Lucky Peach

Nejlepší časopis na světě? Pro mě vždy jediný — ABC speciál 85. Mělo to v sobě komiks, vystřihovací modely i kosmické pexeso. Dokud jsem je úplně nezdemoloval, hltal jsem letní speciály celé dětství.

Od té doby jde tisk z kopce. Pitomý lesklý papír. Žádné vystřihovánky, žádné nálepky a všude samý fotošop. Blé. Zkuste si teď koupit nějaký současný magáč a mít k němu vztah. Je to na prt, nejde to — všechno je umělohmotné.

Čtvrtletník pro kluky a holky

Časák Lucky Peach je jiný. Představte si typický časopis o jídle (třebárs Apetit). Všechno, co vás v něm štve, v Lucky Peach není. A to co v něm chybí, tak tím je to narvané až po dekl.

Lucky Peach vytvořili David Chang a Peter Meehan. Šéfkuchař a autor, kteří se poprvé spojili při přípravě kuchařky Momofuku. Současné časopisy o jídle je nebavily, tak si udělali vlastní. Časopis vychází přibližně čtvrtletně. Každé číslo má vždy hlavní téma, které se s pomocí spousty papíru a tiskařských barev rozmázne na stopětasedmdesáti stranách. Chang i Meehan si do každého čísla zvou nejrůznější autory a ilustrátory. Mihnou se i celebrity jako Bourdain nebo McGee.

Mám tu teď na hraní druhé a třetí číslo. Trochu nedočkavě píšu už z druhé poloviny toho druhého, protože jsme z toho úplně paf. Podtitul dvojky je Sweet spot — téma, které se do češtiny blbě překládá. Nejblíž jsou asi okamžiky na vrcholu blaha. V životě nebo v kariéře, v chuti nebo ve vaření. Pomíjivé momenty, o kterých tušíme, že tu jsou jen na chvilku a už se nikdy nevrátí.

Romantika jak záhon, ale děsně mě to chytlo. O tom, jak ulovit pyl z divokého fenyklu, o meruňkách z dětství, o tom, kde nám v hlavě sepíná radost z chuti, i o tom, jak se na to nevyprdnout a začít znovu. Krásně to napsali, fakt. Pomíjivost je kouzlo a nejen v jídle.

Třetí číslo si fakt šetřím a jen tak hned ho neotevřu. Nejdřív pořádně ošoupu dvojku a pěkně pomalu ji vstřebám. Lucky Peach má totiž pro mě přesně tu abíčkovou kvalitu, kterou jsem zatím nenašel nikde jinde. Plus má v sobě ty samolepky, a to je nejvíc.

Kde shánět? Na Amazon US, Amazon UK i na Book Depository (s poštovným zdarma). V Praze bylo pár čísel k vidění i u TRMS.

Chcete číst dál? Prozkoumejte moji novou knihovnu!

 

Reklama

Komentáře

Tak trochu gastro anarchie, viď?

Mě osobně se líbí Jamieho časopis a mám pocit, že vůbec Jamie hodně udává tón trendům ve vaření jak pro časopisy o jídle, kuchařky, tak i jednotlivce doma.

Ale je mi jasné, že to je úplně jiný proud než tvůj Lucky Peach… :-)

„Sweet spot — téma, které se do češtiny blbě překládá.“

Zato Lucky Peach je úplný doddle, jak by nám milá Lucka jistě potvrdila.

Krásná a smyslná óda na steak:) (prostřední obrázek). „I will do almost nothing to you… I will do everything in my power to avoid fucking you up“. Taková kuchařova malá, ale o to více osobní a vášnivá Hippokratova přísaha…

Sweet spot – záleží na kontextu, zde možná „vrchol slasti“ či „dokonalý moment“? Lingvistické okénko viz http://www.nytimes.com/…afire.t.html?….

Lucky Peach = Momofuku = křestní jméno vynálezce instantních nudlí… to je fakt pravda???:)

↪ 7 yannka: ten link na NYT je boží ;)) oni ty kontext v LP proberou všechny a to se prostě nedá.

ten slib steaku je celá dvoustrana s nádhernou fotkou macaté dry aged potvory. v pravo dole je křížek a kolonka pro podpis ;) TESAT!

Ta Issue 1 za skoro 200 babek, respektive za 600 liber nová a 100 liber použitá v UK, je nějaká podepsaná collector's edition? Vzhledem k tomu, že Modernist Cuisine se prodává za $450 mi to přijde docela dost :)

Vydražila jsem na ebay US první číslo Lucky Peach, a je to bomba. Stálo mě 115 USD, nejvíc co jsem kdy dala za časopis a snad i knížku, chovám ho jak miminko a je úžasnej. Kapitola o vajíčkách mě skoro rozbrečela štěstím, miluju vejce..

Objednala som si posledne cislo a uz sa neviem dockat :-) Chcela som sa spytat, ma pan Cuketka alebo niekto iny osobnu skusenost s Fool magazine? jedno cislo aj s postovny vyjde na skoro 20 eur, tak chcem vediet, ci to stoji za to :) diky

↪ 16 Hanka: mam ho doma a je krasnej — minimum receptu, hromada celostrankovych fotek, pribehu a profilu zajimavych osobnosti. jsem z neho nadsenej, je to ale neco jineho nez LP, spis na inspiraci a koukani :)

Komentáře jsou uzavřeny.