Litina a zkušenosti s ní RSS

Štítky: ,

95 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím všechny příznivce dobrého jídla i nádobí :)

    Chtěl jsem se zeptat, jestli má zde někdo zkušenosti s vařením na čisté přírodní litině? A co říkáte na toto nádobí? – http://www.skeppshult.cz/?…

  2. ↪ 1 xIndian: Kde jsou ceny? Miluju čistou litinu, sice se dlouho zahřívá, ale na pomalé vaření není nic lepšího. Výtečně vede teplo a po odstavení ho dlouho udrží. Mám dva hrnce a velkou pánev už 20 let, bez změny. Jen je těžká a nesmí se nechat odmočit se saponátem, je to porézní materiál.

  3. Já mám od Skeppshult litinový tál a nemohu si ho vynachválit. Rovnoměrně vede teplo a skvěle se myje (pouze teplou vodou, bez saponátů) i pokud na něm člověk připravuje maso. Časem bych si chtěla pořídit i pánev. Mám pocit že tohle nádobí budou používat ještě moji vnuci. Ceny (no, pravda velmi skandinávské) jsou na http://www.litinove-nadobi.cz/.

  4. Mám také litinový plát od Skeppshultu a používám ho na sporáku i v troubě (např. místo pizza kamene pod pizzu/chleba) a jsem s ním velmi spokojená. Mám i bezejmený hrnec z přírodní litiny po babičce, který jsem si krásně vypiplala, takže je opravdu „nepřilnavý“, mohu v něm vařit cokoli a vařit v něm je potěšení. Zvenku je trochu zašpiněný a nejde mi to odstranit, ale vnitřek je bez chyby.

  5. Tak mám nakonec doma tuhle http://www.litinove-nadobi.cz/…-panev-28cm/ a je to paráda. Než se rozehřeje, tak to sice trvá, ale to úžasné vedení tepla a jeho akumulace je k nezaplacení. A těžítko je to taky pěkné, ale to je jedině dobře. Ještě uvažuji o palačinkové.

  6. vloženo od tomashewk:

    Probíral jsem se spoustou témat, diskuzí a článků a došel jsem k závěru, že mimo mnoho jiného je i správná litinová pánev nezbytným vybavením každého, koho to v kuchyni baví.

    Litinovou pánví myslím čistou litinu bez jakékoliv povrchové úpravy smaltem, teflonem apod.

    Nechci teflon, protože se časem a teplem rozkládá (prostě mu úplně nevěřím), nechci nerez, protože se na něj všechno chytá, nechci smalt, protože může odprýsknout. Chci litinu, protože tu mohu po „zapečení“ oleje používat na cokoliv. Mohu na ní třeba udělat žampiony či rajčátka, tak jako Gordon Ramsay tady.

    Je to dobrý či špatný závěr? Co myslíte? Budu rád za jakoukoliv radu.

    V případě, že budu kupovat litinovou pánev, je něco špatného na těchto za pár stovek nebo člověk nutně musí kupovat ty drahé švédské?
    Ta levná za pár stovek zde

    Díky za Vaše názory!

  7. Jaký je prosím vlastně rozdíl mezi litinovou a ocelovou pánví?
    Uvažuju o tomto kousku – http://www.kulina.cz/…yer/d-76627/

    Díky za rady;)

  8. Z vlastní zkušenosti – ocelová pánev se mnohem rychleji zahřívá a reaguje rychleji na teplotní změny než litina, což mě vyhovuje :o) těžké jsou stejně, a obě varianty je třeba opatrovat s láskou, jinak zreznou :o))

  9. Rozdíl mezi litinou a ocelí je z hlediska definic v rozdílu uhlíku – kvůli menšímu obsahu uhlíku se pak ocel může kovat, kdežto litina se musí odlévat – velmi zhruba řečeno.

    Litina by měla lépe vodit teplo a lépe jej kumulovat a udržovat. Také je snad poréznější, takže lépe nasaje tu vrstu oleje, která se zapeče a pak je nepřilnavá.

    Je mi ale jedno jestli to bude přesně litina (ten Skeppshult) nebo ocel (de Buyer), na nějakém procentu uhlíku nezáleží. Ta ocel bude stejně „vysokouhlíková“.

    Přijde mi ale uhozená ta cena. Vím, že nejsme tak bohatí na to, abychom si kupovali levné věci, ale nevím, proč kupovat draze litinu ze Švédska, či ocel z Francie, když mi může levněji a asi stejně (nevim, co se dá na litině zkazit) posloužit ta noname za pár stovek.

    Díky za příspěvky!

  10. tak obzvlášť u nádobí platí, že človek asi nechce kupovat věc bez původu a vyrobenou kdoví kde a kdovíjakým procesem á la made in china.

    podělat se toho imho může dost — mimo kvality provedení hlavně příměsi těžkých kovů, které člověk nemá šanci odhalit…

  11. Ono tam moc těch těžkých kovů už z principu výroby železa nebude – odpařily by se. A vzhledem k tomu, že je litina defakto surové železo – tedy velice levný materiál, jsou ty ceny silně přemrštěné.

  12. 2pan Cuketka: No já právě nevim, na kolik se pak ale člověk může spolehnout na takový hrnec z IKEY. Myslíte, že to IKEA kotroluje? Asi ale u těch dražších značek bude menší pravděpodobnost špatné kvality. Spíše než ale ty těžké kovy (jak vyvrací správně martas) bych u méně kvalitních čekal nějaké vady odlitků – tj. na první pohled patrné bubliny atd.

  13. ↪ 12 tomashewk: samozřejmě , že nekotroluje, všechny významné a velké značky s dlouholetou tradicí, které obchodují obrovské kvanta zboží, všechno nechávají na náhodě ;) [konec ironie]

    ↪ 11 martas: hm, to máte asi recht! nicméně různé problémy s praskající litinou a nekvalitním smaltem (je li součástí) zůstávají, takže měřit kvalitu výrobku podle cenou suroviny stejně tak snadno nejde…

  14. No, nevim, u té IKEY už by mi to ani divné nepřišlo, ale nebudem se špičkovat :-)

    Každopádně jsem asi našel jisté řešení mého problému – asi mi zas tak asi nejde o echt litinu jako spíš o ten přirozeně vytvořený nepřilnavý povlak „vypečením“ (seasoningem) oleje na železném povrchu.

    A aby se vlk nažral (bylo to relativně levné) a koza zůstala celá (bylo to kvalitní), našel jsem levné ocelové pánve od de Buyera:

    Tenké ekonomické zde:
    http://www.gastro-mania.cz/…80-mm_1.html

    Extra heavy zde:
    http://www.cent-online.cz/…zka+De+Buyer

    Co na ně říkáte?

  15. pan Cuketka: Samozřejmě, že nejde koncovou cenu a kvalitu výrobku odvozovat jen od ceny suroviny. Bude hodně záležet na postupu odlívání – zmiňované bubliny, praskliny atd, litina je hodně křehká.
    Ale přeci jen se mně nezdá, že by měli pánové ze Skeppshult 5× lepší způsob odlévání (poměřováno dle ceny) než konkurence, byť věřím, že práce ve Švédsku bude 5× dražší, než v Číně (pokud je to tedy vyráběno ve Švédsku).
    Osobně bych řekl, že polovinu ceny výše zmíněné pánve tvoří právě to logo.
    Co se Ikea týče, ta má hodně často problémy se závadností a kvalitou svých výrobků a konkrétně litinové pánve jsou vyrobeny v Číně. Což ovšem nic neznamená, protože kvalita čínských výrobků dnes odpovídá požadavkům zadavatele – umí dělat šunty i kvalitu, kvalita ovšem nestojí dva dolary.

  16. ↪ 14 tomashewk: Ikea i jiní velcí už mají svých negativních zkušeností se stahováním velkých šarží výrobků za sebou dostatek. čím známější značka, tím vyšší je ten tlak (spotřebitelů, kontrolních orgánů etc.). samozřejmě to nemusí mít nic společného se skutečnou kvalitou (viz Tescoma, která v ČR prodává kvanta a pod dozorem je, přesto stahuje každou chvíli něco a prkotiny to nejsou)

    něco jako debuyer mám a nemůžu si vynachválit — používám výhradně pro pěknou krustu na mase, na nic jiného, právě na tohle je to geniální ;)

    ↪ 15 martas: ad ikea, to asi záleží na šarži, já mám jednu starší litinu od nich a ta je vyrobena ve Francii. do debat o cenotvorbě kuchyňských potřeb se raději nepouštím. z našeho pohledu může být ta koncová cena jakkoliv předražená (obzvlášť po dovozu a od výhradního dovozce — to je kapitola sama pro sebe), riziko nákupu od neznámého výrobce to ale nijak nesnižuje, že jo ;)

  17. ↪ 14 tomashewk: k vidění třeba tady: http://www.cuketka.cz/?… kupoval jsem ji v Masoprofitu (je fajn si osahat rozměr a vzít si ji do ruky) tu úplně tenkou mám taky, ale nějak jsem se s ní nenaučil, takže je teď někde na dně kredence…

  18. Koukám, že se to tu slušně rozjelo. Díky moc všem za tipy. I ta ocel vůbec nevypadá špatně. Musím říci, že jsem si na litinu zvykl ani nevím jak. Třeba dneska ráno jsem si udělal pár palačinek. Trochu jsem se bál, že se mi to chytne a nepůjde otočit, ale kdepak. Stačilo lehké vytření máslem a už to jelo :) O pánev se starám přesně tak, jak bylo psáno už na mnoha jiných místech. Pouze kartáček, vlahá voda, vytřít dosucha nechat pořádně uschnout. To hlavní je ale pánev konstantně používat a nenechat ji dlouhou dobu ležet, což se mi tedy rozhodně stát nemůže :) Už se těším na víkend, až si udělám pořádný minutkový Stroganoff, mňam ;)

  19. Souhlas s panem Cuketkou a nesouhlas s Martasem.

    Samozřejmě, že ty čínské výrobky nebudou stejné, jako ty originál švédské od Skeppshult(100 letá tradice).

    Nejenom, že v té čínské litině bude nějaký sajrajt a odpad(těžké kovy, chemikálie, atd.) a už tím bude její kvalita degradovaná, ale ani výchozí surovina(viz pověstná železná ruda ze severu Evropy), nebude stejná. O technologii výroby ani nemluvě. Co třeba pojem švédská ocel?
    Takže ono poměřování pracovní síly v Číně a ve Švédsku jako argument, je v tomto případě liché.

    xIndian: ono má litina(nádobí) oproti oceli ještě jednu výhodu, a to že čím je litina starší, tím je lepší, což u oceli se říci nedá.

  20. Petan: Až se vám podaří do litiny dostat nějaké těžké kovy, zřejmě budete autorem nějakých nových legovaných ocelí s naprosto unikátními vlastnostmi, NASA a americká armáda vám utrhají ruce a Nobelova cena za fyziku a chemii vás nemine.
    Co se týče rudy, jde jen o výtěžnost a snadnost získávání železa, která je u různých rud různá. Stále je na konci prvek zvaný železo, tedy Fe.
    Švédská ocel je pojem opravdu velký. Ale což teprv japonská ocel, že… (mimochodem od surového železa – takřka litiny – je k oceli ještě velký kus cesty). Číňan vám dnes udělá ze železné rudy úplně stejné Fe jako Američan, Mongol, Čech, Polák, nebo Švéd.
    Jde spíš o technologii odlívání a kontrolu kvality, která bude v případě Číny taková, jakou si objednáte a zaplatíte.

  21. Slovo strojare: pro litinu skutecne zatim neni technologie jak tam dostat svinstvo, nebo jak by tam melo zustat :)

    Svedska ocel je skutecne pojem, ale uz ai jen pojem, know how uz je rozsirene a je to jen o penezich a o tom co si objednavatel zaplati.

    Stara litina = dobra litina, je rozhodne pravda, jen dodam proc. Litina zraje, seda si. Takze v pripade obrabecich stroju to ma velky vyznam, a stroje se delaji z vyzrale litiny, ktera se pak uz nehybe. Bavime se o setinach milimetru. U panve je to myslim celkem burt :)

    Je popularni nadavat na Cinu, ale ne vzdy to je pravda :)

  22. Ano ano, uznávám a omlouvám se za své pomýlené názory, které jsou vedle martasových, jen pouhopouhými bláboly.

    Pan Martas má zcela pravdu, lidi nakupujte pouze čínské výrobky, v tomto případě pouze čínské litinové nádobí, které je úplně stejně kvalitní(ne-li lepší), nežli nechutně předražené švédské, které možná co se poctivosti, užitných vlastností a celkové kvality týče, tomu čínskému nesahá ani na paty.

    Navíc za kvalitu stejnou té švédské zaplatíte několika násobně méně! A to už se vyplatí. Můžete se pak za pár kaček vysmívat těm blouznivcům, co si zakoupili předražený švédský šmejd a vy máte nyní doma čínskou kvalitu. To je terno.

    Pan martas je zřejmě vysoce ceněný odborník, což dokládá výrok „Osobně bych řekl, že polovinu ceny výše zmíněné pánve tvoří právě to logo.“
    Ano, a má pravdu! Platite jen a jen z to logo, za nic jiného. Kdyby náhodou nějací blázni začali namítat něco o tom, že je třeba nejprve nakoupit vysoce kvalitní surovinu(ruda ze severní Evropy patří na světě k těm nejdražším), pak tu rudu správně technologicky zpracovat, aby byl výsledek opravdu kvalitní, samozřejmě k tomu potřebujete náležitou technologii a zařízení – slévárnu, ale ne takovou kde se to dělá halabala, ale poctivě, samozřejmě musíte zaplatit i lidi, kontrolu kvality, laboratoř, návrh, vývoj a výrobu forem, atd., atd., tak takovým lidem nevěřte, protože melou nesmysly, toto jsou jen takové drobnosti, marginální záležitostia blbosti, vy platíte nekřesťanské peníze jen a pouze za to logo! ;-)

  23. vlada: „U panve je to myslim celkem burt :)“

    Kloním se hluboce dalšímu odborníkovi a jen nesměle poznamenávám, že je to asi nějaké divné.
    Moje babička měla litinový plát asi 40 let a sama říkala, že čím byl starší, tím byl lepší a jídlo z něj také. Já mám litinovou pánev „jen“ čtyři roky a pozoruji to samé – pánev má pořád lepší a lepší vlastnosti, jídlo se připravuje snadněji a lépe chutná.

    Že bych se já a moje babička mýlili? Asi ano. Prosím(!) místní odborníky o vyvrácení mých a babiččiných bludů.

  24. Šedá litina se již spoustu let z rudy nedělá, protože je to drahé. Pouze z ocelového šrotu, přičemž, co se ve šrotu přesně nachází, se příliš neřeší a kvalita litiny v posledních letech klesá, stejně tak, jako klesá kvalita šrotu. Také čím dál častěji u šedé litiny dochází k tvorbě grafitových lamel v nerovnoměrnému rozložení, což zvyšuje poréznost, snižuje pevnost a odlitek může časem prasknout. U produkce z rozvojových zemí se občas stává, že odlitky překračují limity radiace.

  25. andy_wise: no a představte si tu kacířskou skutečnost, že Skeppshult to z rudy dělá, navíc z té severské, která je natolik kvalitní, že když Hitler obsadil sever Evropy, první co začal dělat, bylo rabování těch ložisek a dovážení té rudy do Německa ve velkém.

  26. Připojím svou dosavadní zkušenost: hrnec a pánev Skeppshult jsem dostala jako dárek a přestože jsem čekala, že zpočátku se to bude hodně chytat, chová se to na novou litinu docela nepřilnavě. Naopak „hladce“ se tvářící ocelová pánev De Buyer bude asi ještě nějaký čas používání a olejování potřebovat, na prudké opečení masa je to ale fakt paráda, jak píše Cuketka výše (a pak to může jít rovnou do trouby). Co mě u litiny nepotěšilo – když jsem v ní jídlo pár hodin nechala (trochu úchylně jsem v ní tehdy dělala rizoto:), dostalo železitou příchuť. Takže zejména jídla obsahující kyselé složky v tom určitě neskladovat,to je tam koneckonců i napsáno, jen jsem nečekala, že se to projeví tak výrazně. Výrobce dokonce ten přídavek železa do jídla uvádí jako plus:)

  27. Petan, argumentujte prosim validne. Nikdo netvrdi, ze cinske vyrobky jsou obecne kvalitnejsi. Naopak nejen ja tu tvrdim, ze litina cinska a litina svedska bude nejspis uplne stejna, protoze na technologickem postupu neni co osidit.

    Pokud se ohanite tim, za vase litinove nadobi je cim dal tim lepsi s vekem, bylo by fer ho srovnat s cinskym nadobim, ktere s vekem (vasimi zkusenostmi a proste zaolejovanim) lepsi neni. Trvam na tom, ze pokud se svedske nadobi prodava treba az dvacet let po vyrobeni – coz je vcelku normalni doba na vystareni litiny (a o cemz silne pochybuji) – tak na omelete nebo steaku nepoznate, ze panev ma presnejsi rozmer a misto o setinu se prohne o tisicinu.

    Mam litinove panve dve, svedskou a cinskou, nepouzivam ani jednu, protoze obe me serou tim jak se na ne musi davat moc oleje a nemam trpelivost si je vymazlit :)

  28. ↪ 26 yannka: železné pánve jsou navíc citlivé na techniku — trojkombo horká pánev, olej, horký olej, pak teprve jídlo je absolutní nutnost. já třeba na ní zvládám i volská oka v pohodě. ale jak říkám, mám ji hlavně na zatahování, výhoda je i v menším průměru – je to tak akorát na dva plátky, nebo jeden velký, olej po stranách se nepřipaluje.

    jinak negativum — cokoliv co potřebuje deglazování nebo omáčku, tak mi přijde, že se to v chuti trochu projeví, ale třeba si to jen sugeruju ;)

    a stejně se pohlížím po pánvi ve stejném tvaru a velikosti, s podobně otevřenými okraji, ale v nerezu ;) člověk myslím v kuchyni stejně nakonec za život vyzkouší vše možné… ;)

  29. Velice se omlouvám, pokud jsem se v diskuzi někoho dotknul, bral jsem to čistě z technologické stránky výroby litiny.
    Jen mám pocit, že na našem trhu (a je to mám pocit naše české specifikum) se nachází spousta „zázračných“ výrobků, které jsou nekolikanásobně dražší než je standard, ale jejich užitná hodnota je ve finále stejná, jako u levnějšího výrobku a vše je jen o marketingu – zářný příklad vysavače Rainbow.

  30. vlada: „Naopak nejen ja tu tvrdim, ze litina cinska a litina svedska bude nejspis uplne stejna, protoze na technologickem postupu neni co osidit.“

    Ale je. Přečtěte si příspěvek od andy_wise. Jste tak zabedněný, že si doopravdy myslíte, že v Číně budou vyrábět litinu z těch nejlepších a nejkvalitnějších surovin(kvalitní severská železná ruda), navíc se budou věnovat pečlivě technologii výroby a mají v tom velkou tradici, tak jako ve Švédsku? andy_wise to píše jasně – vyrábějí to ze sajrajtu, z podřadného šrotu ve kterém je bůhvíco. A navíc nedodržují přesně technologické postupy, kvalita je jim úplně fuk, důležité je prodat. Na každém technologickém postupu se dá co ošidit!
    Výsledkem je samozřejmě nepoměrně kvalitně horší výrobek, i když třeba na první pohled tak nevypadá(jako ostatně všechno čínské).

    A ohledně tvrzení, že čím starší litinové nádobí je, tím je lepší: je vidět, že to vůbec nechápete.
    Ne podle toho jak je litinové nádobí staré( že bych je nechal z výroby někde 20 let ve skříni ladem, pak vytáhl a pak mělo ty vynikající vlastnosti), ale je to jak je dlouhou to nádobí vyhříváno! Tedy jak dlouho je používáno – pak má právě ty stále lepší a lepší vlastnosti.

    Vy si mě dovolujete upozorňovat abych argumentoval validně, ale sám jste úplně mimo. :-)

Uzavřeno

Téma bylo uzavřeno, tzn. není možné přispívat.