Szénsavas vs. szénsavmentes

Píšete vy…

Neumíte maďarsky? V tom případě při výběru vody u našich skorosousedů raději zapomeňte na u nás zažité barevné označení. Nebo si prostě jen pamatujte, že vše je obráceně - modrá perlivá a růžová bez bublinek.

Jinak původně jsem z krátkého pobytu v Budapešti chtěla napsat nějakou reportáž, ale bylo toho tolik dobrého, že bych to asi nedala nějak kloudně dohromady. Gurmánský zážitek začal už na palubě Malévu (inspirovalo mě to k založení nové diskuze), pokračoval výbornou snídaní v hotelu Novotel Budapest Centrum, návštěvou prvního štrůdlového domu v Pesti, centrální tržnice plné čabajských klobás a pick uheráků a vlastně trval po celou dobu pobytu.

Strudel House of Pest

Jen ten Dobošův dort už jsem, pane Cuketko, nestihla ochutnat. Aspoň o důvod víc, proč se zase vrátit.

Reklama

Komentáře

Jo jo, v Budapešti jsme se taky náhodou stavili ve Štrůdlovém domě. Delikatesa největší. :-)

Já maďarsky umím. Badacsonyi szúrkebárat a badacsonyi keknyelú. To jsou moje PRVNÍ vína. Taky rozumím čabajkám a uheráku.Štrůdl však musím mít z padaných listopadových našich jablek. Badacs-szúrk bych ale teď zrovna dal. Jestli mě paměť (chuťová) neklame, ke štrůdlu by hodil.

lol!!! :)

to je teda něco, dostal mě ten strudel house. mohla bys něco víc k tomu? byla to jen komerčnípast na turisty, neboto fakt stálo za to?

Bylo to moc dobré. Nikdy jsem neviděla tolik druhů štrůdlů plněných vším možným.
Šli jsme se tam tehdy jen najíst a nějaký strude house jsme zaznamenali až ke konci oběda, kdy před námi začal zpracovávat těsto jeden z kuchařů. :-) Pokud je to tedy past na turisty, tak jsme si jí ani nevšimli.

Těžko říct, kdybych tam byla sama, tak bych to podrobněji prozkoumala. Takhle jsme každý dostali po jednom kousku jablkového a cottage cheese štrůdlu a museli jsme jít dál. Tím, že tam zvou skupinové výpravy to pastí zavání, na druhou stranu štrůdly byly opravdu výborné. Mě bezkonkurenčně víc chutnal cottage cheese, byl takový pěkně hutný. Většina lidí ale preferovala jablečný (pro mě tam byla fůra jablek a málo těsta – já nejradši kraj)

Při oslavách státního svátku se v Budapešti prodávaly desítky různých štrůdlů. Tak jsem jich pár ochutnala;, velmi zajímavý byl makovo-višňový.
Mimochodem, ve Francii je barevné značení vod jako v Maďarsku, v tom aby se Tatar vyznal ;-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)