Ve varu — směr Bokovka

Už jsem nedoufal, ale konečně jsem našel místo, kde si můžete dopřát dobrou kávu. Co víc si přát? Snad jen poctivě udělané crêpes Suzette přímo u stolu.

Bokovka

Nejdřív velký objev — festivalový winebar Bokovka, kde jsem si zatím dal nejlepší espresso od začátku festivalu. Pokud máte absťák podobného rozměru jako já, dvakrát bych neváhal. Na cappuccino jsem neměl čas, ale u vedlejšího stolku jsem zahlédl krásný „flat white“ s latte artem. Winebar najdete v blízkosti divadla Husovka.

Venku mají pěknou zahrádku i gril. Taky jsem zahlédl prodej designového skla ze sklárny ve Světlé nad Sázavou. Vinnou stránku věci prozkoumám navečer.

Elefant

Návštěva tradičního kavárenského domu se zlatým slonem na fasádě připomene zdejší krutou kavárenskou realitu. Pokud chcete, můžete tady nechat 69 korun za lavor podextrahované hnědé vody a 84 korun za nepovedené cappuccino s pěnou do koupele. Pro mne zcela nepochopitelný úkaz pro silné žaludky, navíc — bylo tam plno!

Promenáda

Devadesátkový oldskůl jak řemen. Včetně kuvéru za čtyřicet, jídla na zvlněných talířích do čtverce i kudrlinkových nonsens názvů. Na začátku nás dobře naladilo „tomatové consommé“ s čirým a silným vývarem obohaceným o vůni rajčat i uzený pstruh s křenovou remuládou a listovým salátem. U hlavních chodů ale vypadli z tempa. Filé z candáta potrápili příliš dlouho a nebylo dostatečně ochucené. K naopak povedeným a šťavnatým medailonkům z telecího pro změnu zpackali šafránové risotto s úplně rozvařenou rýží a stejně unavenou mrkví a špenátem na straně.

Pookřáli jsme u crêpes Suzette, ze kterých umí na Promenádě udělat skutečnou show s přípravou a flambováním přímo u stolu. Karamel, máslo, pomeranče, střik Grand Marnier, oheň — prostě komplet „pakl“, který už v současných restauracích skoro neuvidíte. Schválně si to někdy zkuste doma a stihněte do celé za necelých pět minut, před lidmi a ještě bez zaváhání.

Nic to ale nemění na tom, že kuchyně tady nutně potřebuje těžký editorský a režijní zásah. Vystříhat balast, vrátit fokus k základním surovinám a hlavně napravit pokřivený poměr cena/výkon pro hosty. Ten teď hodně visí na příkladném a svižném servisu, který tu přes oběd jel jako dobře promazaný stroj. V jídle to bohužel dost vázne.

Reklama

Komentáře

úplně mimo téma-co to je za super šablonu na ty fotky? odněkud nebo vlastní výroba? moc se mi líbí!

Myslím že je to z nějaké aplikace pro iPhone který si pan Cuketka vzal jako jediný nástroj pro fotodokumentaci :)

Bohužel mě to přijde jako úlet takové to rádoby umění které ale nemá moc dokumentační hodnotu dost se tomu divím protože zrovna panu Cuketkovi vkus nechybí nevím kde je chyba?

Ještě zaběhněte do Embassy, my tam za mlada bývali pečení vaření. ;-)
Ale ohledně kávy býval nejlepší Malý Muk, v kdysi spadlém lázeňském domě Dvořák. Míst tak 6–8 nanejvýš a káva typu „druhák z bojleru“ – ale atmosféru, osazenstvo a Becherovku tam mívali skvělé… ;-)

Ja bych jenom dodal ze tam mate chybku pane Cuketka: „Schválně si to někdy zkuste doma a stihněte do celé za necelých pět minut“ Jinak pekne clanky, blog navstevuju denne, jen tak dal :)

Už jsem s tím asi otravnej ,ale proč tady k těm komentům pana Cuketky nejsou fotografie jako dřív ,ale stále tyhle podivné čmáranice na „mastných ubrouscích“ je to opravdu hnusné-mastné- trapné ahlavně pořád dokola a už potřetí je to opravdu nudné.Asi nějaké mobilní globální rádoby umění což je stejně trapné jako ,ale raději budu mlčet stejně to teď od kamarádů pana C. schytám ze všech stran.A pan C.mi odepíše ,že se tahat s fotoaparátem nebude ,nebo že ho nepřibalil -vlastně co jste si zabalil ? Jen ten Budvar co jste nafasoval?.Opravdu si myslím ,že to chtělo lepší přípravu než jen vyfasovat akreditaci a plánek města…

K doprovázejícím fotkám: Třeba se mýlím, ale moje úvaha je: Pan C v minulosti už dokázal, že fotit umí (a můj názor je, že dobře).

Nyní se vydal do Varů neobtížen fotoaparáty ani povinnostmi, aby reportoval svěže, neotřele. Současný styl snímků je (opět dle mého názoru) v naprosté synchronisaci se sdělovanými texty. Vždyť nejde o hluboké sondy podšprajcované opakovanými návštěvami podniků, nejde o perfektně nasvětlená aranžmá potravin. Jde o nevyhnutelnou povrchnost. Pár dní ve Varech.
Pak filtr fotek padne jak proverbial p… poklice na hrnec.

Pan C si je, co ho za ta léta sleduji, jistě vědom, že: Když je něčeho moc, tak je toho příliš, a snadno neupadne do pasti klišé. Vsadil bych se, že na podzim, či k Vánocům to bude zas o něčem trochu jiném.

↪ 10 ortmannohara: Já myslím, že by to stačilo říct jednou a není třeba to opakovat pod každým článkem… Osobně mě tyhle fotky z hipstamaticu, instagramu a podobných aplikací také neberou, ale na druhou stranu jako ilustrace k článkům myslím stačej – cuketka nikdy nebyl fotoblog, vždycky tu podle mě šlo hlavně o texty a informace v nich (i když fotky byly pěkné, nikdy to na nich nebylo postavené). Druhá věc pak je, že ty nejlepší fotky tu bývaly stejně u receptů, kde je možné si pohrát s aranžováním a podobně a ne u jídel z restaurací, kde musí člověk vystačit s tím, jak mu to na talíř nandali a nějakou opravdu skvělou fotku nemá šanci udělat skoro nikdy.

Já si tu nejčastěji jen čtu a nemám potřebu se ke všemu vyjadřovat, nicméně musím říct, že se mi často zdá úsměvné, jak pana Cuketku velká většina uctívá. A naopak, proč pokaždé čekat bezchybnost?
Nic ve zlém, ale tento blog je vlastně zaměstnání, takže 1) ano, je to výborný blog a baví mě 2) když mě něco nezaujme, přejdu to a 3) jsem velmi ráda, že tu nejsou k dispozici smajlíci s tleskajícíma ručkama!
Jak jen se správně vyjádřit textem, když nedokážu popsat intonaci hlasu? Nechte sakra fotky fotkama!

Když už se zde strhl flame k fotkám: přikláním se k tomu, že to nemá téměř žádnou vypovídací hodnotu. Fotka vypadá jako natisklá na ubrus, jak jídlo vypadá se krom hrubého obrysu moc nedozvíme.. Chápu, že pan C. nechce vláčet velký foťák, ale i kapesní kompaktu udělá lepší práci. Jedině že by chtěl být „artový“ jako filmy z Varů..

↪ 14 Vanda: Já teda pana C. uctívám. Je to můj Foodbůh. Všechno, co činí, dobře činí :-DD

↪ 13 ortmannohara: Nic si z toho nedělej, on pan Cuketka moc na připomínky nereaguje (ani na opakované). Sám jsem se ptal několikrát, jak bude řešit množství spamu (především zahraničního) ve fóru a komentech pod články (pokud z nich odebíráte RSS, tak vidíte, kolik tam toho je) a nic. Stejné je to s touto kvalitou fotek z Varů (i když to myslím i opakovaně psal, že nebere foťák http://www.cuketka.cz/?…) – leckdy to příjemně dokreslí atmosféru (jako z 1.republiky?) někdy je to ku škodě a je to na hranici rozpoznatelnosti. Chápu pana Cuketku, že není válečný reportér Šibík http://twitpic.com/5l1ivh a že se nechce 10 dní tahat a opatrovat se zrcadlovkou za 20+ kKč, ale iPhone má hodně dobrý foťák a kdyby nebylo té prznící aplikace, mohly být fotky jedna báseň.

Stejně jako většina/všichni velikáni na poli výtvarné tvorby, zůstává i cuketka svými souputníky nepochopen a vše se změní až po jeho smrti. Pak se budou pořádat dražby a taková „Oplatky-Wafers“ studie bude mít hodnotu mnoha set miliard miliónů.
Pak se možná i já svezu a prodám svá díla, kterými jsem mistra inspiroval.
http://matesola.eu/…kem-na-kopci

Jo a ten ubrousek se jmenuje Dali DreamCanvas film
http://community.hipstamatic.com/…edition_gear

pokud jste si nevšimli, tak je to blog pana Cuketky… a jaké si to udělá, takové to má…

např. Vám taky nikdo nekritizuje vybavení Vaší kuchyně, vážení…

PS: nevezu se na kultu pana Cuketky, ale jde tu především o texty o jídle a ne o fotky jídel, ty si můžete jít prohlížet na Google ;-)

↪ 19 katka: Blog a dnes už i práce díky samosebou jemu a taky díky nám že to tu sledujem tak mě přijde normální vyjádřit názor ať je negativní nebo ne.
Takže právě takové rádoby umění patři třeba na fotoblog ale né na blog o jídle.

Přesně tak Matouši příteli,prostě jsem to nepochopil a dovolil si napsat pár kritických slov a už jsem vyvrhel ,paní Vanda na mě křičí,pana Kytku otravuji a pan Jednorožec sice píše o povrchnosti ,ale stejně si myslí ať držím h… no a korunu tomu tady nasadila Katka …mlčím odcházím plácejte si tady pana C. po ramenou …

použití fotek z mobilu už jsem tady v diskuzi vysvětloval při jejich prvním použití před několika měsíci, tady na festivalu se na tom nic nemění. DSLR božstvo prostě uctívám čím dál míň a tvořit něco na míru cizímu vkusu, to je pro mě schůdné ještě méně ;)

↪ 21 ortmannohara: já přece nekřičím, já píšu že že když mě to nezaujme tak to přejdu. Myslím že je mi v podstatě jedno jak se různé blogy vyvíjí, je to jak s knihou, některou přečtu a odložím, k některé se vracím. Jak píše PanMan, blog vynáší jen když má návštěvnost, takže buďme v pohodě a kašleme na fotky, stejně si to pan Cuketka bude dělat jak chce :-))

↪ 16 slečna Barbora: to Vám rozhodně přeji. Já ještě ikonu svého života nenašla :-)))) Nicméně sem chodím ráda.

↪ 23 pan Cuketka: je to Váš blog a my tu jen tvoříme návštěvnost. Já bych si to dělala taky po svém.

↪ 25 Vanda: Tak tu nefňukejte fotky sou příšerný a máte pravdu v tom že pan Cuketka se na svuj blog může dát kdejakej kýč je to jeho věc…

↪ 19 katka: Slečno Katko, ano, je to blog pana Kuciela… a jaké si to udělá, takové to v poslední době má. Bohužel.

P.S.: Texty o jídle? Bohužel, bývávalo, teď už je to spíše life-stylový blog, se vším všudy. A je to slušně znát i na komunitě kolem. Pan „Cuketka“ jistě promine, ale už to není, co to bývalo. Nijak to nekritizuji, jen si tu nic nenamlouvejme prosím.

Nevím, vkusovým soudem soudím, že ty fotografie jsou pohledné, přesné i příhodné. Nerozumím pseudo-komentářům a poznámkám o pseudo-umění – a i kdyby se o pseudo- jednalo, kdo na toto téma dokáže vyslovit vskutku objektivní názor? To hrozí pseudolavinou. Navíc, je-li možné brát celý „varný“ zájezd jako polosen z ubrousku, nechť, vždyť při té ohromné kupě informací je to snad trefnější dokument genia místa než jasné, suché a analytické záběry (o paparaccích nemluvě). A při té kvalitě kávy, jak p. C. píše, bych asi také raději stočil svou (i čtenářskou) pozornost na ubrousek!

Mimochodem když si jde člověk někam obřadně vypít kávu, a dostane „hnědou vodu“ s „pěnou do koupele“ (krásný dvojobrat), to si pak lze ubrouskem asi jen otřít slzy. Čímž patrně vzniká ona aplikační patina, ne? Nevím, být ve Varu, budu vděčný za to, že vím, kam všude nejít jíst a kávu pít.

Díky za tip na bokovku, skvělé presso v hezkém prostředí u husovky mi po ranní kávě ve stanovém městečku zvedlo náladu

Komentáře jsou uzavřeny.