Kuřecí pařáty RSS

Štítky: , ,

21 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Nevíte náhodou jestli se dají někde koupit? :-)
    Například v kuřecím ráji jsem je nikdy neviděla.

  2. V SAPĚ…v každém krámku s potravinami.
    Co s nimi děláte? Vždycky mě to zajímalo, připadají mi nechutné :-) Tak bych to rád zkusil…třeba…

  3. Do SAPY to mám bohužel z dejvic přes celou Prahu:-(
    Chtela jsem je jenom na super výživný vývar;-) Mají hrozně moc kolagenu…

  4. Pokud máte někde blízko vietnamské potraviny, myslím, že by vám je sehnali. Někde jsem četl, že se i jí…ale to si nedokážu moc představit..

  5. Pokud to dokáží sehnat vietnamci, bude to k dostání v Brně v tržnici na Olomoucké (kde se dají sehnat i daleko větší kulinářské exotiky).

  6. ↪ 5 david.tchelidze: Tak to je z Dejvic co by dup;-)

    ↪ 4 jark: S těma vietnamcema jako prostředníkama by to možná šlo zkusit:-)
    K jídlu třeba tohle?
    http://shardsofchina.files.wordpress.com/…ckenfeet.jpg
    Nevypadá to ale zrovna nejchutnějš:-D

  7. ↪ 3 snookie: Kolagen nijak extra výživný není – obsahuje velké množství hydroxylovaných aminokyselin, které naše tělo neumí trávit a jen je vyloučí močí. Takže velké množství kolagenu akorát zatíží ledviny.

    Kuřecí pařáty jsem viděla v již zmíněné SAPA. A pak se pařáty ponechávají na kuřeti z Bresse, které jsem viděla prodávat tuším v La Bottega di Finestra. Prý ho mívají i v Makru a ve Wine Food Market.

  8. Já vím, že je měli v jakékoliv budapeštské tržnici, ale to vám taky asi nepomůže ;) Každopádně jsem nikdy moc nechápala, k čemu je to dobré :o)

  9. snookie: no právě, nevím, jak to chytit a kam kousnout :-)

  10. ↪ 7 kami: Medicínu jsem nikdy nestudovala, ale i na tohle je stejně jako na vše v lékařství více názorů. Ten můj je, že kolagen je ze základních stavebních jednotek našeho organismu a její dostatek je důležitý pro regeneraci a mnoho léčebných procesů. Nemluvím o přebytku. Ten ale myslím z občasné konzumace silného kuřecího vývaru nehrozí:-).
    Navíc můj praděda okusoval chrupavky ze všeho celý život a nikdy za těch 90 let problémy s ledvinama neměl (alespoň co já vím), ale třeba byl výjimka;-)

    ↪ 9 jark: Tak to já taky ne:-D Ale upřímně mě ani pouhé hození do vývaru nijak zvlášť nebere;-) Chtěla jsem to jenom zkusit…

  11. ↪ 7 kami: Jinak děkuji za rady, kde shánět:-)

  12. ↪ 10 snookie: Představa, že kuřecí kolagen je jednou ze základních stavebních jednotek lidského organismu, je, nezlobte se, úsměvná;)

    Ale je fakt, že tenhle blud vesele koluje lidstvem. Řekla bych i mohutně potencován firmami vyrábějícími „kolagenové kapsle na klouby“.

    Zkopíruju sem vysvětlení, které jsem psala na jeden ženský drbací server, týkalo se to sulcu, což je totéž, jen z vepřového kolagenu.

    Vaření sulcu a dalších pochutin „na klouby“ je ovšem nesmysl. Zkusím to vysvětlit. Kolagen je bílkovina. Tedy dlouhý řetěz aminokyselin spojených v řadě za sebou (je to trošku komplikovanější, ale takhle to stačí pro představu).

    Naše tělo nevstřebává bílkoviny jako celek, ale štěpí je na krátké úseky a posléze je rozštípe až na jednotlivé aminokyseliny. Z nich si pak může sestavit zase své vlastní bílkoviny.

    Samozřejmě je absolutně vyloučené, aby vepřový (zde tedy kuřecí) kolagen po snědení „vlezl“ do lidského kloubu. To nejde ani v případě žádné jiné bílkoviny, my opravdu nemůžeme zabudovávat bílkoviny jiných živočišných druhů, ani kdybychom je nakrásně dokázali „procpat“ do krevního oběhu přes střevní stěnu (což se v jisté minimální míře děje v imunitních buňkách střeva, kde „cizí“ bílkoviny stimulují imunitní sytém).

    Dokonce by to takto nefungovalo, ani kdybyste teoreticky jedla kolagen lidský.

    A tělo staví z jednotlivých naštěpených aminokyselin to, co uzná za vhodné, rozhodně ne, že sníte kolagen a vaše tělo postaví kolagen. Tak to prostě nefunguje. A ani nejde. Kolagen totiž obsahuje převážně tzv. hydroxylované aminokyseliny – hydroxyprolin a hydroxylysin – které nelze zařadit jako stavební kameny do žádné bílkoviny.
    To tělo neumí. Bílkoviny stavíme tak, že tvoříme řetězec nezměněných aminokyselin a posléze v hotové bílkovině některé modifikujeme, např. tou hydroxylací.
    Volný hydroxyprolin nelze použít pro nové vytvoření kolagenu a je vylučován močí. takže když budete jíst hodně sulcu, akorát si zvýšíte vylučování hydroxyaminokyselin močí, na klouby to nebude mít žádný vliv.

    Pokud chcete zlepšit tělu dodávku opravdu vhodného materiálu pro stavbu jeho vlastního kolagenu v kloubech, tak narozdíl od nesmyslného sulcu má smysl konzumace kvalitních bílkovin z libového masa, které si tělo naštípe na aminokyseliny a kolagen si z nich dle potřeby postaví.
    A další důležitou věcí je, že kofaktorem syntézy kolagenu je vitamín C – bez dostatku vitamínu C tělo není schopno kolagen tvořit. Odtud kurděje – při kurdějích (nedostatek vitamínu C) vypadají zuby (nedostatek kolagenu v dásních), vlasy atd. Kurděje jsou samozřejmě krajní věc, v ČR jsou dost vzácné, vyskytují se občas u mladých žen s výstředními dietami. Píšu to jen pro vysvětlení.

    Lékaři občas doporučují „kůžičky“ či gumové medvídky jíst. pravděpodobně je to způsob, jak pacienty uchránit před nesmyslným vydáváním peněz za „zázračné kolagenové preparáty“ tím, že snědí sulc nebo bonbon, který má efekt stejně nulový jako kolagen v piluli, ale stojí stokrát méně.

  13. Miluji kami :-) Pokud pominu, že ke každé teorii(?) musí existovat i teorie opačná, jste dáma, která diskuzi o „žrádle“ dokáže dát šťávu odborným vysvětlením. Vždycky jsem si myslel, že stačí jen chuť, teď jsem rád, že mi někdo běžné věci dokáže vysvětlit tak, že je aspoň trošku chápu…
    Když to teď po sobě čtu, nevím, jestli to nevyznívá ironicky…to bych nechtěl. Děkuji za lidsky podanou osvětu.

  14. Hm, tchýni na ortopedii doporučil doktor konzumaci gumových medvídků, tak týdně sní pytel nějakých hnusných z Lidlu nebo Kauflandu.

    Už si tedy nebudu představovat, jak kuřecí, hovězí či jiný kolagen po snědění leze do kloubu, díky:-)

  15. ↪ 12 kami: :-) Já samozřejmě nemám představu. že bychom byli tvořeni pomocí kuřecího či rybího kolagenu:-D O tom jsem ani nepsala. Měla jsem na mysli prostě kolagen. Jak jsem psala, medicínu jsem (bohužel) nestudovala. ani chemii ne a na stavárně se toho člověk o vstřebávání kolagenu moc nedozví. Pro žádné podpůrné preparáty ani chemické medvídky nejsem a radši se kloním k názorům, které skrytě či neskrytě nevedou k podpoře nějakého koncernu. Uznávám ale, že i takové mohou jsou svým způsobem účelové (např. někdo chce vydělat peníze, tak napíše cokoliv, co ještě nikdo nenapsal). To že jakýkoliv kolagen člověk není schopen vstřebat, resp. přetvořit si ho pro potřeby vlastního kolagenu jsem se zatím bohužel nikde nedočetla. Vaše vysvětlení je krásně pochopitelné, děkuji a klobouk dolu před Vámi, že jste si dala tu práci. Má to pro mě alespoň výhodu, že si vystačím s kostrou kuřete a není nutné shánět ty ošklivé nohy:-D
    Fakt ale je, že věř a víra tvá tě uzdraví (sem nemontuju žádného mužíčka v oblacích;-)) a z toho taky možná vychází teorie jakou měl třeba ten můj praděda;-)
    Mohu si na Vás dovolit otázku, zda jste se takovéto věci dozvěděla na škole nebo jste takto zapálená "hobbystka "?

  16. ↪ 12 kami: I já moc děkuji za osvětlení syntézy kolagenu, aspoň si teď ze zdravotního hlediska už nebudu vyčítat, že jsem těm chrupavkoidním záležitostem nikdy nepřišla na chuť. Poslala jsem váš text s odkazem na tuto diskusi i pár známým, takže se nedivte, až to k vám za pár měsíců dorazí mailem:)
    Nechápu teda, že ten mýtus živí i lékaři, a říkám si, jestli v tom nejsou aspoň nějaké jiné užitečné látky?

  17. ↪ 13 jark: Díky, ale jsem již šťastně vdaná :D

    ↪ 15 snookie: To otázkou jste mě trošku překvapila :) Je pravda, že mám vzdělání biologického směru.
    Ale vlastně stačí gymnaziální učivo, jen si člověk občas neuvědomí, že by měl propojit znalosti z chemie (= existují aminokyseliny a jejich polymery bílkoviny) a biologie (= potrava se tráví rozmělněním v ústech, štěpí se kyselinou v žaludku a enzymy na jednotlivé složky, které se ve střevě vstřebávají).

    ↪ 16 yannka: Kolagen je bílkovina. Kromě hydroxyaminokyselin obsahuje ještě dost prolinu a glycinu, pak malé množství jiných aminokyselin. Takže samozřejmě určitou nutriční hodnotu má. Ale ani prolin, ani glycin nejsou esenciální aminokyseliny, takže kolagen pro naše tělo není extra nutričně přínosný. Což mimochodem souvisí i s tím, že jsou málo výživné instantní bujonové kostky. Ne proto, že by bylo něco špatného na zkoncetrování vývaru z masa (koneckonců, Rettigová si takto vyráběla „táfličky“). Ale proto, že jde především o hydrolyzát kolagenu (alespoň podle toho co vím, nemám velký vhled do zpracovatelského průmyslu, ale četla jsem, že se takto zpracovávají hlavně chrupavčité části, cca to, co zbude na sítu po oddělení separátu; kdyžtak mě aida či Moirain opraví) – a z pouhých dvou aminokyselin (resp. tří, ještě se tam přidává samostatně glutamát) tělo prostě bílkoviny nepostaví, potřebuje i ostatní aminokyseliny. A těch je tam málo. Snad určitý význam má cystin, jako zdroj síry.

    Jen když už tu pořád píšu o kolagenu, tak by bylo vhodné se trochu terminologicky sebeupřesnit: kolagen je nativní bílkovina. Jeho uvařením dojde k denaturaci, změně struktury, halvně na tzv. glutin, a částečnému naštěpení, výsledek se označuje jako želatina či klih.

    Proč to doporučují i lékaři – no, do hlavy jim nevidím :) Ale rozhodně je jeden z důvodů to, co jsem psala výše – s tím jsem se u svých kamarádů lékařů setkala nejednou.
    Pak je samozřejmě možnost, že lékař je zpracován „firmou na zázračné preparáty“, což mu spálí okruhy na přemýšlení o kolagenu a přijme za svou firemní mantru.
    Neumím si moc představit, že by si nějaký lékař, který není opilý či v deliriu, mohl myslet, že se nám do těla běžně zabudovávají bílkoviny jiných biologických druhů – takový kloub postavený z kuřete, játra králičí, levý biceps třeba z pšeničného gliadinu a pravý z čočky? :) Ale na světě existují i osoby velmi prazvláštní, tak třeba se i nějaký takový lékař najde :)

    Ale i když v současné době je na potencování představy „kolagenu lezoucího do kloubů“ podle mě zásadní podíl firem toto vyrábějícícch, má tahle představa mnohem hlubší a dávnější kořeny.
    Představa, že ze silných kloubů zvířete přejde síla do kloubů člověka, který zvíře sní, je velmi příbuzná např. papuánskému kanibalismu – pojídání hlav nepřátel, aby síla nepřítele přešla do toho, kdo ji sní. Nebo i v méně drsné podobě třeba označení chřestu za afrodisiakum, vyplývající z, hmm, tvarové podobnosti:) …
    je to určitý starý způsob přemýšlení o světě, předpokládající propojenost entit, které mají vzhledovou či funkční podobnost. V evropském kontextu byl rozvíjen zejména myšlenkami neoplatonismu.

    Člověk uvažující ryze neoplatonsky by v soudobém světě, založeném na přemýšlení formou hledání příbuznosti a kauzality, působil dosti kuriózně. Ale jednotlivé neoplatonské úvahy jsou zcela běžné, jak vidno na chrupavkách i chřestu;)

  18. ↪ 17 kami: Páni, nemáte nějaký blog s vašimi postřehy ;-)

  19. ↪ 18 snookie: To fakt nemám :) Ale tohle je dobrý blog, zaměřený na hledání jádra pudlíka, tady najdete spoustu dobrých postřehů ;)

  20. ↪ 19 kami: Kami, fakt dík, já jsem doteď taky vždycky chválila manžela, když okusuje chrupavky z kuřete, že mu to pomůže na klouby, a kupovala jsem mu kvůli tomu aspik :-) Naštěstí mu to chutná, tak se snad nic neděje, a může to mít placebo efekt když si myslí, že si tím pomáhá. Ale zatrhnu mu ty gumový medvídky.

  21. Ala: medvídci neškodí…když chutnají :-))))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.