Nespresso. What else?

Píšete vy…

Máte rádi kafčo k snídani a nemáte dostatek času? Milujete latté nebo cappuccino, ale neumíte nebo nechcete se prát s pěněním mléka? Nebo zkrátka toužíte po jednoduché přípravě kvalitní kávy? Pokud jste alespoň jednou kývli, bude vás zajímat systém přípravy kávy zvaný Nespresso.

Jedná se o systém přípravy kávy pomocí speciálních kapslí a k tomu určených kávovarů. Nabízí se paleta 16ti druhů kávy včetně bezkofeinových a jednodruhových speciálů. Kapsle obsahují hermeticky balenou mletou kávu, která je uzavřena v hliníkovém obalu. Příprava probíhá v kávovarech se slušnými parametry (tlak 19 barů, snadná údržba) a skvělým designem. V současnosti jsou kávovary pro Nespresso vyráběny firmami DeLonghi a Miele (vestavěné varianty). Já jsem zvolil přístroj Lattissima F320, který disponuje automatickou přípravou mléčné pěny a předehříváním šálků. V tomto příspěvku bych se rád podělil o své zkušenosti a dojmy z tohoto přístroje.

Nejdříve jsem se uzavřeného systému na kapsle bál, ale po pročtení internetu a poradě v několika diskusích jsem neodolal a pro kávovar zajel. Po týdnu používání jsem s přístrojem více než spokojený a vím, že jsem chybu neudělal. Obavy z toho, že se ani jedna z kapslí netrefí do mé chuti zmizely již po ochutnání prvních směsí, které jsem dostal s kávovarem. Nyní jsem již částečně přišel na druhy, které mi sedí a zároveň na ty, které nemůžu vystát. Mám raději intenzivnější druhy, takže mi sedí Ristretto, Arpeggio – z nich si dělám jak čisté espresso, tak receptury s mlékem. Jako čisté espresso mám rád také jednodruhovou Indriya from India. Druh, který mi opravdu nechutná je Cosi, na mě moc kyselé a málo intenzivní. Ostatní zatím nemám až tolik ochutnané, určitě dám později vědět do komentářů.

Toť mé zkušenosti s kávou. Jak ji ale zakoupit? Kapsle Nespresso nejsou v běžné maloobchodní síti k dostání. To je možná trošku nepraktické v okamžiku, kdy Vám zrovna dojdou. Je třeba si hlídat zásoby. Výhodou naopak je, že káva neleží na skladech v supermarketu, ale vždy dostanete čerstvé kapsle z centrálního skladu, kde se samozřejmě točí rychleji, protože z něj čerpá celá republika. Při prvním zakoupení kapslí či příslušenství (sklo, doplňky,…) se stáváte členy Nespresso Clubu. Takový klub je skvělá věc – nejen že si do systému vložíte údaje o svém kávovaru a jste tak upozorněni na nutnost jeho odvápnění, ale máte řadu dalších výhod. Jste informováni o akcích Nespressa, můžete objednávat 24 hodin denně 7 dní v týdnu (po telefonu, faxem nebo přes internet) a svou objednávku můžete podrobně sledovat. Dále máte možnost neomezeně a zdarma využívat podporu od specialistů Nespresso, kteří poradí jak s kávou samotnou (a nejen o jednotlivých kapslích, ale obecně o ochutnávce a přípravě kávy – zkrátka vše, co Vás napadne), tak s čímkoliv co se Vašeho přístroje týká. Kvalitu linky posoudit zatím nemohu, ale slečna v butiku byla velice příjemná, ochotná a dokázala poradit se vším, co mě zajímalo. Další standardní službou je zapůjčení stejného typu kávovaru po dobu opravy a prodloužení záruky o dalších 6 měsíců.

Balení kávovaru obsahovalo samotný přístroj, nádobku na mléko, jednu vysokou skleničku na latté a jeden šálek na espresso i s podšálkem. Dále zde byl samozřejmě manuál a také praktický šanon s popisem všeho, co potřebuje nový uživatel znát, včetně popisu jednotlivých druhů kapslí. Ještě jsem dostal 12 kapslí na začátek. Protože je to na prvotní ochutnání jednotlivých druhů opravdu málo, doporučuji Vám zakoupení zvláštního uvítacího balíčku, který obsahuje 250 kapslí (vždy od každého druhu alespoň jedno balení), publikaci o kávě a hezkou kazetu na kapsle zdarma. Ta je zvláštní tím, že má zevnitř na svém víku skvěle zpracovaný přehled o vlastnostech jednotlivých druhů káv – ideální pro návštěvu, které tuto kazetu dáte, ať si vybere dle své chuti. Tento balíček si můžete zakoupit pouze jednou a to při Vaší první objednávce. Já jsem tak učinil v butiku v Pařížské ulici v Praze, kde je jediná možnost zakoupit kapsle a příslušenství osobně. Zároveň Vám personál poradí a můžete si taktéž ochutnat jednotlivé druhy káv. Součástí je také zvlášť fungující kavárna.

Nyní již k možnostem samotného kávovaru. Je perfektně proveden, jednotlivé spoje materiálů na sebe skvěle lícují, nikde nic nevrže a u hýbajících se prvků není žádná nepříjemná vůle. Vše se ovládá šesti tlačítky v pravé třetině přístroje – zapínání, horká voda, espresso, lungo, cappuccino a latté macchiato. Poslední dvě zmiňované se rozsvítí jakmile připojíte nádobku s mlékem (tím však zhasne možnost horké vody). Nádobka na mléko obsahuje další dva ovládací prvky – posuvný volič množství mléčné pěny a tlačítko na proplach nádobky od zbytků mléka. Ve spodní části kávovaru je „šuplík“ sloužící jako zásobník vody (1,2 litru) včetně mechanického ukazatele naplnění. Tento šuplík je možné rozebrat pro lepší čištění. V jeho středu se nachází odkapávací nádobka (také včetně ukazatele naplnění), která se dá zasunout do kávovaru a tím vznikne místo pro vyšší skleničku na přípravu latté. Nad tímto šuplíkem je ve střední části zásobník na použité kapsle, do kterého automaticky padají. Zcela nahoře se nachází páka, která kapsli doslova prošpikuje. V levé třetině přístroje je buď tryska horké vody a nebo nádoba s mlékem. Jednotlivá tlačítka dávají najevo stav přístroje rozsvícením a nebo blikáním. Jediná má výtka směřuje k ploše pro nahřívání šálků – trvá velice dlouho, než se alespoň trochu prohřeje a k tomu dojde většinou až po přípravě první kávy. To znamená, že pokud spěcháte, raději sáhnete po studeném šálku. Pokud však tolik nespěcháte, je možné použít malý trik – nechat protéct jedno lungo bez kapsle, aby se plocha nahřála rychleji.

Příprava kávy probíhá velice snadno a bez nepořádku. Zapnete přístroj, on se za chviličku nahřeje, připravíte šálek, odklopíte horní páku a vložíte kapsli, páku zavřete, zmáčknete tlačítko požadovaného nápoje a to je vše. Po extrakci je dobré páku opět otevřít a nechat použitou kapsli spadnout do odpadního zásobníku. V případě, že chcete kávu s mléčnou pěnou, je třeba čekat o pár vteřin déle na nahřátí, a po celém procesu ještě propláchnout nádobku s mlékem příslušným tlačítkem. Subjektivně je nahřátí opravdu bleskové. Údržba je také snadná a rychlá – propláchnutí po přípravě mléka trvá 6 vteřin. Jednou za den se doporučuje vyměnit vodu v zásobníku a vyhodit staré kapsle, což osobně tak často nedělám. Jednou za půl roku se pak přístroj odvápňuje. Káva je připravená skvěle, espresso má hezkou pěnu s miniaturními bublinkami, tak jak má být. Mléčná pěna je také s jemnými bublinkami, kompaktní a stálá, kostka cukru si přes ni razí cestu několik vteřin. U latté macchiato je pouze menší vroubek – mléko se s kávou částečně smíchá, nejsou tu tedy přesně oddělené tři vrstvy ingrediencí, což ale vadí pouze na pohled. Nastavení přístroje je zcela dostačující. Můžete si nastavit a uložit množství složek u jednotlivých nápojů. To je možné zrušit obnovením továrního nastavení.

Konkrétní přístroj i celý systém kapslí Nespresso rozhodně doporučuji, má spotřeba kávy se zvýšila z obvyklých dvou káv denně na tři, o víkendu klidně i čtyři. Spokojení budou všichni, kteří chtějí lepší kávu, než je instantní Nescafé s mlékem, ale nechtějí u kávovaru trávit déle než je nutné. Věřím, že budou spokojení i náročnější milovníci kávy, kteří však všechny starosti s její přípravou rádi přenechají jiným. Nedoporučuji lidem, kteří berou přípravu kávy jako svůj rituál a také těm, kteří si musí svou kávu mlýt sami, aby měli jistotu, že dostali to nejlepší. Článek je trochu delší, snažil jsem se vystihnout vše, co mi při výberu nebylo jasné a doufám, že Vám to pomůže v rozhodnutí. Případné dotazy rád zodpovím v komentářích. A nyní si jdu udělat své oblíbené večerní latté, ostatně jak říká v reklamně i sám Jirka Clooney: „Nespresso, co jiného?“

Upozornění: toto je čtenářský zápisek a nemusí nutně vyjadřovat názor pana Cuketky. Zápisky jsou otevřeny pro všechny čtenáře blogu. Každý může publikovat! ;)

Reklama

Komentáře

Tak musím říct, že jsme si Nespresso koupili před rokem a je to mazel. Ve Francii bylo mnohem levnější…takže super suvenýr. My teda máme ten nejobyčejnější, protože latté nepijeme a na nařívání šálků máme horkou vodu. ALe slouží nám báječně. NEdám dopustit
A je legrace jak člověk dokáže ošidit kohokoliv tím, že mu dá místo kofeinové kávy, kávu bez kofeinu. Fakt to ještě nikdo nepoznal -a to jsme zkoušeli i zaryté kafaře :-))))) No sranda je s naším miláčkem

No nevim, jak na to koukam, porad si rikam ze zlaty DeLonghi ESAM rada. Stoji kolem 9000, kavu do toho se da dat jakoukoliv – cerstvou tri dny po prazeni, mleko napeni lepe.

Barva kavy co z toho tece taky nic moc, ze by nizka teplota a tlak/upechovani? Ale hlavne ze to nekomu vyhovuje. Bral bych to jako odrazovy mustek k lepsi kave, a zacatek cesty. Presne jak bylo napsane „Spokojení budou všichni, kteří chtějí lepší kávu, než je instantní Nescafé s mlékem“. :)

2: přesně nad touto větou jsem uvažoval, jestli ji nemám vyhodit a zřejmě jsem měl, protože jsem tušil, že to někdo pochopí tak, že to je jen něco o trochu lepšího než Nescafé, ale pravda je jiná, s tím Nescafé se to nedá srovnat. Upřímně, čekal jsem nějaký podobný komentář :-) …ale věřte, že ne každý si s kávou chce tak hrát, jako třeba Vy.
A nebo se může stát to, že si někdo přečte, že jsou kapsle zlo a že bude mít lepší kávu z kdejaké pákovky, ale zkrátka to nebude umět a vyjde mu z toho ještě něco horšího než kdyby si udělal turka – skončí to tak, že si bude zabíjet chuťové pohárky s pocitem, že má dokonalé kafe.
Abych to zakončil :-) … nerad bych, aby si Nespresso někdo spojoval s tím zmiňovaným Nescafé ve srovnání chutí, použil jsem ho jako přirovnání k instantnímu kafi, které se připravuje stejně snadno a rychle, to je tak jediná společná věc.

Mě moc zajímají Vaše zkušenosti třeba po půl roce užívání, ale tím Vám nechci nijak kazit radost, očividně to mají vymakané hodně moc. Já jen že zatím to zní spíš jak tisková zpráva Nespressa:) (Nemyslím to špatně!)

A ještě, myslím že kdyby se u nás většina pákovek nahradila automaty nebo právě Nespressem, dopomohlo by to celkově k jinému, lepšímu vnímání kávy, protože by lidé pili správně připravenou kávu. Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale vyzkoušel jsem připravované espresso na celkem dosti místech a nebylo to ono. A tím nemyslím jen domácí podmínky, ale i mnoho restaurací.
Myslím že většina českých uživatelů si s pořízením presovače napěchuje kdečím v domnění, že když to prožene presovátkem, že to je super káva připravená tak, jak má být.
Myslím, že kdyby se u takových uživatelů vyměnil klasický presovač za kapsle, ten všeobecný názor na kávu u nás by se zase o kousek zvednul u té většinové skupiny lidí. A zbylo by těch horních x%, kteří si s kávou rádi hrají, určitě připraví lepší kávu, ale s tím, že do toho vloží více času a úsilí.

4: určitě se za nějakou dobu znovu ozvu. Když jsem si to po sobě zpětně četl, také mi to přišlo až moc pozitivní :-) ale zkrátka to tak vnímám.

Mna by hlavne zaujimalo porovnanie Nespressa s Dolce Gusto. V zasade je to to iste – ten isty vyrobca strojov, ten isty producent kavy. Nechapem, preco si drzi dve rozdielne rady…

7: množství se dá nastavit dle libosti, já to mám nastaveno tak jak vidíte. Možná se to i trošku zdá, ten šálek je maličký, fotky trošku zkreslují…

8: pokusím se někde ochutnat kávu z Dolce Gusto a rád dám vědět, Dolce jsem zatím nechutnal…

Mne by také zajímala káva z Dolce, ale neslyšela jsem o ní nic dobrého. Rozdíl mezi Nespresem a Dolcem má být, že Dolce má být lidovější ale ne tak kvalitní verze Nespresa. Ale vše mám jen z doslechu

8: dolce gusto je běžná základní řada automatu. má minimum možností ale zase vyhovuje jednoduchostí obsluhy. strčí se tam kapsle a jedeme :)

„A ještě, myslím že kdyby se u nás většina pákovek nahradila automaty nebo právě Nespressem, dopomohlo by to celkově k jinému, lepšímu vnímání kávy, protože by lidé pili správně připravenou kávu.“

Nezlobte se, ale co je spravneho na priprave espressa z kapsli v umelym udelatku od DeLonghi? Chapu, ze kvalita kavy je v CR mnohem horsi nez co dokaze vyrobit tato masinka, ale to pouze ukazuje na neschopnost lidi v gastru (a samozrejme i zakazniku) s tim neco udelat … Pokud se bude svet kavy ubirat smerem Nespressa a ted uz i Illy (kteri se zacinaji zamerovat hlavne na domaci superautomaty), tak je to pro kavu obecne spatne …

Jinak diky za fajn clanek, urcite jsou lide, kteri tuto pripravu oceni …

12: myšleno v domácích podmínkách, restaurace by samozřejmě měli umět připravit excelentní kávu (i když do takové zakouřené hospody by se kapsle i tak hodily, protože těžko budete chtít po hostinském, aby uměl připravit kafe a pak je kapsle lepší, než zalitej půl roku otevřenej standard). Jde mi o to, že většina lidí doma o kávě nic moc neví a pije buď to zmiňované Nescafé a nebo turka, pořídí si pákovku a zjistí, že je to na ně moc a tak si pojedou dál v tom turečkovi a rozpustným nesku…řekněte, nebylo by lepší, aby tito lidé měli kapsle, připravili si (podle vás relativně) dobrý kafe a poté když jim v restauraci někdo podstrčí nějakou nechutnou tmavou vodu zjistili, že to je nechutnost a obsluze to vrátili? Myslím, že to je lepší řešení, než chtít po lidech, aby se učili jak s kávou zacházet a jak ji připravovat, protože většinu lidí to buď nezajímá, nebo na to nemají čas.

13. Podle mne je lepsi aby si misto tohoto koupili nejake reseni bean-to-cup. Proste automat ktery sam namele zrna a udela kavu. Treba jako jiz zminovane DeLonghi ESAM (3000, 3100 atd) za 9000. (pakovky jako gaggia new baby (levnejsi nema cenu resit) a dalsi jsou narocnejsi na cas, tak je sem tudiz netaham). Za prve je ta kava pak cerstvejsi, je to levnejsi na provoz, muze se zkouset jakakoliv kava, da se nastavovat hrubost mleti, mnozstvi vody, mleko to taky nasleha v ramci moznosti dobre. Nemusi se pro kapsle jezdit nekam na parizskou. Taky i namletou kavu ten automat schroustne, a da se tam prave u toho i trochu hrat, ze se nakrmi treba 8, 9 gramy misto 7, a je z toho nasycenejsi napoj.

Proste nemuzu si pomoct, a po vyzkouseni jak nespresso, tak i dolce gusto, si rikam ze jde pouze o vitezstvi marketingu nad chuti a variabilitou a uzitnou hodnotou pro zakaznika.

14: stále ale nechápete, nebo nechcete chápat, že většině lidí je zcela jedno, zda má čerstvější kávu (koupí kilový pytel a pijí ho třeba čtvrt roku, protože je levný a koupí si ho do zásoby), nezajímá je nastavování hrubosti mletí (zkrátka tomu nerozumí, co získají hrubším nebo jemnějším namletím), nakonec to skončí tak, jak jsem tu již psal, u nedobré kávy, nesrovnatelné s tím, co dostanou z kapsle… a nevěřím, že se najde větší část lidí, kteří se budou chtít učit a řešit, jak udělat lepší kávu.

A zakončení je opět stejné, je třeba znát cílovou skupinu a nesnažit se ty kapsle vnutit někomu, komu vadí, že má v pěně o desetinu milimetru větší bublinky a prudí ho, když mu voda proteče směsí rychleji, než je správné. Takový člověk má zkrátka na kapsle až moc vysoké nároky. Ale ruku na srdce, kolik takových lidí je? Myslím že tolik zase ne. Jsem rád, že tací jsou a rád se dívám, jak si s přípravou kávy hrají, ale drtivá většina spotřebitelů tyto drobnosti nemá potřebu řešit, neřeší je a myslím že podobný systém přípravy kávy, jaký nabízí Nespresso, pro ně bude spíše přínosem (právě tou jednoduchou přípravou a faktem, že nemusí řešit více, než je nutné).

Michale:

nenechte se rozhodit :) já jsem za čerstvou a lokální kávu taky ochoten bojovat do posledního dechu, ale nesresso mi prostě nevadí. dělá přesně to co slibuje, nic víc, nic míň. a podle mě to vyvážení bezpracnost vs. kvlaitní káva tam trefili na hlavičku. když přijde někdo s něčím lepším, budu jen rád :) zatím nepresso minimálně úspěšný mezikrok…

Espresso je v domacich podminkach nesmysl, teda pro ty, co do toho nechteji investovat cas a spoustu penez … Existuji ale jednoduche techniky, jak z kvalitni kavy udelat kvalitni napoj, ktery bude nekde uplne jinde nez Nescafe, Nespresso a kava ve vetsine ceskych podniku … Bez nutnosti vysokych investic a ztraty casu (pokud nekdo namitne, ze nema 4 minuty na pripravu kavy, tak uz fakt nevim:)

http://www.vimeo.com/2222293
http://www.vimeo.com/2643633

„těžko budete chtít po hostinském, aby uměl připravit kafe a pak je kapsle lepší, než zalitej půl roku otevřenej standard“

Doopravdy si myslite, ze by hostinsky byl ochotny zaplatit za nespresso kapsle? Kdyz i pro nektere drahe restaurace je cena vyberove kavy 650Kc/kg neskutecny problem?:)

16: jsem v pohodě :-) chápu že každému vyhovuje něco jiného, jen nechápu, jak někdo dokáže hned zatratit něco, co jinému skvěle vyhovuje.

17: to je věc druhá, zda to bude ochoten zaplatit, osobně si myslím, že pokud bude uvažovat tak, že bude porovnávat náklady stávající přípravy kávy a náklady na nespresso, ochotný nebude. K tomu, aby do toho šel by musel mít samozřejmě zájem poskytnout lepší kávu, a přihlédnout k té snadné přípravě. Ale je pravda, že náklady na jedno kafe se zvednou.

Jinak k odkazům, je to pěkné, samozřejmě, ale nedokážu si představit, jak bych to ráno zvládal :-) (i když cvikem by to jistě šlo)

Tak jsem trošku zmaten a je to asi otázkou do pranice. Co je lépe? Když někomu chutná espresso vyrobené tímto nepřesným neitalským způsobem nebo to má/musí být udělané dle italské espresso bible, jak píše Jarda Tuček? První případ mě připomnělo Jana Kanyzu, kde v jedné skeči v ještě totalitní televizi popisoval, jak si dělal doma špagetyalamilanéze: „špagety jsem nesehnal, tak jsem použil nudle, kečup v Pramenu neměli, tak jsem vzal rajský protlak a nebyl ani parmezán nebo ementál, tak jsem použil taveňák. A když jsem ochutnal, tak jsem si říkal, jak to ty talijáni můžou vůbec žrát?“ Na druhou strynu si myslím, že tímto „prznícím“ způsobem se docílí možná lepšího výsledku, než dokážou v min. 80% podniků na profi strojích za několik až mnoho desítek tisíc Kč.

PS:
Kamarád má nějaký Krupps z Datartu (po slevě za méně než 2 kKč) a troufnu si tvrdit, že na něm udělá lepší „preso“, než ve většině pražských podniků, kde toto stojí 70 a více Kč.

19. „Kamarád má nějaký Krupps z Datartu (po slevě za méně než 2 kKč) a troufnu si tvrdit, že na něm udělá lepší „preso“, než ve většině pražských podniků, kde toto stojí 70 a více Kč.“

To je dost mozne, to souhlasim. Pokud pouziva cerstva zrna, mele je rovnou do paky, zastavuje extrakci pri prvnich znamkach channelingu, tak z toho muze mit espresso (mimochodem „preso“ znamena „obsazený“ /it./) lepsi nez v 90 % podniku.

20. Preso, presíčko, prsíčko ;-) proto to píšu do uvozovek. V některých podnicích k tomu dostanu vodu (a je v ceně) někde si ji musím extra objednat a zaplatit. Stejně jako s mlékem/smatanou – proč se ptají, zda chci, když to stejně přinesou a započítají? A je normální dávat k espressu kondenzované mléko?

  1. Dotyčný bazén nelze označit jako espresso, možná tak nespresso.
  2. Pěna není „jak má být“ pěna je jak rozmíchanej jar.

Espresso vypadá prostě jinak.

21. A já se opět přidám do pranice, protože si fakt nemyslím, že Nespresso je prznící způsob přípravy kávy a srovnání se špagetami s kečupem oproti italským s omáčkou je prostě vážně mimo . Ano, není to podle bible. Ale je to přesná dávka velmi kvalitní kávy prohnaná přesně tím množstvím páry a vody, po takovou dobu, které je pro ni optimální. Kde je to prznění?

23. Pokud me pamet neklame, tak „pomer extrakce“ (uz asi fakt musim dopsat na toto tema clanek) nespresso ma do espresso trochu daleko. :) Ale, samozrejme, hlavni je jak to cilove skupine chutna. Beru to jako prvni krok zajmu o lepsi kavu, a pak budou chtit neco lepsiho, a prejdou na bean-to-cup reseni.

19. italska espresso bible? uff, az se mi orosilo celo .. ;) ja moc italy a kavu nemusim Zdenku …

Pojdme se pohnout nekam kupredu. Michale pokud mate cas a chut, zvazte nam (skeptikum) prosim mnozstvi namlete kavy v jedne kapsli. Udelejte klasicke „espresso“ podle navodu a zvazte vysledny napoj (samozrejme bez vahy salku/sklenicky) … Muzete to zkusit i s naprogramovanym ristrettem.

Vaha kavy : Vaha napoje x 100 = brewing ratio (v cestine pomer extrakce?)

Podivejme se na tuhle tabulku: http://i17.photobucket.com/…ratios-2.png

Ja se obvykle pri priprave espressa snazim pohybovat nad 60% .. je to ale hodne individualni. Jsou taci, kterym vyhovuje i 90%!! Tzn. 21 gramu kavy a vyslednych 23 g napoje … (Vzdy zalezi na stari kavy, prazeni, zpracovani, priprave, vsak proto je espresso tak zabavne a tezke).

Myslim, ze bude zajimave zjistit, jak je na tom Nespresso. Samozrejme tenhle testik vylucuje faktory jako stari kavy, kvalita, atd … Jde mi o to zjistit, jestli ten vysledek muzeme nazvat „espressem“, nebo je to jen dalsi z chutove prazdnych bazenu, ktere superautomaty vytvari …:)

Samozrejme bude pro nas nejlepsi zajit do Francouzske ul. ochutnat, ale kdyz uz tady tak diskutujeme …

25. "Samozrejme bude pro nas nejlepsi zajit do Francouzske ul. ochutnat, ale kdyz uz tady tak diskutujeme … " Chutnal jste tedy nebo ne? Přiznejte se! :)

Ach ach, nic vážit nebudu, nemá to totiž smysl… článek měl sloužit jinému účelu, než aby tu vzniklo dohadování se o tom, jestli to je nebo není „espresso“…už si přijdu jako nějakej trouba co nedávno vylezl z jeskyně, koupil si úplně zbytečnou věc z který teče bůhvíco a ono mi to navíc dokonce i chutná. Tímto i přestávám reagovat na tyhle dohady.

Článek měl pomoci lidem, kteří se rozhodují o koupi, popsat jim pocit člověka, který si přístroj pořídil, předat nějaké zkušenosti a těmto samozřejmě rád odpovím na jakýkoliv dotaz.

Koukám, že se ještě musím jednou přidat do diskuze. My doma nespresíčko máme (jak jsem již zmínila). A proč? Protože je to jednoduché, konstantní kvalita, rychlé, nekomplikované. Zároveň je opravdu dobré oproti jiným pokusům.
Nejradši bychom si koupili profi přístroj a k tomu barmanské zkoušky, ale…copak na to máme peníze? Odpovím si sama, nemáme :-) To by totiž nebyly nový okna v bytě…atp
No a pak ta možnost s automatickými kávovými přístroji. No jasně…on to umí sám a adobře. Pili jsme z takových kávu. Ale.....zase to stojí hodně a zabere spoustu místa.
Ale víte co? Ten kontakt s čerstvě namletou kávou nám chybí, takže už víme jak to dopadne....... jednou si tu profi příšerku prostě musíme pořídit :-)

Nespresso bych nikdy nezatratila. Je to na „takové to domácí žvýkání“. V kavárně by takový přístroj nikdy neměl co dělat. Ale my…tak často doma to kafe zase nepijeme…

28. Nevite, da se koupit v tom obchode na Francouzske jedna kapsle, nebo tam je nejaky minimalni odber? Jinak neberte to nase povidani nijak negativne, pouze tu resime alternativy :) Jak uz jsem rikal, hlavne ze Vam to chutna a splnuje co od toho ocekavate.

29. Tak automat se da koupit od 9000, mista zabira skoro stejne, a kava se da koupit pres internet velice snadno. Staci jen do google napsat prazirna. :)

31. A jeje, docela draha sranda, kupovat 10 kapsli jen abych zjistil kolik gramu vazi baleni, obal, kava. :) Zkusim se poptat po znamych, kdo by jednu postradal. Dekuji za odpoved.

30. tak náš kávovar nás stal cca 2000 Kč.....což je kapičku méně :-)). Kupovali jsme ho ve Francii, kde byla sleva a ještě i tak je to tam levnější. Nevím, kterou variantu toho speciálního kávovaru myslíte, ale známý jeden ten automatický, ale dobrý má (De Longhi tuším) a zabere minimálně třokrát více místa než naše puntička. Prostě takové to domácí žvýkání :-) ALe káva se shání lépe, ot je pravda. Nicméně konečně mívají patrony i v brněnském makru nehledě na to, že na Starobrněnské ulici v jednom kadeřnictví je něco jako pobočka a tam se dá taky koupit + my máme známé v Praze co nám vozí patrony :-)

33. Tak to pardon, ja jsem to srovnaval s temi drazsimi co maji obdobne funkce, treba jako ten o kterem je tato recenze. :) Samozrejme ze za 2000 to uz bude problem sehnat, nejaky automat. :))

32: pokud vás to ale opravdu tak moc zajímá, klidně jednu kuchnu, jen nevím, jak to nyní zvážím (do teď nechápu, jak můžu mít kuchyni bez váhy :-) )

bral jsem to jako srandu, kdyz uz je tady kolem toho takova diskuze … a ten pomer extrakce by mohl byt celkem zajimavy udaj pro samotny clanek … z fotek clovek nic nepozna …

Michale,
jak říká pan Cé, nenechte si to rejpalama zkazit :-)
Už jsem psala ve foru, že jsme přešli z automatu (myslím, že hodně slušné mašinky)a jsme nadmíru spokojení.
Mám ráda slušnou kávu, ale nejsem do ní tak zapálená a ani nemám ty možnosti, abych si kupovala čerstvě praženou kávu po 100g, takže z Nespressa mám lepší espressso a lungo než jsem kdy měla z „běžné kilovky“ (a věřte nebyly to nejlevnější kávy na trhu), která byla otevřená týden a déle. Navíc mne neruší hluk mlýnku atd., když partner vstává o dvě hodiny dřív než já.
Prostě jsem s Nespresso konceptem rapidně stoupla kvalita mého života a rozhodně si nepřipadám méněcenná :-)

myslím, že si Jarda Tucek a kafemil mohou směle podat ruce – vylili dítko i s lavorem (nebos co se s čím vylívá ;)) podle mě typická ilustrace toho, jak jsou profesionálové nebo kávoví hifisti pro „ideál kávy“ natolik zapálení, až nevidí reálné potřeby koncových konzumentů kávy :)

ale je to taky specifikum netové diskuze, kdybychom se tady bavili někde v kavárně u šálku kávy nebo u někoho na návštěvě v obýváku nad nově zakoupeným kávovarem, vypadalo by to uplně jinak :)

40. Ale vsak ja realne potreby vidim :) Jen se snazim poukazat i na jine stranky. Pokud to vypada nejak arogantne vuci majitelum nespresso, tak to se omlouvam.

41. já myslím, že tahle diskuze je v pohodě. Každý máme jen jiný názor, ale pravda je, že jak říká p.Cuketka…kdybychom seděli v kavárně u kafíčka, domluvili bychom se hned a bez potíží :-)

přijeďte do Plzně, mám kapsle pro každého a voda se taky najde a můžeme to vyřešit osobně, přímo s předmětem doličným ;-D

19., 25. Omlouvám se za názvosloví, ale někdy před rokem mi Jarda Tuček posílal odkazy a na jednom byla právě ta „italská presovací bible“ něco jako norma, jak se které prsíčko jmenuje, kolik na něj kávy, kolik vody, jaký tlak atd. Nechci tvrdit, že to jediné je správné, ale přeci jen v Itálii nebudovali 40 let komunismus jako u nás, takže tam nebudou takoví kávobarbaři jako u nás.

Uvažoval jsem asi před rokem (nebo 2?) také o nákupu nějakého stroje od Nespressa, ale jelikož jsem spíše zapálený hifista, co si raději koupí MC přenosku za 2–7 kUSD než presovač za 9kKč a jelikož mi to jeden známý český fútbloger rozmluvil, tak jsem si ho nekoupil a piji doma kávu jen od Maryši.

44. Knizka, kterou asi myslite je bud „americka bible“ pripravy od Davida Schomera z Vivace Cafe: Espresso Coffee – Professional Techniques nebo ta „italska bible“ od Andrea Illy: The Book of Coffee nebo Espresso Coffee (tu jsem necetl a neznam) … kazdopadne se asi se vsema shodnu na tom, ze to jsou sice „bible“, ale v soucasne dobe uz hodne prekonane … na PrimaCafe forum jsem napsal takovy maly „seznam povinne kavove literatury“, ale sehnat to v CR je nemozne, pouze Amazon …

Naši si koupili stejný přístroj, předevšeím kvůli latté. A po té co jsem ho párkrát použil nechápu, jak může někdo psát něco o pěně. Ano je to pohodlné, rychlé a horké ale to je asi tak všechno. Pěna padá dříve než kávu donesu z kuchyně do obýváku. Z toho vyplývá, že ani konzistence nemůže být ok. Tohle má do klasicky napěněného latté asi tak daleko jako cuketka k mistrovi chutí Babicovi…

40: JJ, třeba takový příspěvek č. 38, tím myslím Jarda Tuček vylil hned několik nemluvňat… ;-)

Zajímavý článek, ale skutečně spíš mi připadá jako PR pro Nespresso.

Co mě osobně na tom vadí je:

1. hromada plastu, která se tím každý den produkuje.
je to podobné uvažování jako, že automaty na „něco čemu marketing říká taky káva“ v metru mohou přípravit skvělou kávu…
no pardon!!! Nikdy jsem takovou nepil. Neříkám, že Nespresso je zcela stejné, ale koncept je obdobný…

2. ohromě to omezuje jakou kávu bude člověk pít – kolik je výrobců pod(u) resp. kapslí a jaké jsou to kávy…proč mám platit 10 Kč za ks, když cena skvělé čerstvě pražené kávy bude min. o 50% levnější?

3. zcela se zapomíná na jakoukoliv kreativitu v přípravě kávy
co takový filtr po ránu, moka, nebo desítky jednoduchých příprav.

Takže to vnímám jako docela povedený PR, ale jinak koncept, který si doufejme lidi budou umět spočítat a zjistí, že káva zalisovaná v plastu se fakt nedá srovnat s čerstvou dobře připravenou kávou…

49: taky mi ten systém není sympatickej, taky mi ten článek připadá jako PR (ale beru to, chápu, že novej majitel je nadšenej a užívá si novou hračku), ale srovnávat to s automatama v metru do kterejch se sype instantní kafe, to je podle mě hodně přehnaný zase na druhou stranu…

Daniel:

zkuste někdy vylézt před kavárnu a odchytit běžného konzumenta kávy, který nechodí k vám a uvidíte. já tento příspěvek od Michala Marka beru, to co popisuje, zažívá většina lidí, co se s nespressem setkají.

v diskuzích už se tady promílaly alternativy (lepší chuťově, ekonomicky, ekologicky) horem dolem. bod 1–3 souhlas, to co ale v sobě kominuje nespresso se pro koncové uživatele v současné době nedá snadno přebít – pohodlnost,dostupnost. je to možná těžké si to přiznat ale tu pitomou kapsli jen tak neobejdete.

imho menší zlo třeba oproti instantce (jejíž podíl na trhu je v česku přes 50%, v UK dokonce přes 80%). navíc vývojový stupeň, ze kterého se lépe skáče k specialty coffe. možná ještě lépe než od italského „presa“ v typických českých kavárnách :)

Takže Nespresso? OK, určitě je to lepší, než český turek z Jihlavanky nebo Tchiba, ale stejně mi to nedá, abych se nezeptal: na těch prvních dvou fotkách, to je kofola? Nic kávového mi to totiž nepřipomíná.

No já jsem si pořídil Dolce Gusto a jsem s ním nadmíru spokojený, ale vždy se těším, když si někde můžu dát espresso z čerstvě umleté kávy. To mu se prostě nic nevyrovná ani moje milované Dolce Gusto a to na něj nedám dopustit.

Tento systém bych si ráda koupila,nebo uvažuji o koupi řádného kávovaru,třeba pod stromeček.Jinak mám doma systém DolceGusto.Jsem s ním spokojená,ale asi jsem moc zhýčkaná a espresso už mi z něho nechutná tak,jako dříve.Chtěla bych zažít sametové a leské presso,proto bych si chtěla pořídit nějakou mašinku. Jinak DG je super na čokoládu nebo Cappuccino,

koukám že se tu stále živě diskutuje :-) Nebudu se znovu míchat do pří, čí cesta je nejlepší, ale jen dávám na vědomí, že jsem stále stejně spokojen.

A ještě poznámka k té pěně, zde jsem se také setkal s horšími výsledky, hodně záleží, jaké se použije mléko, chce to opravdu plnotučné…

Nespresso muzu jen doporucit. Dolce Gusto jsme dostali jako darek nekdy zacatkem 2008, kava neni spatna, ale pak jsem ochutnal kafe z Nespressa a bylo rozhodnuto: Dolce Gusto zustalo ve vikendovem byte a do noveho bytu prislo Nespresso. Rozdil opravdu znatelny, navic hlinikova kapsle oproti plastove (Dolce Gusto) uchovava chut. Jenom mne stve to mnozstvi hliniku z kapsli, uz uvazuju nad nejakym kuchatkem na kapsle, kafe vyhodit a prazdne kapsle davat nekam do sberneho dvora.

Znám tuto kávu ze zahraničí a kvůli lenosti a čistotě přípravy jsem se také rozhodl a příští týden pro tento přístroj jedu.
Protože mám své „interní“ zdroje, mohu odpovědět na otázku ohledně gramáže kávy. V té jedne kapsli je 5.5g kávy. 7g dávají jen do „business“ přístrojů a jsou tam tedy jiné, větší kapsle.
Doufám, že při tom „domácím žvýkání“ nebudu po čase zklamán.

Dobry den, zaujala mne poznamka o nepouzitelnosti tohoto systemu pro spickovou gastronomii. Krome toho, ze jsem spokojenym zakaznikem, tak se take zajimam o kavu, kterou mi v podniku prinesou. A byl jsem velice potesen, ze mi byla ve Francouzske restauraci v Obecnim dome servirovana kava Nespresso. O tyden pozdeji mi ji donesl cisnik i v Plzenske restauraci na stejnem miste. Trosku jsem zapatral a zjistil jsem, ze 20 z 50ti TOP restauraci sveta ma prave Nespresso. Vcetne slavne Fat Duck. Mozna to stoji za zamysleni :o) http://www1.nespresso.com/…urants-.html#…€™S-50-BEST-RESTAURANTS/THE-2008-EVENT/THE-S-Pellegrino-WORLDa€™S-50-BEST-RESTAURANTS- tady jsou dole v liste vsechny restaurace co tento system pouzivaji (je u nich napsano "recommended by Nespresso). Mnam

joe:

určitě zajímavé. ze sponzorských stránek bych na nějakou kvalitu systému asi neusuzoval, ale ten seznam je i tak zajímavý k pročtení. zajímalo by mě jestli mají jen nespresso, nebo jeslti kromě něj, nabízejí standardní espresso metodu…

61. pěkný PR. Opravdu se mi líbilo, když manažer jedný z těch restaurací kde to používaj tvrdil, že ochutnal všechny existující směsi pro espresso a pak se rozhodli pro nespresso.

58: takže v těch domácích mašinách je o nějakejch cca 15 % kafe míň, než je minimum pro espresso dle italského standardu a než je i v jejich mašinách pro restaurace. Pěkný

57: To se vám ale pak bude to kafe sypat všude kolem a přijdete o jednu z těch největších výhod tohoto systému.

tak mám takový dojem, že tohle je něco jako reklama na netu, ale hodně špatná:-) kapsle jsou hořké tak, že kafe se nedá pít a musíte mít opravdu štěstí, aby vám v Pařížské prodali opravdu dobrou kávu. Někdy ujde, jindy ta samá káva je hořká tak, že pelyněk je proti tomu čokoláda.Reklamaci vám sice vyřídí, ale opravdu s ksichtama. Navíc prodávající v Pařížské se tváří, jako když vám prodávají ropu, takže já osobně už bych do nespressa nešla, nebo pouze pod podmínkou, že ta výborná káva je výborná pořád a ne jen když se trefíte, ale i tak by mě zajímalo co s tím v Pařížské dělají, že kapsle jsou hnusné a nahořklé.

64: jestli dobře chápu, dávala jste si kávu přímo u nich? nikdy jsem jí tam neměl, tak mne prosím opravte pokud by to nebyla pravda, ale tu kávu dělají za barem přímo z kapsle, je to tak? A pokud ano, tak se domnívám, že ty kapsle jsou stejné, jako ty které si kupuji pravidelně do svého přístroje doma, musím říct, že jsem za tu dobu bral už mnohokrát a nikdy se mi nestalo, že by byla káva špatná. S kapslí se stát nic nemůže, takže buď někdo něco zkazil při přípravě, nebo byla do kapslí dána nějaká špatná káva, ale o tom silně pochybuji, protože by potom byla špatná celá série a jistě by nebyl problém jen u vás, ale i u okolních stolů. Myslím tedy, že buď bude problém v přípravě (i když mě nenapadá způsob, jak by se při tom procesu dala káva znehodnotit – jedině špinavý přístroj? …ale ten kávu kyselou neudělá) a nebo bude problém u vás.

65…ano máte pravdu v tom, že problém u mě je a to v tom, že vůbec jsem si kapsle kdy koupila:-))) jinak kávovar miele mám doma a kafe si dělám sama. Kávovar kávu blbě neudělá, protože v momentě kdy je v něm vodní kámen, se vypne a nehne se..takže fakt nevim jak by mohlo kafe zhořknout díky přípravě. Potom jedině, že by mé chutové buńky uplně zblbly. NO, zkusim se jich zeptat:-)))))

pane Marek, až nyní jsem si všimla, že vy jste autorem toho výše zmiňovaného článku, takže mi dovolte jen jednu otázku. Která slečna v Pařížské byla velice milá a příjemná? Já tam chodim tak asi 1× do měsíce kupovat kapsle a bohužel vždy trefim na otrávenou megeru. Jinak ty kapsle opravdu nahořklé již prodávají, pokud chcete, ráda vám jeden vzorek / i více:-))/ zašlu a také vám dám vědět, jak dopadla má reklamace:-)

Může to být například příliš vysokou teplotou vody, kteoru se káva spařuje.

Davide, to nevim, ale to by museli být hořké pokaždé, ale oni jsou nahořklé pouze někdy, Tak fakt nevim

No … právě. Teplotní stabilita presovarů s malými bojlery je jeden z hlavních problémů.

Davide, ale tak to asi nebude…protože je vždy nahořkých celých 10 kapslí v jednom balení a další balení je v pohodě. Problém je jinde a to v kvalitě.

Aha – takhle někdy. Pak je to zřejmě věc vypražení atd.

katerina: dle jména jí samozřejmě neznám :-) ale zatím se mi nepodařilo trefit na nějakou otrávenou… dle vzhledu si vzpomínám, že ta příjemná byla taková drobná špinavě blond, krátké vlasy, takže jsem zůžil výběr tak na pětinu prahy :-D
s těmi kapslemi máte vážně smůlu, zatím se mi nic podobného nepřihodilo, snad ani nepřihodí…u kterého druhu se Vám to stalo nejčastěji?

Po přečtení příspěvků v diskuzi, kde řešíte klady a zápory systémů Nespresso vs. klasický presovač (popř. s integrovaným kefemlejnkem) mám jeden čistě subjektivní postřeh.
Chceme si pořídit strojek na presso, rozhodujeme se jestli Nesspreso, nebo např. DeLonghi s mlýnkem. Osobně bych po teoretickém prostudování obou systémů kapsle jednoznačně zavrhl (omezená možnost druhů kávy, nemožnost zvětšit množství kávy pro jednu dávku, nelze použít čerstvě namletou kávu atd.)
Avšak protože máme s oběma systémy poměrně dobrou zkušenost, jelikož naši známí je oba mají, je pro mě překvapující, že na jejich otázku „dáš si kafe z Nespressa nebo z klasického presovače?“ odpovím skoro vždy „udělej mi Nespresso“.
Tak nevím a stále váháme, pro jistotu asi zůstanem u turka:-)

Omlouvám se, že se můj dotaz netýká zcela Nespressa, ale diskuze zde se stejně stočila na různé druhy přístrojů na přípravu kávy a nechci proto zakládat nové fórum. Chtěla bych proto využít znalosti a zkušeností mnoha lidí zde a zeptat se, co si myslíte o tomto přístroji: http://www.kavovary-online.cz/…red-482.html. Chtěla bych si něco pořídit, původně jsem zvažovala automat: http://www.saeco-online.cz/…-small-plus/, ale přece jen bych se přikláněla k pákovce. Jen pro představu – doma příliš nebývám, kávu budu připravovat max 2× denně, spíš jen ráno, občas návštěvy atd. Tedy, nepotřebuji nic profi, ale chci slušnou kávu i doma. Trochu mě jen děsí, jak dlouho budu mít doma upraženou kávu. Asi mi doporučíte kapsle nebo pody, že? :D Ne, vážně, co si o mnou vyhlídlých strojích myslíte? Případně jiný typ pro někoho s takto malým využitím, kdo ale chce dobré espresso? Díky moc za rady a názory.

Zdravím všechny, kávu Nespresso také pijeme, většina lidí zbožňuje Livanto (naprostý střed) a já souhlasím s autorem – Arpeggio, Ristretto a India… Pokud někdo chce vyzkoušet bezkofeinové variace, jsou také velmi delikátní, každopádně nikoliv fádní, což může někoho při vyslovení „bezkofeinové“ odradit…

Zdravím, také jsem stál před nákupem nového kávovaru a jelikož jsem běžný konzument tak jsem chtěl koupit přístroj – maximálně jednoduchý s dobrou kávou ( do dneška jsem požíval Senseo od Philipsu ). Jsme velmi spokojeni s Nespressem, protože dělá kafe, které bych si doma neudělal a to, že tu mají někteří lidé jiný názor je v pohodě :-) V dnešní uspěchané době je tohle přístroj přímo pro nás a i díky tomuto článku jsem se rozhodl, že do něj půjdu :-) Věřím, že autor článku má i po roce stejný názor ;-)

Michal Marek
Moc zdravím. Přečetl jsem si celou diskuzi zde vedenou a opravdu jsem se nestačil divit. Protože ale sám uvažuju o koupi kávovaru na mé narozeniny (mi chce přítelkyně udělat radost), stál jsem před rozhodnutím buď Nespresso nebo Dolce gusto. Jsem zcela nevidomý, takže tyto dva systémy zde zhrnu z trochu jiného pohledu. Vzhledem k mému handicapu mi totiž kávovary na kapsle příjdou jednodušší, ale chci i kvalitní chuť. Mým favoritem byl ze začátku Dolce gusto, byl levný a navíc i příprava široké škály kávy mě velmi zaujal. Nicméně mi zde něco chybělo, něco, aby to byl úplný konfort. A to přesně ta automatika, kdy musím u DG hlídat, aby mi nepřetekl šálek. Ano, dá se to, ale to už netrefím množství kávy na presso a to nemluvím, když si chci udělat laté nebo cappucino. Dát mléčnou kapsli, odhadnout tři čtvrtiny šálku, pak kapsli vyměnit a dolít kávou. Tohle u Nespressa už řešit zřejmě nemusím, vše je krásně automatické, jak jsem se dočetl, takže si určitě pořídím Latissimu. Jen mi dovolte pár dotazů. Omlouvám se těm, co to teď bude připadat jako úplná demence vzhledem k položeným dotazům, ale zajímá mě to i z hlediska použití.

  1. Přístroj má tedy 4 druhy nápojů v již naprogramovatelném množství. Takže když stisknu presso tlačítko, nalije se mi čtyřicet ml kávy, když lungo, nalije se mi sto deset ml kávy. Přístroj se tedy sám vypne, to jsem pochopil. Ale jak je to u kávových specialit typu laté a capuccina? Nejprve se nalije mléko a potom káva? Dejme tomu například sto ml mléka a čtyřicet ml kávy? Nebo nevíte, kolik tam je přesně naprogramováno v tom továrním nastavení?
  2. Pochopil jsem, že po přípravě právě laté i capuccina se nádobka musí propláchnout. Tedy vezmeme to detailně. Dejme tomu, že si naliju do té půllitrové nádobky čtyři deci plnotučného mléka a z toho se mi připraví na dvě porce polovina. Triska nebo ta nádobka se nyní musí propláchnout. To znamená to mléko vylít nebo se proplachuje tím tlačítkem jen tryska, pod kterou samozřejmě něco musím dát? A nádobka se pak po využití mléka vypláchne a umyje ručně? Tedy zkráceně, proplachuje se automaticky jen tryska po stisku tlačítka? Někde jsem se totiž dočetl, že lidi tuto mlékovku automatickou reklamovali, protože se jim prý nějak pokazilo těsnění, hodně se to prý musí čistit atd.
  3. Mohl byste mi, prosím pokud by to bylo možné poslat nějakou ukázku, stačí například jen zvukovou, jak to pracuje i s předvedením? Takovou prezentaci přípravy pressa či lunga a pak i té mléčné speciality s celým postupem? Protože jsem z Bučovic, do Plzně bych to měl daleko:)
  4. A poslední, pokud by to bylo možné, můžete mi poslat i manuál v elektronické podobě? Mám totiž velký zájem o tento přístroj.

Mnohokrát děkuji, případně bych vám dal i mail, protože by mě to moc zajímalo. Ostatním se omlouvám a názory nikomu neberu. Ovšem já tvrdím a budu i dál, že Nespresso je nejjednodušším kávovarem mezi kávovary a to i lepší než plno automatické, které stejně musíte čistit od mleté kávy. Takže pro mě ideál:)

Lucky lak – ahoj, zkusím ti odpovědět :

1. Přístroj se automaticky dostává do stand-by módu. Dávky jsou tyto : Espresso. 40ml, Lungo : 110 ml, Cappucino :50 ml mléka a 40ml kávy,Latté Macchiato: 150ml mléka a 40ml kávy. U latté a cappucina se nejdříve nalévá mléko a poté káva.

2.Já tuto očistu skutečně provádím pokaždé po spotřebě třebas Latté a cappucina. A to tryskou viz odkaz na manual –

3. Na youtube jsou odkazy – vybírám jeden z nich http://www.youtube.com/watch?….

4. http://www.nespresso.com/…09.06.26.pdf zde je manual

Snad ti to pomůže ve výběru.

Hodně štestí

Peppies
Moc děkuji, to jsem přesně potřeboval. I když toto je manuál k De longhi, je jasné, že bude stejný jako k té levnější variantě Latissimy, kterou si chci pořídit tedy od Krups:) Jinak ale mnohokrát děkuji a jdu studovat:)

Peppies
Už snad naposledy otravuju a moc se omlouvám, ale nemohl byste mi někde najít ten manuál ve vordu nebo nějakém textovějším dokumentu? Protože ten můj odečítač obrazovky si s PDF nějak neví rady a to tu už zkouším abbífine readerem i acrobat readerem převádět do wordu,ale vždy mi z toho vznikne hatmatilka, která je česky napsaná hrozně a pod tím ten maďarský jazyk, to nejde číst:) Moc děkuji, pokud by se vám to podařilo. Můj mail je kdyžtak lukas86.kakara@seznam.cz, kdybyste mi mohl napsat. Mnohokrát děkuji a už pak nebudu otravovat:)

Jel jsem si dneska do Holešovic do Alzy pro novou paměťovou kartu a pár dalších drobností a protože obchod zrovna slavil narozeniny, byla uvnitř spousta stánků včetně Nespressa (přístroje prý od Krupse, ale byl to Nespressso systém, nikoliv Dolce Gusto), tak jsem neodolal a se vzpomínkou na tuto diskusi ochutnal. Z kapslí jsem si vybral podle popisu na víku otevřené krabice „Cosi“ (síla 3, citrusová). To co mi za pár vteřin nateklo do kelímku vypovídalo o použití nějakého napěňovače v kávovaru, nebo přímo v kapsli (vypadalo to jako na fotkách tady v článku, nikoliv jako normální crema), chuťově to bylo lehce přepálené, po citrusech ani stopa, skoro bez těla. To budu raději třeba půl roku bez kávy, než pít toto. Na druhou stranu si dovedu představit, že kdybych Nespresso ochutnal dřív,, než jsem se dostal k opravdu dobrému espressu, možná by mě to zaujalo, jednoznačně to totiž byla menší tragédie, než ve spoustě našich restaurací a kaváren…

Můj osobní závěr tedy je, že espresso to rozhodně není (neodpovídá definici espressa gramáží kávy, používaným tlakem ani rychlostí extrakce, teplotu vody jsem pochopitelně neměřil, takže u té nevím, hořkou pachuť mohla způsobit jen superkrátká extrakce za vysokého tlaku) , natož aby to bylo dobré espresso. Na druhou stranu pokud je někdo zvyklý na „espresso“ typu „český bazén“ a hledá co nejjednodušší kávovar, bude nejspíš spokojen až nadšen…

Přidávám svou trošku do kávového mlýna:
Měli jsme doma obyčejný pákový Krups. Káva – vzhledem k četnosti přípravy zvětrávala , ač jsem ji ukládala dle všech možných rad ( vakuum, mrazák…), když přišla návštěva – tak první hosté již měli kávu vypitou a poslední se teprve chrochtala v přístroji. Úklid kávy z páky, pracnost a stání u kávovaru bylo zdrcující.Pak jsem ochutnala DG kávu- pro mě nic moc a vadí mi přislazení kapslí i celková výsledná cena nápoje.
Nespresso jsme koupili na zkoušku, nejprve obyčejnější / z druhé ruky z aukce/. Příjemné překvápko. Káva se dá vždy vybrat- 16 běžných druhů je docela slušný výběr. Pěnu z mléka jsme sice nedocílili, ale obyčejné štěrchlátko za 25Kč z Ikey splnilo touhu po mléčné pěně.
Teď máme Nespresso Latissimo. Takže i mléčné specialitky jsou dílem dvou minut. Nemohu potvrdit, že by byla káva kyselá, pěna z mléka drží- je potřeba pouze vychytat druh mléka. Ne ze všech mlékáren vyhovuje.
Pro mě , jakožto vesničana, který nemá možnost dát denně kávičku v dobré kavárně, chce kávu rychlou čistě připravenou, bez zdlouhavého připravování a úklidu po přípravě – ideální kompromis mezi cenou a kvalitou-jsem spokojená. Mohu doporučit všem, kdo nechtějí logr ani netouží po špičkovém degustačním zážitku. A ještě něco : Výsledná cena jedné kávy je v poměru s DG, či koupí kávy v průměrné kavárně směšně nízká.

zuzi 777a: s tím mlékem máš pravdu :-) jaké bylo mé překvapení když mám nastaveno na latté mléko a od různých mlékáren je to jiné :-) spíše polotučné než to plnotučné.

Jako i ty jsem s Latissimou spokojen, jedinéí co mě štve je nemožnost strčit nádobku do myčky. Musím sehnat čistící sadu… nebo máš jako ženská nějaký tip ? :-)

Nevím, jestli je to tip, ale já jsem si schovala několik tyčinek od sushi- na ty napíchnu kousek molitanové houbičky , vezmu jar a růčo fůčo přeblýsknu. Jako zkušená matka vím, že mléko předtím nejdříve vypláchnu studenou vodou, pak teprve jarovou a vlažnou. Je to otázka minuty… černou hlavici jen profouknu a propláchnu nasávací hadičku . Zatím je vše OK :-)
Mmch. v nyní vycházehjícím Apetitu(11) se stal Nespresso Citiz vítězem testu kapslových kávovarů. Doporučuji přečíst včetně následujícího nádherného článečku – rozhovor s fajnšmekrem baristou o přípravě kávy v kavárnách. Je to poučné, hlavně v hodnocení káv v dostupných kavárnách … Po přečtení mi je jasné, že dobrou kávu si buď musím dát ve výborné kavárně (kterou budu muset ve svém okolí dooouho hledat a kávu tvrdě platit) nebo si slušné kafínko udělám doma s „Nessinkou“

Zdravím,
je jasné, že názory lidí jsou a budou vždy různé. Už jsem tu několikrát psal a musím ještě jednou zdůraznit, že Nespresso je ideální přesně pro případy jako Michal Marek, já, Peppies a i Zuzi. Pro mě tím víc, že nevidím a automatizovaný proces je skvělá věc. Měl jsem možnost i porovnat DG a Nespresso. Chuť je opravdu jiná, výhoda DG je jeho pořizovací cena v případě, že si zvolím Latissimu. Nespresso má i příjemnou telefonní linku, mailovou komunikaci a dokonce jsem si domluvil osobní individuální prezentaci s možností prohlídky kávovaru, přípravy kávy a individuálního přístupu, když se objevím v Praze. Je to i Švýcarský výrobek a to už samo o sobě hovoří za kvalitku. Nechci tím samozřejmě vychvalovat, ale i v Dtestu bylo Nespresso vyhodnoceno jako vítěz mezi kapslovými kávovary.
Pokud můžu Zuzi poprosit, nemohla bys mi poslat ten článek z Apetitu? Mail je:
lukas86.kakara@seznam.cz
Pokud bude mít někdo zájem, můžu prezentaci i nahrát a vystavit například na youtube, jelikož v češtině jsem nějakou lépeřečeno nijakou prezentaci nenašel.
Asi není třeba polemizovat nad tím, jestli tlačítka u kávovaru například pípají, když se stisknou, to asi ne. Jen je to škoda, programátoři a technici by to tak těžké neměli jen implementovat akustický zvuk při stisku tlačítka, ozvučení mít nemusím.
Ještě se ale chci zeptat na jednu věc. V manuálu jsem se dočetl o možnosti přípravy horké čokolády přímo v kávovaru Nespresso, to se dá udělat jak? Kapsle s horkou čokoládou přeci nejsou?
Mnohokrát děkuji a přeji příjemný víkend, tedy jeho zbytek:)

Co se týče čokolády v Nespressu- také o tom přemýšlím. Zatím jsem nenašla jinou možnost , než spařit v hrnečku tryskou ,která se vyměňuje na Latissimu s nádobkou na mléko.
Ale nedávno byla na Aukru nabídka kompatibilních znovuplnitelných kapslí do Nespressa, které se podle prodejce dají plnit i čokoládou či čajem. Zde jsem si stáhla fotky
<a>kuk sem
Co se týče článků v Apetitu- bohužel ho nemám, ale měl by být ještě na stáncích- je to 11/2010.

tak jsem koukala , že odkaz nefunguje- dala jsem ho tedy do adresy mého nicku jako své webovky- snad to někomu pomůže v hledání kapsliček na čokošku… :-)

Tak už je to tady, do přístroje jehož jedinou výhodou je čistota a jednoduchost přípravy, se prodávají plnitelné kapsle, které obě tyto výhody negujou, protože s nimi příprava nebude ani jednodušší, ani čistší, než na klasickém kávovaru (který navíc dokáže vyrobit skutečné espresso)…

Kytka – Kávu bych si do kapsle fakt nedala- výběr z dostupných druhů opravdu stačí. To je spíš na čajík či tu čokoládu. Dokonce jsem uvažovala , že právě z toho důvodu si jednu také koupím- dětem na přípravu čokošky. Zvětralého kafe jsem si užila dost před pořízením Nespressa… :-)

89. Proboha proč do toho dávat čaj? Co tím získáte oproti tomu, když si dáte porci kvalitního sypaného čaje v takovém tom uzavíratelném sítku na řetízku nebo v kleštičkách, případně sáček/sáčky kvalitního porcovaného čaje louhovat v hrnku nebo konvici s horkou vodou? Teda kromě toho, že ten nápoj, kterej budete pít poteče z „úžasně designový mašinky s logem Nespresso,“ ovšem za cenu toho, že ztratíte kontrolu nad dobou louhování vzhledem k množství vody, protože ta mašina bude dávat nějakej stálej průtok, kterej neovlivníte…
A dávat do těch kapslí čokoládu mi přijde jako podobnej nesmysl vzhledem k tomu, že při přípravě čokolády není v drtivé většině případů ani potřeba nic cedit (buď se rozpustí v horkém mléce/vodě skutečná čokoláda, nebo instantní prášek), což se dá poměrně elegantně provést lžičkou v hrnku.

Osobně na čaj preferuji konvici s keramickým sítkem, nebo vkládané keramické sítko.

91: že mnou popsaný způsob přípravy čaje není úplně ideální vím. Ale chtěl jsem příklad, který bude jak kvalitnější, tak očividně jednodušší, než příprava na nespressu s těmi opakovaně použitelnými kapslemi a nebude vyžadovat další nádobí…

Kytka- myslím, že si nerozumíme. Když bych měla mluvit za sebe, tak čaj rozhodně nebudu prohánět Nespressem. :-) Miluji čaj připravený do skla a klasicky.
Ovšem u čokolády jsi mimo- „čokoška“,kterou mají rády moje děti a vnoučata je krémová, když jí tedy projde pára , je našlehaná a krémová, ne jenom tekutá kakaová voda… Nikdy ji nevymícháš jen lžičkou v hrnku do takové podoby.

A k použití nebo nepoužití kapslového přístroje- nikoho ,kdo je zvyklý na něco lepšího bych nenutila do toho ,co nechce. Mě zase nikdo nepřesvědčí, že velké balení zrnkové pražené kávy (byť exkluzivní a výhodně koupené ) nezvětrává ,pokud bych ji popíjela po svém jednom hrnečku denně.Tj. tu úžasně koupenou exkluzivní kilovku při spotřebě 5g na 1 kávu budu pít 200 dní. a to neuvažuji, že některý den si dám kávu mimo domov :-)..
Tak neffííím, jestli je pro mě Nespresso nevýhodné když si mohu během týdne vypít podle nálady a chuti každý den jinou kávu. . :-) A že je dobrá, to už VÍM. Měla jsem možnost ochutnat v životě „před kapslemi“ spoustu výborných,dobrých, hnusných i veleodporných káv, takže srovnání mi opravdu nechybí. :-)

Psala jste, že to je spíš na čaj nebo čokoládu, proto jsem psal o svém pohledu na přípravu těchto nápojů v Nespressu. Jsem rád, že se v čaji shodneme, co se týče čokolády, já mám nejradši opravdu krémovou připravenou rozpuštěním kvalitní tabulkové čokolády v mléce nebo smetaně, kdybych měl použít práškovou, taky bych jí asi rozpouštěl v mléce (což přes kapsli nepůjde) a kdybych ji chtěl našlehanější, použil bych šlehací vrtulku z Ikea za cca 50 korun, kterou mám doma… K té kávě – základní porce na espresso je 7 gramů, řada lidí včetně mě používá raději o chlup více (klidně i 8–9, záleží na sítku v přístroji, kávě a dalších okolnostech), na ostatní přípravy se většinou používá více, kávu kupuji v balíčcích po 250–350 gramech a uchovávám ve vakuové nádobě, takže s trvanlivostí problém opravdu nemám. Ostatně i vy s vaší spotřebou jeden šálek (7g) denně byste takový 350g balíček dala za 50 dní, 250 za 35, což je ještě relativně rozumné (a to nepočítám návštěvy).

Chápu, že pokud je pro vás na prvním místě jednoduchost a čistota přípravy kávy a chuť kávy z Nespresso kapslí vám stačí, že je pro vás tento systém vhodný. Ale prosím nepište nesmysly o nutnosti nakupovat jinak kávu po kilech a 5g na porci, to mají jen kapsle (a proto také mimo jiné vůbec nesplňují definici espressa)…

Chraň Bůh, že bych se chtěla dohadovat- ale definice espressa ve Vašem pojetí je poněkud diskutabilní záležitost :-)

A pokud se jedná o uchovávání kávy – je obecně známé, že proces oxidace začíná v okamžiku upražení. Vakuum přerušené opětovným otevíráním nádoby (byť jen 35Og) samozřejmě oxidaci dovoluje ,Nehledě na to, že vakuum dosažené v běžných domácích vakuových nádobách je kolísavá veličina, zvlášť při zohlednění lidského faktoru.
V okamžiku pomletí se proces oxidace opět rozeběhne a násobí závratnou rychlostí. Tedy-kávovar s mlýnkem je fajn, ale abych měla a100% ní zážitek z kávy , musela bych sedět u Frolíka v pražírně, vzít si 28 zrníčeka,pomlít projet kávovarem(samozřejmě čistým, zbaveným zbytků předešlé kávy) a okamžitě zkonzumovat…
Ani Váš propočet 50 dnů vaření kávy z 350g balení kávy mě tudíž nijak nenadchne- 50 dní je moc. Mám odzkoušeno z předešlého kávovaru a úschovy nezpracované kávy. Pokud manžel přivezl nějakou kvalitní, vymýšleli jsme psí kusy abychom zachovali její kvalitu. :-) To u kapslí nehrozí- kvalita je stabilní a vyhovující.
Ani ve velmi dobrých kavárnách se nevyhnu zkoušce chuti kávy z nedobře ošetřeného kávovaru, špatně skladované kávy, nic moc vody na přípravu…
Neberu Vám Váš požitek z kávy- Neberte tedy PROSÍM mě i mě podobným konzumentům dobrý pocit z našich kafíček. A pokud máte za sebou pouze jakousi matnou zkušenost s jednou Cosi kapslí, nesnažte se vnutit teorii nedobré kávy z kapslí podobnou bagatelizací kvality někomu, kdo rozdíl mezi špatnou ,dobrou a výbornou kávou pozná. Napsat někomu, že píše nesmysly , je poněkud nevychované a drzé. Já Vám také nepíši, že zřejmě netušíte, jak má vypadat espresso ,když můžete šmahem odsoudit produkt kapslového kávovaru typu Nespressa. Pokud si udělám jen základní testík kvality u Nespressa: vyhovuje crema,kterou propadne cukr za déle než 16sekund, káva vyhovuje při srovnání zrakově, čichově, chuťově i hmatově- tj. JÁ VÍM, že nepiji žádný shit… Pokud chcete špičkovou kávu – prosím, užívejte si mazlení s vakuovou krabicí, mlýnkem i vlastním pressovačem. Já si zase v klidu dám svých 40ml výborné kávičky s 0,5 cm vrstvou cremy z kapsle. A když mi přijedou domů mláďata klidně risknu i přípravu čokolády- tedy pokud si koupím kapsli vhodnou pro opětovné plnění… Mějte hezký večer s kávou, čokoládou i čajem.

Jen pár poznámek:

  • V té pražírně byste to úplně nevyhrála, káva na espresso potřebuje od pražení pár dní vydýchat, hned z pražičky to většinou není ono, ale to předpokládám víte.
  • vakuové balení v kapsli sice trvanlivosti pomůže, ale ne všechny procesy, které kávu degradují, jsou závislé na přístupu vzduchu, takže káva stárne i v kapslích.
  • 50 dní už je na hraně, ale jde to při dobrém skladování i na espresso, na jiné druhy přípravy je to celkem v pohodě. Navíc šlo o nejhorší případ a i tak byl oproti vašemu tvrzení o 200 dnech čtvrtinový.
  • Nepoužívám nějakou svou definici espressa, používám relativně uznávaný světový standard: cca 7 g kávy, tlak cca 9 bar, cca 25 ml nápoje, cca 25s extrakce, cca 95 stupňů teplota vody. Nespresso z těchto parametrů zcela určitě nesplňuje tlak, dávka kávy se vejde do tolerance jen pokud bychom ji nastavili opravdu velkoryse a i pak by to bylo někde hluboko na spodní hranici, dále je nutno si vybrat jestli chcete, aby splnilo třetí nebo čtvrtý parametr, oba dohromady s Nespressem splnit nejdou (25 ml jsem viděl natéct za cca 5 sekund, věřím, že s jinou kapslí by to mohlo být jinak, ale nevěřím, že pětinásobně – vzhledem k tlaku).

Crema se těžko dá hodnotit u přístroje, který kávu uměle napěňuje nějakým přetlakovým bazmekem někde v kávovaru (ne, tak jako na fotografiích v tomto článku a jako to, co jsem viděl naživo normální crema bez napěňovačů nevypadá). O chuťovém srovnání jednoho z druhů Nespressa jsem psal, vybíral jsem přitom podle popisu dodavatele systému to, co by mi nejspíš mělo podle mých chuťových preferencí vyhovovat, protože jsem Nespressu opravdu chtěl dát šanci.

Váš zážitek z Nespressa vám brát nechci, jak už jsem psal, pokud vám tato káva chutná a vyhovuje vám jednoduchost systému, je to pro vás správná volba.

Na nesmyslnosti vašeho tvrzení, že bez Nespressa by bylo nutné kupovat kávu po kilech bohužel musím trvat, čerstvá káva se dá kupovat i po podstatně menších množstvích. A nevidím na tom nic nevychovaného, to tvrzení bylo opravdu nesmyslné. 5 gramů na porci je pravda záležitost diskutabilní (mě subjektivně z mých zkušeností to jako nesmyslné dávkování na espresso přijde, ale i tak se vám v tomto případě omlouvám, protože nemám stoprocentní argument, kterým bych to podložil).

Zdravím, uvažuji o Nespresso Citi, nebo Citi&Milk. Máte s nimi někdo zkušenosti?
Jsou někde k dostání kapsle s čokoládou do Nespressa?

Díky

zuzzi777a: zabudate na jeden zasadny fakt. Nespresso nie je o kave, ale o obchodom modely. Daju vam v akcii kavovar, aby ste donho potom museli kupovat ich kapsle. Cize ste ich rukojemnickou. Tomu samozrejme zodpoveda aj kvalita.

Samozrejme vam nikto neberie fakt, ze vam ta kava chuti. Ak ano, pite ju dalej.

Dovoluji si poznamenat, že třeba v mamacoffee jde koupit klidně 100 gramů kávy čerstvě pražené (informace o dni pražení je k dispozici), takže nikdo není nucen dlouhou dobu popíjet kávu z megabalení, jehož kvalita je navíc podle mých zkušeností většinou horší než v mamacoffee…
Měla jsem (byl to dárek) kávovar Francis na tzv. pody, dovoluji si předpokládat, že kvalita výsledného nápoje byla hodně lepší než u Nespressa, koneckonců byl to na rozdíl od Nespressa opravdu „pressovač“ a celkem dobrý. Ale i u něj mi vadilo, že si můžu udělat jen takovou kávu, která je v daném balení k dispozici. A když jsem o něj přišla, rádá jsem si začala hrát s výběrem kávy, mletím, udusáváním a tak dále.
Ano, Nespresso je pohodlné a někomu může chutnat, ale jeho název by IMHO šlo přeložit jako „Ne – espresso“, tedy rozhodně to není espresso. ;-)

Rád bych přispěl se svou osobní, již roční, zkušeností se systémem Nespresso. Jsem milovník kávy a sám jsem v průběhu let zkoušel různé metody domácí přípravy – dřezva, mokka konvička, překápávaná, kávovar na mletou kávu i pody. Kolem systému Nespresso jsem mlsně kroužil více než rok, včetně několika osobních degustačních návštěv Pařížské ul. a studia dostupných materiálů (nejen firemních). Nakonec jsem se přeci jen přenesl přes svůj hlavní problém v podobě závislosti na jednom dodavateli kávy (kapslí). Moje zkušenost po roce pravidelného používání se dá shrnou následovně. Ano, je to marketingový produkt. Jako konzument jste odkázán na celosvětově stejnou dodávku předdefinovaných chutí a směsí. Na druhé straně: káva z kapslí je kvalitní a výrazně odlišných intenzit a chutí, nejde v žádném případě o unifikovanou směsku v několika formálně odlišných variantách. Systém zaručuje stále stejný výsledek u každého šálku kávy, což se mně u klasického kávovaru, i při použití podů zhusta nepodařilo. Systém je rychlý, jednoduchý a maximálně efektivní, vč. manipulace po použití, což oceníme zejména my, chroničtí „neuklízeči“. Výhodu rychlé přípravy ocení zejména ti, kteří stojí před úkolem připravit najednou několik káv a to ideálně najednou konzumovaných a tedy stejně čerstvých, se stejnou cremou. Kdo toto někdy řešil, ví o čem mluvím. Vlastní výsledek v podobě šálku kávy je rozhodně kvalitní a je (pro mě) espressem, pokud ovšem použijeme tu správnou kapsli. Pro mě osobně má systém jednu vadu, a to je převaha „slabších“ druhů káv v nabídce, s méně intenzivním tělem a ovocnějších chutí, jejichž chuť se – hodně orientačně a přibližně – přibližuje v mých očích chuti kávy překapávané. Takže osobně jsem pravidelným konzumentem víceméně jen dvou druhů kapslí s maximální „10“ intenzitou, které odpovídají klasickému espressu. V sezónní nabídce tohoto podzimu jsem objevil – pro mě- ideální směs s vyjímečnou intenzitou „12“ – Kazaar. Bohužel tato sezónní nabídka je opravdu limitovaná a dnes již zcela vyprodaná. Závěrem, po roce používání můžu konstatovat, že systém Nespresso splnil mé očekávání, se kterým jsem si jej pořizoval a klady u mě převažují nad zápory. Jinými slovy tak v zásadě potvrzuji závěry z článku pana Marka v úvodu této diskuze.

101: Jen pro ostatní doplním, že v tom výčtu vyzkoušených způsobů domácí přípravy kávy před nespressem mi chybí zrovna ty, které osobně považuji pro domácí přípravu špičkové kávy za nejlepší (pokud tedy ta překapávaná káva byla z klasického elektrického překapávače, ty totiž bohužel pokud vím mají velké problémy s teplotou vody) a sice vacpot, aeropress, manuální překapávač na hrnek/chemex se správně kontrolovanou teplotou vody, nebo french press (i když ten osobně moc rád nemám) a také zmínka o čerstvém mletí kávy těsně před přípravou (ze zmínky o podech naopak usuzuji na používání předemleté kávy). To jen aby nedošlo k mylnému dojmu, že pan Šatra předtím, než se rozhodl pro Nespresso doma zkusil všechny možné způsoby přípravy kávy.

A pane Šatro, jaké jsou ty vaše dva oblíbené druhy? Ristretto a Indriya? Jsem zvědavý člověk (a navíc se se mnou známí radí o nákupech kávy a kávovarů, tak cítím potřebu mít přehled) a když bude příležitost, rád zase někde nespresso zkusím. Zatím jsem tuto příležitost měl dvakrát, ani jednou mi káva nechutnala. Poprvé jsem volil podle popisu na krabici kapsli Cosi (čistě podle popisu výrobce by mi měla sedět asi nejvíc), podruhé jsem naopak zvolil právě jednu z těch nejintenzivnějších (Arpeggio, síla 9), abych vyzkoušel opačný konec nabízeného spektra. V obou případech mi vadila hlavně svíravost a přepražená chuť a nepříjemná hořká dochuť, u Cosi zase slabé tělo, na druhou stranu mi nepřišla hořká a přepražená tolik.

Pro Kytka: všechny domácí způsoby jsem opravdu nevyzkoušel, omlouvám se za neúmyslnou nepřesnost. I když v mém výčtu chybí např. vietnamský 2dílný filtrovací překapávač. Pokud jde o můj vkus ohledně kapslí máte pravdu – používám jedině Ristretto a Indriya. Třetí „10“ kolumbijská káva je sice intenzivní, s plným tělem, ale pro mě až s příliš výrazně kyselou chuťí. Cosi je pravděpodobně to nejslabší co v nabídce mají (pro mě tedy osobně nepřijatelná směs ´- s důrazem na slovo osobně, jinému samozřejmě vyhovovat může) a Arpegiiu jsem na chuť nikdy nepřišel a jeho „9“ je na mě slabá.
A pro Davida  – nikdy jsem netvrdil, že jsem solitér, který chce mít celý proces přípravy kávy od pořízení zrn, mletí, po zvolený způsob přípravy pod vlastnoruční kontrolou. Tvrdím jen, že u mě osobně (zdůrazňuji) v rámci uvedeného Nespresso systému převážily klady nad zápory. Stejně tak jako nakupuji mléko místo v osvědčené malé biofarmě (či maximálně mlékomatu), v supermarketu, kde si z tamní nabídky vyberu výrobcem předpřipravený a hotový produkt v láhvi. A pokud toto milovníci z principu nedělají, tak se snad mohu ve Vašich očích spokojit s definicí konzument kávy:-)

104: Díky za tipy, jak říkám, když bude možnost, zkusím. To vysvětlení jsem doplňoval hlavně proto, že mi přijde, že jste dal dohromady výčet naprosto typický pro člověka, který kávu v ČR pije, u kterého si vzhledem k jeho rozsahu spousta lidí myslí, že zahrnuje „v podstatě všechny možnosti, které se vyzkoušet daly“ a ejhle, ony tam úplně chybí ty nejlepší (bohužel relativně neznámé, protože objevené nebo znovuobjevené až s novou vlnou světových pražíren zaměřených na výběrovou kávu a také díky faktu, že kávová kultura je v ČR naprosto v plenkách). Já sám jsem ještě před pár lety měl spotřebu kávy zanedbatelnou (doslova v jednotkách hrnků ročně) a kdybych nepoznal některé z těch způsobů přípravy, o kterých jsem psal, plus espresso připravené správně, na dostatečně kvalitní mašině a z kvalitní, čerstvé a zajímavé kávy (ať už směsi, nebo pro espresso vhodné jednodruhovky) taky by to u toho skončilo.

Prostě u mě co se týče kávy platí „bez kompromisů.“ Buď je opravdu dobrá, nebo ji nevypiju a nemám problém se bez ní obejít třeba měsíce, když se k té dobré zrovna náhodou nedostanu…

Ať si kdo chce co chce říká, rozhodla jsem se pro zakoupení přístoje NESPRESSO DeLonghi Lattissima :D.
Mám dvouletého cvrčka, takže času nemám nazbyt, tak toto je pro mě ideální řešení.
Jen jsem se chtěla poradit s přítomnými příznivci, které mléko používáte, aby se vytvořila hustá mléčná pěna? Plnotučné nebo polotučné a od jakého výrobce?
Díky za radu !

Zdravím,
chtěl bych moc poprosit někoho,kdo má Nespresso latissimu, aby mi soukromě nebo i sem napsal průběh údržby tohoto kávovaru. Nevidím, a tak je pro mě tento systém nejjednodušší a v pohodě. Jen mi nejsou jasné úplně dvě věci. Prodává se pod Nespressem Delonghi a Krups. Tedy od těchto dvou značek lze pořídit Nespresso systém. Který z nich má podle vás lépe hmatatelná tlačítka? A další, bylo by pro mě lepší si pořídit Essenzu plus Aeroccino, Citis Milk nebo tu Latissimu? U prvně jmenovaných variant je jasné, že mléko musím nalít do sklenice a pak dodělat kávu, navíc asi přesně neodhadnu poměr mléka, ale Latissima mi automaticky mléko připraví. Jenže jak se to udržuje? Asi to není tak jednoduché, že stisknu tlačítko clean a vše bude vyčištěné? Jde mi o to, že se asi bude musít i utřít ta tryska jako zvlášť. V jednom obchodě mi radí Latissimu, ve druhém spíš Citis milk, kde je mlékovka externí a prý i jednodušší údržba. Proto bych někoho chtěl poprosit, ať mi napíše na mail
lukas86.kakara@seznam.cz
a trochu mi popíše ten postup u Latissimy. Omlouvám se, že otravuji, ale když už si pořídím kávovar, chtěl bych, abych byl už spokojený a nemusel ho vrátit. Škoda například, že Nespresso nemá akustický signál, když je kávovar nahřátý a připravený k používání, to už by potom bylo úplně dokonalé.
Mnohokrát děkuji.

Ahoj,
úplně náhodou jsem se dostal k tvému dotazu. Takže za prvé: Nespresso vlastníme už více než dva roky a nemůžeme si v ničem na tento systém stěžovat. Ptáš se na Nespresso Latissima, my máme Nesspresso , sakra, jak se vlastně jmenuje. Asi podle tvaru Cube. Je to taková dokonalá designová kostka – ale je úplně jedno, jak vypadá, všechny přístroje jsou na jednom základu. A výrobců je několik, všechny jsou ale stejné až na logo. S výjimkou těch, které mají vestavěný ohřívač a pěnič mléka. Vzhledem k tvému handicapu bych ho asi nedoporučoval – příliš mnoho práce s denní údržbou. Navíc – ne vždy chceš kávu zrovna v podobě laté. K údržbě standardních přístrojů Nespresso: Je naprosto jedno, který z výrobců přístroj produkuje, firma Nespresso pouze vytváří a produkuje kapsle s kávovými druhy, které jsou opravdu nepřekonatelné. Mám zetě, Itala, a ten tvrdí, že nejlepší kafe pije vždycky u nás na návštěvě.
Co se týče té údržby tak stačí při běžném domácím provozu jednou za půl roku využít dodávaného čistícího setu, pokud nevaříš víc jak dvě kávy denně lze interval prodloužit až na rok. Set se skládá ze sáčku s nějakou ?? asi kyselinou citronovou a papírové distanční bariéry pro usměrnění toku čistící tekutiny. Často je součástí balíčku kapslí při objednávce. Osobně se domnívám, že přístroj lze čistit i náhradním, nestandartním způsobem bez použití továrního setu. Vzhledem k tomu, že máš potíže se zrakem a možná nechceš být závislý/závislá? na pomoci ostatních rozhodně doporučuji přístroj bez možnosti přihřívání a šlehání mléka – stejně už to není pořádný kafe a smetanu si můžeš dát do šálku napřed, než spustíš kávotvorný proces. Pěna je úžasná. Kafe je opravdu super, nikdo nám ho zatím nepohaněl, ba naopak. Navíc máš možnost tvorby italského klasického malého espressa , nebo kafe lungo, což je trošku pro nás lepší velikost a tomu jsou přizpůsobeny i patrony. Ze zkušenosti mohu říci, že i z malého espressa lze učinit to větší bez výrazné ztráty kvality. Prostě to není ten supercloumák ne který tu stejně nejsme moc zvyklí. :-))) Shrnutí: pořiď si jakékoli Nespresso )asi bez té přídavné mléčné nádoby) a budeš v pohodě. Kapsle lze, bohužel, pořídit pouze v buticích Nespresso, což je zatím pouze v Praze v Pařížské ul. ale lze na dobírku a rychle – my jsme z Brna a tak občas nakupujeme ve Vídni. Tam jsme koupili i přístroj – je asi o 25% levnější než u nás – nicméně je to otázka dopravy. Jakékoli další dotazy směřuj na naši e-mailovou adresu, rádi odpovíme obratem, Veselé a šťastné Vánoce. Karel a Alice, LAGRDESIGN, Brno. P.S. Ještě k akustice – signál není k dispozici ale jak znám vaš schopnosti, vážení, tak stejně zvládnete cokoli. Než se přístroj nahřeja tak to trvá asi 3 minuty a pak už máš jen dvě možnosti – levé tlačítko = malé kafe, pravé tlačítko= větší kafe. Že je hotovo poznáš podle toho, že kompresor dovrčel. Se zavřenýma očima si tolajznu klidně taky :-)))

K tomu se dá dodat snad jen jediné. Ach jo. Ano, naprosto chápu luckylaka, že chce Nespresso a stejně tak chápu i stávající spokojené majitele systému – prostě jim káva takto stačí a snadná obsluha je pro ně prioritou. Vůbec nic proti tomu. Ale z toho opakovaného vychvalování kávy z Nespressa jako špičkové je mi prostě smutno…

Přidávám se ke Kytkovi a přimlouvám se, aby zastánci Nespressa ochutnali jednak klasicky připravené espresso, jednak zkusili alespoň jednou jiné alternativní metody. Rozdíl mezi ness. a ostatkem je jako rozdíl mezi Babicou a Pohlreichem, dá-li se to takhle přirovnat.

mill: Nemohu úplně souhlasit, protože ochutnat v ČR opravdu dobře připravené espresso z kvalitní kávy není úplně jednoduchá záležitost a kvalitní káva připravená některým z těch zajímavějších dalších způsobů přípravy je v našich kavárnách až na výjimky utopie. Naopak je tu spousta míst, kde vám připraví espresso nebo spíš „espresso“, které bude kvalitou ještě někde daleko vzadu za Nespressem. Prostě N. rozhodně není špička v kvalitě, ale na druhou stranu dělat z něj tu nejhorší možnost taky není spravedlivé, může být (a bohužel často i je) ještě daleko hůř…

pokud mohu přidat svůj názor, nejde ani tak o kvalitu kávy, jakožto o kvalitu kávovaru, ve kterém se káva připravuje. Osobně mám kávovar Miele a co do chuti kávy se to skutečně nedá srovnávat s klasickým „levným“ kávovarem. Jinými slovy, můžete mít sebelepší kvalitu kávy, ale v průměrném kávovaru rozdíl nepoznáte a bude Vám připadat jen o chlup lepší. Pokus se však připraví tak jak má v přístroji na to dělaným, kvalitativně je to o kus dál.

Ježíšek mi nadělil kávovar Nespresso a musím říct, že mi káva z něj (samozřejmě jen některá) chutná víc, než jsem pila v kdejakých kavárnách a restauracích. Nejsem zas až takový gurmán,takže na domácí podmínky mi to stačí. Dalším plusem je rychlost a čistota při přípravě. Mmch kdyby mi někdo dal tip, kam se v Plzni dá zajít na dobrou kávu, budu vděčná ;+)

Ráda bych se podělila ještě o další zkušenost s Nespressem.
Je mi úplně fuk, že se jedná o marketingový tah. Naopak se jako spotřebitel cítím velmi potěšena. Kávovar mám Latissimu , kapsle objednávám buď z netu, nebo v butiku (pražském) nebo ze zahraničí a v podstatě v malém. Nejsem tudíž „zajímavý“ zákazník pro obchod. Včera mi volali z jejich Klubu(kam jsem se zaregistrovala při první netové objednávce kávy) . Otázka na spokojenost, zda nepotřebuji s něčím poradit. Prodiskutovala jsem otázku okolo drobného odkapávání vody z trysky. Nic víc Žádné nucení do koupení něčeho. Jen slušný dotaz na potřeby jejich zákazníka(spojený s popřáním do nového roku). Ještě se mi nestalo u jiného výrobku (kromě auta), že by měl o mě jako o zákazníka někdo takovou péči, že bych mu stála za nezávazný dotaz… Tleskám.

pro Zdenda: osobní pozitivní zkušenost z Plzně, především pokud jde o kvalitu podávaného nápoje (dále i přístup a nasazení personálu a prostředí), mám se Street Cafe na Klatovské třídě a pak s nově otevřenou „uliční“ kavárničkou v italském střihu ve Smetanových sadech, na rohu Františkánské ul. Pokud jde o Street cafe, u které mám delší zkušenost, mají například italského dodavatele menší rodinné pražírny na vlastní směs, jakož i vstřícný personál, který s tím umí pracovat. Káva v minimálně dvou prvně zmíněných podnicích rozhodně není klasickým a bohužel většinově dosud „standardním“ pressem z běžné české kavárny.

pro Eduard Šatra: moc děkuji za tip, jen co bude příležitost, ráda vyzkouším!!

Více než půl roku jsem uvažoval o pořízení Nespressa. Ale pořád jsem tomu nějak nevěřil, především kvalitě hotové kávy. Nyní jsem ho dostal a jsem opravdu nadšen! Podotýkám, že kávu piju hodně a rád navštěvuji kavárny a různé podniky, kde so holedbají, jak jsou s kávou na úrovni. Mám Esenzu automat. Již při první kávě, po pár kapkách, jsem nemohl uvěřit té vůni, barvě a pěně. Vypadá ještě lépe než v úvodním článku! Chuť, hustota, vůně, pěna a její trvání naprosto dokonalá!!! A pořád stejná, při prvním ebo desátem nápoji. Rychle, čistě, jednoduše. A ještě velký výběr druhů. V drtivě většině podniků (i tam, kde presso stojí 40 Kč a výše) toto neochutnáte. Vřele doporučuji, je to zážitek. Poměr cena a kvalita bez konkurence. A ještě srovnání s Nescafe Dolce Gusto (má ho švagrová). Z NDG to je jen náhražka, v přirovnání asi jako rozpustňák. Z Nesperessa je to lahůdka.

Tomáš Valter: pěnu na Nespressu bohužel absolutně nejde hodnotit, protože to není přirozená crema vzniklá správnou extrakcí expressa z čerstvé kávy, ale výsledek práce nějakého napěňovacího udělátka, které se bohužel v levných i dražších kávovarech objevuje velmi masivně, protože většina lidí ví, že na espressu má být nějaká pěna, ale už neví, jak má pořádná přirozená crema vypadat (a už vůbec ne, že to zdaleka není jediná podmínka toho, aby ta káva byla dobrá – obecně podřadnější robusta dělá lepší pěnu, než arabica).Takové zařízení vám potom napění starou nebo špatně provedenou extrakci úplně stejně, jako tu dobrou z kvalitní suroviny, takže z ní nejde dělat žádné závěry. Rovněž „kavárny, kde se chlubí kávou na úrovni“ bohužel nejsou žádné měřítko, v mnoha z nich je káva obrovský průšvih.
Jinak samozřejmě blahopřeju k tomu, že jste s dárkem tak spokojen a přeju vám, ať vám ta spokojenost vydrží.

To Kytka: Jistě, že napěnit se dá ledacos. Popravdě řečeno, je mi celkem jedno, jak pěny dosáhnou, ale jde především o vzhled, vůni, konzistenci, dobu výdrže pěny… To vše je perfektní, samozřejmě pokud používám kapsli s Arabicou, je to pěna s Arabiky. Pokud budu chtít napěnit jarovou vodu, taky bude mít pěnu. Ale o tom snad tato diskuze není. V každém případě jde o výsledek a ten je perfektní. Mimochodem, dnes jsem byl v Litomyšli, takže jsem si dal na náměstí kávu v nově otevřeném Wellnes centru s kavárnou Cafeteria 202. Káva Gaetano, specialita rodinné firmy, která dohlíží přímo na pěstování na plantážích. Výborná byla, ale moje domácí Nesspreso rozhodně není horší. Možná o půl bodu lepší :)) Tak až najdu kavárnu, která ho převálcuje, už se na to moc těším. A přeci jenom, já chci mít alespoň 1 kvalitní šálek denně. A vzhledem k absenci kvalitních kaváren, jak to asi mám dělat. Takže díky díky za Nespresso.

Tomáš Valter: pokud umíte anglicky doporučuji tohle video http://www.jimseven.com/…deo-1-crema/
(-:

Problém je hlavně v tom, že podle té umělé pěny z napěňovacího bazmeku se nedá, narozdíl od přirozené cremy, nic hodnotit. Když dostanu pěknou cremu na espressu udělaném bez jakýchkoliv napěňovačů, může mi její správný vzhled a výdrž zaručit, že extrakce proběhla tak, jak má, a že použitá káva byla čerstvá. Když dostanu to, co je vidět na Nespressu, nebo na těch mých fotkách, tak jediné, co z toho zjistím, je, že v kávovaru je onen napěňovací bazmek. O extrakci v tu chvíli spíš vím, že úplně správně neproběhla (měl jsem espresso kávovar s nestandardním rozměrem misek, na který se nepřetlakové (tedy nenapěňovací) misky nedaly sehnat, takže vím, jak to funguje. Udělat na něm espresso podle pravidel (tj. 25 ml za 25s bylo (stejně jako u nespressa) nemožné, dokud jsem to dvojité dno přetlakové misky prostě neodvrtal. A o čestvosti kávy se z toho nedá říct nic – na těch mých fotkách je taky arabica, dokonce původně poměrně kvalitní, než ležela rok namletá v načaté plechovce (před stěhováním jsem neměl mlýnek a tuhle plechovku jsem při něm ztratil) a než jsem ji udělal jako „českého turka“, přecedil (do dřezu) a lógr použil do espresso strojku s přetlakovou miskou). Prostě jsem chtěl, aby bylo jasné, že takováto pěna opravdu není ukazatelem kvality – To, že jste absencí kvalitních kaváren zahnán do domácího exilu, naprosto chápu. Mým nárokům na kávu v celé Praze z těch kaváren, o kterých vím, vyhovuje asi tak pět podniků. Bohužel jsem ale na rozdíl od vás ještě zmlsanější, takže mi zdaleka nestačí ani to Nespresso.

Na kávu Gaetano jsem zatím nenarazil, ale pokud byste chtěl srovnat s tím, co já považuji za kvalitní espresso, zkuste nějakou kavárnu, kde používají čerstvou kávu z těchto pražíren: Doubleshot, La Bohéme café, Square Mile Coffee, Coffee Collective – první dvě jsou z ČR, 3. z Londýna, 4. z Kodaně. Po prvním ochutnání se mi jeví nadějně i nová česká pražírna Yakima (ale to, co jsem od nich ochutnal, bylo zatím praženo na vzorkové pražičce, velkou tehdy ještě neměli zapojenou, navíc mi ta káva chutnala jen jako espresso, v cappuccinu byla v kombinaci s mléčnou pěnou až příliš sladká a ve vacpotu nezajímavá). Bohužel ale stále platí, že i takto dobrou surovinu může zničit barista..

to Tomáš Valter: není vůbec jedno, jak pěna na espressu vznikne, jak uvádíte. Pokud použijete jakýkoliv napěňovací bazmek, princip extrakce v něm je založený na úplně jiném principu, než u klasické nepřetlakové espressové misky. Z kávy dostanete značně chuťově rozdílný nápoj. Na druhou stranu to, co dostanete z přetlakové misky, většině konzumentů stačí. Ale podotýkám, že taky většinou proto, že neměli možnost jak v kavárně, tak u někoho doma zkusit, jak chutná a vypadá správné espresso. A když vidím masivní kampaň na Nespresso a jemu podobné, kde jejich nápoj v reklamě nazývají espressem, je mi jasné, že se nápravy tak rychle nedočkáme. Ta vězí především v lepší osvětě a hlavně v pochopení toho, co espresso je a jak vzniká. A nejde jen o slovíčkaření, ale o chuť a způsob přípravy.

Můžu se zeptat jak tedy vypadá kvalitní espresso? Nespresso mi chutná. Netvrdím ale že je nejlepší, protože se za znalce rozhodně nepovažuji. Spíš by mě zajímal třeba rozdíl v té pěně. Taky bych se chtěla zeptat, proč je špatně 19 barů při výrobě espressa?
Mám doma frenchpress, který ale používám spíš na čaj. Černou kávu mám totiž nejradši v podobě ristreta či max. klasického espressa, což je ve frenchpressu nemožné.

Espresso vznikne při protlačení vody teplé cca90st skrz 7g jemně namleté kávy při tlaku 9 barů. Samotná káva vytváří jakýsi „špunt“, z kterého se extrahují při tomto procesu aromatické oleje a látky, které káva obsahuje. U správných nepřetlakových misek odpor proti tlaku vody vytváří onen jemně namletý a upěchovaný špunt.Oleje atd. z kávy potom vytvoří na hladině jemnou, konzistentní pěnu. U přetlakových misek se odpor proti vodě vytvoří „napěňovacími udělátky“, buď několika mikrodíkrami, nebo vloženými kotouči a jinými krámy(každá firma to má jinak), takže voda "netlačí přímo na kávu, ale "opře se o odpor napěňovadla a pěnu vytvoří v podstatě našleháním kávy, nikoliv samovolně, jak je tomu u nepřetlakových misek. Když to opravdu hodně zjednoduším, potom je to český turek s našlehanou pěnou, nikoliv něco, co vznikne tlakem vody přímo na kávu. Pěna z klasických misek je velmi jemná, konzistentní, z napěňovacích má bublinky a spíš se dá přirovnat k pěně třeba na pivu. Samotné oba nápoje chutnaji rozdílně když je postavíte vedle sebe nebo se jich napijete, poznáte rozdíl okamžitě. Napěňovací misky vznikly hlavně pro zjednodušení domácí obsluhy, klsaické espresso je náročné na dávkování, mletí, čerstvost kávy atd. Z napěnovadel uděláte jakousi kávu i při rok staré vyčichlině a poslepu, ale není to ono.
Tlak 19 nebo 15 bar je tlak na čerpadle, který se před hlavou kávovaru redukuje na cca 10 bar. Ale o kávovaru nevypovídá nic.
Doporučení v Praze na espresso např. El cafetero na Blanické.
Na závěr velmi zjednodušeně: klasické espresso -výstup z čerpadla ucpete kávou x napěňovadla -výstup ucpete napěňovadlem, ve kterém plave káva.

Zdravím,
Pro Kytku a Mila:
Jen se divím, že chcete pořád lidem tak nějak jak se říká znechutit jejich potěšení. Pokud považujete Nespresso a jeho systém za bazmek, jak píšete, co tedy potom řeknete na jiný kávovar, Capitani manuel, o kterém je psané, že díky devatenácti barům udělá výtečné espresso té nejlepší kvality díky nějakému italskému návrháři? Nepamatuji si přesně teď to jméno, ale najdete název, pokud napíšete Espresso Capitani Manuel. Taky na kapsle. Nechci nikomu nadávat nebo tak, ale docela by mě zajímalo, jestli teda podle vás dvou existují nějaké kávovary, které by dle vašich definicí udělali presso podle vašich představ? Asi ne, pokud se dívám, protože patnáct až devatenáct barů mají asi všechny. Podle toho tedy, co tu píšete, stojí vlastně všechno za prd. Ať už se jedná o přetlakovou misku nebo ne, mléko taky pěníte přes bazmeky, jinak byste ho nenapěnili, když bych už chtěl být ironický. Tak tedy nekažte lidem jejich radost a pokud už tedy hodláte psát o tom, jak Nespresso je vše, jen né teda to Espresso, napište taky doporučující typ na kávovar.
Pro ty, co si pořídili Nespresso:
Užívejte ho blaze a nenechte se znechutit tím, že nepijete dle některých vůbec Espresso. Máte svou vlastní kávu a pijte ji plnými doušky.
Na další provokace nereaguji.

Luckylak: nechci nikomu nic znechucovat, několikrát jsem psal, že pokud majitelům jejich nespresso vyhovuje, že je to dobře a že jim přeju, aby jim to dlouho vydrželo.

Bazmek používám jako neutrální slovo, které může označovat libovolné technické zařízení (ona každá z těch firem na kávovary má svůj a většinou se svým názvem, takže jsem potřeboval nějaké souhrnné označení, když jsem mluvil o principu).

Jako milovník dobré kávy jsem ale nechtěl, aby ti, kdo si tento článek vygooglují pod ním našli jen ono vynášení nespressa do nebes, jako nejlepší možné kávy, když to tak podle mě není.

Kvalitní espresso kávovary samozřejmě existují, bohužel se pohybují většinou v dosti vysokých cenových relacích (základní použitelný espresso kávovar a mlýnek stojí dohromady něco kolem 15–20 tisíc, já bych v případě neomezení penězi domů volil asi Rancilio Silvia a mlýnek Baratza Virtuoso) a nejsou jednoduché na obsluhu, vyžadují, aby se s nimi člověk trpělivě naučil zacházet. Jak psal pan Cuketka v jednom z článků tady na webu, espresso je druh přípravy kávy, který byl vymyšlen do velkých provozů, které za den prodají stovky porcí kávy. Na doma je poměrně silně nevhodný. Osobně tedy doporučuji si espresso dávat spíš v dobré kavárně (bohužel se u nás strašně těžko hledají, ale pomaličku jich přibývá) a doma si kávu připravovat jinými metodami, které jsou pro domácí přípravu vhodnější (já mám v oblibě vacpot, jiní zase french press, chemex nebo klasický filtr), než snažit se espresso nedokonale napodobovat na přístrojích, které jsou už z principu jeden velký kompromis. Bohužel jsme si nechali vsugerovat, že espresso je ten nejkvalitnější možný způsob přípravy kávy a tak se mnoho lidí při výběru dívá jen na něj a na jeho více či méně blízké napodobeniny (píšu v jednotném čísle, protože jsem si tímto obdobím samozřejmě také prošel, i ten kávovar s přetlakovými miskami mi tu rok nepoužitý stojí na kuchyňském stole a překáží). Je to ale velká škoda, protože kávový svět je daleko širší a mnoho opravdu špičkových káv se dá vychutnat lépe v jiném způsobu přípravy, než jako espresso (včetně toho správně připraveného na profesionálním kávovaru).

Opravdu není mým cílem provokovat, jen jsem chtěl, aby v diskusi zazněl i názor z druhé strany.

to 125: nikomu radost kazit nechci, pokud Vám Nespresso chutná, pijte si ho do libosti. Pouze tomu neříkejte espresso, ale káva z kávovaru. Moje delší odpověď se týkala zejména dotazu v 123., co je to espresso, jak vzniká a jak se pozná. Jestliže se Vám to zdá jako provokace, s tím já nic nenadělám. S volbou kávovarů Vás stejně nepřesvědčím ani já, ani nikdo jiný, zvitězily, koukám, reklamní bannery a bilboardy u dálnic.

Kytka:
Vidíš, to jsi napsal dobře. To jsem nějak asi potřeboval slyšet a omlouvám se možná za mou prudší reakci. Jen mi to opravdu přišlo, že se snažíte lidem znechutit požitek z Nespresso systému.
Mil:
Neřídím se žádnými reklamami ani bilboardy, ale jednoduchostí obsluhy a ovládání, což je vzhledem k mému handicapu nejpřednější. Proto děkuji za pochopení.

Koukám, rok a půl starý čtenářský příspěvek, a co kávičkářských evangelíků se u něj vyblbne, že jo? :)
Tak kolik oveček už jste převrátili na jedinou správnou víru?

Podělím se s vámi o můj zážitek.
V práci máme automat na kafe, mele, pění, prostě všechno. Kupujeme do něj různé zrnkové kafe, a podotýkám, že vždy ty „kvalitnější“ .
Od loňského roku k nám pravidelně dojíždí klienti za Švýcarska, tak jsme jim to kafe servírovali. Nic neříkali, jen se pokaždé tak nějak ksichtili.

Asi před 14 dny opět dorazili, avšak tentokrát s několika krabicemi.
S úsměvem nám předali Nespresso Lattissimu a asi 30 krabicí s kapslemi jako dárek . S omluvou nám vysvětlili, že už skutečně nemohli vydýchat to naše zvětralé kafe.
Hlavně si, prosím nemyslete, že dělám Nespressu reklamu ! Spíš bych touto zkušeností chtěla říct, že v čechách asi fakt nejsme znalci kávy.

LK: a co jste do toho automatu dávali? Popis „kvalitnější“ bohužel nic moc neřekne, pod tím si spousta lidí představuje strašlivý věci. Předpokládám, že to bylo z běžné distribuční sítě a tam v ČR opravdu kvalitu těžko najít. Což ale vůbec neznamená, že by neexistovala a nebo že by se k ní bylo těžké dostat, když člověk jen trošku chce. Doubleshot, La Bohéme café a spousta dalších pražíren (které ale nemám vyzkoušené, tak si je netroufnu jmenovitě doporučit, čerstvě pražená káva ještě nutně neznamená kvalitní, je to jen nutná, nikoliv postačující podmínka) mají naprosto v pohodě fungující eshopy, vůbec žádný problém není ani nechat si poslat špičkovou kávu z Londýna ze Square Mile. Myslím, že i ti vaši švýcaři by byli ještě velmi překvapení, jak dobrá může káva být…

Myslím, že při podávání běžné denní kávy je málokdo ochoten vymýšlet jak daleko (viz jmenovaný Londýn) si má dobrou kávu objednávat aby byla pitná,dále pak vymýšlet jak uchovat balení ,když je nízká denní spotřeba(třeba jen 2 kávičky nebo i jedna jediná!)
Nespresso je stálá chutná kvalita- ač ti skalní zastánci nekapslových kávovarů budou tvrdit opak.
Pokud nechci pojmout pití kávy jako úchvatný a duši naplňující čajový obřad, Nespresso stačí. Bohatě. :-D

Není nutné provozovat „čajový obřad“. Stačí koupit mlýnek a french press (nebo třeba moka pot, který používám já). Použití není nijak náročné, nejtěžší je změřit čas :) Tohle se dá i se zalepenýma očima po ránu. Cenově je to příjemné, navíc není člověk vázán na pár někým jiným vybraných směsí. S koupí čerstvě upražené kávy se to taky lepší, například v Brně se dá koupit ve stánku u pokladen královopolského Tesca. Při spotřebě 7g denně vydrží 100g balení dva týdny, a to není pro kvalitu žádný problém. Jinak Nespresso nijak neodsuzuji, jen chci ukázat že jsou tu i jiné cesty k dobré kávě, ne nutně dražší či výrazně náročnější.

↪ 133 zuzi777a:
dle této logiky pak celý zdejší blog postrádá smysl.
Milovníkům vietnamských jídel přeci bohatě stačí vietnamská nudlová instantní polévka s krevetovou příchutí nebo milovníkům přírodních vín Müller Thurgau v sedmičce.Stálá to,chutná kvalita…bohatě :-D

obda- plně souhlasím. French press je cesta k dobré kávě. Ovšem majitelům kávovarů s mlýnkem a skalním zastáncům „Kapslařů“ je to stejně nepochopitelné .
Udělat si „arabskou kávu“ podle původní receptury je také zkušenost.
Cesta k chuti jednotlivce se může lišit. Podstatné je neodsuzovat preference druhých a neshazovat jejich chuťové uspokojení do „odpadkového koše“ jen proto, že nenaplňují moji představu o dobré kávě. Každému , co mu chutná, co mu dává radost z kávičky. :-)
Někomu Pohlreicha, někomu Babicu, někomu Kluky v akci… Asi tak…

↪ 133 zuzi777a: Ten Londýn jsem právě zmiňoval jako ukázku šířky dnešních možností – nákupy tam jsou jedna z mých nejlepších zkušeností s eshopy vůbec, zkuste a uvidíte. Z českých zdrojů kávy jim v tomhle může konkurovat opravdu jenom Doubleshot.

Jídlo můžeme pojímat prostě jako palivo, které nám má dodat energii a nemuselo by být úplně odporné, nebo jako něco, co si chceme v rámci svých možností co nejlépe vychutnat. Tenhle blog je tu imho pro ten druhý případ, Babica snad ani pro ten první…

Kávu zrovna tak jako pouhý zdroj kofeinu, který by nám pokud možno neměl úplně křivit ústa nepříjemnou chutí (anebo to prostě přerazíme cukrem a mlékem), nebo jako něco, co si chceme co nejlíp vychutnat. V tom prvním případě Nespresso pro značnou část lidí bude nejspíš dostatečné, v tom druhém už je to ale složitější a s těmito požadavky na maximální vychutnání si bude Nespresso stačit jen menší části lidí. Když někdo ochutná, ta chuť mu stačí k tomu, aby se z kávy mohl radovat a je pro něj tak důležitá snadná příprava, tak proč ne, v takovém případě je to pro něj vhodný systém. Když časem třeba jeho nároky na kávu vzrostou, tak holt půjde dál, ty kávovary samotné jsou relativně levné, takže nebude taková ztráta ho vyhodit nebo dát někomu, komu to stále bude stačit. Ale popisovat ho jako naprostou obecnou špičku je podle mě prostě nesmysl, takže se holt ozývám, když tak někdo činí. Jak ostatně nedávno padlo v jedné kávové diskusi (bylo to na adresu kávy z určité kavárny, nikoliv Nespressa, ale může to imho v ředě případů platit i tady): Věta „mají tam nejlepší kávu, kterou jsem kdy pil“ vypovídá víc o svém autorovi, než o kvalitě dané kávy…

Zdravím ,

zrovna včera jsem byl v Pařížské na kukandu. Musím říct že personál byl velice ochotný a informovaný co se technických parametrů týče a neměli nejmenší problém mi na cokoliv odpovědět. To jen tak na okraj :-)
Vzhledem k tomu že jsem od přírody líný člověk a nerad bych trávil několik minut přípravou kávy (hlavně v ranních hodinách) zvolil jsem si „kapslový kávovar“. Tak bych to asi nazval já. Nedá se mluvit o presovači… Ovšem zkušenost mám zatím se všemi dostupnými kapslomaty na trhu. Dolce Gusto,Tchibo Caffisimo a Nespresso.
Dolce Gusto : Hnus,ekl,kekel… udělat si laté jen pomocí jedné kapsle je moc velký hardcore :D
Caffisimo : Používám teď. Spokojenost byla ze začátku velká. Ovšem byla to jen euforie že jsem narazil na kvalitnější kávu než v Dolce Gusto.
Nespresso : Včera jsem ochutnával kávu z tohoto kávovaru. Musím smeknout klobou. Dá se to vážně označit za dobrou kávu. Samozřejmě cena je lehce odstrašující (je to prostě stylovka stejně jako Apple)

Stihl jsem si pročíst velkou část této diskuze a přestřelky mezi „kapslaři“ a „opravdovými kafaři“. Nepřišlo mi,že by jste se dostali k nějakému závěru. Každý si stojí za svou „metodou“ přípravy kávy.
Upřímě…když už si někdo vyrazí koupit kávovar typu Nespresso tak už si něco o kvalitě a přípravě kávy nastuduje (pokud tedy nemá tolik finančních prostředků na to aby jen experimentoval) a je smířený s tím že neinvestuje do prvotřídního stroje na výroby espressa. Už tak je to krok kupředu a začíná se alespoň ta doba měnit.
Odsuzujte prosím raději lidi kteří do sebe nalévají Nescaffe,Nescaffe 3+1 nebo ty co si kvalitní espresso si udělají ale zalijí ho 1:1 mlékem (polotučným a studeným)

Toť vše a vyrážím zakoupit nespresso :-)

Zdravím,
především teˇˇd všechny Nespressaře, nevíte někdo, jak se liší aspoˇˇn designově teˇˇd ta novinka od Nespressa? Myslím tu Latissimu plus?:o) Má to mít prý nějakou novou technologii šlehání pěny atd, tak se ptám těch, kteří si to už třeba vyzkoušeli nebo zakoupili, abych věděl:o) Nechtěl by mi někdo napsat nějakou podrobnou recenzi nebo zkušenost? Dalo by se to používat i vzhledem k tomu, že nevidím? Tedy, není tam složitá údržba z hlediska praktického uživatele? Mnohokrát děkuji, kdyby někdo měl zkušenost s touto novinkou, aˇˇt se určitě ozve na mail:
lukas86.kakara@seznam.cz
případně pokud by někdo měl i manuál (prosím ale jen v nějaké textové podobě nebo jednojazyčné podobě:o)).
s pozdravem a Nespressu zdar:o)

Zdravím,
Tak jsem si už prohlédl tu novou Latissimu plus a musím říct, že pokrok šel zase o něco dopředu. Teď přímo k těm, co vlastní Nespresso. Pěna je nyní srovnatelná s aeroccinovou, káva je velmi rychle udělaná a jednoduchost je ještě lepší než u těch starších Latissim. Zlepšení je především v nové technologii šlehání pěny, rychlejším ohřevu thermobloků, samovypínací funkci clean a jednoduché údržbě a manipulaci. Cena sedm tisíc tři sta není už tak hrozná, od starších latissim není možnost připravit horkou vodu sice, ale to není tak důležité. Pro mě, jakožto pro nevidomého uživatele, je kávovar velmi jednoduchý, a tak jsem si to nějak představoval, takže pro Vás, co si chcete Nespresso pořídit, bude ještě lépe ovladatelný.
Individuální přístup v pařížské byl super, na vše mi odpověděli a mohl jsem si udělat jak capuccino, laté, presso či lungo, vše, co jsem chtěl. Navíc teď platí akce na slevu na kapsle v hodnotě dvanácti stovek, takže myslím, že celkem i výhodné, když uplatníte na uvítací balíček tuto slevu:o) No, mohl bych napsat víc, nechci ale dělat nějaké reklamy, protože tihle je nepotřebují:o)
zdravím

Dobrý den,
potřebuji kupovat pravidelně Nespresso kapsle v brně. Někdy to bylo u kadeřníků (!) oproti špalíčku, ale teď nevím kde. Můžete mi někdo poradit?

Děkuji

Dobry den, v Brne lze koupit kapsle v kavarne Kopi Luwak, Bidlaky 20, vedle Hornbachu…ale…Nespresso kapsle nabizeji nepatrne draz nez lze koupit na netu Nespressa…duvod je prosty ..Nespresso neprodava velkoobchodne…tedy i v kavarne Kopi Luwak nakupuji od Nespressa za maloobchodni ceny…na druhe strane ale nabizeji taky alternativni kapsle, ktere lze bez obav pouzit v pristrojich pro Nespresso kapsle. Alterantivní kapsle dovážejí z Anglie a Švýcarska a jsou LEVNĚJŠÍ než originál Nespresso…určitě stojí za to vytkoušet…mimo to lze v kavárně zakoupit i plnitelné Nespresso kapsle..tedy klidně kupujte kávu u své oblíbené pražírny a pak si ji připravte ve svém Nespresso přístroji.

Zdravím přátelé,
tak o tom Cremessu jsem taky něco slyšel,pravděpodobně to je opravdu skoro to samé jako Nespresso,jen jsou tam ještě i nějaké čaje,ale věřím,že možná i Nespresso příjde časem s něčím takovým. Měl bych na Vás jednu prosbu. Může mi někdo pomoci s manuálem na tu novou Latissimu plus? Mám ho totiž v PDF, ale protože nevidím, nemůžu z toho vyčíst pořádně ten text, je to i s obrázky a navíc několikajazyčné. Proto bych někoho chtěl poprosit, jestli by mi to nemohl převézt nějak do textu a dát tam ale jen ten český textík? Klidně něco i zaplatím za práci, ale já si s tím moc neporadím. I když s kávovarem umím, přeci jen bych se tam něco nového mohl dovědět. Prosím, pište mi na
lukas86.kakara@seznam.cz
a nějak se domluvíme. Opravdu bych nezůstal nic dlužen. Moc děkuji.

Uprimne Cremessu nelze vubec srovnavat s Nespressem…pouze Nespresso nabizi opravdu unikatni smesi a to 16 druhu + limitovane edice + alternativni varianty 10 druhu + plnitelne kapsle vlastni kavou = nekonecno smesi. Pozadovat od Nespresso pristroju caj ci snad dokonce polevky jak nektere konkurencni pristroje, mi pripada slusne receno nechutne…predstava, ze si vlozim kapsli s polevkou a pote vlozim kapsli s kavou …no…proti chuti zadny …atd… Mimochodem plnitelne kasple NexPod urcene pro Nespresso pristroje umoznuji i pripravu caju..kapsle lze naplnit vasim oblibenym cajem a pote jednoduse vlozite do pristroje a caj je na svete…s polevkou jsem to nezkousel a ani zkouset nebudu :-)
Kazdy by se mel rozhodnout co hleda ..zda univerzalni pristroj ktery dokaze pripravit jakš-takš vše možné či kávovar který umožnuje přípravu opravdu jedinečných káv …podotýkám jedinečných …ne jen jakš-takš průměrných :-) …každopádně není nad vlastní zkušenost.

Zdravím,
může mi někdo objasnit, jak fungují ty opakovatelně plnitelné kapsle, když přístroj tu kapsli v podstatě propíchne? Ty jednorázové chápu, to se naplní a vyhodí, ale jak fungují ty opakovatelné? Moc děkuji za objasnění.

Opakovatelne pouzitelne kapsle NexPod (http://www.kopiluwak.eu/…le-plnitelne) stejne jako jednorazove plnitelne kapsle jiz maji z vyroby otvory v zadni casti kasple. Otvory jsou natolik male, ze se jimi nema sanci kava vysypat (propadnuti par zrnicek nepocitam). Dulezite je take kapsle plnit stredne mletou kavou. I vicenasobne vytvoreni otvoru v zadni casti nebrani funkcnosti kasple. Plastove dirky se diky pruznosti kapsle uzaviraji do minimalni velikosti. Vicko je vsak nutne vzdy vyplnit novym koleckem alu-papiru (alobal). Nově jsou vsak na trhu i kapsle u kterych neni nutne menit ani alobal ve vicku. Tyto jsme vsak zatim netestovali. Vice o problematice Nespresso kapsli sdelim rad i telefonicky na cisle 603411067.

Chtěli jsme si koupit jeden z přístrojů Nespresso. Proto jsem taky načetla spoustu diskusí na různých webech.
Ale co je předváděno tady, to je naprostá nehoráznost. Naprosto evidentně tady „jako“ diskutuje mezi sebou několik lidí ze zastoupení Nespressa, kteří vymýšlejí různé jakoby otázky a pod jiným nickem si jakoby odpovídají.
Protože ta dikce co tady je – to je k smíchu – je zcela zřejmé, že NEMŮŽE jít o nějaké zákazníky – byť sebespokojenější!!! Příspěvky kde haníte DG že má plastové kapsle a že Nespresso hliníkové atd. atd. – přitom se hned dočteme, že ta plnitelná kapsle Nespresso je taky plastová. Btw. to co máte v té vaší úžasné plnitelné kapsli – to hliníkové kolečko – tak to je samozřejmě ve všech kávových kapslích DG. Jediné co Vám nahrává je, že to Nespresso bylo úspěšné v jakémsi testu. Jenže jak tu padlo – čím je kapsle starší, tím je káva horší. Taky je obecně známo, jak takové „testy“ probíhají. Takže jsem i ochotná věřit, že kapsle DG byla stará záměrně a proto ta káva dopadla nejhůř. Dále je zajívamé, že tady někteří srovnávají Nespresso a DG a nějak zapoměli na ten CAFFITALY SYSTEM, pod kterym jede napr. Cafissimo od Tchiba a nejmin 100 dalsích kávovarů, např. i od Jura atd. atd. – a do kterych si můžete vybrat z nabídky kapslí strašně mnoha výrobců-stačí, aby kupovaná kapsle měla logo Caffitaly. Prostě jsem z tého „diskuse“ naprosto znechucená, to vychvalování jaká byla slečna u pultu, jaké je super že se zaregistrujete, jaké je super ze zničehonic volali a ptali se jak jste spokojení s přístrojem, jak zničehonic někdo reaguje během toho samého dne na dotaz a dělá, že se k dotazu dostal náhodně..... nebo si myslíte že jsou všichni tak blbí, že nepochopí co tady za partu obchodníků s Nespressem vyzdvihuje to Nespresso?A ten autor, ten asi dostal ten kávovar zadarmo. Protože kapsláč za údajných 11 tisíc, to je opravdu síla – když se tady dočteme že v zahraničí je mají daleko levnějc. Ještě napište něco nového z Vaší prodejny… jestli je to tak super, ten klub zákazníků – to je dobré hlavně pro Vás, že máte zadarmo databázi klientů.

PRO MĚ (A DOUFÁM ŽE I PRO OSTATNÍ, KTEŘÍ NEJSOU HLOUPÍ) TO MÁ JEDINÝ ZÁVĚR : JE TO ŠUNT, CHVÁLÍ SI TO SÁM DOVOZCE, NEKUPOVAT!!!

↪ 148 HH: Mě asi nejde podezírat z toho, že bych stranil Nespressu, ale na druhou stranu, tohle je podle mě neadekvátní nařčení. Ono totiž Dolce Gusto i Nespresso jsou dvě řady produktů stejného majitele – firmy Nestlé. Jedna (DG) levnější a dostupnější jak kávovary tak kapslemi, druhá (N) dražší a luxusnější, marketingově cílená na jinou část spotřebitelů. Takže mi celkem dává smysl, že ta dražší bude o něco lepší.

Já stále trvám na svém, že mi nechutnala káva ještě ani z jedné kapsle libovolného systému, kterou jsem měl možnost ochutnat. Dávám přednost čerstvě pražené a čerstvě namleté kávě, ať již připravené jako espresso (skutečné espresso, tedy bez napěňovačů jako v kapslových systémech a bohužel i většině levných pákových mašin), nebo ve vacpotu, dripu či jiném způsobu přípravy.

Doplním ještě předchozí vyjádření.
Nespresso jsem chtěla na chalupu jako něco levného. Doma máme vestavbu Küppersbusch EKV6800. Nemám tedy potřebu hanit žádnou z firem.
Nyní zkopíruji ty proklamace, které jsou naprosto nejtrapnější a kde ti lidé jakoby nezištně podávají informace, či se rovnou tváří jako „obyčejný spokojený zákazník“.
Tyto praktiky jsou spíš ojedinělé – recenzí na nejrůznější kuchyňské spotřebiče jsem načetla STOVKY (za posledních 6 let zařizuji již 3. kuchyň). Snad nikdy – kromě všemožných diskusí na Nespresso – jsem se nesetkala s takto průhlednou reklamou – kde z lidí dělají/děláte jednoznačně blbce. Prostě jde o prachobyčejné – navíc neplacené – PR firmy, vydávané za reakce klientů:

úvodní příspěvek: „Při prvním zakoupení kapslí či příslušenství (sklo, doplňky,…) se stáváte členy Nespresso Clubu. Takový klub je skvělá věc – nejen že si do systému vložíte údaje o svém kávovaru a jste tak upozorněni na nutnost jeho odvápnění, ale máte řadu dalších výhod (bla bla bla)“
10. Millie „Mne by také zajímala káva z Dolce, ale neslyšela jsem o ní nic dobrého. -Dolce má být lidovější ale ne tak kvalitní verze Nespresa“ – ano, ale ještě jste to nezkusila. Má být. Z doslechu. Ano, jak typické.
57. Pavel „ale pak jsem ochutnal kafe z Nespressa a bylo rozhodnuto: (blabla)… Rozdil opravdu znatelny, navic hlinikova kapsle oproti plastove (Dolce Gusto) uchovava chut.“ ← ano, vakuum je jistě jiné v aluminiu než v plastu… kromě toho již jsem psala výše, že i DG kapsle má aluminiové kolečko uvnitř (zcela totožný princip jako „náhradní Nespresso kapsle“.
59. Joe – „Trosku jsem zapatral a zjistil jsem, ze 20 z 50ti TOP restauraci sveta ma prave Nespresso. Vcetne slavne Fat Duck. Mozna to stoji za zamysleni :o)“ Jaký je to zapálený fanoušek…hned vyjmenovává, kde všude mu přinesli profi Nespresso (=kam ho s firmou Nespresso namontovali).
65. Michal Marek „Myslím tedy, že buď bude problém v přípravě (i když mě nenapadá způsob, jak by se při tom procesu dala káva znehodnotit – jedině špinavý přístroj? …ale ten kávu kyselou neudělá) a nebo bude problém u vás.“ – tady mi řekněte, proč by takový obyčejný zákazník – jako se tu prezentuje – psal tohle???????
74. no možná né, ale je to divný…mišurec „naši známí je oba mají, je pro mě překvapující, že na jejich otázku „dáš si kafe z Nespressa nebo z klasického presovače?“ odpovím skoro vždy „udělej mi Nespresso“.“
79. Sabina: „Pokud někdo chce vyzkoušet bezkofeinové variace, jsou také velmi delikátní, každopádně nikoliv fádní, což může někoho při vyslovení „bezkofeinové“ odradit…“
77. peppies si ho dokonce podle té recenze koupil…kupte si ho taky!! „V dnešní uspěchané době je tohle přístroj přímo pro nás a i díky tomuto článku jsem se rozhodl, že do něj půjdu“
83. zuzi777a: „Káva se dá vždy vybrat- 16 běžných druhů je docela slušný výběr. (blabla) Teď máme Nespresso Latissimo. Takže i mléčné specialitky jsou dílem dvou minut. (blabla) chce kávu rychlou čistě připravenou, bez zdlouhavého připravování a úklidu po přípravě – ideální kompromis mezi cenou a kvalitou“ ← další, co má náhodou ten nejdražší přístroj… kromě toho tamtéž píše „Pak jsem ochutnala DG kávu- pro mě nic moc a vadí mi přislazení kapslí“ ← tak si kupte ty nepřislazené. Neumíte číst popisky na krabičkách???
85. zuzi777a: „Mmch. v nyní vycházehjícím Apetitu(11) se stal Nespresso Citiz vítězem testu kapslových kávovarů. Doporučuji přečíst včetně následujícího nádherného článečku. (blabla) nebo si slušné kafínko udělám doma s „Nessinkou““ ← oooo to je náhoda, a šup s tím testem do této diskuse!
86. LakyLak nás informuje, že je na tom stejně jako 'Michal Marek, já, Peppies a i Zuzi". No i u Vás jsem měla podezření, že se vydáváte za někoho jiného..... dále nezapomněl napsat „Je to i Švýcarský výrobek a to už samo o sobě hovoří za kvalitku. " ← btw. Dolce Gusto je taky výrobek švýcarské firmy NESCAFÉ a pressovače jsou taky zn. Krups.
94. nezištný Zdeněk Malínský přispěchal se 2 odkazy i pro majitele Iphonů :-))))))) protože zuzi777a to neumí vložit. Ježiši, která další firma má tolik obdivovatelů, kteří si navzájem pomůžou…
95. zuzi777a prozradila, že před pořízením nejlepšího Nespressa používala toto: "Tj. tu úžasně koupenou exkluzivní kilovku při spotřebě 5g na 1 kávu budu pít 200 dní. " ← tak to je opravdu srovnání té pravé osoby…
97. zuzi777a najednou erudovaně informuje o oxidaci kávy. Dost rozdíl oproti dosavadnímu dost primitivnímu vyjadřování (např. "Nefíííím“ viz příspěvek č. 95). „A pokud máte za sebou pouze jakousi matnou zkušenost s jednou Cosi kapslí, nesnažte se vnutit teorii nedobré kávy z kapslí podobnou bagatelizací kvality někomu, kdo rozdíl mezi špatnou ,dobrou a výbornou kávou pozná.“ ← ano, když jinak kupujete kilovky.
102. Eduard Šatra: „Systém zaručuje stále stejný výsledek u každého šálku kávy, což se mně u klasického kávovaru, i při použití podů zhusta nepodařilo. Systém je rychlý, jednoduchý a maximálně efektivní, vč. manipulace po použití, což oceníme zejména my, (blablabla)“ – dál nekopíruji – typická dikce od člověka z propagace – proč by proboha nějaký obyčejný kupující psal takovouto formou????? Ještě napsal že objevila Kazaar a hned informuje, že je to sezonni a vyprodané. No jo, rychle si to příště kupte, než se to vyprodá…
107. Linda „Ať si kdo chce co chce říká, rozhodla jsem se pro zakoupení přístoje NESPRESSO DeLonghi Lattissima“ ← výborně formulovaný příspěvek :-)))))) Všichni údajně kupují ten nejdražší. Jaká náhodička, dokonce tohle má být matka od malého dítěte – jakože klientela všech spekter.
109. Karel Lagr (do té doby na diskusi nebyl) – tohle je vůbec nejlepší příspěvek – reaguje IHNED na dotaz, který si sama firma položila..... dělá, že neví (jako) který přístroj vlastní „úplně náhodou jsem se dostal k tvému dotazu. (blabla) Ptáš se na Nespresso Latissima, my máme Nesspresso , sakra, jak se vlastně jmenuje. Asi podle tvaru Cube. Je to taková dokonalá designová kostka (blabla) firma Nespresso pouze vytváří a produkuje kapsle s kávovými druhy, které jsou opravdu nepřekonatelné. Mám zetě, Itala, a ten tvrdí, že nejlepší kafe pije vždycky u nás na návštěvě.“ ← tak tohle s tím Italem jste opravdu už přehnali :-)))))))))))))))))))
115. zuzi777a: „jako spotřebitel cítím velmi potěšena. Kávovar mám Latissimu , kapsle objednávám buď z netu, nebo v butiku (pražském) (blabla) Včera mi volali z jejich Klubu(kam jsem se zaregistrovala při první netové objednávce kávy) (blabla) Jen slušný dotaz na potřeby jejich zákazníka(spojený s popřáním do nového roku)“ ← nojo, musíte hrát tu hru, jako že máte přístroj z Francie a proto jste se zaregistrovala až při koupi kávy… jinak je to dosti průhledné.
118. Tomáš Valter: „Již při první kávě, po pár kapkách, jsem nemohl uvěřit té vůni, barvě a pěně. Vypadá ještě lépe než v úvodním článku! Chuť, hustota, vůně, pěna a její trvání naprosto dokonalá!!! A pořád stejná, při prvním nebo desátem nápoji. Rychle, čistě, jednoduše. A ještě velký výběr druhů“ a ještě nezapomene dodat ke konkurenci, která také používá mletou kávu „Z NDG to je jen náhražka, v přirovnání asi jako rozpustňák. Z Nesperessa je to lahůdka.“ No ještě že je tady ten Kytka a spol. kteří Vám to nežerou.
121. Tomáš Valter (totožná slovní zásoba jako ti ostatní „majitelé“, kteří v této diskusi použili jako nick jméno a příjmení): „V každém případě jde o výsledek a ten je perfektní. (blabla) je mi celkem jedno, jak pěny dosáhnou, ale jde především o vzhled, vůni, konzistenci, dobu výdrže pěny… (blabla) Takže díky díky za Nespresso.“ ← jojo, tohle psal jistě někdo, kdo je jen „rád“ že si to koupil.
131. druhý nejvtipnější příspěvek – o Švýcarech :-)))) LK: „Asi před 14 dny opět dorazili, avšak tentokrát s několika krabicemi.
S úsměvem nám předali Nespresso Lattissimu a asi 30 krabicí s kapslemi jako dárek .“ ← to teda nebyli příliš taktní – mmch. na Švýcary to absolutně nesedí…! ale spíš jsme si měli připomenout, že jde o výrobek (údajně) ze Švýcarska.
133. zuzi777a: „Nespresso je stálá chutná kvalita. (blabla) Pokud nechci pojmout pití kávy jako úchvatný a duši naplňující čajový obřad, Nespresso stačí.“ ← není nad to sledovat diskusi…
138. kávovník – byl dokonce až v Pařížské a poinformoval o tom v 6 odstavcích! : „personál byl velice ochotný a informovaný co se technických parametrů týče a neměli nejmenší problém mi na cokoliv odpovědět. " (blabla) "Včera jsem ochutnával kávu z tohoto kávovaru. Musím smeknout klobou. " Nojo, a z toho co dále píše vyplývá, že přístroj vůbec nemá – prý pro něj půjde. Škoda, že to nezní moc věrohodně.
A navíc lže v tomto: "Dolce Gusto : Hnus,ekl,kekel… udělat si laté jen pomocí jedné kapsle je moc velký hardcore :D“ ← Latté se u DG dělá pochopitelně z kávové kapsle a z mléčné kapsle. Není to 1 kapsle kde by to bylo smíchaný. Takže zase prodejce z Nespressa.
139. a 140. Angellko21 se nejprve ptá na „novinka od Nespressa? Myslím tu Latissimu plus“ a vzápětí nám sděluje, o jakou převratnou novinku to jde. Tak šup – vyhoďte ten drahý kapslo-krám a běžte koupit ten PLUS! – podle email je to ten slepý mladík (co měl přezdívku Lucky Lak) odněkud z Bučovic. Najednou ale píše „Individuální přístup v pařížské byl super, na vše mi odpověděli a mohl jsem si udělat jak capuccino, laté, presso či lungo, vše, co jsem chtěl. " No, aspoň tomuhle CHCI věřit…
142. Jakub – v jiném příspěvku je to jasně někdo, koho Nescafé živí. Proto nepochopím že napsal "alternativni kapsle, ktere lze bez obav pouzit v pristrojich pro Nespresso kapsle. Alterantivní kapsle dovážejí z Anglie a Švýcarska a jsou LEVNĚJŠÍ než originál Nespresso…“ ← takže nějaká kdovíjaká káva pochybného původu, z Anglie??? Vždyť právě ta káva odlišuje Nespresso od Dolce Gusta!!!!! Takže aby ušetřili (koupěj drahej kapslo-přístroj) tak si objednaj NoName kapsle z Anglie. Fakt k pláči????
145. Jakub „pouze Nespresso nabizi opravdu unikatni smesi a to 16 druhu + limitovane edice + alternativni varianty 10 druhu + plnitelne kapsle vlastni kavou = nekonecno smesi. " ← tiskové oddělení Nespresso??? připojuje zase hanění konkurence "Pozadovat od Nespresso pristroju caj ci snad dokonce polevky jak nektere konkurencni pristroje, mi pripada slusne receno nechutne…“ ← který systém má v kapslích polévky??? Caffitaly System nebo DG? Nebo snad Illy?

Tak si to po sobě přečtěte – že Vám není hanba.
Lidi to nekupujou, že? Já totiž neznám NIKOHO, kdo by to měl doma. Proto jsem hledala nějaké názory na internetu. A jak jsem psala, všechny diskuse i na jiných servrech jsou plný těchto firemních keců. Holt jediný distributor si tu propagaci ohlídá i touto cestou. Ostatní systémy vyrábí nebo prodává spousta prodejců, tak nemají takhle jednotnou koncepci „tlačení do hlavy“ :-)))))))))))))))))))))

Jedinej kdo stoprocentně vypadá že je opravdový, nikým neplacený uživatel jsou Vítek (46.) a Kateřina (64. – hořké kapsle, „prodávající v Pařížské se tváří, jako když vám prodávají ropu“ …někdo se posléze snaží shodit její kávovar MIELE) … možná že i někdo další…

Kytka: Ohledně ceny těch „pressovačů“ máte samozřejmě pravdu, i když tady zrovna Millie píše (a vychvaluje do nebes hotovou kávu) svůj přístroj za 2 tis. CZK a moje teta má DG Creativa+ který je tedy s dovolením dražší.
A psalo se tu (zhruba toto), že čím dražší přístroj, tím lepší pití – tedy aspoň jsem to takhle zjednodušeně pochopila z této konkrétní diskuse ohl. kapslových přístrojů.

Jako laika mě tedy zajímá, zda je nějaký rozdíl v produktu z Nespresso kávovaru za 2 tis. CZK a z toho nejdražšího Nespresso kávovaru? Snad není rozdíl jen v tom, že ten nejdražší šlehá sám mléko?

Co se týče ceny kapslí – někdo zde uváděl že Nespresso 10 kapslí stojí 100 Kč. To není tak vysoký rozdíl oproti DG – tam máte za 125 Kč buď 16 nápojů nebo taky jen 8 nápojů (některé krabičky obsahují 8 kapslí s kávou a 8 kapslí s mlékem = uděláte z toho jen 8 nápojů).

V Nespressu máte na výběr těch 16 kapslí.
V DG máte na výběr z 3O kapslí Nescafé (z toho tedy 2 čaje a 2 „čokolády“).
Nespresso vyhrálo v r. 2009 (?) test. Kladné ohlasy na Nespresso mě osobně velmi nápadně znějí jako výňatky z tiskových zpráv a vůbec PR materiálů.

Znáte někoho osobně, kdo má přístroj Nespresso doma? Já znám jen lidi s kapslovým Caffitaly System (k dostání levnější i dražší přístroje nejrůznějších výrobců – i dražší než tadyto Nespresso například) a s DG (a samozřejmě jiní mají ty další výrobníky kávy …pressovače-pákové, automaty, mokka konvičky, aj…) … nikdo prostě nemá Nespresso – to je mi právě dost divné? Cena určitě nehraje roli… Možná je to proto, že ty kapsle nemají volně v prodeji? Reklamu mají totiž masivní…

Nyní zkopíruji údaje z webu Nestlé – ohledně těch 2 systémů:
Nescafé Dolce Gusto = Nescafé v nejlepší kvalitě
Nespresso = Káva nejvyšší kvality, sofistikovaná chuť a neustálé inovace

Rozhovor z 12.9.2011 – sám generální ředitel Nestlé pro ČR a SR – T. Emborg, v souvislosti s KAPSLEMI zmiňuje jen systém DG (?!?):
HN: Rozjeli jste v Česku úspěšný trend kávy v kapslích. Tento růst je mimo Evropu silný. Využíváte potenciálu tohoto produktu naplno i v Česku?
T. Emborg: Jsem rád, že moji předchůdci vybrali Česko jako jeden z prvních evropských trhů, kde byl prodej kávy Dolce Gusto v roce 2007 spuštěn. Vedení mělo pocit, že je možná trochu brzy vstupovat s kávou v kapslích na tento trh, ale český tým ho přesvědčil. Dnes je Dolce Gusto obrovským přínosem pro náš byznys.
HN: Je Dolce Gusto v Česku hodně populární?
T. Emborg: Jenom v této zemi jsme doposud prodali kolem čtvrt milionu přístrojů na výrobu této kávy.
HN: Znamená káva v kapslích smrt instantní kávy?
T. Emborg: To si nemyslím. Káva v kapslích je jiný druh kávy pro jiné příležitosti. Jsou stále okamžiky během dne, kdy dáte přednost velkému černému Nescafé. Například ráno. Jsem si jist, že tu Nescafé bude i za patnáct let. Konzumace čokolády je v Česku střídmá.

Btw. na webu Nestlé stojí: "ve Švýcarsku se realizuje méně než 2% prodeje " ← tak to nevím, zde je klad či není (= není to pro Švýcary dost dobré?).

Jistě, oba systémy již podle názvu NES- mají stejného majitele.
To Dolce Gusto je evidentně „jen“ název výrobku  – nazýváno „inovační platforma“; Nespresso je samostatná divize (samostatně vykazující tržby).

Na webu Nestlé je taky např. toto: „Nestlé patří mezi přední tuzemské značkové potravinářské firmy, která uvádí na trh (…) kávy a kávových specialit jako (..) NESCAFÉ DOLCE GUSTO“ a až v dalším odstavci stojí „Do portfolia Nestlé patří i prémiové kávové systém NESPRESSO“.

Mmch. na webu Nestlé Česko je ilustrační foto škály výrobků – http://www.nestle.cz/…ompozice.jpg Jsou tam 2 krabice DG (3. řada shora, vlevo) a 3 samostatné kapsličky Nespresso (pod kakaem) – dost neporovnatelná prezentace – proč je ten lepší systém tak odfláknut?

Na webu Nestlé jsou v sekci Nápoje různé položky pod sebou. Jaktože je horší Nescafe DG umístěno před Nespressem (a není to seřazeno dle abecedy!)?

Nestlé prezentuje Dolce Gusto takto: „Inovativní, snadno aplikovatelný systém kapslí, vyvinutých výhradně pro NESCAFÉ® Dolce Gusto®, je speciálně navržen tak, aby byl každý šálek kávy čerstvý a obsahoval pouze tu nejlepší kávu.
Kávovar NESCAFÉ® Dolce Gusto® předčí konkurenční výrobky nejen designem, ale zejména svým výkonem.“

Nestlé prezentuje Nespresso takto: "Unikátnost Nespresso kávy:

  • uvnitř každé Nespresso kapsle je njekvalitnější káva – michaná, pražená a mletá s njevyššími dovednostmi našich expertů.
  • kapsle – absolutně chráněné proti vniknutí vzduchu, káva zůstává čerstvá. Tyto uhlazené, sofistikované malé klenoty jsou tajemstvím Nespresso kvality a chuti.
  • přístroje – mají obojí, krásu designu a jendoduchost použití. Nespresso přístroje jsou unikátní součástí procesu dosažení plné chuti každé Nespresso kapsle. "

Z toho co jsem načetla mi přijde, že to Nescafé Dolce Gusto je společný projekt firmy Nestlé a Krups. To Nespresso je úplně oddělené – jakoby to historicky bylo samostatné – koupené v rámci nějakého merge? Kdyby to byla pravda, vysvětlilo by se i proč má fa Nestlé patentované 2 různé kapsle …

Z toho co jsem výše vytáhla z firemního webu mě napadá, že DG má společný marketing (jakož i všechno ostatní) přímo s firmou Nestlé. A to Nespresso má všechno, včetně účetnictví, odděleně. Proto se vedou „bitvy o zákazníka“ v rámci těch 2 „značek“.

Upřímně řečeno, takhle do podrobna jsem to nikdy nesledoval, nestálo mi to za to – na Twitteru jsem četl komentáře jednoho člověka, o kterém jsem si jist, že je skutečný, který přešel z DG na N a pochvaloval si to. Dokonce kapsle rozpitvával a (na mou prosbu) vážil obsah. V N kapsli bylo myslím kávy o něco víc a byla tam stlačená, v DG jí bylo o něco méně a ve větší kapsli volně létala jaký to ale má vliv na chuť, když odpor a tedy tlak v obou případech netvoří samotná káva, ale nějaký přetlakový bazmek v kapsli (pravděpodobně ona zmiňovaná destička), to si netroufám odhadnout.

Co se týče senzorických hodnocení na fórech, je to obecně problém, když stále většina populace neměla nikdy v životě příležitost ochutnat kvalitní a dobře připravenou kávu. proto také lidem věřím, že jim chutná káva z přetlakového presovače za 2000, z DG nebo z N- ona bohužel i z těchto mašin často vypadne lepší, než co se dá dostat ve spoustě kaváren a většině restaurací u nás i jinde a pokud nemají srovnání…

Já to mám tak, že jsem zmlsaný a kávu nepotřebuju – nedělá mi nejmenší problém ji měsíc nepít, ostatně do svých téměř třiceti let jsem pil dva tři hrnky kávy ročně a to se spoustou cukru a mléka, abych přerazil tu nepříjemnou chuť. Až poté jsem se, hlavně díky těmto stránkám, najednou dostal k možnosti ochutnat opravdu špičkovou kávu (byly to tehdy kávy použité soutěžícími na WBC včetně finalistů a připravovali je na kvalitní mašině baristé jako Jarda Tuček, Petra Veselá, Zdeněk Smrčka, apod, o drip se staral Jarda Hrstka – prostě opravdu členové naprosté tuzemské špičky). Až tam jsem najednou zjistil, že káva mi může i chutnat a být zajímavá, že to není jen zdroj kofeinu, jehož chuť se musí vydržet nebo přerazit.

Proto mě ony kapslové systémy vlastně zajímají jen proto, že se snažím vytvořit si co nejlepší obrázek o kávě u nás, abych třeba mohl tyto informace občas šířit dál, jako zákazník o nich neuvažuji a velmi by mě překvapilo, kdyby mě nějaká kapslová káva zachutnala – nicméně jsem zastánce presumpce neviny a třeba se to někdy nějaké podaří, příležitostně to zkouším a zatím tomu nic nenasvědčuje, ale …

V diskusi jsem se snažil jen oponovat právě tím, že chápu, že pro někoho to stačí, ale že chci, aby zazněl i hlas druhé strany, pro kterou to dost dobré není. Pokud to opravdu byli v takové míře zástupci Nescafé, tím líp, pokud ne, i tak jsem rád, že jsem svým varovným hlasem občas přispěl.

Už dlouho jsme se tak nezasmála! Po delší době nakukuji na zdejší diskuzi a odborný rozbor HH mě fakt dostal! Kdyby si tato osoba dala prácí s použitím Google , tak by rychle zjistila, že pod stejným nickem jsem zaregistrována na dalších diskuzích( IP adresu neměním, ani to neumím) . Takže jeden člen komanda naháněčů pro Nespreso vám odpadá.. Smůla. A káva z Nespressa mi chutná dál a dokonce mi stále vyhovuje i jejich servis.
Takže Sherlocku HH – jste na špatné stopě. Asi budu jen jedna z těch ,kteří prostě kromě kávy v kavárně pijí doma kafíčko z kapsle. :-))

↪ 153 zuzi777a: Nějak tomu nerozumím- že jste pod jiným nickem i na dalších diskusích znamená, že neděláte pro Nespresso nebo co? To se přeci vůbec nevylučuje?

já myslím, že je hlavně na čase tuhle marnost uzavřít. díky všem za praktické postřehy k tématu! ;)

Komentáře jsou uzavřeny.