Grilujte chytře s Outdoorchef — letní grilovací speciál s partnerem blogu

Partner blogu

Já vám nevím. Myslíte, že už se to počasí konečně umoudřilo? ;) Kdyby pořád pršelo, byla by to fakt škoda. Na červen totiž pro vás mám připravený velký grilovací speciál, se kterým mi pomáhá nový partner blogu — grily Outdoorchef!

V průběhu měsíce vás čekají tři recepty, vietnamská grilovačka s Viet Food Friends a na konci článku i soutěž o jeden z grilů Outdoorchef (bestseller City Gas) a grilovací příslušenství.

Chytré grilování?

A co se tím jako myslí? Outdoorchef na to má už lety prověřenou odpověď. Jejich konstruktéři si totiž vzali do parády klasický kotlíkový gril a přestavěli ho takovým způsobem, že ho uvnitř možná ani nepoznáte. Všechny běžné grilovací trable odstranili a nechali jen gril určený k pohodovému a zároveň profi grilování.

Jádro každého grilu vybavili jednoduchým a zároveň děsně chytrým systémem, kterému říkají Funnel™ (trychtýř). Ten v kotlíku chytře rozvádí teplo takovým způsobem, že se na úrovni mřížky strefují do rozmezí 300 až 350 °C a ještě teplo působí stejnou měrou shora i zdola. Funnel™ je navíc adaptován pro každý palivový systém zvlášť, aby přinášel stejný efekt v grilech na plyn, v elektrických grilech i v grilech na dřevěné uhlí.

Funnel™ je v každém grilu usazený přesně pod mřížkou, takže zároveň odvádí veškerý odkapávající tuk a šťávy mimo kotlík do sběrné misky. Tuk se tak nemůže dostat k ohni, nehoří a nevytváří nebezpečné zplodiny.

Takhle z povídání to vypadá jako prkotina, čím víc jsem si ale hrál s grilem na zkoušku, tím víc mi docházelo, jak je každá grilovačka s Outdoorchefem pohodová a bez stresu.

Od flákoty k perfektnímu steaku

Sám jsem byl zatím spíš zvyklý na obyčejný kotlíkový gril s dřevěným uhlím. Na plyn a na gril s tak dobrým rozvodem tepla jsem si ale nepěkně navykl už po prvním použití.

Asi nejlépe vám to ilustruji na kousku úžasného hovězího steaku, který jsem na Outdoorchefu dělal minulý víkend. Byla to roštěná ze stařeného českého hovězího z pastvy. Maso zrálo ve visu a za sucha skoro devět týdnů. Je to to přesně ten druh steaku, u kterého si člověk nervózně okusuje nehty před grilem, jen aby ho nepokazil.

Krok jedna je pořádné a rovnoměrné osolení. Ne deset minut předem ani ne těsně po grilování — ale minimálně hodinu předem. Osmóza sice prvních pár minut maso lehce orosí, pak ale pracuje za vás a dostane sůl hezky pod povrch. V momentě, kdy jde maso na mřížku, je už zase zpátky matné a suché.

Mezitím co jsem čekal na osmotickou rovnováhu, jsem si připravil gril k akci. Normálně by to u mně spočívalo v hledání PEPA a pytle s briketami nebo uhlím. Úklidem popela z minula a dlouhým čekáním na rozpálení grilu. Takhle jsem jen párkrát přejel keramický smalt roštu mosazným kartáčem a mohl jsem jít na věc.

Protože jsem si na steaku chtěl udělat krásné mřížkování a chtěl jsem mu dát pěkně výraznou krustu, upravil jsem Funnel™ do druhého z možných nastavení — pozice volcano. Velký trychtýř se v grilu otočí, takže se teplo soustředí hlavně do středu mřížky. Klidová zóna s nižší teplotou a vyrovnaným působením teploty je pak po obvodu.

Model Ascona, který zrovna zkouším, má v sobě dva plynové hořáky, které dostanou gril do provozní teploty 300 až 350 °C velmi rychle a bez zbytečného čekání. Výkon grilu si reguluji na předním panelu a dosaženou teplotu kontroluji na vestavném teploměru přímo v kotlíku.

Během prvních několika minut dělám na steaku úvodní vybarvení a otisk mřížky — gril jede naplno. Pak jej otáčím, dávám stranou mimo super žhavou zónu a snižuji teplotu. Celou dobu mám gril pěkně přiklopený, aby měl oheň správný tah a aby se mi teplo hezky rozkládalo zdola i shora. Steak jsem otáčel pouze při vyznačování mřížky ve žhavé zóně, jakmile jsem si ho přendal stranou, už jej otáčet nemusím.

Jediné, čeho mě chytrý gril nezbavil, je nutná kontroly vnitřní teploty vpichovým teploměrem. S takhle krásně křehkým masem mířím na stupeň propečení medium rare — tj. někde mezi 54 a 60 °C. Když je maso někde okolo 52 °C vypínám gril a dávám steak stranou.

Dávám ho pod alobal a nechávám ho v klidu dojít. Teplota v jádru masa ještě chvilku stoupá na nějakých 56 °C, poté zase malinko klesá. Šťávy v mase se distribuují rovnoměrně od středu k povrchu a zároveň se i částečně navrací mezi svalová vlákna, takže po naříznutí neutíkají ven.

Zatímco si steak hoví v odpočívárně, kontroluji nečistoty ve sběrné nádobce, čistím mřížku kartáčem a zavírám bombu s plynem. Nic jiného není potřeba.

Po nakrojení mám steak krásně uniformně vybarvený dorůžova. Tukový kryt, který byl na straně, se krásně vypekl dozlatova a seshora mě na talíři zdraví ukázková mřížka. Jde se na talíř! ;)

Líbilo? To byla teprve první ukázka. V zásobě pro vás mám připravené další tři recepty — šťavnaté vepřové kotletky, kuřecí špízy á la tandoor a klasickou pizzu s prefermentem pečenou přímo v grilu na kameni.

Grilovací soutěž s Outdoorchef

Kromě grilovačky s Viet Food Friends, kde si budete moci osahat grily na živo, jsme pro vás s partnerem připravili i jednoduchou soutěž. Ve hře je mimo jiné i jeden z nejprodávanějších grilů — model City Gas, který spojuje všechny vymoženosti technologie Outdoorchef s kompaktním provedením pro snadný transport.

Jak se zúčastnit?

Jednoduše — zajímají nás vaše nejlepší grilovací finty a zážitky. Pro zapojení do soutěže stačí splnit dva jednoduché kroky:

Soutěžní příspěvek musí zahrnovat váš oblíbený recept na gril nebo grilovací fintu, kterou rádi používáte. Přispět můžete i se zážitkem nebo fotkou jídla z grilu, které na vás za poslední dobu udělalo největší dojem. Hledáme prostě to nejlepší, co jste na grilu viděli nebo sami ochutnali! ;) Čas na zaslání příspěvku máte až do 20. července.

Co můžete vyhrát?

Výherce budou vybírat zástupci značky Outdoorchef podle kvality a originality zaslaných příspěvků. Vybrané příspěvky budou také průběžně zveřejňovat na Facebookové zdi Outdoorchef. Mrkněte se i na kompletní pravidla soutěže.

Reklama

Komentáře

Komentáře jsou uzavřeny.