Cuketkovo Pečené Koleno 2006 – 2.díl: Restaurace Na Santince

Pro další díl mého tučného a foodpornografického seriálu věnovaný pečenému kolenu jsem vybral příjemnou hospůdku pod kaštany – Na Santince ;) Vegetariáni, vitariáni a vegani v zájmu vlastní duševní rovnováhy prosím, neklikejte dále!

Do příštího týdne slibuji výhradně zeleninové speciality ;)

Na Santince

Na santince je na první pohled velice příjemný podnik s velkou venkovní zahrádkou ukrytou pod dvěmi vzrostlými kaštany. Nevím proč, ale podnik na mne působil od první chvilky velmi příjemně. Asi spolupracovali feng-shui mistři světa amoleta ;)

Restaurace je všestranná – od „jednoho“ pivka, přes možnou neformální schůzku, po rozsáhlejěí oslavu. Styl český, design nevtíravý a přirozený. Rozsáhlé menu nabízí od všeho kousek a sebevědomě hýří světovými specialitami (např. Hanspaulský gulášek ;), přesto se osměluji nabídku zařadit do kategorie – hybridně-plastická česká kuchyně.

Koleno, aneb proč jsme vůbec tady

Pečené koleno nabízejí velmi levně za 16,- Kč / 100g. Doba čekání cca 45 minut. Koleno servírují v speciálním preparačním svěráčku přimontovaném na dřevěném prkýnku, probodnuté steakovým příborem, spolu s talířkem smetanového křenu, hořčicí, nakládanýma papričkama, cibulí a troškou zeleninové oblohy. Samozřejmostí je ošatka s pečivem. Pozitivně mě překvapila role jednorázových papírových utěrek – plus body a dobrý nápad. Komu nestačí titulní foto, tady je pečené koleno na dalším explicitním obrázku.

Koleno bylo výborně propečené, v jídelníčku uvádějí, že i naložené v černém pivě. Chuťově výborné a docela šťavnaté. Na povrchu však mělo maso docela tvrdou kůrku, navíc kůžička byla na některých místech spečená na tvrdost ideální pro vylomení zubu. Přesto se jí našel dostatek v tzv. křupavém optimu ;) Rovněž kvalitního a na jazyku se rozpadajícího sulcu bylo zdostatek. V porovnání s kolenem z Hajnovky bylo lepší. Ale pořád to vidím na osm cuketek z desíti, což si odpyká Hajnovka downgradem na sedm cuketek.

Malinký postřeh k tomu svěřáčku – vypadá efektně a první minuty na něj budete koukat s otevřenou pusou. Další manipulace s ním (při rotacích) je však pro jednoho člověka docela obtížná a vychutnávání kolen spíše ztěžuje.

Mimo soutěž

Santinka si určitě zaslouží pořádnou recenzi, nejen pro pečené koleno a tak se k ní v blízké budoucnosti rád vrátím. Dnes malé foto-preview toho, co jsme ochutnali:

Nejprve krémová cibulačka, která nám moc nezachutnala. Následuje americký hamburger s hranolky (86,- Kč), který nabízejí Na Santince tento víkend v rámci dnů americké kuchyně (další akce):

Na závěr tiramisu a dortík neznámého původu (vysvětlení viz. Problémy s obsluhou níže):

A také výtečné Caffe Corsini – výběr ze sedmi druhů:

Problémy s obsluhou

Obsluha na Santince je ochotná, milá avšak přespříliš horlivá a bohužel také nekoordinovaná. Za dobu naší cca 2 hodiny trvající návštěvy se u nás vystřídalo cca 6-7 různých zaměstnanců. Každý z nich nevěděl nic o stavu našich objednávek a podle mně se už docela přes míru neustále dotazoval na naše objednávky. Trošičku kaňka, snad se napraví do příští návštěvy.

Další problém byl s akcí americké kuchyně, kde na jídelním lístku inzerovaný moučník zdarma při objednání hlavního jídla (v našem případě hamburger) odmítl doborvolně zavítat na náš stůl. Obsluha nejdřívě tvrdila, že je to v pořádku a dortík přijde. Potom názor změnila a tvrdila nám, že dostaneme pouze nápoj zdarma. Po krátké výměně názorů nám navrhla alternativu, což jsme odsouhlasili. No, nakonec ještě jedne kotrmelec a na našem stole přistály dortíky hned dva ;D

Nevím jestli jsem to reprodukoval srozumitelně, lépe už to asi ani nešlo. Nebylo to nějaké výrazné faux-pas, spíše taková malé zaváhání. V problému se opět prolínalo více obsluhujících v různém stupni informovanosti ;) Opravdu se těším na příští návštěvu (a nemyslím to zle), protože podník podobného typu na Praze 6, těžko pohledat.

Kam se vydáme příště?

Kolena jsme již otestovali zde:

  • Na Santince – cena: 16,-/100g, hodnocení: 8/10
  • Hajnovka – cena: ? (doplním), hodnocení: 7/10

Do příště zbývá několik dalších horkých kandidátů:

Reklama

Komentáře

Sveracek je zajimavej, ale nevim jak bych to z nej jedl (?) rukama. :-)

No z toho svěřáčku si to máš jakože odkrajovat, jakoby to bylo na grilu. Ale jelikož je u kolena nutná neustálá rotace, tak je to spíše na obtíž :/

Tak už se těším až zase navštívíte nějakou restauraci a dáte si pečené koleno! Vaše komentáře jsou super!! Lenka

Tak stále se chodím koukat na další hodnocení kolena a pořát NIC:o(. Pane Cuketko, navštívil jste nějakou další „kolenovou! restauraci? :o))
Vaše věrná Lenka o)

Pracuje se na tom, ale při tomhle počasí to není žádná legrace :)

Už jsem byl na dvou kolenech v restauraci Hormeda + jedno u Houdků. Obě zatím velice vyrovnaně dokonalá, na příští návštěvu beru foťák a už je definitivně zpracuji ;)

PANE CUKETKO, MOC DĚKUJI ZA RYCHLOU ODPOVĚD A RÁDA BYCH SE VÁS ZEPTALA KTEROU RESTAURACI MI DOPORUČÍTE Z TĚCH CO JSTE ZATÍM NAVŠTÍVIL, MANŽEL MÁ NAROZENINY A JÁ BYCH MU CHTĚLA UDĚLAT RADOST, PROTOŽE KOLENA PňÍMO ZBOŽŇUJE A RÁDA BYCH HO NĚKAM POZVALA A UDĚLALA MU RADOST.
MÁTE SUPER STRÁNKY, POKAŽDÉ SE TĚŠÍM NA PĚKNÉ POČTENÍČKO!

Zdravim a pozdravuji – Ha kam se vydam priste a ctu U CEJPU. Cuketko and All – jednoznacne doporucuji na otestovani !!! Vynikajici ( nakorenene ) koleno za prijatelnou cenu v mensim a vetsim provedeni ( mensi provedeni uz da poradne zabrat :))

Bohužel teď kvůli tomu počasí nemám na tak obří záležitosti kapacitu. Děkuji ale moc za tip. Čejpové už dostali mnoho pozitivních referencí :)

Pane Cuketko, děkuji vám za tip, navštívili jsme s manželem Hormedu a koleno bylo úchvatné ! Příště půjdeme na koleno k Čejpům , když je tu na ně samá chvála. Těšíme se na další recenze podniků. Lenka

Díky za referenci :) Seriál pečené koleno nám zatím spí, ale nebojte na podzim jej zase obnovím!

Dobrého dne,
tož pane Cuketko, byl jsem tam a musim říct, že se povedlo. Křupavoučké, spousta bílé hmoty a celkově skvělá chuť. Manželka si dala svíčkovou, byla dobrá, ale ne tak jako kolínko. Dnes jsem se dočetl o Vašem původu a jsem rád, že jsme krajané, protože i nás Ostrava vyplavila do Prahy :-) Těším se další tipy, protože kolínko, to se nepřejí.

:) jsem rád, že se Santinka drží kvalitu. Už jsem tam delší chvíli nebyl a docela mě zajímají co tam chystají za akce…

Mohu potvrdit, že je to fajn podnik. A taktéž musím potvrdit problém s obsluhou. Občas se i déle čeká na jídlo, obzvlášť když je více hostů. Aby hosté dostali jídlo společně – čekali jsme skoro hodinu a půl :o/

já tedy nemohu, po minulé neděli, v žádném případě doporučit návštěvu této restaurace. v kostce: na nápoje (obyčejné nealko) jsme čekali v prakticky prázdné restauraci 15 minut, zatímco kolem nás na třikrát obsluha prošla, kolínko přistálo na stole a uvnitř bylo ještě zmrzlé (nekecám), namísto druhého jídla bylo přineseno úplně jiné, třetí ani po druhém upozornění nepřistálo na našem stole vůbec. sečteno podtrženo, když mě někdo rozpálí takto do běla, nemůže čekat nic jiného než pozvání ČOI.

pokud cuketka není majitelem či zarytým příznivcem, tak udělá nejlépe, když už tam nevsune cuketí tlapku. pod současným vedením a stavem nezaslouží tato restaurace další existenci.
čím méně hostů a cuketek, tím lépe

Dobry den,

Rad vidim ze nas krouzek Kolenozroutu neni jediny s podobnou uchylkou:)

Timto zvu vsechny mistni a pana Cuketku at se k nam nekdy prida, v nasem ukolu najit nejlepsi koleno v Praze!

Ano, vime ze je to sisyfovsky ukol, ale s o to vetsi chuti se do neho poustime.

Par (trosku vice nez par:) fotografii na http://http://ubu2.wz.cz/
Omlouvam se, ale na vytvareni hezkych stranek neni cas:)

S pozdravem

Ubu

WOW

vaše akce vypadají naprosto skvěle. kolena to jsou pro mne letní záležitost, atak já až se do toho varu zase dostanu určitě vám dám vědět!

fotky jsou úžasné. určitě toho máte nahcozeno 100x víc než já – možná by se hodilo nějaké průběžné zhodnocení, kde nejvíce chutnalo, popřípadě co stojí za to ochutnat!

,)

Zdravim. Tak jsem taky Santinku vyzkousel a nic moc. Koleno bylo malinky, kurka vetsinou plna stetin a tvrda, jako kamen a z toho mala masa byla velka cast tak specena a vysusena, ze se nedala ani rozkousat. A po zaplaceni jseme zjistili, ze to minikolinko melo udajne 30dkg nad kilo, coz znamenalo cenu 190+10+3×19=257 Kc :o(( Jinak zahradka pekna, ale na koleno uz tam urcite nepujdu. Ale urcite diky vsem za tipy – Hromeda a U Cejpu jsou, pokud jde o koleno, zatim pro me bez konkurence.

Jirka:

já byl v santince zrovínka dnes, vesměs dát jim poslední šanci po předchozí špatné zkušenosti, protože tu jeiich zahrádku miluju. bohužel je pro mne ten podnik aktuálně nepoužitelný i nadále (servis nápojů, čerstvost salátů, gramáž masa a další). o hodně lepší je podobná pobočka u bílého lva.

co se týče hormedyy, tak tam přidali do nabídky další dva druhy pečených kolen a je to nádhera. hormeda je snad nejkozistentnější podnik v praze, co znám. vše zůstává stále stejné, včetně vzorné obsluhy (vždy stále stejný číšník, myslím že syn majitele nebo sám majitel?). doporučuji jejich mini zahrádku vzadu. už dali pryč ten strom uprostřed, takže je tam sluníčko. a ta atmosféra je neopakovatelná. nevím jak to popsat, je to jak z hrabalovy knížky :))) čili srandovní!!! zahrádka sousedí s pánskými záchodky, ze kterých jde všechno slyšet. já se tam vždy královksy bavím a vychutnávám :) pozor mívají otevřeno až od 18h…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)