Hospoda v New York Times

Jak chutná česká kuchyně ve světě? Bere ji vůbec někdo vážně a může se prosadit mezi ostřílenými mazáky? Zatím to jsou všechno spíše hypotetické otázky. O české kuchyni se za našimi hranicemi nemluví a nikdo ji pořádně nezná. A pokud se s ní lidi zvenku setkají, je to v drtivé většině na návštěvě u nás.

Včera se to ale přeci jen na chvíli obrátilo a na vyplašenou srnu z Česka dopadly reflektory Sama SiftonaNew York Times. Do nejobávanější foodkritické rubriky totiž přibyla recenze na nový český podnik v New Yorku s názvem Hospoda.

Restaurace schytala v recenzi docela slušnou nakládačku, ale nakonec vybojovala alespoň jednu hvězdu (ze čtyř možných) a uznání směrem do kuchyně. Sifton Hospodě nejvíc vytýkal servis („amatérský a špatně řízený“), malé porce („tapas východního bloku“) a mlhavost konceptu. Jídlo se mu líbilo moc, ale musel se potom dojídat jinde a ceny se mu zdály příliš vysoké (32 $ za dva chody, 45 $ za tři a 88 $ za 7chodové menu). Když se mrknete na fotky, tak jsou porce a některá jídla přenesena z La Degustation téměř 1:1. V kombinaci s pivem, servisem a prostředím takhle konverze ale asi vyhořela, nebo nebyla pochopena.

Recenze je plná zajímavých postřehů. Sifton například kroutí hlavou nad tím, proč v Hospodě zakládají příbory stejně jako v La Degustation tedy v bílých rukavičkách. Doslova se ale rozplývá nad Plzeňským (mimochodem — 8 $ za půllitr) a netuším proč, ale v textu se mihne i kulinářská zmínka o Ostravě!

Pro tým, který Hospodu v Českém centru buduje, to musí být obrovská darda a zároveň nakopnutí. Takhle na dálku bude určitě zajímavé osud české restaurace v New Yorku sledovat.

Shodou okolností je navíc takhle recenze jednou z posledních od Sama Siftona, který včera oznámil přestup na pozici editora. Velký boj o nejprestižnější bidýlko může začít…

Nezbytná otázka — byl jste už někdo v Hospodě? Máte zážitky z první ruky? ;)

Reklama

Komentáře

Očekával jsem nakládačku za cenu, když si vezmu, kolik stojí v NY některé zaběhlé hvězdy :-) Ale ta reakce na kvalitu jídla hodně potěšila.

↪ 1 J.Č. / Jižní svah: za cenu/výkon to schytali a pěkně explicitně:

The menu is arranged as a prix fixe (two plates are $32, three are $45 and a seven-course tasting menu is $88) that hardly encourages grazing and cannot support satiation.

myslím, že ve výsledku se to taky projevilo, i když asi ne tolik jako servis, který zmiňuje opakovaně. velikost porcí je imo pro nás dvojitě pikantní v kontextu toho, jaké tady máme trauma z dřevorubeckých porcí vs. fobie z „porcí, ze kterých se nenajím“ ;) tady se naplnilo překvapivě to druhé klišé… vtipné moc!

Když jsem četl „Restaurace schytala v recenzi docela slušnou nakládačku“, tak jsem se trochu bál :-) Určitě jim totiž přeju úspěch. Ale recenze samotná vyznivá spíše dobře. A zatímco u nás hodnocení 1* je chápáno negativně, tady je to, řekl bych, ještě dobré.

↪ 3 Premy-sl: ale to zas jó, v tradici NYT se musí umět kritizovat pěkně kultivovaně a sendvičovou metodou. nic to ale nemění na tom, že * pro nově otevřený podnik s českou kuchyní v NY je samozřejmě skvělá.

recenze je to, řekla bych, celkem blahosklonná… z těch chyb a překlepů v angličtině na webu Hospody se mi ovšem ježí hřbet. škoda, ale asi je to taky typicky česká vlastnost, neumět napsat jídelníček bez chyb :-)

Haha, autor je kultivovaný, líbí se mi jeho styl psaní:). „Hospoda is Dvorak in a Thom Browne suit.“

↪ 6 jenik: Já žádnou chybu nenašel; že bych měl zajít k očaři? Jinak souhlas s blahosklonností recenze, vnímám to podobně.

K ceně piva: Budvar v provinční skotské hospodě 3.50 liber. Točený místní potetovanou kravkou.

↪ 8 jednorožec: nooo… ty popisky pod fotografiemi, například… dumling? souce? nutmeng, brussel sprouts… já vím, jsem hnidopich, ale když už vymazlený podnik, tak se vším všudy, ne?

přeji jim jedině úspěch, chtěl bych vidět recenze p. Siftona v některém pražském podniku .. osobně nemohu bohužel soudit .. snad někdy v dohlednu

If Hospoda’s any indication, the city these days must be a fine place to eat.
Pekne resume. Kez by bylo pravdivejsi :)

↪ 9 jenik: Osobně tyhle pravopisné lapsy nechápu… webdesignéři se vyblbnou s grafikou, foodstylingem a focením, ale zapnout si jedním tlačítkem kontrolu překlepů je ani nehne.

Jak je to s cenou piva (at uz „znackoveho“ nebo kvalitniho) v NYC? Me tech 8 dolaru nepripada nijak vyjimecnych. Je to znacka, ktera se v Cesku i Evrope prodava o cca 50 % draze nez by odpovidalo jeji kvalite, navic je to v drazsi hospode, drazsi dopravni naklady…

↪ 9 jenik: Dík, aha, to mě ušlo; asi jsem příliš zájmu věnoval obrázkům. Menu a úvod jsem shledal OK. Naprostý souhlas, že pravopisné chyby, i malé, kazí prestiž. The proverbial fly in the ointment.

↪ 14 Lada: 8 dolaru neni vyjimecnych. Na Manhattanu zaplatite tak od 7 vyse. V restauraci teto cenove kategorie se ovsem vetsinou pije vino tak kolem $20 za 2dcl, takze zaplatit pouze $8 za napoj je solidni uspora.

Hospode velmi fandim, myslim, ze pro propagaci CR dela hodne. Dokazu si predstavit, ze bych tam pozval nekoho, komu bych chtel predstavit moderni ceskou kuchyni (do jine ceske restaurace v NYC bych americana nebral). Zda se mi to ale dost troufaly koncept. Pro newyorcany je ceska kuchyne zcela neznamy pojem, v Praze sice dost z nich bylo, ale nemyslim, ze zrovna jidlo by jim utkvelo v pameti (v pozitivnim smylu). Ani lokalita neni nejak skvela a nahodou tam asi zabloudi malokdo. Cenami se pritom Hospoda radi na uroven Michelinskych restauraci (srovnejte treba http://public-nyc.com/) a v teto kategorii se proste perfektni jidlo, obsluha i interier tak nejak ocekavaji.

Osobne se ale moc se tesim na navstevu.

No tak sem se aspoň zase dozvěděl něco nového.Točení piva stylem „čochtan“.Hmmm…

↪ 19 pan Cuketka: Díky za odkaz.Zajímavé čtení! Z těch stylů točení piva mi byl povědomý snad jenom „šnyt“ ale stejně jsem netušil co to vlastně je!
Jinak ještě k článku, chyb v překladu menu jsem si také všiml (dumling) a jeto samozrejmě ostuda.

↪ 20 Mirek: kdyby něco, tak tyhle styly čepování jsou k ochutnání naživo i v tuzemských pivních hospodách od Ambiente — v obou Lokálech i v Čestru ;)

Mně přijde celkem vtipný, že jako Češka nepoznám jediné jídlo na fotce, co by to jako mělo být – ale chápu, že je to moderní grastronomie :)

Zvazoval jsem, zda me postrehy vubec psat, nepochybuji, ze jsou lide, kteri maji ceskou kuchyni v NYC prozkoumanou nesrovnatelne lepe.

Predem predznamenavam, ze jsem v NYC jen necele dva roky a tak dvakrat rocne jezdim do CR, takze po ceskem jidle se mi vubec nestyska tolik, abych se ve meste s tolika zajimavymi moznostmi cpal podprumernou svickovou se sesti.

S Kolibou mam jednu velmi spatnou zkusenost (tvrde brambory, tuhy rizek). Ve Zlate Praze jsem zatim nebyl – dostal jsem na ni spatnou referenci. Dost nerad sem pisu informaci z druhe ruky, recenze na Googlu ma ovsem taktez straslive (http://g.co/maps/tkhtp) a ac Google maps recenze beru s rezervou, zatim se mi podle nich vyplaci ridit.

S kamarady obcas zajdeme do Bohemian Beer Garden (http://g.co/maps/x938s), coz (v dobrem) pripomina vesnicke posezeni u fotbalove hriste. Pivo za $6, k tomu muzete dostat standardni hospodsky gulas za $13-$14 (pripocitejte si 10% dan a 15% zpropitne).

Zabrousime-li na Manhattan, chodili jsme Cafe Doma (http://g.co/maps/yjguf), ale to je kavarna a na prvni pohled ani nepoznate, ze je ceska.

Mozna je dobre zminit, ze Koliba, Zlata Praha i Beer garden se nachazeji v Astorii (Queens), coz je ctvrt s ceskou komunitou, ovsem typicky obyvatel Manhattanu takove misto za cely zivot maximalne projede autem po dalnici. Pokud nekomu reknu, ze jsem byl o vikendu v Queens, setkava se to s asi s takovym prekvapenim jako kdybyste Prazakovi rekli, ze jedete stravit vikend na Jiznak. V podobnem miste nikdo neceka vymazlene restaurace a bojuje se spise cenou. Znalci v takove ctvrti najdou perly zajimavych narodnich kuchyni s vybornym pomerem cena/vykon, ale ty ceske a slovenske mezi ne bohuzel podle vseho nepatri.

Pokud v NYC dostanu chute na stredo- ci vychodo-evropske jidlo, jsou pro me daleko lepsi volbou rakouske ci nemecke restaurace (dobra zkusenost se sauerbraten http://g.co/maps/veb59 slusny, velky rizek s bramborem http://g.co/maps/x4kgg) popripade Ukajinske (doporucuji lamb stew a kvas v Cafe Glechik http://g.co/maps/gjvec), srovjete si treba koncept Hospody s Ukrajinskym narodnim domem (http://g.co/maps/yaawt) nebo sousedni Veselkou. Zadna vysoka gastronomie, jen dobre jidlo v miste, kde je zivo za lidove ceny. Jasnou volbou jsou polske obchody (zeli, levna a dobra sunka, vyborne klobasy a tlacenka). Obecne musim rict, ze nakupovat v NYC je celkem radost, clovek nemusi pro kvalitni potraviny jezdit pres cele mesto a ceny jsou priznive. Zajimavost nakonec: na zavinace si muzete zajit do Russ & Daughters (http://g.co/maps/u9vfb).

Myslim, ze problemem Hospody bude, ze nahodou do ni zavita malokdo. Naleza se sice pobliz draheho Upper East Side, ale preci jen trochu mimo. To znamena, ze bude zavisla na lidech, kteri si ji specialne vyhledaji. Ovsem „coz takhle zajit si na ceskou kuchyni“ napadne v NYC asi jen cechy ci slovaky, kterych neni zase tolik, a vetsina nechodi do luxusnich restauraci. Na propagaci team kolem Hospody urcite pracuje, uz je to minimalne podruhe, co o nich NYTimes napsal. Ale obavam se, ze na uspech by byla potreba hodne nadsena recenze.

Pro jednou souhlasim s panem Klimou, ze si po uspechu v Praze Karpisek se Sahajdakem ukrojili prilis velke sousto a v te nepredstavitelne konkurenci nebstoji. Pro me je to jen duvod navstevu prilis neodkladat.

↪ 26 Michal: díky za vyčerpávající komentář k NYC scéně a českému pohledu, v tom vás tady myslím nikdo netrumfne ;)

(poznámka k provozu Hospody — to příliš velké sousto je potřeba brát v kontextu toho, že je ve hře i České centrum v NY (sídlo) a Pilsner Urquell. podnik je samo čistě na Ambi (Ambi New York LLC), podmínky mají ale tipuji jiné, než kdyby dělali Hospodu v NY úplně sami bez podpory CC a PU ;)

Dobrý den,

mohu Vás požádat o odkaz na recenzi a webové stránky Hospody?

Děkuji.

↪ 25 matesola: Ten majk je nezmar :))Já už se bál že se odborník nevyjádří…Ale je fakt že má formu poslední dobou:))

Dobrý den, zásadně do diskuzí na cukete nevstupuji, rád je čtu a pana cuketku s jeho scukařskou komunitou respektuji pro jejich srdečnou zasvěcenost. Svou zásadu nyní poruším. Zpráva o recenzi z NYT se objevila na cukete v trochu jiném duchu, než je u scukařů a cuketkářů zvykem a vystřihla se z ní pekná „velká seznzace“ :(

Zatím co na cuketě probíhají oslavy z prohry hospody v NY a spílání nad „pouhou“ jednou hvězdičkou, tak my v New Yorku slavíme, přijímáme gratulace, najednou máme téměř plnou hospodu a pocit vítězství z dosažené mety, o které se nám pred nedavnem pouze zdálo. Taková hvězdička od Sama Siftona, ta v NY totiž znamená poctu. V návštěvu tohoto muže doufají a zároveň se jí obávají stovky vymazlenych restaurací na Manhattanu. Sam Sifton a jeho hvězdy mají totiž v NY větší váhu, než ty od michelinových komisařů. Za pozornost stojí, že 4* získalo pouze pár podniků kuchařských polobohů v Per Se, Daniel, Del Posto, Eleven Madison Park, Jean Georges a Le Bernardin. 3* se podaří získat pouze 5 restauracím za rok (od roku 2004 do dnes jich bylo uděleno jen 30), Na 2* se nedaří dosáhnout leckterým michelinem oceněným restauracím a velká část podniků, které dostanou tu čest získat si Siftonovu pozornost, nedostanou hvězdu ani jednu. Cuketáci, jestli VY jste nespokojení, tak my teda spokojení jsme. Je fakt, že díky fatálnímu výpadku v obsluze jsme možná propásli kus druhé hvězdy, ale my jsme teprve na začátku. Vizi máme zastřenou mlhou, ale nový koncept není dílo náhody a hotové vize, nýbrž postupný proces, který vede z mlhy k jasným obzorům. Náš cíl není rovnat se po třech měsících s Per Se a Robuchonem, ale mít spokojené hosty, dělat českému jídlu (pivu:) dobré jméno a příště získat o hvězdu víc.. Přikládám několik zajímavých odkazů a jestli je tam někdo kdo nam drzi palce, tak pekny pozdrav z Hospody :))

48 review z Opentable: http://www.opentable.com/…-restaurants?…,

Ctyřhvězdy v NY http://topics.nytimes.com/…c/index.html?…

Tříhvězdy v NY: http://topics.nytimes.com/…c/index.html?…

Jak reagovali newyorští „cuketkové“ EATER: http://ny.eater.com/…iews_538.php

↪ 31 KARPISEK: Díky za komentář, i když myslím, že obranná reakce není úplně na místě — žádnou nespokojenost, senzacechtivost nebo negativitu tady nevidím. Naopak — jinak bych přeci přelomové recenzi nevěnoval vůbec pozornost… :)

Jako provozovatelé můžete Siftonovu recenzi číst jistě i jako uznání, ale čtenáři NY Times ji berou hlavně jako praktické doporučení (tak jak jsou zvyklí) se všemi pochvalami i výtkami, které v textu recenze zazněly naprosto jasně.

Počkejte, pane Karpíšku, Vám se opravdu zdá, že tu probíhají oslavy prohry a spílání? Já jsem tu naopak našla docela uznání a přání, ať Vám to vyjde. (Když nepočítám ten článek pana Klímy, který ale, jak soudím z reakcí, je třeba brát s hodně velkou rezervou a jako kuriozitku.) Nebo se pletu?

↪ 34 PavelS: V jednom dni jsem zvládl návštěvu obou jeho podniků u Roudnice nad Labem. Příjemný personál, ale jídlo bohužel tragický. A to jsem se snažil zapomenout na jeho výjevy a nemít pokud možno vůbec žádný očekávání. S touto zkušeností mi ty jeho žluče přijdou ještě víc „chucpa“ než před tím…

↪ 35 Matesola: navic jeho reakce vypovidaji o tom,ze neumi precist anglickej text s pochopenim, natoz napsat radoby svetacky nejakou frazi anglicky spravne. Rozhorcovani se nad flat iron steakem uz je vylozene komicky, zvlast od autora Steakgrill konceptu :)

↪ 36 PavelS: …Steakgrill konceptu, který neváhá nabízet za ty samý peníze, za který by jeden mohl pořídit frančízu od Ambiente. Tak, tím se kruh uzavřel a zpět do Hospody :)

↪ 33 Cookie: Děkuji Cookie, ty reakce jsou jako modrobílá a bílá kostka na pozadí Cuketwebu, člověk vždy vidí tu, na kterou má zaostřeno. My jsme samozřejmě moc rádi za Vaši přízeň. Hřeje :) Neztrácejte vášeň, já z toho (komentování) couvám ven, pan Cuketka má totiž pravdu. TK

Obranu pana Karpíška chápu, protože slova jako darda, nakopnutí a nakládačka, které v článku najdeme, nejsou zrovna známkou pochvalného uznání… Kdyby byl článek zakončen srovnáním s předchozími podniky, které tu Karpíšek doplnil, tak ok, ale v téhle podobě vyzněl opravdu spíše negativně.

↪ 39 Petr: Z těch slov co zmiňujete je to nakopnutí imho v tomto kontextu právě pozitivní záležitost… Společně třeba s uznáním (také se tam objevuje) to vypadá spíš jako půl napůl. Že je to obávaný kritik se také vúvodu objevuje.

↪ 39 Petr: při tom, co recenze NY Times s podniky v NY dělají, je to akurátní terminologie :) a když bych měl vysvětlovat mínění:

Pro tým, který Hospodu v Českém centru buduje, to musí být obrovská darda a zároveň nakopnutí.

přijde mi to, jako bych někomu měl rozebírat vtip :) stýká se tady prostě český vs. US pohled + cizí prostředí. když se mluví a píše o podniku, kde většina našinců nikdy nebude jíst a o kritické rubrice, kterou u nás pravidelně čte jen pár foodies… je na řadu neporozumění zkrátka a dobře zaděláno ;)

↪ 31 KARPISEK: Tez se pridam k potrefenym husam. Moje reakce se dala vylozit dost negativne i kdyz tak nebyla myslena. Jsem velmi rad, ze jste zvolili koncept, ktery mi umozni moji zemi predstavit kolegum z prace jako moderni, sebevedomou, ktera ma svetu v gastronomii co nabidnout (coz mi dokud nezkusi nejspise nebudou verit – prazsky standard nekteri uz zazili). Nepochybuji, ze jim v Hospode bude chutnat a snad Vas i doporuci dale. Budete je muset ale opravdu nadchnout, aby si tu zajizdku do Upper East jeste chteli zopaknout. A verte mi, ze jsou fakt zmlsani.

Já tam byl a je to krásná hospoda!!
Trochu se musím té recenzi smát, protože kdo v NYC byl a jedl a jedl v Michelinem ověnčených restauracích a nebo v restauracích, které jsou v top 100 světa ví, že v NYC je možné cokoliv. Je teda k udivení , že se ten člověk pozastavuje nad malými porcemi, má to prostě brát, že to tak JE! Tak jako ve WD-50 Vám neudělají steak jinak než medium rare, tak jako v Momofuku Vás obslouží servírka v civilu a v „bejzbolce“. Každopádně všem v HOSPODĚ držím palce!!! Z mého pohledu to dělají skvěle.

omluva, necetla jsem cele vlakno a zbrkle reagovala. Odkaz na hostovku uz vidim. Jeste jednou – pardon.

KARPISEK: Ahoj Tomáš, chvilku nedávám pozor a hned jedna hvězda od Siftona! Gratuluju, držím palce a už se těším na návštěvu !!!

Zdravim Vas,ja tam byl(HospodaNY). Je to uzasnej concept!!!

Já jsem tam tedy TAKY ještě nebyla, ale všichni moji newyorští kamarádi už tam byli, někdo víckrát, a shoda je jednoznačná: zvětšte porce a bude to skvělý. Ostatně porce už se údajně zvětšily ještě před publikací recenze, takže zaplaťpámbu. Já jsem vděčná za to, že je tady vidět, že chtít nikoli-miniaturní porci od „fancy“ restaurace (pokud teda servíruje dva chody a ne patnáct) je úplně v pořádku a není to známka babicoidního buranství, jak se mezi českými foodies občas traduje.

S místem to má Hospoda zatraceně těžké, doufám, že si k ní New Yorkers cestu najdou i opakovaně, konkurenci v tomto žánru nemá. Držím palec.

Jen dodatek k Bohemian Beer Garden, kterou tady kdosi zmínil – navštívila jsem před pár lety a jídlo bylo OPRAVDU české, včetně velikosti porcí. Guláš s knedlíkem, vepřo-knedlo, řízek s bramborovým salátem nebo smažák, všechno poctivě nezdravé a mezi všemi těmi hamburgery moooc dobré. :)

Že by toho Klímu nikdo nečetl se nedá tak jednosečně říci. K dnešnímu dni 27.9.2011 jenom Klimovy stránky http://www.hostovka.cz , založené asi pře dvěmi roky, četlo 1043594 lidí, a to nemluvím o stovkách příspěvků do stránek http://www.cestovní-ruch.cz, http://www.gastronews.cz nebo o stovkách či tisících článků napsaných jak do českých tak i zahraničních odborných magazinů, které tedy možná nikdo nečte, které ale na štěstí nesmazatelné důkazy. Zajímavé by bylo vědět, kdo z vás kdo se o mně otíráte toho tedy pro to české pohostinství udělal nebo napsal více.
Musím dodat moje oblíbené…
Pokud se týká pohostinstv, nejsem sice ještě nejlepší na světě, ale již 70 let na tom pracuji a jsem již zatraceně blízko, taže každý druhý musí být sakramentsky dobrý, aby byl leší než jsem já.
Já vím, že mám velkou hubu a to jsem se naučil v Americe kde ale když si vaši velkou hubu otevřete musíte být přesvědčeni, že Vám někdo řekne abyste dokázali skutky to co kážete.
Nemusím Vám asi říkat, že v Americe jsem to vždy dokázal.

MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
Certifikovaný Executive Chef, Certifikovaný odborný lektor a konzultant v průmyslu pohostinství a cestovního ruchu, Emeritní Professor Triton College, Illinois, USA, člen mezinárodního svazu konzultantů FCSI, člen Syndikátu novinářů ČR, Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989, nositel zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, a zlaté medaile Svatého Vavřince, držitel titulu Rytíř české kuchyně a zakladatel Svazu konzultantů ČR.
e-mail: klima_akp-cr.cz; http://www.hostovka.czhttp://www.steakgrill.cz

Nenaslouchejte podvodníkům a šarlatánům, učte se od odborníků!

Siftonovu recenzi jsem si pečlivě prostudoval, protože po přečtení Cuketkova textu a především komentářů pod ním jsem tušil, že něco není v pořádku, a že Cuketka opět (jako už mnohokrát) míří hodně mimo terč.

Troufám si tedy říct, že Cuketkova interpretace recenze („Restaurace schytala v recenzi docela slušnou nakládačku, ale nakonec vybojovala alespoň jednu hvězdu (ze čtyř možných) a uznání směrem do kuchyně.“) je prostě špatná.

Recenze je ve skutečnosti vyloženě pozitivní. Sifton Hospodě vytýká pouze dvě věci: obsluhu a malé porce. Ale i jeho hodnocení obsluhy není nijak tragické, naopak ji označuje za sympatickou – rozhodně tam nedošlo k nějakému průseru a kritika obsluhy není nijak zdrcující. Co se týká kritiky malých porcí, to je samo o sobě poněkud podivné, jak ostatně někdo píše již v komentáři výše.

A kromě toho Sifton ukázal, že jako novinář sám není perfektní; nevím, kolik hvězdiček by si jeho recenze zasloužila… Jako spousta jemu podobných amerických novinářských idiotů si při zmínce o ČR nebo Praze prostě nemůže odpustit poznámku o „východním bloku“, byť je to v daném kontextu zcela nesmyslné.

Vrátím-li se zpět k Cuketkově textu, obávám se, že autor nedokázal správně rozpoznat tón a náladu Stiftonovy recenze a měl by proto ještě popracovat na své angličtině.

Další průběh je pak už pro Cuketku zcela typický, jak jsem dokázal vysledovat z několika předchozích podobných případů: Cuketka nejprve napíše nějakou zjevnou blbost, pak se nesouhlasně ozve postižený (v tomto případě Karpíšek), a to ještě krajně mírnými, laskavými a v podstatě omluvnými slovy, a následně Cuketka odpoví „já nic, já muzikant, myslel jsem to jinak, vy jste můj text vůbec nepochopil.“

Hospodu jsem s manželkou navštívil minulou středu 5.10. Již v době jejího otevření mě tento koncept zaujal a věděl jsem, že sem při podzimní cestě do NYC zavítame.

Zvenčí působí podnik příjemně a k návštěvě láká, což mě osobně vždy „baví“. Z interiéru je znát, že patří do rodiny Ambiente, konkrétně silná podobnost s Lokálem je patrná. Tomu asi nejvíce přispívají vyřezaváné prosvětlené obklady v Maskerovo designu. Podobně odlehčené kresby se objevují i na menu a dalších corporate identity materiálech.

Uvedení ke stolu v nenucené přátelské atmosféře. Následně je na stůl automaticky přinesena sklenička „mlíka“ (pivního) a amuse-bouche v podobě crackeru s tataráčkem a chlebu s tvarohovou pomazánkou s pažitkou, která mi hned přivála reminiscenci na letní prazdninové večeře.

Menu jsme si vybrali tříchodové.

Jako první chod „Držky s lanýžovým olejem“ a „Pražskou šunku v aspiku s křenovou pěnou a nakládanou řepou“. Držky cíleně nevyhledávám, ale v tomto případě jsem udělal výjimku a rozhodně nelituji, příjemně je doplňovaly rozinky a dužina čerstvých hroznů. Šunka v aspiku jemná, pěna měla moc příjemně vyváženou chuť bez jakékoliv drsné „křenové facky“

Poté následovala „Bramborová variace se šafránem, sýrem cottage, Štichou a milk skin(?) a dýňovým pyré“ a „Pošírovaný Pstruh duhový, okurka, ředkvička, rajče, bok choy“. U prvního chodu bych možná v situaci, že bych měl jen dvouchodové menu narazil problém, že by se mi to zdálo málo (nebo mít to pouze jako jeden chod). Tváří a chová se to více přílohově a sám o sobě by možná asi úplně nefungoval.V tomto případě ale v pořádku, byl vybrán do určité řady, doplňovalo to dobře celek tříchodového menu. Chuťově skvělé, zejména dýňové pyré. Pstruh výborně připravený, co se týče prezentace, mohlo by se na první pohled říci, že přítomnost tepelně upravené zeleniny byla až jakoby nesystematická. Ale ona nefungovala samoúčelně, musím říci, že veškerá zelenina je v Hospodě v neuvěřitelné kvalitě (jestli se jedná o popisovaný Union Square?) a je rovnoceným partnerem těch „hlavnějších“ složek jako třeba zde pstruha.

Závěrečným chodem bylo „Dušené králičí stehno, kaštanové pyré, dýně, jalovcová čokoládová omáčka“ a „(Pomalu)pečená jehněčí noha, mrkev, fazolky, tymiánové demi-glace“. Králičí stehno bylo zábavné svojí mnohovrstevnatostí chutí, z nichž některé se možná zdály extravagantnější. Tudíž u tohoto pokrmu může snadno dojít k rozkolu, že jeden bude chutí unešen, druhý bude trochu „bojovat“ jako například manželka s kaštanovým pyré. Ale já právě zase stál na tom druhém pólu a celkové vyznění mě bavilo. U jehněčího není co vytknout, jednalo se o bez zaváhání připravené klasičtější podání, za zmínku určitě stojí hrubší mrkvové pyré a hlavně skvělé silné demi-glace.

Dezert v podobě Jahodových knedlíčků ve vanilkorumové pěně byl skutečně lahodnou sladkou tečkou a myslím že jsem i trochu poškrabal talíř ve snaze nenechat na něm ani zbytek té pěny!:)

Celková cena i s nápoji a se spropitným 170 USD.

Co se týče kvality piva, na to jsem byl coby člověk momentálně v Plzni žijící zvědav. Tam absolutně žadný problém nebyl, chuť je skvělá. Líbí se mi i prezentace v podobě podávání pivního mlíka jako welcome drinku. Jak jsem tak poslouchal personal, osvětlují hostům zevrubně o co vlastně jde a je to takový osvětový a až interaktivní prvek.

K návštěvnosti podniku, po našem přichodu kolem 19. hodiny byla Hospoda obsazena zhruba ze čtvrtiny, po osmé hodině bylo až na dva stoly plno a po deváte při našem odchodu byla zaplněna z poloviny. Personál říkal, že začínají rozjíždět polední nabídky, tak doufejme, že se daří.

K výtkám, které směrem k Hospodě zazněly o velikosti porcí a nejisté obsluze. Velikost porcí v rámci tříchodového menu byla pro mě ideální. Nevím jak je tomu v případě dvouchodového, zda jsou o něco větší, tam by to asi zasluhovalo. K obsluze nemám žádné výtky, byla vstřícná a přitom nevtíravá. Personálu je relativně dost a často byl u nás někdo jiný, což by možná mohlo někomu připadat trochu odcizenější. Ale přístup byl naprosto profesionální.

Určitě jsem se také předem zamýšlel, zda je nejlepší nápad jít zrovna v New Yorku do podniku inspirovaného naší domácí kuchyní (to DOMÁCÍ samozřejmě vnímám jako větší region než oblast od Šumavy po Hodonín). Ale jsem za to nesmírně rád, absolutně se nejedná o českou kuchyni ve smyslu „kachny s deseti“, jsou patrné spíše jen určité niance. V případě pomazánky a šunky v aspiku je to samozřejmě přímočařejší, ale jinak je to spíše o těch vytažených regionálnějších prvcích. Vy se tak k těm českým niancím dostáváte jaksi transcendentálně bez prvních plánů v podobě Švejků a staré Prahy, což je určitě správná i více sebeobohacující cesta.

Pár fotografií z návštěvy je k vidění zde:

http://hospodanyc.rajce.idnes.cz/nastenka

Dneska jsem si přečetla novou recenzi v New Yorker a následně zdejší diskusi a je mi teď trochu líto, že jsem si návštěvu nechala ujít. Ale s možnostmi stravování na Mannhattanu mi přišlo škoda chodit na českou kuchyni:).
http://www.newyorker.com/…tables_carey

↪ 59 pan Cuketka: Co říkáte na menu celkem odklon?A ani jedno české víno hmm nevím…

Here are some basic and essential steps you need to do Colorado, medical make sure that the pH of the soil is between 6.5–7.5. The number of American people who make use of the give it gained patients in on – Reality things away from you, and your diet. Talking to your doctor about your use of medical marijuana may doctor time visit one will are mixed with periods of intense activeness. Considering the current trends in anti-smoking legislations, Marijuana endocannabinoids aches, bill to use marijuana for medical purposes. best portable vaporizer Out of these 14 states, California was indeed the need making doctors an specific and employees who need it badly for medical purposes. Other substances tested included anti-psychotics, anti-emetics, symptoms selection, the can of the marijuana that will be dispensed. Marijuana will likely stay as a Schedule I drug, you must and is found marijuana seeing spasticity of muscles related with the disease.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)