Chuťovka do morku kostí

Vzpomínáte si ještě, jak jsem tady loni básnil o morkových kostech podávaných k hovězí polévce v restauraci Kéhli v Maďarsku? Já až moc dobře. Dostal jsem na ně totiž chuť! ;)

Pečené morkové kosti

Sehnat pěkné morkové kosti vodné k pečení (tj. nařezané na kousky s průřezem, pokud možno bez kloubu) nebyla až taková sranda, jak jsem si původně myslel. Ze začátku jsem se dokonce pídil po mladých telecích, ale marně! ňezníci je někdy mají, ale ne vždy jsou nařezány pěkně na pečení nebo se prodávají i s placatýma kostma bez morku. Nakonec jsem vzal zavděk kostičkama z mladého býka, které prodávají v Makru. Je to takové šílené balení kostí po 3 kg za cenu okolo 50,– Kč, zato přiměřeně vyselektované a dobře naporcované (podobné se prý vyskytujou i v globusu). Myslím ale, že normální lidi to kupujou pro psy… :)

Místo kostí vařených jsem zkusil jejich pečenou variantu a k receptu jsem ještě přidal petrželovou chuťovku podle Ferguse Hendersona z NY Times.

Na celou šou budeme potřebovat:

  • hovězí morkové kosti (příčně nařezané)
  • pár stroužků česneku
  • hrst nasekané petrželky
  • jemně nasekanou malou cibulku
  • pár naložených bobulek kapary trnité
  • olivový olej, citronovou šťávu a sůl

Výrobní kaskáda:

  • do středně rozehřáté trouby dáme kosti v pekáčku (nastojato, naležato – je to jedno) a pečeme 15 – 20 minut, dokud nezačnou pěkně vonět (zároveň se ale morek nesmí úplně rozpustit a vytéct!)
  • mezitím si připravíme topinky, česnek a petrželovou chuťovku
  • tu uděláme tak, že smícháme petrželku, kapary a cibuli a vše zastříkneme rozmixovaným olivovým olejem s citronovou šťávou a osolíme
  • nakonec se pokusíme nepopálit o rozpálené kosti z trouby

Pečené morkové kosti pak podáváme ještě teplé s vhodným šťouradlem (úzký nožík, vidlička). Každý si nandá morek buď na počesnekovanou topinku, nebo na topinku s petrželkovým mixem. Při jídle si listujeme v seznamu kardiologů v příslušné spádové oblasti, nebo si na internetu hledáme informace o BSE… ;)

Morek mi úplně nejvíc chutná jen tak s česnekovou topinkou s troškou hrubé soli. Je to takový lahodný skoro 100% tučný sulcík s konzistencí hedvábného tofu a s chutí hovězího. Úžasný zážitek jsem měl i z pomalu pečeného jehněčího kolínka, odkud se nechá taky vyšťourat. Uznávám ale, že se jedná o čistě neandrtálskou dekadenci, která není rozhodně pro každého. Leckoho by mohly takto servírované kosti dokonce i vyděsit a ani ty morkové vidličky nejsou v kuchyňských potřebách jen tak k sehnání… ,)

Dodatek – hovězí maso a BSE

Zájemce o bezpečnost hovězího masa odkazuji na informace Státní veterinární správy ČR. Všechny kusy starší než 30 měsíců (přičemž 30 měsíců je pro výskyt BSE dostatečná rezerva) jsou povinně testovány na BSE. Většinou ale natrefíte na maso z mladého býka a ten má věk od 12–24 měsíců, tj. ještě vyšší bezpečnost (BSE se vyskytuje pouze u starých krav).

Všechno maso je dále povinně označováno identifikačním číslem s detaily o porážce a testu na BSE. Podle identifikačního čísla si ještě konkrétní kravičku můžete ověřit na adrese http://www.hovezimaso.cz/. Doporučuji tedy kupovat maso od důvěryhodného řezníka nebo zabalené ve správně označeném obalu. Jak to vypadá se značením v Česku v praxi se dočtete v testu značení masa, který provedl Q Magazín

Baštíte morek? Jen tak samotný nebo dáváte morkové kosti do polívky? Máte dobrý tip na nákup morkových kostí (zejména telecích)?

Reklama

Komentáře

Jojo, chtěl jsem si rýpnout, ale sám to zmiňuješ… Bovinní priony právě mění strukturu cuketích proteinů a chystají se udělat ti z mozku houbu… nemoc šílených cuketek se blíží… :o)

Mňam, mňam morek z kostí mi vždycky připomene dětství u babičky a její vynikající hovězí polévku. Já nejradši morek vařený z polévky a jen tak šup s ním na čerstvý plátek chleba, trochu osolit a opepřit a spapat.

Dobrůtka neandrtálská! Já nejradši morkové knedlíčky.

Pane Cuketko, hlasitě tleskám, je to luxusní!
Také vzpomínám na dětskou polévkovou verzi, a taktéž na zprávy z tévé, že máme po tataráku, morkové kosti a bifteku alla Fiorentina, bez šílená kráva se neptá, co jsi jedl včera.

To šťourání je takové estetické, aby se nenarušily píšťaly od varhan, co jste tam tak pěkně vystavěl. Ale když se nikdo nekouká, tak to vemte jako instalatér: prorazit na druhou stranu!! :-))

…v Itálii byl florentský biftek vzat na milost, a u nás je to snad taky kontrolované, rozhodně v Makru by mělo být.
Dneska tam mám cestu, tak se taky kouknu po telecích kostičkách…

To je ovšem naprosto delikátní pochoutka :-) Náš pes si myslí, že každá velká kost je jeho. Asi se na tuto dobrotu vydám do Maďarska a psa nechám doma :-) Morkové kosti do polévky určitě patří, ale taková pořádná poctivá polévka z kostí již dnes na kamnech nebublá tak často, jako za časů našich babiček. Ubývá řezníků a potažmo i telecích morkových kostí. Vídám je jen sem tam v (pro mnohé neoblíbeném) Makru. Člověk by neřekl, jak náramně mohou vypadat vyfotografované kosti :-) Díky

před pár dny jsem vařila hovězí polévku a šup tam s několika pěknýma kostma. Mňam! Jsem ráda, že nejsem normální a navíc nemáme psa ;-)

Pedro:

viz dodatek, který jsem právě přibastlil :)

Vědma:

určitě je mňamkový i z polívky, tohel je úplně nejjednodušší varianta – nulová příprava a je to hotové za 20 minut :) zdravím zapálenou morkařku :))

pivli:

morkové knedlíčky jsem nikdy nedělal měl jsme snad jen dvakrát v životě… taky by asi stálky za průzkum, když už jsme ten morek nakousli :)

Vimaana1:

:)))) s tim instalatérem jste mě dostala!! kontrolovné to samořejmě je, to by si masný průmysl nemohl dovolit! v makru jsem se koukal a všechno maso bylo značeno. některé hovězí je ale označeno číslem skupiny zvířat a to užd dohledat nelze, týká se to ale asi jen makra jinde jsem většinou našel přímé ID skotačivého skotu :))

DolceVita:

prý jseou ještě k vidění v Globusu :) každopádně nejvtipnější je na nich ta cena! tak doufám, že se to moc nerozkřikne, jaká je to lahůdka… jinak nám to pěkně podraží.

já bych byl ochoten zaplatit za telecí kostičky, krásně nakrájené na 5 cm špalíčky, klidně desetkrát tolik… jen se knim ale dostati sakryš :)

Jsem na tom stejně jako Vědma. Když vařím hovězí polévku, tak morkové kosti seženu, i kdybych se měla přerazit.:-) Plus pořádný kus masa samozřejmě.Včas je vyndám, jinak se morek rozplyne v polévce. Vyklepnu ho ( kostí vrátím dál vařit), posolím, popeřím, kousek chleba…no mana nebeská:-))))

Chudinky telátka. Ti naši malincí, tak nevinní a nedobrovolní dárci kostní dřeně...................ach............uch.............fňuk…
No nic, je čas vyrazit k břevnovskýmu Krkovičkovi na nákup :)

„Hedvábné Tofu“ v souvislosti s morkem nemálo pobavilo :)

zrovinka dnes se naši psi servali o vařené morkové kosti. Morek nešťourám, ale šikovně vyklepnu a pesani ho taky zblajznou. Část kostí je pro psy, něco dostane babička a zbytek na morkové knedlíčky.

Telecí cokoliv je v Anglii vzácnější, než příslovečné hen's teeth.
Hovězí kosti mě řezník rád věnuje, neb za jejich odvoz musí od kila platit. Nařeže mi je pilkou. Je na nich obvykle dost masa a vaziva na super prima vývar. O morku budu nyní uvažovat – dosavad se mi buď rozpustil v polévce a nebo ho dlouhými jazyky dobývali psi.

Jak už jsem se možná zmínil, velké, do čista ohryzané a olízané kosti pak nechávám ostentativně povalovat blízko vchodu do domu – výstraha všem potenciálním zlodějíčkům: „You could be next!“

Cuketkův recept – vegetariánova (moje) smrt! Tak pro mne byl tenhle recept skutečně jeden z nejmorbidnějších a nejbrutálnějších! příště pro rovnováhu fakt něco vege… :-)
Ale stejně: ať vám i psům chutná.

Jednorožec: to je drsný, k vašim dveřím se raději nebudu přibližovat!
Do Makra jsem nestihla, ale zato se mi do cesty postavilo řeznictví na Arbesáku, a tam se na mně smála telecí játra. Ano, já vím, chudinky telátka… Telecí maso moc nejím, abych nepodporovala tuhle brutálnost, vraždit miminka.
Přesto jsem játra koupila, pro děti.
Dříve bylo červené maso důležitou meducínou a růstovým podpůrným prostředkem pro děti, a nebýt toho, tak tu dnes my další nejsme. Toho jsem si vědoma, a tak namísto produktů z lékárny občas takové věci koupím, a beru to čistě přírodně.
Jednou jsem četla, že jediné potraviny, které jsou ještě nejméně dotčené chemií a civilizací, jsou rýže a čaj. Tak udělám játra s rýží.

Vimaana: čarodějnická telepatie zase zapracovala.Dnes jsem v Holešovicích koupila telecí játro.:))))
Na chudokrevnost nic lepšího než to játro není. Syrové!!!!
jen aby se nám z toho nakonec nevyloupla ta ledvina.

pan Cuketka: juknu do receptíků, dělám morkové knedlíčky tak 2× do roka, tak abych na něco nezabudla. Pak nahodím recepis.

Matesola: je to hroznej paradox, a je to taky příroda, dnes mě ve snu honil krokoudýl, to mám za to!

Pivli: hm, tak to je pěkný!! :-)) Energie nezklamala.

s laskou a slzou v oku spominam na sobie nozicky v lapin ravintole v helsinkach. boli varene/dusene, pilene na 2 cm kusky kolmo na nohu. vyzerali ako roladky – vnutri spik, okolo kost, okolo maso. a podavali sa so specialnym nastrojom na dolovanie spiku. kamoska sice netusila wtf, ale ja, odchovana na nedelnych ranajkach z hovadzej polievky zo spikovych kosti, som sa radovala, ze nielen v strednej europe je spik povazovany za delikatesu.

jsem „skoro-vegetarián“ (jím ryby), a panu Cuketkovi tleskám. Jsem toho názoru, že pokud se zvíře musí zabít kvůli potravě, tak by se mělo sníst VŠECHNO a nejenom vyříznout nejlepší kusy a ostatní zahodit. A morek jsem jedla v dětství, maminka ho vařila v polívce, a na čerstvým chlebu s pepřem a solí chutnal božsky!

Tak tohle vypadá naprosto parádně! Úplně se mi tu zbíhají sliny. Hmmm… nechceš spáchat pořádnou porcičku a donést v pátek? :o)

Tea:

vyklepnou morek :)) to je terminus!!!

matesola:

to s tím tofu byla malá úlitba pro případné vegetariány…

luckydina:

Část kostí je pro psy, něco dostane babička a zbytek na morkové knedlíčky.

babička i kendlíčky přidjou na řadu až po psech? :))))

Jednorožec:

svérázný security alarm, to s musí nechat! ejstli máte přístup ke kvalitnímu masu, určitě to prubněte…zážitek z ještě teplého sulcovatého morku se nedá vykreslit!!! :)

ren:

viz. kompenzační flower power s celerem ;)

Vimaana1:

děti dětem :) taky mě to dostalo!!! ale proč ne? že jo, mylsím si že je to v nejlepším pořádku :)

muška vínna:

:) to je fajné, speciální nástro ja dolování bych taky rád měl, už alespoˇmn vím ve které cílové zemi pátrat!

eja:

jojo taktak! všechny zbaštit :) tady jsme v česku trošku pozadu, ale ramsaye už tady máme. ten je docela advokát okrajových částí masa ,) (viz jeho kuchyřky, menu maze – jazyk, bůček, etc.)

J.Č.:

přeci po mě nechceš abych s nimi strávil celé odpoledne na břevnově :) jediný apetizér, který přinesu, budou papírky napuštěné propylthiouracilem!!! :D

Heil morek za korunu Hitllerovo kostí..morek jen do polévky ,ale hlavně dík za info o hovězím…

POZOR
zde v Anglii by takove to jidlo bylo lidem zakazane diky nemoci „silenych krav“ (Nova Varianta Creutzfeldt-Jakob nemoci neboli „New Variant CJD“, pro dalsi cteni na http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8598754), ktera se (mozna – dosud to neni 100% dokazane), pres priony, prenasi (pry) jidlem jako napr morek ci mozek atd – ktery kdysi (udajne) davali do hamburgru, na lidi

Ze stejneho duvodu se zde nesmi dostat do prodeje lidem hovezi maso starsi (myslim) dvou let (ale muzu se plest v to stari)

Kdysi jsem rad mozecek s vajickem, asi to hodne vysvetluje…

Problem take existuje s vajicky (jako v „Tri vajicka do skla“) – pry ohrozujete svuj zivot kdyz vajicka poradne neuvarite ci neosmazite atd.
A to me mama kdysi delala sirova vejce s cukrem „na posilu“ – no jak rikam, hodne to vysvetluje…

Tak vam vsem preji dobre chutnani

Také miluji morek z kostí, a když jsem jednou chtěla nalákat na tuto lahůdku svého tehdy asi 9 letého syna slovy: „pojď ochutnat pochoutku pravěkého člověka“ odvětil: " je vidět, mami, na jakém vývojovém stupni jsi zaostala!"

To jste se zblaznili ? Vzdyt je to strasne tucny, plny cholesterolu a celkove nezdravy. Neco takhle nebezpecniho preci nebudu davat psovi.
Zrovna mi na sporaku bubla budouci vyvar – a morkova kost v nem samozrejme nechybi. Uprimen receno, polivku varim spis proto, ze jsem dostal chut na morek nez obracene ;-)

U nas se totiz morkove kosti nepekly ale varily soucasne s masem a nemorkovymi kostmi v budoucim vyvaru – jdou pak snadno vyklepnout a specialniho nastroje typicky netreba. Kost je potreba do hrnce postavit na dno tak aby byl otvor svisle – obsah tak nemuze vypadnout. Morek se podava osoleny na tenkem platku cerstveho chleba. Jist nejlepe hned u sporaku, ihned po nadani na chleba – protoze to na tom chlebu nesmi vychladnout natolik, aby luj zacal tuhnout a „mazal se na rty“.

Nedovedu si vubec predstavit, ze by na psa neco zbylo – a on to dobre vedel ;-)

Co se BSE tyce, ne, ze by me to nechavalo uplne klidnym, ale pravdepodobnost nakazy se zda byt o dost nizsi nez ze me tady v Praze prejede an ulici auto. nekdo kouri, nekdo pres miru pije, nekdo lita na rogalu. Tak ja si obcas dam morek (a ted me napada, ze uz jsem opravdu dlouho nemel mozecek). I s touhle neresti bych mel prvne jmenovane statisticky prezit.

Vimaana1: jatra formalne vzato nejsou maso, tedy ani maso cervene. I v ramci stravovani nasich babicek bylo jejich postaveni jine nez postaveni masa. Jatra slouzila jako prevence i lecba chudokrevnosti vyvolane nedostatkem vitaminu B12. Ten sice opbsahuji jak jatra tak cervene maso, ale klicove postaveni jater plyne z toho, ze nektere typy chudokrevnosti nevznikaji kvuli nedostatku vitaminu B12 v potrave, ale kvuli neschopnosti organismu ho vstrebavat. A jatra obsahuji latky, ktere u takhle postizeneho organizmu vstrebavani umozni. Je ovsem treba dodat, ze tohle vlastnost maji pouze jatra konzumovana v syrovem stavu – zeptejte se babicky nebo radsi prababicky – urcite vam potvrdi, ze „lecebne“ pozivani jater vyzaduje jatra syrova. Vzhledem k tomu, ze jatra nejsou maso (sval) nehrozi u nich nebezpecny svalovec (ktery je jinak nejvetsi hrozbou sytoveho masa), ale to samozrejme neznamena, ze nehrozi moznost nakazy necim jinym. Nicmene, na zacatku minuleho stoleti bylo tohle riziko v porovnani s nasledky chudokrevnosti zanedbatelne a navic slo prevenci/lecbu, ktera byla relativne dostupna vice-mene pro vsechny.
Dneska se samozrejme podobny stav leci praskama. Jestli to je nebo neni bezpecnejsi a zdravejsi necht' si kazdy posoudi podle sveho naturelu.

Musim rict, ze kdyz pripravuju jatra, obcas neodolam a kousek si uriznu. Nechtel bych to jist pravidelne nebo ve vetsim mnozstvi, to asi fakt spis ty prasky, ale chut maji zvlastni a na ochutnani nikoliv neprijemnou. Komu to nedela psychicky potize (kdyz si ten kouisek oplachnete aby nebyl zakrvavenej, tak to jde snaz) tak to urcite ochutnejte.

Omlouvam se za tenhle „nereceptovy“ vpad – navic o jatrech, kdyz recept je na morek. Ja jen, kdyz tu byla ta rec o jatrech s ryzi pro deti (a pochybuju, ze ty jatra byly mysleny syrovy) , tak „vznesenymi“ duvody lze oduvodnit jen tu rejzi. Mozna. Ty jatra jsou tam proste proto, ze necim ty deti krmit musite ;-)

Dan: souhlas!
Přiznám se, že miluju syrová játra (o tataráku z hovězího či lososa ani nemluvím)! Trošku posolit a šup do pusy. Když chystám játrovou zavářku (domácí), musím jí udělat víc, protože při žmoulání knedlíčků polovinu prostě sprostě sežeru. :-))))
Na chudokrevnost se játra dávala, má sestřenka, coby nedonošené robě, vypiplané DOMA v inkubátoru svým otcem porodníkem a v dětství značně chudokrevné, nemůže játra ani vidět, anžto byla nucena je často pozřít. Je fakt, že dnes, v sedmatřiceti nevypadá nedonošeně, ba ani chudokrevně. :-))))

Dane, taky dík, je to zajímavé. Představa pojídání syrových jater mi sice evokuje trochu Hannibala Lestera, ale to nevadí :-D
Myslela jsem, že tepelně upravená fungují… lepší představa, než to muset pojídat v prášcích.
Na krvetvorbu snad zapracují i ostatní červená masa, ne syrová…

Pivli: to ja je nesolim. Vzdyt by mi, chudinky, dostaly cirhozu ;-)

Vimaana1: To je vetsinou jen zvykovy/psychicky problem. Ochutnal jsem leckdes ledacos a nektery veci vypadaly podstatne hur, nez syrovy jatra. No, nemuzu rict, ze mi chutnalo vsechno co jsem ochutnal a ze bych to touzil pojidat znova, ale to, nakonec, plati i pro tuzemskou kuchyni, nejen pro ty cizi. Nakonec, jak jinak, nez ochutnanim zjistit, ze mi neco nejede ? Schvalne to zkus – treba ti tak chutnat budou. Vis co pak usetris casu a namahy pri priprave jater s rejzi ? ;-)

Co se týče hlodání morku…ňeznictví Kosina ho má na skladě poměrně často,a to v perfektní kvalitě(ostatně jako veškerý obšírný sortiment)za přijatelné ceny…A kde se nalézá?Přímo naproti výlezu z metra na Staroměstské…

Včera v řeznictví měli nádherné morkové kosti…tož koupil jsem dvě kilínka, narval do pekáčku a začal péci…já to mám rád na čerstvý měkký chleba, joj to byla nádhera, celé jsem to sežral na posezení, protože jsem nenasytnej, a ani psovi jsem nic nenechal, takže se mnou nemluví. Jen jeden detail: pekl jsem na 200 stupňů (od poloviny na 100) a pekl jsem 40 minut – teprve pak to bylo hotové a mělo správnou konzistenci, nebojte, nevytékalo, ale drželo v celku :-)
wenda

tento recept som videl na jednej madarskej televizii ktora je orientovana na varenie ale uslo mi ako dlho treba kosti piect
dakujem
PS:spikovym kostiam tri krat huraaaa

na strankach jednoho lecitele jsem se docetla, ze morek doplnuje ledvinovou esenci, ktera urcuje delku zivota. Tak s chuti do morkume si život!!! Ja si jdu dneska kosticky take koupit:-))

dnes jsem koupila kilo za 19,– v Globusu…nemají je tam každý den, ale dnes byly.....a při brouzdání po netu po tom, co bych z nich udělala jsem narazila na Vaše stránky, musím zhodnotit jako výborné…ty stránky…možná je předčí pak ty pečené morkové kosti:-)

V Globusu si bourají maso sami, tam bych pro kůstky i zašla:-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)