Marmeládoléto! RSS

Štítky: , , , , , , , ,

48 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. jaké děláte marmelády a jaký je recept na vaši nejoblíbenější. používáte pektin v prášku a jak konzervujete? ;)

    aktuálně jsem až po uši umatlaný od marmošky jahodové a borůvkové. nemůžu se dočkat dasších plodů. letos dělám zavařeniny uplně prvně! :)

  2. Mě chutná domácí džem z červených broskví (to je tuším nějaká domácká odrůda) se čtvrtkami vlašských ořechů. Ale recept nemám, ani ty broskve.

  3. řeším zajímavý problém:

    jak zahustit jahodový aniž bych je dlouho redukoval? máte někdo tip? přidávání jakéhokoliv želírovacího prostředku „zakázáno“ :)

    idea 1, kterou zkusím hned zítra:

    jahody předem rozmixovat, šťávu svařit s cukrem bokem a drť přidat až na konec. bude to fungovat a zkrátí to dobu tepelné přípravy z které jahody hnědnoua celkově ztrácejí chuť? :)

    nebo jen přikouřit s obsahem cukru? ;)

  4. idea 2:

    upéct jahodovou drť předem na plechu :) potom přednat do kastrolu, rozmixovat a jemně provařit a šmytec.

    zní to asi debilně,ale cíl je – maximální hustota při co nejmenší době tepelné úpravy bez pektinu :)

  5. oká, vypadá to že vymýšlím něco, co už je dávno vymyšlené!!! :)

    idea 1 je bingo :)

    The recipe is adapted from one of Helen Witty's book.
    1/2 flat (6 old-fashioned size baskets)straw­berries
    2 1/2# sugar
    juice of 2 lemons
    Leave the berries whole if small or cut them in halves or quarters if large. Gently fold the berries with the sugar and lemon juice in a flat non aluminum pan. Let stand for about 12 hours (longer is ok), give it an occasional mix.
    Cook the mixture over high heat, stirring occasionally to a boil and cook for about 3 minutes.
    Pour back into the shallow pan and let it sit another 6 hours or so.
    Drain the berries and cook the liquid until it pass the jelly stage, 220*. Return the berries to the boiling liquid and cook for another 3 or 4 minutes, stirring constantly to avoid scorching.
    Process the jars. Makes about 5 pints.

  6. No, musím se přiznat, že už léta nezavařuju, ani džemy, ani cokoliv jiného; dřív jsem přitom zavařila kde co. Teď na to prostě nemám čas a tak občas něco koupím, nebo nás zásobuje tchýně, je obzvláště výkonná, nestačíme to ujídat.

  7. mě k zavařování přivedl vesničan :) všechno slunce léta si musim uchovat na zimu, jinak mě to bude nervovat a bude si to vyčítat, že jsem se nezásobil :))

  8. Jo jo, já Vás chápu, zavařování je fajn, jen toho času, kdyby bylo víc. Tak hodně zdaru!

  9. Já pár džemů cíleně zavařím nezahuštěné, v polotekutém stavu. Do jogurtu je to naprosto ideální.

  10. Moje nejoblíbenější letošní marmeládová kombinace je:
    cca 600 g rebarbora, 3 banány (i hodně zralý), 400 g meruňky zralé až přezrálé + želírovací cukr – stydím stydím – povařit dle návodu a šup do sklenic. Teda letos to šlo do krabice od litrové zmrzliny, že to zkusím do jogurtu – krabice je po 14 dnech totálně prázdná a já jdu likvidovat zbytek rebarbory na zahradu

  11. Má nejoblíbenější polotekutá kombinace do jogurtu byly vždy sladké třešně v pikantrnějším rybízu. Akortá že zavařuje vždycky maminka, takže v marmeládách jsem pole neorané.

  12. Já jsem zrovna minulý týden dělala rebarborovou! Bylo to poprvé, postup spíš instinktivní než správný, ale výsledek strašně dobrej. První sklenička už je do dna vyškrábaná, tahle várka do zimy rozhodně nevydrží :)

  13. Rybízová, jahodová, broskvová, meruňková, mirabelková. Marmeláda, džem, rosol…Švestková povidla bez vaření podle Šárky. A rebarborový rozvar – do jogurtu ideální. Taky vinné želé. Trochu cukru s pektinem dávám, jinou chemii ne.Citronovou šťávu, do rosolů pak jablíčka. Proti breberkám a plísním pomůže kapka alkoholu. Vypláchnout skleničku a víčko.:-)))

  14. Minulý rok jsem dělala třešňovou, jahodovou s limetkama, jahodovou s rumem a meruňkovou se skořicí. Slavila jsem velký úspěch a do zimy pár skleniček vydrželo! Letos bych ráda zkusila polotekutou meruňkovou, jakou dělá moje babička, jsou na ni ale potřeba úplně měkké, sladké a vyzrálé meruňky. Tož uvidíme, co Zelňák nadělí…

    Jak byste si poradili s borůvkovou tak, aby zůstaly vcelku aspoň nějaké kuličky? A zkoušeli jste někdy agar místo želírovacího cukru? :)

  15. zufanka:

    jo agar jsem zkoušel, nasypal sem pytlík ke konci, provařil a bylo. dal sjem trochu menší dávku než na pevné želé a bylo to tak akorát.

    ad borůvky – vtší část rozvařit, menší část (1/3) uchovat celou a přidat uplně ke konci, kdy je správná konzistence a jen nechat projít varem 3 minutky, aby se to prohřálo na stejnou teplotu jako zbytek. to by mohlo fungovat ni? ;)

  16. Tak tak, přidat část ovoce až ke konci, zůstane celé. S agarem jsem ještě nepracovala, tedy při zavařování. Nezní to špatně.

  17. Děkuju za rady, dám vědět, jak to dopadlo. Už jen ty borůvky ;). V novém Apetitu je taky několik různých způsobů zavařování, co jsem koukala, tak taky bez zbytečné chemie…

  18. 10. Děkuji Pisulce za inspiraci. Včera jsem dělala džem z 1,5 kg třešní, 4 hodně zralých banánů /cca 0,5 kg čisté váhy/, šťávy a kůry ze 2 citronů a 1 kg cukru /toho by šlo možná trochu ubrat, tak 700g/. Hrozně mi chutná, nejradši bych ho snědla všechen hned.

  19. Mám novou džemovací kuchařku a je v ní recept na chutney z jahod a rebarbory (no jo rebarbora, to je moje) + „zákeřná“ firma Wilkin and sons ltd. mají v nabídce rebarborovozáz­vorovou marmeládu – jdu vyškubat všechnu rebarboru a jdu to vyzkoušet.
    Ad. Naďa – díky za skvělou inovaci, třešně letos u nás za moc nestojí, ale višně ptačky budou a budou stát za to – zkusím banánovišňovou kombinaci. Vřele doporučuji experimentovat se špendlíky/mira­belkami, chuťově zajímavé, jde z nich dělat krásný rosol i skvělý džem

  20. 19. jj, mirabelky jsou prima, ještě mám od loňska asi tři skleničky džemu.
    Tiptree (Wilkin and sons) – mé nejoblíbeněší marmelády!!!

  21. Dobře a bez zbytečné chemie se dělá marmeláda z meruněk, houstnou rychle a bezproblémově. Konzervuji citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou v prášku, když zapomenu koupit citrony. A sezóna meruněk právě začíná, doma nám voní koláč (v rámci boje proti pochmurnému počasí venku) a marmeláda už je také hotová:-)

  22. prosím pěkně, co mají všichni proti želírovacím látkám? je tam pektin, ano. Ve wiki čtu: V průmyslu je to hojně používaný silný želírovací prostředek, který se získává ze slupek citrusových plodů a poté je upraven cukry a solemi.

    Co je tedy na želírovacích prostředích taková hanba a zlo? :)

  23. dokonce prý pomáhá proti rakovině :))) http://www.novinky.cz/…akoviny.html

  24. ↪ 22 majka: Žádná hanba, jen proč dělat domácí stejně jako průmyslové? Kouzlo domácího je pak pryč, ne?

  25. Prosím, potřebuji poradit s recyklací skla. Dostala jsem od kamarádky malé skleničky od dětských příkrmů. Chtěla jsem udělat malé várky „akorát k snídani“, ale skleničky mají jen půlzávity a víčka se protáčí, nechytly se ani když jsem je zkusila sterilovat (vlastně se většina víček uvolnila). Evidentně je po naplnění narazí a stlačí a pak sterilují. Je na to nějaké vychytávka, nebo jsou na jedno použití a mám je vyhodit?

  26. Vanda: o vychytavce nevim, narazila jsem na to Lonske leto taky. Nektere znacky prikrmu nechytly, myslim, ze Nutricie, jine byly naprosto bez problemu.

  27. ↪ 25 Vanda: zavařovat se dají jen s klasickým twist off víčky http://img5.ceskatelevize.cz/…arge/789.jpg
    nikoli „prest twist“ http://www.bio-info.cz/…00113027.jpg, které jsou teď z důvodu technologické jednoduchosti běžnější

  28. ↪ 27 Moirain: Díky, já jsem ty uzávěry zkoumala a došlo mi že to souvisí s jednodušší technologií výroby. Škoda. Mám jich plno a jsou pěkný, ještě zvažuju starou techniku babičky, natáhnout namočený celofán a zagumičkovat.

  29. ↪ 28 Vanda: Babiččin postup: Zavařuje všechny džemy v čemkoli (i ty výživové a od instatní kávy a kakaa, bez následného sterilování, jen mezi víčko a sklenici dává čtverec potr. folie). Normálne nalít vroucí zavareninu do vypařených sklenic, položit folii, zašroubovat jak se dá a obrátit na víčko, pohoda, funguje dobře i u jinak podezrelých víček, jinak zavarujeme takhle http://www.maskrtnica.cz/?…

  30. ↪ 29 farfalla: Jo, dělám to stejně, proslazuju předem. Ta potravinová folie mně nenapadla, protože ji doma moc nepoužívám.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.