Skříň plná receptů

Píšete vy…

Tak mi  pan  Cuketka s tou svou kuchařskou biblí nasadil brouka. Ne do hlavy, anobrž do kuchyně. Tedy vlastně do almary s kuchařskými knihami. Děkuju pěkně!

Nezbylo mi nic jiného, než almaru vyklidit. Vymést moučné červy, zadupat na mola (asi to byl knihomol, nebo možná mol gulášový od Julie z Brna – tam mu pšenka nekvetla, vzal tedy torničku a vyrazil na špacír)

Velikonoce pryč, do Vánoc daleko a já dělám generální úklid skříně s recepty. Sedím na zemi, třídím knihy, přehrabuji se ve starých časopisech, a probírám zažloutlé výstřižky z novin, které už dávno nevycházejí.

A ono mne to kupodivu baví!

Listuji v babiččiných sešitech, jsou plné krásných receptů, psaných jejím drobným, úhledným rukopisem. Většinu z nich nikdy nevyzkoušela, ale sbírala je a zapisovala s láskou.

Kuchařek se tu také pár najde. Jsou ve velkém, proutěném koši u dveří. Některé dostala, další si koupila ona, jiné má maminka, ve snaze zkusit něco modernějšího. Sandtnerku ani Magdalenu Dobromilu moc rády neměly. To je samé: vraž do toho kopu vajec, utři libru másla…copak se takhle dnes dá vařit?

Občas z některé kuchařky vypadne lístek papíru. Vzkaz, starý pohled odeslaný z daleka, obrázek – který jsem kreslila u velkého kuchyňského stolu ve vršovickém bytě. Babička vaří, na stole rozložená kuchařská kniha či sešit, já odbíhám „pomáhat“ -míchat krém, ochutnávat šlehaný žloutek s cukrem. V celém bytě to nádherně voní.

Pak vezmeme staré kalendáře, prohlížíme si je a babička vypráví, jaké to bylo za první republiky i ještě dřív. Ukazuje mi reklamní letáčky J.Meinla, recepty od dr. Oetkera a já se směji legračním obrázkům. Je mi pět, číst už umím a hrozně mne to baví. Přeříkávám si nahlas  povídání u obrázků, moc tomu nerozumím, ale je to prima. Babička vypráví a má v hlase smutek a nostalgii. 

Nostalgii, kterou chápu až teď, po letech…

Babička už není, ale sešity s recepty zůstaly. Stejně jako výstřižky a časopisy plné povídání o jídle. Žádný z nich nevyhodím. Spousta jich naopak přibylo – maminka pokračuje v tradici a já také. I kuchařky se nám rozmnožily. Některé člověk dostal, 2× prolistoval a odložil. Jiné nesou stopy permanentího užívání. Jsou zamaštěné, pomačkané. Jedna kuchařka má pryč půl stránky. Nechala jsem knížku rozevřenou a naše andulka se pustila do minutkového guláše. Šlo jí to moc dobře. Je v ptačím nebi, ale já mám památku i na ni.

Předkládám tu malý vzorek kuchařek, které mne nějakým způsobem oslovily ať tak či onak, 

Některým jsem se smála, z jiných vařím dodnes a jsou to mé bible.

Reklama

Komentáře

Pivli, jsi dobrá! Já momentálně třídím oblečení, ale to fotit raději nebudu ;) V té Praktické kuchařce (tmavý hřbet, levý sloupec) je můj osvědčený recept na křehký koláč se strouhanými jablky, jenže jsem tu kuchařku někam zašantročila a teď ten recept nemám :(( Nechci Tě nějak do listování nutit, jen jemně naznačuji, jestli bys…náhodou…mi…nemohla…he he
A taky je tam recept na domácí koblihy, které se vždy povedou! Závidím Krkonošskou kuchařku, i když kyselu jsem na chuť teda nepřišla.

:-)))
Určitě Ti repceptíky nascanuju a pošlu na mail. Ale až někdy odpoledne či k večeru.
Taky mám tuhle kuchařku moc ráda. Je to ta postižená inspekcí našeho papoucha.
Pak miluju kuchařku 1000+1 mezinárodních receptů, to je obrovská bichle, dá se s ní i zabít.Ta na hromadě s ostatními kuchařkami není, bo se nevešla.
Musím poděkovat Cuketkovi za spolupráci, zahltila jsem ho spoustou nascanovaných fotek kucařek, měl s tím spoustu práce. Všechno ani nešlo vložit.
A chybí tam poslední Šárčina „gurmánská“ kuchařka. Tu jsem ještě neměla, když jsem to psala. Zařadila jsem ji mezi nej. Taková má maličká biblička je to.

pěkný čánek – jen upozorním na jednu chybu v přílohách – je tam dvakrát odkaz na přílohu 1403 a chybí 1404 (asi otevřený kalendář paní a dívek českých), prostřední obrázek.

Nojo, koukala jsem, jenže já nevím jak na to. Moc mi s tím pomohl pan Cuketka a říkal, že něco z toho zlobilo, to bude možná ono. Tak toprosím omluvte. :-)))

4: jasně že omluvím, považoval jsem to za překlep, proto jsem na to upozorňoval.
5. škoda, zrovna to vypadalo na náhledu zajímavě, budu se těšit, že to třeba časem bude doplněno.

Zkusím to poslat ještě jednou a poprosím pana Cuketku, zda by to tam nepřidal…je to jen stará reklama.
Prosím, prosím. Kuju…

Musim se trochu zastat Sandtnerky :o) Treba recepty na vanocni cukrovi pouzivame doma uz dlouho. Nektere jsem si sice upravila, ale i ty podle tech puvodnich se dalo upect fakt dobre cukrovi.

Praktickou kucharku mam taky a patri k tem pouzivanejsim. Do Velke kucharky nakouknu jen malo kdy. Ted doufam, ze me jezisek potesi Sarcinou „gurmankou“.

Ale cim dal vic receptu mam pozbiranych z internetu, ulozenych v pocitaci a porad se premlouvam, abych si je vytiskla a setridila.

Jéé, přibyly fotky, které tam v začátku nebyly. Proto jsem o některých psala v komentáři, tak se omlouvám, že se opakuju. Moc děkuji. na tu reklamu co nejde rozkliknout hodím link, taková sláva to není a pan C. už s tím vším měl práce dost.
8. Nojo, Sandtnerka je prima, ale na poválečné vaření asi tak skvělá nebyla. Stejně jako Dobromila. :-)))
S recepty z internetu to mám přesně tak. Soubor oblíbené racepty v PC bobtná, duří a roste. Nejvyšší čas s tím něco udělat. Aspoň zálohovat, zálohovat, zálohovat…nebo bude zle! Takhle se mi vytratil úžasný recept na pomelový salát od Karla Černocha. Ale on někde na netu bude kolovat. :-)))

1. Julie: recepty jsem Ti poslala na mail. Doufám, že jsou to ty, cos chtěla. :-)))
Jo a double cream jsem vyrobila a dobrý.
A vysadila jsem maliny (tedy 2× maliník a 1y malinoostružiník). Tak jsem zvědavá, co z toho bude.:-)))

Pivli, pěkné počtení! Některé z těch kuchařek má myslím doma moje maminka, jsou mi povědomé.

11. +12. děkuji, dámy. :-)))
Nojo, za chvíli zase kuchařky provětrám, blíží se vánoční pečení…

Já jsem si pobrečel.Jááá starej pes. Ď…(a ještě k tomu jsem dostal chuť na babiččin štrůdl)

babička vypráví, jaké to bylo za první republiky i ještě dřív. Ukazuje mi reklamní letáčky
Absence záživných reklam za dob bolševíka činila staré časopisy mohutně přitažlivými. Nyní mám na reklamu už vyzrálejší názor (v TV je to čas načerpat tekutiny a nebo je odložit), ale za mého dětství a mládí jsem je ze starých zažloutlých periodik přímo hltal.

Komentáře jsou uzavřeny.