Odrrróbinki

Z archivu

Toto jsou Odrobinky, u kterých jsem se celou dobu neskutečně křenil. Ať slouží!

  • Proč nejsou české biopotraviny?

Mírně pesimistickou, ale osvětlující analýzu o tom, proč máme nedostatek biopotravin českého původu, připravili hodní biolidé ze serveru Biospotřebitel. Doporučuji k přečtení, pokud vás mrkve z Rakouska a pohanková mouka z Číny denervuje stejně jako mě. Proč tedy nejsou české biopotraviny?

  • Regionální drát je lepší drát

Víte, že existuje česká alternativa k systému chráněného označení původu EU? Do systému regionálních značek Domácí výrobky se prozatím zapojilo 8 malých regionů.

Certifikovat lze leccos. Aranžmá ze suchých květin, užitkové výrobky z drátu nebo třeba i fotografie s tématikou krajiny. Je tam ale i spousta jídla a pití, sám na to docela koukám!

Některé položky na seznamu jsem v životě neviděl. Mám radost! ;)

  • Avec Eric

Koukali jste se tady někdo na finále čtvrté sezóny Top Chef? Já jo. Fandil jsem Ričrdovi. A prt.

Projížděl jsem si profily všech hostujících porotců a narazil jsem na, pro mě dosud neznámého, Erica Riperta. Eric vaříLe Bernardin. Je to jedna z nejlepších amerických restaurací zaměřených na ryby a plody moře s tou nejfajnovější webovkou, jakou jsem v poslední dopbě viděl. Dá se na ni čučet jako na film! ,)

Eric má vlastní blog (= reklamu na troubu od Cuisinartu), kde se všemožně bobuje a předvádí v textech i na videu. Na jeho video-projev bych vás chtěl obzvlášť upozornit.

Eric je totiž obdařen naprosto fantastickou angličtinou, která mě instantně sráží do kolen. Na rozcvičení si pusťte bjůtifl pis of red snapér, batér, pepér, vedžetables a stek. Potom třeba jeho video s kachlí, kde okolo třetí minuty předvádí časoprostorovou fintu now, the fish is ready. Nakonec jeho dvojvýstup s Bourdainem, ve kterém si oba borci hrají na vojáky.

Pomalu začínám tušit, za co dostal James Beard Awards… ,)

  • PFF 2008 ŽIVĚ!

Na letošní PFF jsem si pro vás připravil živou reportáž! Po celé tři dny se budu pokoušet přinášet ty nejčerstvější obrázky, videa a texty přímo z místa dění. Notebook, foťák, kamerka a jedna naspeedovaná Cuketa.

Osobně si myslím, že to nevydržím a hned v pátek odpadnu. I kdyby ne, věřím, že pro vás to bude zdroj škodolibé srandy. Zkusím to pojmout jako přenos z filmového festivalu nebo z fotbalu. Možná něco mezi. Uvidíme, nechte se překvapit! ;)))

Kolo si beru s sebou. Dle výsledků ankety se o něj oprávněně bojím! Půjdete taky? Zahlasujte do ankety. Budete si sebou brát kolo? Kam to přivážeme?

  • Kdo je Gábina?

Chm? ;)

Reklama

Komentáře

nejspíše se na foodfestivalu všichni potkáme (s plnou pusou) ;)

Teda vam reknu, ze kdybych si nekdy chtela na webovce Le Bernandinu jen rychle udelat rezervaci na veceri, tak me v prubehu toho uvodu asi jebne… ;)

Perchta: úvod můžeš přeskočit :o)

Na PFF se chystám jen v případě, pokud se podaří dobře naplánovat uzmutí Cuketkova kola. Až ho zabaví nějakou kanapkou v Maze, třeba :o)

kdo je gábina, by neměl být problém zjistit, kamarádka ve spolku pracuje ;) btw. aspoň jsem si všiml, že mají nový webovky a vystavuje tam aktuálně criq alias jáblí ;)

Ta angličtina je úžasná, připomíná mi to pověstného Itala na Maltě. Někdo nezná ? Tak si tedy dovolím http://download.liquid.cz/…al2malta.mp3

(o vaření to zrovna není, ale alespoň ta restaurace) :-))

PS: Odkaz s nápovědou o formátování textu je nefunkční.

rachad:

jak si viděl ty dva v akci že jo? největší sranda je že na té grill station mají prosklenou stěnu,t akže si je tam hosté můžou chodit fotit a vůbe se k nim chovat jako k vopičkám v zoo ;)) všechny to kupodivu baví!

Dania:

toho se právě bojím! ;))

Perchta:

je tam skip intro, ale kdo by skipoval, když má práci se zvedánímčelisti. na mě styl fotek a hubda děsně působí… nemohl jsem si pomoct ;)

AdaMM:

já mylslel že je to mysteriózně mystifikační bytóost!!! :) na criqa jsem koukal jak puk, objevil jsem jeho fotky teprve nedávno :) celá jeho serie s těma roztřepanejma hlavama a načechranejma držkama je supr! :)

Vita:

jj, znám :))) podobný výstup z českou angličtinou měli někde i Sklepáci, bedroom vs. bad room ;))) jaký odkaz máte namysli?

Video s kachlí : moč mnicho-ryby (piss of monkfeesh) :-))

ad Bernardin – jestli je něco fůdporno, tak tohle. Letenka do NY navíc dneska stojí pár tisíc…

10: Prosím o solidní výklad! Mořský ďas byl u nás velmi populární (pokud host neviděl hlavu :-)) a jeden z největších hitů byla tzv.líčka obalená pancettou s lístkem šalvěje a grilovaná…Je to mnich, nebo opice?Nejsem v angličtině příliš honěný ale to by byl monkeyfish? Nevím jak krásní jsou mniši, ani jak velké mají hlavy, ale nevíte o tom názvu něco bližšího?

Mno kdo je Gábina? To netuším, a ani mě to netíží…spíš mi na mysli vyvstává otázka: „Jak se k ní Cuketka dostal?“

12: Dělám si malou prdýlku z jeho roztomilé výslovnosti; anglicky se vyjadřuje jinak výborně. Zdá se, že vařit také trochu dovede! ;-)

Mořský ďas, monkfish (monk = mnich) se prý kdysi házel zpět do moře, neb by ho nikdo od rybářů nekoupil. Teď je to v UK středně drahá ryba. Chuťově nic zvláštního, ale výborně drží texturu, nerozpadá se. Odblaňování dovede být piplačka.
Ty plátky pancetty potřebuje jako prase drbání, aby mu propůjčily něco chuti.
Slyšel jsem taky název poor man's lobster (humr chudáka) a myslím si, že humrový salát by skutečně šlo touto rybou ošidit / nastavit.

Pane C. co to máte za roztočnou ikonku? Nejdřív jsem myslela, že je to psék s cuketkou, ale on je to psék s gumovým zvířátkem. :-))) Kam se poděla cuketka?

Snad tedy nebude vadit, když se pochlubím:
http://www.youtube.com/watch?…
Omlouvám se za zcela OT příspěvek, ale pan Cuketka mi doufám odpustí (nebo mu fakt čórnu to kolo) a ostatní také…:-)))

Je ze mě konečně pozorná čtenářka odrobin! Proklikala jsem se poctivě vším, čemu se dá přidat štempl. Úplná detektivka! Bude to nervy drásající souboj o razítko mezi:

1. klasické šlové bavlněné zástěry a barchetové šaty
a
2. velké domino – lesní zvířátka
Držím palce zvířátkům, možná zvítězí nakonec Jedovnický kapr. Nebo je převálcuje místní psí smečka v čele s rozcuchaným Bišonkem ;)

zadnej PFF!! vsichni povinne k monitoru a koukat jak se vari kafe!:) cuketko, tak schvalne kdo vydrzi dyl! my mame ale vyhodu, vsude kolem je hromady a hromady espressa:)

smáli jsme se se synem a uvažovali, zda Eric mluví francouzsky nebo anglicky, jeho „rrred snapérrr“ a „pepérrr“ byly k nepřežití. I „pissss of fišššš“… ženiální. Přesto nebo prrrrrávě proto jsme mu rozuměli i my, Češi. Perplex.

Jarda Tucek:

hola ;) držím vám i karlikovi palce! já mylsím že to bude measakr na obou stranách. já tam budu mít hromady a hroamdy nespressa :) tak sem zvědav co ukážou!!! :)

ren:

prdel si z něj dělá i Ruhlman ;) ten je zase proslulý svými rpoblém s účesem v televizním vysílání, o tom ale někdy jindy:

Eh beeUteefool Piece Ov Snop-ayre

Ing. Buffal:

já bych se i nechal poradit? co mám dělat když z kola junoir nemůžu sundat řidítka? povoli jsem už všechny sřouby a vobloženía furt nic. jako by to bylo přilepený kilem sekundovýho lepidla… ;)

Pivli:

ale to není ikonka, to je kikonka ;) nehctějte vědět, čeho je ten bišonek schopnej. zelená giraffka už se třese ;)

video naprosto šííílenéééé!!! :)

Michalush:

donavigoval sjem se tam jakýmsi záhadným způsobem přes výtečné fotky z http://orga.nizm.us/ pak mě tam taky navedla čiládžulča a vůbec celá tabrněnská banda. brno se mi začíná líbit čím dál víc. dokonce jsem si už hledal ceny nájmů v centru ;)))

ChilliJulie:

Jedovnikcýkap mi unikl, u těch ostatních výrobků jsem se ale dost nasmál. celkově mi je ta značka mnohem sypatičtější než systém EU, je to pružnější a nědělají s tím takové štráchoty. navíc se podle mě povedlo objhevit pár opravdu zajímavých věcí, které my lufťáci neznáme (ale rádi bychom poznali) ;)

u mě zatím vedou výrobky z uz. Šnebergr:

http://domaci-vyrobky.cz/…rske-vyrobky

obrázek mě dostal! :)

Vteřinová lepidla jsou látky, které vyžadují rovnoměrné zatížení a velkou pevnost v tahu a ve smyku. Co jste na tom kole dělal? Řešení existuje určitě, záleží o jaké vteřinové lepidlo jde. Já bych na vás zkusil aceton. Jemně potírat.

Pan C, 20, zatuhlá řidítka.
Mě se v minulosti u zatuhlých věcí osvědčilo
(1) poklepávání
(2) nahřátí vnější součástky (+ současné ochlazení vnitřní?)
(3) penetrující olej, např WD40
Best of luck!

22. LOL. jemně potírat a pak zprudka ogrilovat. Chichi.
23. děkujeme! Jsou to fakt štěnice, momentálně nás ještě nechávají bydlet, nevím, jak to bude za pár dní…když jsme to točili, byla štěňata unavená po řádění, takže je to sestříhané skoro z hodinového videa. To druhý den, když už kamera nebyla, řádli hajzlíci jak černá ruka. :-)))

ad 28 zajímavý článek pana Vereckého. Nevím, jestli jsem ho pochopila dobře, ale nejspíš má nějaký problém naprosto se vším, a především sám se sebou. Zdá se být velkým odborníkem na oleje, zejména ty slunečnicové. Zeptám se tchýně, jestli do svého bramborového salátu dává panenský slunečnicový a jestli to tak dělala i její maminka, ale pochybuju. Hádám totiž, že to bude taky nějaký „snobácký“ výstřelek, moderního vaření, které je tak kritizováno…

Angličtina Erica Riperta mi připomíná úvodní slovo k Rattatouille °;-)

Komentáře jsou uzavřeny.