IPA = iniciace pivního analfabeta

Musím konstatovat, že propít se k tomuto článku nebylo jednoduché. Je pravda, že to byla cesta plná aromatických dobrodružství a bohatého extraktu, ale ten zatraceně vysoký obsah alkoholu se ukázal býti vskutku obtížným. Nyní je již dobojováno a mohu vklidu prohlásit — jsem ofiko zblázněný do pivního stylu India Pale Ale (IPA).

Co je IPA?

Slibuji, že na technologické vysvětlivky padne tento jediný odstavec. Piva IPA jsou velmi blízká svrchně kvašeným pivům typu Pale Ale, jejich výrobní proces má ale tři krásná specifika — mají vyšší extrakt (a tedy i alkohol), vyšší hořkost a také se při jejich výrobě dochmeluje metodou dry hopping (velmi zjednodušeně — přídavek chmele po fermentaci), která dává pivu nezaměnitelný charakter. Za celou technologii vděčíme bývalému britskému impériu, které potřebovalo dostat takto zakonzervované pivo (vysoký alkohol + konzervační účinky chmele) do svých vzdálených kolonií po lodích.

Dnes už jsme bez kolonií a máme ledničky, styl IPA se ale pořád drží a dokonce zažívá nový boom. Po baterii prázdných lahví se vůbec nedivím. Jakmile k pivu IPA jednou přičuchnete a zamilujete se — není vám pak už prostě pomoci.

IPA je burácející aroma monstrum, které v sobě pojí svěží travnaté a ovocné vůně s břitkou hořkostí, která vám dokáže pěkně vyprášit celou pusu. Když ochutnáte poprvé, možná vás to úplně sebere nebo posadí na prtel. Pokud se ale po první sklenici posbíráte a necháte tělo zpracovat nový zážitek, není cesty zpět. (Paralela ve světě kávy — něco jako když po dvaceti letech na špatné kávě ochutnáte poprvé v životě Geishu na filtru. Někomu to chutná jak čaj, jiný slzí štěstím.)

IPA je jako styl velmi živá záležitost a věnují se mu pivovaristé po celém světě (i u nás!). V čistém i v některých z odvozených stylů (American IPA, Imperial IPA) vznikají vybroušená dílka, při jejichž tvorbě se používají vyvážené směsi sladů i chmele. Vzduchem lítají nezvykle vysoké hořkosti (vyjádřené v jednotkách IBU) i neuvěřitelná aromata, která byste u piva prostě nečekali.

Kontrast hořkosti, vysokého alkoholu a svůdných vůní je možná právě to, co mě k IPA pivům přitahuje. Ve víně nebo v kávě jde často delikátnost projevu ruku v ruce se sílou nápoje (slabší — delikátní). Tady je to naopak v kontrastu — netypické ovocné a květinové vůně versus silný alkohol a hořkost až víme kam… ;)

Co musíte ochutnat?

Povídáním se dál neposuneme, a tak je potřeba hlavně ochutnat a vlastnoručně projít IPA konfrontací. V českých pivotékách je zpravidla dobrý výběr importovaných piv, bývají ale docela drahá (setkáte se klidně s třetinkou za 80 Kč nebo s půllitrem za 150 Kč i více). Naštěstí už se do tohoto stylu pouštějí i některé domácí minipivovary, takže se s IPA můžete setkat i na pípě nebo v pivotékách za velmi slušné ceny.

Tady je můj skromný nástřel do notesu. Klidně zahoďte a vydejte se vlastní cestou:

  • Matuška Zlatá raketa — ideální na start, skvělá ukázka stylu IPA z domácí produkce, všechna pivka od Matušků seženete v pivotékách ve skleněných 0,7 l lahvích a za fajn ceny
  • Kocour IPA Samurai — česká IPA z Varnsdorfu vytvořená v zahraniční spolupráci se zkušeným japonským sládkem
  • Brewdog Hardcore IPA — slovy výrobce Hopped to hell, then dry-hopped to hell too, pivo s deptající hořkostí (150 IBU ;)
  • Great Divide Titan IPA — Aaah = Amerika asertivně aromatická a to doslova, ve sklenici se na mě vyhrnuly jahody, citrusy a nůše čerstvě posečené trávy
  • IPA Mikkeller — naprostý zjev a svéráz z Dánska, Imperial IPA I Hardcore You, kterou vidíte na fotce s malůvkou, byla limitovaná edice ve spolupráci se Skoty z Brewdog (šílenec se šílenci); agresivní dochmelení poznáte ve vůni, na patře a definitivně i na mozku
  • IPA Nøgne Ø — opět seveřani, tentokrát z Norska; seženete spíše jako raritku a jsou dost drahé (180 Kč za 0,5 l)
  • Strahov IPA — povedený a ne tak agresivní představitel stylu ze Strahova

Mí koně poblíž IPA, nedám na ně ale dopustit:

  • Brewdog 5am Saint (Amber Ale) — nabušený aromatický biják striktně pro fajnšmekry, nezkušené holobrádky pokládá naznak; můj dlouhodobý favorit — skoroIPA, 6 různých chmelů!
  • Matuška California (Pale Ale) — jeden z mých nejmilejších kousků s nádherně zlatou barvou, explozí vůní a sušším projevem, ukázka snoubení žateckého a amerického chmele; často nebývá a už jsem ji pěkně dlouho neviděl (pláču ;), pro mě dokonalé pití na balkon

Kam pro pivo IPA?

Vytočeno, vypito — víc nemám. IPA s vámi! ;)

Znáte IPA? Chutná, nechutná? Co vám v poslední době udělalo ve světe piva radost? Kam chodíte na pivko posedět a kde nakupujete? Sem s tím!

Reklama

Komentáře

IPA z Chýňského pivovaru občas točí v Black dogu… Na mě příliš „polívkový typ“, ale jedno na chuť je super.

Ó ano, mluvíš mi z duše :o) Ač vinný úchyl, tak tenhle typ piva mne v poslední době hodně baví. Od Matušky bych ale preferoval spíš Raptor než raketu :-) A kdyby se někdo necítil na tyhle silné pivní varianty, tak má výtečný American Pale Ale a říká mu Fast Ball, krásná svěží letní 9° záležitost to je :o)

IPA mě zastihla jednou, neznalého, nepřipraveného a byl to zážitek. :) Určitě se k tomuto pivu vrátím, ale teď v létě u mě vede pšenice.

Ač téměř nepivař, tak díky Zubatému psovi a těmhle speciálům se ve mně probouzí touha popíjet tyhle věci víc a víc.Chutnal jsem jak šílené Skoty (miluju HC), tak extrémní Nory a nedávno i Dány s jejich masakrem. Naznak sem nelehnul fyzicky, ale pomyslně. Fantazie!

Mikkeller mi stojí v baru hned vedle Tactical Nuclear Penguin od BrewDog – zásoba na temné zimní večery :)

Stejně jako kolega Čeřovský, jsem spíše na víno, ale zajímavá piva uvítám. IPA je pro mě (vedle lepenky, kterou jsem nedávno ve mlejně dávala pod podlahy) slovo absolutně neznámé. Budu po něm slídit :)
Jinak původně obyvatelka Poddžbánské vísky Mutějovic, nedám dopustit na „našince“, kteří fakt umí a pivo od nich mi chutná moc. http://www.poddzbanskypivovar.cz/
Soused, keramik Jirka Duchek jen tak pro zábavu, na podzimní setkání řezbářů a pro kamarády stvořil ležák z medu. Už jsem ochutnala a těším se na slíbenou lahvičku.

↪ 7 Petr: u PK velký pozor na ceny! Také jsme tam udělali první nákup a pak jsme se dost divili při srovnání s cenami u Odddog nebo v jiných pivotékách :) dobře míněné varování!

↪ 1 Honza R.: zatím jsem o ní jen slyšel (také v BD), může být zajímavé…

↪ 2 J.Č. / Jižní svah: FastBall je na mě moc vodička, ale uznávám, že pokud je zadání „napít se lehce“, tak je to skvělá odpověď na všechny české desítky

↪ 3 Kaaia: pšenice tady bude podobně jako IPA, jen v trochu jiné obměně¨;) ale ještě nemám dopito

↪ 4 dlouhan: je to stejné jako u kávy, vína, čaje, ale to už víme, že jo? univerzální teorie požitku z nápojů jistá! ;)

↪ 5 Jen_da: doma v lednici se na dně povaluje Abstrakt od BRewdog. (zatím nikdo nenašel odvahu to odšpuntovat)

↪ 8 pan Cuketka: Já u PK pravidelně obědvám a dávám jen co je na pípě. Díky za varování. Lahvové jsem ještě nekupoval.

↪ 11 pan Cuketka: A která série? Mně od BDog zatím nejvíc chutnalo Chaos Theory.

Sam jsem pivar… ale neda mi to abych trochu taky nepridal. Coz takhle nejaky home brewing… nenasel by se tu nekdo? Mam zkusenosti jen s koncentraty… a vzdycky jsem mel zalusk na IPA. Co rikate na toto: http://www.sry.sk/ZYDKP5

Mmmmmm ~ Máte tím IPA Strahov na mysli Norberta z klášterního pivovaru? http://www.klasterni-pivovar.cz/pivovar/

Zatím asi jediný IPA který jsem měla, je to tak výživné pití, že příště vynechám večeři. Možná bude nejlepší za dlouhých předjarních večerů na vyburcování života a přípravu na jarní parfumerii… :)

Díky za všechny tipy kam na zajímavá piva, velmi oceňuji!

IPA je super! Poprve jsem mel v San Franciscu, tusim ze Lagunitas IPA. Nicmene me prijemne prekvapili i ostatni piva z americke maloprodukce, az jsem koukal!

Na mě osobně je IPA moc hořká, teďka se snažím spíše proniknout do světa pšeničních piv, tedy na opačný konec IBU stupnice. :) Právě jsem si dovezl z Rakouska takový průřez německými a rakouskými pšenicemi všech typů (hefe, dunkel i kristall), tak se na to klepu. Jsou to sice samé velké pivovary, ale třeba klasické hefeweizeny Franziskaner a Paulaner (ten se prodává i u nás) by měly být aspoň dle Ratebeer.com špičkové. A i Erdinger nebo Edelweiss by měly být fajn. Jsem zvědav, jaký bude můj osobní žebříček a taky se těším na Váš, tj. Cuketkův článek o pšeničných. :)

Na rozdíl od IP z jistých zahraničních pivovarů to taky člověka finančně nepoloží. :D

↪ 15 t.e.x.: do toho teda nejdu ;) to by bylo zase nových krámů. možná v důchodu (ale i tak by bylo pivo v pořadníku na pozdějších pozicích) ;)

↪ 16 Ania: asi jo, nejsem si teď jistý, měl jsem jejich IPA na Beerkétě jako Strahov IPA ;) jestli to dělají lahvované, netuším. ale ve srovnání s importem to bylo vydařené a určitě by bylo k sehnání za rozumné ceny (to už ale řeší i Kocour a skvělý Matuška)

Tak to bude ono. Pro přesnost Norbert je jméno pivovaru, nikoli jejich IPA, jen abych nepletla…

Hornopočernická IPA z MMM (Malý Měšťanský Mikropivovar) … chmeleno žateckým červeňákem, jantarová barva, hořká chuť a oproti ostatním IPA mokům stabilní pěna … nemá chybu … bohužel se vaří pouze pro znalce a kamarády a tedy pouze v limitované edici … těžko k sehnání …

Matušku či piva z Varnsdorfu mají i v Prague Beer Museum. Zlatá raketa je fakt super

Skoda ze jsi neochutnal zadnu IPU z Anglie, jako na pr. St. Peter's. Poradna anglicka IPA je fakt krasne napoj. Me chutnaj vic nez ty por americku.

IPA a odvozené varianty se rozhodně vyplatí ochutnat. Doporučuji například Hercules Double IPA – vynikající kousek. Jinak obecně produkce Brewdog, Dogfishhead a Mikkeller je dost zajímavá a chutná :). Nějaké varianty jsem si navařil doma sám a více méně u tohoto stylu setrvávám. Není to pití na žízeň, ale na chuť.

IPA je muj kun, byla to i moje prvni davka pro domaci vareni,
je to dobry typ piva pro zacatecniky, neda se na tom skoro nic zkazit
(nevim ale jak to funguje v Cechach, tady jsou specialni home brew obchody kde se daji sehnat vsechny ingredience )
h.

↪ 26 Hana Carlton: ha… konecne nekdo. Varite ze surovin… nebo pouzivate koncentrat? Kolik IPA jste uz uvarila? Mate nejaky „tajny“ recept?

Behem tech par let v UK jsem pil IPA mockrat, ale nijak zvlast mne neoslovilo (stejne jako napriklad bitter), ale oproti mistnim lagerum to nebyla spatna varianta. Zato jsem si zamiloval real ale :)

Trpim vuci IPA zhruba stejnym sentimentem, osobne z tech ceskych preferuju Samurai od Kocoura. Zivot je horky, bohudik :-))

↪ 28 obda: Podobně.
Na opravdový vztah k real ale (jakož i ke cricketu) se stále ještě, už po několik dekád, připravuji. :-)

↪ 32 aida: Not a sausage, sorry! :-)
Těch národních sportů má stará dobrá Anglie víc; jsou/jsme tu asi hračičkové.

Cuketka: Ještě k té 1516 – jídlu moc nerozumím, ale tamní kuchyně mi připadala být vcelku nápaditá (rybu s čočkou jsem do té doby neměl, kupodivu to fungovalo), třeba by zaujala i pana Cuketku. Měl jsem ale jen něco z denní nabídky. Dobré je, že v prvním patře se nekouří.

Co se týče piva, tak obyč ležáky spíš průměrné, svrchně kvašená piva vesměs vynikající a ta IPA – jako když se člověk zakousne do hodně hořkého pomeranče. Mňam!

dovolím si také malou noticku :-) i když jen budu potvrzovat výše napsané; piva stylu IPA jsem si zamiloval – letošní nej zážitek Epic Armageddon IPA na Novém Zélandu a loňský nej zážitek – Hop Devil IPA ve vídeňském mini 1516 … rozhodně DOPORUČUJI obě, ač Epic bude asi hůře dostupný…

Delší dobu žiju v Norsku a když jsem tu po řadě piv ještě míň zábavných než české „géčko“ narazil na Nøgne Ø (nejdřív bitter, na jejich IPA jsem přišel až časem), tak jsem myslel, že se štěstím rozplynu. A první kontakt s pivy Brewdog bylo vytržení z pivní šedi naprosto brutálním způsobem. Svoje první IPA jsem měl od nich (Punk IPA) a byl to šok – ale dost rychle jsem se do těchhle piv zamiloval.

Včera jsem přijel z 3týdenní dovolené ve Skotsku, a jelikož jsme byli po campech, tak jsme pili kromě ALEů a BITTERů v hospodách i „lahváče“. Kromě nuclear penguin a sink the bismarck snad všechno od Brewdoga:) takže IPA rulez! A teď to budou pít všeci, pže to řekl Cuketka:)

Není IPA jako IPA. Je něčím charakteristické (vůně, chuť), z různých pivovarů je naprosto různé (od jemného k ohromně silným). Neviděl jsem tu třeba Jihoměstský pivovar (moc dobrá věc, zvlášť pro Pražáky), až nakonec čtu Matuška (vynikající Raptor nebo ESB), …
A vysoký obsah alkoholu, to není jedinou a jednoznačnou podmínkou, vždyť máme hodně 14tek, 15tek… :-)
Krásná diskuse je na
http://pivnirecenze.cz/…or-super-dry
, ukazuje, že „česká IPA“ je možná něco nového…
A co třeba Kocour a jeho IPA?
A další a další… nemusíme chodit za hranice ;-)
http://www.zapivem.cz/…dia-pale-ale
V každém případě je IPA něco úplně jiného, než „pivo“, tedy, ležák…

Nezaznamenal jsem tu zmínku o IPA (o ipě? :))) z Břevnovského klášterního pivovaru. Určitě stojí za pozornost a u nás v Galerii Piva se těší veliké oblibě. A když byla v článku zmínka o zajímavých „příbuzných“ pivech, tak bych ještě upozornil na Černou raketu (IBA) od Matušky. Ale je toho mraky… naštěstí :))

Super clanek! Ja jsem si naprosto zamilovala Raptora 16ku od Matusky..jinak,zkouseli jste prague beer museum v Dlouhe ul.? Tam maji 30druhu tocenych piv a IPA asi 4.. Klasika Matuska,Kocour,Nomad…

Moc jsem nepročítala předchozí příspěvky, možná už tu proběhla zmínka, ale kdyby náhodou ne, budete-li mít chuť na Zlatou Raketu od Matušky, lze jí potkat v pivotéce v Krymské ul., Praze 10 – http://www.pivnigalerie.cz.
Sic ne čepovanou, ale alespoň v 0,75l lahvích:-) a další piva IPA, APA se tu taky dají najít:-) (Nomád, Kocour, Tlustý netopýr, Faltus – Miroslav a tak:-)

Nedávno jsem pil svijanskou kněžnu, chutnalo to trochu jako IPA, ale všude čtu, že Kněžna není IPA, ale … co to vlastně je?

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)