Kávová pětiletka

Minulý týden jsem byl omrknout Emu na Florenci a byl jsem naprosto uchvácený z toho, že už je něco takového v Praze reálné. Jen měsíc předtím jsem se vrátil z dovolené na Sardinii, a to jsem byl pro změnu vykulený z toho, jak brutální absťák mi způsobí týden kafe od Itala. Nevím jak a kdy přesně, ale z kávové Prahy se asi fakt stalo docela fajn místo.

Abych předešel nedorozumění, nechci se tu moc bavit o běžném kavárenském průměru ani o spotřebitelské bitvě mezi instantem a kapslemi. Mluvím prostě jen o malém, chlupatém a trochu vybouleném pupku výběrové kávy v Praze… ;)

Pokud pražskou scénu sledujete zblízka, může se vám dost dobře stát, že ten obrovský posun ani nezaznamenáte, protože se vám nevejde do zorného pole. Stačí ale popojít jen pár let dál dozadu a z toho kontrastu se vám roztočí hlava.

Šmarjá, kam že jsme to chodili na kafe v roce 2008? Dovedete si to dnes ještě někdo představit? Projděte si místa a kavárenské problémy, které jsme řešili v prvním nebo druhém espresso marathonu.

Dnes mi to přijde jako naprosto neuvěřitelný masochismus. Dva dny v kuse jsme chodili po známých kavárnách v Praze, kde jsme hledali kafe, ze kterého by nám nebylo šoufl. Hohó, to jsme se poměli, když jsme našli alespoň jedno.

Špičkové lokální pražírny a alternativní metody přípravy? Vypiplané a super šťavnaté espresso plné ovoce a acidity? Extrakce a síla nápoje ověřovaná pomocí refraktometru přímo v kavárně? Káva z přímého nákupu u farmáře? Tehdy naprosté sci-fi nebo jen ojedinělé pokusy v plenkách.

Dnes? Naprostý standard!

Nikoliv všudypřítomný, ale přeci už jen jednou nastolený a hmatatelný. Stačí obejít pár záchytných bodů a máte jistotu, že nejste v ošklivém snu z roku 2008. Cafetero, Šálek, Pražírna, Monolok, Dům kávy nebo Lounge — nemusíte se ani štípat a stačí, když si prostě objednáte kafe.

Na mladičké Emě to jde vidět asi nejlíp. Na mlýnku je momentálně to nejlepší z LBC na střídačku s importem ze světa. Kávovar nemá na starosti žádné brigádnické ucho, ale technicky nabušený barista s OCD pro dokonalou kávu a zkušenostmi ze světa. Na alternativní metody tu nemají otlučené frenchpressy, ale to nejlepší co jde ve světě sehnat (včetně Über Boileru, co vaří vodu s přesností na desetiny stupně Celsia).

Kdo jen okrajově tuší, má z toho mokro v gatích. Kdo ne, tak to neřeší, protože tam i bez jakékoliv hlubší znalosti nebo ucvrkávání dostane kávu na světové úrovni.

Potěšující je na tom i to, že už je fakt docela jedno, čí káva je v té které kavárně zrovna na mlýnku. Prostředí, které tady vybudovaly lokální pražírny La Boheme Cafe, Yakima, Doubleshot nebo Coffee Source, je už natolik kultivované a propojené, že na barvě závodního trička vůbec nesejde.

K podávání špičkové kávy ostatně nepotřebujete ani naleštěný provoz kavárny. Někdy stačí jen přenosný pult, malý drip bar a aeropress. Na Náplavce takhle vytrvale řádí Jiří Sládek aka @coffeejihad, v Karlíně Doubleshot. Týká se to i stánkového espressa, o kterém vás přesvědčí Kávový klub na Jiřáku nebo opět Doubleshot na Kulaťáku. Kdyby mi někdo v roce 2008 řekl, že budu každou sobotu chodit na farmářský trh (!) a tam se budu těšit na ranní cappuccino ze stánku a pokec s baristy, čuměl bych jak jelen.

Lidi jsem si nechal na konec, protože komunita baristů (mj. i výtečně blogujících), lidí na place a štamgastů okolo kávy je na tom všem asi nejlepší. Hosté už znají kavárny zvenčí (Berlín a Londýn je minimum) a díky eshopům a hromadným objednávkám přes hranice jim nejsou cizí ani top evropské a americké pražírny. Na místní pražírny i kavárny to pak vytváří tlak a nutí je to, aby držely krok. Souvisí s tím i slušně rozjetá konverzace o kávě, která tu v tak velké míře zatím neexistovala.

Jo, vím. Opravdu je to jen takový malý kávový dvorek a jeho optimistická momentka v čase. To vše na pozadí komplikovaného světa kávové produkce a obchodu, který v globálu moc růžově nevypadá. A taky v kontextu návyků a spotřebitelských zvyklostí běžného konzumenta komoditní kávy. Celkově prostě žádná sláva a občas se samozřejmě nedaří ani ty malé prkotiny v běžném provozu.

Nicméně musel jsem si to sám pro sebe sesumírovat a sepsat, protože z posledního vývoje mám prostě radost. Něco se konečně děje a nám to tu ještě nikdy neteklo tak dobře jako teď.

Jak vidíte vývoj na kávové scéně vy? Co vám dělá radost? A co jste vlastně pili za kafe v roce 2008?

Reklama

Komentáře

A tak to má být! A nezanedbatelnou vinu rozhodně nese Cuketka;)

Je to přesný, protože se dnes stydím napsat, že v roce 2008 jsem pil instant. Au, je to venku! A díky osvětě si dnes pečlivě vybírám, presuji, ochutnávám a lebedím.

Podobně také rozkvétá pivo a pivnice, nemyslíte. Zhruba ve stejném období. Chvála osvětě a klobouk dolů, pane Cuketko (a další).

↪ 2 Kout: Nechtěl jsem to do toho motat, ale pivo prochází IMO nachlup stejným vývojem! ;) Přirovnání komoditní kávy k průmyslovému pivu nebude asi úplně přesně lícovat, ale ty změny na užší pivní scéně podle mě odpovídají (nové typy podniků, zrychlená výměna informací se světem, velký posun u hostů, důraz na lokální producenty).

Pamatuju na nejhorší kafe svého života, México ve Slovanském domě, tento zážitek zatím nic nepřekonalo a nevymazalo. Ale bylo to ještě o pár let dříve.
Kvalitní kávu jsem začal řešit až před pár lety, do té doby to byla silně bída.

↪ 3 pan Cuketka: Ale oni výrobci průmyslového pivo jen reaguje na rozmach mini- a mikropivovarů, a to už by srovnat šlo, ne? :)

↪ 5 Kout: Ale jo! :) Hodně odlišná jsou ale východiska pro výrobu. Kafe se pěstuje v extrémně chudých zemích přes půlku zeměkoule, je tam kopa problémů s životním prostředím i s podmínkami pro producenty, takže ve srovnání s pivem je docela těžké, celý ten řetězec nějak umravnit anebo třeba pro začínající malé pražírny se vůbec dostat ke zdroji kvalitních surovin. Tady je fakt pivo o fous ve výhodě, celý řetězec výroby je blíž k nám, snadnějc se v něm dělají změny nebo se hlídá jeho kvalita (udržitelnost etc.).

Ale jinak — když si dám otázku, co jsem pil za piva v roce 2008, jaká byla na trhu, v jakých typech podniků etc. Tak ta paralela s kafem funguje hezky.

Jak příjemné čtení při popíjení Bonanzy v Baronovi Prášilovi :-) Posun to je obrovskej a mám zněj ohromnou radost. Včerejší návštěva Emy mě doslova ohromila! Jen houšť!

V roce 2008 jsem si asi dopřávala instantní kafe. Přesně si však vzpomínám, když jsme jeli na střední do Brna, které pro mě bylo Mekkou kaváren. Nezapomenutelná byla pro mě kavárna Alfa na Poštovské – asi kvůli tomu hezkému baristovi :-). Objednala jsem si tehdy espresso a následně hned cappuccino, přičemž na mě padlo podezření jestli náhodou nejsem nějaký ten kritik. Dnes se v ráda zastavím do Domu kávy na Letné a přesně jako Cuketka miluju ranní kávu na trhu na Jiřáku.

↪ 6 pan Cuketka: Ba ba, tak nějak jsem to cejtil. A teď už hurá na Letnou, dochází mi zrnka!

Moc pěkné shrnutí vývoje.

Jan malá poznámka, v EMA určitě nemají Über Boiler a v reálu ta kontrola teploty bohužel zdaleka tak úplně přesně nefunguje.

Nadšená z toho posunu!…V roce 2008 jsem kávu ještě nepila, protože mě ty Illy a Segafreda do pomalu dvoudecovýho hrnku prostě nechutnaly. Teď denně jedno kafíčko, ať už v Mamacoffee, Pražírně, Momentu, EMě nebo v sobotu na trhu a vyloženě se těším na tu chvíli :-)

Jenom je fakt potom problém, když člověk namlsaný z Prahy či Brna odjede někam mimo kávové mapy – moje poslední otřesná zkušenost – Františkovy Lázně, a to jsme poctivě obešli snad všechny kavárny

No vtipný report, ale spíš náhled do toho jak blogy mohou zajít vyčerpáním svých autorů.
Projevuje se to tak, že bloger zůstává uvnitř svého rutinního pohledu a čeří lokální rybníček a zcela opomene největší pecku posledních dnů tedy neuvěřitelný úspěch českého baristy Honzi Komárka (3. místo na WBC v cuppingu). Asi o ní neví, nebo mladinký barista z Vinohradské kavárny není firma jeho kámošů?
Je tady řada malých kavárniček, které vznikají a budou naštěstí vznikat zcela bez povšimnutí Cuketky, který se postupně změnil v komerčního kašpárka…
Je to totiž skutečně vývoj za těch několik let.
http://www.cuketka.cz/?…

↪ 10 JakubH: Díky za upozornění, upřesním a moc rád doplním. Zatím tomu říkejme alespoň dedikovaná mašina na horkou vodu s řízením teploty :)

↪ 12 Sandra: Jo, to je trochu depka, ale neva ;) Konečně už tu máme nějaká pořádná referenční místa, kam můžete kohokoliv z regionu poslat na výlet, aby věděl jak to může vypadat. Už to je pokrok!

↪ 13 Karel: Honzu znám a jeho kariéru baristy sleduju pečlivě. Ať už na stánku u Doubleshotu, potom krátce v La Bottega di Finestra, nebo teď v Monoloku, kde poslední dobou trávím nejvíc času. I proto je Monolok explicitně v článku zmíněný, že jo. Soutěže tady vůbec neřeším — musel bych pak vyjmenovávat úplně všechny, kteří kdy na WBC kdy působili (Adama v Emě, Zdeňka v Pražírně, Terezku v Šálku, Jirku z Náplavky a další) a to fakt nebylo cílem.

Článek o Nespressu, který linkujete, je zařazen v již neaktivní rubrice Zápisky čtenářů a musím vás zklamat — nepsal jsem ho já :)

Hele proč než člověk dočte diskusi, tak někdo kritický komentář smaže???

↪ 8 martidlo: Staré kávové Brno nebylo dokonalé, ale mělo to něco do sebe (a furt má). Taky jsme se tam potrápili v jednom marathonu http://www.cuketka.cz/?… (vyhrálo Pellini Top, z dnešního pohledu mega úlet). A BTW — hodně podobný článek by dnes klidně šel napsat i o scéně v Brně!

↪ 7 Jenda: Celé Vršovice a nové podniky okolo jsou zcela samostatný úkaz. O tom třeba někdy jindy :)

Nezobrazovala se mi diskuse o Cuketkovi jako komerčním kašpárkovi a chtěl jsem si to znovu přečíst?!
No myslím, že to je hlavně o baristech. Pražírny a kavárny jsou postavené na nich…

↪ 18 Petr: viz ↪ 13 Karel + moje následující reakce ↪ 14 pan Cuketka

Baristé, ano, mají to vydřené. Ale kávový řetězec je hodně dlouhý a oni jsou spolu s hosty až na samotném konci. Pokud jsem někoho v článku vynechal, tak to byli spíše investoři a provozovatelé zmíněných podniků. Řada podniků by bez nich nebyla, nebo by nefungovaly dlouhodobě po byznysové stránce.

Haha, u mne se to nijak nezmenilo, kafe beru jen jako rychly zdroj kofeinu, protoze to „stare spatne“ kafe bylo horke a to „nove dobre“ je proste jen neprijemne kysele, coz je pro mne prast jak uhod :)

↪ 20 Stepan: Pokud vadí acidita, je to ten nejmenší problém a dá se fakt snadno napravit :) Zkuste hodit řeč s dobrým baristou – bude mít v rukávu hned několik různých řešení (výběr kávy, způsob přípravy a případně i odvozené drinky). I tady už myslím dřevní doba pokročila a kavárny si poradí i s hosty na tohle citlivými…

↪ 14 pan Cuketka: Je to klasický bojler na vodu schovaný pod barem s tzv. „fontem“ ve stylu Uberu nad barem. Rozdil je, ze to neumi nastavovat teplotu jako Uber. Je tam konstantnich 93–95C, což je na přípravu filtru v pohodě. Další rozdíl je, že to nestojí nesmysl jako Uber :)
↪ 20 Hledal bych chybu u sebe a u přípravy. Většina těch „nových dobrých“ káv jsou jen o trochu náročnější na přípravu než ty „staré špatné“ (především pak u espressa).

Cuketka: zkusim se priste zeptat. Zatim jsem pil jen jedno kafe, co mi sedelo. V berlinskem Barnu a chutnalo jako caj

Jarda: ja mluvim o zkusenosti z kavaren typu Muj salek kavy, pokud mluvime o Praze. Zkousel jsem jak espresso, tak degustacni set.

Hezky clanek, jen mi teda prijde, ze stejne vetsina lidi tu kvalitu a kvantitu nedokaze poznat (diskutujici prominou). Proste probehne blogama ci „modnima casopisama“ par clanku (mozna spis PR clanku) jak ktera kavarna ci restaurace je spickova atd a hned je tam narvano. Treba vubec nechapu vychvalovanou sit kavaren Mamacoffee (nastesti v clanku pan Cuketka nezminuje), co predvadi v soucasne dobe je strasne (kvalita kavy sla dost dolu – dle znameho majitel kupuje uz podradnejsi kavy, obsluha vetsinou brigadnice, co v zivote nevidely jak ma vypadat spravne presso – mam zkusenosti z Vodickovi a z Karlina jako donest tzv. „vodu z nadobi“ jako presso je uzasny).
Emu musim vyzkouset, ikdyz provozni hodiny jsou dost neprakticke (8:00 – 18:00 je cas ktery clovek travi zrovna v praci)

↪ 25 Luděk: To je trochu nerelevantní k výběru míst, které jsem pro článek zvolil… a MC nekomentuji ;) U kaváren, které jsem zmínil, jsem si ale na 99% jistý, že za kávovarem bude stát barista (ne brigádník nebo servírka), který přes sebe špatnou kávu nepustí prostě z principu svého fungování. Že jim tam přijde needukovaný host a dostane špičkovou kávu bez toho aniž by ji třeba předtím kdy měl, nebo aby ji sám dokázal poznat, tak to je podle mě jednoznačný progres :)

A ještě co se týče hostů — ano, stačí se mrknout do kaváren z obou marathonů, v některých se kvalita kávy nepohla ani o píď a přesto mají pořád plno (Louvre, Slavia). I proto zmiňuji, že řeším jen velmi úzký okruh na kávové scéně. Tam spadají i hosté (možná spíš už coffeegeeks), kteří kvalitu dokážou ocenit/rozpoznat, mají dlouhodobě nachutnáno i ze světa a ví přesně co chtějí… ;)

Já jsem přišel na to, že mně jak vy říkáte, vadí přílišná acidita. Můžete mně prosím pánové poradit, jak tedy kafe připravit? ( viz. příspěvky 21., 22.) Leží mně totiž doma a stárnou dva balíčky, jeden od La Boheme a jeden od Doubleshot. Vždy jsem vybral tu „se sladkými tony“ ale pro mně je pro svou kyselost nepitelná ( zatím jsem zkusil french press, espreso a italskou cafetieru, či jak se to jmenuje… ) Předem díky!

↪ 27 Fanys: Zrovna tohle je otázka určená přímo na pražírny, které vám tu kávu prodaly, nebojte se to s nimi probrat do detailu a hlavně o konkrétní kávě, co doma máte! :)

Předpokládám, že třeba u toho french pressu, jste dodržel všechny klíčové body přípravy (hrubost mletí, teplota, dávka, čas extrakce) a neměl jste to podextrahované (a tedy často i kyselé). Teprve až bych zjistil, jestli danou kávu dělám správně, šel bych za pražírnou a řešil s ní, jestli tak má chutnat nebo ne a co s tím dál.

Jinak pro představu o aciditě — pokud chcete ochutnat jakoukoliv kávu s výraznou redukcí acidity, vyzkoušejte metodu coldbrew — extrakci za studena, ta sníží aciditu na minimum a můžete si tak lehce udělat představu o tom, jak vypadá káva ve své ploché poloze :)

Díky moc za radu a odkazy, koukám že u french pressu jsem vše víceméně vše dodržel, rozhodně teplotu a čas, ještě zkusím použít váhu :) A možná trochu jemnější mletí…a rozhodně zkusím tu studenou metodu, když to nepůjde jinak. Budu rozhodně ještě chvíli experimentovat, ty dva malé balíčky stály spoustu peněz, tak bych nerad, aby přišly vniveč…a pokud zjistím, že mně stejně nejvíc vyhovuje tmavě pražená směs 80/20 arabika/robusta, tak v budoucnu dost ušetřím :)

už nevím, ve kterém bodě se to zmiňuje, ale k té problematické produkci kávy: existuje Fairtrade (Comercio justo), ne? Nemohli by baristi (nebo spíš majitelé podniků) taky trochu koukat, od koho kupují? Docela by mě zajímalo, čím to, že Mammacoffee šlo s kvalitou dolů, tam právě Fairtrade kávu měli a před dvěma roky mi přišla dobrá…

↪ 30 Adélie: Tohle je obrovské téma a nejde jen o tu kterou certifikaci (je jich víc) káva má, zdaleka to neřeší vše. Všechny v článku zmíněné pražírny i kavárny mají tento aspekt v rámci ČR vyřešený asi nejlépe a každý jde na to trochu jinak. Ideál je přímý nákup (třeba i s transparentním uvedením cen nákupu) od pěstitele založený na kvalitě produktu (nikoliv apriori na certifikaci s kvalitou prašť jak uhoď), nebo ještě lépe — přítomnost v regionu a přímé ovlivňování podmínek produkce a kvality zelené kávy. Tj stav kdy pražírna aktivně zasahuje na oba konce kávového řetězce — na jeho počátku řídí podmínky produkce a hlídá kvalitu a na jeho konci dohlíží, školí a motivuje své odběratele, aby kávu nemršili přípravou. Ale jak říkám, to je ideál, stojí to spoustu úsilí i peněz.

Pořád to ale nemění nic na tom, že je teď kávovník ve střední Americe pod obrovským tlakem kávové rzi, která může letos s klidem zlikvidovat polovinu produkce. Může se klidně stát, že za šálek dobré kávy budeme za pět let platit 500 Kč a bude k dostání jen na pár místech v zemi. Běžně dostupná káva bude jen z nějakých super odolných hybridů robusty s chutí po spálené gumě (a i přesto dražší než dnes).

↪ 27 Fanys: o jaké se jedná kávy? Zkuste si pohrát s hrubostí mletí (máte mlýnek s kameny, ne s noži?) a vyzkoušejte balenou vodu, která má podíl celkových rozpustných látek < 200 ppm. Pokud je káva nepříjemně kyselá / svíravá, obvykle je podextrahovaná (tzn., že jste vylouhoval ve vodě malé množství rozpustných látek).

Naprostý souhlas s článkem! V roce 2008 to bylo s kvalitou kávy tristní, raději jsem si ji dával doma. Teď je to paráda, i když Brno s expanzí nových kaváren trošku stagnuje. Chci říct s expanzí nových kvalitních kaváren! Ale v přepočtu kavárny na obyvatele je tu mooooc fajn, zvláště, když jeden ví, kam zajít.
ad acidita: už jsem to v mém okolí vzdal a nevysvětluji, jak by měla káva chutnat. Když k nám někdo přijde a vím o něm, že mu chutná káva v Itálii nebo na benzince, kafe nenabízím a otevřu mu lahváče.

Fanys: Před necelým rokem jsem si na zkoušku obědnal degustační balíček tří káv z Doubleshot a taky mně vadila přílišná acidita a to jak ve Frenchpressu (tam méně) tak v Clever Dripperu (pro mě už za hranicí pitelnosti). Vyřešil jsem to tak, že objednávám kávu z PrimaCafe a z cca patnácti vyzkoušených vzorků mě nezklamala jediná. Preferuji africké arabiky.

Sledujte Piccoloneexistuje.cz (resp. FB nebo TW), protože vám zaručuju, že ani současný uspokojivý stav nehodláme nechat jen tak. Mnohé je už na spadnutí.

Pekny článek, také jsem rad za takový posun kupředu. Já ke kvalitni kávě prišel přes Peklo na talíři, následně jsem si našel v Praze kavárnu a prazirnu pana Jakoubka v Truhlarske. Proč ta tu není zminena? Kávu připravuji v Aeropressu či Grinriperu.
Pokud se člověk nachází mimo PRahu tak je to ale velka bída. Nedávno jsem testoval kavárny v Benešově a blee.

Bry den,
nikdy neprestanu bejt v uzasu kolik lidi je tu tak nadsenych a ladi 40 komentaru behem 72 hodin . . )) clanek super, souhlasim v plnem rozsahu a jen bych nadhodil ze mi tu chybi zminka o novem Tricafe na Anenskem namesti . .
Nemluve ani o tom ze v rade prazskych baru a bister je uroven kavy taky na vzestupu. Carpe Diem

Presso v Duši

↪ 41 Eduard: ↪ 40 Viktor: Přidávat místa by se určitě dala do nekonečna, tady mi šlo spíše o lídry trhu, kteří nastavují standard a snad i to tempo :) Souhlasím ale s tím, že se výběrové kafe dostává i mimo dedikované kavárny a občas je k zahlédnutí v nějakém novém bistru (např. Bistro 8, Kidó aj.) nebo v místě, kde předtím mívali dlouhou dobu kávu špatnou (příklad Café Savoy). BTW v Tricafé jsem ještě nebyl, rád se tam mrknu!

hehe, kdyby mi pred rokem nekdo rekl, ze budu kazdou sobotu rano dobrovolne chodit na trh, tak bych neveril, ale oni tam maji stanek s pivnimi specialy a tam se vzdycky seknu :-) a ta zelenina neni az takovy opruz

↪ 14 pan Cuketka: Ad zapisky ctenaru: Proc vubec tato runrika skoncila? Byla to moc fajn vec ktera obzvlaste chybi pri posledni dobou snizene frekvenci original Cuketka clanku!!!

↪ 44 Mirek: Čtenáři si pletli zápisky s mými články a nedělalo to dobrotu (toto nyní je typický odstrašující příklad). Ať už jsem je značil jakkoliv, vždycky tam vznikala nejasnost ohledně autora, což nechci. Musel bych na to vybudovat novou velkou sekci jako je třeba fórum a tu samostatně spravovat (jako nějakou volnější blogovací platformu). Na to ale rozhodně nemám ambici :) Od té doby se navíc blogovací scéna krásně rozjela a spousta autorů už si vede blog samostatný, vše možno sledovat přes Apetitus.cz nebo jiné agregátory, kde je toho ohromná spousta každý den.

Ano, je to krása. Ale hodně mě zaráží jedna věc, na kterou jsem narazila v Domě kávy a myslím, že pár dalších kaváren to praktikuje také. Totiž to, že připravují kávu dvojí kvality. V Domě kávy jsem před týdnem dostala fakt hnusnou italskou směs s robustou a nikdo se mě nezeptal, nenabídl jinou (tuším, že ta druhá je z LBC). Do macchiatta šla pěna z krabčáku. Připomíná mi to hru s dvojími cenami – pro naše a pro turoše. Přece nemůže nikdo, kdo to myslí se zákazníky vážně a hraje si na osvětu (a že zrovna v Domě kávy udělali díru do hlavy kdekomu) nabízet s čistým svědomím něco takového.

Článek mě dnes obzvláště potěšil! O kávu jsem se začala zajímat teprve před rokem a půl díky Al Cafeteru, takže nemůžu žádný posun posuzovat… Každopádně mě to přivedlo k nákupu aeropressu a hledání pražíren, pokusů… Je krásné, že je tolik možností!

↪ 47 Veronika: Jo, ono se to právě nezdá, ale v roce 2008 nebylo ani to Al Cafetero, ani Šálek, ani Aeropress, natož rozumné kafe do něj… :) A to jsme teprv na začátku, je úžasné být při tom!

↪ 46 Lucie: Tohle je blbý a omluva pro to asi není :( Snad jen, že DK tu byl už před rokem 2008, tak je fajn, že alespoň na současný trend častečně reagují…

Omlouvam se za lehci offtopic, ale rad bych, kdyby mi nekdo zainteresovany vysvetlil, jak je to s kvalitou kavy v kapslich na pristoje typu Dolce Gusto a podobne. Dekuji.

↪ 12 Sandra: Trik v neznámém prostředí: Podívat se za bar, letmo zhodnotit vybavení a čistotu kolem, zeptat se na druh a původ kávy a následně si dát turka, ten nezklame ani z Jihlavanky, člověk nějak ví co čekat a taky to dostane :)))

Parádní článek, souhlasím a pomlaskávám si nad vývojem pražské kávové scény. Ještě před 4 roky, coby začínající „baristku“, by mě ani nenapadlo hostu říct, že v Praze už není tak těžké najít kavárnu, kde se dá pít výborná káva.
Nyní již rok pracuji v jedné ze zmíněných pražíren a stále se snažím hltat nové informace o kávách a ochutnávat, kde se dá. Abych nemlžila, jedná se o CoffeeSource. Jen mě trochu mrzí, že se mi zdá, že nepatříme mezi příliš zmiňované pražírny. Málokdo ví, že jsme zapracovali na tom, abychom se stali nejen „vršovickým obchodem s kávou“, ale i kavárnou s parádní zahrádkou. Nerada bych, aby to vyznělo jako reklama, jen mě zajímá jádro pudla. :-)

kávomilci, jak si stojí v moři konkurence gigant Tchibo? je jejich káva nebo alespoň některé kávy kvalitní?

↪ 53 Veronika: CoffeeSource jsem zmínil a určitě na scéně mají svoje místo! :) Pokud chce být kterákoliv pražírna známější a viditelnější, cesta vede přes dobré kavárny a špičkové baristy, kteří ji adekvátně představí svému publiku + osvětová práce se zákazníky z celé ČR (vzdělávací kurzy, návody na přípravu, cuppingy pro veřejnost, hlubší informace o kávě aj.). Cesta do pekel vede naopak přes pouštění kafe do kaváren, kde se o něj neumí postarat, což ve výsledku likviduje reputaci i pražírně. Každopádně vlastní dedikovaná kavárna, kde se kávě na domácí půdě dostane nejlepší péče, je určitě fajn! :)

↪ 56 Eve: Nějaké pokusy s ochutnávkou kávy Tchibo jsme dělal před lety a byla to vesměs hrůza hrůzoucí… ;) Moc se mi to nechce opakovat. Každopádně Tchibo jede v komoditní kávě, kterou skupují ve velkém a za co nejnižší cenu, takže o výběrové kávě jako takové nebo o citlivém přístupu k produktu (a producentům) asi nemůže být moc řeč.

u Tchiba snad jen takova perlicka… jeji Tchibo Exclusive… je uplne ta sama kava.. jako Jihlavanka Extra Special… ale pssst.. :)
ono to teda neni zas tak prekvapivy fakt..

velmi.. ale velmi blizky zdroj. tedy blizky firme tchibo. vlastne uplne nejblizsi. ale priznam se ze uplne presne bych to tady nerad specifikoval a delal nekomu trable..

nicmene jsem se dival ze obe tyhle kavy se daji koupit defakto za stejnou cenu. firma je to taky jedna a ta sama.. takze to dava vcelku smysl.

ale taky je klidne mozne ze uz je to jinak. tahle informace je 2 roky stara.. kdo vy jak to.. pytlikujou.. doslova.. v soucasne dobe

Jeste vas to vsechny bavi? Brblat u kafe jak je kava stara, mlada, horka, kysela?

Ovšem několikrát zmíněný Monolok je pro mě jedním z největších zklamání. Dával jsem 4× šanci a 3× došlo k failu takových rozměrů, že už mě tam bohužel nikdo nedostane. Pokud beru v potaz absolutně nedostatečnou obsluhu, absencí kvalitních dezertů, které jsou pro takový podnik nezbytnou záležitostí (když už nějaký měli, tak vypadal tak, že kdyby byl zadarmo tak ani omylem, ve vitríně pofiderně zabalen). Tak ani snaha o sebelepší kávu tento overhype podnik nezachrání.

↪ 63 Buben: No tak jen nenaznačujte a pochlubte se, co byl za problém ;) Se sladkým tam problém nemám (sázím na jejich malinovou bábovku se šlehačkou), v servisu jen nárazově, když je plno, tak ano bývá to trochu rozvleklé. Ale v kávě jsou podle mého neprůstřelní, respektive se mi je ještě nepodařilo nachytat ani u jednoho nepovedeného šálku kávy v jakékoliv podobě.

↪ 64 pan Cuketka: Uhodil jste hřebíček na hlavičku. 1. návštěva – víkend – výběr z jednoho oschlého dezertu. Znamená to, že o víkendu se prostě člověku nedostane kvalitního dezertu? Třeba v Šálku jsem takový problém nezažil. Obsluhující slečna byla „cítit“, tomu taky nepřidá na dojmu. 2. návštěva – OK. Prázdný podnik, čokodort, ok. 3. Návštěva – zmatený personál, vitrína s dezerty přesunuta někde dozadu, naházený všechno tak nějak přes sebe. S divně zakrytým způsobem /nevybavuji si již přesně jak/, zkouším teda jeden dezert – ve výsledku nic, nežli něco. Espresso OK. 4. návštěva – v kavárně je nějaká oslava, obsluha roztěkaná, nevědíc kudykam. Potom co už je klasicky k nalezení ve slabé dezertní vitríně, chci objednat Vacuum pot (prý se všechny ten den rozbily), takže opět jsem utřel. Všeho všudy nemám bohužel důvod toto opětovně absolvovat. A tady musím říct s velikým BOHUŽEL, jelikož je prostor více než sympatický…

↪ 65 Buben: Jasné rozumím. Třeba ve sladkém bude Monolok Šálek velmi těžko dohánět, když tam mají celý sladký sortiment od Lanky ;) A co se týče servisu je to spíš smůla, do bodu, kdy mě to vyloženě prudilo, jsem to tam nikdy nezažil. Nicméně jejich slabina to určitě je.

(+ jistě v Praze najdeme kavárny s lepším servisem, ale naopak zase bez jádra pudla — poctivě odvedené výběrové kávy)

Zdravím. Má někdo prosím zkušenost s UK pražírnou Square Mile ( http://shop.squaremilecoffee.com ) v porovnání s českým Doubleshot? Konkrétně třeba kávové předplatné na 6 měsíců vychází prakticky na stejnou cenu, včetně dopravy.. Ovšem se zkušenostmi s Českou poštou a úřady bych se trochu obával notného pozdržení nebo přímo i „ztráty“ zásilky po překročení českých hranic (nebylo by to zdaleka poprvé). :) Jedná se mi tedy jak o kvalitu, tak o zkušenosti s dodáním do ČR. Je mi jasné, že Doubleshot tu asi nikdo hanit nebude, takže spíš mi jde o tu pražírnu z UK.. Eventuelně díky za odpověď!

↪ 67 Jindřich: nevim jak SM… ale ja pravidelne objednavam z Has Been Coffee… a kdyz objednam v pondeli dopoledne… tak vetsinou ve CT uz u nas zvoni postacka s balickem.

↪ 67 Jindřich: Měl jsem teď SM půlroční předplatné od ledna do června a vše v pohodě, chodí to rychle a jako obyčejná zásilka (tj. buď se vejde krabička do schránky, nebo si pro ni zajdete na poštu), do 7–10dní od pražení jsem to měl vždycky v ruce. Objednával jsem od nich víc i v minulosti a neztratilo se mi nikdy nic! :)

Díky moc oběma za informace! Tak to si asi pošťáci ujížděj jen na oblečení, to se mi ztrácelo opakovaně.. :D No, prubnu to, ať mám nějaké porovnání i se zahraničím.

No, když tu čtu ty Vaše články, milý pane Cuketko, tak začínám nabývat dojmu, že se, o Vás, začíná pokoušet božský komplex. Když vezmu články o kávě za celou dobu, co je tady čtu, zjišťuji, že i Vy procházíte dost brutálním názorovým vývojem. Víte, udělat idiota z někoho, kdo má rád espresso s mlékem nebo cukrem, to může fakt jen truhlík. Reaguji na Váš opravdu hloupý článek Na espresso zapomeňte, kde je už komentování uzavřeno. Já jsem v životě potkal spoustu lidí s hodně vyhrocenými názory, jako máte třeba Vy. Jejich problém je ale vždy stejný. Tyhle názory jsou černobílé jen v úzké výseči činností, ve Vašem případě je to jídlo a pití. Rád bych Vás ale viděl mimo tuto výseč. Víte, znám člověka, který si klepe na čelo vždy, když vidí někoho pít sladký ryzling od Mosely, neboť jediné akceptovatelné víno je to suché. Pak ho vidím, jak fotí portrét zrcadlovkou za sto papírů a používá k tomu blesk přímo do obličeje fotografovaného. Já sice chápu Vaše postoje a jistě máte v mnohém recht, to ano, rpto to tu taky často čtu, nicméně nasazovat posluchači techna psí hlavu jen proto, že neposlouchá Vágnera, mi příjde opravdu tristní.

↪ 71 CanCalla: Díky za zájem, zkusím se polepšit… ;) V tom článku jsou tři modelové situace, kterými jsem si jako piják kávy prošel, k tomu vysvětlující kontext a naznačení cesty, jak si rozšířit obzory (rozšířit, ne uzavřít).

Kávě v těchto nových kavárnách jsem moc nepřišel na chuť, ač jsem jich před půl rokem obešel celou řadu. Espresso jsem vždy ohodnotil jako kyselé jako prase, byť po technologické stránce bylo připraveno dobře… Snad jen kávy s větším než malým obsahem mlíka mi přišly velmi zajímavé, kdy mlíko potlačí kyselost a zbylé chutě si člověk může vychutnat. U espressa se od té doby jednoznačně držím směsí s více druhy arabiky a robusty, ze značkových třeba Tonino Lamborghini, jen je problém to v Praze koupit v kamenném obchodě…

↪ 74 Tomáš: Zkuste kavárny, které mají něco od Coffee Source. Na přání klientů i sami dělají o něco méně ovocité espresso, které by mohlo sednout i pokud jste zvyklý na italské směsi ;)

Samotná chuť a její vnímání v kontextu kávy máme komplet naučené (získané, stejně jako u veškerého jídla a vnímání vůní/chutí). Je to spíš otázka toho za jakých okolností se ten určitý návyk na chuť zafixoval a potom konkrétní vlastnosti člověka, které mu určují to, jestli má tendenci u preferencí spíš setrvávat nebo je v čase měnit (nebo dokonce cílen vyhledává nové).

S Monolok mám naprosto stejnou zkušenost jako Buben. Narozdíl od něj jsem již další šanci nedala a nedám. Čokodort naprosto suchý a po stranách oschlý! Expresso fajn, ale capuccino chutnalo jako když použili zkyslé mléko. Personál – dva mladíci, bavící se spolu, pomalí, zmatení. Prostě jen výborné expresso nestačí.

Koukám, že Monolok tu chytá největší čočku bez ohledu na skvělé „expresso“ ;) Ale jo i to k současné kavárenské scéně patří – hledání 100% vyváženého provozu a zároveň špičkového kafe…

Dobrý den všem,

článek jsem si s velkým zájmem přečetla, vč. komentářů a nakonec neodolám a přidávám svůj zážitek z kavárny Šálek…v Křižíkově ulici. Chtěla jsem jejich překapávanou kávu s mlékem, nepodařilo se, slečna na mě udiveně hleděla a pravila, že k té kávě kterou mají překapanou se mléko opravdu nehodí. Chvilku jsem nad tím dumala a pak se zvedla a odešla. Slečna vypadala překvapeně, ale to se nedá nic dělat. Nechápu tuhle manýru. V Londýně jsem si všimla úžasné věci, kavárna tam působila jako otevřený prostor, důležité ingredience: cukr, mléko atd. ležely na stole a každý se obsloužil jak chtěl podle své chuti. Tady si sice též hrajeme na světové krásné a nové kavárny, ale taky chceme vychovávat a na to člověk nemá vždy náladu. Někdy chcete, aby Vám kurňa donesli to kafe a basta. Tím jsem na dlouhý čas kavárny opět hodila přes palubu a kupuji si zrnkovou kávu, kterou namelu a uvařím doma.

↪ 78 Mirka: Nemít na stole nebo ve standardní nabídce cukr/mléko k filtrované kávě je podle mě naprosto v pořádku a rozhodně to není specialita jen českých kaváren. Manýra už vůbec ne. Je to rozhodnutí podniku a snaha narušit stereotyp, kdy se sladí/mlékuje ještě pře ochutnáním samotné kávy (ekvivalent lahvičky magi nebo kečupu v restauraci).

Podnik si tím ale vždy (a obzvlášť v ČR) komplikuje situaci a klade to vysoké nároky na komunikační dovednosti obsluhy. Snadno to pak může spadnout do „syndromu povýšeného baristy/číšníka“ s následným nedorozuměním a hostem, který si odnese pocit ponížení nebo nespokojenosti kvůli prkotině. To je určitě zbytečné a kontraproduktivní.

Ale zase i to může být součást konceptu podniku a nemůžeme mít podniku za zlé, že cílí spíše na fajnšmekry a nechce být primární destinací pro hosty, kteří chtějí rychlé kafe s mlékem a cukrem (a ne že by na něm bylo něco apriori zavrženíhodného :)

Pěkný večer, právě jsem byla definována coby nefajnšmekr a host co sladí a pije, pane bože, mléko…:-) Komunikační dovednost nebyla asi ani na jedné straně, nicméně pořád mám pocit, že když si chci dát do kávy mléko tak můžu a snad není důvod jít kvůli tomu do kavárny, kde mi nabídnou Jihlavanku. To už mi přijde trochu trapné.

↪ 80 Mirka: Psal jsem to obecně, to se nemusíte hned durdit :) Šlo mi jen o vysvětlení toho, že pokud se podnik rozhodne nějakým způsobem zúžit nabídku a sahat do zvyklostí hostů, tak to vyžaduje víc práce v komunikaci a práci s hostem :)

(K otázce proč – jsou prostě na tu kávu pyšní/hrdí, nadřeli se na ni, dotáhli ji do ČR, je jí limitované množství, upražili a připravili ji tak, aby rozvinula maximum svého potenciálu tak jak je. Takže vystavit ji v dané přípravě mléku, to prostě bolí a mrzí, nic víc :) IMO sedí přirovnání k vinaři, před kterým byste z jeho nejlepšího ročníku chtěli udělat vinný střik, taky ho to bude mrzet a taky vám to bude rozmlouvat a bude vám radit na střik jiné víno :)

Asi patřím mezi coffeegeeks, ale moje nej je momentálně TRICAFE na Anenském náměstí, káva špičkové kvality a ty domácí dobroty, no úžas. ¨A nesmím zapomenout zmínit o kousek dál na Palackého náměstí I NEED CoFFEE, úžasný design, příjemná obsluha a ty dobroty!
¨
Vzhledem k tomu, že bydlím na Šaldově ulici, tak celkem často chodím do Mého šálku káva, ale tam už trošku postrádám ten osobní přístup, přeci jenom přitom množství lidí to asi ani není možné.

↪ 78 Mirka: Nezlobte se Mirko, ale žádnému zákazníkovi jsme nikdy neodepřeli mléko nebo cukr k jakékoliv kávě. Obsluha ale vždy (taktně) upozorní, že se to k filtrované kávě nehodí. Na tom není nic špatného, jelikož máme vyzkoušeno, že např. Keňa s mlékem chutná opravdu hnusně. Cukr a mléko na stole nemáme a ani ke kávě automaticky nenosíme. Nevidím důvod proč. Asi byla chyba v komunikaci a to mě samozřejmě mrzí …

Pekny clanek o tom, jak to nekteri nazicofee odbornici, co si o tom precetli nekde dva clanky prehaneji
http://www.marigold.cz/…e-zdi-ke-zdi

Jinak prispevek 13, jisty Karel mi prijde jako vrchol drzosti a arogance. Zrejme by chtel ukolovat blogera o cem ma psat na svem vlastnim blogu. Temata bude vybirat zasadne Karel Veliky.

↪ 84 Michal Mata: Moc pěkný článek (a Příběh strýčka Martina byl super, to jsem netrpělivostí málem pošla :) ) – ale příspěvků v diskusi tam vidím jen 5 a žádný Karel, tak nevím, nač narážíte.

Totální pravda. Pro mě je pořád zdrojem největšího údivu Doubleshot v Alze. Že se snad časem zlepší úroveň kaváren které jsou kavárnami čistě pro kávu, jsem doufal vždy a vlastně mě ani nepřekvapuje, že ke zlepšení došlo. Ale kdyby mi někdo před pěti lety řekl, že si dám naprosto noblesní cappuccino při čekání na výdej zboží, asi bych ho odeslal rovnou do blázince.
Teď už by se mohl vývoj ještě klidně pohybovat v oblasti ceny, protože mi v hlavě tkví vzpomínka na manu v podobě espressa, které je v Římě i na rohu těch nejprofláklejších památek vždy pod 1€ a nikdy špatné (nebo jsem na špatné nenarazil).

Dobrý den, nevím jestli jdu správnou cestou k hodnotitelům. Ale ráda bych Vás pozvala do naší kavárny v Olomouci v galerii Šantovka, Cafe Factory. Názor druhé strany by pro nás byl velice přínosný a kdybychom mohli zdobit Vaši mapku bylo by nám ctí, myslím že návštěvou u nás neprohloupíte ba naopak :) alespoň se o to snažíme od A do Z :) Předem děkuji. M.

V roce 2008 jsem byla poprvé v Domě kávy. A od té doby jsem tam nechala tolik peněz, že by za to byla pěkná dovolená na nějakém super exotickém ostrově na pár měsíců. A to tam stále mají jednu z cenově nejpřijatelnějších káv v Pze. :)
Každopádně není to tak dávno, co mě napadlo úplně totéž. Nejenom s kávou. Jak se všechno v Praze (i jinde) hrne kupředu a bují. Někdy se výsledek povede, někdy méně, ale vždycky je lepší být tam, kde se něco děje. Osobně to obdivuji a určitě k tomu všemu přispěl nemalou měrou i Scuk. :)
Ten čas pěkně letí… Tak zase za 5 let někde u 50. michelinské restaurace nebo třeba v celkem anonymní hospůdce na cyklostezce s výbornou domácí brusinkovou limonádou.

Možná se pletu, ale když jsem teď pročítal zpětně kávové články, trošku mi to připadlo jako reklama např. na Doubleshot, Cafe Lounge, Monolok a Dům kávy. Že by se jednalo o lídry? Hm, to asi ne. Doubleshot sice patří určitě mezi top, ale ti ostatní? V pražském měřítku, které tu bylo explicitně zmiňováno, budiž. Jinak je rozhodně fajn, že konkurence je větší a na trh se k nám dostává i kvalitní zrnková káva, kterou umí konečně někdo z baristů připravit. A chtěl jsem ještě podotknout, s tím cukrem a mlékem úplně souhlasím, záleží na politice podniku, byť si u některých zákazníků podnik tímto krokem škodí.

Reakce na to, že mi smažete odkaz z jednoho komentáře? Těch komentářů jsem tu psal víc. A ne všude byla webovka, dával jsem ji, pokud vím, do komentáře na pastrami, které opravdu miluju. Měli jsme ho vloni v Salt Lake, jak jsem psal, takže pro mě zajímavá teorie. Jinak podle IP adresy (dá se zjistit odkud píšu) jako majitel webu velmi jednoduše zjistíte, že to není můj eshop – pražírna. :) Kafe z něj mám rád, o tom žádná. Můžete si mazat co chcete, jste majitel tohoto webu (i Scuku, což je na článku též patrné), i když je vzláštní, že takový Jarda Tuček nebo kami zde odkaz nemají smazaný, jak tak koukám na tohle vlákno. Čím to? :) Ale zpět k tématu, opravdu mi to tak připadalo jako trocha reklamy. Nic ve zlém. Respektuji Vás jako gurmána a Doubleshot je pojem u nás v Čechách a nejen v Praze, o tom žádná. O těch ostatních jsem pouze něco zaslechl nebo naopak nezaslechl nic moc. Toť názor severomoraváka, co studoval v Praze.

Hm, tak jsem si to vlákno prošel, ještě Jenda, Petra Veselá, Qwertius, Marek, Veronika a možná jsem ještě někoho vynechal, tu mají také odkazy na své oblíbené nebo vlastní stránky. Vy koneckonců taky. Moc tomu nerozumím, je tu ta kolonka web, tak proč bych nemohl vyplnit i já? Asi to tu lidé zneužívají, ale kdybych sem např. spamoval odkazy do diskuze pod článek, pochopil bych. Měl jsem za to, že sem můžu přijít a vyjádřit svůj názor.

↪ 94 Kávař: Nevím jestli jste se nepřekoukl, ale mazal jsem ten odkaz hned třikrát za sebou. Kombinace mailu, nicku a několika výsledků ve vyhledávání, pak napoví, že jste v tom obchodě zainteresován.

U uživatelů, kteří tady aktivně přispívají nakolik let dozadu, nebo je znám osobně, jejich motivy pro odkazy v podpisu nezkoumám. Pokud se ale někdo přihlásí nově a začne zde spamovat několik vláken krátce po sobě, zásahu administrátora se samozřejmě neubrání. Stejnou politiku uplatňuji i ve fóru a do obsahu příspěvků (pokud jsou věcné) nezasahuji.

V tomto ohledu rozumím Vaší cenzuře. Ale jinak si opravdu nejsem vědom toho, že bych to psal 3× za sebou, skutečně ne. Nicméně nemám dokonalou paměť. Nick Kávař jsem volil proto, že jsem začal číst článek o kávě, co mě zaujal. Mám ke kávě v poslední době skutečně blízko. Jo a hledanost slova Kávař, jak jsem zjistil, je nulová, to jen pro upřesnění. Ale pokud chcete, klidně si tam napíšu třeba Koniklec do přezdívky a nebudu Vás dráždit odkazem na web. Z návštěv v IP adrese byste věděl, že tu nejsem v posledních dnech podruhé, čtu z momentálního místa Váš web docela pravidelně ač do něj až tak pravidelně nepřispívám. A druhá věc, že také ne pod stejným nickem a ze stejné IP adresy. Z vlaku nebo odjinud a pod jiným nickem se člověk připojí a někdy hodí adresu a jindy ne. Dělají to všichni i Vy. Vy jen pod stejným nickem. Mimoto jsem Vás kdysi kontaktoval i kvůli reklamě. Jestli jsem zainteresován, čestně odpovím ano. Ale tu webovku, co jste smazal, ani shop nevlastním a nejsem ani dodavatel. Avšak jsem zainteresován i do Vašich kulinářských názorů, které nám tu již roky předkládáte. A jsem vždy otevřen diskuzi. Ale to bychom tu byli dlouho. :) Respektuji Vás a proto sem chodím.

↪ 96 Kávař-Koniklec: Sám vidíte, jak teď diskuze bobtná úplně zbytečně a bez obsahu. Navrhuji vrátit se k tématu ať už pod jakoukoliv přezdívkou.

diskuze bobtná :-) a tak já si jen rychle vzpomenu, jaké to bylo v 80. letech minulého století krásné cestovat po nádražních restauracích a popíjet jednoho turka za druhým :-) a panečku, to byli turci! :-) fuj tajksl, ještě dnes je cítím mezi zuby

Komentáře jsou uzavřeny.