Mléko z automatu VS. plnotučné mléko RSS

Štítky: ,

19 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zkušenost s automatovým mlékem. V obchodě kupuji zásadně plnotučné např. jihočeské, nebo selské a bio. Pokaždé když ale ochutnám mléko z automatu, které by podle všech komentářů mělo mít mnohem lepší chuť a větší přirozený obsah tuku, tak mi připadá jako naředěné vodou a vůbec ne jako tučné. Má někdo podobné zkušenosti? V americe má mléko od farmáře kolikrát i několika centimetrovou vrstvu smetany a tady taky nic:-(

  2. ↪ 1 snookie: Mluvíte o všech mlékomatech, nebo o jednom konkrétním? Je totiž velmi důležité, odkud se do mlékomatu mléko vozí. Pokud se vozí z chovu, kde chovají pouze vysokoprocentní holštýnky, mléko bude málotučné a málo bílkovinné. Je to taková bílá vody, přesto, že je čerstvě nadojená. To je doména plemene holštýn, že dojí obrovské objemy, ale málo tučné a málo bílkovinné. Je důležité v jakém ročním období mléko kupujete, v různém období je mléko jinak tučné. Mlékomat má míchání, protože mléko chladí a kdyby ho přitom nemíchal, nachladí se mu na chladící plochu, takže mléko při chlazení míchá, tudíž pokud ho donesete domů, čekejte minimálně 12 hodin, než se vám usadí smetana, lépe 24. Například kombinované nízkoprodukční pastery spolu s chlazením mají navíc nevýhodu, že mléko jemně homogenizují a nelze pak smetanu oddělit vůbec, netuším, jak to mají mlékomaty, ale je to také možnost, pokud se neusadí smetana žádná. To, že by do mlékomatu někdo vozil odstředěné mléko pochybuji, to by musel být mlékomat pod hlavičkou nějaké mlékárny, jinak to v podstatě v jakomkoli provozu je těžko možné.

  3. Nekupuju v mlékomatu, ale skutečně tučné a sladké, na chuť nezkonkurenčně nejlepší mléko co jsem měla, je z farmy dolenec. Sladké, piju ho jen na chuť. Litr ale za 33 kč. Nevím, co mají za plemeno ani zda je to pastvou nebo čím, ale takhle dobré mléko jsem naposledy pila jakési drahé organic někde v Británii. To píšu jen jako tip. To s těmi mlékomaty je zajímavé, díky za rozšíření obzorů.

  4. Teď jsem si kupovala mléko v holešovické tržnici. Jednou to jak vozí tím bučícím autem a jednou přímo z JZD. U všech dost podobná zkušenost. Mléko jsem nechala stát, ale smetany se udělal spíš takový prstýnek, než vrstva. Např. selské od olmy nebo plnotučná madeta mi prostě chutná víc. Možná z nich mám pokroucené chuťové buňky, ale zkrátka mi připadají takové plnější (co se chuti týče)

  5. Mám presne rovnakú skúsenosť. Mlieko takmer bez tuku, chuťovo žiadny rozdiel proti Tatranskému krabicovému, ktoré kúpim v každých potravinách. Úprimne povedané, čakal som od mliekomatov viac. Možno je to spôsobené kravami, možno niečím iným, ale ako spotrebiteľovi je mi to v zásade úplne jedno.
    Potvrdené aj kamarádom, ktorý má z detstva skúsenosť s čerstvo nadojeným mliekom.

  6. já se musím mlékomatu zastat, mléko chutné, v lednici má druhý den 5cm zátku ze smetany – poctivě ji sbírám a dělám z ní zmrzlinu.

  7. ↪ 6 dadaz: Dobré vědět, a z kterého mlékomatu/jaké mlékárny kupujete?

  8. ↪ 6 dadaz: Taky by mě zajímalo:-)

  9. jsem si to musela najít, co to vlastně pijeme a to tam chodím 3× týdně pro mléko – vypijeme tak 3 litry denně :-) Mlékomaty Agrodružstvo Lhota pod Libčany

  10. ↪ 9 dadaz: :-( Něco v Praze by nebylo? ;-)

  11. A vlastně vůbec, nevíte tedy na Praze 6 o spolehlivém mlékomatu? Vím jen o jednom u Billy v Dejvicích, ale to je pasterované, stejně jako to v Holešovicích.

  12. Z Prahy si fakt mléko nevozím;-)

  13. ↪ 12 dadaz: A máte ho porovnané s nějakým čerstvým plnotučným, poř. bio? Protože oproti polotučnému, bych řekla že je relativně dobré i to z Holešovic.

  14. V Makru jsem narazil na překvápko – lahev mléka, na které bylo napsáno „min. 3,5 % ml. tuku – bez redukce mléčného tuku“. Byla to poslední lahev té značky v regálu. Vedle bylo plnotučné mléko i polotučné, stejná firma, jen štítek jiné barvy.
    Takhle báječně nechutnalo mléko žádné jiné „lahvové“ (byť i bio) produkce.
    Domnívám se tudíž, že plnotučné mléko (i bio) je částečně odstředěné na hodnotu 3,5 %. Nevíte, kdo to vyrábí to mléko bez odstředivky?

  15. Ahoj, nejedná se ani tak o „odstředění“ ve smyslu snížení obsahu tuku, ale o tzv. standardizaci, kdy je veškeré mléko po přijetí do mlékárny rozděleno na frakce (bílkoviny,tuk ) a plazmu. Po této separaci se znovu smísí dohromady na definované hodnoty, které tak nepodléhají sezonnímu/farem­nímu/dennímu výkyvu. Poté se může homogenizovat, nebo nemusí. Nevím o žádné větší mlékárně, která by standardizaci mléka neprováděla. Nehomogenizované (lze pozorovat separaci smetany) je např. mléko z Lacrumu ( Velké Meziřičí), které mají i v Bille ve skle.

  16. je velký rozdíl mezi mlékem od různých producentů. jak už se tu psalo, složení mléka se liší podle plemene, roční doby, krmení a způsobu chovu obecně, ale i podle denní doby (ranní je vydatnější než odpolední) atd. také pozor, neříkám, že tohle je ten případ, kdy po zavádění mlékomatů jako způsobu přeskočení mlékárenského průmyslu došlo k protiútoku zaváděním fake mlékomatů, z kterého dostanete to, co je v krabici. obecně je nejlepší mléko z farmy. obávám se, že v mlékomatu se jakýmsi způsobem homogenizuje a dosti ochlazuje, mléko pak většinou nebývá tak živé. pokud je levnější než z obchodu, doporučuji ho pro dobrou kvalitu a cenu. já sám si občas jezdím na farmu a toto mléko konzumuji výhradně čerstvé. pokud ale chci mléko do čaje nebo kaše, přijde mi škoda čerstvého, navíc má vždycky ocásek od bakterií mléčného kvašení. pokud bych ho neměl, volil bych na tepelnou úpravu spíš podle ceny, případně chuti a pro mikrofloru zakoupil nějaké slušné acido nebo kyšku, případně si ji vyrobil. kdo má rád alchymii domácí výroby, rozhodně doporučuji alespoň vyzkoušet domácí kefír. ještě bych chtěl říct, že nejkvalitnější mléko z farmy se dá očekávat tam, kde je málo zvířat, která mají skvělou péči, farmář ho sám používá a zbytek prodává. jakmile jde o velkovýrobu, včetně farmářů, kteří zavážejí mlékomaty, krávy nemají takovou péči, v rámci snižování nákladů se to odrazí i na krmení a bude tendence dávat kupříkladu hodně čerstvé vodnaté potravy, která právě vytváří kvantitu na úkor kvality. vzhledem k praktikám mlékáren bych se dokonce nedivil, kdyby producentům mléka občas zbylo v chladících nádobách po vymytí množství vody větší než malé…

  17. Pro pražáky je mléko přímo z farmy problém. Já už si ale po dlouhém hledání svoje čerstvé mléko našla a to sice od Bio Vavřinec na farmářských trzích. Bohužel si ho teď během těhotenství musím odpírat. Škoda, že ty mlékomaty prodávají obyčejné pasterované mléko. Sama spotřebuju minimálně litr mléka denně a pořád pro něj jezdit na FT když ten dostupný, je pro mě jednou týdně není moc šikovné:-( Ještě velká škoda, že se nikde neprodává nepasterizovaná smetana..

  18. Pravé mléko z kravína znám ze svého mládí, takže když jsem objevil mlékomat v Praze na Karlově náměstí, těšil jsem se na jeho báječnou chuť.
    Bohužel již při čtení textu na automatu „..mléko je šetrně pasterizováno“ jsem pojal podezření, že to není to pravé.
    Za cenu asi 20 Kč jsem si mlékopřinesl domů a nechal v lednici do druhého dne. Na mléku se neusadila žádná smetana, mléko bylo chuťově srovnatelné s běžně prodávaným „čerstvým“ mlékem v supermarketech za 15 Kč.
    Po čase jsem jel do Třeboně, kde jsem také narazil na mlékomat. Tentokrát nebyl opatřen informací o pasterizaci mléka. Smetana se v lahvi usadila asi v množství 15 až 20 objemu mléka, cena 15 kč/l. takže závěrem – je potřeba rozlišovat mlékomaty podle dodavatele. Mlékomat v Praze je plněn spol. Agro Jesenice, pasterizace musí probíhat v mlékárně ..... úsudek si udělá každý sám (mléko vozí z mlékárny, nikoli z farmy). V Třeboni plní mlékomat přímo farmář z farmy ve Smržově.

  19. ↪ 18 jmmmmm: nepleťte si pasteraci s homogenizací, homogenizované mléko, tj. takové, kde jsou kapky mléčného tuku rozbity do velikosti, kdy se už zpět nespojují, může být i nepasterované, jakkoli je to nepravděpodobné, že by homogenizované mléko nebylo pasterované, ale pasterované mléko nemusí být homogenizované, samozřejmě může být i nehomogenizované a nepasterované, ale toho nepasterovaného bych se docela bála, je to opravdu riziko, když se nejedná o mléko jedné krávy, jejíž zdravotní stav má majitel tzv. „v oku“, ale o směsku mléka několika desítek až set dojnic.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.