V čem si vést recepty? RSS

Štítky: , , ,

9 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Mám doma bambilion kuchařek a různě pozískávaných receptů na papírcích, ručně psané kuchařky po předcích a další podobný materiál. A protože každé hledání konkrétního receptu mi zabere několik desítek minut (v tom lepším případě, kdy vím, kde zhruba hledat), hodlám si to všechno přepsat do elektronické podoby.

    Takže hledám optimální způsob, jak tak učinit, abych po čase třeba nenarazil u nějakého receptového programu na jeho limit (fakt bych neocenil, kdybych vložil 65535 receptů a odmítalo mi to recept č.65536).

    Zároveň chci něco, v čem se budou recepty psát pohodlně, kde se budou dát dobře štítkovat a pak podle těch štítků filtrovat, kde se bude bleskurychle vyhledávat, kde se bude dát vyhledávat podle více kritérií najednou (tj. např. „vyhledat jídlo z kategorie Hovězí maso, kde je v surovinách mrkev a česnek“), uvítám také automatické zálohování (optimálně i na web, ale to si kdyžtak ošéfuju externím programem), snadné importy a exporty, bezproblémový přenos databáze na jiný počítač… A pokud půjde o něco, v čem si můžu vyměňovat recepty s jinými uživateli téhož programu, bude to příjemný bonus (ale netrvám na tom).

    (jo a raději bych se vyhnul Excelu či Accessu; tedy alespoň z toho pohledu, že to nehodlám programovat, nejsem databázař)

    Poradíte? Používáte vy sami něco?

  2. já jsem se jednou rozhodla, že si vše podle kategorií přepíšu do excelu, ale strávila jsem nad tím tři dny v kuse a ve výsledku jsem neměla ani desetinu v PC nabouchanou. Nakonec jsem se rozhodla, že až budu mít znovu čas a chuť, tak se vykašlu na přepisování a oskenuji si do počítače rejstříky či seznamu receptů v jednotlivých knížkách a časopisech. Sice se v tom nedá tak dobře vyhledávat, ale pořád je to rychlejší než vytáhnout své čtyry krabice s časopisy a celou jednu knihovničku s knihami :o)

  3. Pár receptů a takových věcí jsem začal shromažďovat pomocí Evernote – http://evernote.com/

  4. Používám taky Evernote, se zálohou a synchronizaci na web. Navíc aplikace existuje nejen pro PC nebo Mac, ale i pro chytré telefony skoro všech systému.

  5. Nesplní to požadavky z úvodu, ale po letech a různých pokusech jsem na začátku roku skončil na tomto nejjednodušším možném počítačovém systému.

    – Recepty píšu do obyčejných souborů TXT. Jeden recept, jeden soubor.

    – Mám je jen rozdělené do podadresářů (hlavní jídla, polévky, moučníky apod).

    – A celý adresář synchronizuji pomocí Dropboxu: takže mám všechno na všech počítačích, na mobilu i iPadu, k tomu nasdílené na účet mé ženy, která se k receptům taky dostane přes mobil. A k tomu mi to ještě zálohuje server.

    – Neopisuji, co mám na papíru. Ale když něco uvaříme, hned to jde do TXT. Takže tvořím databázi živých receptů, které opravdu používáme.

    – Kdybych chtěl štítky, tak mě napadlo, že bych je psal třeba na konec souborů stylem #něco. A vyhledával je pak ve správcí souborů s volbou prohledávat obsah.

    Je to hrozně jednoduché a bez pokročilých funkcí. Ale stoprocentně kompatibilní, nikdy se nestane, že bych textový soubor nepřečetl. Jsem s tím spokojený a od doby, co jsem to zavedl, mě neláká hledat něco dalšího.

  6. Už několik let používám tohle: http://www.receptydoma.cz/
    Sice jsem si to poněkud překopala k obrazu svému, ale funkčně mi naprosto vyhovuje. Vyházela jsem skoro všechny původní recepty, naprosto překopala seznam kategorií, ale uživatelsky je to strašně pohodlné. Velmi jednoduché vkládání z internetu, e-mailu, jakéhokoliv textu, jednoduché vkládání obrázků, takže z oskenovaných věcí přepíši jen seznam ingrediencí kvůli vyhledávání. Databázi lze jednoduše přenést do jiného PC se stejným programem, recepty je možno jedním kliknutím převést do několika různých formátů jako např. text, PDF…
    Asi není dokonalý, ale uživatelsky velmi přátelský, a stálo mne to zaslání jednoho receptu.

  7. Já jsem freestyler, takže těch pár základních receptů vedu ve vlastním hardwaru umístěném příhodně na krku. Jakmile jednou něco uvařím, tak si recept v hrubých rysech pamatuju. ;-) Jinak vařím svoje variace.

  8. Geniální program pro MacOS je:
    http://www.macgourmet.com/

    Splňuje všechny vaše požadavky a mnohem více… Nějaký podobný software bude pravděpodobně k sehnání i pro Windows.

  9. K Evernote: googlujte „evernote recipes“, najdete hromadu návodů, jak si Evernote přizpůsobit vlastním potřebám. Samozřejmě to neumí tolik jako specializované programy, ale ta přenositelnost, archivace a možnost exportu je super. + samozřejmě štítkování & hledání.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.