Hrušky z tržnice

Vyjeveně koukám, jak dobře se mám po jednom jediném nákupu v tržnici. České podzimní hrušky by měly kandidovat na hrad. Nejen že se, na rozdíl od jablek, kutálejí jen jedním směrem, ale navíc jsou absolutně nedostižné ve své šťavnatosti a konzistenci. O hromadě voňavých esterů, které jim dávají typické aroma, ani nemluvím!

Dumám, proč ještě neslavíme nějaký hruškový festival, nebo proč nezpůsobují stejnou mánii jako třeba chřest nebo profláknuté dýně. Přitom se na nás hrnou hned ve třech vlnách — letní, podzimní a zimní. Navíc se kromě zavařovacích a cukrářských orgií dají pěkně použít i ve slaných receptech.

Na fotce vidíte pár kousků, které jsem nabral hlavně u pana Němce. Dušoval se, že jich má až 22 druhů!

Zleva je to voňavá a šťavnatá máslovka, kterou má označenou jako Championku. Vpravo od ní je hruška Lucasova, která potřebuje pomalu dozrávat zhruba až do listopadu, teď ještě spí. Dál je Belgičanka Charneuská z počátku 19. století, která se v konzistenci skoro blíží sladkému máslovému krému. Kdyby neměla slupku, rozplyne se v puse úplně.

Alexandra (taky snad Boscova lahvice) je zatím spíš křupavá a s kyselinkou. Prý se může taky nechat dojít až na konec podzimu. Poslední kráska úplně vpravo je Karina. Ta je zralá i šťavnatá už teď. Voní skoro na dálku a má intenzivní chuť skoro až do kompotu.

Barvy, šťávy, vůně, sladkost a sem tam nějaké to zrníčko. Hrňte je na mě! ;)

Hrušky nebo jabka? A když hrušky, tak jak? ;)

Reklama

Komentáře

V současné době ujíždím na jablkách. Ale hrušky mám také moc ráda a Vaše fotka je tak inspirativní, že si v sobotu na Kubáni taky zahruškuju domácnost. Hrušky i jablka preferuji především syrové, případně v obligátním doprovodu sýrů a ořechů. Marná není ani kombinace s parskou šunkou či tyrolským špekem. Ještě o řád nebo spíš dva je sofistikovanější partnerství hrušek a kachen. Taková foie gras na perníku s podušenou hruškou ve víně…nebo kachní prsa s jablky a ciderem…Hmm?

↪ 1 L.A.: Taková foie gras na perníku s podušenou hruškou ve víně…nebo kachní prsa s jablky a ciderem jste velmi, ale velmi nebezpečná! hmmm, ano! :)

Štavnaté dozrálé na kousky nakrájené hrušky nasypat do pekáčku, zalít směsí smetany a medu a zasypat vlašskými ořechy. Zapéct. Výsledek je jedinečná mňamka.

↪ 2 pan Cuketka: :-) Ještě jedna kombinace: Vepřová pečeně pečená pomalinku s oloupanými kyselejšími hruškami a pár lžícemi fíkové marmelády. Šťávu bych jen rozmačkala a zjemnila máslem a pár kapkami citronu. Vhodná příloha – krémová polenta.

Na zahradě máme několik stromů máslovek a pak takzvané „kameničky“ – nevím jaký je přesný název – . každý rok se urodí strašná spousta , ale já musím válčit o každou hruštičku, kterou chci použít do kompotu nebo jen tak samotnou sníst. Důvod je prostý – chlapi u nás v rodině uznávaj jediné zpracování hrušek a to je HRUŠKOVICE! Uznávám že je voňavá, zahřeje a ochromí(doslova) každou návštěvu. Ale já musím chodit tajně ujídat hrušky na zahradě potmě;o)))

Hruška je mocná! :o) Nemívala jsem hrušky nijak zvlášť v lásce, pak chvíli ano, když jsme dostali přepravku lahvic, které se během jediného týdne proměnily ve šťávotrysky slasti a rozkoše. :o) Pak mě to zas pustilo a teď už několik let na hruškách silně ujíždím – čili za současného stavu rozhodně HRUŠKA! :o) Nejraději nasyrovo, samotné nebo sýr a ořech nebo sušená šunka. :o)

(Pardon, nadbytek smajlíků je způsoben tématem, mám pusu od ucha k uchu a sliním. ;o)

Hrušky, hrušky, hrušky! Jablko je v pořádku, ale dobrá hruška je zázrak! Něco jako žampion versus liška. Hrušky čerstvé, pečené, vařené na pyré (k palačinkám, lívancům, ovesné kaši…). Hrušková povidla! Anebo dokonlá kombinace z jednoho hrnce: brambor, šalotka, hruška, vepřové a modrý sýr.

A co oblíbená odrůda? Pro mě Konference, případně Boskova lahvice. Obecně mám ale radši hrušky tvrdší spíš než úplně dozrálé.

Hrušky i jablka…ono záleží jaká odrůda na jaké použití. Ale hlavně aby to nechutnalo jako ty polystirenový z obchodu.
Na jídlo jablka křupavá, šťavnatá, správně chuťově vyvážená (poměr sladkost/kyselost). Hrušky na jídlo šťavnaté (máslové), sladké, tak akorát zrnité a naopak trošku tvrdší na vaření. Nedávno jsem pekla čokoládový dort s quinoou, hruškami a pařížskou šlehačkou. Výčet všech dobrot a kombinací asi není v lidských silách.

Dnes ráno jsem koupil na Jiřáku Boscova lahvice a právě je dlabu. Jsou přezrálé, sladké jak med. Hruškomilci nebijte mě – mam je podchlazené z lednice, oloupané, rozkrájené na osminky, s odstraněnými jadřinci a vším „co se nejí“, položené na velkém bílém porcelánovém talíři a jim je příborem. A hle, Cuketka nám Hruškuje až mírně Hruškatí též… Tak dobrou chuť. Dan.

Doyenne du Comice, v jejích nejlepších letech, se letos vyznamenala bohatou úrodou. Možná jí prospěla hrušeň Concorde (kříženec Conference s někým?), dar to od příznivce, vysazený poblíž před pár lety. Vyžaduje totiž k opylení partnera/ partnerku.

Concorde = 6 hrušek, Doyenne= 6 převelikých košů.
Paní J (s nádhernými zuby) má hrušky ráda tvrdé, já si ještě pár týdnů počkám.

↪ 12 Dan: Lze jen doufat, že k dokonalosti to zapíjíte pravou „perry“. Hruškovou obdobou jablečného cideru. Těžko k mání, i v UK.
Pozor, nenechat se napálit (skandinávskými) imitacemi. Hrůza.

"…hrušky by měly kandidovat na Hrad (!) prosím.
Jinak my s hruškami rádi slanou koláčovou klasiku- křehké těsto, kozí(plesnivý) sýr, hrušky, ořechy.
No a když jsme u toho alkoholu, není od věci nechat oloupané hrušky pomalu dusit ve víně s kořením(krásně se nacucají a zabarví), k tomu ořechová zmrzlina a mascarpone.aaach…

Moji favorité jsou hrušková marmeláda se zázvorem, hřebíčkem a skořicí, skořicové muffiny s hruškama a čokoládový koláč s hruškama…No a samozřejmě hruškovice…a hruškové křížaly..

Ale huš pane Cuketko, na zahrádce nemám ani jednu hrušeň (stromečky jsou běh na dlouhou trať) a tak bych si dal hrušková povidla, nebo třeba hruškový frgál (o dobré hruškovici nemluvě). Já snad obrazím sousedy a provedu jim revizi na zahradě.
Apage Satanas

↪ 16 míša: Nebyl by prosím recept na ten koláč? Mám v lednici hrušky i čokoládu a nevím co s nimi :-) Děkuji

Zdravím,

hrušky i se stopkou oloupu a povařím v červeném víně spolu s cukrem a skořicí (na 0,5 l vína tak 10 dkg cukru, šťáva z půlky cetronu, balíček vanilkového cukru a celá skořice). V nálevu je nechám vychladnout a podávám s ušlehanou smetanou, do které přidám trošku toho lahodného nálevu. Posypu drcenými oříšky. Vynikající.

Hrušky, hrušky a jedině hrušky. Jablka jen když nejsou hrušky. Doma v Čechách máslovky, tady v USA odrůda, co se jmenuje Williams, klidně tři za sebou, i s ohryzkem (bez šťopky).

Dostali jsme tři přepravky hrušek a já nevím, co s nimi, abych využila jejich potenciál … Baštime je syrové o106, ale ráda bych je „zachovala“ v jiné podobě i na zimu. Předem děkuji za tipy!

Hručkové (spíš méně zralé plody) a banánové plátky zapečené do zlata s ořechy a rozinkami na másle s třtinovým cukrem (nebo medem).

Přemíru hrušek usušit…do zimy nevydrží a není to trvanlivostí :-)

Mám ráda jabka i hrušky, ale hrušky mi míň vadí na kůži, takže je jím víc.

Od mámy jsme dostali hruškový povidla a když říkala, že jí daly dost práce, bylo nám líto si to jen tak napatlat na chleba.
Takže jsem udělala lívance alá Jamie s povidlama a tvarohem, byla to lahoda!

Hrušky ANOOO!!! Kam se hrabou jabka. Ty maj jediný štěstí, že narozdíl od těch mršek šišatých vydrží. Pamatuju si, že jsem si loni od pana Němce donesla 12 druhů a dělali jsme doma ochutnávku. (Každou mi zabalil do novin zvlášť a napsal na ni, co je zaš. Tenhle pán, to je poslední rok snad jediný důvod, proč se do Holešovic trmácet. Ale dovést domů tu fůru ovoce taky není jen tak (-:

„Dušoval se, že jich má až 22 druhů!“

Říká se tomu odrůda, ne druh…

Svatá Terezie z Ávily trénovala sebeovládání tak, ze si na stůl, u kterého seděla, položila hrušku a celý den se na ni koukala, aniž by se jí dotkla, natož ji snědla. Hruška byla pokládána za to nejchutnější a nejsvůdnější, co člověk vůbec mohl jíst. Asi ekvivalent dnešní čokolády.

Já dělám hruškovej „křupák“ (crisp), dneska zrovna kombinovanej s jablkama… jedna z mála dobrejch věcí, co jsem se naučila v Americe :-).

Do pekáčku hrušky/jablka na plátky, zasypat drobenkou z hrnku jemných ovesných vloček, půl hrnku krupičky, hrsti třtinového cukru a cca dvou lžíc másla. Zapéct dozlatova. Nikdy nevydrží na stole dýl než deset minut ;-).

Pěkně zní, jen když se pořádně upeče: křupy, křup! ;-)))

HRUŠKA je vyšší jablečná, zdá se mi. Má výraznější aroma než jabko, podle mne. Na jablka mám lehkou potravinovou alergii, hrušky můžu v megakilech. Nejraději jednoznačně máslovku, wiliemku (do dezertů) a sašu ( nedozrálá i přezrálá). Á propos: co bylo dřív? Hruška či jabko?

Komentáře jsou uzavřeny.