Vinařství Krásná hora — partner blogu

Partner blogu

Zima, mráz a předvánoční stres? Nevadí! Půjdeme se ohřát na jižní Moravu. Přivítejte nového partnera blogu — Vinařství Krásná hora! ;)

Tentokrát vám můžu partnera představit se vším všudy. Krásnou horu totiž znám z nedávné osobní návštěvy, kdy jsem si prošel celý provoz i sklep. Ochutnal jsem skoro všechno, co mají nalahvováno i to, co ještě zraje v sudech. Nechyběla výtečná kuchyně paní domácí a ani pověstná ratíškovická specialita — čirůvka sviňurka!

Moderní, nikoliv uspěchané

S Ratíškovicemi je kromě sviňurek spojena i samotná Krásná hora. Doteď tam mají tři menší viniční tratě i starý sklep po dědovi, kde vlastně celá dráha mladého vinařství začínala. Současná podoba Krásné hory se ale usadila až v roce 2010 s dokončením zbrusu nové stavby vinařství ve Starém Poddvorově.

Dílo architekta Tomáš Havlíčka je v těsné blízkosti vinic v trati Krásná hora a má v sobě všechno co vinařství pro svůj běh potřebuje. Povedenou novostavbu v historickém kontextu ocenil i Klub za starou Prahu.

Pro Marka Vybírala, otce vinařství, je Krásná hora splněný sen. Všichni okolo vinařství jsou z jedné rodiny a společně usilují o to, aby Krásná hora nepůsobila jako namachrovaný nováček, ale aby vinařství získávalo důvěru pomalu.

Krása vzniká na vinici

I když se to na první pohled z etikety jejich vín nedozvíte, vinice Krásné hory jsou vedeny s minimem zásahů a v současné době jsou již v režimu ekologického zemědělství. Kromě tratí v Ratíškovicích jde z drtivé většiny o novosadbu. Vedle odrůdové skladby vhodné pro jižní Moravu se při výběru hodně projevila i láska Krásné hory pro Burgundsko a pinot noir.

K vinifikaci přistupují bez předsudků. Tam, kde je to na místě, přijde ke slovu řízené kvašení v nerezu a šroubovací uzávěr. Jinde nastoupí práce s minimem zásahů, dlouhé ležení na kvasničních kalech i víno bez filtrace.

Míří se na suchá vína se středním až větším potenciálem zrání, která jsou lahvována vždy ve správné kondici. Všechna vína si zatřiďují bez přívlastku a pouze jako zemská. Žádné lákání na ulepený výběr z hroznů s vůní po tropickém ovoci se tedy nekoná.

Troufám si dokonce říct, že v cenovém pásmu, které drží, se jim podařilo naznačit cestu k přístupným moravským vínům bez podlézavých kompromisů. Dávají prostě do placu poctivá vína, která se nebudete bát koupit a ani vypít.

Bedýnka z Krásné hory s degustací na dálku

Povídat si o víně a nedat si u toho ani sklenku? Jen přes mou mrtvolu! Spolu s Krásnou horou jsme dali dohromady hned několik možností, jak se s jejich víny blíže seznámit.

Už příští víkend se za nimi můžete zastavit v Brně na Vánočním festivalu otevřených sklepů. Krásná hora nabízí 8% slevu na víkendové vstupenky v předprodeji. Pokud to nestihnete, nebo vás otevřené sklepy nelákají, Krásná hora bude v Brně ještě jednou na přelomu ledna a února, kdy si pro vás připraví komornější degustaci ve vinotéce restaurace Pavillon. Lednovou degustaci Krásné hory si budete moct užít i v Praze v baru restaurace Céleste.

Nebojte — o všem dám včas vědět!

Úplně nejlepší možnost dávám nakonec — degustační bedýnku Krásná hora, seznamte se!. Bedýnka obsahuje 6 lahví jako průřez tvorbou vinařství a stojí rovných 1000 Kč. Pro všechny, kteří si bedýnku pořídí, potom v lednu připravíme degustaci na dálku, kdy si vína postupně probereme podrobněji.

Těšit se můžete na:

Bedýnku si můžete objednat přímo na Vino-klub.cz — doručují po celé ČR + si ji můžete vyzvednout v osobním odběru. Doporučuji nákup neodkládat — k prvním 20 bedýnkám v Krásné hoře přihodili vývrtku Pulltex!

Výlet a degustace v Krásné hoře

Pro cuketkovskou bedýnku a vlastně i jakákoliv jiná vína z Krásné hory si můžete po předchozím ohlášení zajet i přímo do Starého Poddvorova. Stačí zavolat nebo napsat na adresu vinarstvi@krasnahora.com!

Pokud na Moravu jezdíte rádi a chtěli byste do své cestovní mapy přidat nový špendlík, určitě nevynechejte Starý Poddvorov. V Krásné hoře se vás moc rádi ujmou a předvedou vám vinařství v plné kráse. Pokud se ohlásíte předem, připraví pro vás malou i větší degustaci s jídlem. Pokud to nestihnete, zastavte se i tak — vždy si budete moct víno alespoň ochutnat a nakoupit.

Reklama

Komentáře

Tak jsem se nechala nalákat. Jsem zvědavá na dálkovou degustaci:)

Byl jsem tam cca 14 dní zpátky. Fakt mě „exkurse“ nadchla. Vína mají fakt skvělá (a to jsem spíš na sladké). Zvláště můžu pochválit ten letošní Muškát, loňský Sauvignon a Rosé Zweigeltrebe. Jídlo bylo taktéž vynikající. Nečekal jsem, že se toto vinařství objeví u Cuketky. Nicméně musím (také) doporučit.

Díky za tip, jsem zvědav na lednovou degustaci :). Vinařství nás tak zaujalo, že už plánujeme výlet na léto :)

výlet do vinařství rozhodně doporučuju. Byli jsme domluveni na krátké zastavení a nakonec z toho byl krásný půlden který končil jen proto že jsme uznali že další vzorky už nejsme schopni vychutnávat :)

Kdypak se můžeme těšit na tu dálkovou degustaci?

Těšíme se…a každý den mlsně obcházíme „bedýnku“ :-)

Také už se nemůžeme dočkat. Už si skoro připadám jak nějaký alkoholik :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)