Pinkule

Aneb lehce transparentní a naleštěné kulky, které nemusíte brát vážně. Než si článek rozkliknete dále – uhodnete, z čeho jsou vůbec vyrobené? ;)

Marinované ředkvičky á la Angel

Jsou to ředkvičky. Marinované a glazované ředkvičky! Ulovil jsem je na nedávné cuketkavé návštěvěrestauraci Angel. Krom zevrubně promyšleného a pečlivě připraveného jídla mě právě tyhle kuličky pobavily nejvíc.

Podávali je k fantastické aromatické hovězí kližce s rýží a s bylinkami. Byly lesklé, baculaté, měkoučké, slaďounké a příjemně kořeněné. Ideálně se snoubily s masem a s omáčkou. Na první kousnutí jsem je dokonce dokonale zazdil a několik vteřin je považoval za liči, nebo jiné exotické ovoce.

Kulky jedny! Tak moc jsem na ně myslel, až jsem doma nažhavil staré sovětské obvody reverzního inženýrství. Zde jsou mé výstupy.

Re-koncept

Mentální obraz originálních a těchto uklohněných ředkviček je, troufám si říci, velice podobný. Vycházel jsem z toho, že vím jak chutnají, jak na konci vypadají a že byly marinované a glazované. Koupil jsem si:

  • ředkvičky (neoloupané, čisté, pěkné)
  • ocet (zrovna mě fascinuje čínský rýžový), cukr (obyč kryštál) – oba dle chuti
  • koření – badyán, hřebíček, nové koření, skořice, sekaný čerstvý zázvor, citronová tráva (zbyteček z lednice ;)
  • voda (tolik aby se ve vhodné nádobě zakryly všechny ředkvičky)
  • troška másla, sůl, pepř

Odzadu odkoukané odvození:

  • v malém kastrůlku jsem svařil nálev z octa, cukru a koření
  • chuť jsem střelil do sladkokysela
  • ředkvičky jsem pak nálevem zalil a nechal odpočinout v ledničce přes noc (možná kousek dýl)
  • vše i s nálevem jsem vrátil do kastrůlku
  • tam jsem vyvařil nálev na sirupézní minimum (cca 30–40 min), přidal ještě trošku cukru krystalu navíc + oříšek másla a pěkně oglazoval

Výsledné ředkve jsou k nepoznání – barevné, měkké, aromatizované. Největší sranda je, že barvy ze šlupky se sice v nálevu smyjí, místo toho ale proniknou až do hloubky a celé kulička je tak růžová. Kořením i nálevem se dá pěkně štelovat chuť – ředkvička slouží, jako ideální chuťová modelka.

Kdybych od obsluhy neslyšel, že jsou marinované, asi bych je jen srovnal do zapékací misky s vodou, kořením a máslem a dal je do trouby. Nebo ne. Šoupnul bych je na chvíli do ochuceného masového vývaru a pak rovnou glazoval. A co takhle, kdybych se úplně vyprt na to asijské koření a zkusil, co to s nimi provede v cukru a másle. Nebo bych ta nebožátka podle opil v dezertním víně???

Ach jo. Možná bych vůbec udělal nejlíp, kdybych se tam znovu zašel podívat a nastražil odposlouchávací zařízení rovnou do kuchyně… ;)

Líbí se vám takové srandy? Máte nějakou zeleninu, se kterou umíte něco podobného? Zelenina na sladko a ovoce na slano? Máte rádi tyhlety dedektifní reverze & recepto-perverze? Šli byste na to jinak?

Reklama

Komentáře

:) moc hezke a urcite chutnunke..;).. a aj ja mam mam… baklazany malinkate a su bozske..;)

Pinkule jsou krásné a už od pohledu velmi chutné!
Přiznávám, než jsem rozklikla, hádala jsem jeřabiny či červený rybíz. Takhle nějak vypadají v mém kompotu či rozvaru. Hned mi nedošla ta velikost… Chichi… Ale je fakt, že na talířku pro panenky by to šlo…
Hm, dnes nemám fantazii, dostal jste mne, pane Cuketko!
Bůček, chleba a teď ředkvičky! Ach…

Anonyme, prosím vrať se a hoď sem recept na ty baklažány!

Můj oblíbený zvrácený recept je vlastně docela jednoduchý. Karambola (http://m.blog.hu/…arambola.JPG) se solí a pořádnou dávkou pepře, zakápnutá olivovým olejem. Pro ty, kdo to neznají: Karambola je jinak sladké ovoce, které mi chuťově připomíná něco mezi angreštem, kiwi a sladkou paprikou.

taky jsem hádala rybíz.
Výborné jsou jahody s balsamico, ale to je klasika ;-)

Přiznávám, protože pan Cuketka je na podobné piškuntálie kadet s hvězdikou, podobně jako pivli jsem hádal červený rybíz na mrňavé mističce. Tedy ředkvičky by mě nenapadly ani náhodou! Je to ale úžasné, oku lahodící a určitě mňamózní, jdu do toho!!! :-D

Mě jednou úplně rozebrala podobná „zvrácenost“ Jamieho Olivera, když podával vanilkovou zmrzlinu s hrubou mořskou solí a extra panenským olivovým olejem. Byla to bomba!

Jednou se mi povedl výborný štrůdl, kde jsem místo jablek použila, světe div se, cuketky :). Bylo to klasicky nasladko se skořicí. A nikdo to nepoznal! Nastrouhané cuketky jsem ale nechala nasáknout hnědým cukrem ;)

Já měl v Maďarsku skvělý štrůdl s červenou řepou nasladko. Jo to jsou věci…Taky mě překvapilo jak dobře se snáší s pomerančovou kůrou.

Občas doma dělám vepřové kotlety s celerovým zelím podle maminky. Celer se ručně nakrájí na nudličky velikosti sirky, osolí se, trochu pocukruje a restuje doměkka v širokém kastrolu se silným dnem na troše másla. Nakonec se ochutí citronovou šťávou podle chuti. No a tyhle skvělé nudličky se navrší na jakkoliv upravené kotlety (třeba dušené na paprice a česneku nebo minutkové) a posypou sýrem (dobrý je ementál), který se nechá pod pokličkou roztavit. S bramborovou kaší je to výtečný.

malý tip k červené řepě, syrovou oloupanou nakrájet na kostky asi 2 – 3 cm, na osminky cibuli, pár celých stroužků česneku, všechno to hodit do zapékací mísy(my děláme v simaxu), zakápnout oliv olejem, posypat 2 – 3 lžičkami cukru(používám třtinový fair trade), a zakápnout balsamicem(může být i víc, ono se to nějak ztratí, dávám tak 3 – 4 lžíce) a dát zakryté péct do trouby, doporučuji péct pomalu a něco kolem hodiny i déle, semotamo s obsahem zatřást, ať se chutě propojí a nepřipéká se, očekávám tisíce děkovných dopisů :-)

Tedy, jestli je pravda to, co tu čtu, tak je to geniální. Dokud si to ale sama nevyzkouším, tak prostě neuvěřím, že ty kuličky v misce (obrázek nejvýše) nejsou rybíz. Co ty šťopky na bobulích? To jsou přece rybízové šťopky! :-))

Taky jsem to tak identifikovala. Ale ony to budou asi ředkvičkové pupíky…:-)

Rachad: měl jsem na projížďce v Maďarsku na lodi zřejmě také, výborné, leč když jsem se dobral origo názvu, byl v jejich rodném jazyce :-( (kdo by to čekal…že..)

a já myslel,že je to angrešt…
no teda,baštil jsem dušené ředkvičky s vepřovým a bylo to taky
senza…
Cuketko zapoj do soutěže nějaké podobné fotky s překvapením
moc rád hádám z podobných fotek, co je to vlastně za suroviny :-)

..ja som si vitazoslavne o) myslela ze to su egrese-navyse tam vidno take daco zilkate a to redkvicky, ale su uzasne ;)

Olivovnik: S baklazanikmi to je podobne ako s tymito redkvickami. Akurat, ze ich najprv chvilku obvarime cele, len ciapocku opatrne zlupneme, potom otvorime malym pozdlznym rezom, trosku nasolime, nechame zatazene okapat a nalozime do limewater ( voda + vapno) potom je postup zhodny… a mozu byt plnene celym strucikom cesnaku a orechom a lahodnou feferonkou ;-) ..problem je len, ze baklazany maju byt naozaj malinkate dlhe tych 6 cm…ine sa nehodia. V Bratislave som ich kupovala na trhu od bulharov…z tych malinkych sa robi dokonca aj dzem ;)

17:To zní jako makdús!Ale ten se připravuje malinko jinak…Ale kvašené minililky s náplní z ořechů, česneku a feferonek – to sedí!Delikatesa!

adam: dušené ředkvičky jsme měla s králíkem v omáčce, v restauraci u La Rochelle, fakt dobré ;-)

18:Magdus delikatesa je a pravom. Tieto sa len nalozia do nalevu z vody, octu,cukru, bobkovy list, nove korenie, klincek, saturejka..potom sa karalemizuju.Jeden moj znamy ich dokoncaa len supne na panvicku s cukrom or kvalitny tmavy med a podava ako prilohu k jahnacinke. To iste s cesnakom alebo malinke cibulky a feferonky..;-)…na redkvicky sa chystam..som zvedava na ten smak ;)
Na lilky na sposob tisic a jednej noci su odbornici turci. Dokazu s nimi carovat..;)

hmm to zni dobre! sladkokysele veci, neobvykle zpracovani, hodne koreni, to vypada dobre! (zrovna ujizdim na repno-jabkovem a mangovem chutney z marks+spencer, ty redkvicky sou podobne sladkokysele zvlastni lakadlo. zkusim)

20: Mám dotaz téměř soukromý. Čeká mě dvouměsíční „nucený“(pracovní) pobyt v Bratislavě. Můžu časem poprosit o nějaké tipy na nákupy a levné žrádelny?Jsou v Bratislavě Turci nebo Arabové?A jestli – tak, cože?!Už zase?:-)) Ftípek!

Když se tu mluví o řepě, překvapily mě z ní chipsy a teď o víkendu jsem v UK viděla chipsy dokonce z petržele, ale bohužel nekoupila:-(
A mám prosbu, nevíte prosím někdo, jaká že se to podává omáčka k pekingské kachně ??? Předem moc děkuju za radu!!

(1) „Chipsy“ (crisps) tu opravdu z řepy a petržele (parsnip) jsou. Míchané. Docela OK.

(2) Hoisin sauce.

Moc děkuju, trochu jsem doufala, že se právě Vy mé otázky ujmete, budem Vám u kachny blahořečit…

Parsnip je pastinák, ne? Znám směs čipsů ze sladkého bramboru (batátu), obyč. bramboru, karotky, pastináku (je sladší než petržel) a červené řepy. Pečené se sype hrubou mořskou solí. A je to nádherně barevný…

Jiřinko, to je vono. Jen tím obyč bramborem si nejsem jist, ale to je detailík. Ta barevnost směsi je velkou předností.

Překlad angl parsnip také asi budete mít správně. Kořenovou petržel jsem v UK ještě neviděl, parsnip je tu velice běžný. Tvrdé nátury z něho dělají i „víno“, takže cukr jistě obsahuje.

Pastinák často v obchodech vydávají za petržel. Ono to do polévky tolik nevadí, navíc je opravdu sladší.-)

Ovoce na slaný či ostrý způsob, případně zeleninu na sladký mám moc ráda, napíšu později pár svých oblíbených, te´d spěcháááám!:-)

pivli 28
no, mě osobně teda pastiňák do polévky vadí, podle mě páchne a už jsem si párkrát polévku zkazila, než jsem začala být obezřetná, oni totiž, jak píšeš, na něj klidně napíšou petržel:-((
Takže teď očichávám už v obchodě…

No to je teda oblafnutí! Já taky věřila, že je to rybíz..mátla mě jen velikost mističky, která by musela být spíš pro skřítky…Recepto perverze se mi podařila naposled před Vánoci. Chystala jsme se udělat na nedělní odpoledne špeátový závin. Vytáhnu listové těsto z mrazáku, připravím si špenát…a válím, válím, no těsto se chovalo nějak divně, ale byla jsem unavená a na ten závin se těšila, tak jsme válela dál a nenechala se zvyklat. Udělala jsem závin a šup s ním do trouby. Zvláštní těsto říkám si a ochutnávám ždibeček z válu.. Byl to slaný závin z lineckého těsta:-))) A byl celkem poživatelný. Mě aspoň chutnal:-)))

29. To já s pastiňákem problém nemám. Dávám ho přiměřeně, kousek k masu, když probublává a pak spolu s mrkví, celerem a případně další zeleninou osmahnu na másle(někdy přepuštěném,chichi). Když je petžel, dám petržel, když pastiňák – šup s ním do polévky. :-))))
Všimla jsem si, že v Anglii o petržel (kořenovou) v krámě nezavadím, ale pastiňáku je všude plno.

Vložila jsem s dovolením můj oblíbený recept (který jsem v této podobě uveřejnila již na měkolika webech, takže pokud ho někde uvidíte, je fakt můůůj!) :-)
Omlouvám se za délku komentáře, nechci to dávat do Zápisků, tam chystám něco jiného, s dovolením.
Návštěvy si tento recept žádají velmi často.
Je to kombilace ovoce s masem, nic světoborného, ale je to dobré.

Grilované kuřecí špízy, podávané s křupavým kuskusem a rajtou

POTňEBNÉ PňÍSADY

Na 4 porce potřebujeme:

Špízy:

4 kuřecí stehenní řízky,
1 balení baby banánů (případně 2 klasické),
2 naťové cibulky,
panenský olivový olej,
2 PL lžíce curry pasty červené (nemáme-li, použijeme kvalitní curry koření, asi 2–3 čajové lžičky),
šťávu ze dvou limetek,
sůl,
špetku chilli nebo Harissy,
2 lžičky sezamových semínek – nejlépe neloupaných,
lžíce medu,
pár kapek kvalitní sojové omáčky (nemusí být)
čerstvý koriandr nebo petrželku,
špejle či grilovací jehly,

Kuskus:

250g kuskusu (např.firma Bacchini),
250ml zeleninového bujonu,
mladou cuketku, (olalala!)
několik stonků řapíkatého celeru,
panenský olivový olej nebo máslo

Rajta:

1 smetanový jogurt(ideální je řecký) – pro dietnější formu zvolíme např. Activii,
velkou salátovou okurku,
římský kmín,
mletý pepř,
sůl,
1 –2 stroužky česneku,
pár kapek limetkové šťávy nebo trošku nastrouhané kůry,
panenský olivový olej,
čerstvá máta, koriandr.

POSTUP PňÍPRAVY

Kuřecí maso si naložíme nejlépe přes noc.
Smícháme curry s olivovým olejem, špetkou soli, šťávou z limetky, sojovou omáčkou, nasekanou petželkou a do směsi vložíme maso nakrájené na kousky o velikosti cca 4×4cm a necháme odležet v chladu.

Banány také naložíme, stačí klidně tak na hodinku.
Limetkovou šťávu smícháme s medem, sezamovými semínky a chilli nebo Harrisou, do marinády vložíme banány nakrájené na silnější špalíčky a opatrně promícháme.

Rajtu si také můžeme připravit den dopředu, krásně se proleží a vychlazená chutná báječně.
Olupeme salátovou okurku a nastrouháme ji najemno.Necháme pořádně odkapat, vymačkáme co nejvíce šťávy, kterou vypijeme pro osvěžení.
V misce si rozmícháme jogurt, přidáme trochu olivového oleje, římský kmín(asi čajovou lžičku), sůl, mletý pepř, šťávu či kůru z limetky, prolisovaný česnek.Vše promícháme,Přidáme okurku a nasekané bylinky – koriandr s mátou.Znovu promícháme, dochutíme dle potřeby a povrch rajty zakapeme ještě olivovým olejem.Dáme do chladu.

Kuskus uvaříme dle návodu.
Já vařím takto:
250ml vývaru nebo zeleninového bujonu z kostky přivedeme k varu.Přidávám ještě asi polévkovou lžíci olivového oleje.
Vývar stáhneme ze sporáku, postupně do něj vmícháme 250g kuskusu a šleháme vidličkou tak dlouho, dokud se téměř všechna tekutina nevstřebá.Přidáme cuketku a řapíkatý celer, oboje nakrájené na kostičky.Kuskus přikryjeme a necháme tak 5 minut odpočívat.Výrobce dopručuje poté ještě chvilku promíchat na mírném plameni.Podle mé zkušenosti to není třeba, kuskus krásně „dojde“ i bez dalšího vaření.Úplně nakonec vmícháme kousek másla nebo ještě trošku olivového oleje, promícháme a vidličkou jakoby načechráme.Zeleninka v kuskusu bude nádherně křupavá, odtud tedy název v titulku.

Vlastní špízy připravíme takto:

střídavě napichujeme kuřecí maso, banány a kolečka naťové cibulky na špejle či jehly, grilujeme ze všech stran do zlatova a potíráme zbytkem marinády.

Na talíři podáváme s křupavým kuskusem a vychlazenou rajtou.
Je to mana nebeská, návštěvy pravidelně vyžadují repete!

Několik poznámek:

Koriandr se dá nahradit petrželkou(ne každý ho má rád nebo je pro něj dostupný),
limetka citronem, ale už to pak není ono.
Harrisa se dá koupit jak ve formě pasty, tak sypké směsi, používám obojí.
Doporučuji zkusit baby banány, jsou aromatičtější než běžné.Ale i ty jsou pochopitelně prima.

Někdy dělám špízy z prsních řízků nebo krůtího masa, ale jak vědí mazáci, stehenní řízky jsou šťavnatější, byť tučnější.

Přeji dobrou chuť!!!

Pro mě jsou vítězem feferonky plněné hrozinkami v octovo-medové zálivce. Lahoda…

Uf, tak ředkvičky jsem taky neuhodla… Ze zvrácených receptů znám jenom melouny ( vodní, cantalope, honeymelon nebo i papáju), hodně vychlazené a posypané solí a čerstvě mletým pepřem (černým nebo červeným). V letních vedrech nepřekonatelné.

Nadhera, já dělam Jahody na cayensém pepři je až neuvěřitelný co se stane, když se spoji ostrost pepře a sladkost jahod.

Skuste CESNAK PO MONGOLSKY, zvladne to aj zaciatocnik a navyse si ho mozete pripravit dopredu:
4 hlavicky pekneho cesnaku (vyberte taky, aby nebol stary a hlavne prilis suchy) rozoberte na jednotlive struciky, Pozor, tie uz nelupte, nechajte ich kazdy vo svojej vlastnej supke. Dajte ich do maleho kastrolika. Pridajte 4 pol. lyzice sojovej omacky, 3 pol. lyzice cukru a zalejte vodou len tak, aby boli ponorene. Privedte k varu, stiste plamen na minimum a pomaly duste 2 hodiny. Nemiesajte, iba obcas zatraste hrncom a podlievajte vodou, alebo bielym vinom. Nechajte ho v naleve vychladnut a mozete ho konzumovat, ale lepsie je nechat ho marinovat do druheho dna. V chladnicke vydrzi aj 5 dni.
Pred podavanim nalev zlejte a misku s cesnakom dajte volne na stol, kde si kazdy berie podla chuti. Hodi sa na tabulu s azijsou hostinou, ale aj k akemukolvek grilovaniu. Je sa tak, ze strucik cesnaku chytite medzi palec a ukazovak a jednoducho si ho zo supky vytlacite do ust.
Nebojte sa toho, ze je to brutalne, prave naopak. Cesnak v tejto uprave je lahodne sladky, uplne jemnej chuti a rozplyvajucej sa konzistencie. Na Vasom jazyku vytvori lahody predel medzi jednotlivymi sustami hlavneho chodu.
Dobru chut!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)