Tip: Chřest za 25,- Kč + Holandská omáčka

Z archivu

jednom nejmenovaném supermarketu mají nyní bílý chřest za necelých 25,– Kč (viz. leták). Pokud chcete zažít hrátky s chřestem, neváhejte – levnější už to nebude!

Jedná se o čerstvý chřest slovenské firmy Asparagus spol. s r.o. Velké Leváre z právě probíhající sklizně. Vyzkoušejte některý z receptů s chřestem, přímo na jejich stránkách. Já chřest zbožňuju s máslem a parmezánem nebo s holandskou omáčkou. Vaší Fantazii se však meze nekladou ;)

Holandská omáčka v mixéru

Předtím než se pustíte do klasické verze, vyzkoušejte jednoduchý recept na holandskou omáčku v mixéru.

Nebojte se Holandské omáčky – je úžasná!

Receptů na ni je spousty, všechny vypadají šíleně složitě a neproveditelně. Já jsem však postupem času zjistil, že přípravu holandské omáčky zvládne každá cuketka ;) Sice vždycky v průběhu přípravy střídavě panikařím a střídavě propadám atakům cholerického hněvu, ale výsledek mě vždy naprosto uklidní.Uvádím zde svoji zjednodušenou, ale odzkoušenou přípravu. Jedná se tedy o „holandskou omáčku“ nikoliv o holandskou omáčku :D Na přípravu budete potřebovat:
  • žloutek (1 / porci)
  • vodu/vývar/mléko/smetanu (1–2 lžíce / porci)
  • mletý pepř (doporučuje se bílý, já používám trojboj)
  • sůl
  • šťávu z citronu nebo limetky (jedno pořádné zmáčknutí / porci)
  • kostičku másla (množství dle vašeho aktuálního body mass indexu ;o)
  • bílé víno (pro osobní potřeby kuchaře)
Z kuchyňského náčiní potom:
  • dvě malé misky
  • malý kastrůlek (ten který s prstem v nose pojme vodní lázeň a misku)
  • libovolné šlehadlo (cuketkova oblíbená nerezová vidlička)
  • hodinky
  • prášek na uklidnění
  • led na chlazení úrazů
Máte vše? Šou může začít:
  • v horké lázni kastrolku, roztavte máslo a seberte z něj pěnu, dejte bokem
  • do misky vykidněte žloutek a přidejte vámi zvolenou tekutinu (voda/mléko/vývar) já volím smetanu
  • ochuťte solí a pepřem
  • obsah misky potom šlehejte v horké lázni kastrolku (voda nesmí vařit), dokud vás nebude bolet ruka (zkuste vydržet alespoň 2–3 minuty), mělo by se to hezky napěnit
  • poté pomaličku přidejte roztavené máslo a zašlehejte druhou nebolavou rukou (časový údaj neznám, v téhle fázi jesm už většinou nepříčetný)
  • závěrečné zahuštění obstará přidání citronové šťávy, kterou zašlehetje dokud nedostane omáčka „správnou hustotu“
  • svůj výtvor přelijte přes vařený chřest

No nefim jestli jste po mém návodu moudřejší, ale kdo se bojí, nesmí do Holandska! Pokud tuhle majdu zvládnete, máte u mne cuketku ;)

Reklama

Komentáře

Já když koupím chřest, tak se můžu klidně vsadit, že bude hořkej:-( Ale po přečtení tvého článečku, to teda risknu znova-pokud na chřest ve zdejším Albertovi narazím, včera jsem ho tam neviděla.
A mám docela chuť si koupit kuchařky té Požárové, vypadá to, že ona ví co mluví-píše a hlavně mě těší, že se dělí o tipy a upozorňuje na možné problémy a nabízí řešení, díky tedy i za ten odkaz na její stránky.
A vyšel CHG, hned jsem ho koupila a řekla bych, že se lepší číslo od čísla:-)

Hm, no tenhle hořký nebyl ani náhodou, navíc ta cena opraovdu stojí za vyzkoušení.

Na knížky od Lenky Požárové chystám recenzi. Musím předem prozradit, že moje počáteční nadšení vystřídalo zklamání.

CHG si hnedle někde vyzvednu… :) Dík za tip!

Hlásím, že chřest v A: měli – ale za 29,90:-) A holandskou omáčku jsme zatím neudělala, snad dnes, zapomněla jsem koupit citron:-)
A při té příležitosti jsem pak doma narazila na odlišný (méně pracný) recept, z něhož se ale pravověrným gurmetům budou asi ježit všechny chlupy po těle:-)
Žádné šlehání v horké lázni, prostě žloutky mixovat 20 vteřin, pak mixovat dál za pomalého přilévání rozpuštěného másla, po zhoustnutí dodat citronovou šťávou a dodat koření a znovu šlehat . Prostě jako když se dělá majonéza.

No přesně by měl být za 24,90 Kč, ale i cena 30,- za kiloodpovídá sezónní ceně místního chřestu. Ještě cca před dvěma měsíci byla cena 150,- Kč!

Ad Holandia určitě to jde taky takhle, ale není to pak studená omáčka? Ona ale asi bude chutnat stejně ;) Já jsem ze staré školy zřejmě a mixér doma prostě nemám ;)

Já jsem taky stará škola (jéžiš, to zní ale hrozně:-)) a věřím i na energii a lásku, předávanou při přípravě jídla, ale tak nějak si myslím, že mixovat, šlehat přístrojem jde i v horké lázni a hlavně je celkem výsledek zaručen, přiznám, že nejsem nějak extra schopná vyšlehat to metlou ručně, strašně mě bolí ruce a zdá se mi to zbytečné – se takhle trápit, když mi může pomoci šlehač:-)
A ta cenová akce 25 Kč platila jen do 16.5.:-) Ale jinak souhlas – je to i tak levné. Jinak zkusím dnes tu holandskou omáčku, dám vědět:-)

Dášo: oká, jsem zvědav. No to neber tak vážně s tím mixerem. Já bych ho už taky dávno měl, jen se už cca 5 let rozhoduji, který bude ten pravý ;)))

Fajn. Ale aspoň mě nelakuj, že tvoje oblíbené šlehadlo – nerezová vidlička – je schopno (a) vyšlehat třeba sníh z bílku, nebo majonézu, ani šlehačku ti nevěřím:-) Já šlehala ručně metličkou a bylo to peklo, vidličkou to jistojistě nemůže jít, vidličku používám leda tak na lehké prošlehání vajíčka (mimochodem jsem slyšela, že při obalování řízků se mají vejce jen promíchat, nikoliv prošlehat, jak většina z nás činí:-), ale nedovedu si představit s ní něco doopravdy našlehat:-)

Ty bys mi taky věřila i vidličku mezi očima ;o))) Tak třeba tu holanďu s ní v poho našlehám, ale je to záhul. Sníh z bílku nedělám páč sem tragický cukrář. Domácí majonézu taky ne, šlehajdu taky nezvládám. Ale všechno ostatní mydlim vidličkou ;))) Třeba všechny salátový zálivky a marinády. No ale jak vidíš mám zůžené šlehací pole.

Pravda je, že bych měl provést upgrade a zainvestovat do sady METLIČČÉÉÉK ;D

Nechce se mi věřit, že supermarkety jsou schopny přijít na pulty s něčím, co se jmenuje chřest, vypadá jako chřest a je to dokonce jedlé :-) Pokaždé, když mě cena zlákala tuhle jarní dobrotu koupit, tak jsme pak celý večer strávili tím, že jsme z mezizubních prostor vytahovali nerozkousatelná chřestová vlákna. A to jsem poctivě všechny výhonky odlamováním a oškrábáním očistila… Ačkoli jsem tedy letos nechtěla kupovat tuhle zeleninu v supermarketu, ale jen na tržišti, vypadá to, že jim ještě dám jednu šanci. Ale opravdu poslední :-)

Jo, to mi připomíná: když se dělají pusinky o Vánocích, to se taky musí dělat ve vodní lázni, šlehá se a šlehá a šlehá a pomalinku, žádný takový spěchání a že by se na to člověk nevyprd. NEVYPRD, protože je to úúúžasně dobrý a tohle vypadá taky fajnově.
Ale s chřestem, já vždycky vidim Bridget Jonesovou (jak se to píše?), jak dělala chřestovou polívku – byla modrá :-)

P.S.: hy chy ky ry dy ty ny – vykydněte?

Florentynka:

Tak jako trošku vláknitý ten chřest bue asi vždy. Důležité je kupovat nekompromisně absolutně čerstvý: nezkrabatěné konečky, nerozvinutý vrcholek, vypadající čerstvě a nepotlučený. Doporučuji taky velkoryse se zbavit konečků v mnohem větší míře, než doporučovaných 2cm. Já to fikám klidně i v půlce, pokud se mi to zdá tvrdý ;)

Happy:

Jojo, souhlas. Pro každou dobrotku je potřeba vždycky pořádně zabojovat! ;)

Ad vykidněte:
jelikož su cyp ostravsky jak brno, vyhrazuji si právo na měkčené i, všude kde to uznám za vhodné… podobných anomálií najdeš v mém zápisníku více a dokonce nejsi první, kdo na to upozorňuje ;P (viz. „statement“ Kdo je Cuketka? ;D

Happy: To není nic proti šlehání a šlehání a šlehání, až ruka bolí:-)) Já jsem zatím neviděla rozdíl mezi ručně a strojově ušlehaným sněhem z bílků:-) Když na to máte čas a sílu, klíďo si šlehejte sníh ručně, mě to nebolí:-) A nejsem ani nijak zainteresovaná do prodeje šlehačů, to byla prostě poznámka jen na okraj.
Sakryš, vy mě snad ještě donutíte, abych si ty holandské omáčky udělala dvakrát, jednu zcela ručně matlanou a druhou s použitím šlehače a pak rozsoudila a dala rozsoudit jiným, která omáčka je lepší:-)))

no tak samozřejmě, že bude „lepší“ ta ručně matlaná, protože přeci člověk nemůže o svém pracném pachtění prohlásit že bylo k ničemu a žádný rozdíl není poznat (i když opravdu není) ;)))

Chacha..to je ale hezký úhel pohledu na vlastnoruční práci…tak to pak jo:-))

Ty brďoooo!!!! Marku čumim!!!! ;o)))

Paráda ;) Ty chřestidla jsou fakt macatý! Úpravu Holandské sós cibulkou či octem schvaluji. Ocet tomu dá trošku ostřejší chuť ale jinak výborný!!!

Náhodou nějaké fotečky přímo z pěstírny z Velkých Levárov by nebyly? Nebo alespoň jak to tam vypadá?

Já se snad do těch Ivančic nakonec vypravím .)

Jó a tu cuketku u mně samozřejmě máte! Perfketně zvládnuto. Podle mně tahle omajda je takový ideální omáčkový trenažér, kde si může člověk vyzkoušet jestli zvládá práci s teplotama a různým skupenstvím surovin. Ono to totiž někdy není jen „o tom“ všechno smíchat dokupy, ale taky to skloubit s fyzikálně-chemickými procesy ;))) Haha, hezky řečeno…. :]

Ad omáčka: ještě jsem chtěl dodat, ať se nebojíte toho bílého pepře. Když tam dávám drcené všechny tři (černý, bílý, červený) dávám míň. Když jenom ten drcený bílý tak to pořádně a odměřuju lžičkou…

Budka, ve které se v Levároch chřest prodává, je na náměstí, ne přímo na poli. Kolem polí jsem jen přejížděl autem. Jsou na nich vyvýšené řádky, zakryté nějakou plachtou.

Holandská omáčka – dělala jsem ji i jedla poprvé v životě. Překvapilo mě, jakou má úžasnou sýrovou chuť, přestože kolem ní sýr ani neprošel:-)) Jinak ano, je to kapku na nervy, a to i s použitím šlehače (možná i tím), opravdu je lépe šlehat ručně, mít všechno připravené, já ji dělala dvakrát, poprvé jsem ji krásně vyšlehala a zhoustla, jenže pak jsem , ponechavši ji v horké lázni, si šla rozkrojit limetku a to jsem neměla dělat, tuhle prodlevu:-) Prostě se musí pořád míchat, míchat, míchat:-) Ta druhá byla už bez problémů. Díky za tip, teď ji chvíli budu dávat na všechno, dokud se nepřejí:-)))))
Chřest, no, vařenej docela dlouho (proti doporučeným časům v kuchařkách), ale přesto trochu tužší. Ale holandská omáčka to přebila:-)

Jééééééééééé!!!! ;))

Jsem rád, že se ti podařilo objevit tuhle základní a prapůvodní omáčku. S tou sýrovou chutí máš pravdu! Jak říkám trénink na nervy je to dobrý, to jak sis šla bláhově rozkrojit limetku – tak z toho jsem dostal záchvat smíchu ;)))) (ne škodolibý, ale dělám podobné hlupoty :D

Spolu s Markem L. jsi už minimálně druhá čtenářka, které se to hezky povedlo a tomu jsem já úplně nejraději ze všeho!!!!

:)

Máš u mně cuketku!

Děkuji za virtuální cuketku, tak já si ji virtuálně naložím do sladkokyselého nálevu a uložím na čestné místo virtuálního špajzu:-))
Ohledně bláhového rozkrojení limetky, měla jsem tušení, že to není rozumné, opouštět ji v tomto stavu, tušení mě nezklamalo (ale i když vypadala jakoby sražená, tak byla stejně dobrá:-)). Akorát bych ji nikomu nenabídla, samozřejmě. A v rozčilení nad svojí blbostí jsem se vrhla do přípravy ještě jednou, jo, jo, i špatná zkušenost je nakonec dobrá:-).
Pro jistotu, kdyby nebyla důvěra, jsem si to vyfotila a kochám se, uvažuji nad tím, že si všechna lepší jídla zdokumentuji, abych pak měla na co vzpomínat:-))

Já taky gratuluju za povedenou holandskou omáčku, sama vím, že to není žádná sranda. Donedávna jsem se při jakémkoliv šlehání docela trápila také, ale pak jsem zjistila jeden legrační fígl.

Na sníh a šlehačku vzít dvoumetličkový šlehač a držet ho v ruce, na majonézu dvoumetličkový šlehač a použít držák s mísou, co k tomu patří (když se držák nehýbe, majonéza se šlehá rovnoměrněji a lépe můžeš přikapávat olej druhou rukou, zatímco při sněhu a šlehačce potřebuješ šlehat nejenom dokola ale i shora dolů). Pak na sníh je dobré vzít studenou kovovou nádobu a trošku ji vytřít citronem, ale pokud se Vám nechce se s tím až tak piplat, jde to i bez toho.

No a na ostatní šlehání, zvláště v bain-marie neboli v parní lázni, vzít tyčový mixér se šlehacím nástavcem…

A ještě poslední tip – koupila jsem si v IKEA hrnec na chřest, mohu vřele doporučit. Můžete tam dát vody podle toho, jak vysoké stonky chřestu máte a tak zajistit to, že stonky se Vám vaří ve vodě, zatímco hlavičky, které se snadno rozvaří, se vaří pouze v páře!

Děkuji za tipy a rady, sám bych to neušlehal lépe ;)

Chřestící hrnec mám v plánu, ale asi to odsunu až na příští sezónu. Nyní jsem v amoku z barového příslušenství ;D

Ahoj pane Cuketko a taky všichni vůkol. :o) Mám jeden zásadní problém. Jsem zamilovanej a neumím vařit. Chtěl bych pro svou lásku připravit něco absolutně extra a ne zabít rande debilní pizzou na Václaváku. Potřebuju poradit. Mám takovej plán. Skvělou romantickou večeři při svíčkách. Jako první chod chřest, kterej miluju, ale neumím ho nakoupit ani připravit. Jak poznám, že je špatnej a zdřevnatělej? A jaký jsou hlavní chyby při přípravě omáčky? Na co si dát nejvíc bacha? A mám ho vařit dýl než 15 minut? Jak vůbec poznám, že je uvařenej? Chci jenom říct, že jsem v životě neuvařil nic, vařit neumím, ale chci se to naučit, už kvůli člověku, na kterým mi záleží. A láska přece prochází žaludkem, ne? :o) Chtěl bych to udělat takhle“ chřest s holanďanem, k tomu bílý víno ( mám vytipovaný Aurelius 2002, je výborný) nebo suchý martini s trochou vodky, franncouzskej chleba a na stole krásný lilie a červený svíčky, spíš do ruda kdyby měli. A pak je další věc a to jsou ústřice s dobrým suchým sektem a jahodami. Velkej problém je, že absolutně nechápu, jak poznám dobrý ústřice při nákupu a jak je dobře očistit. Mám je moc rád, ale fakt nevím, jak se odstraňujou fousky a jak se otvíraj a čistí. :o( V restauraci je to vždycky komplet, ale vařit fakt neumím. :-O Všichni dobrý lidi pomozte! Dík. :o)

P.S. Pane Cuketko, perfektní stránka !!! :o)

ahoi muji ;)

Příprava takovéhle typické Big Dinner, na které opravdu záleží, není vůbec žádná sranda. Já osobně z vlastních zkušeností doporučuji při výběru menu tyhle zásady:

- uvařím jen to co nejctěnějšímu hostovi chutná a jen to co opravdu zbožňuje, tj. žádné novinky pro něj
- vyhýbám se experimentům
- vyhýbám se jídlům složitým na přípravu
- vyhýbám se problematickým skupinám potravin – syrová vejce (salmonela), syrové maso (jiné potíže), mořské plody (čerstvost), exotická zeleina (čerstvost)
- zásadně volím jídla , která umím nazpaměť a jejichž přípravu mám bezpečně odzkoušenou

Tvůj výběr chřestu i těch ústřic je docela problematický. Chřest už má pomlau sezónu za sebou a sehnat ho pořádně čerstvý začíná být čím dál větší problém. Druhá věc je ta holandská omáčka, která je fakticky o nervy (a to nejen u spešl večeře) + používá syrová vajíčka.Tj. chřest s holanďankou moc nedoporučuji.

S ustřicemi doma nemám vůbec žádné zkušenosti. Výběr ústřic je v ČR značně problematický a podle mně nemá ani cenu je v Česku kupovat. Ústřice totiž musí být 1000% čertsvé a toho lze dosáhnout pouze v přímořských oblastech. I když mají dodavatelé v česku (např. seafood.cz) letecký most a garantují čerstvost např. do 48h, stejně bych do toho nešel. Druhá věc je, že ne každý má ústřice v oblibě a většině lidí napoprvé moc nechutnají, ba jsou jim dokonce odporné.

Hm, takže odrazuji tě od veškerých složitostí. Být tebou objednám hotové jídlo kurýrem např. na http://www.kantyna.cz/ nebo na http://www.rozvozjidel.cz/. Je to sázka na jistotu a není se rozhodně za nic stydět. Ve výběru jsou některé výtečné speciality, které mohou pokuď je správně upravíš (tj. nebudeš je podávat v polystyrenovém boxu) silně zapůsobit. Druhá možnost je zvolit něco jednoduššího.

Abych tě ale úplně neodradil, tady je jeden můj velmi osvědčený recept, který se podle mých zlušeností nedá zkazit, zvládne ho každý na poprvé a drtivé většině lidí beznadějně chutná:

Krevety s česnekem a petrželkou na víně

Budeš potřebovat:
- celé krevety (nejlépe čerstvé chlazené)
- česnek
- petržel nať
- olivový olej
- citrón
- bílé víno (můžeš použít stejné, jako budeš potom podávat k jídlu)

Postup je jednoduchý a dalo by se říct blbuvzdorný:
- na pánvi rozehřeješ olivový olej a přidáš drcený česnek (na jednu porci cca 2 stroužky), chvilku to pošmidláš (nesmíš ho nechat zhnědnout)
- přidáš k němu omyté! krevety a nasekanou petrželku
- celou tuhle směsku děláš ta cca 3-4 minuty
- potom podleješ troškou bílého vína a jemně podusíš, taky tak cca 3-4 minutky, dochutíš solí (opatrně, krevety bývají samy o sobě slané)
- před ukončením rozloupni jednu krevetu a vyzkoušej jestli je ok
- podávej s bílou bagetkou a citrónem na pokapání spolu s vychlazeným vínem

Nevím jestli ti tenhle recept sedne a jestli ty tyhle rady pomohly. já osobně můžu takto upravených krevet spořádat kvanta. celému tomuhle receptu budu ještě určitě věnovat samostatný post s fotkama.

Přeji hodně štěstí ;)

muja:
Buď v pohodě, myslím, že tvoje láska ocení jakýkoliv tvůj výtvor, třeba i nepovedený, ono to vážně dojme, když vidíš, že druhý se snažil a kvůli tobě.
Jak řekla Muminkova maminka, když jí malá vzteklá Mia vydrhla stříbrný tác pískem: „NENÍ DŮLEŽITÝ VÝSLEDEK, ALE ÚMYSL.“

Jo, malá vzteklá Mia samozřejmě ten tác drhla, aby ho co nejlépe vyčistila a udělal atak radost mamince Muminka:-))))

shoda s dášou myslím že jakékoliv znatelné úsilí a vyvinutá snaha je to hlavní co se u těchto večeří počítá!

mumínky miluju. :o) jinak je zajímavý, že láska žene člověka k tomu, co by obvykle nedělal. :o)

P.S. není mi 16 :o)))

P.S.S.

Pane Cuketko, řídil jsem se radou a nenápadně vysondoval, že nejoblíbenějším jídlem je králík. :o) Našel jsem v kuchařce dost dobrej recept a ani to nevypadá nějak hrůzostrašně složitý. ( I když asi bude, když neumím vůbec vařit :o( ) Něco ale nechápu. Je tam napsaný, že se to má dělat v elektrický troubě na stupeň sedm. Já sice mám elektrickou troubu, ale nemám tam žádnej takovej blábol na „stupně“ raz dva tři čtyři sedm dvacet blá blá… ale obyčejný stupně celsia, takže nevím, k čemu mám ten sedmej stupeň přiradit. Je to sto stupňů, dvěstě nebo jenom 50?

Jinak králíka vůbec nejím, ne, že by mi nechutnal, ale měl jsem ho naposledy u babičky na Moravě, asi když mi bylo deset, což bylo už hodně dávno. :o) Takže další dotaz je, jaký je dobrý pití ke králíkovi? Víno? Bílý nebo lehčí červený? Nebo něco úplně jinýho? A taky vůbec nevím, jak poznám, že už je to hotový. Má to nějakou jinou barvu nebo tak?

jinak moc díky za ten tip na krevety. nakoupil jsem všechno potřebný kromě těch krevet a chtěl bych to vyzkoušet. ale zase kvůli svýmu kulinářskýmu analfabetismu nevím, jak poznám dobrý čerstvý krevety. A nebo můžou bejt taky mražený? V restauracích jsem teda ještě neměl krevety, který bych musel nějak rozlousknout. Vždycky byly malý a hotový. čím se teda rozbíjí ten krunýř, něčím podobným jako na humra nebo to stačí majznout kladívkem a maso vybrat? To by ale potom bylo asi dost na cucky, že? :o(

A podstatná otázka : CO ke králíkovi? nějakou zeleninu? salát?

doufám, že se mi to vaření podaří a nebude se mi ve spánku zdát o obrovský nasraný vraždící krevetě apod. :o)

Hm, jejej, s králíkem ti bohužel vůbec neporadím – mně králík privela nechutí… Je to bílé maso, tj. s tím vínem bych to nehrotil směrem k červeným těžkým vínům. Ale jak říkám, králík je pro mně cizina, takže doporučuji se přeptat někde jinde.

Krevety nakup v prodejně seafood.cz a nech si poradit. Mají velmi výhodné ceny. Pokud se ti nechce do čerstvých, kup mražené, není to až taková katastrofa, jak by se mohlo zdát (odzkoušeno).

Louskání krevet je při jídle to úplně nejlepší. Krunýřek (domeček) není vůbec tvrdý, vše uděláš jen tak prsty. Uvaříš je vcelku i s domečkem, louskáš až na talíři. Prsty ucvakneš z jedné strany hlavičku a a zdurhé tvrdý ocásek, utrhneš dolní nožičky a potom sloupneš krunýřek kolem střední části. Tohle vše můžeš taky smělě vyřešit nákupem krevet loupaných, ale přijdeš o tu hlavní srandu .)

vřelé díky, co bych si bez „cuketkových“ rozumů počal. :o)

Chřest je pro mě nej s domácí pomerančovou majonézou.
Problém je, že u nás se málokdy sežene opravdu dobrý chřest (platí čím tlustší, tím lepší, ale v supermarketu prodávají jen seschlé proutky).

mademoiselle ;)

a japak na tu pomerančovou majonézu? prozradíte recepis?

ad chřest: musíte si umět vybrat, teď v právě končící sezóně na tom byl velmi dobře Albert (ale jen bílý) a hlavně venkovní trhy, kde se dali sehnat opravdu pěkní macci. To co např. teď prezentuje Delvita – to není chřest ale pár seschlých muřích nožek. není divu, že je chřest stále pro některé lidi záhadou ;)

Když majonéza, tak asi z oleje a vajec, no a nejspíš se ředí místo citronovou pomerančovou šťávou..bych se domnívala. No snad se mademoiselle Prosím smiluje a odhalí nám skutečnou podstatu pomerančové majonézy:-)
Vlastně je možno zkusit při přípravě holandské omáčky místo limetové šťávy pomerančovou, co říkáte, pane Cuketko?:-)

No to je celkem zajímavý nápad, ale jestli ona v tom nebude nějakou bokovku hrát také pomerančová kůra? ;) Ale při té okolní teplotě, se přiznám, že nemám na majonézu ani pomyšlení…

Komentáře jsou uzavřeny.