Knedík, chcete TAÍ KÝ?

Píšete vy…

Gordon Ramsay by se dnes neschovával na WC.. u mě ne. Tedy doufám. Bun, slovník na internetu vyplivne: bochánek, buchta, žemle, brioška, uzel, drdol, houska, sladká žemle, šiška (sladká). Kdo mlsný na sladké jest, nechť vstoupí.

Dnešní nákup sladkého knedlíčku mne přivedla na myšlenku, když to umí místní Vietnamci, „prosím vás kde bych našel Vietnam? Dejte mi mapu.. stačí Prahy, tam by to někde mělo být, každé ráno je přeci vidím jezdit na kole do Kolbenky..“ tímto vtipem mne dnes počastoval jeden můj kamarád.

Obchodník ze Sapy mne poznal a okamžitě se zeptal, jak mi chutnaly naposledy zakoupené krevety a jak mi krájí nůž, což je velmi milé (to se v hypermarketu stát nemůže..). Mimo nudlí, čaje, ochutnávky exotického ovoce (40 kg druh ježatého melounu chutnající po ananasu a banánu) uff, nákupu ovoce podobného liči, ale sladší, dle Vietnamky „dobrý na krk“, můj zrak mimo jiné padl na pytlík, na jehož obalu byl knedlík. Plněný. Firma TÁI KÝ, HÁNG VIĚT NAM, GLUTINOUS RICE FLOUR, pak znaky, hodně reklamních slov jako Ám thúc dóc dáo Bác bó, zvlášt předposlední ryze české bác utvrdilo myšlenku na knedlík. Jedl jsem místní smažený knedlík tenkrát s Cuketkou, Rachadem, Cutie a Klárou, prý je také z rýžové mouky.

Na zadní straně je návod, tudíž i Kubovzdorné, napoprvé jsem udělal pouze z poloviční dávky, obsal je 400g, takže 200g rýžové lepivé mouky smícháme s polovinou 360ml vlažné vody, 180ml. Těsto je velmi hladké, nelepí, tvaruje se velmi dobře. (zelený čaj v pozadí ve skelniččce, umoukovaná ruka je moje)

Do rýžových knedlíků patří rýže (paradox), základ tvořilo mléko, rýže, trocha cukru, skořice a lžíce přírodního jahodového sirupu. Náplň je libovolná, tuto vaříme tak dlouho až je hmota podobná známé mléčné rýži, která se prodává v obchodech.

Máme tedy těsto a náplň, pro zjednodušení jsem nepřidával nic jiného, neznal jsem výsledek, jsem rýžoknedlíkový panic začátečník. 16-ti gramové knedlíčky jsem ručné plnil rýžovoskořicovou směsí, dělal malé knedlíčky. Mezitím se vaří voda a do druhého hrnce dal rozpálit olej, dvojvariantové jídlo. (miniknedlík úplně nahoře sloužil na testaci oleje)

Vhodil jsem vždy po 10 ks do oleje a vody, na návodu je napsáno, až budou knedlíčky plavat na hladině, je hotovo. Vroucí voda, vážně.

Věnoval jsem se tedy obracení kuliček v oleji, poměrně překvapily, neboť se začaly roztahovat a docela prskaly a nabyly zhruba o 15% svůj objem, tedy s tím počítejte u velikosti nádoby na smažení a zástěru na sebe.

Vařené knedlíky po vyplavání přelity vodou a nechány odkapat, poté potřeny olejem, aby se neslepily.

Smažené kuličky pocukrovány, jelikož náplň není až tak sladká a ty SAPA jsou také vžy obalené v cukru a nebo sladkém sezamu. Je vidět na pocukrovaných jak se trochu deformovaly.

Návrh na servírování je jen testovací, jahodový sirup na vařených a máta, u smažených je čokoládový topping a v pozadí trocha šlehačky a kus konvice se zeleným čajem.

Vařený

Smažený

Na řezu je vidět rozdíl. Nejlepší část večera, ochutnávání, vařené a smažené navrchu, uvnitř příjemně lepkavé a plněné, vyhrály smažené knedlíky, ale jen v těsném závěsu. Příště vařené zkusím v masové variantě, krevety a libové maso, (také v návodu na zadní straně sáčku.. úžasné včetně barevných obrázků, kdy se i naši výrobci poučí a nebudou dávat fake fotky polévek, jak např jsem viděl v článku u Florentýny, tyto fotky z obalu a moje byli autentické) Dobrou noc a chuť, noc pro vás a chuť pro mne :-)

Reklama

Komentáře

Krevety v SAPA jsou lepší než ty, které koupíte jinde za dvojnásobek. Kromě toho tam mají perfektně čerstvý koriandr, což má za následek, že už jen nejmladší člen rodiny vzdoruje – ostatní už trpí těžkou závislostí. Některé věci tam však člověk nekoupí, protože se bojí, jestli by to přežil. Co udělat nějaký fotograficko- faktografický slovník?
Jinak knedlíci se vám moc povedli, jsou jako živí !

Kubo, Kubo, ten váš češtyn dostávali po prdeli.
Krevety chutnali. Kuličky překvapili, prskali a nabyli, posléze deformovali. Knedlíky se nejprve neslepily (hurá!!), ale pak bohužel vyhráli. Fotky byli.

Přitvrďte.

1R: na 4 ibalginech, 2 paralenech a se zanetem korene zubu dostane na zadel vsechno, opravime.

Děkuji, pane Jednorožče, za pravopisnou hlídku. V první, neopravené verzi se mnou ty hrubky taky zalomcovaly. A vy, Kubo, jste mě teda zklamal. Tak pěkně jste včera psal o mladých salátových rostlinkách, na mužského docela neobvyklém tématu, až jsem dostala chuť vás pozvat na štáb na svoji sbírku vyčichlých patron. S tím je teď ovšem konec…

Už jsem to vysvětlil výše, ty dny byl pro mne nebyl problém přes 15minut se snažit obléct kalhoty místo trika..„vytabletkovaný“ na 5let dopředu :-(

Zpíváme tichými, ale naléhavými jezinkoidními hlásky: ale to my jen tak trochu žertovali, džouk only, šutka takája ;-)).

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)