Trans tuky, pivo, euroopratě a skleničky na víno Zafferano

Výběr z tisku i netisku z celého světa ;)

Jako první mě zaujala zpráva o povolování „euroopratí“. Nic konrétního tam sice nebylo uvedeno, ale zdá se mi, že by se snad malí a originální výrobci mohli konečně pustit do nějakých „krajových specialit“ bez zbytečné buzerace.

Na iDnesu mě naopak mírně nakrkla „zdravotnická“ agitka pivařů, ve smyslu, že pivo prospívá zdraví. I kdyby měli zmi�?ování „vědci“ pravdu – průměrný český konzument bezpečně překročí maximální denní dávku alkoholu a tím spolehlivě zabije jakýkoliv blahodárný účinek piva.

U piva ještě zůstanu. Britská BBC News informuje o připravované nové legislativě, která upravuje podmínky prodeje piva a důsledné uvádění složení. Dočkáme se v ČR nějakého překvapení, nebo můžeme být klidní?

Aktuálně přínáší článek o různých množstvích trans tuků ve fastfoodech. Já jsem v lednu zkoušel zjistit přesné množství trans tuků v Mcd a KFC. Mluvčí McD mi potvrdil, že pro celou Evropu teprve provádějí přesná měření. Myslím si, že dokud je k tomu nedožene legislativa tak jako v USA, tak se přesných čísel nedočkáme. Dokonalou zazdívací odpověď na můj písemný dotaz předvedla Lenka Beldíková (z marketingu KFC ČR). Na můj dotaz jaký je obsah trans tuků v produktech KFC, mi odpověděla:

Citace byla na podnět slečny Beldíkové odstraněna. Budu tedy alespoň parafrázovat – její odpoveď vyšla v tom smyslu, že žádné informace o trans tucích mi nebude potvrzovat ani vyvracet.

Opravdu k smíchu :/ Vězte však, že trans tuky nejsou žádná sranda. Jsou prokazatelně zdraví škodlivé a pokud je konzumujete v množství větším než malém, pomalu ale jistě zvyšují riziko vaší libové kardiovaskulární smrti ;) O trans tucích si tu budeme určitě ještě povídat. V USA jsou povinně deklarovány na etiketách, a myslím, že je postupně zabanujou. U nás na balkáně zatím ani vidu ani slechu, konzumer baští jako v bavlnce ;) Hurray :/

Na konec božské sklenky na víno Zafferano, které prostě musím mít dřív než o tom začnou mluvit všichni čeští vinní snobové a tatíci v kravatách ;) Tajemství spočívá ve speciálním vroubkování u dna sklenice, které zvyšuje kontakt vína se stěnou a tím upravuje jeho vlastnosti směrem k „pitelnosti“. Možná ptákovina, ale mně se ty vroubky prostě libí. Dokonce po nich ani nechci, aby fungovaly ;)) [via SlashFood]

Jo a Delvito, neodcházej! ;) Kde bych potom chodil nadávat?!

Reklama

Komentáře

Ty Zaferranky nevím, jestli se ujmou, podle mého se budou ne zcela dobře mýt. Jasně, pod tlakem vody a s dobrými čistícími prostředky asi jo, ale stejně, doma bych tu sklenku, když v ní zaschne víno, vidět nechtěla, nevím jestli opravdu lépe rozvine chuť a vůni vína:-)

Dášo: jelikož mytí nádobí nenávidím, tak jsem tyhle myšlenky na údržbu přesunul do šuplíku ;) Hlavně, že hezky vypadá!!!

Myšlenky si přesuň kam chceš, ale kam přesuneš po použití špinavé Zafferanky, aby se zase blyštěly leskem a novotou?:-))
No dobře, budu věřit, že případné náročné mytí Zafferanek vyváží jejich účelnost a estetičnost:-)
Já preferuji hladké čiré sklenky:-)

ja mam tu zkusenost, ze kdyz se do zaschle sklenky s vinem naleje na chvili trosku vlazne vody, brzo je po problemu ;-) pak staci jen prolit teplou vodou, vycidit svedskou uterkou a voila.
a jeste jeden typ – na uzke a vroubkovane sklenicky a jine nadobi je nejlepsi k tomu ucelu specialne zakoupeny obycejny kartacek na zuby a trosku pisku na nadobi…

Však je to vaše volba, já jen říkám, proč bych do toho nešla:-)
Jinak souhlas, na pokoukání je to moc pěkné. Taky doma nemám všechno přísně účelové a na údržbu jednoduché:-)

kamarádka co u mně chvilku bydlela, u mně nechala v kuchyni taky nějaký záhadný bílý prášek, se kterým se dalo „vykillit cokoliv z čehokoliv“ ;) jinak chvilka odmočení jak píše drunka na jakékoliv víno na dně bohatě stačí, dokonce i na ten nejhutnější shiraz zatuhlý přes víkend!

Z hladkých den (dýnek, bože to je slovo:-)) se to odmočí raz dva, ale z těch vroubkovaných zkušenost nemáte:-) Ale ne, fakt, je to pseudoproblém, nechci z toho dělat větší „housenku“ než ve skutečnosti je:-))

nahodou cuketko, obycejnej pisek na nadobi je moje oblibena zbran i proti pripecenejm pekacum ;-) chemii moc neverim a hlavne ji nemam rada a klasika je klasika ;-)

teď tak uvažuju na dtím co to ten bílý prášek byl vlastně zač, i kdyby to bylo DDT tak nevim prostě ;) ale čistilo to dočista, dočista… možná to byl i ten písek na nádobí, fakt nevim.

já osobně bych dal pět korun tomu, kdo vymyslím samočistící nádobí :]

Komentáře jsou uzavřeny.