XXXIX. Valtické vinné trhy 2006


Jejej, to byl ale prodloužený víkend. Pan Cuketka se topí v zážitcích ;) Vydal jsem se na slunný jih Česka – do Valtic na skvělé vinné trhy, potom směrem doleva (rozuměj na západ) do Třeboně na festival plný malinkatých animovaných filmečů

Valtice nás přivítaly krásným slunečným dnem a náš trojčelnný degustační cuketkotým, se mohl směle oddat ochutnávacím, přechutnávacím a vůbec všem smyslovým požitkům spojených s vínem! Již od nádraží jsme se nechali bezpěčně unést davem na Valtický zámek, v jehož jízdárně sídlil středobod vinných trhů – degustační bojiště ;)

Po zaplacení vstupného (50,- Kč), nákupu koštovačky s logem trhů (40,- Kč), katalogu a vyzbrojením se dostatečným množstvím kupónů (1ks á 5,- Kč), jsme ihned vrthli dovnitř! Pohled, který se mi naskytl jsem musel chvilinku rozdýchat. Hutný ruch, plně obsazené nekonečně dlouhé stoly, zvuky rozjeté cimbálovky a za oparem v dáli smrtící podkova z degustačních stánků.

No nic, rozkoukali jsme se, vyboxovali jsme tři místa u jednoho stolu, vyzbrojili se různými degustačními pomůckami a brzdami na tácku (chleba, nakládaná zelinka, obří škvarky, kostičky salámu, různé sýry), které zde byly v prodeji a vrhli jsme se k prvnímu stánku. Stánky byly rozděleny podle jednotlivých odrůd. Personál rozléval z vystavených lahví za papírové kupónky. Obyčejný vzorek za jeden kuponem (á 5,- Kč), medailové, diplomé a dražší pak za víc (max 7 kuponků). Vyzbrojeni katalogem, jsme si vždy nejdříve v klidu vybrali, nabrali a poté v klidu ochutnávali u stolu. To vše do zblbnutí ;)

K celé akci nemám skoro žádné připomínky. Jediná věc, která nejen mne iritovala na maximum byla nedostupnot některých vzorků, obzvláště těch medailových a diplomových. Toto absolutně nechápu a pořadatele bych nejraději na místě přizabil. Pokud už je víno dostupné k ochutnání, měl by být k dipozici dostatek lahví nebo by měla jejich cena být nastavena podle poptávky.

Rovněž mě zarazil přístup některých návštěvníků, kteří obsazovali za pomocí celého svého rodinného klanu velké části stolů, které plnili tunami vlastních donesených pokrmů, nádobí, nápojů atp. Přišlo mi to vyloženě trapné. S tím souvisí i nedostatek místa a nedostatek klidu pro poklidné vychutnání vína. Nesutále jste se museli probíjet davem, pracně hledat místo u stolečku nebo pultíků atp. Akce má opravdu řádně masový charakter a neuškodilo by rozšíření kapacity, nebo úprava cenové politiky. Z toho hlediska se mi zvolené prostory (jízdárna hradu) jevily značně poddimenzované.

Přehled všech přechutnaných vzorků a moje tipy na nejlepší ochutnána ochutnaná vína najdete v druhém článku.

První přestávku jsme vyplnili obědem na trávníku před jízdárnou a krátkou procházkou v zámeckém parku. Musím říct, že Valtice mají usměvavé a přátelsky naladěné obyvatele :D (viz. foto výše)

Druhou pauzu mezi bílým a červeným, jsme se osvěžili v kavárně na Náměstí Svobody (jméno jsem v tom ovíněném stavu zapomněl ;) Mají tam naprosto dokonalé espresso Hausbrandt! Kdybyste to hledali, tak je to taková malá zahrádka vedle cukrárny, před průchodem na dvorek restaurace přímo na náměstí, skoro naproti tomuhle nádhernému vystavenému lisu na víno:

o kterém se píše:

Valtice dostávají devět cuketek z desíti. Opravdu příjemná atmosféra, všichni pracovníci ve službách byli maximálně user-friendly. Viné trhy byly pro mně napoprvé fantastický zážitek. Jedinečná možnost, ochutnat na jednom místě nejlepší nová vína z české kalifornie ;) Příště přijeďte taky!

Reklama

Komentáře

Jel jsem kolem, tak jsem se také stavil. Odradily mě ale davy lidí a na samotné místo jsem raději nevstoupil. Místo toho jsem šel dozadu do zámku, kde sídlí Salon vín. Dobře jsem ochutnal i tam, dobře nakoupil.

>Rovněž mě zarazil přístup některých návštěvníků, kteří obsazovali >za pomocí celého svého rodinného klanu velké části stolů, které >plnili tunami vlastních donesených pokrmů, nádobí, nápojů atp. >Přišlo mi to vyloženě trapné.

to neznáte Slovácko :)
jednoho času jsem měla možnost navštěvovat hojně místní akce a kupříkladu na takový ples se rezervovali a platili jen místa, všechno ostatní – víno, koláčky, chlebíčky,… – si místní nosili z domu a vzájemně si ochutnávali.. vskutku impozantní podívaná pro měšťáka :)

To Veruska: Soucítím s tebou. Asi jiný kraj, jiný mrav, takže díky za varování, něco podobného vidět a ještě ve velkém, by mě porazilo:-)

salon vin ROZHODNE doporucuju, byli jsme loni a byl to jedinecny zazitek. je tam nekolik druhu prohlidek s rizenou degustaci, ale doporucuji priplatit za volnou degustaci… za tech 90 minut rozhodne neprojdete vsechno, ale vyberete si ty vina ktere preferujete… na rozdil od beznych trhu jsou tam vsechna vina opravdu vyborna a je tam take vse k zakoupeni ( az na vyjimky – cerveny traminek ktery tam byl uplne ze vseho nejlepsi jak na svinu :-) na prodej nebyl ).
pokud vyjde cas a finance tak letos znovu :-)
( jo a ve vinarne se zahradkou na namesti maji na podzim nejlepsi burcak co jsem kdy pil :-) )

vEruska: tak tím se mnohé vysvětluje ;)))

no kdyby to bylo něco domácího neodporuju, ale donesená štangle salámu diskont PLUS, brambůrky bohemia, stočené pivo! v plastu atp. ve mne prostě vzbuzují odpor :/

hodně to podle mně souvisí se zacílením akce, pokud je to zaměřené na tyhle návštěvníky, tak ani nic jiného nelze čekat… já se přiznám, že asi nejsem ta správná cílová skupina – ve věkovém průměru jsme tam silně vyčuhovali ;))

ale myslím si že to je cesta do pekel lákat pořád ty samé lidi, vinaři by se měli snažit nalákat nové mladé(starší) konzumenty, vychovávat si je a držet u svých vín – akce VVT je k tomu ideální šance.

Bada: děkuju za doporučení, jak jsem koukal na jejich webovky vypadá to velice solidně ;) bohužel nebyl čas proběhl jsem kolem toho a nakoukl jen na minutku, Valtice mám 3,5h z ruky, tak snad se tam někdy zase dokodrcám ;)

spatne je ze se to neda udelat „po ceste“, je treba mit odvoz nebo nebo nocleh. jinak pristi tyden se chystam na vinny trh v Cejkovicich, ktery byl loni taky super, tak pak muzu podat zpravu :-)

Bada: no to mne ani tak nevadi pac nejsem automobilista ;o)

Jestli ty Cejkovice prezijes v poradku tak sem urcite hod nejake postrehy, jsem zvedavyyyyy ;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)