fuška. Ale furt lepší, než se pouštět do vaření, což?

Toast na fotce splňuje vše. Dole je „včerejší“ rozmarýnová houska oživená na plotýnce. Uprostřed na grilu spařený a ochucený zelený chřest. Navrchu pivní sýr a několik kostiček z vysokého špeku. Zapečeno v troubě shora asi na pět minut.

Na balkón k pivu po práci — nejlepší.

Reklama

Komentáře

Toast? Maso netřeba…teď v létě jedině Bruschetta! Vždyť na parapetu bují bazalka a k čerstvým rajčatům je tak blízko…

Vypadá to nádherně, hned si jdu něco zápect. Měl bych ještě jeden dotaz trošku off topic. Jak děláte ty obrázky s textem? To je nějaká aplikace na iPhone? Díky :)

↪ 1 Marek: ten je, až to dveřama třiská. poměr chleba:obloha = perfketní :))

↪ 3 Mirek: jou, jsme pro. ještě číhám, až ty potvory červené na balkoně dozrajou. pak bude likvidace toastem!

↪ 4 Petr M.: moje únava z digitální fotografie stále trvá :) je to duo camera+ a labelbox

↪ 3 Mirek: Nebo červené papriky marinované v oleji s česnekem a hladkolistou petrželí zapečené na ciabattě s kozím sýrem. A nebo toustík s rukolou a grilovanou čerstvou sardinkou pokapanou šťávou z pečeného citronu.

↪ 6 L.A.: tak ten druhej beru, prosím tak deset kousků ;) imho by se měl někde uspořádat letní toast festival. normálně to vidim, chodim, popijim, ujídám a furt mi padá něco na zem… sen! :)

Je úplně jedno, co na tom je, hlavně když se to zapeče:-) Já teda zapíkám v kontaktním grilu, anóbrž v plynové troubě se taková věc dělá těžko. Ale ten rozteklý horký sýr, který popálí jazyk… a horké rajče to taky umí… jenže je strašně těžké čekat, než se toust sníží teplotu!

Tak ja lobbuju za zarazeni toastu s tunakem podle Hanky Michopulu mezi cestne cleny discipliny! Je to tunak v oleji promichany s jarni cibulkou, spetkou mleteho pepre, par kapkami citronu a strouhanym syrem, nejlepe nejakym trochu sharp jako cedar, samozrejme na toastu zapecenm v troube :] lahoda!

Ja jsem si na tohle blbnuti poridila topinkovac/trubku od tefalu. Zezhora se do ni daji davat platky chleba jak do normalniho topinkovace a zepredu funguje jako takovy zapekaci gril :) Sranda je i treba jenom chleba rozpceny s troskou masla a platky syrecku :) Syrecky se uplne roztecou a ten chleba je tak nancuca a je to cele takove krasne lepkave :)

Zrovna tento víkend jsme na dovolený v Orličkách dělali jednoduchou „zapiekanku“: rozkrojenou celozrnnou bagetu, potřít tenkou vrstvou másla, rajče na kolečka, na to plátky mozzarely a mírně okořenit.

Rozpekli jsme je na největší teplotu 5 minut a byly lepší než leckterý jídla, co jsme si tam vařili (a který daly o dost víc času i práce)…

Zapékám často, buď v toastovači nebo v troubě, někdy v kontaktním grilu – mám trojkombinaci toastovač, gril a vaflovač :-) Když není ráno doma moc pečiva k přípravě svačin do školy, sáhnu po železné rezervě v podobě toastového chleba, kouknu do ledničky a improvizuju – potomci si ještě nestěžovali. Bagetu zapékám v kontaktním grilu, viděla jsem to poprve na nějakém rautu a moc nám to chutnalo (vzala jsem tam tehdy i svého malého rozežraného potomka a ona toho snědla víc než já).
Nedávno jsem objevila rychlou sladkou kombinaci – toastový chleba pomažu nutelou a na to dám banán a zapeču v toastovači. Na slané varianty přidávám někdy i bylinky, vždycky to chce něco od zeleniny, nejenom od masa a od sýra – když už není nic jiného, tak stačí plátky cibule.

Ahoj, včera večer v práci jsem si četl blog o toustu a dostal jsem na něj takovou chuť, že když jsem v jedenáct skončil, frčel jsem do Tesca ještě nakoupit. Vzal jsem rajčata, papriky, bagety už neměli, tak jsem se musel spokojit s pšeničnou kaiserkou, bazalku a nějakou slaninu. Doma jsem to všechno nasekal na kousky, flákl na pánev, zalil oliváčem a pěkně opražil, nakonec ještě trochu balsamika na osvěžení, šup s tím na rozkrojené kaiserky a do trouby. Nebudu Vám lhát, mám spálené patro, jak jsem nedokázal čekat, až to bude mít přijatelnou teplotu, ale bylo to dobrý… jak sviňa!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)