Ve varu — útěk na statek

Trpíte únavou ze stříbrného plátna? Mám pro vás terapii. Utečte na statek! :)

Hostinec Na statku

Dokonalý prostor k odfrknutí a k jídlu najdete jen pár kiláků za Varama v Jakubově. Hostinec Na statku je bez problémů dostupný autem a klidně i vlakem (zastávka Vojkovice) či busem. My to zvládli bez auta a na otočku s pěknou procházkou ani ne za tři hodiny.

Podle množství rozházených kol a přilbic z polystyrenu, můžeme usoudit, že se sem sjíždějí cyklisté z širokého okolí. Festivalové programy zase prozradily pár stejně vyprahlých účastníků festivalu. Sedět můžete venku před stavením i uvnitř statku (kde se navíc nekouří).

Čepuje se tu Plzeňské i Kofola. Na jednoduchém lístku je pět předkrmů (nebo spíš malých jídel k pivku), dvě polévky a rovných deset hlavních jídel. Zkusili jsme poctivou slepičí polívku (25 Kč) i výbornou domácí kachní paštiku ve slanině (50 Kč). Nejlepší jídlo ale byla hovězí kližka na víně s bramborovou kaší (120 Kč) — maso akorát na vidličku, skvělá omáčka i kaše se sametovou konzistencí. Nebudu kecat, ale je to zatím nejlepší jídlo tohoto týdne. Navíc s perfektním poměrem cena výkon.

Krom kližky jsem v hlavních jídlech nic zajímavějšího nenašel. V tomhle kuchyně statku (se všemi panenkami a medailonky) možná až moc evokovala běžnou hospodskou šudlovačku. Vzali jsme je za slovo u bramboráku se zelím a s uzeným, ale kupodivu prošli se ctí. Krom slabšího uzeného byl bramborák čerstvý, vykřupaný a ochucený jako doma.

Nedal bych za ně ruku do ohně a když budete mít smůlu na výběr, možná nějakou kolizi na talíři zažijete. Náš poměr byl ale skvělý a jednoznačný — 3:1 pro domácí.

Musím zmínit i zásadní stránku návštěvy — klid a atmosféru, které se na statku podařilo nenásilně nashromáždit. Moc rád se tu kdykoliv zastavím znovu a držím palce, ať je jídlo při každé návštěvě lepší a lepší.

Recenze

Přečtěte si celou moji recenzi statku na Scuku!

Reklama

Komentáře

Ještě jeden podnik mě napadl – naproti Svatošským skalám je hospoda, jednoznačně zacílená na rusy. Ale dostali jsme tam kdysi skvělý boršč a naložené ruské věci (okurčičky, ryby a nějakou zeleninu). Pravda, byli jsme zbabělci a pili k tomu pivo ne vodku. Je tam zahrádka u řeky a patrně tam budou stavět vodáci.

A procházka tam je moc krásná.
http://www.restaurace-jan-svatos.cz/

Ach, kozenky, ta nádherná inteligentní zvířata… No nechtěli byste jednu domů? Já určitě!

Ten barák na tý fotce vypadá jak z hororu to byl záměr?Chudáci majitelé:§

Stodvacet za guláš je docela dost. Vesnická hospoda ho mívá za polovic.

„Barák“ jako z hororu je ve skutečnosti stodola, vlastní restaurace je v jiném objektu. Návštěvu můžu s klidným srdcem doporučit, klidné prostředí Doupovska, děti se určitě vyblbnou na dvorku, jídla dobrá, cena odpovídá kvalitě, pivo taky umí točit, s hygienou evidentně nemají problém, prostě samý klady a pozitiva.

Výletní místo s dobrou kuchyní-Hostinec na statku v Jakubově – skvělý tip. Díky pane Cuketko! Milé, domácí, dobré, poctivé . Opravdová šlehačka … mňam předkrmy…výborný chléb se sádlem… vše, včetně hlavních jídel za velmi slušné ceny ! Za to dávám tip na naprosto odlišné prostředí ale se slušným kulinářským zážitkem ve městě Chebu, chcete-li se jistě dobře najíst jděte do Incognito Baru, dobrá káva i capučíno je ve stylovém Café Bartholomeus.
Ještě jednou díky za Vaše tipy – Nerbone, Il Lampredottaio Trippa Polini nebo Trattoria le Mossacce ve Florencii nemělo chybu , no – naši ptáčci jsou lepší ..Involtini..!

Po této recenzi jsme se rozhodli pro návštěvu při cestě do KV a dojmy velmi podobné. Výborná paštika, výborná kližka na víně, trochu slabší smetanové rizoto a grilovaný hermelín. Ale celkově lze jednoznačně doporučit k návštěvě, takže díky za tip

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)